fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:50 18 Кві 2022

Хроніка подій: п'ятдесят четвертий день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 18 квітня і вже п'ятдесят чотири дні триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Президент України Володимир Зеленський опублікував фото руйнувань після приходу російського світу: "Окупанти відповідатимуть за все, що зробили в Україні.  За все, що вчинили проти українців.  Вони відповідатимуть за Бучу, Краматорськ, Волноваху, Охтирку.  За Гостомель та Бородянку.  За Ізюм, Маріуполь та всі інші міста та громади України, які російська армія відкинула на 80 років назад.  У той страшний час, про який усі і завжди у світі говорили: "Ніколи знову", – написав Президент.

Фашистська  росія продовжує бомбити, обстрілювати із ракет та артилерії мирні українські міста, несучи горе, смерть та розруху. Особливо на Сході та Півдні України, куди рашисти підтягнули купу озброєння і сил.

Воїни Збройних Сил України завдають суттєвих втрат окупантам і на землі, і в повітрі. За добу 17 квітня підрозділами ППО Повітряних Сил та Сухопутних військ знищено п'ять повітряних цілей:

  • 1 літак (винищувач типу «Су»);
  • 3 вертольоти (два Мі-24 та один Ка-52);
  • 1 БпЛА ОТР (Орлан-10).

На території Донецької та Луганської областей захисниками та захисницями України за минулу добу відбито 12 атак ворога, знищено 10 танків, 15 одиниць броньованої та 5 одиниць автомобільної техніки, а також 5 артилерійських систем противника.

Хроніка подій: п'ятдесят четвертий день оборони України від російської агресії

На півдні ворог не припиняє спроби відновити контроль над Олександрівкою на Херсонщині, але успіху не має. Загальні втрати загарбників склали 60 нелюдей та 16 одиниць військової техніки, серед яких: 3 танки, 4 реактивних системи залпового вогню, 7 броньованих машин піхоти та десанту і інша автотехніка.

Росіяни готуються до вирішальної битви за Донбас і хочуть здобути бодай якусь перемогу до Великодня, тобто 24 квітня, каже голова ГУР Міноборони Кирило Буданов. Він додав, що незважаючи на "тактичні перемоги", коли села, переходячи з рук в руки по кілька разів на день, у окупантів нічого не вийде, "нікуди вони не встигнуть" і Україна встоїть.

19:30 – ЗСУ почали фіксувати ознаки початку наступальної операції російських військових на сході, у Слобожанському та Донецькому операційних районах на окремих напрямках війська рф активізували наступальні та штурмові дії, повідомили в Генштабі.

20:00 – російські війська намагаються прорвати оборону на Сході на декількох напрямках, зосередивши основні зусилля на Ізюмському. Проте головнокомандувач ЗСУ Залужний каже, що українським військовим вдається відбивати атаки, завдаючи ворогу значних втрат.

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 18.04:

За вчора рф втратила 39 БТР та 17 танків. Таких цифр у статистиці не було давно, втрати орків дорівнюють втратам у перші дні наступу.

Медведчук звернувся до президентів України та рф з проханням обміняти його на захисників і мешканців Маріуполя, – повідомляє СБУ. Затриманий Службою безпеки нардеп Віктор Медведчук звернувся до Президента України Володимира Зеленського та президента рф путіна з пропозицією обміняти його на захисників і мешканців Маріуполя. Він зазначив, що ті перебувають у заблокованому місті, не маючи безпечного виходу через гуманітарні коридори.  Цинічнішим за кума путіна, що десятиріччями працював в інтересах росії, яка і довела Маріуполь до гуманітарної катастрофи, є, мабуть, тільки сам путін. 

Але схоже у Медведчукові росія не дуже і зацікавлена. Спікер президента рф Дмитро пєсков пообіцяв поінформувати, якщо володимир путін вирішить відповісти Оксані Марченко щодо її прохання посприяти у звільненні Віктора Медведчука.

Понад 1100 цивільних зникли безвісти на територіях, які перебували та ще перебувають під окупацією. Про це повідомив Сергій Пантелеєв, заступник начальника головного слідчого управління НПУ. Поліція вже відкрила майже 900 проваджень за цими фактами. Поліція також задокументувала факти незаконного позбавлення волі 544 цивільних громадян.

Першу частину анкети України для членства в ЄС відправлено до Єврокомісії. Про це повідомила Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанишина. "Як і обіцяв президент Зеленський, Україна оформила документ за тиждень! Вже розпочали роботу над другою частиною", – написала Стефанишина.

А Посол Євросоюзу в Україні Матті Маасікас опублікував фотографії, на яких Володимир Зеленський офіційно передав Євросоюзу заповнений опитувальник, необхідний для вступу до ЄС.

 Гуманітарні коридори 

8:00 –  Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай наполягає: мешканцям області слід негайно евакуюватися. "Бачили новий Сєвєродонецький цвинтар?!  Більше кожного дня… Ми не хочемо копати могили, ми хочемо жити та розвиватися!  Прийміть це рішення.  Цей тиждень може багато що вирішити.  Коли Перемога?  Кожен із нас може на це вплинути", – наголосив Сергій Гайдай.

9:30 – Армія рф зайшла в Кремінну на Луганщині, почалися вуличні бої. Евакуація неможлива, повідомив керівник ОВА Гайдай.

18 квітня евакуацію проводитимуть із Попасної, Рубіжного, Гірської громади, Сєвєродонецька, Лисичанська. В цих населених пунктах у разі припинення вогню, будуть відкриті гуманітарні коридори. Евакуюватимуть в будь-якому випадку. Куди зможуть дістатись – заберуть людей. 

Не тягніть до останнього, коли не залишиться жодного безпечного виїзду з області. 18 квітня автобуси чекають на вас. Збирайте речі та приходьте. Ви необхідні Україні живими!, – закликають влада і військові.

На сьогодні, 18 квітня, гуманітарних коридорів не буде, – повідомила Ірина Верещук. "Вчора ми вели довгі та складні перемовини по коридорах з Маріуполя, Бердянська, Токмака, Енергодара. Також працювали над коридорами з Херсонської області. Звісно, перемовини йшли також про коридори з міст Луганської області: Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Рубіжне, Попасна та смт Нижнє. Однак, у порушення міжнародного гуманітарного права, російські окупанти не припиняють блокування та обстріли гуманітарних маршрутів. Тому, з міркувань безпеки, було прийнято рішення сьогодні не відкривати гуманітарні коридори. Докладатимемо всіх зусиль, щоб гуманітарні коридори запрацювали знов якнайшвидше", – сказала міністерка.

12:00 – Сергій Гайдай: Без гуманітарних коридорів і без "режиму тиші" з Луганщини вдалося евакуювати понад 100 людей! Сьогодні разом з Патрульною поліцією, ДСНС та волонтерами змогли вивезти 49 лисичан, 18 сєвєродончан, 23 людини з Гірської громади, 14 рубіжан, 4 попаснян. Для тих, хто залишився завезли їжу, ліки та засоби гігієни. Їх вже розвозять по бомбосховищах. Завтра евакуація продовжиться.

Уже другий день поспіль росіяни унеможливлюють відкриття гуманітарних коридорів з районів ведення бойових дій та тимчасово окупованих територій. Маршрути під постійними обстрілами, – повідомляє Людмила Денісова. Такі дії рашистських окупантів є воєнним злочином відповідно до статей 7 і 8 Римського статуту міжнародного кримінального суду та грубим порушенням Женевської конвенції 1949 року про захист мирного населення під час війни.

«Звертаюся до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення орди в Україну врахувати ці факти злочинів та порушень рф прав людини в Україні», — закликала уповноважена ВР з прав людини.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову допомогу, зброю та добровольців

Зброю Україні потрібно поставити швидко! В інтерв'ю Bild Урсула фон дер Ляєн заявила, що це стосується всіх держав-членів Європейського союзу. "Ті, хто можуть, повинні діяти швидко, бо тільки так Україна зможе вижити в гострій оборонній битві проти росії", – додала фон дер Ляєн. Голова Єврокомісії також закликала європейських лідерів не відкладати ухвалення рішення через відмінності в категоріях військової допомоги. "Яне роблю відмінностей між важкою та легкою зброєю. Україна має отримати все, що їй потрібно для захисту, і те, з чим вона може поводитись", – резюмувала фон дер Ляйєн.

Михайло Подоляк подякував європейцям за допомогу Україні. "У нас можуть бути проблеми з урядами окремих країн ЄС щодо постачання зброї, але ми відчуваємо потужну підтримку простих людей у ​​всій Європі. Те, як ви допомагаєте українцям, ще раз доводить: усі ми – велика європейська сім'я, за безпеку якої сьогодні б'ються українські воїни", – сказав радник голови ОП. 

Допомога біженцям і тим, хто їх приймає

Укрзалізниця повідомила, що для в'їзду до країн Євросоюзу українцям знову потрібно пред'являти на кордоні закордонний паспорт. Держприкордонслужба поки нічого про це не повідомляла, але Укрзалізниця просить  оновити правила перетину кордону громадянами України та оголосити про це, адже вже фіксуються випадки висадки пасажирів на кордоні через відсутність документів.

У Латвії затвердили право на аборт для постраждалих від сексуального насильства українок, що оплачується державою. Для переривання вагітності українкам не знадобиться довідка поліції та консиліум.

Моторне Транспортне Бюро України поділилося добрими новинами для українців, які змушені втекти від війни. Як повідомляє бюро, кілька європейських країн вирішило звільнити українців від оплати за користування платними дорогами. Йдеться про траси Болгарії, Словаччини, Польщі та Німеччини.

Новини від партнерів

У місті Перт (Західна Австралія) пошили великий прапор України – його параметри 15х3 метри. На прапорі усі охочі можуть залишити свої слова підтримки Україні. Прапор пошила німецька сім'я.  Вони заберуть прапор у Берлін, звідти він потрапить до Лондона, США та інших країн світу.  Зрештою, зі словами підтримки з усього світу, прапор завершить свою подорож у Києві.

путін не зупиниться в Україні. Кремлівський диктатор хоче повернутися до кордонів російської імперії та домогтися контролю над низкою країн Європи. Таку думку висловив американський дипломат Роберт Пірсон у статті на The Hill. За його словами, до списку потенційних жертв Путіна входять не лише Естонія, Латвія та Литва, а й Польща, Словаччина, Угорщина, Болгарія та Молдова.

До речі, Молдова відмовилася продати Україні  літаки Міг 29, які вони кілька років не можуть продати на аукціоні, "Щоб не дратувати москву".

Внаслідок ситуації в Україні світ увійшов у новий період холодної війни, – заявив представник президента Туреччини Ібрагім Калин. "Ми входимо у нову еру, у нову холодну війну.  Нам необхідно приготуватися до впливу, який вона вплине в майбутньому.  Треба бути готовими за багатьма напрямами – продовольство, енергетика, кібербезпека", – сказав він.

Австрія вивчає можливості того, щоби розпочати своє розслідування скоєних в Україні військових злочинів, – заявили у Мінюстиції. У відомстві зазначили, що з'ясують юридичну основу в рамках національного законодавства для таких випадків.

Україна погодилася з пропозицією ООН щодо створення гуманітарної контактної групи для координації з рф, а також із гуманітарними припиненнями вогню, заявив заступник генсека Організації. За його словами, ООН пропонує Україні та росії провести зустріч для обговорення гуманітарних питань. Також ООН повідомляє, що знову відкриє свій офіс у Києві.

Що там на росії?

"Наша економіка може жити на запасах тимчасово, вже у другому-на початку третього кварталу рф увійде в період структурної трансформації,  — заявила голова центрального банку рф Набіулліна. На росії все стабільно: Не вибух, а "хлопок", не пожежа, а "задимлення", не піпець економіці, а "структурна трансформація". 

Тим часом на росії розпочали репетиції до параду перемоги у москві. Літаки МІГ-29 тренувалися літати буквою "Z".  Пропагандистське видання "Ріа Новини" заявляє, що до параду залучать 11 тисяч військових.

Google перестав приховувати секретні об'єкти московії на своїх картах. У сервісі Google Maps всі військові та стратегічні об'єкти орків стали доступні в максимальній роздільній здатності.

Увага! "На Великодню ніч готується обстріл православних храмів України", – заявляє Міноборони рф. Відомство держави-агресора попередило про "провокації з численними жертвами" у п'яти областях. Тактика ця вже добре відома – якщо заздалегідь в обстрілах звинувачують Україну, це означає, що орки збираються самі обстрілювати храми в українських містах.

У Міністерстві оборони України оприлюднили телефон для російських військових, які хочуть здатися в полон та уникнути можливості стати черговим "гарматним м'ясом". Міністерство просить розповсюджувати цю інформацію якомога ширше. Відправляйте це фото своїм знайомим та родичам у рф.  Нехай покажуть тим, хто зараз в Україні та не знає, як здатися.

На росії у москві знайшли мертвим 51-річного колишнього віце-президента "Газпромбанку" Владислава Аваєва та двох членів його сім'ї. Попередньо, своїх вагітну дружину і дочку міг убити сам Аваєв, який наклав на себе руки. Як повідомляється, три тіла з вогнепальними пораненнями, заподіяними з пістолета, поліція виявила у квартирі на Університетському проспекті.  Виклик правоохоронцям надійшов від родичів сім'ї Аваєвих, які довго не могли зв'язатися з Аваєвими, а потім, приїхавши до них, виявили тіла.  

А що чутно про білорусів?

Білоруси довго думали і придумали "звідки готується напад". Держсекретар Радбезу Білорусі запідозрив Польщу, Латвію та Литву у підготовці агресії проти Білорусі та пригрозив їм руйнуваннями, смертями та вибухами. Насправді зовсім не смішно, коли знати чиїм рупором є Білорусь.

Російський брехунець

Телеканал "россия 1" показав сюжет про те, що в Україні для бійців "Азову" створили особисту релігію. За словами пропагандистів, усе це "для того, щоби відокремити їх від суспільства, у якому вони жили". На думку Яна Гагіна, який називає себе радником главарів "ДНР", релігія азовців поєднує скандинавські та слов'янські вірування, має власну богиню смерті та спеціальну молитву. "На підтвердження" своїх вигадок канал  показав у сюжеті дерев'яні статуї, що стоять на багатьох дитячих майданчиках у звичайних українських спальних районах. 

Життя з урахуванням бойових дій

Мінцифри не рекомендує українцям обговорювати пересування та дії російських військових із людьми, які перебувають на окупованих територіях. "Якщо ваші рідні, друзі або знайомі знаходяться на окупованій території, намагайтеся з ними не обговорювати телефоном або в соцмережах пересування та дії окупантів. Це може бути небезпечно для їхнього життя", – пояснюють у міністерстві.  Мінцифри пропонує розповісти всім рідним та друзям про чат-боти ЄВоріг.  За його допомогою вони зможуть таємно поділитися цінною інформацією про геолокацію, пересування та дії ворога та допомогти нашим військовим.

Держкіно закликає не допускати фільми виробництва рф до участі у Каннському кінофестивалі. В основну конкурсну програму Каннського кінофестивалю включена робота російського режисера Кіріла Сєрєбрєннікова "Дружина Чайковського".

Вимушені переселенці з 20 квітня зможуть оформити соціальну допомогу в "Дії", – заявив Зеленський. Кожен переселенець може отримати грошову допомогу на проживання – 2 тисячі гривень на місяць на дорослого та 3 тисячі гривень – на дитину. 

Під час воєнного стану в Україні на Великдень та травневі свята додаткових вихідних не буде. Тому 25 квітня, 2 травня та 9 травня є звичайними робочими днями.

"Укрпошта" повідомила, що за п'ять днів було продано близько півмільйона марок із російським військовим кораблем. Наклад становив один мільйон екземплярів, додруковувати нові марки не планується.

monobank з 18 квітня припиняє обслуговувати клієнтів, які перебували до війни і досі не покинули росію, Білорусь, Крим, "ЛДНР", Північну Корею, Сирію та Еритрею. Загалом це 11 251 людина.

А такі чеки видають у Приват-банку:

"Енергоатом" відмовляється від російського урану для АЕС, повідомляє прес-служба компанії. Натомість планується збільшити закупівлю ресурсів у транснаціональної компанії Urenco.

Київ і область

Хроніка подій: п'ятдесят четвертий день оборони України від російської агресії

Суворий Ірпінь: із російської бронетехніки місцеві жителі роблять сміттєві баки.

Поліція завершила всі необхідні слідчі дії в Ірпені щодо фіксації воєнних злочинів рф, і передала на експертизу тіла 269 загиблих місцевих жителів, окремий кейс стосовно ЖК Rich Town готовий для передання до МКС. Про це повідомив перший заступник начальника Головного слідчого управління Національної поліції України Сергій Пантелеєв

У Горенці теж знайшли свою "шафу", яка вистояла. І не просто шафа, а ще й з консерваціями. Українські господарі роблять все на совість! Тримаймося, як ті шафки! Перемога за нами!

Оновлена інформація щодо ушкоджень і руйнувань об'єктів на Київщині (за даними територіальних громад). Відтак значних ушкоджень та руйнувань зазнали 2541 об'єкт:

1815 будівель частково ушкоджено. Повністю зруйновані:

– 38 багатоповерхових будинків,

– 586 приватних садиб, 

– 8 закладів освіти, 

– 4 заклади охорони здоров'я, 

– 8 закладів культури,

– 2 спортивні заклади, 

– 6 об'єктів життєзабезпечення.

Близько 13:00 у Василькові на Київщині було чутно вибух. Це спрацювала система ППО. Про це повідомила мер міста Наталія Баласинович.  І додала, що ситуація у місті залишається під контролем.

У Жулянах, Київ, правоохоронні органи затримали диверсійно-розвідувальну групу противника. У затриманих було виявлено сумку, в якій були цигарки, рація, гроші та золото. Також там було знайдено паспорт із новим фото та без відбитка печатки на фотографії.

А в Бучі затримали групу мародерів, які "обчистили" один із будівельних супермаркетів і винесли звідти інструменти, техніку і навіть самокати. Загальна сума крадіжки склала понад 5 мільйонів гривень. Нажитися на чужому горі покидькам не вдалося.

Ще одна гарна новина: через річку Ірпінь біля села Стоянка на Київщині відкрито тимчасовий міст. Про це повідомив голова Київської ОДА Олександр Павлюк: "На Київщині в районі села Стоянка на трасі М-06 Київ-Чоп звели переправу через річку Ірпінь. Рух по тимчасовому мосту дозволили вже від сьогодні, 18 квітня. Переправу звели за 13 днів. Транспорт по тимчасовому мосту рухатись уже почав." Важливо: по переправі дозволений рух лише легкового автотранспорту вагою до 10 тон. Натомість рух великовагового транспорту здійснюється в об'їзд.

Донеччина і Луганщина

Починаючи з 4 години ранку, батальйони Запорізької окремої бригади територіальної оборони ведуть запеклі бої на всій довжині лінії фронту в зоні відповідальності.

Ворогом були обстріляні селища Старомайорське, Макарівка, Сторожеве, Нескучне, Времівка, Приютне, Вишневе, Малинівка, Полтавка, Новодарівка, Новоукраїнське, Степове. Рашистські війська застосували танки, гради, бронетранспортери, піхоту. 

Хроніка подій: п'ятдесят четвертий день оборони України від російської агресії

В результаті обстрілів загинули двоє, ще 9 – поранені (серед них 5 – доставлені із Луганщини). Руйнування і отримали щонайменше 20 цивільних об'єктів – житлові будинки, залізнична інфраструктура, спортивний стадіон.

8:30 – орки зайшли в Кремінну. Почалися вуличні бої. Росіяни  вдарили по спорткомплексу "Олімп" в Кремінній – площа займання 2400 кв. м. 

11:00 – як повідомляє голова ОДА Сергій Гайдай, окупанти взяли під контроль Кремінну. Бої тривають. Евакуація з міста вже неможлива. У Кремінній окупанти обстріляли цивільну машину. Попередньо чотири людини загинуло, один поранений. Люди намагалися самостійно виїхати. рашисти навмисно відкрили по них вогонь.

У Лисичанську поранено шестеро патрульних поліцейських, внаслідок обстрілу орками будівлі Управління. Двоє загиблих та четверо поранених внаслідок обстрілу міста Золоте. У Рубіжному з-під завалів врятовано 7 людей. По області спалахнули більше 15 житлових будинків.

12:00 – Щонайменше 8 житлових будинків, освітній та інфраструктурний об'єкти зруйновані внаслідок ракетного удару по Краматорську, – говорить голова Донецької ВА Павло Кириленко.

Артобстріли вночі ворог вів на Мар'їнському, Авдіївському та Очеретинському напрямках.

Маріуполь

На фото – розстріляний палац культури "Іскра".

На "Азовсталі" у Маріуполі від обстрілів окупантами ховаються багато цивільних, зокрема немовлята та жінки, – повідомляє очільник патрульної поліції міста Вершинін.

Український журналіст Артем Попов у прямому ефірі називає цифри: це близько 1000 мирних мешканців.

За словами Вершиніна, росіяни використовують місцеве населення, а це близько 100 тис. осіб, для розкопки завалів, збору трупів. Люди "працюють" за їжу. 

Також абсолютно всіх у місті змушують надягати на праву ногу та ліву руку білі пов'язки. Таке ж маркування мають усі військові з російської армії та так званої "ДНР".

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко в ефірі UAразом додав подробиць про сьогоднішній стан Маріуполя:

  • У місті зовсім не залишилося лікарів, що робить гуманітарну ситуацію ще гіршою.
  • Навколо Маріуполя розгорнуто 4 фільтраційні табори, в яких утримуються городяни перед депортацією до рф.
  • Кількість загиблих мирних жителів на даний момент близько 22 тисяч людей, вона зростатиме.

Командир 36-ї окремої бригади морської піхоти Сергій Волина написав листа до Папи Римського Франциска. Він просить допомогти врятувати жителів Маріуполя. Адже у бункерах комбінату "Азовсталь" ховаються жінки з дітьми. У голоді та холоді. Щодня під прицілом ворожої авіації.  "Ви мабуть бачили багато у своєму житті. Але впевнений, що ніколи не бачили те, що зараз відбувається у Маріуполі. Бо саме так виглядає пекло на Землі. Я звертаюся до вас по допомогу, бо настав час коли не молитвами єдиними. Допоможіть врятувати їх. Після бомбардування драмтеатру, пологового будинку вже нікого не лишилося віри російським окупантам. Дайте світу правду, евакуйте людей та врятуйте їхнє життя від рук сатани, який хоче спалити все живе!" – звернувся Сергій Волина до голови католицької церкви.

У Маріуполі російські окупанти обіцяють виплатити  в рублях компенсацію за зруйноване житло — так ворог намагається провести рублеву окупацію, щоб потім ізолювати населення за прикладом окремих районів Донецької та Луганської областей.

У Маріуполі підтримують ідею обміну Медведчука на захисників і жителів міста. "Якби вона (ідея обміну) була реальною, якби це справді сталося, це було б дуже добре … Краще ми його обміняємо на наших героїв, на наших людей, ніж в Україні він здобуде покарання, на яке він заслуговує, — заявив радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко.

Харківщина

На Слобожанському напрямі російські окупанти продовжують часткове блокування Харкова та намагаються запобігати вогненній поразці підрозділів наших військ.

З метою розширення плацдарму на лівому березі річки Сіверський Донець та створення умов для оперативного розгортання військ, ворог провів розвідку боєм у районах населених пунктів Заводи, Дмитрівка та Дубровно.  Удачі не мав, зазнав втрат і відійшов, – повідомляє Генштаб ЗСУ.

Золочівську громаду на Харківщині вкотре обстріляли: загинула мешканка села Довжик. Уламок снаряда вразив жінку під час робіт у теплиці.

Зранку 18 квітня російські війська обстріляли Харків. Внаслідок обстрілу району Нових Будинків, за попередніми даними, одна людина загинула, шестеро поранені. Снаряди падали поблизу пункту видачі гуманітарної допомоги.

Внаслідок російського обстрілу 18 квітня Основ'янського району Харкова на проспекті Гагаріна загинули двоє людей, відкрито кримінальне провадження, підтвердив Суспільному речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко. "За даними слідства, 18 квітня 2022 року близько 11:50 російські окупанти обстріляли Основ'янський район м. Харкова. Снаряди впали на території дитячих майданчиків біля житлових будинків. Внаслідок обстрілу загинули чоловік та жінка", — повідомили у прокуратурі.

У зв'язку з хаотичними російськими обстрілами, харків'ян просять не виходити з укриттів протягом усього дня 18 квітня. Російські війська продовжують безперервно обстрілювати спальні райони міста. Перебувати у сховищах варто увесь час, навіть попри відсутність повітряної тривоги.

Поліція Харківської області повідомляє про 13 загиблих мирних жителів за останню добу. При цьому, як повідомив начальник слідчого управління ГУ поліції Харківської області Сергій Болвінов, за весь час конфлікту в області загинуло 554 особи.  Із них 26 дітей.

17:00 – ЗСУ звільнили низку населених пунктів на околицях Ізюму, – заявив речник Міноборони України Олександр Мотузяник. "Так, я можу підтвердити. Ряд населених пунктів у результаті інтенсивних бойових дій українськими військовими було звільнено", – повідомив речник.

21:30 – на Харківщині українські військові збили ворожий літак! Про це в етері телемарафону повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов: "У нас найгарячішою точкою залишається ізюмський напрямок. Там наші збройні сили ведуть активний спротив, тримають свої позиції, які постійно намагається прорвати ворог, але йому це не вдається. І сьогодні поблизу міста Балаклея ми збили ворожий літак".

Херсонщина

Херсонці повідомляють про те, що російські окупанти готують провокацію у місті, – говорить речник Одеської військової адміністрації Сергій Братчук. За його даними, в районі Антонівського мосту росіяни розгортають ГРАДи, щоб ударити по Херсону та звинуватити у цьому ЗСУ.  Це має стати причиною для того, щоб "врятувати" місто, провівши там референдум. 

Військові рф випустили з полону жителя Голої Пристані Сергія Скубеника. Інформації про ще чотирьох полонених, серед яких і міський голова Голої Пристані Олександр Бабич, немає, – повідомив депутат міськради Юрій Зеленін.

"Всі підрозділи ЗСУ які прибули на підсилення на південь України, прийшли визволяти Херсонщину" – заявив депутат облради Сергій Хлань.

Поки жителі Херсонщини чекають на визволення, окупанти відновлюють пам'ятник Леніну в Генічеську.

А в Каховці працівники бюджетних установ, через окупацію російськими військовими залишились без роботи та фінансування, повідомляє Каховська міська територіальна громада. Наразі керівництво громади намагається змінити ситуацію.

На Херсонщині російські військові захопили вишки та офісні приміщення мобільного оператора "Київстар". Прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни.

Миколаївщина

Хроніка подій: п'ятдесят четвертий день оборони України від російської агресії

На Миколаївщині військові окремого батальйону одеської бригади морської піхоти знищили ще одне кодло загарбників. Комусь з них пощастило залишитись живими – потрапили в полон, а хтось поїде додому в чорному целофановому мішку.

При обороні Вознесенська та прилеглих населених пунктів, розбито колону рашистської техніки.

Тим часом українські захисники нищать окупантів під Миколаєвом: деякі підрозділи ворога втратили понад 70%. Про це свідчать нові перехоплення телефонних розмов російських загарбників, які є у розпорядженні СБУ.  "У нашего полка самые большие потери, бл*дь. Нас почти не осталось. Нас было тысяча с чем-то человек, осталось четыреста где-то", – розповідає окупант дружині. Рашист вже думає не про захоплення України, а про плани повернутися додому та розірвати контракт: "Второй раз я сюда не поеду!". Звісно не поїдеш, бо тебе скоро відвезуть додому у пластиковому пакеті.

Одещина

На Одещині Служба безпеки нейтралізувала агентурну мережу, яка працювала на країну-агресорку, і затримала трьох її агентів. Вони збирали розвіддані: про військові формування на Одещині, розташування блокпостів, волонтерських центрів, настрої місцевих. За потреби – відправляли фотозвіти.

Сьогодні, 18 квітня, на Одещині військовослужбовці зенітного ракетного підрозділу Повітряних Сил Збройних Сил України збили російський безпілотний літальний апарат оперативно-тактичного рівня, який здійснював повітряну розвідку, – повідомляє Повітряне командування "Південь".

Дніпропетровщина

Зранку було обстріляно Дніпропетровщину.  У Синельниківському районі ракета потрапила в інфраструктурний об'єкт, двоє людей постраждали. У Павлоградському районі зруйновано залізничну інфраструктуру, без жертв. 60% ракет було збито українським ППО, – розповів голова ОВВ Валентин Резніченко.

Чернігівщина

Хроніка подій: п'ятдесят четвертий день оборони України від російської агресії

Фото Марка Мельника

Донедавна тут була бібліотека, одна із визначних будівель Чернігова. Зараз там 5-метрова воронка від російської 500-кілограмової бомби. Чернігів, Харків, Маріуполь — кожне місто має однаковий підпис: "Сюди завітав російський світ".

"У Чернігові розібрали завали на стадіоні імені Гагаріна, а також розчистили від решток російської техніки 25 кілометрів траси М-01. Після запеклих боїв тут було чимало спаленої техніки окупантів, уламків від снарядів", – повідомив заступник голови Офісу Президента Кирило Тимошенко.

А ще в Чернігові скасували плату за послуги водопостачання, вивезення сміття та квартплати за 2 місяці. Рішення стосується плати, що стягується комунальними підприємствами міста.  У травні до питання оплати за надані послуги можуть повернутися знову, залежно від ситуації з бойовими діями.

Запоріжжя

Військові рф обстріляли забороненими фосфорними бомбами місто Гуляйполе у Запорізькій області. За словами речника ЗОВА, внаслідок обстрілів зруйновано житлові будинки та об'єкти соціальної сфери.

На Запоріжжі у полоні окупантів перебувають близько 70 осіб, – повідомляють у Запорізькій ОДА. "Станом на вечір 18 квітня на території Запорізької області зареєстровано 155 фактів викрадення цивільних осіб окупаційними військами рф. Завдяки спільній роботі центральної та обласної влади 86 заручників уже звільнено. Наразі у полоні перебувають ще 69 людей", — інформують у адміністрації.

Житомирщина

На Житомирщині у колабораціонізмі обвинувачують священика, який, спілкуючись з прихожанами, публічно підтримував дії рф в Україні. За це 64-річний настоятель відповідатиме у суді.

Захід України

8:30 – Мер Львова Садовий повідомляє про 5 прицільних ракетних ударів по місту.  Відповідні служби виїхали на місце.  

UPD: cьогодні вранці відбулося чотири ракетних удари по Львову. Три – по об'єкті військової інфраструктури, один – по шиномонтажу. Є загиблі та постраждалі. Станом на цю годину відомо про шістьох загиблих та вісьмох постраждалих, зокрема одну дитину.

Хроніка подій: п'ятдесят четвертий день оборони України від російської агресії

10:30 – Мер Львова Садовий підтвердив, що одна з ракет потрапила до цивільного об'єкту — шиномонтаж. Другий об'єкт – склади, які не використовували. Від ракетних ударів попередньо загинули 7 людей, 11 поранено, серед них 1 дитина. Пошкоджено або знищено близько 40 автомобілів. Від ударної хвилі розбиті вікна у готелі поблизу, де живуть евакуйовані українці.

Як стверджує депутат Львівської міськради Андріан Гутник, до Львова прилетіли керовані ракети, що змінили напрямок в останній момент. "Ракети були направлені до Івано-Франківської області, але в останній момент були повернуті до Львова.  Місто живе та працює у звичайному ритмі, стабілізовано рух транспорту, деякі напрямки змінено, залізничний вокзал працює у звичайному режимі", – повідомив він.

Голова Івано-Франківської військово-цивільної адміністрації Світлана Онищук звернулася до мешканців Прикарпаття найближчими днями не нехтувати сигналами тривоги щодо можливих авіаударів. "Цей тиждень буде складним для нашої області", – попередила Онищук.

4
1407

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: