fbpx
Сьогодні
Рішення 16:16 17 Лют 2023

“Ми навіть у темряві бачимо закон”: як “ЮрШтаб” надає правову допомогу українцям

Правове поле в умовах війни — це ще й своєрідне поле бою. Під час воєнного стану ряд законів працює інакше. Через ворожі ракети люди втрачають рідних, домівки, власні бізнеси й далеко не завжди знають, що саме мають робити, щоб задокументувати черговий воєнний злочин та отримати допомогу від держави.

English version here

У відповідь на цю проблему з'явився "ЮрШтаб" — волонтерська ініціатива від українських юристів, які надають українцям безоплатну правову допомогу через чат-бот. "Рубрика" дізналася, як працює проєкт.

У чому проблема?

росія, підвали та інший морок

ЮрШтаб

Юлія Соловйова — юристка й засновниця "ЮрШтабу". Тут, у Києві, вона згадує про своє рідне місто — Нову Каховку, яка від початку повномасштабної війни опинилася під окупацією. До столиці дівчина перебралася ще у 2016-му, а з лютого 2022-го отримує звістки з рідного міста про підвали, де росіяни допитують і утримують містян, серед яких опинилися і близькі Юлії.

"Ми отримуємо багато звернень щодо викрадення людей на тимчасово окупованих територіях. На жаль, ця доля не оминула й мою рідну Нову Каховку, де рашисти забирали «на підвал» моїх знайомих та навіть рідних.

Якось до нас звернулася дівчина, батька якої примусово вивезли в росію. Вона намагається відшукати його. На щастя, наразі держава має низку механізмів для пошуку зниклих, та, на жаль, цей процес дуже довгий. От і ця дівчина поки так і не знає, де її батько", — каже Юлія.

Від перших днів повномасштабної війни до юристки весь час зверталися знайомі з проханням проконсультувати щодо пошкодженого майна, виїзду з країни, мобілізації та інших питань, з якими більшість українців до 24-го лютого не стикалася.

На той час Юлія вже евакуювалася на західну частину України та активно консультувала всіх, хто до неї звертався. Проте, каже юристка, до неї швидко прийшло розуміння, що десь їй бракує часу, а десь компетенцій, аби охоплювати всі звернення. Так почалась історія великого волонтерського проєкту.

Яке рішення?

Анонімність, бот і п'ять десятків волонтерів

ЮрШтаб

"Уже 4-го березня 2022-го року ініціатива почала працювати. За перший тиждень ми надали майже 2 000 консультацій. Працювали по 14-17 годин на день, відповідали в будь-який час доби. Згодом ми вигадали назву «ЮрШтаб» і створили лого", — розповідає Юлія Соловйова.

З пропозицією запустити проєкт вона звернулася до свого колишнього керівника Євгена Артюхова, який і допоміг зібрати команду та запустити перші процеси. Спершу задачу окреслили чітко: тут і зараз допомогти людям. Назвали ініціативу відповідно — "Правова допомога", і запустили бот у телеграмі, через який надавали консультації, та телеграм-канал, у якому публікували актуальну інформацію та відповіді на найпоширеніші запитання. Але доволі швидко стало зрозуміло, що технічна складова потребує змін і кастомізації, щоб бути зручнішою для користувача:

"У мережі ми не знайшли варіанту бота, що нам підходив би, тоді ми вирішили написати власний. У цьому нам допомогли наші друзі-волонтери з ІТ-сфери — Нікіта Дімітрієв та Богдан Зубенко. Вони написали «з нуля» бота, що покривав наші запити та оптимізував процес надання допомоги, зробивши його зручнішим. Тож уже з 16 березня ми працюємо у власному боті й донині вдосконалюємо його, додаючи нові функції", — каже очільниця "ЮрШтабу".

Користування чат-ботом відбувається на умовах анонімності. Сторони діалогу відображаються як "Користувач" та "Волонтер". Таким чином, наприклад, люди, які перебувають під окупацією, можуть не хвилюватися, що після видалення переписки залишаться якісь докази, що вони зверталися до українських волонтерів. Крім цього, каже Юлія, це ще й дає змогу ставити будь-які запитання без жодного сорому, а юристів захищає від різного роду провокацій.

Як це працює?

Танк для господарства й перші гроші

ЮрШтаб

Через чат-бот можна отримати відповідь на будь-яке правове запитання. Юристи-волонтери консультують користувачів на теми мобілізації, відпусток для військових, виїзду за кордон без документів, сплати податків, релокації бізнесу та реєстрації волонтерських організацій. І цей перелік невичерпний. Юлія говорить:

"Від початку роботи ініціативи й до сьогодні найбільш популярними напрямками були і є перетин кордону та мобілізація, військова служба. Наразі ж найбільш поширеним питанням з перетину кордону є виїзд чоловіків-студентів іноземних ВНЗ.  

Не обходиться й без кумедних запитів, як от, наприклад: «Мій дядько знайшов полишений окупантами танк, які податкові наслідки будуть у випадку, якщо Він вирішить лишити його собі для господарства?» або ж: «Коли помре путін?» чи: «Якщо я зміню стать у паспорті, мене випустять за кордон?»" 

На кожне запитання волонтери відповідають сумлінно й безоплатно. Нещодавно проєкт отримав свої перші гроші — грантову допомогу від "Творців змін" — щорічної премії, яку проводить Bendukidze Free Market Center у партнерстві з Atlas Network, Friedrich Naumann Foundation Ukraine and Belarus та медіа "Рубрика". До того витрати "ЮрШтабу" покривали його ініціатори.

ЮрШтаб

"Ті 80 000 гривень, які ми виграли, ми плануємо витратити на покриття операційних витрат, які наразі ми покриваємо самі — оплата серверів, доменів, сервісів для створення контенту, для проведення зустрічей та на навчання наших волонтерів", — ділиться Юлія Соловйова.

Юлія каже, що лише на восьмий місяць існування ініціативи "ЮрШтаб" додали можливість робити донейти на його користь, але кардинально це фінансову ситуацію не змінило:

"Чесно кажучи, бажаючих донатити юристам вкрай мало, але це насправді очікувано та логічно, зараз всі «вільні» або зекономлені кошти йдуть на донати ЗСУ".

А це точно працює?

Понад 15 000 консультацій

ЮрШтаб

Лише до кінця 2022 року бот "ЮрШтабу" відвідало близько 20 000 людей, а команда з 50 волонтерів надала понад 15 600 безоплатних консультацій. Крім цього, юристи мають свій сайт і соцмережі, які також наповнюють корисною правовою інформацією, що спрощує життя тисяч людей.

Юлія Соловйова каже, що кожна історія, з якою люди приходять до волонтерів, особлива і запам'ятовується їм. І ділиться кількома, які вразили її найбільше:

"Скажімо, історія родини із Маріуполя, яка втратила своє житло у результаті бойових дій. Голова родини надсилав нам фото своєї зруйнованої квартири, від яких сльози котились градом та мурахи йшли шкірою… Найжахливішим було те, що ми не могли допомогти тут і зараз розв'язати це питання, а лише проконсультувати, як діяти на перспективу.

Також на початку нашої роботи (7 березня, як зараз пам'ятаю), коли ми ще працювали у старому боті, до нас звернулася жінка із Запорізької області. За фахом вона — вчителька у школі. Її зять хворий на онкологічне захворювання (4 стадія) та вимушений багато літати за кордон на лікування. Власне, 24-го лютого він мав летіти до Туреччини на чергову хімієтерапію, проте, у зв'язку із повномасштабним вторгненням рф на територію України всі рейси скасували.

Тут постало питання повернення коштів за квиток, і з цим запитом ця жінка звернулася до нас. Я надала роз'яснення щодо того, але зрозуміла, що самостійно, на жаль, там не впораються. Так я написала цій жінці та запропонувала свою фізичну допомогу. Згодом кошти таки повернули, а ми з тією жінкою почали товаришувати. Я питала, як у них справи, вона зверталась ще до нас за допомогою, ми вітаємо одна одну зі святами", — розповідає Юлія.

Дівчина підкреслює, що всі волонтери працюють у непростих умовах. Зі всіма ними вона тісно комунікує, знайомить між собою і сприяє тому, щоб "ЮрШтаб" був справжньою монолітною командою, а не групою відокремлених одне від одного людей.

"У нас є волонтери з Харкова, Запоріжжя, Дніпра, Києва, які за весь час війни не виїжджали зі своїх міст та попри обстріли, проблеми з інтернетом, не дивлячись на час доби, консультують тих, хто до нас звертається. Є також волонтер, який зараз перебуває у лавах ЗСУ та продовжує надавати допомогу з нами. Був також волонтер з Херсона, який, перебуваючи в окупації, надавав юридичні консультації українцям та українкам. Таких історій безліч.

Загалом, сьогодні кожен та кожна працює в екстремальних умовах, ми навіть у темряві бачимо закон та попри все продовжуємо надавати безоплатну юридичну допомогу", — підсумовує юристка.

Якщо ви юристка(ка) і хочете долучитись до команди "ЮрШтабу", зробити це можна, надіславши відповідний запит через чат-бот.

А фінансово підтримати команду проєкту можна за посиланням.

Рубрика:
Кейси
63

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: