fbpx
Сьогодні
Спецпроєкт 16:15 03 Бер 2023

Книги про IT: для тих, хто хоче в галузь, і для тих, хто давно в ній

IT — одна з найпривабливіших галузей для українців. Айтівці багато читають, адже знають, що запорука професійного успіху — це постійний розвиток і опанування нових знань. “Рубрика” разом із видавництвом “Фабула” зібрали добірку книг для технічних та нетехнічних спеціалістів у сфері IT та тих, хто тільки опановує нову для себе галузь.

"Переговори з дельфінами" Максима Роменського

"Переговори з дельфінами" — єдина книжка з переговорів в IT-середовищі, написана українським автором, який працював з багатьма відомими компаніями, такими як Luxoft, Global Logic, та SoftServe.

Книжка допоможе всім, кому доводиться регулярно спілкуватися з IT-відділами, постачальниками й навіть окремими програмістами. Автор розповідає, як говорити з цінним розробником, який поводиться непорядно, як реагувати на незліченні бажання клієнта та чому багато фахівців поводяться дивно під час співбесіди, і що з цим робити.  

"Поріг входу в переговори в IT-індустрії чіткий, жорсткий і швидкий. Якщо у вас немає досвіду миттєво формулювати важливість і переваги своєї пропозиції — терміново виробляйте його. Тут п'ятигодинна презентація можлива тільки за однієї умови — ви неймовірно статусна людина і на вас змушені дивитися. Не слухати, а дивитися. І то одним оком, друге буде в смартфоні".

Та як би гостро і дотепно не писав автор, насправді у книжці безліч кейсів з переговорів, де на різних етапах описані шляхи подолання складнощів.

переговори з дельфінами

"Чистий кодер: Кодекс поведінки для професійних розробників" Роберта Мартіна

Книжка від легендарної постаті у світі розробки програмного забезпечення та одного з авторів всесвітньовідомого Agile-маніфесту. "Чистий кодер" є обов'язковим виданням  для тих, хто займається програмуванням і прагне бути справжнім професіоналом, незалежно від досвіду.        

Роберт Мартін викладає свої очікування від професійного програміста з погляду управлінських взаємодій, тайм-менеджменту, тиску, співпраці та вибору відповідних інструментів. Дядечко Боб також пояснює, що, окрім навичок TDD і ATDD, кожен розробник, який вважає себе професіоналом, не лише повинен знати, а й дотримуватися цих вимог — аби молода професія розробника програмного забезпечення стабільно зростала й розвивалася. 

"Найгірший різновид непрофесіоналізму — програмувати виключно за специфікацією, не розуміючи, чи є ця специфікація придатною для виконання певного завдання. Ви повинні мати достатні знання у предметній області заради того, щоби розпізнати та виправити можливі специфічні помилки".

Чистий кодер

"Інструментарій agile-лідера" Пітера Конінга

Чудова книга для досвідчених agile-лідерів та початківців, які вчаться застосовувати гнучкі методи для самокерованих команд.

Світ змінюється і майбутнє за agile-лідерством. Ці фахівці створюють натхненне середовище для процвітання своїх команд. Їм потрібно багато нових навичок, відмова від старого й опанування нового. У виданні "Інструментарій agile-лідера" Пітер Конінг пропонує комплексний набір структур, показників, методів проведення зустрічей для створення команд, які розробляють революційні продукти та послуги.

"З 2015 року я активно шукав конкретні інструменти, які підтримують agile-лідерів у процесі виконання ними обов'язків. Мій досвід роботи зі Scrum навчив мене, що інструменти допомагають командам стати гнучкішими і що найкращий спосіб удосконалення — почати працювати по-новому". 

Інструментарій agile-лідера

"Натисни Reset: Вигорання та відновлення в індустрії відеоігор" Джейсона Шраєра

Відеоігри — це великий бізнес.  І тих, хто виріс на любові до відеоігор, часто спокушає мрія стати частиною цього бізнесу. Історія відеоігор має темний бік, той, про який не розповідають на щоквартальних фінансових зборах чи пресконференціях Е3. Попри те, що ігрові компанії щороку загрібають усе більше грошей, чимало з них мають проблеми зі створенням стабільних і здорових умов для своїх співробітників.

"Розробляти відеоігри — завжди значило прийняти факт: стабільність роботи – це виняток, а не правило. В обмін на задоволення від створення мистецтв за гроші, розробники мають змиритися з тим, що усе це може розвалитися без попередження".

"Натисни Reset" базується на десятках ексклюзивних інтерв'ю, які проведуть залаштунками створення визначних ігор — як-от BioShock Infinite, Epic Mickey, Dead Space, — і аж до щемкого закриття студій, що їх створили.

натисни reset

"Head First. Патерни проєктування", Еріка Фрімена, Елізабет Робсон

"Head First. Патерни проєктування" для тих, хто бодай раз стикався з проблемами дизайну програмного забезпечення. Автори зібрали докупи величезний досвід розробників, щоб читачі мали можливість використовувати найкращі практики. Книжки "Head First" мають візуально насичений формат, тому весь їхній матеріал легко запам'ятовується. 

Автори демонструють успішно випробувані та вдалі моделі, що використовуються розробниками для створення функціонального, витонченого, універсального та гнучкого програмного забезпечення.

"Ви дізнаєтеся, чому (і як) слід використовувати досвід, набутий іншими розробниками, які вже мали справу з аналогічною проблемою проєктування й вдало вирішили її. Заразом ми обговоримо використання та переваги патернів проєктування, ознайомимося з ключовими принципами об'єктно-орієнтованого (ОО) проєктування, а також розберемо приклад одного з патернів. Найкращий спосіб використання патернів — запам'ятати їх, а потім навчитися розпізнавати ті місця у ваших власних проєктах та існуючих застосунках, де їх буде доречно застосувати. Тобто замість програмного коду ви повторно використаєте чужий досвід".

патерни проєктування

"Чиста архітектура" Роберта Мартіна

"Чиста архітектура" — класична книжка для розробників. Вже відомий нам Роберт Мартін розкриває правила архітектури програмного забезпечення і допомагає їх застосувати. Ці правила не старіють і не змінюються. Користуючись ними, можна значно підвищити продуктивність праці розробників протягом усього життєвого циклу будь-якої програмної системи. 

"Очевидна привабливість архітектури — це структура. А структура — це те, що домінує в парадигмах і дискусіях стосовно розробки програмного забезпечення: компоненти, класи, функції, модулі, рівні й сервіси, мікро- або макро-. Але макроструктура багатьох програмних систем часто не піддається ані вірі, ані розумінню — це щось на кшталт організації радянської економіки, величезних веж у грі «Дженга», що сягають хмар, або археологічних шарів, похованих під купами бруду. Структура програмного забезпечення не завжди інтуїтивно очевидна — так само, як і структура будівлі".

Чиста архітектура

"Опанування професійного Scrum: практичний посібник із подолання труднощів і максимізації переваг Agile-підходу", Стефані Окерман, Саймона Рейндла

"Опанування професійного Scrum" має на меті розвіяти міфи навколо Scrum та допомогти організаціям його використовувати. Автори зосереджуються на перевірених підходах Scrum для поліпшення якості, отримання та використання швидкого зворотного зв'язку.

"Пишучи цю книжку, ми мали намір надати вам віртуального Scrum-тренера для допомоги у  вашій подорожі, розв'язанні проблем із прозорістю та сміливістю, а також заради ознайомлення вас із новими підходами, які допоможуть оволодіти Scrum, проявити професіоналізм та забезпечити гнучкість бізнесу. У нас немає всіх відповідей, але ми надамо інструменти, за допомогою яких ви зможете знайти власні відповіді на свої унікальні виклики".

Опанування професійного Scrum
Партнерський матеріал.

1
8697

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: