fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:47 26 Тра 2022

Хроніка подій: 92 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 26 травня і вже 92 дні триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні? Головне

Росія готує на Донбасі три "котли", повідомляє американський Інститут вивчення війни. Так, згідно з дослідженням, російські військові планують котли у районі Сєверодонецька та Лисичанська, навколо Золотого на північний схід від Попасної, а також навколо Авдіївки.

Також, на думку аналітиків ISW, російські війська визначили пріоритетне просування на схід і захід від Попасної, щоб перерізати українські наземні лінії комунікації на північний захід від Сєвєродонецька і завершити оточення Луганської області.

Прямо зараз, за повідомленням Генштабу, російська армія намагається відновити наступ на Слов'янськ та взяти під повний контроль Лиман на Донеччині.

На фоні цих тривожних новин, в Міноборони пояснили, що відбувається на Донбасі: так, на сьогодні супротивник справді має деякі тимчасові успіхи на окремих напрямках, проте говорити про відступ ЗСУ не можна, оскільки кроки, які реалізує українське командування, продиктовані специфікою його стратегії. "ЗСУ ведуть маневрену оборону на окремих ділянках фронту — змінюють позиції, відходять убік, за сприятливих умов проводять контрнаступ. Ми маємо широку мету — звільнити всю територію нашої країни", — пояснив спікер відомства Олександр Мотузяник, додавши, що ситуація на сході дуже динамічна та швидко змінюється.

Незважаючи на надзвичайний тиск противника, угруповання Об'єднаних сил продовжує ведення оборонної операції у визначеному районі відповідальності на Донецькому і Луганському напрямках. Наші відважні воїни завдають рашистським загарбникам втрат у живій силі і техніці. За минулу добу військовослужбовці угруповання Об'єднаних сил знищили:

  • 4 танки;
  • 1 одиницю спеціальної техніки;
  • 2 артилерійські системи;
  • 1 бронетранспортер;
  • 1 ворожий автомобіль.

Підрозділи протиповітряної оборони в небі українського Донбасу збили 4 безпілотні літальні апарати типу "Орлан-10".

Силами ЗСУ відбито 10 атак ворога!

ЗСУ знищили 62 окупантів та шість ворожих артилерійських систем на сході України за добу. Про це повідомляє Оперативно-тактичне угруповання "Схід". Серед втрат ворога:

  • особового складу – 62
  • БТР – 1
  • артилерійських систем – 6
  • мінометів – 4
  • АТТ – 4
  • БПЛА – 1

За даними української військової розвідки, російські окупанти вже використали понад 60% запасів високоточного озброєння. Є відповідні нормативні вимоги по тому пороговому рівню, який необхідно тримати в військах, і по тих же самих "Іскандерах" цей пороговий рівень майже настав.

Наступ росії на Донбасі може бути останнім у війні, пише The New York Times. Видання зазначає, що росія за місяць досягла лише поступового просування на сході, а українцям вдалося відбити позиції за Харковом. росії складно вести бойові дії на широкому фронті, зараз район критичних битв включає лише 3 міста – Слов'янськ, Краматорськ та Сєвєродонецьк. Ускладнює просування у цих районах і природна перешкода – Сіверський Донець. Наразі окупанти мають обмежений час на відновлення сил. Після цього доведеться перейти до оборони. "У зв'язку зі скороченням чисельності військ та техніки битва за Донбас, ймовірно, стане останнім великим російським наступом у війні", – такий висновок пропонують у The New York Times.

Але саме зараз на фронті дуже гаряче. Бої вздовж усієї лінії зіткнення досягли максимальної інтенсивності, противник атакує на декількох напрямках відразу, обстановка залишається складною і має ознаки подальшого загострення. Про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр під час брифінгу. "На сьогоднішній день бої досягли максимальної інтенсивності. Ворог штурмує позиції наших військ на кількох напрямках одночасно", – заявила Маляр. За її словами, "попереду на нас чекає дуже складний і тривалий етап боротьби. Треба розуміти, що це війна і втрати з нашого боку неминучі".

Наразі російські військові окупували вже 95% території Луганської області.

евакуація переселенці

росія викрадає українських дітей і перевозить на свою територію з метою знищення української нації. "Викрадення щонайменше 230 тисяч українських дітей в числі 1,4 млн громадян України, насильно депортованих до росії, є злочином, спрямованим на знищення української нації шляхом позбавлення її молодих поколінь, що є сучасним проявом колоніалізму", – зазначив радник представництва України при ООН Сергій Дворник під час відкритих дебатів у Радбезі з питань захисту цивільного населення в умовах конфліктів.

Злочини орків не можна прощати! ЄС, США та Велика Британія створили Консультативну групу, щоб притягнути до відповідальності російських воєнних злочинців. Група допомагатиме Офісу Генпрокурора України як фінансово, так і спеціалістами.

92% українців ставляться до росії погано, лише 2% – добре. Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології.

"Утім, важливо розуміти, що 2% – це близько 500 000 осіб, тобто достатньо істотна кількість в абсолютному вимірі все одно зберігає попри очевидні факти позитивне ставлення до агресора", – додають у КМІС. Соціологи кажуть, що кардинально змінилися погляди тих, хто мав добре ставлення до рф, і тих, хто мав невизначене ставлення. Зокрема, 80% тих, хто раніше добре ставився до росії, тепер ставляться до неї погано.

Україна має достатні запаси зерна, щоб задовольнити внутрішній і світовий попит принаймні до кінця 2022 року, а то й у 2023-му, але для цього потрібно зупинити всі воєнні дії в Чорному морі. По це сказав радник Президента України з економічних питань Олег Устенко в коментарі американському виданню Newsweek.

Трофеї та цілі ЗСУ

Протиповітряна оборона ЗСУ збила два російські безпілотники "Орлан" у Харківській області 26 травня, повідомили у Штабі оборони Харкова.

Перемовини України з росією

"Це не територіальні поступки, це ситуація де-факто": пєсков заявив, що Київ повинен прийняти окупацію територій. Природно, що з цим абсолютно не згідна українська сторона.

Іран запропонував організувати переговори між представниками росії та України. Про це заявив глава МЗС Ірану Хоссейн Амір Абдоллахіян під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі. "Минулого тижня я повідомив лаврову, що Іран готовий стати майданчиком для двох сторін", – сказав він. Проте питання зовсім не в переговорному майданчику, а в тому, що позиції сторін кардинально розходяться. Тому переговори не відбуваються.

 Гуманітарні місії  

Дмитро Орлов, голова Енергодару, повідомив про відкриття гуманітарного коридору в Запорізькій області: "З 10.00 до 15.00 відкриваємо зелений коридор для громадян які виявили бажання виїхати з Запоріжжя на територію підконтрольну противником в районі Камянське. У разі зміни безпекової ситуації коридор буде закрито."

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

літак

У Литві збирають кошти на покупку "Байрактарів" для ЗСУ. Збір запустив журналіст Laisvės TV Андрюс Тапінас. За 8 годин литовці зібрали понад €1 млн – станом на вечір середи на рахунку було вже €1 147 253 (вартість Байрактару – €5 млн). Laisvės TV внесе €62 000, які залишилися від попередніх кампаній підтримки України. "Міністерства оборони Литви та Туреччини дали зелене світло, виробник сказав так." – коментує журналіст. 

Італійські причіпні саморухливі гаубиці FH70 калібру 155 мм вже на передовій, – повідомляє оперативне командування "Захід". Завдяки напівавтоматичному завантажувачу снарядів, навчений екіпаж може робити з такої гармати до шести пострілів за хвилину, практично через кожні 10 секунд. Про передачу цих гармат у рамках третього пакету військової допомоги Італія повідомляла в середині травня.

Цього тижня Сполучені Штати надали Україні нову підтримку обсягом 4 млн доларів для знешкодження російських мін і нерозірваних бомб, щоб родини могли безпечно повернутися додому. Підтримка США дозволить The HALO Trust в Україні розгорнути 10 команд з розмінування.

Прем'єр-міністерка Фінляндії Санна Марін відвідала Ірпінь та Бучу. Закордонна делегація побувала на місці трагедій, у тому числі там, де терористи чинили геноцид проти українців. Про візит очільниці фінського уряду до України заздалегідь не повідомляли.

І про неприємне для України. Країни НАТО неформально домовились не поставляти Україні певні види озброєння, щоб не провокувати росію та не стати учасниками війни, — пишуть ЗМІ з посиланням на джерела в Альянсі. У західних країн є побоювання, що рф може розцінити, наприклад, постачання Україні бойових танків чи літаків як вступ у війну та вжити військових заходів. Тож досі таке озброєння в Україну не постачали.

Допомога біженцям і внутрішнім переселенцям

З 1 червня для українських біженців буде скасовано безоплатний проїзд у Німеччині, Польщі, Болгарії, Швейцарії та Чехії, — про це повідомляє прес-служба Європейського союзу підтримки України.

Водночас, для українців діятиме пільговий проїзд.  Наприклад, у Німеччині вводять проїзний на всі види міського транспорту, у тому числі регіональні поїзди за 9 євро.  У Чехії абонемент на всі види громадського транспорту коштуватиме 7 євро.

Зловмисники знищили склад гуманітарної допомоги для біженців з України в Афінах. Пожежа сталась вранці на складі, який знаходиться на території Стадіону миру та дружби. Одяг та інші зібрані речі згоріли. 

Причини встановлюються, одна із найвірогідніших версій – умисний підпал.

Уряд Фінляндії виділив 700 млн євро задля утримання 25 тисяч біженців з України.

Новини від партнерів

війна

Принц Уельський Чарльз зустрівся з українськими біженцями у Бухаресті. Про це повідомили на сторінці королівсько сім'ї в Instagram. Принц Чарльз відвідав Центр пожертвувань Romexpo. "Дякуємо всім у Центрі пожертвувань Romexpo, хто щодня безкоштовно роздає предмети першої необхідності, від продуктів харчування до засобів гігієни, одягу та взуття; а також надає соціальні послуги та консультації", – йдеться у повідомленні.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав країни приєднатися до зусиль із ізоляції росії, заявивши, що не можна дати путіну перемогти в Україні, що "надихнуло б інших розпалювачів війни". Про це Шольц заявив під час виступу в Давосі. Шольц сказав, що вторгнення росії в Україну підриває міжнародний порядок, заснований на правилах співпраці, який в останні десятиліття обмежував масштабні військові конфлікти. "Тому наша мета зрозуміла: путін не повинен виграти свою війну. І я переконаний: він її не виграє", – заявив Шольц.

А президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр закликав путіна негайно вивести війська з України, – пише Die Welt. Виступаючи 25 травня в Штутгарті з нагоди Дня німецьких католиків, Штайнмаєр звернувся до кремлівського диктатора: "Виявіть повагу до суверенітету України, припиніть бойові дії. Пане путін, припиніть страждання та руйнування в Україні! Виведіть свої війська! І не відмовляйтеся від прямих та серйозних переговорів з президентом Зеленським!". 

Це все добре, але краще б німці все ж таки дали Україні зброю. І не так, як це намальовано на карикатурі, якою поділився в соцмережах посол України в Німеччині Андрій Мельник, потроливши німецький уряд:

Умиротворювати путіна не можна, потрібно забезпечити його поразку, – вважає голова британського МЗС Ліз Трасс. "Ми повинні бути непохитними у забезпеченні перемоги України військовою допомогою та санкціями. Ми вже не можемо забрати ногу з педалі газу.  Ми не повинні дозволити, щоб в Україні розвинувся затяжний та ще більш болісний конфлікт".

Фінляндія долучиться до відновлення та відбудови України. Серед пріоритетів — відновлення інфраструктури та участь країни у відбудові міст та селищ.

Що там на росії?

Росія посиленими темпами створює власну коаліцію. Італія, Угорщина та Кіпр підтримали внесення до проекту підсумкової заяви засідання ЄС 30–31 травня пункту про необхідність мирних переговорів між Україною та росією. Про це пише Reuters. За даними агенції, з ініціативою виступила Італія.  Її підтримали лише Угорщина та Кіпр, налаштовані критично до нового пакету європейських санкцій проти росії.  Угорщина виступає проти нафтового ембарго, а Кіпр стурбований забороною продажу нерухомості громадянам рф, зазначає Reuters.

Крім того, лавров намагається залучитися підтримкою "голодуючої Африки". Він закликав африканські держави впливати на Захід, щоб ті скасували односторонні санкції проти росії.

Російські військові – мародери і грабіжники. З початку війни з пунктів СДЕК, що межують з Україною, відправили не менше 58 тонн посилок. Люди у формі відправляли різні речі, серед яких кросівки, шини, мікрофон, телевізор, ковбаси, гітара та намет і багато чого іншого. Найбільша з посилок важила понад 380 кг, — йдеться у дослідженні "Медіазони". Пік прикордонних відправлень припав на початок квітня – саме тоді російські війська йшли з Київської області та півночі України.

А що чутно про російських посіпак?

У Білорусі сьогодні стартують навчання недалеко від кордону з Україною та Польщі зі штурмовиками та вертольотами. "26 травня у Бресті пройдуть контрольно-тактичні заняття, під час яких буде налагоджено взаємодію сил спеціальних операцій з авіацією", – заявив голова Брестського міськвиконкому Олександр Рогачук. Також військова техніка почне форсувати Мухавець.  

Крім того, за даними Генштабу, Білорусь готується знімати зі зберігання озброєння та військову техніку.

Як повідомляють росЗМІ, у тимчасово окупованому Криму запропонували виключити англійську мову зі шкільної програми. "Для школяра може бути небезпечне вивчення англійської мови. Фактично це зробить його заручником: дитині стане цікава Англія, тоді як британці "воюють з росією тисячу років". Ми продовжуємо їх навчати, витрачаємо гроші на вчителів, витрачаємо час – а потім на історію часу не вистачає", – заявив кримський гауляйтер Константінов. До речі, з 2022 року друга іноземна мова в російських школах перестала бути обов'язковою. Рішення про вивчення другої мови приймають батьки разом із шкільною адміністрацією.

Колишнього президента Молдови Ігоря Додона суд відправив під домашній арешт на 30 днів. Його звинувачують в держзраді та корупції. Додон відомий своєю прихильністю до росії.

Лукашенко наказав створити оперативне командування ЗС РБ на українському напрямі. Хай тільки спробує, смажити бульбу в Україні вміють.

Також є інформація, що в Білорусі перемістили пускові установки оперативно-тактичних крилатих ракет "Іскандер" у район Лунинець Брестської області. Їх можуть використовувати для обстрілу інфраструктури на заході України.

В Угорщині з 27 травня заправлятися бензином зможуть лише власники автомобілів із угорськими номерами, повідомляє сербський телеканал РТС. "Уряд Угорщини ухвалив рішення, що з п'ятниці заправлятися бензином на угорських АЗС дозволять власникам автомобілів лише з угорськими номерами", – повідомляє РТС. Влада Угорщини пояснила цей захід тим, що в країні став процвітати "бензиновий туризм, який поставив під загрозу безперебійне постачання".

Санкціями по агресору!

Країни-члени Європейського Союзу схвалять ембарго на постачання російської нафти без урахування Угорщини.  Про це повідомив президент Євроради Шарль Мішель.  Він висловив упевненість у тому, що країни ЄС узгодять новий пакет санкцій проти рф із ембарго на російську нафту до саміту, який має відбутися 30 травня.

США не знімуть санкції з росії в обмін на розблокування українських портів. Про це на брифінгу заявив офіційний представник Держдепу Нед Прайс. Чиновник засудив використання продуктів харчування росією як зброї. Також Прайс закликав не вірити порожнім обіцянкам росії.

Попередньо, з аналогічною заявою виступила Велика Британія.

Життя з урахуванням бойових дій

до росії на хуй

Укравтодор продасть на онлайн-аукціоні легендарний покажчик для окупантів Дорожній знак "Нах*й, знову нах*й, до росії нах*й" стане лотом на першому благодійному онлайн-аукціоні Укравтодору на Prozorro.Продажі.  Кошти від продажу буде перераховано на спеціальний рахунок Нацбанку України на потреби ЗСУ. Знак було створено 26 лютого, коли стало зрозуміло, що російські війська використовують застарілу навігацію. Тому Укравтодор дав вказівку в областях замальовувати чи міняти знаки із назвами населених пунктів.  Виставлений на аукціон дорожній знак – із Сумської області.

Кабмін дозволив виїжджати за межі України військовозобов'язаним спортсменам, тренерам, залізничникам та водіям, які здійснюють міжнародні перевезення.

В Україні планують зробити єдину базу вакансій для роботодавців та робітників. Її створять Державна служба зайнятості за участі Мінекономіки та 5 найбільших сайтів з працевлаштування. Інформація про вакансії буде оновлюватись в режимі реального часу. "Швидке працевлаштування українців відіграє провідну роль у відновленні економічної активності", – впевнені в Мінекономіки.

В українському військовому шпиталі здійснили унікальну лапароскопічну операцію – видалення нирки через вогнепальне поранення з руйнуванням органу. Як повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр, операцію провели у військовому мобільному шпиталі в одному з прифронтових міст. Таких операцій провели вже дві, врятувавши життя військових. Поранені вже самостійно ходять палатою. "Такі операції, при бойовому пораненні нирки, не мають аналогів у світі. Ми маємо пишатися медиками, які стають прикладами для лікарів у всьому світі", – сказала вона.

Не дозволяйте ввести себе в оману! Мережею ширяться повідомлення щодо реалізації маркетами "АТБ" гуманітарної продукції. Повідомляємо, що ця інформація є фейком та спрямована на дестабілізацію настроїв всередині нашого суспільства! Офіційно — вся немаркована імпортна продукція на полицях маркетів "АТБ" закуповується у західних партнерів-виробників та поставляється напряму до магазинів у відповідності до постанови Кабміну за №234 від 09.03.2022 р. На жаль, для деяких українців шукати зраду легше, ніж допомагати країні. Закликаємо не користуватися методами ворога та не розбурювати країну в скрутні часи. Ми маємо триматися разом, адже в нашій єдності — сила.

Київ і область

Київ матиме план відновлення "на день після війни", повідомив мер міста Віталій Кличко агентству "Інтерфакс-Україна" за підсумками переговорів на Всесвітньому економічному форумі (ВЕФ). За словами Кличка, окремі проекти з відновлення інфраструктури, логістики та будівництва низки об'єктів заплановані навіть на воєнний час. У середині травня мер оцінював орієнтовну вартість відновлення всіх пошкоджених у місті споруд на суму понад EUR70 млн.

Під час спроби штурму Києва загинуло 120 жителів столиці, ще 300 було поранено, – такі дані озвучив мер столиці Віталій Кличко на Всесвітньому економічному форумі в Давосі.

Житомирщина

війна

У Житомирі працівники комунальних підприємств почали прибирати залишки будівель, що були зруйновані внаслідок авіаударів російських військ. Усього в обласному центрі планують демонтувати 178 таких об'єктів.

Донеччина і Луганщина

Ворог здійснив спроби штурму Сєвєродонецька та Лисичанська. Серед руйнувань – науково-виробниче об'єднання "Імпульс", 11 багатоповерхівок в Сєвєродонецьку, вісім багатоповерхівок та приватних будинків, будинок культури і ЦНАП в Лисичанську, чотири будинки в Привіллі, по два – в Новодружеську та Гірському. У Лисичанську – троє загиблих.

У Лисичанську російський снаряд потрапив у центр надання гуманітарної допомоги — пошкоджений волонтерський автомобіль, який розвозив їжу на Луганщині. Також у місті внаслідок обстрілів загинули троє людей.

Донеччину окупанти обстрілюють по всій лінії фронту. За добу – четверо вбитих і 12 поранених цивільних. Вночі горіла Мар'їнка – там  окупанти використали запалювальні снаряди, масштаби пожеж уточнюються. 

У Маріуполі окупанти оголосили про продовження навчального року до 1 вересня. Тобто, канікул не буде. Основна мета – деукраїнізація та підготовка до навчального року за російською програмою. Дітям все літо будуть ввбивати в голову російську мову та літературу, історію росії та математеку російською. Окупанти планують відкрити 9 шкіл. Однак на зараз вдалось переконати знайти всього 53 вчителя. "По 6 вчителів на школу – яскрава ілюстрація російської освіти в Маріуполі при окупації", – коментує Петро Андрющенко, радник мера міста.

місто акція

А для дорослих по всьому Маріуполю окупанти встановили "зомбоящики". Лише вчора окупанти встановили 12 телевізорів діагональю 75 дюймів по всіх місцях масового скупчення людей та запустили три авто, з яких весь день лунає російська пропаганда. 

До речі, росія вже відхрестилася від своїх слів про "відбудову Маріуполя". Колаборант-заступник псевдомера Маріуполя Хаджинов повідомив, що маріупольці будуть відновлювати власне житло самостійно. Допомога росії буде, але виключно по дитячих садках, школах і приміщеннях адміністрації. Одночасно джерела кажуть про намір росії побудувати декілька багатоквартирних будівель для потреб військового окупаційного корпусу.

21:30 – на околицях Сєвєродонецька тривають важкі бої, рашисти намагаються прорватись у місто. Українські військові посунули ворога у Тошківці та закріпилися на позиціях. Про це повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Харківщина

Російські окупанти 25 травня знову обстріляли Циркуни на Харківщині. Від обстрілів сталися сім пожеж — горіли житлові будинки та лазня.

Протягом доби зазнала обстрілів і Балаклія: восьмеро людей отримали поранення, дві людини загинули. Також росіяни обстріляли Циркуни та Слобожанське: двоє людей поранені.

15:30 – окупанти знову обстріляли Харків. За попередньою інформацією, 4 людини загинули, 7 поранені,  — повідомив голова Харківської ОВА. В обласній військовій адміністрації уточнюють, що під обстріл потрапив центр Харкова.

18:00 – унаслідок обстрілів Харкова загинули 6 людей, ще 17, зокрема дитина, — отримали поранення, — повідомив голова Харківської ОВА Синєгубов. Раніше міський голова Терехов закликав містян перебувати в укриттях та повідомив, що рух метро на час обстрілів не зупинятимуть, а для укриття виділять окремі сектори.

21:30 – 5-місячний малюк і його батько загинули внаслідок обстрілу Харкова 26 травня, мати дитини у тяжкому стані, – повідомляють у Нацполіції. Кількість загиблих зросла до 8.

Сумщина

15:30 – над Сумською областю сили ППО збили російську ракету, — повідомив голова ОВА.

Полтавщина

На Полтавщині відбувся суд у справі щодо двох російських військових, причетних до обстрілів Харківщини 24 лютого. Це призвело до руйнувань і пошкоджень об'єктів інфраструктури та житлових будинків. Раніше вони повністю визнали свою провину. Прокуратура просить про 12 років ув'язнення, їхні адвокати — зменшити термін до восьми років, адже, за їхніми словами, російські військові діяли "під примусом". Все це маячня, військові контракти ці вбивці підписували з власної волі. Вирок мають оголосити 31 травня. І це тільки початок. Покарання знайде всіх!

Дніпропетровщина 

У Криворізькому районі знову стріляли. Опівночі ворог ударив з артилерії по Апостолівській громаді. Людей не зачепило. 

Запоріжжя

pосія будує вже третю лінію оборони на окупованому півдні України. Перегрупування російських військ в окупованих районах Запорізької області та на Херсонщині свідчить про намір росії закріпитися на цих територіях. Про це розповів представник ГУР МО України Вадим Скібіцький. 

Крім того, на Запоріжжі росіяни посилюють свої позиції для відновлення наступу у напрямку Василівки-Камʼянського, Оріхова та Гуляйполя. Окупант стягує важку військову та автомобільну техніку, є ризик авіаударів, – повідомляє Запорізька ОВА.

Херсонщина

земля

Села Нововоскресенське (Нововоронцівська ОТГ) та Дудчани (Милівська ОТГ) рашисти обстріляли касетними снарядами. Про це повідомив місцевий депутат Дмитро Бурлай у соцмережі. А після касетних снарядів, вчора увечері "накидали" близько 1 тис. протипіхотних мін "пелюсток": "Люди не знають, що робити, міни – у всіх дворах, на вулицях. На свій ризик збирають їх, щоб прибрати двори", – написав депутат.

Вздовж лінії зіткнення на Миколаївщині та Херсонщині здійснили 3 нальоти російські гелікоптери Мі-8. Про це повідомило Оперативне командування "Південь". За повідомленням військових, один напад гелікоптерної трійки був зірваний силами ЗСУ. У результаті обстрілів противника в населених пунктах вздовж лінії зіткнення виявлено влучання снаряда, який не здетонував, в житловий будинок, поранено одну людину.

На території Херсонщини запрацювали російські мобільні оператори. Про це заявив призначений російськими окупантами "глава адміністрації Херсонської області" Сальдо. Напередодні російські ЗМІ повідомили про встановлення точок продажу російських сім-карт у захопленому Херсоні.

Попри всі намагання окупантів задавити все українське в регіоні, херсонці намагаються у різні способи підтримувати одне одного і не здаватися. Так, Херсонський планетарій відновлює роботу. Сеанси плануються по суботах та неділях о 12 годині. Лекції проводитимуть українською мовою — розказала Суспільному лекторка планетарію Юлія Шибаєва.

Херсон та низка сіл під загрозою затоплення, Нова Каховка вже частково затоплена, — повідомляє Генштаб ЗСУ. За даними Генштабу, на Каховській ГЕС не працює два гідроагрегати, а росіяни не дають українським спеціалістам їх відремонтувати.

Миколаївщина

На Миколаївському напрямку військові рф намагаються покращити тактичне положення та забезпечити вихід на адмінкордони Херсонської області. Намагалися штурмувати в районі населеного пункту Таврійське, проте безуспішно, – повідомляє Генштаб.

Внаслідок обстрілів Солончаків пошкоджено чотири об'єкти соціальної та адміністративної  інфраструктури, поранена одна людина. Внаслідок обстрілів Первомайського загинула людина. У селі Котляреве пошкоджено магазин та житловий будинок із господарчими будівлями.

У Баштанському районі знову тривали обстріли території Широківської громади. Є пошкоджені і зруйновані житлові будинки. Вдень і вночі були обстріли у Березнегуватській громаді: один загиблий та один поранений.

Одещина

Біля острова Зміїний виявлено один з малих броньованих артилерійських катерів ВМС Збройних Сил України, що був захоплений рашистами в Бердянську на початку вторгнення. Є ймовірність, що ворог намагатиметься використати цей катер, ще й під українським прапором, у своїх провокаціях із обстрілом іноземних цивільних суден, а може, й прибережних районів як України, так і інших держав чорноморського регіону.

Хмельниччина

На Хмельниччині вчора ввечері збили російську ракету, – повідомив голова ОВ Сергій Гамалій. За його словами, уламки ракет упали у полі.  Постраждалих та руйнувань немає.

1
693

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: