fbpx
Сьогодні
Спецпроєкт 14:08 31 Січ 2024

Київська філія "Газмережі": чому варто проводити технічне обслуговування мереж, хто платитиме та скільки

Відтепер на Київщині всі квартири, до яких був проведений газ, але які не мали угод з газорозподільними компаніями, автоматично приєднуються до договору з Київською філією “Газмережі”. Що це означає для споживачів — розповідає “Рубрика”.

У чому проблема?

Внутрішньобудинкові системи газопостачання потребують належного контролю та догляду. Якщо власник квартири не мав укладеної угоди з газорозподільною компанією чи не подав заявку на приєднання до Колективного договору в особі уповноваженого представника, за систему газопостачання відповідали балансоутримувачі — ЖКГ, ОСББ або керуюча компанія. Проте не були законодавчо визначені обов'язки замовників і виконавців, а також граничні норми вартості робіт.

Яке рішення?

Наприкінці вересня 2023-го року Міністерство енергетики України затвердило "Порядок технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання у багатоквартирному будинку". Згідно з ним та відповідною постановою, з 7-го грудня 2023-го всі співвласники багатоквартирних будинків, які не мали угод з газовиками, автоматично приєдналися до Типового договору на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку з Київською філією "Газмережі". 

Як це працює?
Як це вплине на споживачів Київщини?

Для клієнта це:

  • Безпека системи розподілу газу в будинку, у якому вони живуть.
  • Вирішення спірних питань і чітке окреслення обов'язків, хто відповідає за стан і належну роботу внутрішньобудинкових систем у багатоповерхівках. 
Газорозподільні компанії у Київській області

Ілюстративне зображення

Що входить у технічне обслуговування:

  • Технічне обслуговування систем газопостачання з перевіркою наявності вільного доступу до газопроводів та газового обладнання, стану пофарбування і кріплень газопроводу, наявності футлярів в місцях прокладання через зовнішні та внутрішні конструкції будинку, стану ущільнення міжтрубного простору.
  • Технічне обслуговування запірних пристроїв, установлених на газопроводах після першого вимикаючого на газопроводі-вводі та до першого вимикаючого в приміщенні споживача (включно з ним).
  • Технічне обслуговування газового обладнання, що призначене виключно для опалення місць загального користування.
  • Перевірка на герметичність з'єднань газопроводів та газового обладнання, розміщених за межами приміщень споживачів.
  • Усунення виявлених витоків газу з повторною перевіркою газових мереж на герметичність.

Усе про оплату

Уже сформована орієнтовна кошторисна вартість технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання. Проте точні суми визначатимуть лише після перших робіт на об'єкті.

Якщо договір на технічне обслуговування укладено з Київською філією "Газмережі", інформацію щодо вартості послуг та графік проведення технічного обслуговування можна знайти на офіційному сайті підприємства.

Існує декілька способів оплати послуг:

  • Єдиним платежем від імені усіх співвласників. У цьому випадку оплачує вартість послуг Колективний замовник протягом 6 місяців з дня, коли Київська філія "Газмережі" надасть рахунок на оплату єдиним платежем.
  • Окремими рахунками від кожного споживача. У цьому випадку споживачам надходитиме так звана "третя платіжка". Київська філія "Газмережі" буде надавати індивідуальні рахунки на оплату в тому місяці, у якому будуть надаватися послуги, згідно з графіком. 
Газорозподільні компанії у Київській області

Ілюстративне зображення

Можна обрати й іншу організацію для обслуговування газових мереж, проте обраний виконавець повинен мати дозвіл на проведення робіт. У такому випадку впродовж 15-ти днів із моменту підписання угоди з іншою компанією уповноважена особа має повідомити про це Київську філію "Газмережі" та розірвати угоду, укладену за замовчуванням.

Технічне обслуговування полягає у тому, аби попередити ймовірність витоків газу та забезпечити справну роботу газових мереж — це ключові фактори безперебійного газопостачання. Тож подбайте про свій комфорт заздалегідь.

195

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: