fbpx
Сьогодні
ЕкоРішення 09:40 27 Січ 2023

Дендропарк замість дачі: як створити локацію для екотуризму на власній ділянці

В одному з найстаріших міст України, Хотині, місцевий ентузіаст зі своєю родиною створює справжній дендрологічний парк з великою колекцією ексклюзивних насаджень, хвойних та квітучих рослин.
  • Категорія: рослини
  • Проблема: скорочення біорізноманіття, надмірна урбанізація
  • Рішення: Дендропарк на дачі

Дендропарк — територія, на якій на відкритому ґрунті культивуються деревні рослини. 

5 перших кроків

  1. Підберіть ділянку, яка підійде для вирощування великої кількості різноманітних рослин проконсультувавшись зі спеціалістами.
  2. Викупіть ділянки та проведіть підготовчі роботи: позбавтеся зайвого каміння, шкідників та інвазивних рослин тощо.
  3. Сформуйте проєкт майбутнього дендропарку.
  4. Підберіть рослини для висадки та створіть схему висадки. 
  5. Придбайте саджанці у перевіреного продавця.

Детальніше

В одному з найстаріших міст України, Хотині, місцевий ентузіаст зі своєю родиною створює справжній дендрологічний парк з великою колекцією ексклюзивних насаджень, хвойних та квітучих рослин. Місцеві мешканці викупили чотири ділянки недалеко від фортеціі вирішили на цій території облаштувати дендропарк. На дністровських схилах це зробити значно важче, ніж, наприклад, у лісі або в полі — північний вітер наче бритвою "зрізає" рослини, похилена поверхня ґрунту, по якій вся вода стікає в річку. Тому спочатку влаштували тераси, щоб вода не стікала.

Дендропарк — це не швидка справа. Для того, щоб дерево показало себе в усій красі, потрібно 15-20 років. Зараз на території дендропарку ростуть рослини з Китаю, Північної Америки, Японії, Середземномор'я. Це не просто парк, це ціла екосистема з птахами, звірами, травами, квітами. Нічого подібного на Буковині ще немає. Українці, які, можливо, ніколи не поїдуть у Китай чи Америку, матимуть змогу побачити це прекрасне різноманіття.

Процес від насінини або пагона займає до п'яти років. Певний період рослини ростуть у горщиках, потім їх висаджують у відкритий ґрунт. Приживається на новому місці близько 90% посадкового матеріалу. У дендропарку існує непорушне правило: "Якщо засохло одне дерево, посади замість нього три". 

Джерело: Рубрика

279

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Про проєкт

Енциклопедія Екорішень

Ми зібрали для тебе інструкції та рекомендації щодо екологічних рішень найрізноманітніших проблем

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: