fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:37 24 Кві 2022

Хроніка подій: 60-й день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 24 квітня і вже два місяця триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Хроніка подій: 60-й день оборони України від російської агресії

Протягом доби, 23 квітня, в районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання "Схід" російські фашистські війська здійснили 2 атаки, тривають бої. 

Українські захисники відправили до кобзона:

  • особового складу – до 150 штук
  • танків – 2 
  • бойових машин – 1
  • БТР – 8
  • БМП – 3
  • МТЛБ – 1
  • АТ – 3
  • артилерійських систем – 2

А протиповітряна оборона держави продовжує нищити ворога у повітрі.

Підрозділи зенітних ракетний військ Повітряних Сил та Сухопутних військ за підсумками доби 23 квітня уразили 17 повітряних цілей:

  • 3 літаки (попередньо Су-34, Су-35, Су-25);
  • 5 крилатих ракет
  • 9 БпЛА ОТР (ймовірно "Орлан-10").

Генеральний штаб ЗСУ повідомив про втрати окупантів за два місяці вторгнення в Україну: Вже – 21 800 окупантів!

Хроніка подій: 60-й день оборони України від російської агресії

Все буде Україна! Тримаймо стрій!

Христос Воскрес, а фашистам-ворогам горіти у пеклі!

На вчорашній прес-конференції в метро Зеленський висловив упевненість, що путін та його спільники постануть перед трибуналом.

"Це лише питання часу, коли всі російські вбивці відчують, що таке справедлива відповідь за скоєні ними злочини. Це лише питання часу, коли ми зможемо повернути всіх депортованих українців додому. Це лише питання часу, коли всі наші люди на всій нашій землі відчують, що таке впевнений мир", – наголосив Зеленський у нічному відеозверненні.

А "Рубрика" вітає всіх православних із прийдешнім Великоднем! Нехай свято Воскресіння Господнього укріпляє нас на шляху до перемоги!

Зеленський провів телефонну розмову з Ердоганом. За словами президента України, напередодні переговорів турецького лідера з путіним, він наголошував на необхідності негайної евакуації мирних жителів з Маріуполя, зокрема з "Азовсталі". "Обговорили перебіг переговорного процесу, погодження з Туреччиною та іншими країнами гарантії безпеки нашої держави. Порушено питання, пов'язані з українською обороноздатністю та глобальною продовольчою безпекою, яка перебуває під загрозою через блокування судноплавства у Чорному морі", – написав Зеленський у своєму Twitter.

23:00 –  До України з візитом прибули держсекретар США Ентоні Блінкен та голова Пентагону Ллойд Остін. Президент Володимир Зеленський проводить з ними зустріч. Про це повідомив радник керівника Офісу президента Олексій Арестович.

Невтішні підсумки 2 місяці з початку активної фази війни росії проти України.  Внаслідок воєнних дій пошкоджено або зруйновано:

 ▪️23 тис. кілометрів доріг

 ▪️408 дитячих садків,

 ▪️623 закладів середньої та вищої освіти

 ▪️206 медустанов

 ▪️109 культурних споруд

 ▪️154 заводів та підприємств

 ▪️277 мостів та мостових переходів

 ▪️11 військових аеродромів

 ▪️11 цивільних аеропортів

 ▪️2 порту та портової інфраструктури

 ▪️68 адміністративних будівель

 ▪️17 торгових центрів

 ▪️91 релігійних споруд

 ▪️2000 міст та сіл окуповані

12,1 млн Українців залишили свої будинки та стали біженцями та ВПО

2345 мирних жителя загинули

2919 мирних жителів поранено

208 дітей загинули

387 дітей отримали поранення

Але ми знаємо – врешті решт росія заплатить за все!

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову допомогу, зброю та добровольців

Україна отримає від Канади високоточні далекобійні артилерійські снаряди з GPS-наведенням "M982 Excalibur" для нових західних 155мм гаубиць.

Хроніка подій: 60-й день оборони України від російської агресії

Великобританія відправить машини Stormer, які можуть запускати високошвидкісні ракети Starstreak, здатні знищувати літаки та гелікоптери, – повідомляє The Times.

Також вчора Володимир Зеленський та Борис Джонсон обговорили нову військову допомогу Україні.  За словами Андрія Єрмака, вона включатиме важке озброєння.

Болгарія (член ЄС та НАТО) відмовляється від постачання зброї в Україну. Про це пише Bloomberg. Уряд Болгарії поки що не відгукнувся на заклики допомогти Україні зі зброєю, надавши країні лише гуманітарну допомогу, захисні шоломи та бронежилети. Питання про постачання зброї викликало суперечки у правлячій коаліції Болгарії. Проросійська Болгарська соціалістична партія пригрозила залишити її у разі постачання зброї Києву. А правоцентристська "Демократична Болгарія" заявила про вихід, якщо постачання не буде.

Губернатор штату Західна Вірджинія Джим Джастіс оголосив, що Національна гвардія направить Україні бронетранспортери. Згідно з офіційною інформацією, американський штат відправить в Україну на запит її Міноборони бронетранспортери M-113 у кількості, яка "не розголошується".

Влада Німеччини ухвалила рішення про передачу сотні важких тягачів MAN HX81 для сил оборони України. Тягачі призначені для швидкого перевезення важкої бронетехніки.

А Британія планує передати Україні 45.000 артилерійських снарядів та 20 самохідних артилерійських установок AS-90, – пише газета Daily Express.

Також Британський уряд направить Україні 20 самохідних артилерійських установок AS-90 і 45 тисяч снарядів до них, — повідомило видання Daily Express з посиланням на джерела. AS-90 здатні вести вогонь на дистанції до 24 км та випускати три снаряди менш ніж за 10 секунд. Дякуємо!

Перемовини України з росією

Радник голови ОП Михайло Подоляк пропонує орді спеціальні переговори, оскільки орки без упину атакують "Азовсталь". Також Подоляк пропонує оголосити великоднє перемир'я і негайно дати гумкоридор для цивільних.

"путін втратив інтерес до дипломатичних шляхів припинення війни і тепер налаштований захопити якнайбільше української території". Про це пише Financial Times з посиланням на трьох людей, поінформованих про бесіди з російським президентом.  За словами співрозмовників газети, путін "розлютився після того, як Україна потопила "Москву". "Тепер путін проти того, щоб щось підписувати. Після "Москви" він не виглядав би переможцем. Це було б принизливо", – додав співрозмовник Financial Times.

Попри це, Україна запропонувала росії провести спецраунд переговорів прямо біля стін "Азовсталі". "Чекаємо на відповідь від росії і нагадуємо, що наслідки вам не сподобаються, якщо ви цього не зробите", – заявив радник голови ОП Олексій Арестович. Також він наголосив, що Україна готова обміняти всіх військовополонених рф на захисників Маріуполя.

Новини від партнерів

Росіяни полонили низку членів СММ ОБСЄ в Донецьку та Луганську, Організація домагається їхнього звільнення. Про це інформує ОБСЄ у відповідь на запит Reuters, заступник посла Британії в ОБСЄ, що базується у Відні, Дейдра Браун.

Лондон, Рим, Нью-Йорк, Вашингтон, Амстердам, Стокгольм та інші міста 15 зарубіжних країн заполонив плакати про українську сміливість, яка подається як національна особливість.

ЄС планує відмовитися від газу з росії до 2027 року, – заявив міністр енергетики Австрії. Солодка газова голка, як виявляється. Довгенько чекати. 

Глава МЗС Австрії виступає проти вступу України у ЄС. Шалленберг вважає, що є держави Західних Балкан, які проходили значно довший шлях до кандидатства. Він пропонує обрати "інший шлях" для України, ніж повне членство.

У МЗС України відреагували на заяву Австрії: "Розчаровані висловлюваннями федерального міністра закордонних справ Австрії про європейське майбутнє України. Вважаємо їх стратегічно недалекоглядними та такими, що не відповідають інтересам об'єднаної Європи. Схоже, нинішньої війни, жертв та руйнувань їм замало. Продовжувати під різними приводами відкладати в часі членство України в ЄС або шукати йому альтернативу означає потурати агресивним планам путіна та гальмувати зміцнення Євросоюзу шляхом долучення можливостей України", — заявив речник МЗС Олег Ніколенко "Європейській правді".

Голова Міноборони Латвії теж висловився щодо заяви глави МЗС Австрії про те, що Україна не має бути членом ЄС: "Головна мета – надати Україні статусу кандидата в члени ЄС вже цього літа. Будь-яка країна, яка проти цього є пропутінською і працює проти інтересів ЄС в цілому".

Колишній канцлер Німеччини Герхард Шрьодер виступив за збереження відносин з рф. Також він заявив, що не шкодує про своє дії на зближення з росією. На його думку, попри геноцид українського народу, таку країну, як Росія, неможливо ізолювати у довгостроковій перспективі, ні політично, ні економічно. 

Мабуть, якби дружину Герхарда Шрьодера публічно зґвалтував владімір путін, він би теж виступав за примирення з росією. Якби йому пообіцяли більшу зарплатню в Газпромі, де він зараз працює.

"Червоний хрест" на 55-й день блокади Маріуполя нарешті прокинувся і закликав надати гуманітарний коридор.

Схоже, сьогодні взагалі день "зради": Швейцарія загальмувала постачання німецької бронетехніки в Україну — країна заблокувала реекспорт боєприпасів швейцарського виробництва для бойових машин, які б Київ хотів отримати від Берліна. Швейцарія заявила про свій нейтральний статус, який не дає змоги постачати зброю в зони конфлікту.

Проте справжні друзі не зрадять ніколи. Литва закликає Євросоюз запровадити санкції проти російського патріарха Кирила, який підтримує війну росії проти України.

Папа Римський знову закликав до великоднього перемир'я в Україні. Заклик він написав трьома мовами: українською, англійською та російською. Проте для росії – країни-антихриста ці всі заклики не мають ніякого значення. 

А це слова Байдена на підтримку Києва: "Через два місяці після того, як путін розпочав неспровокований та невиправданий напад на Україну, Київ все ще стоїть. Президент Зеленський та його демократично обраний уряд залишаються при владі. Ми продовжимо підтримувати українців у їх боротьбі за захист своєї батьківщини", – написав Президент США у твіттер.

Що там на росії?

Вчора на росії знову обстріляли Курську область. Губернатор уже за традицією звинуватив у всьому Україні. Нібито пошкоджено прикордонний піст, млин та залізничний міст.  Постраждалих нема. Хіба що мозок і совість курдського губернатора.

Хроніка подій: 60-й день оборони України від російської агресії

У Пермі набирають контрактників до армії.  Зарплата від 220 тисяч рублів, освіта не потрібна, безкоштовний проїзд, безкоштовне проживання, безкоштовний виїзд за кордон. Безкоштовний пластиковий пакет для свого ж трупа, мабуть, теж видадуть на руки у військкоматі.

Хроніка подій: 60-й день оборони України від російської агресії

Адміністрація Тверської області замовила наклейки зі zвастикою, але вони через низьку якість швидко вигоріли  і перетворилися на прапор України. На закупівлю 100 тис наклейок витратили 3.8 мільйона рублів із бюджету.

Вчора у Пскові викликали поліцію через "неправильний" колір паркану – синьо-жовтого.  У результаті "порушник" був перефарбований.

А на Червоній площі в москві затримали дівчину за синьо-жовтий манікюр та напис "Ні війні" на сумці.  На дівчину склали два протоколи за статтями про дискредитацію російської армії та порушення правил проведення публічного заходу.  

У росії площа цьогорічних лісових пожеж вже у два рази більша, ніж минулого року. Вогонь не можуть гасити через нестачу військових пожежників, яких відправили на війну в Україну. Якось навіть і не шкода. Най горять.

Росія вже втратила 90% своїх найкращих десантників на війні в Україні. Про це заявив журналіст-розслідувач Bellingcat Христо Грозєв в ефірі каналу "Україна 24". "Я особисто перевіряв, що справді в першій частині війни росія втратила 90% своїх найкращих десантників. Це ж найважливіша й суттєва частина армії, без якої завоювати ключові інфраструктурні об'єкти та завоювати столиці просто не можна", – розповів він. 

А що чутно про білорусів?

Лукашенко згадав мультик про кота Леопольда. Він закликав сусідів Білорусії "жити дружно". "Давайте берегти світ. Це актуально. Я хотів би звернутися насамперед до сусідів: давайте жити дружно". Це вже маразм чи надзвичайний цинізм?

Російський брехунець 

Експерти Центру протидії дезінформації при РНБО України зібрали добірку свіжих російських фейків

  • Як мариться мінобороні рф, "в районі одеського порту "південний" СБУ планує провокації із застосуванням хімречовин для звинувачення рф у нібито здійсненні ударів по об'єктах цивільної інфраструктури". Для цього до Одеси нібито доставили 10 тонн аміаку. Застерігаємо: це – брехня!
  • Не зважаючи на всі спроби України евакуювати громадян з Маріуполя, представники ОРДО заявили, що "українські бойовики зірвали евакуацію, відкривши мінометний вогонь по місцю збору населення". Застерігаємо: це – фейк!
  • Окрім того, міноборони рф звинувачує Україну у підготовці провокацій для дискредитації УПЦ Московського патріархату, щоб "активізувати нову хвилю русофобії в Україні та за кордоном". Це – відверта провокація]

Санкціями по агресору!

Ембарго на російську нафту в тій чи іншій формі невідворотне. Зараз визначається схема заборони на російську нафту, яка увійде до шостого пакету санкцій ЄС, – пише Bloomberg. Крім варіанту прямої заборони, розглядається можливість зі встановленням граничної ціни на постачання енергоносія з рф. Є ще сценарій застосування розрахункового механізму, який дозволив би "утримати виручку рф" від експорту нафти, як мінімум до завершення війни.

Bank of America заблокував рахунки генеральних консульств росії у Х'юстоні та Нью-Йорку.

Життя з урахуванням бойових дій

Хроніка подій: 60-й день оборони України від російської агресії

В Україні створили колекцію NFT-писанок. Ідея належить благодійному проєкту We believe, що має на меті допомогти у відновленні театрів, церков, музеїв та колекцій мистецтва, які постраждали від агресії росії. Кожне пасхальне яйце відповідає певному регіону та створено за мотивами традиційних у ньому візерунків. Гроші від продажу токенів підуть на відновлення об'єктів культурної спадщини.

Нацбанк України вперше запросили на засідання Європейського центробанку.  Про це повідомила прес-служба НБУ.  До Спільної ради ЄБЦ входять глави цього банку та національних центральних банків 27 держав-членів Євросоюзу.  Засідання проводяться раз на квартал, найближче відбудеться на початку травня. У НБУ заявили, що участь у таких зустрічах дозволить наблизити банківську систему України до норм та стандартів ЄС.

Україна обмежила ввезення автомобілів "для своїх потреб" з ЄС, щоб ті не заважали гуманітарним вантажам. Як повідомляє заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм, нульове мито на розмитнення авто для власних потреб працюватиме лише на 8 пунктах пропуску 

"Укрпошта" анонсувала випуск марки зі знаменитим псом Патроном, який допомагає рятувальникам у розмінуванні України.

Статус учасника бойових дій в Україні отримають лише ті добровольці, які безпосередньо брали участь у боях. Як сказала глава Мінветеранів Юлія Лапутіна, коли ухвалювався закон, що дає добровольцям право на набуття статусу учасника бойових дій з відповідними соціальними гарантіями, ніхто не знав, де розгорнеться театр військових дій. Тому це право було надано по всій Україні. Проте, згідно з Порядком надання статусу, його отримають ті, хто брав безпосередню участь у бойових діях.

Як це працює: при міністерстві діятиме комісія за участю представників відомств сектору безпеки та оборони, яка займатиметься цими питаннями.

Київ і область

Хроніка подій: 60-й день оборони України від російської агресії

У Києві на площі Перемоги демонтували два бронзові зображення орденів з профілем радянського вождя Володимира Леніна. Зірку теж потрібно знімати!

Хроніка подій: 60-й день оборони України від російської агресії

с. Мощун, Київська область. Сюди теж приходив "русскій мір"

У звільненому від окупантів Ірпені знесуть три багатоповерхівки, які сильно постраждали через російські обстріли. Наразі у місті продовжує працювати група експертів, яка визначає обсяг руйнувань.

У тілах десятків загиблих жителів Бучі та Ірпеня виявили так звані флешети. Ці снаряди, схожі на тонкі дротики для дартсу, використовували ще під час Першої світової війни як протипіхотну зброю. Під час окупації населених пунктів Київщини військові рф обстрілювали ними з артилерії мирне населення.

Влада Києва просить тих, хто виїхав зі столиці, "поки що залишатися в безпечних місцях" і ще не повертатися до столиці. 

Донеччина і Луганщина

На Маріупольському напрямку противник продовжував вогневий вплив та блокувати наші підрозділи в районі "Азовсталі".  Завдає авіаційних ударів, у тому числі з літаків далекої авіації.  Використовуючи залізничне сполучення, противник намагається налагодити логістичне забезпечення військ, – повідомляє Генштаб.

Також тривають бої в районах населених пунктів Зарічне, Рубіжне та Попасна.

В Луганській області за минулу добу – вісім загиблих та двоє поранених. Зруйновано щонайменше сім будівель, включаючи відділення поліції. Постраждали Горське, Золоте, Лисичанськ та Сєверодонецьк, – повідомив губернатор Сергій Гайдай.

У Маріуполі від обстрілів орків, від російських снарядів загинув Валерій Кірсанов, що в 2015 році наводив російські "Гради" на мікрорайон "Східний і який фактично уникнув покарання через "правку Савченко", – повідомив Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко. Бумеранг чекає на кожного зрадника!

Окупанти вбили двох дітей з Очеретинської громади великоднього ранку. "Будинок на вулиці Миру, де жила їхня родина, було зруйновано, дівчатка 14 і 5 років загинули", – розказав голова Донецької ОВА Павло Кириленко.

Крім того, Кириченко розповів, що сьогодні від обстрілів загинули п'ять мирних жителів Донбасу: двоє у Новоселівці, два у Красногорівці та один у Новомихайлівці. Ще п'ятеро людей отримали поранення.

Авдіївський коксохімзавод сьогодні потрапив під сильний обстріл, повідомив ексдиректор підприємства, народний депутат України Муса Магомедов. За його словами, вогонь вівся з "Градів", цехи зазнали пошкоджень, але жертв немає.

Також він уточнив, що дві дівчинки, про які говорив раніше голова Донецької ОВА Павло Кириленко, загинули не в Очеретиному, а в Красногорівці.

Харківщина

"Встановлено, що 23 квітня російські військові здійснили артилерійський обстріл по Київському району м. Харкова. Внаслідок обстрілу отримала поранення 62-річна жінка. Пошкоджено торговий центр та житлові будинки поблизу. Коли на місце обстрілу приїхали поліцейські, вони почали допомагати з транспортуванням пораненої жінки. Проте російські окупанти відкрили повторний вогонь по вказаній місцевості", — повідомляє прокуратура. Поранено троє поліцейських.

В ніч на 24 квітня теж були обстріли. У Слобідському та Київському районах троє постраждалих. По Харківській області протягом доби тривали обстріли окупантів у Чугуївському та Дергачівському районах. 

"Точки У", "Смерчі", авіабомби. У 93-ій бригаді "Холодний Яр" показали,  чим росіяни обстрілюють цивільних та військових на півдні Харківщини:

Хроніка подій: 60-й день оборони України від російської агресії

Наші воїни не залишають зло безнаказаним: як повідомляє Арестович, щонайменше дві роти 64-ї окремої мотострілецької бригади рф, яка, за даними української розвідки, вбивала та катувала місцевих жителів у Бучі на Київщині, знищено під Ізюмом цього тижня.

Оперативне зведення Генштабу ЗСУ: на Слобожанському напрямку армія рф збільшує угруповання військ за рахунок перекидання та зосередження додаткових підрозділів у Білгородській області. За наявними даними, за 60 км від державного кордону України розгорнуто пускові установки ОТРК "Іскандер-М".

У Харківській області контррозвідники СБУ викрили поплічницю окупантів, яка коригувала ворожі ракетні обстріли шкіл, лікарень та житлових кварталів.

Російські окупанти 24 квітня обстріляли Чугуїв, є загиблі та поранені. Дісталося і с. Калинове. Там загинула місцева мешканка. "Жінка 60 років не встигла добігти до льоху і потрапила під обстріл. Усього в селі сьогодні повністю знищено два будинки, ще чотири пошкоджено", – сказав голова Золочівської громади Віктор Коваленко.

UPD: Внаслідок сьогоднішнього обстрілу Чугуєва на Харківщині поранено троє людей, в тому числі матір з 12-річною дитиною, – повідомив Начальник поліції Харківщини.

 З харківського екопарку, який з перших днів війни перебуває під російським обстрілом, евакуювали білого тигра. Зараз тварина в безпеці і незабаром приєднається до своєї родини, яку вдалося вивезти раніше.

Одещина

23 квітня з 14:00 до 15:00 російські літаки стратегічної авіації ТУ-95 з акваторії Каспійського моря запустили по Одесі декілька крилатих ракет. Дві ракети знищили українські зенітні ракетні підрозділи. Ще дві крилаті ракети вразили військовий об'єкт та два житлові будинки. Вчора повідомлялося про 6 загиблих. Наразі кількість жертв вчорашнього ракетного удару по Одесі зросла до 8 людей.

Маленька тримісячна Кіра, яка загинула від ракетного удару по Одесі, стала ще однією жертвою людожера путіна. Загалом з початку війни в Україні загинули 213 дітей, ще понад 389, — отримали поранення, повідомив Офіс генпрокурора.

Хроніка подій: 60-й день оборони України від російської агресії

А в ніч на 24 квітня над Одеською областю ввечері було збито ще дві крилаті ракети.

А в Чорному морі спостерігають близько 20 корабельних угрупувань рф, серед яких підводні човни з крилатими ракетами "Калібр". Залишається загроза ракетного удару, – заявляє офіцер ОК "Південь" Владислав Назаров.

Чи може статися новий Маріуполь в Одесі? – так, може, у них тисячі танків та техніки, у них є плани коридору до Молдови.  Я не вірю, що вони зупиняться, – відповів на запитання журналістів Зеленський.

Проте ВСУ вірить у інше. Наші вояки вже "привітали" окупантів з Великоднем: 38 зенітно-ракетний полк знищив ще один російський гвинтокрил. Про це повідомив речник голови Одеської обласної військадміністрації Сергій Братчук.

"Благодатний вогонь зійшов на гвинтокрил антихристів", – написав Братчук.

Миколаївщина

Южноукраїнську АЕС перейменували на Південноукраїнську. Про це повідомив мовний омбудсмен Тарас Кремінь: "На один російськомовний покруч менше Після мого звернення наша АЕС нарешті стала Південноукраїнською". Також він натякнув на можливе перейменування й міста Южноукраїнськ.

Херсонщина

ЗСУ звільнили ще частину Херсонської області – 8 населених пунктів! Про це повідомляє Оперативне командування "Південь". "Нашими підрозділами з позицій спостережних постів відновлено контроль над вісьмома населеними пунктами Херсонської області", – йдеться в повідомленні.

Сьогодні на блокпосту на виїзді з Херсонської області на Миколаїв через Снігурівку не випустили колону,  близько 1000 приватних автомобілів, яка розтягнулася на 10 км – про це повідомив один з учасників колони. Це вже не перший день, коли неможливо виїхати з Херсона. Авто з бажаючими евакуюватися на території, підконтрольні Україні, росіяни категорично завертають назад вже близько тижня.

У Херсонській області російські війська імітують присутність українських збройних сил, вивішуючи на свої танки українські прапори. "Противник продовжує психологічний та вогневий тиск на місцеве населення, і проводить пропагандистські заходи, дискредитуючи ЗСУ фейковими вкидками, обстрілюючи цивільні об'єкти", – повідомляє оперативне командування "Південь". Так, на околицю села Грозове у Херсонській області виїхали танки окупантів з українськими прапорами.  Ця демонстраційна колона рушила у напрямку села Молодецьке.

Росіяни дозволили фермерам Херсонщини сіяти виключно зерно та соняшник, і лише якщо останні погодяться безкоштовно віддавати 70% майбутнього врожаю окупантам. Більшість фермерів відмовляється від такої співпраці. 

Дніпропетровщина

Хроніка подій: 60-й день оборони України від російської агресії

Вночі відбулося три ракетних удари по Дніпропетровщині, є загиблий, – повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резниченко. "У нас три «прильоти» у Павлоградському районі. Ракета влучила в залізничну інфраструктуру. Загинув 48-річний чоловік. Знищено 8 будівель. Під завалами три легкові та одна вантажна автівки". За його словами, ще дві ракети поцілили у промислове підприємство. Зруйнована виробнича будівля. Людей не зачепило.

Окупанти готуються до наступу на Кривий Ріг, – констатує голова військової адміністрації Кривого Рогу Олександра Вілкул. "Ворог проводить формування наступального ударного формування на нашому напрямку у Херсонській області.  Найближчими днями ми чекаємо їхнього можливого переходу в наступ.  Але ми знаємо про них більше, ніж їм здається, ми розуміємо всі їхні плани і ми повністю готові до будь-якого розвитку ситуації", – сказав Вілкул.

Запоріжжя

Ворог планує провокації з метою звинуватити українських воїнів, попередили в Запорізькій обласній військовій адміністрації. За інформацією місцевих мешканців, у Бердянську окупанти окрім огляду автомобілів, відтепер почали зупиняти й пішоходів: перевіряють документи й переписують паспортні дані, оглядають речі, обстежують тіла українців на наявність татуювань. Також жителі міста повідомляють, що на їхні Telegram-канали починають надходити повідомлення з російських номерів із текстом про те, що ЗСУ нібито готують обстріли та бомбардування мирних населених пунктів району.

На Запоріжжі російські загарбники обстріляли населені пункти з літака, танка та "Граду".

Понад 20 тон гуманітарного вантажу вдалось передати в окупований Енергодар! Про це повідомляє керівниця справами виконкому Енергодарської міськради Яна Дабіжа. Після понад тижня  затримки, по причині несприятливих погодних умов і розмиття об'їзної дороги через Василівку, в Енергодар  вдалося доставити велику кількість,   більш як 20 тонн гуманітарного та технічного вантажу, який потрібен для роботи АЕС і ТЕС. В місто приїхав інсулін, матеріали для відділення гемодіалізу, продукти харчування, пальне, дитячі речі, препарати крові, хлор для очищення води та ін.

Сумщина

Хроніка подій: 60-й день оборони України від російської агресії

У результаті артилерійського обстрілу зі сторони орди у с. Атинське  в психо-неврологічному інтернаті вибиті всі вікна та двері. Людських жертв немає. Також у с. Бояро-Лежачі пошкоджені території приватних будинків.  На щасті, теж бійшлося без жертв. 

 Житомирщина

80 артилерійських снарядів виявили та знешкодили в ході розмінування двох сіл Коростенського району минулої доби піротехніки Житомирщини. Про це повідомляє Головне управління ДСНС України в області. Зокрема, 47 артилерійських снарядів виявили на території села Веселівка Ушомирської громади, 33 – в Христинівці Народицької громади.

Чернігівщина

У березні у Чернігові збили російський літак — його пілот встиг катапультуватися. Окупанта затримали, йому загрожує довічне позбавлення волі. За даними СБУ, він був "асом" путіна і за свої звірства в Сирії отримав аудієнцією з башаром асадом. Після затримання Красноярцев зізнався, що після катапультування з підбитого літака він вбив цивільного, який гнався за ним із вилами.

Полтавщина

20:30 – Російські окупанти вдарили 5 ракетами по об'єктах інфраструктури на Полтавщині. Голова Полтавської ОВА підтвердив вибухи в області: "П'ять російських ракет вдарили по об'єктах інфраструктури в області.  Інформацію про постраждалих та руйнування уточнюємо.  Всі подробиці пізніше".

21:30 – Ще 4 ракети вдарили по Кременчуку.  Разом 9 ракет за сьогоднішній вечір!

Захід України

В Ужгороді відбулася масштабна благодійна акція на підтримку військовослужбовців 128 окремої гірсько-штурмової бригади та 101 бригади територіальної оборони Закарпаття. Освятили Великодні паски та передали допомогу: 4 автомобілі, медикаменти та військове обладнання. До акції долучилося чимало людей, закладів та установ. Надану допомогу відправлять нашим бійцям.

А львівські кухарі за ніч пофарбували 5 760 яєць. Із крашанок склали Герб України.

1
1841

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: