fbpx
Сьогодні
Спецпроєкт 12:00 18 Жов 2021

Топ-5 "творців змін" в екології: за кого проголосуєте ви?

П'ять найцікавіших проєктів у сфері екології, відібрані "Рубрикою" і партнерами, змагаються за перше місце в конкурсі за звання кращих!

English version here

Запущений в червні проєкт Bendukidze Free Market Center у співпраці з Friedrich Naumann Foundation Ukraine and Belarus, Atlas Network і медіа рішень «Рубрика» відібрав ініціативи, які першими увійдуть в довідник «Творці змін». Загалом їх уже 78! У рамках конкурсу організатори шукали українські проєкти, які працюють над реальними змінами у сферах освіти, охорони здоров'я, екології, соціальної допомоги, армії та ветеранів.

творці змін екологія

Зараз конкурс вже дійшов до фіналу — в кожній з категорій відібрані по 5 найцікавіших проєктів, а вирішувати, який із них стане переможцем, зможе кожен з вас. У цій статті ми презентуємо 5 кращих проєктів у сфері екології: фіналісти вчать сортувати відходи, допомагають бездомним тваринам, прибирають вулиці та гори, а ще — прикрашають вулиці міст інноваційними альтанками та лавками, створеними з переробленого пластику. Хто пройшов у фінал конкурсу і що це за проєкти — дізнайтеся просто зараз. 

«Let's do it Ukraine»: привели Всесвітній день прибирання в Україну і борються за чисті пляжі

Всеукраїнський молодіжний рух «Let's do it Ukraine» — учасник загальносвітового руху «Let's Do It World», що об'єднує понад 50 мільйонів активістів в 180 країнах. Щорічно третьої суботи вересня учасники руху долучаються до Всесвітнього дня прибирання у своїй країні — виходять на вулиці міст і разом збирають залишене сміття, а зібрані відходи, які обчислюються в масштабі цілої країни десятками тонн, відправляють на перероблення. Мета цього ком'юніті — розвивати екологічну культуру, навички правильного поводження з відходами та дбайливого ставлення до навколишнього середовища.

творці змін екологія

Крім того, організація щорічно реалізує всеукраїнські та локальні проєкти, такі як «Зробимо Україну чистою разом!», «Чисті пляжі разом!», «Всеукраїнський форум взаємодії і розвитку», Всеукраїнський екологічний фестиваль «ЧистоFest», Національна мапа пунктів прийому вторсировини recyclingpoints.org, Цифрове прибирання, Всесвітній день прибирання, Всеукраїнська лідерська академія і багато інших, які допомагають зробити Україну і світ чистішими, а споживання — усвідомленим. 

«Цього року до збирання в Україні приєдналися 311 665 учасників. Школярі, студенти, чиновники, артисти, активісти, відповідальні громадяни та представники бізнесу, засоби масової інформації разом очистили 3945 локацій у 24 областях і 632 населених пунктах. Спільними зусиллями зібрано 1022 тонни сміття, а з них 70 тонн вторинної сировини ми здали на перероблення. А ще в учасників з'явився новий формат прибирання — цифровий, під час якого вони видалили з телефонів, комп'ютерів, хмарних сховищ 55 865 гігабайтів непотрібної інформації!», — розповіла «Рубриці» президентка Всеукраїнського молодіжного руху «Let's do it Ukraine» Юлія Мархель. 

«Япомогабокс»: нагодуй бездомних тварин або допоможи благодійним фондам

«Япомога» — це перша автоматизована онлайн платформа для обміну бонусів, знижок і кешбеку на загальну благодійність, завдяки якій вдалося зібрати кошти для унікального для України проєкту — автоматів, за допомогою яких можна нагодувати бездомних тварин, обмінявши пластик на корм для собак і кішок або, в іншому типі автомата, допомогти благодійним фондам.

«Япомогабокс» приймає ПЕТ-пляшки з-під напоїв об'ємом до двох літрів, обов'язково чисті та скручені. Відходи відправляють на вторинне перероблювання в компанію «Обухівміськвторресурси». Зібрані кошти від перероблювання вторресурсів компанія щомісяця перераховує до фондів, з якими співпрацює. Наприклад, в благодійний фонд «Старенькі», який допомагає малозабезпеченим людям похилого віку, в громадські організації «Відчуй», «Ми — особливі», які допомагають дітям з інвалідністю, або в благодійну організацію «Япомога».

творці змін екологія

Перший такий автомат з'явився на Лук'янівці рік тому, а тепер в Києві їх уже, як мінімум, 5 — в торгових центрах, школах і просто на вулиці! Ще один буквально днями вирушив до міста Волочиськ Хмельницької області. За рік існування проєкту вдалося зібрати аж 10 тонн пластику, а це (як жартома кажуть в «Япомога») — 5 африканських слонів або 3 малюки синього кита. 

Екорух «Прибери в горах»: активісти прибирають дику природу

В Кам'янці-Подільському діє рух «Прибери в горах». Місцеві активісти щотижня відправляються на сміттєві рейди: влітку і восени збирали сміття в Товтрах і Карпатах. Рух розрісся до сотні небайдужих городян. Серед них — вчителі, програмісти, бізнесмени та музиканти, а засновницею руху виступає Інна Мазур.

творці змін екологія

На полювання за сміттям активісти вирушають щотижня. Вони вже неодноразово прибирали сміття на горі Петрос, багато разів — до 24 вилазок — в каньйоні річки Смотрич і ще 7 — на берегах Дністра. Сміття вивозять в десятках величезних пакетів, переважно це пластикові, скляні та металеві пляшки. Так природа стає чистішою, а як пише сама Мазур, з кожною новою акцією вдається знаходити все менше і менше відходів, залишених містянами та відпочивальниками. За її даними, за рік було проведено понад 70 екоакцій, в ході яких активісти зібрали близько 35 тонн сміття!

«Зелена коробка»: навчити українців сортування відходів

«Зелена Коробка»соціальне підприємство і громадська організація, засновані у 2016-му році. Їхня мета — навчити українців правильно сортувати відходи та дати їм для цього зручні інструменти. 

Компанія продає екологічні картонні контейнери для сортування скла та різних видів пластику, а також там займаються обслуговуванням: збирають відсортовані відходи зі 145 квартир і 93 офісів у Львові. Саме там працює перша громадська сортувальна станція вторсировини. Щоб здати відсортовану вторсировину на перероблювання, достатньо просто залишити заявку на сайті компанії, почекати, поки з вами зв'яжеться менеджер, і в найближчу середу або четвер зустріти бус, передавши співробітникам «Зеленої Коробки» зібране і відсортоване сміття. 

творці змін екологія

Тепер понад 500 сімей у Львові щомісяця сортують свої відходи. Як підсумок — 63 000 кілограмів вторсировини було передано на вторинне перероблювання торік. Крім того, компанія регулярно проводить лекції та консультації, допомагає налаштувати систему сортування сміття — чи то у вашій квартирі, чи то у великому офісі, запускає збір нестандартних відходів з виробництва, обслуговує сортування сміття на фестивалях та інших заходах.

творці змін екологія

«На сьогодні в Україні сортують тільки 4% від усіх відходів, тому місія "Зеленої Коробки"  — перевести людей на сторону добра, — кажуть в компанії. — А ще у нас є дуже круте ком'юніті в Інстаграм, де ми ділимося світовими апдейтами про екологію, сортування та усвідомленість».

«Дорогоцінний пластик»: підвищити ціну на пластик, який ми здаємо на перероблювання

Євген Хлєбніков три роки тому відкрив майстерню «Precious plastic Ukraine». Ця майстерня є частиною Precious Plastic Community і дає пластику нове життя замість того, щоб він забруднював планету. За допомогою однодумців, друзів і краудфандингу Євген знайшов приміщення, зібрав обладнання і відкрив майстерню. Наразі «Precious plastic Ukraine» існує повністю за його кошти.

творці змін екологія

Головна місія компанії — підняти цінність пластика як такого. Якщо на сміттєпереробних заводах пластик приймають від 6 до 10 грн за кілограм і здавати необхідно від певної ваги (наприклад, від 100-200 кг), то «Precious plastic Ukraine» приймає пластик у населення за ціною 20 грн за кілограм. Тобто підвищує пластик в ціні, що мотивуватиме людей не викидати його, а здавати на перероблення, тим самим покращуючи ситуацію із забрудненням навколишнього середовища пластиком. Інакше ж процес збирання сміття і транспортування його до сортувальної станції стає просто нерентабельним. Компанія «Дорогоцінний пластик» цю проблему вирішує, фінансово стимулюючи населення здавати пластик. 

Зараз «Дорогоцінний пластик» виробляє з переробленого пластикового неліквіду найрізноманітніші вироби — від артоб'єктів і предметів декору до лавочок і будівельних матеріалів. Деякі з об'єктів ви напевно могли бачити в Києві, Одесі чи Дніпрі. Наприклад, альтанка біля Ботанічного саду поруч з метро «Університет» і рестораном «Маріо» або панельна обшивка для бару HUMANS: coffee in tech в столиці. А ще їм вдалося налагодити виробництво тротуарної плитки з пластику — її поклали на дитячому майданчику в Одесі.

творці змін екологія

🚀 Проголосувати за проєкти можна до 4 листопада за посиланням: https://www.changedrivers.com.ua/

1
3598

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: