fbpx
Сьогодні
Спецпроєкт 17:42 02 Гру 2022

"15 кроків до української єдності": проєкт, який виборов перемогу у "Творцях змін"

Від Русі до сьогодення. “15 кроків до української єдності” — сайт, на якому лаконічно та цікаво подана вся історія України. Він вже перекладений на чотири мови, щоб іноземці могли читати про факти заснування та укріплення нашої держави без викривлень та впливу пропаганди ворога.

English version here

Сайт створили дві сестри, які сім місяців керували волонтерською командою. А нещодавно їхня ініціатива "15 кроків до української єдності" виборола перемогу у "Творцях змін", дівчата отримали 80 тисяч гривень на розвиток свого проєкту.

У цьому тексті ми розкажемо про те, як ідея сайту народилась у 15-річної школярки із Дніпра, яку всіма силами підтримала старша сестра. Про копітку працю команди впродовж семи місяців та подальший розвиток проєкту у щось більше, ніж просто сайт.

Довідково: "Творці змін" — щорічна премія, яка відзначає найкращі ініціативи. Проводять її Bendukidze Free Market Center у партнерстві з Atlas Network, Friedrich Naumann Foundation Ukraine and Belarus та медіа Рубрика.

"Іноді потрібно, щоб хтось у тебе повірив". Історія двох сестер та однієї ідеї

15-річна Маша з Дніпра все життя цікавилася історією, брала участь у профільних олімпіадах. Хобі дівчини було розбиратись у фактах минулого.

"Після 24 лютого ми із родиною переїхали у Чернівці. Коли опинились у безпечному середовищі, захотілося чимось допомагати іншим", – говорить Маша Аршиннікова.

Марія Аршиннікова Творці змін

У березні вона поділилася своїми спостереженнями зі старшою сестрою: в Україні немає єдиного проєкту, де була б зібрана вся історія держави — не викривлена, написана з точки зору самих українців. Анна Аршиннікова тоді тільки вживалася у роль мами. На початку лютого у них з чоловіком народився малюк, але після початку повномасштабного вторгнення молодий батько одразу поїхав боронити майбутнє своєї дитини. Він очолив один із батальйонів "Азову".

"Хлопці на передовій захищають нас цілодобово, а ми вирішили, що можемо допомогти на інформаційному фронті, так би мовити, закріпити нашу майбутню перемогу інтелектуальним напрацюванням. Тим більше, що Маша дійсно знайшла проблему — відсутність історичної бази без викривлень. Тобто подана від різних незалежних фахівців, єдина версія всіх подій, без упереджень та власних суб'єктивних думок", — розповідає Анна.

Дівчина впродовж шести років працювала на держслужбі, тому розуміла, як втілювати проєкти у життя. "Я просто поділились ідеєю…", — говорить її молодша сестра. На що старша відповідає: "Іноді потрібно, щоб хтось у тебе повірив. Тим більше, що зараз наша країна — одна велика родина".

У березні дівчата продумували, про що має бути цей проєкт та як організувати всю роботу. А вже від квітня почали шукати членів команди — волонтерів, які були б готові приділити час та сили для створення сайту.

"Хотілось зробити стильний, красивий й інформаційно наповнений сайт": про роботу над проєктом

Погодились працювати над проєктом кілька істориків та райтерів. Разом із дівчатами вони почали планувати наповнення проєкту, хоча на той момент команда не мала людей, які б зробили сам сайт. Історики збирали фактологічну інформацію, а райтери обробляли її. Через деякий час Маша з Анною таки знайшли команду айтівців, яка була готова реалізувати ідею технічно.

"Ми дуже багато працювали над візуальною подачею. Хотіли, щоб сайт був зроблений не на колінці. До справи підходили масштабно: взяли п'ять найкрасивіших сайтів світу, дивились, як у них все подано та шукали натхнення. Хотілось зробити стильний, красивий й інформаційно наповнений сайт", — говорить Анна.

Сайт перероблювали двічі, а один раз змінили команду, яка його робила. Бо кінцевий результат не подобався сестрам. Довго думали й над назвою. Після того, як всі факти розклали на історичні етапи, зрозуміли, що "15 кроків до української єдності" — ідеальне співвідношення: інформація подана вся, але її не забагато, щоб читач не втомився. 

Аудиторією проєкту мали стати не тільки українці, які хочуть підтягнути свої знання з власної історії. Анна пояснює:

"Ми бачимо проєкт як ініціативу, до якої будуть звертатися іноземці, щоб ознайомитись з історією сильної України".

Для користувачів з інших країн вже є версію сайту португальською, іспанською, англійською та арабською.

"Вибір мов не був пальцем у небо. Ми відштовхувались від аудиторії, яка читатиме сайт. Потрібно спочатку охопити європейські країни — мови ЄС. У нас зараз ще готується французька версія, далі їх буде більше. Арабську обрали, тому що, наприклад, той самий Іран є поплічником російської агресії. Можливо, людям у цій країні задурюють мозок. Але там є свідомі громадяни, які хочуть у всьому розібратися", — говорить Анна Аршиннікова.

Сестри розповідають, що зараз ще працюють над створенням інклюзивної версії сайту, аби охопити ще більше людей.

"Творці змін" та майбутні плани

Нині проєкт "15 кроків до української єдності" зроблений волонтерами, які повірили в ідею. Члени команди працювали над сайтом, бо бачили у ньому цінність.

"Ми не залучали жодних коштів на це. Люди працювали сім місяців безплатно. Ті ж викладачі історії, які отримують небагато за свою роботу, готували для нас матеріали по ночах. Айтішна команда теж займалася сайтом поза своєю основною роботою", — говорить Маша Аршиннікова.

Анна додає: "Ми сподіваємось, що зможемо віддячити членам команди після того, як купимо домен та максимально поширимо інформацію про наш сайт. Це першочергові кроки, які потребують фінансування, а надалі ми хочемо ще випускати історичні факти, співпрацювати з міжнародними організаціями та оплачувати роботу людей".

Грант у 80 тисяч гривень від "Творців змін" — це перша грошова підтримка, яку отримав проєкт. Кошти у команді планують пустити на просування сайту.

"Весною люди більше зголошувались працювати на волонтерських засадах, а зараз всі думають про завтрашній день. І знайти когось, хто безплатно допоможе із просуванням, поставить на рекламу чи ще щось, вже набагато складніше", — говорить Анна Аршиннікова.

Максимально поширити інформацію про сайт — зараз найперша ціль, яку перед собою поставили дівчата. Для її втілення шукають фахівців, що зможуть зайнятися проєктом: піарника, SMM-спеціалістів, історичних амбасадорів, які мають зв'язки із закордонними навчальними закладами та зможуть просувати там платформу. У планах дівчат і підготовка курсів з історії України.

"Ми хочемо займатись актуалізацією історичних подій та урізноманітненням освітньої програми. Але для цього нам потрібно заохотити багато науковців, щоб створювати постійний потік інформаційних матеріалів. Також ми шукаємо партнерські проєкти для спільних продуктів, щоб охоплювати більшу аудиторію  та розвивати український національний бренд разом", — говорить Марія Аршиннікова.

Офіційно свій проєкт "15 кроків до української єдності" сестри не презентували, для цього хочуть організувати наукову конференцію. Поки готуються до неї, говорять: створити сайт вдалось завдяки батьківській підтримці.

"Вони нас максимально мотивували. Ми ділились нашими досягненнями, планами. А батьки питали: «Ви подались туди? А сюди?» Коли у нас були деякі конфлікти з Анею, мама з татом допомагали помиритись", — говорить Марія.

Також батьки доглядали за маленьким онуком, поки Анна приділяла час проєкту. В одній кімнаті вона брала участь у відеоконференціях, а в іншій — бабуся та дідусь бавили немовля.

"Мій малюк — стимул, щоб українські діти знали, що насправді відбувалося та відбувається. Якщо ми не будемо приділяти цьому час, то вони будуть вивчати викривлену версію історії України", — додає Анна.

Анна Аршиннікова Творці змін

Рубрика:
Кейси
1
4726

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: