fbpx
Сьогодні
Спецпроєкт 15:30 20 Жов 2021

Топ-5 "творців змін" в освіті: за кого проголосуєте ви?

English version here

"Творці змін" — проєкт Bendukidze Free Market Center у співпраці з Friedrich Naumann Foundation Ukraine and Belarus, Atlas Network та медіа рішень "Рубрика", запущений у червні цього року, вийшов на фінішну пряму. Уже відібрано ініціативи, які першими увійдуть в довідник "Творці змін". Загалом їх 78! Це громадські організації і бізнес проєкти, які працюють з ветеранами та військовими, опікуються здоров'ям українців, займаються соціальною підтримкою, дбають про довкілля і є небайдужими до екологічної ситуації в Україні. У кожній з категорій організатори конкурсу відібрали по п'ять найцікавіших ініціатив-фіналістів.

Сьогодні "Рубрика" знайомить читачів з топовою п'ятіркою українських Творців змін в категорії "Освіта". За результатами публічного голосування буде обрано головного Творця змін 2021 року — вирішувати, який з п'ятірки стане переможцем, зможе кожен з вас.

"Навчай для України". Освітній простір, який доводить: неможливого не існує

творці змін

У всеукраїнській мережі "Навчай для України" впевнені — кожен може зробити свій внесок у творення суспільства, в якому прагне жити, а Україна має стати такою країною, де кожна дитина матиме можливість розкрити власний потенціал, незалежно від її місця народження і проживання. Для реалізації цієї мети проєкт залучає амбітних і небайдужих випускників і молодих спеціалістів різних галузей до вчителювання у малих містечках і селах.

Учасники "Навчай для України" — молоді люди, які хочуть змінювати українську освіту. Для цього вони на 2 роки переїжджають у село, де не тільки викладають один зі шкільних предметів у місцевій школі, але й організовують позакласні ініціативи та важливі проєкти для громад. 

Організатори проєкту розшукують школи, які готові до експерименту і не бояться впустити до себе "людей зі сторони", а його учасників забезпечують зарплатою вчителя, стипендією та житлом за місцем роботи. Проєкт не обмежується тим, що учасники працюють у школах 2 роки: вони вчать дітей мріяти сміливіше і вірити в себе, по-новому відкривають предмети та процес навчання, організовують гуртки, допомагають вступити до омріяних університетів та показують різноманіття можливостей навколо. Також учасники "Навчай для України" позитивно впливають на цілі школи та громади, реалізовуючи безліч позакласних ініціатив — профорієнтаційні заходи, кіноклуби, клуби робототехніки, еко-фестивалі та багато інших. В умовах пандемії багато учасників програми стали тими вчителями, які організовували у школах перехід на дистанційне навчання, допомагаючи іншим вчителям та учням. 

творці змін

Для того, щоб стати учасником проєкту, не обов'язково мати педагогічну освіту. Наприклад, на участь у проєкті може податися випускник факультету прикладної математики, який дуже добре знає предмет, може і хоче зацікавити дітей. Головне —  мотивація, чудові знання та інтерес до свого предмета, які потрібно передати дітям. Що дуже важливо, випускники "Навчай для України" залишаються творцями змін і надалі. Так, троє випускниць створили проєкт "ЗНОвУ", який допомагає дітям з тимчасово окупованих та прифронтових територій безкоштовно підготуватись до ЗНО та вступити в українські університети.

"Чому особисто для Вас важливо бути творцем змін?" — запитали ми Оксану Матіяш, очільницю "Навчай для України" і отримали відповідь: 

"Коли я завершувала магістратуру в Оксфордському університеті, то вже мала пропозицію роботи від Служби судів та трибуналів її Величності. Однак, тоді ж я дізналася, що "Навчай для України" шукають очільника. Я вже знала про міжнародну мережу програм Teach For All, які працюють в 60 країнах світу і мають майже 90 тисяч випускників. Я усвідомлювала, який сильний вплив мають на нас шкільні вчителі, адже шлях до Оксфорду мені відкрила моя вчителька з англійської мови, яка вірила в мене і допомогла вступити в один із найкращих вузів України. Після цього я зрозуміла, що неможливого не існує, якщо ти віриш у себе і маєш підтримку, і навіть Оксфорд здався не таким "далеким". Вражаючі історії моїх оксфордських одногрупників, які були учасниками таких самих програм в інших країнах, та моя власна історія надихнули мене долучитись до "Навчай для України". Від "роботи на королеву" довелося відмовитися. Я хочу допомагати дітям  отримувати освітні можливості та реалізувати свій потенціал, як колись вчителі допомогли мені".

"Українська Академія Лідерства". Творимо себе — творимо Україну! 

творці змін

"Українська Академія Лідерства"  — це освітня платформа особистісного та суспільного розвитку, яка має власну методику виховання лідерів у сфері державотворення, підприємництва, освіти і науки, охорони здоров'я, національної безпеки та оборони. Програма орієнтована на вмотивованих підлітків 16-20 років і будується на поєднанні елементів фізичного, емоційного та інтелектуального розвитку на основі цінностей. 

Щороку українські ВНЗ закінчують тисячі молодих людей, які в результаті жодного дня не працюють за спеціальністю. Щоб змінити цю ситуацію та створити альтернативу традиційній для України моделі навчання заради диплому, шість років тому була заснована Академія. ЇЇ випускники не "відсижують за партою" кілька років заради "корочки". Процес навчання триває 10 місяців, упродовж яких Академія навчає молодь усвідомленому аналізу суспільних явищ, заохочує змінювати країну на краще та допомагає визначитися із вибором майбутнього фаху і розвинути лідерські якості. "Творимо себе — творимо Україну! Кожне завтра розпочинається вже сьогодні" — стало девізом Академії. 

Лектор Академії, футуролог, викладач Києво-Могилянської (KMBS) та Львівської (LvBS) бізнес-шкіл Валерій Пекар часто наголошує, що для того, щоб у державі відбулись великі трансформаційні зміни, необхідно хоча б 10% активного суспільства, які мають сильну внутрішню пристрасть. Революція Гідності показала, що в Україні є такі люди і саме вони є тим двигуном, який поведе за собою інших. Більшість цих людей — молодь. Тому завдання, яке ставить перед собою УАЛ — знайти таку молодь і виховати агентів змін, саме ту необхідну для Україні рушійну силу.

Під час навчання юнаки і дівчата отримують знання від провідних лекторів  з Могилянської академії та УКУ, випускників Кембриджу, Гарварду, Колумбійського університету, екс-міністрів, психологів, медійників. Студенти мають практичний досвід соціальних та бізнес-проєктів, стажуються у державних та громадських організаціях, волонтерять на міжнародних та всеукраїнських заходах, самостійно організовують освітні курси, зустрічі, спортивні змагання, мандрують Україною та світом. Зараз в Академії понад 1000 випускників і п'ять осередків у різних містах України. Цього року ще 200 молодих людей прийняли присягу Академії і стали сьомим поколінням молодих лідерів. Як кажуть в Академії, це — тільки початок, адже в планах — охопити понад мільйон українських підлітків ще до 2030 року. 

творці змін

Вже сьогодні випускники УАЛ розвивають країну у сфері державотворення, серед них вже є депутати місцевих рад. Вони відкривають бізнес, спрямований на розвиток України, втілюють у життя інноваційні ідеї. Серед проєктів випускників Академії, наприклад, є стартап з вирощування рослин за температури -15 градусів, створення творчих просторів і театру для молоді у рідних містечках і селах. Вони активно просувають бренд України за кордоном: одна з випускниць 2019 — проєктна менеджерка ГО "Promote Ukraine", а з травня ще й стала посолкою європейської молоді в Україні.

"Ми усвідомлюємо, наскільки важливо молодим людям після закінчення школи зрозуміти своє справжнє призначення. Для багатьох — важливо не бігти одразу в університет, а зрозуміти, що тобі може бути цікавим і чого ти прагнеш. Наша мета — аби молодь обирала вищу освіту свідомо, розуміла, для чого їй навчатися в університеті, що вони хочуть змінити, до чого долучитись, де будуть корисними, — коментує роботу Академії її керівник Роман Тичківський. — Крім того, нам потрібно створювати історії успіху. А для цього потрібно підтягувати ту молодь, яка ще зі школи прагне взяти на себе лідерство та відповідальність у суспільстві. Ні університети, ні школи не виховують такого підходу. Для цього потрібна особлива формація — національна система виховання лідерів. Таким шляхом колись почала йти Велика Британія, успішно йде Ізраїль. Коли молода людина має розуміння і конкретну мотивацію, це додає її подальшим діям рішучості та сенсу".

"Освіторія". Престиж професії вчителя — запорука сильної держави

освіторія

"Освіторія" – це неприбуткова громадська спілка, яка вже протягом 8 років реально змінює і розвиває освіту в Україні, створюючи інноваційні школи і програми, допомагаючи вчителям навчатись та надаючи доступ до якісної освіти малозабезпеченим дітям. 

До заснування спілки її засновники робили власні благодійні та волонтерські проєкти в освіті. Але чим більш ідей втілювалося у життя, тим більше очевидними ставали численні прогалин у системі освіти в Україні. Підняти українську освіту на міжнародний рівень та створити можливості для навчання дітей за передовими міжнародними стандартами стало метою ініціаторів "Освіторії".

У 2014 році відкрила свої двері для українських учнів Новопечерська школа в Києві — один із наймасштабніших проєктів громадської спілки "Освіторія". Сучасний навчальний заклад, який навчає учнів за унікальною педагогічною програмою, що поєднує українські національні стандарти з найкращими світовими методиками і фокусується на розвитку не лише знань, але й навичок, став пілотом для подальшої реформи всієї системи середньої освіти в Україні. Учні Новопечерської школи не лише мають високі результати у навчанні, але й стають відповідальними, знаються на благодійності (безпосередньо учнями школи реалізовано більше 100 благодійних ініціатив), хочуть і готові змінювати світ навколо себе і розуміють, що проблеми вирішують вони, а не за них. 

Підвищувати престиж професії вчителя — одна з основних задач "Освіторії". Щоб підкреслити досягнення вчителів не лише щодо своїх учнів, а й щодо суспільства, у 2017 році "Освіторія" привезла до України премію для вчителів-новаторів "Global Teacher Prize Ukraine" — національну версію світової відзнаки "Global Teacher Prize". 

"Перед початком Премії наш замір показував, що 82% педагогів почуваються недооціненими з боку суспільства, і лише 53% людей вважали професію вчителя справді важливою, — ділиться з "Рубрикою" Зоя Литвин, засновниця ГС "Освіторія" та Global Teacher Prize Ukraine. — А от сьогодні цей (другий) показник складає 83%! І це всього за 5 років роботи. Дуже тішить також, що за цей час нам вдалося створити спільноту проактивних вчителів-однодумців, яка налічує вже понад 10 000 педагогів!".

творці змін

Серед інших проєктів "Освіторії" — програми розвитку молоді, педагогічні і психологічні тренінги та семінари, "Школа освітніх управлінців" (спільно з Києво-Могилянською бізнес-школою), курс з інклюзії для вчителів, соціальних працівників, спеціальних педагогів та психологів "РАЗОМ", освітній фестиваль "Вчителі майбутнього" у Львові (спільно з холдингом емоцій "!FEST"). Також через низку проєктів ГС "Освіторія" здійснює роботу в напрямку доступу до якісної освіти соціально незахищених дітей, сиріт та дітей, які проживають на тимчасово окупованих територіях України. Організована "Освіторією" на запит Міністерства Освіти України Школа тренерів Нової Української Школи надала можливість пройти навчання 250 000 педагогам, які працюють з дітьми в початковій школі. 

Як зазначає Зоя Литвин, освіта насправді є питанням національної безпеки. "Освіта — це не стаття видатку держбюджету, а найприбутковіша інвестиція держави у своїх громадян з усіх можливих. У період воєн, пандемії, гуманітарних криз часто бюджет держави та й компаній йде на щось "більш гаряче". Проте ми всі маємо розуміти, що освіта — це той інструмент, за допомогою якого в довгостроковій перспективі можна запобігти будь-яким кризам. Адже саме освіта допомагає зрощувати нове покоління дітей з підприємницьким мисленням, іншим рівнем культури та толерантності, з високим рівнем відповідальності. І, звичайно, вчитель — це надважлива професія. Адже вчитель, якого не поважає суспільство, не може виростити націю без комплексу меншовартості". 

"Prometheus". Якісна освіта — ключ до кращого майбутнього

творці змін

"Prometheus" — найбільша платформа онлайн-освіти в Україні. Головною метою проєкту є безкоштовне надання онлайн-доступу до курсів університетського рівня всім охочим, а також надання можливості публікувати та розповсюджувати такі курси провідним викладачам, університетам та компаніям.

Створена 6 років тому, на сьогодні платформа містить понад 200 онлайн-курсів з бізнесу, ІТ, англійської мови, проектного менеджменту, державної служби та особистого розвитку, курси для освітян та з громадянської освіти, значна частина яких є безкоштовною. Крім того, "Prometheus" надає доступ до онлайн-курсів підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО). "Наша ціль, — кажуть у "Prometheus", — зробити найкращу освіту доступною кожному українцю".

З платформою співпрацюють найкращі лектори-практики України та світу, які досягли успіху у своїй справі. Індивідуальні графіки, відеолекції та практичні завдання, спілкування з викладачами на вебінарах і форумах, інформативний телеграм-канал, зручні мобільні додатки, які надають можливість продовжувати навчатися дорогою на роботу чи під час подорожі — все це зробило "Prometheus" однією з найпопулярніших освітніх платформ. За роки існування Prometheus необхідні знання отримали 1 800 000 слухачів, було видано більше 1 000 000 сертифікатів.

творці змін

Іван Примаченко, співзасновник "Prometheus", наголошує: сьогодні на тлі тотального популізму, дезінформації і антинаукової пропаганди як ніколи потрібно, щоб якісна освіта була доступною кожному. Адже державотворення в цілому теж є великим освітнім процесом, під час якого разом навчається все суспільство. У "Prometheus" впевнені: якісна освіта для кожного — ключ до кращого майбутнього. Від економічного зростання до наукового прогресу — поступ в освіті прискорює розвиток усіх сфер нашого суспільства.

"Prometheus" зробив найкращу освіту доступною вже майже 2 мільйонам українців, що навчаються на нашій платформі. Незалежно від їхніх статків, місця проживання чи стану здоров'я. Крім того, ми радіємо, що змогли зробити свій внесок в те, що онлайн-навчання в Україні за останні 7 років перетворилося з екзотики на нову норму, якою користуються провідні університети, компанії, громадські організації та уряд, — говорить Іван Примаченко. — Бути творцем змін — відповідальна місія. Мені і всій нашій команді хотілося б долучитися до закладання фундаменту, на якому буде розвиватися і процвітати Україна ще багато-багато століть. Це складний виклик, але тим він і цікавий".

"Сімейний бюджет". Усе і для кожного — про заробіток, сімейний бюджет і фінанси в Україні

творці змін

Народившись у 2014 році, соціальний проєкт "Сімейний Бюджет" пройшов шлях від персонального блогу до соціального медіа зі щомісячною аудиторією більше 100 тисяч українців. Засновником проєкту, який навчає українців розумно поводитися з грошима, став відомий фінансист і автор книг з фінансової грамотності Любомир Остапів.

"Сімейний Бюджет" є некомерційним проєктом, що ведеться на волонтерських засадах. На сторінках навчального сайту з більш ніж 350 статтями можна дізнатися про те, як грамотно спланувати сімейний бюджет та правильно заощаджувати фінанси, коли і як починати знайомити дітей з грошима, яким недержавним пенсійним фондам варто довіряти, як починати заробляти більше, робити інвестиції і накопичувати на мрію, фінансові лайфхаки на щодень і багато чого іншого — одним словом, на "Сімейному бюджеті" зібрано величезну кількість інформації про фінанси, що стане у пригоді кожному українцю. 

Сьогодні YouTube-канал "Сімейного бюджету", що налічує понад 30 000 активних підписників і 2 мільйони переглядів — це більше 40 плейлистів за різними темами: про інвестиції (як для початківців, так і для досвідчених вкладників капіталу, з реальними прикладами), про податки для фізосіб і ФОПів, про нерухомість, про пенсійні накопичення, міні-курси з інвестицій від світових гуру, огляд брокерів в Україні та інвестиційних фондів для українців, про технічні банківські новинки, огляд фінансових книжок і безліч інтерв'ю з людьми, які досягли фінансової свободи, а також з глобальними українцями, які живуть за кордоном і діляться власним досвідом.  

творці змін

Окрім численних публікацій та виступів у ЗМІ командою "Сімейного бюджету" реалізовано наступні проєкти:

  • Спільнота приватних інвесторів "Kyiv Invest Meetup", яка впродовж трьох років зустрічається щоквартально і обговорює нові можливості, ділиться досвідом, відверто розбирає успіхи і помилки.
  • Дві україномовні  книги з фінансової грамотності: "Любов і бюджет", "Малюк і бюджет", яка посіла друге місце в премії KBU Awards 2020.
  • Найбільший в Україні телеграм канал про податки ФОП та фізосіб "uataxesyou" і канал про інвестиції "iplaua"; а крім того тематичні навчальні групи в соцмережах за напрямками "Фін грамотність для родин", "Фін грамотність для батьків", "Українським інвесторам".  
  • Щорічні семінари в рамках програми Профі+ розвитку соціальних навичок студентів Києво-Могилянської Академії.
  • Безкоштовний відеокурс "Сімейний бюджет. Основи" для молодих сімей на платформі громадянської освіти "ВУМ online".
  • Два освітні онлайн курси з фінансової грамотності на платформі "Prometheus" (запуск відбудеться до кінця осені 2021). Це безкоштовний курс про те, як більше відкладати, і платний про інвестування.
  • Регулярні навчальні ігри для школярів, підлітків та студентів: "Кеш флоу", "Лісові комерсанти", "Життєвий Капітал", "Це бізнес, крихітко".

На думку автора проєкту, головним показником необхідності для українців "Сімейного бюджету" є постійно зростаюча аудиторія, тобто люди довіряють інформації, яку надає портал. Адже, як каже його засновник, проєкт є повністю незалежним, отже його автори мають незаангажований погляд на економічну ситуацію в країні і можуть запропонувати своїм читачам справді дієві шляхи подолання будь-якої сімейної фінансової кризи. 

"Наш проєкт, — розповідає Любомир Остапів, — концентрат знань про фінанси від досвідчених професіоналів, який є у вільному доступі для мільйонів українців. Інформація — легка для сприйняття і сповнена прикладів. Вона вкрай необхідна представникам покоління, яке виросло на уламках Радянського Союзу і опинилося у світі, яким править ринкова економіка. Відгуки, які ми постійно отримуємо від відвідувачів, доводять — люди, які читають нас, дивляться наші відео, і слідують нашим рекомендаціям, починають краще управляти своїми фінансами, обзаводяться "подушкою безпеки", більше відкладають, починають робити пенсійні заощадження. Усі ці моменти дають людям і спокій, і трохи більш оптимістичний погляд на своє фінансове майбутнє. Ми певні, заможність України буде досягнуто через добробут і економічну незалежність кожної української сім'ї. Розібратися з власними фінансами необхідно кожній українській родині. Крок за кроком "Сімейний бюджет" допомагає багатьом людям на цьому шляху". 

🚀 Проголосувати за проєкти можна до 4 листопада за посиланням: https://www.changedrivers.com.ua/

Рубрика:
Кейси
1
7683

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: