fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:45 19 Кві 2022

Хроніка подій: 55-й день оборони України від російської агресії

Сьогодні 19 квітня і вже майже вісім тижнів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

English version here

Фото Reuters

Сьогодні 19 квітня і вже майже вісім тижнів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

війна

Президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні 18 квітня повідомив, що вже зараз можна констатувати, що російські військові почали "битву за Донбас".

На сході та півдні російські війська атакують трохи продуманіше, ніж раніше.  Шукають слабкі місця, щоби зайти основними силами.  Але, як наголосив Президент Зеленський, нехай не сподіваються, що це допоможе. Звільнення всієї нашої території – це лише питання часу.

"Будемо захищатися. Будемо боротися. Нічого українського не віддамо, а чужого нам не треба. Я вдячний усім нашим бійцям, усім нашим героїчним містам на Донбасі, Маріуполю, а також містам Харківщини, які тримаються. Які захищають долю всієї України, стримуючи сили загарбників. Рубіжне, Попасна, Золоте, Лисичанськ, Сєвєродонецьк, Краматорськ та всі-всі, які протягом усіх цих років і назавжди – з Україною", – сказав Президент.

Хоча Київ і заявив учора про початок нового наступу рф, експерти поки що так не вважають, пише New York Times. На їх думку, наступ може розпочатися найближчими днями. При цьому експерти вважають, що росія, хоч і має більший потенціал, ніж Україна, може розтратити його на Донбасі. "Я думаю, за будь-якого результату Донбасу російська армія буде вичерпана. Наступ буде менш рішучим, ніж зараз здається", – заявив Майкл Кофман, шеф відділу російських досліджень інституту CNA.

За добу 18 квітня ППО Повітряних Сил та Сухопутних військ знищено 7 повітряних цілей російських окупантів:

  • 1 літак (винищувач Су-30);
  • 4 БпЛА (ОТР);
  • 2 крилаті ракети.

На території Донецької та Луганської областей захисниками України за минулу добу відбито 7 атак ворога, знищено десять танків, вісімнадцять одиниць броньованої та вісім одиниць автомобільної техніки, одну артилерійську систему, а також міномет противника з розрахунком.

За наявною уточненою інформацією втрати 126-ї бригади берегової оборони чорноморського флоту складають до 75%. 810-а окрема бригада морської піхоти чорноморського флоту втратила 158 військовослужбовців вбитими, близько 500 пораненими, а 70 осіб вважаються зниклими безвісти. Значна частина військовослужбовців зазначених бригад написала рапорти на відмову від участі у так званій "спеціальній операції".

​Орієнтовні втрати російських військ на 55-й день війни проти України:

війна

За весь час війни ЗСУ відправили у пекло 8 російських генералів та 16 полковників! Проте підсмажувати високопоставлених вояків там будуть на загальних підставах у котлах для катів та військових злочинців.

війна

В Україні офіційно реєструвалися майже півтора мільйона внутрішніх переселенців, повідомила в ефірі телемарафону голова Мінсоцу Марина Лазебна. Виплати для них розпочалися з 8 квітня, гроші отримали вже 250 тисяч українців.  Розмір цих виплат становить, нагадаємо, 2000 гривень для дорослих та 3000 – для дітей або дорослих з інвалідністю. За даними ООН, в Україні понад сім мільйонів внутрішніх переселенців.  Тобто виплати йдуть приблизно до однієї сьомої частини тих, хто залишив свої будинки.

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, яким пропонується 9 травня відзначати не День перемоги над нацизмом, а День Європи.

В Україні вже деокупували 919 населених пунктів. Про це повідомив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко.

ЄС покриє більшу частину витрат на повоєнне відновлення України. Як пише Bloomberg із посиланням на джерела, для цього буде створено трастовий фонд солідарності.  Цей фонд профінансує інвестиції та реформи за погодженням з урядом України. Сумарний обсяг фонду поки що невідомий, оскільки війна ще не закінчилася, проте приблизно може йтися про сотні мільярдів євро.

Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкт про подовження воєнного стану в Україні.

У той же час Верещук заявила про черговий п'ятий обмін полоненими: додому повертається 76 українців. За її словами, звільнили 10 офіцерів, 50 військових та 16 цивільних.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш пропонує оголосити з 21 квітня чотириденне гуманітарне припинення вогню в Україні. Антоніу Гутерріш додав, що ООН у разі великоднього перемир'я готова направити гуманітарні конвої до Маріуполя, Херсона, Донецька та Луганська.

 Гуманітарні коридори 

Сьогодні, 19 квітня, на жаль, гуманітарних коридорів немає. Про це повідомила міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук: "Продовжуються інтенсивні обстріли на Донбасі. По Маріуполю: росіяни відмовляються надати коридор для виходу цивільних у напрямку Бердянська. Продовжуємо складні перемовини про відкриття гуманітарних коридорів на Херсонщині та Харківщині".

Жителів Лисичанська вкотре просять виїхати з міста. "Я благаю вас, евакуюйтеся", – каже очільник ОВА.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову допомогу, зброю та добровольців

На минулих вихідних США направили в Україну чотири літаки із озброєнням із нового пакету військової допомоги. У понеділок на кордон з Україною прибув ще один, повідомила сьогодні на брифінгу в Білому Домі Джен Псакі.

До нового пакету вперше увійшли:

  • Вісімнадцять 155-мм гаубиць Howitzer останнього покоління,
  • 40 тисяч артилерійських снарядів,
  • 200 бронетранспортерів М113,
  • 11 вертольотів Мі-17,
  • 100 броньованих багатоцільових машин.
  • 300 дронів Switchblade.

Японія передасть Україні костюми та маски ядерного, біологічного та хімічного захисту, а також дрони, – повідомило Міністерство оборони країни.

Великобританія незабаром відправить в Україну броньовані ракетні установки Stormer HVM. Про це повідомляє The Sun із посиланням на поінформовані джерела у Міноборони. Stormer виробляється компанією BAE Systems, може збивати ворожі літаки, що низько летять, і вертольоти. Екіпаж – всього три особи (командир, водій та стрілець).  

Німеччина передала Києву 8 пожежно-рятувальних автомобілів та необхідне спорядження. "Зокрема, ми отримали авто з пожежними драбинами, автоцистерну, гідравлічні інструменти та обладнання для розчистки завалів і порятунку людей, генератори, гідроножиці, електроінструмент і спеціальний захисний одяг для пожежних-рятувальників. Карети швидкої, пожежно-рятувальна техніка сьогодні дуже потрібні місту. Адже вони працюють не тільки в столиці, а й допомагають в передмістях. – У Бучі, Ірпені, Гостомелі, Бородянці", – розповів Віталій Кличко.

Туреччина може відправити в Україну своїх фахівців та передати нам спеціалізовану техніку для розмінування та відновлювальних робіт, — повідомляють з МВС України. Це питання обговорили міністри внутрішніх справ Денис Монастирський та Сулейман Сойлу.

Румунія направить ЗСУ України партію летальної зброї із резервів Міноборони своєї країни. Для постачання зброї владі Румунії довелося внести поправки до законодавства.  Тепер Румунія може постачати озброєння не лише країнам, що входять до блоку НАТО, а й "потенційним союзникам альянсу". "З огляду на те, що Київ бере участь у партнерських програмах західного військового блоку, він може розраховувати на подібну військову допомогу", – повідомили в Міноборони Румунії.

США відправляють в Україну ще 7 літаків із військовою допомогою. Також Байден заявив, що США направлять в Україну більше артилерії.

Допомога біженцям і тим, хто їх приймає

США продовжили українцям, чия віза закінчилася, право залишатися та працювати в країні, повідомляє New York Times. Йдеться про програму тимчасового захисту TPS.  Українці, які перебувають у Штатах, можуть подавати заявку на участь у програмі. Мова про приблизно 60 тисяч українців.  Заявки від них починають приймати у вівторок, тобто сьогодні. При цьому в США визнають, що легальний канал для українських мігрантів, які тікають від війни, поки що не створено, хоча Байден обіцяв почати приймати українців ще наприкінці березня. Більше того, українці, які зараз чекають права на в'їзд біля мексиканського кордону, участі у програмі TPS взяти не зможуть.

Новини від партнерів

війна

У Києві знову працюють дипломати ЄС, Франції, Італії, Латвії, Литви, Естонії, Польщі, Туреччини, Чехії, Словенії, Ватикану, Молдови, Грузії, Ірану, Казахстану, Таджикистану, Туркменістану. Загалом 16 диппредставництв. Про це йдеться у повідомленні МЗС України.

Байден відхиляє пропозиції американського сенатора Кунса, який закликає до відправки військ до України, США не збираються воювати з рф, заявила Псакі.

Воювати проти росії не збирається і Франція. "росія тут, у Європі, – сказав президент Франції. – Потрібно зробити все, щоб покласти край цій війні, не розв'язуючи війни, а запроваджуючи санкції проти росії". На індивідуальному глобусі Макрона Україна, мабуть, знаходиться десь у районі Антарктики. Еммануель Макрон додав, що не телефонував до путіна після публікації повідомлень про трагедію в Бучі.

У той же час Голова Мінфіну Франції Брюно Ле Мер заявив, що розраховує переконати партнерів у Європі запровадити ембарго на постачання російської нафти. "Я сподіваюся, що наступні тижні ми переконаємо наших європейських партнерів припинити імпорт російської нафти", – сказав Ле Мер.  Він додав, що за такий захід виступає президент Франції Емманюель Макрон.

До речі, сьогодні пройде велика відео зустріч між основними союзниками по НАТО. Зокрема – лідерами США, Франції, Німеччини, Великої Британії, Канади, Італії, Польщі, Румунії. Макрон уже заявив, що обговорюватимуть нові санкції проти росії.

Зараз США вивчають можливість визнати росію державою-спонсором тероризму. Про це повідомили CNN джерела в Держдепартаменті.  За їхніми даними, процес може тривати кілька тижнів. Визнати за росією такий статус під час нещодавньої телефонної розмови у Байдена просив Зеленський.

Також США повідомили, що візит представника уряду Штатів в Україну відбудеться без попередніх оголошень. Президент США Джо Байден не планує їхати в Україну, однак Білий дім продовжує готувати візит іншого високопосадовця адміністрації до України, який відбудеться без попередніх оголошень з міркувань безпеки.

США пригрозили Китаю серйозними наслідками, якщо він підтримуватиме росію, – заявив спікер Держдепу Нед Прайс. "Кожна відповідальна країна у світі має чітко заявити перед власним народом, перед міжнародним співтовариством, яку сторону вона займає у питаннях, які є фундаментальними", – сказав він.  

Посол Великобританії в Україні Мелінда Сіммонс так охарактеризувала сьогоднішній день: "Битва за Донбас розпочалася. Україна не бореться за те, щоб відібрати територію у росії. Україна бореться за право мирно жити на власній території. Україна бореться за право жити".

Угорщина не підтримає санкції проти російської нафти та газу, заявив глава МЗС Угорщини.

Великобританія не має наміру вступати з росією у переговори про обмін Віктора Медведчука на двох британських військових, які потрапили в полон у Маріуполі. Про це заявив міністр у справах Північної Ірландії Брендон Льюїс в інтерв'ю Sky News. Нагадаємо, раніше дружина Медведчука Оксана Марченко запропонувала обміняти свого чоловіка на двох британців, які воювали за Україну та потрапили в полон у Маріуполі.  Цю пропозицію підтримала і росія.

Samsung безкоштовно доставлятиме на ремонт гаджети з тих районів України, де сервісні центри компанії не можуть працювати.

А в Японії запрацював новинний сайт українською. Японський суспільний мовник NHK World зробив новинний сайт, що входить до складу медіа, доступним й українською мовою. Також NHK World запустив серію легких уроків японської мови на телебаченні для людей, чия рідна мова українська. На вебсайті вже доступні вісім уроків, кожний з яких розкриває окрему тему — від знайомства до запитань про місце перебування та пошуку необхідного транспорту. До кінця травня 2022 року планується запустити 48 уроків.

Заяви Олафа Шольца в результаті переговорів із лідерами країн Заходу

  • Західні країни продовжать надавати фінансову та військову підтримку Україні у світлі нової фази «спецоперації» рф;
  • в рамках G7 можливе надання Україні фінансової підтримки у розмірі €50 млрд;
  • можливості Німеччини в постачанні зброї Україні із запасів практично вичерпані, але, подальші поставки можливі через закупівлю зброї у ВПК Німеччини.

Борис Джонсон також висловився у рамках переговорів лідерів країн Заходу з приводу України

  • назвав малоймовірним дипломатичне врегулювання ситуації в Україні;
  • запропонував, щоб довгострокова мета полягала у посиленні і зміцненні України до такого рівня, щоб росія ніколи не наважилася напасти знову;
  • повідомив, що Лондон надасть Києву більше артилерійської зброї, оскільки конфлікт з росією переходить у нову фазу.

Що там на росії?

війна

Білгородський губернатор Гладков повідомляє, що був обстріл нібито з боку України. Постраждало село Головчине Грайворонського району.  Травмована жінка.

війна

На болотах почали продавати "кулічікі"    напередодні Великодня. Що ж, без коментарів.

Глава МЗС рф лавров стверджує, що Захід скористався Зеленським проти росії, щоб ігнорувати "Мінські угоди".  За його словами, "серйозно обговорювати заяви Зеленського не можна, він постійно змінює свою точку зору". При цьому лавров переконує, що росія не збирається змінювати владу в Україні, тому що "у народу має бути свобода вибору". Дивно, ще зовсім недавно кремль просував зовсім протилежні тезиси.

"В кремлі бачили звернення Медведчука, опубліковане СБУ, але жодної реакції на це поки що немає, – заявив прес-секретар президента рф Дмитро пєсков. Нагадаємо, Медведчук попросив президентів Зеленського і путіна обміняти його на українських військових і мирних жителів, що залишилися в Маріуполі. Щось не дуже куму путіна вдається себе зараз продавати.

У Держдумі хочуть змінити державний прапор Росії: замість триколору – прапор СРСР. У пояснювальній записці група депутатів-комуністів називає червоний прапор історичним, а біло-синьо-червоний триколор "подарунком від голландців" та "символом російських колабораціоністів". Back in the ussr. Залишилось тільки сталіна відкопати і покласти назад поряд з леніним.

А що чутно про білорусів?

Республіка Білорусь продовжує надавати свою територію для завдання авіаційних ударів по території України та ведення розвідки об'єктів на нашій території. Причому сам Лукашенко, який дозволив росії використати білоруську територію як плацдарм для атак на Україну, скаржиться на те, що його називають "спільником агресора". Він також не перестає наголошувати, що Білорусь хоче бути учасником будь-яких переговорів щодо врегулювання конфлікту. Крім того, до нещодавно опублікованого списку недружніх країн, Білорусь демонстративно не включила Україну. Всі ці маневри тільки підкреслюють цинічність білоруського диктатора. По факту Білорусь з самого початку агресії бере участь у війні з Україною на стороні росії.

Білоруські канали повідомляють, що в Білорусі почалася "справа лікарів". Тридцять п'ять лікарів арештовано останніми днями – буцімто за зв'язки з іноземцями з корупційною метою. Серед них і лікар, який неодноразово обстежував Лукашенка. Тим, хто добре знає історію, становиться по-справжньому цікаво…

Здобуті воєнною розвідкою України документи свідчать про підготовку 1 танкової армії росії до вторгнення та захоплення території білорусі. Після фальсифікацій президентських виборів в білорусі зс рф розробили план вторгнення та придушення народних протестів. Але тоді Лукашенко та його силовики справилися без кремлівської допомоги.

Послам росії та Білорусі надіслали лист з проханням не приїздити на захід, присвячений звільненню концтабору Маутгаузен.

Лукашенко пообіцяв "знести голову" будь-кому, хто хоче порушити мир у Білорусі. "У мене достатньо сил і коштів і тих хлопців, які стануть поруч, і ми знесемо голову будь-кому, хто сьогодні хоче порушити мир та спокій у нашій країні", – гордо заявив самопроголошений президент, якому самому вже давно "знесло" залишки розуму.

Російський брехунець 

Пентагон спростував фейк від міноборони орди про нібито збиття  силами ППО орків літака з військовою допомогою для України. "Я не бачив повідомлень, які вказують на те, що західна зброя була збита орками. Мені нічого не відомо щодо цього і я нічого не бачив з цього приводу. Немає жодних ознак того, що вони (орки) завдали удару по вмісту допомоги", – заявили у Пентагоні на брифінгу 18 квітня.  

Напередодні речник оборонного відомства московії Ігор Конашенков стверджував, що орда нібито збила український військово-транспортний літак у районі Одеси. Цю заяву активно поширювали кремлівські пропагандисти.

Також у Міноборони заявили, що СБУ готує "жахливу провокацію" із розстрілом мирних жителів Одеської області.  Як стверджує русня, найближчим часом співробітників одного з підрозділів СБУ планують переодягнути у форму російських військовослужбовців, після чого буде проведено "демонстративний розстріл місцевих жителів". Надалі фотографії та відеозаписи з акції українські та західні інформаційні агенції поширять "для негайного цинічного розкручування фейків". Відзначимо, на більшій частині Одеської області немає російських військових.  Вони присутні лише на острові Зміїний у Чорному морі, який територіально належить до одеської області.

Санкціями по агресору!

Новий пакет санкцій Японії проти росії, що включає заборону імпорту 38 видів товарів, набрав чинності. До списку входять пиво та горілка, деталі двигунів для суден, літаків, автомобілів та мотоциклів, шпон, соснова деревина та тріска.  Їхня загальна вартість при ввезенні до Японії становила 15 млрд ієн ($118 млн). Фактично це перша заборона на ввезення товарів із росії.

"Нова Зеландія вводить санкції проти 18 російських фінансових організацій, включаючи Центральний банк росії та Фонд національного добробуту, а також низки інших найбільших фінансових установ країни, які володіють приблизно 80% загального обсягу банківських активів російської федерації", – заявила глава МЗС Нової Зеландії Нанайя Махута. Вказано, що санкції призначені для накладання економічних і політичних витрат, зокрема, для організацій, які фінансують продовження вторгнення в Україну.

Міжнародна консалтингова компанія McKinsey & Company, що спеціалізується на вирішенні завдань, пов'язаних зі стратегічним управлінням, оголосила, що припинила обслуговування клієнтів у рф через її вторгнення в Україну. "Відколи російський уряд вторгся в Україну, ми, перш за все, зосередилися на забезпеченні безпеки всіх наших українських колег та їхніх сімей". В 2017 році McKinsey&Company Україна була обрана для розробки стратегії Приватбанку.

В рамках санкцій ЄС Греція затримала російський танкер із сирою нафтою. "Судно Pegas під російським прапором з 19 російськими членами екіпажу на борту було заарештовано неподалік прибережного міста Карістос на острові Евія", – повідомили в Reuters з посиланням на представника Міністерства судноплавства Греції.

Виробник побутової хімії Henkel заявив про припинення діяльності у росії. Henkel працює у Росії з 1992 року. Але зараз компанія засудила війну росії проти України та насильство щодо безневинних мирних жителів.  Серед найвідоміших брендів Henkel — шампуні та гелі для душу Schwarzkopf, Syoss та Fa, засоби для чищення Persil, Bref та Pril, пральний порошок "Ласка", клей "Момент".

Життя з урахуванням бойових дій

війна

В Україні з'явилися м'які іграшки "Джавеліни" та "Байрактари". Їхнім виробництвом зайнялася фабрика іграшок "Копіца" з Ніжина. Фабрика опублікувала на сайті велику добірку м'яких іграшок та подушок під загальною категорією "Все буде Україна". У списку можна знайти полуницю у формі серця, яка має напис "Я не паланиця", подушки з українською символікою, містами-героями Чернігівом, Маріуполем, Харковом.

Вчора Укрзалізниця повідомила про випадки висадки пасажирів на кордоні через відсутність загранпаспортів. І вже сьогодні Держприкордонслужба України заявила про продовження можливість перетину кордону для українців за внутрішніми паспортами.  Про це заявив речник ДПСУ Андрій Демченко. "Це стосується всіх громадян, незалежно від областей, з яких вони прямують", – заявив він. 

В Україні залишаться не засіяними понад 30% сільськогосподарських полів, призначених для пшениці, ячменю, соняшнику та кукурудзи, – Управління ООН гуманітарним питанням. "Військові дії, що продовжуються, можуть викликати глобальну продовольчу катастрофу: 36 країн залежать від експорту України та московії", – повідомили в організації.

В той же час перший заступник міністра аграрної політики Тарас Висоцький заявляє: Підстав для різкого зростання цін на продукти в Україні немає. За словами Висоцького, на соціально значущі продукти – цукор, крупи, борошно, олію – здійснюється регулювання цін.  Крім того, Мінагропром контролює експорт: базові продукти, які є критичними для внутрішнього споживання, без спеціальної ліцензій не вивозяться.

Український інститут запустив проєкт "Листівки з України". Мета проєкту — зафіксувати збитки, завдані російськими окупантами українській культурі внаслідок бомбардувань під час повномасштабної війни, розпочатої 24 лютого 2022 росією проти України.

Нові перемоги нашої команди на Invictus Games! Олексій Бобчинець здобув "бронзу" в бігу на 1500 м. Лучники Дмитро Афанасьєв, Василь Стуженко та Сергій Калитюк стали срібними медалістами. Віктор Легкодух виборов "золото" у штовханні ядра. Анна-Софія Пузанова – "бронзу" у стрільбі з лука. У штовханні ядра Рустам Росул приніс Україні срібну нагороду, а Сергій Прядка – золоту. Продовжуємо вболівати за наших спортсменів!

В "Дії" з'явилася можливість отримати статус та допомогу для внутрішньо переміщених осіб. Громадяни з статусом внутрішньо переміщеної особи можуть отримати щомісячну виплату на картку єПідтримка в розмірі 2000 грн для дорослих та 3000 грн для дітей. Витрачати гроші можна на будь-що, а також зняти готівку. Наразі послуга доступна тільки для тих людей, які зараз перебувають в Україні та тих, хто досі не мав статусу внутрішньо переміщеної особи.

Київ і область

В Раді пропонують створити Національний меморіальний комплекс геноциду в Україні, військових злочинів на території України, вчинених злочинним режимом росії. Про це йдеться у законопроекті №7286, який був зареєстрований у парламенті. Згідно з пропозицією авторів законопроекту, музейний комплекс має розміщуватись у Бучі. Фінансування комплексу здійснюватиметься з державного бюджету.

війна

Тим часом Бучу продовжують очищувати від наслідків окупації. Вулицю Вокзальну в Бучі почистили від розбитої техніки та останків ординців. Зараз всю підбиту техніку орди тепер можете побачити в Бучі на вул. Депутатській/Заводській. 

А на відновлення Ірпеня знадобиться близько $1 млрд, – такі цифри навів мер Олександр Маркушин. Із них $850 млн піде на відновлення знищеного чи пошкодженого житлового фонду міста.  Ще $150 млн – на відновлення знищеної міської інфраструктури.

В центрі Києва, на вулиці Госпітальній, сьогодні знайшли замасковану у гілках розтяжку та гранату — пастку помітив чоловік під час прогулянки.

В Ірпені на Київщині у мікрорайоні Стоянка на міні підірвався вантажний автомобіль, – повідомив міський голова міста Олександр Маркушин. Водій загинув, його особу наразі встановлюють. "Я вас дуже прошу, не поспішайте потрапити в Ірпінь! Є місця, які ще не встигли відпрацювати сапери. Життя – дорожче за все! Бережіть себе", – попередив мер Ірпеня.

Донеччина і Луганщина

ЗСУ двічі зупинили спроби російських військ піти в наступ поблизу Авдіївки. Унаслідок артобстрілів загинув цивільний, пошкоджений газогін та кілька житлових будинків, – повідомив голова Донецької ОВА Кириленко.

Підрозділи Запорізької окремої бригади територіальної оборони ведуть затяжні бої на всій довжині лінії фронту своєї зоні відповідальності. Окупанти регулярно обстрілюють селища Старомайорське, Макарівка, Сторожеве, Нескучне, Времівка, Приютне, Вишневе, Малинівка, Полтавка, Новодарівка, Новоукраїнське, Степове застосовуючи танки, гради, бронетранспортери, піхоту, ракети. ЗСУ тримають оборону, місцями здійснюючи контрнаступальні операції за підтримки танків, систем залпового вогню, артилерії, мінометів, бронетранспортерів знищуючи особовий склад та техніку ворога. Віримо в наших відважних воїнів! Віримо в ЗСУ! 

10:30 – Росіяни пошкодили високовольтну лінію у Луганській області, через що знеструмлені 215 населених пунктів. "Ситуація критична — світло зникло майже по всій області", — повідомив голова ОДА Сергій Гайдай.

Військові та волонтери усувають у Рубіжному гуманітарну кризу, яку влаштували росіяни. Про це повідомив Сергій Гайдай, очільник Луганської ОВА. У частину міста, яку контролюють ЗСУ, майже щодня привозять гуманітарну допомогу. До тих вулиць, де ситуація загострена, вантаж доставляє Нацгвардія. "Обласне керівництво разом із волонтерами протидіють гуманітарній кризі. Вони формують гуманітарні вантажі, визначають найважливіші напрямки, а військові беруть на себе логістичну складову. Ми стоїмо! Ми будемо битися!", – наголосив начальник Рубіжанської військової адміністрації Андрій Юрченко.

15:00 – "Ми відчуваємо вже ту довгоочікувану хвилю російського нападу. Вони пішли з усіх сторін. Пішли більш масовані обстріли, в рази більше відпрацьовує авіація. Тому можемо констатувати, що той наступ, про який ми попереджали, він розпочався", — повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай. Також він додав, що позиційні бої йдуть в Рубіжному й Попасній, російські військові нічого зробити не можуть: вони втрачають людей і техніку, а українські військові збивають безпілотники, на межі Харківської і Донецької областей літаки.

Під Попасною наші воїни знищили ворожих найманців.  У них виявили дрібні купюри з Лівії та Центральної Африки.

А в ході боїв біля Кремінної Луганської області українські військові ліквідували одного з ватажків бойовиків самопроголошеної "ЛНР" Михайла Кіщика, позивний "Міша Чечен".

Маріуполь стає "другим Алеппо".  2011 року російські окупанти почали знищувати Алеппо в Сирії.  Місто зазнало жорстокого бомбардування, проти людей застосували хімічну зброю. 26 березня 2022 року Володимир Зеленський заявив, що ситуацію в Маріуполі можна порівняти з катастрофою в сирійському Алеппо.

 Дивлячись на ці кадри, важко не погодитись…

Маріупольський завод "Азовсталь" "розбомблений та знищений практично повністю", — так оцінив ситуацію заступник командира полку "Азов" Святослав Паламар. На завод скидаються "надпотужні бомби", а під завалами перебуває "дуже багато людей".

Сьогодні в районі Мар'їнки, в результаті контрнаступу наших військ ворог зазнав втрат та відступив. Підрозділи Сил оборони відновили контроль над цим населеним пунктом.

19:00 – За сьогодні на Луганщині зруйновані ще 9 будинків, зайнялася вугільна лава, перебито газопровід. Після обстрілів російської армії на території області 19 квітня виникли 9 пожеж.

Ворог відкривав вогонь по Сєвєродонецьку, Лисичанську, Рубіжному, Кремінній, Новодружеську, де пошкоджено або зруйновано дев'ять житлових будинків. П'ять із них – в Кремінній. У Новодружеську сталося займання вугільної лави. У Сєвєродонецьку пошкоджено газопровід – без газу декілька районів міста.

У Краматорську орки били по інфраструктурі і по певних об'єктах. В результаті одна людина загинула, ще троє поранені.

Надвечір орда активізувалася на Торецькому напрямку. Станом на 20 годину відомо, що пошкоджено 2 освітні заклади та житлові будинки. Інформація щодо постраждалих уточнюється.

Харківщина

війна

Після нічних обстрілів багато будинків у Харкові залишилися без вікон. Також деякі будинки зруйновано на верхніх поверхах. Зранку росіяни знову обстріляли Салтівку, прилетіло до овочевої крамниці. Є надія, що в той момент попадання там нікого не було.

14:00 – Жителі Харкова повідомляють про займання у кількох багатоповерхівках на Салтівці внаслідок влучання російських снарядів. Окупанти продовжують обстрілювати і інші райони міста – Київський, Індустріальний.

16:00 – наразі кількість поранених від обстрілів 17 осіб, загиблих – 4, обстріли не припиняються.

росія розгорнула ЗРК С-400 біля кордонів із Харківською областю, — повідомляє Генштаб. Мета перекидання коштів ППО — прикриття російських військ, які частково блокують Харків.  Крім цього, зафіксовано перекидання ЗРК "Тор".

16:30 – Ситуація в Харківській області:

  • Під обстріли також потрапили Дергачівська громада та Чугуївський район
  • Бригади екстреної допомоги працюють у посиленому режимі. Харків'ян закликають не залишати укриття.
  • Російські окупанти не пропустили до Борової вантаж з медикаментами, повідомляє селищна рада. Є інформація, що загарбники призначили свого коменданта
  • Заступник мера Изюма Володимир Мацокін розповів, що в місті велика проблема з мобільним зв'язком, ймовірно окупанти пошкодили одну з вишок.
  • Також він додав, що російські війська незаконно утримують громадян: "Ми бачили в інтернеті сюжет, де окупанти виводять людей із пов'язками на обличчі.  Ми дізналися одного свого земляка, співробітника Водоканалу, але ідентифікувати, де знаходиться ця в'язниця, ми не змогли", – розповів Мацокін.

У Харківській області на території Великобурлуцького району окупанти замінували другорядні та ґрунтові дороги. Місцевим жителям дозволений прохід тільки на території рф. Як пояснюють самі окупанти, це робиться, щоб недопустити волонтерський транспорт та українські ДРГ.

Дніпропетровщина

Окупанти знову обстріляли з "Градів" Зеленодольську громаду. Є руйнування будинків. Людей не зачепило. Про це повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резниченко.

Мер Кривого Рогу Олександр Вілкул повідомив, що під артилерійський обстріл окупантів також потрапили Мар'янське та Велика Костромка. Є руйнування будинків, але обійшлось без жертв.

На фото вище – пошкоджені житлові будинки у Зеленодольську після обстрілу окупантами. Фото показав глава Дніпропетровської області Валентин Резніченко.

Служба безпеки України нейтралізувала у Дніпрі групу "сплячих агентів" російської ФСБ у складі трьох місцевих жителів. Зокрема, СБУ затримала одного з керівників структурного підрозділу Донецької залізниці, який був завербований росією та збирав дані про переміщення техніки Збройних сил України та дислокацію блокпостів. Іншого колаборанта схопили у Києві.  Ним виявився чиновник центрального офісу Укрзалізниці.

Херсонщина

Мер Херсона Ігор Колихаєв написав Зеленському листа, де просить дати вказівки, як далі працювати в умовах окупації (Колихаєв залишився у Херсоні). Враховуючи, що законодавство дозволяє оголосити чиновників, що залишилися там колаборантами, Колихаєв вважає, що потрібно регламентувати їхню роботу.  "Прошу в найкоротші терміни надати роз'яснення (рекомендації) щодо дій Херсонської міськради… у разі спроб встановлення на території громади, облцентру, області військовими підрозділами росії влади агресора, зміни прапора, запровадження "рублевої зони" – написав Колихаєв. Крім того, судячи з тексту листа, можливе зупинення (або вже зупинено) перерахування для мешканців захоплених росією територій пенсій, зарплат бюджетникам та соціальної допомоги.

Нічний штурм позицій ЗСУ у районі Олександрівки Херсонської області залишився без успіху.  Ворог відступив, – говорить оперативне командування "Південь". Повідомляється, що знищено 28 окупантів та 5 одиниць техніки рф, серед яких броньована, інженерна, автомобільна та БПЛА.

У Рибальчому через артобстріли села військами РФ загинула жінка, у Великій Олександрівці – чоловік. За фактами загибелі людей прокуратура Херсонської області відкрила кримінальні провадження за порушення законів та звичаїв війни.

На окупованій території Херсонської області друкують бюлетені, бланки, брошури, плакати та буклети для проведення голосування на "референдумі" зі створення чергової псевдо-республіки "ХНР" та визнання окупаційної влади. Бланки друкують у новокаховській друкарні. Місцеві мешканці переконані – реального голосування не проводитимуть, окрім показових дільниць, організованих в якості "картинки" для російських ЗМІ. "Голосування" оформлять за допомогою паспортних даних, зібраних під час отримання "гуманітарної допомоги". Щоб отримати продуктовий пайок мешканці мали заповнювати анкети із зазначенням особистої інформації.

У ніч на 18 квітня вздовж траси Херсон–Снігурівка (відрізок між Наддніпрянське–Олександрівка) окупанти щільно замінували поля, посадки та ґрунтові дороги, – повідомляє Головне управління розвідки.

Миколаївщина

війна

Ворог обстрілював Миколаїв з артилерії, внаслідок чого виникла пожежа житлового будинку та складського приміщення магазину на Херсонському шосе. Спільними зусиллями чергових відділень 4, 2 та 3 державних пожежно-рятувальних частин 2 ДПРЗ та черговою зміною  оперативно-координаційного центру Головного управління ДСНС України у Миколаївській області на площі 200 кв. м пожежу ліквідували. 

На Херсонсько-Миколаївському напрямку ворог не полишає спроб посунути свої позиції до кордонів Херсонщини, а по Миколаївщині – наносить ракетні удари. 

Завдяки чіткому реагуванню сил ППО, ракету знищено. По Очакову було відкрито вогонь системами залпового вогню "Ураган" із забороненими міжнародними конвенціями касетними снарядами, – інформація від оперативного командування "Південь".

Ось такий "подарунок" прилетів до зоопарку Миколаєва сьогодні вночі.

"Референдум" щодо обрання мера та адміністративного приєднання до окупованого Криму готується також в місті Снігурівка (Миколаївська область). Мешканців закликають у визначений час прийти на дільниці. Захід організовують проросійськи налаштовані голова місцевої ради Тетяна Мезіна та колишній голова Олександр Ларченко. 

Одещина

В Чорноморській операційній зоні вороже корабельне угруповання з ракетних та десантних кораблів відсунулось майже на 200 км від наших берегів. Проте кораблі флоту росії у Чорному морі продовжують блокувати судноплавство та тиснуть погрозами ракетних ударів.  Висадка десанта не виключена, але малоймовірна, –  повідомляє ОК "Південь".

На Одещині почали ремонтувати найбільш зруйновану ділянку дороги Одеса – Білгород-Дністровський – Монаші, яка веде до портів Дунайського судноплавства. Це дозволить налагодити трафік вантажівок та частково розвантажити трасу Одеса-Рені.

Поблизу Одеси сьогодні знищено чергового безпілотника, – повідомила служба зі зв'язків із громадськістю повітряного командування "Південь".

А це – патріотичні котики на вулицях Одеси. Художник Ігор Матроскін.

Запоріжжя

Окупаційна влада Енергодара на чолі з колаборантом Андрієм Шевчиком представила колективу Енергодарської гімназії № 2 нового "директора". Це Вадим Каретников – великий шанувальник "руського міра". Відомо, що жодного відношення до освітян він не має, як і не має профільної освіти для такої посади. Раніше ця особа працювала електриком на АЕС. Про це повідомила Запорізька Обласна Військова Адміністрація.

На лінії зіткнення у Запорізькій області під Пологами загострилася ситуація, ЗСУ тримають лінію зіткнення, але наступ масований. Протягом місяця на лінії зіткнення у Запорізькій області були бої різної інтенсивності. Але за останню добу вони значно активізувалися, також посилилися ворожі обстріли населених пунктів, – повідомляє Олександр Старух

За інформацією Запорізької ОВА, окупанти провели "референдум" у Розівці, що на Запоріжжі. Залякані люди під дулом автоматів змушені були голосувати за незрозумілі речі, що знаходяться за рамками правового поля України, — йдеться у повідомленні.

Чернігівщина

У Чернігові люди тижнями стоять у черзі, щоб отримати свідоцтво про смерть. Щоб опрацювати всі заявки, не вистачає працівників. Адже нині за місяць ховають у чотири рази більше людей, ніж у мирний час. Загалом за період ведення бойових дій у Чернігові поховали більше тисячі людей.

Захід України

війна

Уламки російських ракет, які вдарили вчора вранці по Львову, знайшли на території дитячого притулку. Це притулок, де зараз приймають малечу зі всієї України. Постраждалих серед підопічних притулку чи персоналу немає. 

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький приїхав до Львова щоб відкрити перші модульні будинки для вимушених переселенців, подарованих Польщею. Тепер тут зможуть знайти прихисток до 350 людей. "Ми робимо все, щоб захистити українських дітей та жінок. Таких містечок буде більше", – сказав польський прем'єр-міністр Матеуш Моравецький. Крім того, прем'єр анонсував будівництво таких модульних містечок навколо Києва.

У центрі Мукачево демонтували радянський монумент — обеліск слави на честь солдатів, які загинули у Другій світовій війні.

До Коломиї переїхав навчальний заклад зі сходу України. "Рашисти цілеспрямовано рівняють Луганську область із землею. Наразі 70 % інфраструктурних об'єктів зазнали ушкоджень або зруйновані вщент, у тому числі й заклади культури. Тому, щоб зберегти культурний потенціал Луганщини, було прийняте рішення про переміщення Сєвєродонецького фахового коледжу культури та мистецтв імені Сергія Прокоф'єва до Івано-Франківщини", – зазначають в управлінні культури.

А 10-річна ужгородка Емма влаштовує невеликі концерти на підтримку ЗСУ. Емма дуже хотіла допомагати армії, тож мама порадила їй робити те, що вмієш робити гарно. "Я вчуся в музичній школі, і, на мою думку, гарно граю на флейті", – каже Емма.

 

1
1323

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: