fbpx
Сьогодні
Огляд 16:10 09 Бер 2020

Граніт науки: топ-5 найдивніших предметів в університетах світу

Наука постійно рухається вперед, а разом з нею розвивається і освіта. Втім, це зовсім не означає, що вчитися має бути нудно. Особливо якщо йдеться про вивчення філософії з Сімпсонами, а права — з Гаррі Поттером

geek.com

Студенти 21 сторіччя, з якої б країни вони не були, витрачають більше грошей на вищу освіту, ніж будь-коли раніше, але все ще час від часу засинають під час лекцій.  Нудні презентації у PowerPoint у поєднанні з монотонною начиткою викладача — напевне, це краще снодійне, ніж ромашковий чай чи келих вина ввечері.

Попри це, престижні ВНЗ по всьому світу намагаються модернізувати навчальні програми, аби зробити університетське життя більш цікавим та захоплюючим.

Оскільки університети намагаються привабити більше студентів, сьогодні є можливість вивчати унікальні, інноваційні, а іноді й просто дивні предмети. 

Ми підібрали найбільш дивакуваті курси, які пропонують ВНЗ з різних куточків світу (та здебільшого, визнаємо, зі США)  — від аналізу епізодів Сімпсонів до дизайну секс-іграшок. Хочете знати більше? Вмощуйтесь зручніше і читайте!

1. Витрата часу в Інтернеті (Університет Пенсильванії, США) 

Витрата часу в Інтернеті

Якщо ви думаєте, що в університетах Ліги Плюща можна вивчати лише щось супер серйозне, як от право чи медицину, — забудьте! У 2014 році тут відкрили курс про те, як витрачати час. Але це не означає, що на курсі не треба нічого робити! 

 Протягом трьох годин щосереди студенти зустрічаються разом у кімнаті і мають повністю ігнорувати одне одного, безцільно блукаючи у нетрях соціальних мереж. Це все не просто так. На меті курсу — дослідити, чи є спосіб вилучити зміст літературного контенту і оцінити його з коротесеньких твітів, постів у Фейсбуці та коментарів на будь-якій онлайн платформі, якими ми «захламлюємо» всесвітню мережу. 

2Соціологія Майлі Сайрус (Коледж Скідмор, США) 

Соціологія Майлі Сайрус

 Ви коли-небудь замислювались, чому стільки дітей-зірок переростають у дорослих, які заплуталися в собі?  Що ж, насправді про це існує багато теорій. 

Річ у тому, що життя Майлі Сайрус — цікавий кейс для вивчення, аби зрозуміти зміну поведінки людини. Адже в один момент зірка підліткових серіалів, подорослішавши, різко змінила своє амплуа на більш бунтарське та епатажне. 

У музичному плані Майлі не є Моцартом сьогодення. Але саме її постать стала предметом дослідження впливу популярності.

Бачите, як легко інтелектуалізувати Майлі Сайрус?  А на мальовничому кампусі університету у штаті Нью-Йорк це можна робити протягом цілого семестру!

3. Дизайн секс-іграшок (Мельнбурзький королівський інститут технологій, Австралія)

Дизайн секс-іграшок

Студенти цього ВНЗ вивчають принципи промислового дизайну до найінтимніших деталей.

 "Вивчення такої справи полягає в освоєнні особливостей конструювання таких предметів та їх дизайну. Все як у справжніх іграшках, вони лише іншого типу", — заявила керівниця курсу, Джудіт Гловер, на BBC у травні 2016 року.

4. Сімпсони та філософія (Каліфорнійський університет в Берклі, США)

Сімпсони та філософія

На цьому курсі в одному з найпрестижніших ВНЗ Америки вивчають хітовий мультсеріал Метта Ґрейнінґа очима Ніцше та Платона!

Дивлячись Сімпсонів, студенти аналізують мультик як погляд на сучасне суспільство. Що репрезентує об'ємне волосся Мардж? Чому протягом понад 20 сезонів серіалу Меґґі не дорослішає? Ми не знаємо. Лише можемо здогадуватися…

5. Гаррі Поттер і право (Калькутський юридичний університет, Індія) 

Гаррі Поттер і право

Здавалося б, як можна говорити про закони через призму творів про чарівників? Все дуже просто! Протягом курсу студенти дискутують про паралелі між правовою системою та соціальними структурами у світі Гаррі Поттера, а також ситуаціями з реального життя.  

Наприклад, теми в навчальному плані включають порівняння соціальних та класових прав в Індії з «поневоленням домашніх ельфів та маргіналізацією перевертнів» у серії авторства Джоан Роулінг.

Ех, якби на юридичних факультетах в Україні таке викладали… правознавців би значно побільшало (хоча куди ще більше)! 

Отож, якщо серйозні науки вам не до душі — це ще не означає, що потрібно відмовлятися від продовження навчання після школи! Згідно з іноземним досвідом, такі незвичні предмети допомагають знайти новий погляд на навколишній світ, розвинути уяву та креативність, а також з користю та задоволенням провести час в університеті. Виявляється, традиційна освіта може бути не такою вже й нудною!

Фото unsplash.com

6300

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: