fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:56 08 Тра 2022

Хроніка подій: 74-й день оборони України від російської агресії

English version here

Фото Reuters

Сьогодні 8 травня і вже 74 дні триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

74 день війни

Завтра наш ворог, росія, готується вчергове з помпою "відсвяткувати" своє найсакральніше свято –  день "побєдобєсія". Ми ж, українці, відзначаємо сьогодні разом із цивілізованим світом День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Для всіх українців "Ніколи знову!", на жаль, на сьогодні не актуальні слова. Війна прийшла на нашу землю, в наш дім, у наші сім'ї. Тепер ми боремося за рідну країну, захищаючи себе і весь світ від фашизму ХХІ століття. Але знаємо точно: люди, які перемогли нацизм – переможуть і рашизм!

Зведення Операції об'єднаних сил: Луганський та Донецький напрямки. Упродовж поточної доби відбито 9 атак росіян, у ворога втрати. Знищено:

  • 19 танків, 
  • 20 одиниць бойової броньованої техніки, 
  • 4 спеціальні броньовані автомобілі, 
  • 1 одиниця спеціальної інженерної техніки,
  • 6 автомобілів ворога.

Підрозділи ППО в небі українського Донбасу збили:

  • 1 ворожий ударний гелікоптер Мі-28Н,
  • 6 БПЛА типу "Орлан-10".

Українські військові продовжують зачистку острова Зміїний від окупантів. За вчора воїни ЗСУ знищили десантний катер типу "Серна" із ЗРК "Тор". 2 десантно-штурмових катери типу "Раптор", а ще один "Раптор" суттєво ушкоджено. Кількість хороший рускіх на острові збільшилася ще на 46 осіб, – повідомляє ОК "Підвень".

74 день війни

На війні загинув ще один український журналіст, лейтенант ЗСУ Максим Мединський. Він почав захищати Україну ще в 2014 році. Вічна пам'ять! Помста ворогам!

ВООЗ відомо про більш ніж 200 нападів на медичні установи в Україні. В організації вважають ці напади воєнними злочинами. Майк Райан, виконавчий директор програми ВООЗ з надзвичайних ситуацій у галузі охорони здоров'я, заявив, що навмисні напади на медичні установи порушують міжнародне гуманітарне право.  Він додав, що справжня загальна кількість атак, ймовірно, більша. Глава МОЗ України Віктор Ляшко заявив, що за час війни в Україні загинуло 10 лікарів, понад 40 – поранено. Також зруйновано понад 40 лікарень, близько 500 лікарень пошкоджено.

У День пам'яті та примирення президент Зеленський звернувся до українців зі зруйнованої російською армією Бородянки: "В Україні влаштували криваву реконструкцію нацизму. Маніакальне відтворення його звірств та "алібі", що начебто надають злу священну мету, повторення його злочинів і навіть спроби перевершити "вчителя", встановити новий світовий рекорд із ксенофобії, ненависті, расизму й кількості жертв".

Українські захисники-герої на прес-конференції з "Азовсталі" озвучили кілька варіантів розвитку подій і свої шанси вижити:

  • Скласти зброю і просто чекати смерті – від бомби чи з голоду;
  • Втекти як боягуз, думаючи тільки себе, забувши про обов'язок та присягу;  
  • Скласти зброю та здатися. "Здатися для нас не варіант, тому що росія не зацікавлена ​​у наших життях";
  • Стояти та боротися!

Воїни обирають четвертий варіант.

Українські військові майже за два місяці в Маріуполі ліквідували 2,5 тисячі військових армії рф, повідомив офіцер управління розвідки полку "Азов" Ілля Самойленко. Але тепер дуже потрібна допомога! Зараз оборонцям "Азовсталі" протистоїть угруповання у 10 тис окупантів, ще 10 тис перебувають у резерві противника.

Розблокувати Маріуполь військовим шляхом зараз неможливо, – про це повідомив президент Володимир Зеленський. За словами глави держави, для цього потрібне важке озброєння, якого у ЗСУ немає, тому Україна вдається до іншого шляху.

Сьогодні – День матері. З цієї нагоди в Україну приїхала перша леді США Джилл Байден. В Ужгороді вона зустрілася з дружиною Президента України Оленою Зеленською. "Я хотіла приїхати на День матері. Ми подумали, що це важливо – показати українському народу, що ця війна повинна закінчитись, і що ця війна є брутальною. І що народ Сполучених Штатів підтримують народ України", – сказала перша леді США.

А перед тим Джилл Байден побувала в Бухаресті. Там вона спілкувалася в школі з українськими дітьми й українськими педагогами, які із-за війни вимушені були тимчасово виїхати. Це неймовірна підтримка! Дякуємо пані Джилл!

 Гуманітарні коридори 

Вчора у своєму вечірному зверненні Зеленський оголосив про підготовку другого етапу евакуаційної місії з "Азовсталі" у Маріуполі — вивозитимуть поранених і медиків

"Безумовно, працюємо над тим, щоб вивезти наших військових. Усіх героїв, які захищають Маріуполь. Це надзвичайно складно. Але важливо. Впевнений, усі розуміють головну причину цієї складності, а також де ця причина перебуває. Але ми не втрачаємо надії. Ми не зупиняємося. Щоденно шукаємо такий дипломатичний варіант, який може спрацювати. Наша команда готує завтра й продовження роботи гуманітарних коридорів для всіх мешканців Маріуполя та навколишніх населених пунктів", – зазначив Президент.

Трофеї ЗСУ

74 день війни

Принаймні один найсучасніший російський танк, Т-90М, був знищений ВСУфу боях, – повідомляє Міністерство оборони Великої Британії у своєму щоденному оновленні щодо війни в Україні. Цей танк, гордість росії, представлений в 2016 році, має покращену броню, модернізовану гармату та покращені системи супутникової навігації. рф має на озброєнні близько ста таких танків, у тому числі у війні з Україною.

128 бригада збила дрон орків "Орлан-10", який намагався стежити за нашими позиціями й коригувати вогонь ворожої артилерії. Це вже третій безпілотник такого типу, знищений штурмовиками 128 бригади.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову допомогу, зброю та добровольців

Велика Британія надасть Україні додаткову військову допомогу на $1,6 млрд, – повідомляє Reuters. Це найбільші витрати країни на конфлікт із часів воєн в Іраку та Афганістані. Гроші планують брати із резерву, який створили на випадок надзвичайних ситуацій.

У рамках нового проекту допомоги Україна отримає від Світового банку 1,5 млрд доларів для виплат зарплати працівникам держструктур та бюджетних установ. 

Португалія передасть ЗСУ 15 гусеничних бронетранспортерів типу М113 та п'ять гаубиць М114 калібром 155 мм, – повідомляє видання Sol.

Голова німецького Бундестагу Бербель Бас прибула до Києва. Чиновниця планує взяти участь у заходах, приурочених закінченню Другої світової війни в Європі.

Також Бербель Бас відвідала Бучу.

Сьогодні день визначних візитів в Україну політиків і персон світового рівня. Слідом за Бербель Бас і Джилл Байден в Київ прибули Прем'єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович та Міністр закордонних справ Гордан Грлич Радман. Ще із цієї нагоди в Київ повернулася і залишиться послиня Хорватії в Україні Аніка Джамич.

Також Президент України Володимир Зеленський провів зустріч з Президентом Стортингу Норвегії Масудом Гарахані, який відвідав нашу країну з візитом.



І це ще не все! Також сьогодні прем'єр Канади Джастін Трюдо та його заступниця Христя Фріланд відвідали Ірпінь, щоб на власні очі побачити наслідки перебування там російських окупантів.

Крім того, посольство США заявило про повернення до Києва тимчасової повіреної Крістіни Квін та інших американських дипломатів. Повернення посольства приурочено до дня перемоги над нацизмом. Також до Києва повертається і посольство Канади. Це дуже добрий знак: Україна перемагає!

Реактивні системи залпового вогню США вже в Україні, інформує Euromaidan Press. Установки M142 HIMARS та M270 MLRS з легкістю можуть дістати до Кримського мосту – дальність польоту ракет цих систем досягає до 300 кілометрів.

Допомога біженцям і тим, хто їх приймає

Від війни у Польщі рятуються 400 тисяч українців працездатного віку, із них понад 100 тисяч знайшли роботу і легально працюють. Ще частина, як говорять самі біженці, працює нелегально. Заступник міністра внутрішніх справ Польщі вказує, що це явище має світове значення, коли йдеться про вимушених переселенців, і що такого раніше ніколи не було.

Він також зазначив, що переселенці з України намагаються самостійно орендувати житло. Але в різних типах центрів державних компаній, уряду та місцевого самоврядування ще є резерв на кілька десятків тисяч місць, де можна розмістити цих людей. 

Литва надала гуманітарну допомогу українським біженцям у Молдові. Як повідомив президент Литовської Республіки Гітанас Науседа, уряд виділив 75 тисяч євро допомоги та зобов'язався переселити 2 тисячі біженців із Молдови до Литви. "Це знак справжньої солідарності та єдності наших народів!", – Написав Науседа в Twitter.

Новини від партнерів

74 день війни

У Нідерландах вже почали висаджувати новий сорт тюльпанів, виведений на честь України.

А в небі Сіднею написали слово "Ukraine" в знак солідарності з українським народом.

Сьогодні відбувся віртуальний саміт "Великої сімки". Туди запросили Володимира Зеленського. За підсумками саміту G7 лідери країн заявили, що посилять кампанію проти російських еліт, які підтримують путіна, та "економічну ізоляцію" росії. Вони також зобов'язалися поступово відмовитися від російських енергоносіїв, у тому числі заборонити імпорт російської нафти.

Після зустрічі лідерів країн Великої сімки канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що мир на умовах росії приймати не можна. "Не має бути диктату світу з боку росії. Його не приймуть українці, і ми теж не приймемо", – сказав він. При цьому канцлер заявив, що "Україна вистоїть".

У Туреччині підрахували, що запаси газу у Чорному морі вистачить на 45 років.  Про це розповів заступник голови правлячої в Туреччині Партії справедливості та розвитку Біналі Йилдирим. "Запаси Чорного моря у природному газі зараз оцінюються у 540 млрд куб.м.  Це лише початок, буде продовження.  Чорне море здатне покрити світові потреби у газі протягом 45 років", – сказав він. Рашистський газ не потрібен!

Угорщина продовжує блокувати пропозицію Євросоюзу щодо поступової заборони на імпорт російської нафти — це затримує схвалення всього шостого пакета санкцій проти рф. Переговори послів ЄС відновляться найближчими днями.

Що там на росії?

росія витрачає на вторгнення до України близько 900 мільйонів доларів на день. Такі цифри наводить військове видання Sofrep. Сюди входять на тільки тисячі одиниць крилатих ракет, запущених під час війни (кожна коштує близько 1,5 мільйона доларів), а й виплати військовим, забезпечення їх боєприпасами, ціна ремонту військової техніки. Кожен день економіка мордора становиться бідніше майже на міліард. В цей час на росії внаслідок лісових пожеж перетворюються на помел цілі села. Їх немає ким на що гасити.

74 день війни

Проте, щоб ентузіазм одурманених путінською пропагандою рабів не меншав, на росії почали продавати Z-хліб

Голова держкорпорації "Роскосмос" Дмитро Рогозін погрожує засновнику компаній SpaceX та Tesla Ілону Маску. Рогозі написав, що Маску "доведеться відповідати по-дорослому" за постачання в ЗСУ інтернету від Starlink.

путін виліз з бункеру і прочитав на камеру заготовлений років десять тому текст:  "Сьогодні загальний обов'язок – не допустити відродження нацизму, який приніс стільки страждань людям різних країн. Необхідно зберігати та передавати нащадкам правду про події воєнних років, спільні духовні цінності та традиції братньої дружби", – заявив він, поздоровлюючі …Україну в ряді інших країн з Днем перемоги.

Але скільки би путін не вдавав з себе "борця з нацизмом", істинна його політика відома вже всьому світу. 66 таборів із депортованими українцями виявили у росії журналісти британського видання Inews. Табори розташовані у Сибіру, на Кавказі, Полярному Колі та Далекому Сході. Загалом у таборах може знаходитись близько 10,8 тис. українців, серед них ~ 1 тис. дітей. Рашисти можуть начепити на цей факт будь-яку "пристойну" обгортку, але насправді це справжній геноцид.

росія виводить свої війська з Сирії в Україну. Тобто путін починає направляти в Україну все, що може. Солдатів з баз у Вірменії, Таджикистані, Сирії. Вони, звісно, краще підготовлені, ніж ті, кого в росії набирають служити по контракту, чи призовники. Але й вони не зможуть кардинально змінити розклад сил на фронті та врятувати московію від поразки.

А що чутно про російських посіпак?

Нафтопереробна галузь Білорусі перебуває на межі колапсу, адже після початку війни в Україні бензин та дизель із Білорусі відмовляються купувати.  Природно, відвантаження палива припинилося і тепер підприємства працюють виключно на внутрішній ринок, який не потребує такої кількості бензину та дизеля. Зберігати готове паливо також нема де – у Мозирі, наприклад, склади вже заповнені на 97%. Співробітникам підприємств уже урізали тринадцяті зарплати та квартальні премії.

74 день війни

​​Українські військові вдарили по Ясинуватському транспортному залізничному вузлу. Територія знаходиться під контролем так званої "ДНР". "Сьогодні в окупантів стало проблемою більше. Проблем з логістикою побільшає", — повідомляє радник мера Маріуполя Петро Андрющенко. 

Військові в Придністров'ї перебувають в повній бойовій готовності, – повідомляє Генштаб. "На Бессарабському напрямку обстановка залишається напруженою. Збройні формування в Придністровському регіоні Республіки Молдова та підрозділи оперативної групи російських військ перебувають у бойовій готовності "Повна", – зазначили у штабі. На території самої рф відкриваються "мобілізаційні пункти" для набору добровольців воювати в "армії Придністров'я".

Російський брехунець 

Мінубивства рф заявило, що 8 травня "Україна планує ударити "Точками-У" по Львівській та Волинській областях", нібито щоб звинуватити у цьому зс рф. Крім того, Україну звинуватили у "провокаціях з переодягненими у російську форму бойовиками.  Насправді, як ми знаємо, такими повідомленнями рашисти фактично анонсують власні удари і злочини.

Санкціями по агресору!

ЄС у рамках нового пакету санкцій розглядає заборону на страхування суден, що перевозять російську нафту, – пише The Wall Street Journal. Ця заборона перешкоджатиме експорту нафти покупцям в Азії та інших країнах, оскільки більшу частину світової торгівлі страхують європейські компанії. Судновласники, швидше за все, відмовляться перевозити паливо, якщо не зможуть застрахувати судна від шкоди навколишньому середовищу. "Заборона стане дуже серйозною перешкодою для експорту російської нафти", – наводить WSJ слова Ларса Барстада, директора компанії Frontline Ltd., що володіє одним з найбільших у світі танкерних флотів.

На даний момент проти росії введено вже 10 128 санкцій

19:30 – У Білому домі оприлюднили новий пакет антиросійських санкцій.

  1. США вводять санкції проти Першого каналу, "Росії 1" та НТВ.  Санкції забороняють американським компаніям розміщувати на них рекламу та надавати їм обладнання.
  2. Обмеження будуть здійснені щодо восьми керівників "Сбербанку" та ще 27 з "Газпромбанку".  До чорного списку потрапив Московський індустріальний банк.
  3. США обмежать видачу віз військовим рф, запровадять санкції проти 2,6 тисяч росіян та білорусів.
  4. Вашингтон заборонив експорт до рф ядерних матеріалів, промислового обладнання та бульдозерів.
  5. Санкції забороняють американським громадянам та організаціям надавати послуги російським компаніям у галузі аудиту, консалтингу та маркетингу.

Життя з урахуванням бойових дій

Членам сімей загиблих військових підвищили пенсії. Для більш ніж 2,2 тисячі людей виплати збільшили в середньому на 1,5 тисячі гривень, повідомили у Мінсоцполітики. Це стосується також членів сімей загиблих добровольців територіальної оборони, адже з квітня на добровольців територіальної оборони поширені підвищені пенсійні гарантії, передбачені для військовослужбовців.

В Україні запустять експериментальний проект терміном на два роки щодо одночасного оформлення паспорта громадянина України та закордонного паспорта. Про це, за підсумками засідання Кабміну 7 травня, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Пісня України є фаворитом на Євробаченні,  – пише Euronews. Враховуючи, що росії заборонили брати участь у цьогорічному конкурсі, а решта Європи з жахом спостерігає за вторгненням путіна в Україну, легко зрозуміти, чому Україна завойовує серця глядачів Євробачення. Цього року український гурт Kalush Orchestra представить країну з піснею "Стефанія". "Ми відчуваємо велику відповідальність", – кажуть музиканти.

"Укрзалізниця" скасовує потяги, які курсують до Одеси та Запоріжжя, через подовжену комендантську годину. В Одесі комендантську годину запровадили з 22:00 8 травня до 05:00 10 травня. А у Запоріжжі — з 19:00 8 травня до 5:00 10 травня.

Київ і область

74 день війни

Під зруйнованим мостом в Ірпені облаштували меморіал в пам'ять про загиблих від рук російських окупантів. Пам'ятаємо! А росія відповість за свої злочини!

74 день війни

А в Бучі знайшли колбу з радіоактивною речовиною, викрадену із Чорнобильської АЕС. Про це повідомив "Енергоатом". Житель Бучі виявив колбу у своїй оселі після того, як там побували російські солдати.  Він викликав саперів. "Пізніше з'ясувалося, що радіаційний фон колби, в якій була ртуть, значно перевищує норму.  Речовину вилучили та передали підприємству з утилізації небезпечних відходів", — заявив "Енергоатом".

До Києва приїхав ірландський музикант Боно з U2 та виступив перед мешканцями в метро.

Донеччина і Луганщина

Ранкове зведення Генштабу щодо ситуації в Донецькій області:

ЗСУ відійшли від Попасної, – повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. "На жаль, наші війська справді відійшли трохи від Попасної, бо місто обстрілювали понад два місяці. Там і бомби, і ракети, і міни, артилерія. Там зруйновано все вщент. Тому наші відійшли на міцніші позиції, які готувалися раніше", – сказав він. 

Також Гайдай зазначив, що зараз тривають важкі бої на напрямі Сєвєродонецьк-Воєводівка, а також на території Гірської громади, до якої входять такі населені пункти, як Тошківка, Катеринівка, Золоте-4.

Від авіаудару по школі в Білогорівці загинули 60 людей. Вчора Гайдай повідомляв, що у підвалі школи ховалися 90 людей. "Пожежу ліквідували майже чотири години, потім було проведено розбирання завалів і, на жаль, знайдено тіла двох загиблих. Евакуйовано з-під завалів 30 людей, семеро з яких поранено. Швидше за все, всі 60 людей, що залишилися під уламками, загинули", – констатував голова ОВА.

російські війська обстріляли село Шипілове у Луганській області — зруйновано двоповерховий будинок. За попередньою інформацією, під завалами — 11 людей. Ще 4 будинки пошкоджені в Рубіжному, 9 — у Сєвєродонецьку та 2 — у Лисичанську.

У Маріуполі місцеві мешканці вимушені виконувати накази окупантів та розбирати завали, аби отримати продукти і прогодувати рідних. Від побаченого у багатьох почалися нервові зриви. "Є цілком обґрунтовані підозри, що офіційні цифри людських втрат по Маріуполю будуть набагато більшими за 20 тисяч", — зазначила омбудсвумен Людмила Денісова.

Окупанти продовжують руйнувати інфраструктуру, доводять території України до гуманітарної катастрофи. Сьогодні вони поцілили по потужностях Попаснянського водоканалу. Через руйнування підстанції, водопостачання повністю  припинено на невизначений термін в Попасній, Золотому, Гірському, Первомайську, Кадієвці, Алчевську, Хрустальному, Антрациті, а також в селищах Тошківка, Чехірове, Лоскутівка, Підлісне, Вовчеярівка, Мадорязанцеве, Лисичанську (всього близько 1 млн населення). Відновлення подачі води буде можливе лише після припинення бойових дій.

19:00 – росіяни вкотре обстріляли нафтопереробний завод у Лисичанську. Внаслідок влучання рашистських снарядів загорілася установка з отримання сірки та станція змішування речовин.Площа пожежі 360 кв. м, є загроза вибуху сусідньої групи резервуарів. Гасіння неможливе. Обстріли не вщухають.

Харківщина

Під Харковом росія намагається зупинити контрнаступ України у бік кордону. У цьому районі противник посилив обстріл Прудянки, Слатино та Циркунов.  Також зміцнює оборону поблизу селища Козача Лопань.

Під Ізюм, для продовження наступу на Барвінкове та Слов'янськ, ворог перекинув дві нові батальйонні тактичні групи з території Росії.

Селищному голові на Харківщині повідомлено про підозру у держзраді. За даними слідства, під час окупації російськими військами селища Старий Салтів Чугуївського району голова селища перейшов на бік ворога. Селищний голова надав російським військовим приміщення для проживання, забезпечував їх харчуванням, транспортними засобами. 7 травня підозрюваного затримано. Наразі вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу. І так буде з кожним колаборантом!

Сумщина

Ворог завдав численних ударів по Сумщині. Про це  повідомило Оперативне командування "Північ". Перші ракетно-бомбові удари силами Су-30 було нанесено близько 17:40 з боку рф. Постраждали три населені пункти Сумської області. 

Близько 19:00 окупанти здійснили удар армійською авіацією ще по чотирьох населених пунктах регіону. Під удар потрапила територія Шосткинського району Сумської області. Про це повідомив голова ОВА Дмитро Живицький.

Чернігівщина

Шість країн долучилися до відновлення Чернігівщини. Велика Британія, США, Канада, Фінляндія, Швеція та Швейцарія напрацьовують окремий проєкт "Раннє відновлення", щоб відновити першочергові потреби Чернігівської області, – озвучив плани голова ОВА В'ячеслав Чаус. Особливу увагу приділили готовності до надзвичайних ситуацій. Фахівці оцінюють першочергові потреби громад, щоб виробити алгоритм для фінансової допомоги. На Чернігівщині така робота йде в обласному центрі, Киселівській, Киїнській, Іванівській та Новобасанській громадах.

В ДСНС Чернігівщини стався милий "конфуз": пес Патрон заснув на брифігу:

8 травня близько 17 години вечора російські окупаційні війська обстріляли села Городнянської громади неподалік держкордону. Всього росіяни здійснили 4 мінометних постріли. Попередньо жертв немає.

Запоріжжя

Пограбування промислових активів Мелітополя продовжується. Нещодавно окупанти вивезли всю продукцію та обладнання із заводу "Біол" (виробник литого посуду з алюмінію та чавуну, відомий на ринку України, країн СНД та Європи понад 20 років).

А днями місцеві зняли на відео склади з награбованим майном, які залізницею везуть до Криму. Більшість вантажу становить листова оцинкована сталь у рулонах.  

Окупанти щосили намагаються провести заходи зі святкування  9 травня будь-якими засобами: в Енергодарі відбирають у місцевих документи і обіцяють віддати саме  9 травня – у сподіванні, що велика кількість українців збереться в одному місці та створить необхідну картинку для російських телеканалів. 

Також стало відомо, що за загадкових обставин помер колишній мер Токмака Ігор Котелевський. Він відмовлявся співпрацювати з окупантами, постійно змінював своє місце проживання, тому дехто вважає, що його смерть була насильницькою, адже його могли здати окупантам колаборанти. 

Запоріжжя тимчасово закрили на виїзд, – повідомляє ОВА. Такі заходи введені у зв'язку із напруженою ситуацією безпеки. В'їзд до міста залишається відкритим. 

13:00 – На Запорізькому напрямку захисники України успішно проводять контрнаступальні дії,  — інформує Запорізька ОДА. Про перехід у контрнаступ свідчать статистичні дані втрат противника на цьому напрямку.

На окупованій частині Запоріжжя країна-бандит продовжує мародерити. росіяни вивозять олію з Пологівського олійноекстраційного заводу, – повідомляє Уповноважена з прав людини Людмила Денісова. "Україна є найбільшим у світі виробником та експортером соняшникової олії. З початку російської воєнної агресії експорт зупинився. У Європі вже готуються до дефіциту цього продукту", – додала Денісова.

Мер Мелітополя Іван Федоров повідомив, що російські окупанти планують провокації в місті 9 травня. Посилаючись на джерела в силових структурах та Збройних Силах України, Федоров зазначає, що рашисти планують стріляти в людей, розганяти протестувальників та мітингувальників під час святкування Дня перемоги, аби потім звинуватити в тому українських військових. 

Тому мешканців Мелітополя закликали дотримуватись комендантської години, яка триватиме з вечора 8 травня до ранку 10 травня, та не виходити на вулиці.

На Запорізькому напрямку росіяни застосували важку вогнеметну систему "Сонцепік" проти своїх позицій та "фактично випалили окупантів з української землі".

Херсонщина

"Не буде жодної "Херсонської народної республіки". Не буде. Вона (Херсонська область) буде звільнена в повному обсязі максимально жорстко, якщо це буде потрібно, з точки зору кількості безповоротних жертв з боку російських військовослужбовців. Тобто буде вбито стільки військовослужбовців російської армії, скільки буде потрібно для того, щоб на Херсонщині забули словосполучення "російська окупація" назавжди. Оце буде точно", – заявив Михайло Подоляк.

Херсонці дуже чекають ЗСУ! Але поки що окупанти почуваються себе на Херсонщині як вдома: представники окупаційних адміністрацій в Херсонській області здійснюють об'їзд об'єктів промисловості. В першу чергу – виробників харчової продукції. Їхня мета – примус керівництва та персоналу до співпраці. Група осіб (до 10 чоловіків) у військовій формі ЗС рф зі зброєю прибуває до офісів комерційних компаній та в ультимативній формі вимагає продовження виробництва продукції, повідомляє ГУР МО України.

Для цього, за словами рашистів, необхідно "офіційно" оформити свою діяльність за російськими правилами та отримати "тимчасовий дозвіл" на роботу від "військово-цивільних адміністрацій". При цьому, всі проблемні питання, зокрема – постачання сировини та забезпечення збуту, необхідно вирішувати через місцеву комендатуру. Нових власників і співробітників визначатимуть окупаційні адміністрації з-поміж лояльних до них людей.

Артур Меметшаєв з Генічеська, якого 11 квітня з власної оселі викрали російські військові, перебуває в Сімферопольському СІЗО. Місцеперебування ще двох активістів кримськотатарського національного руху Дильшата і Руслана Рахімових невідоме, – розповів представник Кримськотатарського Ресурсного Центру.

Гарна новина: вночі в районі Станіслава на Херсонщині ЗСУ знищили склад боєприпасів військових рф, – повідомляє оперативне командування "Південь".

росія стягує зенітно-ракетні сили на північ Криму. Про це свідчать супутникові знімки. У селі Філатівка, біля кордону з Херсонською областю, один із майданчиків лише за 10 днів майже повністю заповнили пересувними комплексами "Смерч", С-300, "Іскандер".

На Херсонщині спостерігається посилення проведення фільтраційних заходів підрозділами росгвардії в районах Геройського, Голої Пристані, Херсона, – повідомляє Генштаб ЗСУ.

Миколаївщина 

Росіяни за вчора тричі атакували Миколаїв та передмістя системами залпового вогню "Смерч".  По області випустили 4 крилаті ракети, – повідомляє оперативне командування "Південь".

74 день війни

Ввечері, 7 травня, внаслідок  ворожого обстрілу Корабельного району м. Миколаєва пошкоджено квартири житлового будинку та зайнялася покрівля  бібліотеки, розташованої на першому поверсі цієї ж будівлі. 

Зранку на Миколаївщині ЗСУ збили ракету рф, –  повідомляє "Південь". Ракету було випущено зі стратегічного бомбардувальника.

Одещина

Цієї ночі рашисти 10 разів обстріляли Одесу крилатими ракетами (4 рази область та 6 разів місто), — повідомив ОК "Південь".

Внаслідок обстрілу в Арцизі Одеської області зникла вода та світло, не працює і мобільний зв'язок.

Сьогодні в Одесі та області зберігається висока загроза нанесення російськими військами чергових ракетних ударів. Спікер Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук закликав одеситів не нехтувати сигналами повітряної тривоги, пам'ятати про правила безпеки.

13:00 – в Одесі почули вибух. Це наше ППО збило чергову ракету ворога над Одесою.

А після вчорашнього удару по Одесі постраждало 252 квартири. Комунальники займаються розчисткою території від вибитих вікон та віконних рам. На ранок 8 травня залишилось прибрати ще приблизно 25% квартир, які зачепив удар.

На Зміїному ще одна знищена байрактаром ціль! Цього разу — вертоліт Мі-8 під час висадки десанту. Трохи пізніше до гелікоптера додалися ще два катери. 

А це – наслідки обстрілу узбережжя у Київському районі Одеси. "Підрозділам ППО вдалося збити 4 ракети. Але, на жаль, було попадання в житловий будинок, внаслідок чого було поранено молоду дівчину", — повідомив у відеозверненні голова Одеської ОВА Максим Марченко. Зруйновано зони відпочинку, на місці прильотів виникла пожежа.

Також в Болградському районі зруйновано підстанцію, через що в шести населених пунктах немає світла. Пошкоджені цивільні об'єкти та об'єкти інфраструктури області.

Дніпропетровщина

У Синельниківському районі трагедія: 12-річний хлопчик знайшов боєприпас від рашистського касетного снаряду і приніс додому. Вибухівка здетонувала. Це вже шоста смерть в області через такі боєприпаси. "Закликаю! Прошу! 

Будь ласка, не чіпайте вибухівку, що лишається після ворожих атак. Касетні боєприпаси підступні. Особливість цієї вибухівки у тому, що якийсь час після обстрілу вона лишається небезпечною. Ця війна віроломна. Вона поряд, навіть коли непомітна. Будьте обачними. Це збереже Ваше життя і життя тих, хто поряд, – попереджає Валентин Резніченко, очільник Дніпропетровської ОВА.

Захід України

У День пам'яті та примирення, 8 травня, та завтра, 9 травня, у Львові не проводитимуть масових зібрань, аби запобігти провокаціям. У ці дні містянам радять залишитися вдома та не нехтувати сповіщеннями про повітряну тривогу.

74 день війни

"Львівські Круасани", які тиждень тому відвідала Анжеліна Джолі, запустили комбо "Капучино XXL + Круасан "Королівський". Таким було замовлення зірки у кафе. 20% з кожного замовлення мережа перераховуватиме дітям, які лікуються в лікарні Охматдит.

В Ужгороді зустрілися перші леді США та України. Поїздка Джилл Байден до України не анонсувалася та не була включена в оголошений розклад візиту. Жінки зустрілись у школі, яка була перетворена на сховище для внутрішньо переміщених осіб. Після зустрічі Байден та Зеленська поспілкувались з дітьми у центрі, де вони займаються мистецтвами та ремеслами.

1
1729

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: