fbpx
Сьогодні
УрбанРубрика 18:22 04 Лип 2022

Як міста-побратими можуть допомогти у відновленні України? Приклади та інструкція

Від гуманітарної допомоги до відбудови — розповідаємо, як українці можуть використати інструмент побратимства на користь своїх громад.

English version here

У чому проблема?

Руйнування в українських містах

Україна з перших днів повномасштабного нападу росії продемонструвала світові, що не збирається здаватися. Але наш ворог виявився підступним і безжальним. Станом на 28 червня загальна кількість російських ракет, які вдарили по наших містах, уже становить 2811. На східному та південному напрямках тривають запеклі бої. росія цілить у цивільні об'єкти, житлові будинки, руйнує інфраструктуру. Більше 20 відсотків країни окуповано росією, а звільнені території пограбовані й понівечені рашистами. Містам, містечкам і селам України, які постраждали від російського вторгнення, потрібно шукати шляхи відновлень і відбудови. А тим, які приймають в Україні внутрішньо-переміщених осіб, необхідна підтримка у їхньому забезпеченні.

Яке рішення?

Побратимство міст

міста-побратими український прапор

Після нападу на Україну російських військ, проти рф піднявся весь цивілізований світ. Західні країни стали на бік нашої країни та виділяють нашій державі багато зброї й величезні кошти на боротьбу з агресором.

Справжні друзі України турботою та допомогою проявили себе в скрутний воєнний час і на місцевому рівні. Саме під час війни з новою силою запрацював такий вид взаємодії між містами як побратимство міст. Міста та містечка зі всього світу допомагають українським громадам переживати виклики та наслідки війни. 

Як це працює?

Що таке міста-побратими?

Міста-побратими чи поріднені міста — це два міста різних країн, між якими укладено угоди про дружбу та співробітництво для всебічної співпраці та обміну досвідом у галузі економіки, культури, освіти, спорту, туризму, ведення міського господарства тощо. Уперше таке братерство міст з'явилося в 836 році — між німецьким Падерборном і французьким Ле-Ман.

Сучасна концепція побратимства міст була задумана після Другої світової війни в 1947 році. Вона була призначена для наведення "мостів" дружби та взаєморозуміння між різними культурами та для заохочення торгівлі та туризму. Через 10 років, у 1957, представники всіх міст-побратимів створили Всесвітню федерацію поріднених міст, яка ухвалила в останню неділю квітня святкувати братерство міст.

співпраця

Побратимство — надзвичайно гнучкий інструмент. Споріднюватись можуть села, містечка, великі міста. Побратимські зв'язки можуть покривати широке коло питань, залучати багато людей із двох або більше поріднених громад. Вміло налагоджені побратимські зв'язки можуть принести громаді багато користі. Об'єднуючи людей із різних частин світу, побратимство дає можливість обмінюватись досвідом розв'язання питань, які постають перед громадами, думками, баченням проблем та практичною допомогою.

Як знайти своє місто-побратим?

Міста знаходять побратимів різними шляхами. Іноді це процес "згори вниз": мери двох міст зустрічаються і стають друзями; пізніше вони зацікавлюють активістів своїх міст спільною програмою діяльності міст-побратимів. Буває, відбувається процес "знизу вгору", коли окрема група мешканців або спеціалістів міст — вчителів, бізнесменів, спортивних клубів та інших груп — самі створюють організаційний комітет, який починає працювати над розробкою програми міст-побратимів. Наприклад, у багатьох випадках поріднені школи, вищі навчальні заклади, спорт-клуби починають працювати з побратимських програм. Іноді утворенню міст-побратимів сприяє збіжність назв міст або подібність місцевих звичаїв. Це тільки деякі приклади, як можна почати шукати місто-побратим.

Водночас у багатьох міст та містечок України такі відносини з закордонними містами вже існують. Список міст-побратимів вашого населеного пункту можна перевірити на офіційних сайтах місцевої влади

Поняття "міста-побратими" слід відрізняти від поняття "міста-партнери". Під останнім маються на увазі міста, між якими укладено угоди про партнерські стосунки. У більшості випадків вони припускають тільки економічне співробітництво по ряду спільних проєктів або по одному з них.

Угода про побратимські відносини економічну вигоду переслідує далеко не завжди. Співпраця полягає найчастіше в освітній, культурній, соціальній сфері. Жителі міст-побратимів часто їздять одне до одного в гості, обмінюються візитами спеціальних делегацій, проводять спільні конференції, у тому числі й наукові, спортивні змагання, відзначають разом різні свята. А якщо один із них потрапив у біду, інший завжди простягне руку допомоги. Тому цей інструмент і може стати в пригоді зараз, під час повномасштабної війни росії в Україні.

А це точно працює?

Як міста-побратими вже допомогли українцям?

В 1944 році жителі міста Ковентрі у Великобританії на підтримку вщент зруйнованого радянського Сталінграду (теперішній Волгоград, росія) підготували зібрані грошові кошти та щирий символічний подарунок — скатертину, на якій були вишиті слова "Краще маленька допомога, ніж велике співчуття". Тоді й уявити було неможливо, що через 78 років уродженці Волгограду підуть зі зброєю нищити Україну.

У березні 2022 прем'єр-міністр Денис Шмигаль закликав мерів європейських та інших міст у всьому світі відновлювати традицію міст-побратимів та допомагати українським містам відновлюватись. "Хочу звернутися не лише до урядів країн-партнерів, а й до мерів європейських та інших міст у всьому світі. Сьогодні росія руйнує наші міста, як це робили нацисти 80 років тому. Ми закликаємо вас: відновлюйте традицію міст-побратимів, допомагайте українським містам гуманітарною допомогою й засобами відновлення. Це велика справа", — сказав Шмигаль у своєму зверненні.

Цьогоріч українці справді відчули, що таке об'єднані Європа та світ, і що таке справжні друзі й побратими. Міста-побратими з усього світу з перших днів почали підтримувати населені пункти України не лише словом, а й ділом.

Гуманітарна допомога

міста-побратими допомагають у відновленні України, карети швидкої допомоги

Так, Київ отримав гуманітарну підтримку від міста-побратима Мюнхена. Ще в березні Мюнхен надав Києву 15 залізничних вагонів гуманітарної допомоги, медикаменти й медобладнання. Крім цього до Києва прибули 12 реанімобілів, подарованих українській столиці мерією міста-побратима. Також Мюнхен приймає українських біженців. Окрім Мюнхена, інші міста Німеччини передали Києву 8 пожежно-рятувальних автомобілів та необхідне спорядження для пожежників та рятувальників.

Одесі допомагає місто-побратим Марсель. До міста з Марселя прибули дві машини швидкої допомоги, одна з яких — всюдихідна, з відповідним обладнанням, а також медична продукція. Також із Марселя до Одеси вже були поставлені три авто швидкої допомоги, пожежна машина, медичне обладнання та медикаменти.

Миколаїв отримує гуманітарні вантажі з болгарського міста-побратима Плевен. Плевен одним із перших відгукнувся та запропонував Миколаєву свою допомогу. У якості гуманітарного вантажу до Миколаєва надсилають медикаменти, спальні мішки, зарядні пристрої. Усе це розподілено в міські лікарні та загони територіальної оборони.

міста-побратими допомагають у відновленні України

Місто Чернівці, щойно там відчувають у чомусь потребу, отримує необхідну партію гуманітарної допомоги від румунського міста-побратима Сучави. Румуни захоплюються духом та патріотизмом українців — для багатьох українці стали прикладом відважної боротьби за свою землю. Тому Сучава готова й надалі допомогати своєму місту-побратиму у всьому та тісно співпрацювати. Чернівці отримують гуманітарну допомогу й від іншого міста-побратима — польського Коніна, зокрема, медикаменти, їжу, теплий одяг та взуття, а також рації й шоломи для військових.

Польща, як ніхто, підтримала Україну в боротьбі проти російських окупантів. З міста Андрихув, яке є побратимом міста Ізюм, що в Харківській області, теж одразу відгукнулися з пропозицією надавати свою поміч. Місто-побратим щиро прийняло жителів Ізюму, які евакуювалися за кордон, надавши їм прихисток у громаді Андрихува. Також міська влада гміни надає гуманітарну підтримку на потреби ізюмчан, які залишилися в Україні й потребують нагальної допомоги.

Запоріжжя підтримує німецьке місто Магдебург. Тільки одна партія гуманітарного вантажу становила понад п'ять тонн необхідних жителям міста речей, зокрема: ліків, засобів індивідуальної гігієни, одягу та технічного обладнання.

міста-побратими допомагають у відновленні України

Житомир підтримує місто-побратим Плоцьк; там приймають житомирян, зокрема, дітей та їхніх мам.

Хмельницький отримує гуманітарну допомогу від семи міст-побратимів! Люблін, Чеханов, Шауляй, Ченстохова, Прага, Жешув, Сілістра надсилають в Україну постійні гуманітарні вантажі: продукти, медикаменти, засоби зв'язку, коптери, одяг, медичний транспорт, засоби гігієни, взуття й багато іншого.

Більш того, уже під час війни американський штат Міссісіпі визнав Хмельниччину областю-побратимом. Таке рішення ухвалили Сенат і Палата штату. Це перша подібна дружба між областю в Україні та штатом у США. Налагодження офіційних відносин сприятиме активізації гуманітарної підтримки Хмельниччини — наразі в регіоні проживає понад 150 тисяч внутрішньо переміщених осіб, які потребують різної допомоги.

Міста-побратими не тільки надають гуманітарну допомогу і приймають біженців, а й готові допомогти відновитися містам, які постраждали від рашистської навали.

Допомога у відбудові

руйнування в українських містах

Місто-побратим Ірпеня німецька Борна допоможе відновити Ірпінський ліцей № 3, який постраждав від обстрілів російських окупантів. Це підтвердила очільниця Борни пані Сімоне Людтке під час візиту до Ірпеня.

Німецьке місто Гамбург, яке стало стратегічним партнером Києва, надаватиме українській столиці допомогу для відбудови міста. Для цього будуть визначені конкретні проєкти.

Гданськ допоможе відбудувати місто-побратим Маріуполь, яке ми обов'язково звільнимо. Мер Маріуполя Бойченко зазначає, що в кожного міста та села України може з'явитися європейське місто-побратим, яке буде допомагати йому повернутися до життя.

А Житомирщині взялася допомагати ціла країна. Влада Естонії заявила, що вона планує активно брати участь у відбудові Житомирської області, яка постраждала від російської агресії. Зараз країна контактує з представниками України, у том числі влади регіону, для отримання інформації про потреби.

Данія теж візьме участь у відновленні України після війни, зокрема долучиться до відбудови Миколаєва.

Висловила бажання взяти шефство над відновленням Києва та Київської області також і Велика Британія.

Ще більше корисних рішень!

Як міста можуть звернутися за підтримкою?

міста-побратими допомагають у відновленні України

За інформацією Асоціації міст України, більше 100 українських міст мають близько 700 міст-побратимів у різних країнах світу. Головам громад варто це врахувати і звернутися по підтримку та допомогу:

  • Спрямувати містам-побратимам звернення з проханням про підтримку.
  • Міста-побратими можуть надавати гуманітарну допомогу, якої так потребують мільйони українців. 
  • Голови громад мають визначити в листах-зверненнях перелік речей, яких потребують громади. 
  • Міста-побратими можуть також зорганізуватися і вимагати припинення війни в Україні, і навіть закриття військових потреб України. Сьогодні це вкрай важливо для нашої держави!

Кожне українське місто може поновити та пожвавити свої зв'язки зі своїми закордонними містами-побратимами. Налагоджуйте контакти, розповідайте про те, що насправді відбувається, як виживає ваше місто в умовах війни, чого потребує і як це можна організувати. Наші закордонні друзі мають багато шляхів для допомоги українським містам під час війни та повоєнної відбудови.

А ще дуже важливо розривати побратимські відносини з російськими містами. Так, як це вже зробив Харків. Місто, яке три місяці перебуває під рашистським вогнем уже не має ілюзій із приводу справжніх намірів "братів".

У травні місто Харків в односторонньому порядку розірвало побратимські відносини з російськими містами: Бєлгород, москва, Нижній Новгород, Новосибірськ та Санкт-Петербург. Рішення на позачерговій сесії Харківської міської ради було ухвалене депутатами одноголосно. А мер Харкова Ігор Терехов підкреслив: "Не можна мати побратимські відносини з людьми, котрі вбивають українців та знищують нашу Батьківщину. Таких міст-побратимів у Харкова бути не може!"

3
4501

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: