fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:54 04 Кві 2022

Хроніка подій: сороковий день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 4 квітня і вже сорок днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

40 день війни

На території Донецької та Луганської областей за минулу добу відбито 7 ворожих атак, знищено дві одиниці броньованої техніки, сорок три автомобілі та міномет противника з розрахунком.

Зенітно-ракетними військами ЗСУ за попередню добу уражено 6 повітряних цілей: три літаки (Су-34, Су-35 та літак ретранслятор Іл-22), один вертоліт та дві крилаті ракети.

Один з підбитих літаків сучасний літак-ретранслятор Іл-22, який виконував роль повітряного пункту управління, здійснював розвідку бойових дій. Влучення нашими повітряними силами в літак ймовірно відбулося на території рф, в районі н.п. Таганрог, на висоті близько 4000 метрів.

40 день війни

Свіжі дані по втратах ворога за весь час бойових дій: 

Знищено особового складу – близько 18300 осіб!

  • танків ‒ 647 од,
  • бойових броньованих машин ‒ 1844 од,
  • артилерійських систем – 330 од,
  • РСЗВ – 107 од,
  • засоби ППО – 54 од,
  • літаків – 147 од,
  • гелікоптерів – 134 од,
  • автомобільної техніки – 1273 од,
  • кораблі /катери – 7 од,
  • цистерн з ПММ – 76,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 92.
  • спеціальна техніка – 25.
  • пускові установки ОТРК/ТРК – 4.

З нічного відеозвернення Зеленського: "Світ уже бачив багато воєнних злочинів. У різні часи. На різних континентах. Але настав час зробити все, щоб воєнні злочини російських військових стали останнім проявом такого зла на землі. Кожен винний у таких злочинах буде внесений у спеціальну Книгу катів. Буде знайдений і покараний".

"Це не війна двох держав і не війна народів. Це війна цивілізації і дикого середньовічного варварства. Ми точно переможемо цю дику московську орду. Але ми повинні перемогти і залишитися при цьому цивілізованими", – заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

12:00 – Зараз продовжуються важкі бої на Харківщині, Луганщині, Донеччині. Наші війська відтісняють окупантів на Херсонщині. У непростій ситуації залишається Чернігів. Героїчно б'ються захисники Маріуполя, які вже стали легендами сьогодення, – розповів про ситуацію на фронтах міністр оборони України Олексій Резніков.

Президент України Володимир Зеленський відвідав Бучу, де виявлено свідчення масових вбивств мирних жителів. На питання кореспондента Бі-бі-сі, чи вважає він усе ще можливим обговорювати мир з росією, він сказав: "Так, тому що Україна має набути миру. Ми в Європі 21 століття. Ми продовжимо дипломатичні та військові зусилля".

"Українських полонених тримали у полі, в ямі, в гаражі. Їх били і залякували. Військових із острова Зміїний, яких доправили до Севастополя, використовували місцеві пропагандисти, а після тримали у наметовому містечку у -20 ℃, через що у багатьох відмороження кінцівок. До них ставилися як до в'язнів і спускали на них собаку", – розповіла омбудсменка Людмила Денісова на своїй сторінці у ФБ.

Головне управління розвідки Міноборони опублікувало список особового складу російської бригади, яка брала участь у воєнних злочинах проти мирного населення в Бучі на Київщині.

Міністерство культури та інформаційної політики висловило глибокі співчуття сім'ям та близьким усіх поранених, взятих у полон, зниклих безвісти та вбитих журналістів. Наразі росія скоїла в Україні 74 злочини відносно представників ЗМІ, серед яких 19 щодо громадян інших держав: Великої Британії, Чехії, США, Данії, ОАЕ, рф, Ірландії, Швейцарії, Франції, Литви. 18 журналістів загинули, 8 були викрадені, 13 отримали поранення, троє зникли безвісти.

Геноцид, влаштований росіянами в Україні, може стати найбільшим в Європі з часів Другої світової. Кількість цивільних жертв в Ірпені та Бучі вже перевищила число вбитих у хорватських містах Госпич і Вуковар – міжнародно визнаних випадках воєнних злочинів. Скільки мирного населення загинуло від рук росіян у 450-тисячному Маріуполі, поки що невідомо.

Але ми точно знаємо, що всі винні в нелюдських злочинах сядуть на лаву підсудних і отримають свою кару. Звісно, якщо доживуть.

"Зараз саме на території України вирішується доля всієї східної і центральної Європи, Чорноморського регіону. Тому захистити свободу України, захистити свободу українців – це гарантувати безпеку Європі", – зі звернення Зеленського до уряду Румунії.

Гуманітарні коридори 

Глава МінТОТ Ірина Верещук назвала маршрути, за якими сьогодні, 4 квітня, евакуюватимуть людей:

  • Маріуполь – Запоріжжя

Маршрут працює для приватного транспорту.

  • Також продовжується евакуація з Сєвєродонецька, Попасної, Лисичанська, Рубіжного та селища Нижнє, що на Луганщині.

Сьогодні відбудеться евакуація жінок і дітей зі Станіслава, Херсонська область. На 13 годину заплановано відправлення автобуса на 25-30 місць до Білозерки повідомив голова Станіславської територіальної громади Іван Самойленко. При собі потрібно мати документи, сумки і візочки  – не брати. Йдуть перемовини про евакуацію дітей з Олександрівки.

22:00 – результати роботи зелених коридорів за 4 квітня:

  • З Донецької, Луганської та Запорізької областей 4 квітня евакуювали 3 376 людей.
  • Власним транспортом до Запоріжжя доїхали 1 553 людини з Маріуполя та 852 людини з Бердянська, Пологів, Василівки, Мелітополя.
  • З Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного, Кремінної та Гірського вдалося евакуювати 971 людину. 
  • Колона з семи евакуаційних автобусів з Маріуполя, яка рухалась у супроводі Міжнародного Комітету Червоного Хреста, досі заблокована у місті Мангуш. 
  • російські окупаційні війська систематично порушували режим тиші під час проведення евакуації в Луганській області.

Загалом за сьогодні з трьох областей України 4 квітня евакуювали 3 376 людей.

Перемовини України з росією

Президент Володимир Зеленський підписав указ про делегацію для переговорів з росією щодо підготовки і погодження проєкту договору про гарантії безпеки України. Згідно з указом, очільник делегації Давид Арахамія може за погодженням з МЗС України вносити зміни до складу делегації, залучати до її роботи працівників держорганів, підприємств, установ тощо. Також затверджено таємні директиви делегації. Кабінет міністрів має забезпечити фінансування витрат, пов'язаних з переговорами. Список української делегації тут.

Атомні об'єкти

Голова Державного агентства з управління Зоною відчуження (ГАЗО) Євген Крамаренко заявив, що російські окупанти заїжджали та відступали через Чорнобиль, виводячи за собою близько 10 тисяч одиниць важкої техніки. Вся ця техніка, як і самі військові, заражена радіацією.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову допомогу, зброю та добровольців

40 день війни

За сприянням Командувача об'єднаних сил (сил оборони) Сергія Наєва до України продовжують прибувати чергові гуманітарні конвої, цього разу з Франції.

Новини від партнерів

У найближчі 48-72 години Латвія, Литва, Естонія та Польща збираються повністю закрити кордони з росією та Білоруссю. Якщо кордони країн з рф та білоруссю повністю закриють, це зупинить автосполучення та всі транспортні перевезення.

Розвідка Великобританії заявила, що Маріуполь є ключовою метою російського вторгнення. Орда хоче взяти Маріуполь, оскільки це забезпечить сухопутний коридор із території росії на територію окупованого Криму. 

Віктор Орбан, який отримав перемогу на виборах, у своїй промові назвав  Зеленського у числі тих, хто заважав повторному обранню його партії:"Ця перемога запам'ятається на все життя, тому що так багато людей ополчилися проти нас, у тому числі ліві вдома, ліві за кордоном, бюрократи в Брюсселі, всі фонди та організації правлячої імперії, іноземні ЗМІ, і зрештою навіть український президент".

Греція допоможе відбудувати Одесу після війни. Про це заявив глава МЗС країни Нікос Дендіас під час зустрічі з віце-прем'єром з питань євроінтеграції Ольгою Стефанішиною, передає прес-служба відомства. "У ці важкі часи ми будемо частиною цього майбутнього, допомагаючи вам відновити це місто і зробити його ще красивішим, ще кращим.", – сказав Дендіас.

14:30 – Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький розкритикував Макрона за часті дзвінки путіну: "Президенте Макроне, скільки разів ви вели переговори з путіним, чого ви досягли?  Ви зупинили якісь дії, які мали місце?  Ніхто не вів переговори з Гітлером.  Ви б домовлялися з Гітлером, зі Сталіним, із Полом Потом?". І справді – який сенс в розмовах, які до нічого не ведуть?

Дмитро Кулеба повідомив, що глава МЗС Китаю Ван І висловив солідарність з Україною з приводу масових вбивств в Україні серед мирних людей. "Ми обидва розділяємо переконання, що припинення війни проти України відповідає інтересам миру, продовольчої безпеки та міжнародної торгівлі", – повідомив Кулеба після розмови з Ван І. Зазначимо, офіційних заяв китайської сторони про розмову з главою українського МЗС ще не було, як і досі не було коментарів щодо подій у Бучі.

"Британія ніколи не вагатиметься в підтримці наших друзів, і я не маю жодного сумніву, що коли скінчиться цей час страждань, Україна відродиться і знову посяде своє місце серед вільних і суверенних держав", – заявив прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон у відеозверненні. "Ми в Британії захоплені відвагою та патріотизмом українців". Дякуємо!

19:00 –  Міністерство закордонних справ Литви наказало послу рф покинути країну, йдеться на сайті відомства. Уряд Литви також закриває консульство в Клайпеді, "з огляду на загальну неконструктивну роль російської дипломатичної служби в її агресії проти України".

США просять виключити росію з Ради з прав людини в ООН. Про це заявила постійний представник США при ООН Лінда Томас-Грінфілд через масове вбивство мирних жителів у Бучі. "Участь росії у Раді з прав людини – це фарс.  Це неправильно, і саме тому ми вважаємо, що настав час Генеральній Асамблеї ООН проголосувати за їхнє виключення", — цитує постпреда США Reuters.

Після Бучанської різанини відкрилися очі і у президента Німеччини. Франк-Вальтер Штайнмайєр жалкує про колишню підтримку рф: "Моя прихильність до газопроводу "Північний потік – 2" була явною помилкою. Ми трималися за мости, в які росія більше не вірила, про що нас попереджали наші партнери. Я не вірив, що путін прийме повне економічне, політичне та моральне падіння  своєї країни заради свого імперського божевілля", – зізнався Штайнмайєр.

21:00 – Німеччина та Франція висилають російських дипломатів. МЗС Німеччини оголосило персонами нон грата 40 дипломатів із рф. У свою чергу, Франція також вирішила вислати значну кількість російських дипломатів за дії, що суперечать безпеці країни. Проте точна їхня цифра наразі не називається.

Реакція на звірства російських окупантів в Україні

40 день війни

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький: "Більше жодних маневрів та хибних жестів. Досить! Санкції не діють. Відключіть кисень від російського геноциду!".

"Україні потрібні насамперед три речі – зброя, зброя та ще раз зброя". Про це заявив лідер Польщі Анджей Дуда після публікації знімків з Бучі. "Злочинці мають бути названі злочинцями, притягнуті до відповідальності та засуджені. Знімки з Бучі заперечують переконання, що компроміс потрібно шукати за всяку ціну. Насправді захисникам України потрібні насамперед три речі: зброя, зброя та ще раз зброя"

Емманюель Макрон заявив, що російській владі доведеться відповісти за злочини у Бучі:  "Кадри, що надходять із Бучі, звільненого міста під Києвом, нестерпні.  На вулицях було боягузливо вбито сотні мирних жителів.  Мої співчуття жертвам, моя солідарність із українцями".

Волонтери InformNapalm знайшли дані командира в/ч 51460, 64-та окрема мотострілецька бригада, яка за попередніми даними скоїла воєнні злочини в м.Буча, Київської області. Це підполковник Омурбеков Азатбек Асанбекович

Адреса e-пошти: [email protected]

Адреса: с Князе-Волконское, Хабаровский район. Недовго йому залишилося землю плюндрувати.

Воєнні злочини російських військових у Бучі та інших містах розглянуть на засідання Радбезу ООН 5 квітня, повідомив президент Зеленський.

Колишня прокурор міжнародних трибуналів ООН щодо екс-Югославії та Руанди Карла дель Понте закликала Міжнародний кримінальний суд видати ордер на арешт путіна. Дель Понте прямо назвала путіна "військовим злочинцем" через вторгнення військ росії в Україну та наголосила, що видача ордера на його арешт стане важливим сигналом того, що "слідчу роботу проведено".

Хто і як буде реалізувати сам арешт – питання риторичне, відповіді на нього немає, але подібні кроки необхідні. Перш за все це стане "важливим сигналом" того, що путін вже не є рівноправним членом світової цивілізованої спільноти. З терористами розмови не ведуть.

Молдова оголосила 4 квітня Днем жалоби за всіма, хто загинув від російського вторгнення в Україну — президентка країни Мая Санду. "Неможливо дивитися на звірства в Бучі та інших українських містах. Шокована жорстокістю щодо мирного населення. Молдова рішуче засуджує ці злочини проти людства, цю незаконну та неспровоковану війну проти України". А спонсорувати армію агресора, купуючи у нього газ можливо?

Прем'єр Японії Фуміо Кісіда засудив звірства російських військових у Бучі: "Я глибоко вражений тим фактом, що на околицях Києва чинять жахливі звірства проти мирних жителів. Вбивство безневинних цивільних осіб є порушенням міжнародного гуманітарного права. Це абсолютно нестерпно, і Японія найрішучішим чином засуджує це. росія повинна понести сувору відповідальність за ці дії".

буча трагедія

Злочини російських окупантів у Бучі — на перших шпальтах світових газет! Європа, Америка, світ прокидайтеся! Ми маємо справу з патологічними вбивцями та маніяками!

Європейський союз "найрішучішим чином засуджує звірства, які вчинили російські збройні сили у низці українських міст". Про це сказано у заяві Європейської ради, опублікованій 4 квітня.

"Свідчення величезної кількості загиблих та поранених серед цивільного населення, а також руйнування громадянської інфраструктури показують справжню особу жорстокої агресивної війни, яку Росія веде проти України та її народу.  Масові вбивства у місті Буча та інших містах України будуть внесені до списку звірств, скоєних на європейській землі", – йдеться у заяві. Російська влада, вважає Європейська рада, "несе відповідальність за звірства, вчинені в той час, коли вони контролювали цей район".

У посольстві Туреччини заявили, що поділяють біль дружнього українського народу у зв'язку зі злочинами в передмісті Києва та очікують незалежного розслідування.

"Неможливо залишатися байдужим перед жахливими кадрами з Бучі, що під Києвом, після відходу російської армії", – Ізраїль засудив дії збройних сил рф у Бучі. Відповідну заяву глава МЗС Ізраїлю Яїр Лапід оприлюднив у Twitter.

Що там на росії?

"За час перебування Бучі під контролем російських ЗС жоден місцевий житель не постраждав від будь-яких насильницьких дій", – заявило Міноборони окупаційної федерації.І це сказано після того, як задокументовані звірства армії рф шокували весь світ!

Росія розпочала приховану мобілізацію резервістів. Вони розраховують залучити орієнтовно 60 тисяч осіб. Призовників спокушають вільним мародерством, – повідомляє Генштаб ЗСУ.

путін підписав указ про припинення угод про спрощену видачу віз із недружніми країнами ЄС, Норвегією, Швейцарією, Данією та Ісландією

Після Бучанської різні росія вимагає скликати термінове засідання ООН. 

Але їй відмовили. Радбез ООН не збиратиметься 4 квітня на вимогу росії, щоб обговорити "злочинні провокації українських солдатів і радикалів" у Бучі, а проведе заплановане засідання щодо війни в Україні 5 квітня. Гопники не вгамовуються: у російському МЗС заявили, що звернуться до Радбезу з новою пропозицією провести таке засідання. 

А що чутно від білорусів?

Стали відомі імена окупантів, які відправляли награбоване в Україні майно до росії. Мародери оформляли доставку вкрадених речей через поштове відділення у Мозирі (білорусь), де і потрапили на відео з камер спостереження. 

Російський брехунець

40 день війни

Міноборони росії намагається заперечувати звірства своєї армії на Київщині. Проте виходить це традиційно погано. "російські війська вийшли з Бучі ще 30 березня", заявило вчора Міноборони рф. Також Міноборони, але 1 квітня: "Буча та інші населені пункти знаходяться під повним контролем російських військ".

росія війна

Російські пропагандони змінили назву карт "успехи спецоперации" на "проведение спецоперации". Судячи по карті "успіхів" всього за два дні значно зменшилося.

Промовисте порівняння того, як обробляють запит по Бучі пошуковики Google та підконтрольний кремлю Яндекс:

буча трагедія яндекс

Центр стратегічних комунікацій дослідив головні наративи у російських медіа на тлі різанини, яку влаштували окупанти у Бучі та інших містах Київщини. Одна частина російської пропаганди писала щось сакраментальне-істеричне: "Колись ми почуємо і побачимо свідчення цих людей, яких, можливо, під дулами автоматів "фольксштурму" змушували валятися на холодній землі, і імітувати вбитих…". Друга розганяла "аналітику спогадів" на кшталт: "Тактика відеоінсценувань перестала мене дивувати ще в Сирії…".

Насправді ще рік тому російські медіа писали, що "українці хочуть влаштувати Сребреницю на Донеччині". Тепер росіяни самі влаштували її в Бучі. 

Санкціями по агресору!

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що днями Захід погодиться на подальші санкції проти росії у зв'язку з війною і, зокрема, звірствами, скоєними в Бучі. Про це повідомляє DW.

Президент Франції Макрон також виступив за введення нових санкцій проти росії, які, за його словами, мають торкнутися вугілля та бензину.  Він підтвердив, що обговорюватимуть їх найближчими днями.

За інформацією видання Bild, із ФРН збираються вислати до 100 співробітників диппредставництв рф.

Компанія Wargaming, що створила такі популярні MMO ігри як World of Tanks та World of Warships, вирішила припинити бізнес в росії та Білорусі. Також Wargaming розпочала процес закриття своєї студії в Мінську.

Через введення міжнародних санкцій рф позбулась можливості постачання великої номенклатури товарів військового, подвійного та цивільного призначення. Проте недооцінювати спритність противника було б помилкою. За даними ГРУ, щоб обійти санкції російські агенти налагоджують канали контрабанди, які проходять, зокрема, територією Грузії. При цьому, представники грузинських спецслужб отримали вказівку від політичного керівництва не перешкоджати діяльності контрабандистів.

На сьогодні відомо про ще один канал постачання до рф товарів військового призначення – Східною Азією. Через нього до країни-окупанта поставляються запчастини для техніки, електроніка та оптичні прилади.

Стало відомо, що розглядається можливість відновлення авіасполучення між Грузією та рф.

Польський прем'єр назвав  Німеччину "головним гальмом" нових санкцій проти росії. Також він додав, що Угорщина не блокує можливості посилення обмежень проти росії. Окрім цього, Моравецький переконаний, що чинних санкцій проти росії недостатньо: "Потрібні чіткі, жорсткі санкції. Нинішні не працюють, і потрібні рішучі дії, щоб зламати військову машину путіна. Інакше загине більше невинних людей"

Японія шокована злочинами, які скоїли росіяни поблизу Києва. Токіо разом з цивілізованим світом виступає за жорсткі санкції проти москви, заявив міністр закордонних справ Японії Йосімаса Хаясі.

А от Голова МЗС Австрії Александер Шалленберг виступив проти ембарго на російський газ. За його словами, крім газового ембарго, "є достатньо інших можливостей, де [ЄС] міг би закрутити тугіше санкційний вентиль". 

Зате влада Італії не планує блокувати можливі санкції проти постачання російського газу, заявив глава італійського МЗС Луїджі ді Майо.

Трофеї ЗСУ

40 день війни

Черговий трофей здобутий у броварському районі.

Трофеї ЗСУ

Тероборона Василькова разом зі співробітниками Головного управління розвідки Міністерства оборони України захопила російську БМД-4. Про це повідомив командир підрозділу територіальної оборони "Щит Василькова" Андрій Мельник

БМД-4 після перевірки та необхідного ремонту буде використовуватися нашими захисниками на передовій.

Розбита російська техніка в одному зі звільнених сіл на півдні Харківщини. Це військовослужбовці 93 окремої механізованої бригади "Холодний Яр" дали прикурити орді.

Життя з урахуванням бойових дій

Центр протидії дезінформації при РНБО України повідомляє про безпечність повідомлень "Розкажи свою історію про війну в Украіні" від Ukraine із посиланням на mywar.mkip.gov.ua, яке вчора отримали українці. mywar.mkip.gov.ua – це сайт, створений Міністерством культури та інформаційної політики України, щоб громадяни розповідали свої історії війни для всього світу. Акаунт, з якого було здійснено розсилку повідомлення під назвою "Ukraine", належить Держспецзв'язку.

Водночас сьогодні після надходження зазначеного повідомлення в мережі масово почали з'являтися повідомлення з наступним текстом: "Не відкривати, видаляти, це з метою отримання даних". Ці залякування не відповідають дійсності. Просто комусь дуже потрібно, щоб історії про війну не були почутими.

В Україні запустили чат-бот для пошуку людей, з якими втрачено зв'язок під час війни — https://t.me/Family_Search_bot.  Як користуватися сервісом пошуку людей в інструкції за посиланням.

Вікіпедія опублікувала статтю під назвою "Бучанська різанина", в якій розповідається про жахіття, які відбувалися в місті під час його окупації російськими військами. Стаття доступна також на російській мові.

4 квітня – Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки та допомоги у розмінуванні. Для України це тепер не просто один з Днів, про який можна прочитати в Вікіпедії. Тисячі боєприпасів залишаються нездетонованими на українських вулицях і полях після ворожих обстрілів. Окупанти, відступаючи, хаотично мінують все що можуть: трупи вбитих ними людей, дитячі іграшки, будинки, дитсадки та навіть свою кинуту техніку, намагаються понівечити якомога більше людей.

Тому у ВСУ закликають:

  • Повертайтеся в рідні міста та села після того, як це офіційно дозволять державні органи та місцева влада. Фахівці щодня ризикують життям заради того, щоб ліквідувати наслідки ворожої присутності! 
  • Якщо ви перебуваєте в районах проведення бойових дій – не намагайтеся розміновувати вибухонебезпечні предмети власноруч. Одразу повідомте про них спеціалістів.
  • Обов'язково проведіть інструктаж з дітьми та близькими.

В міністерстві юстиції розповіли, що у Вінницькій області та місті Київ новонароджені хлопчик і дівчинка отримали імена Ян Джевелін та Джавеліна.

Київ і область

40 день війни

Звільнена Буча.  Місто продовжують розмінувати.  Тим, хто лишався, роздають гуманітарну допомогу. У самому місті – тіла загиблих.  Російська військова техніка.  Сміття.  Порожні магазини. І хлопці із баскетбольним м'ячем на спортивному майданчику. Життя сильніше за смерть! Україна переможе!

Київське метро відновлює рух через Південний міст.  Потяги цією гілкою почнуть ходити з 8:30 4 квітня, – повідомляє КМДА. Також із сьогоднішнього дня повністю відновлено рух транспорту в обох напрямках на Північному мості. КМДА нагадує, що Дарницький міст, як і раніше, працює для автомобільного сполучення між лівим та правим берегом. Південний міст залишається відкритим для громадського транспорту, зокрема метро.

40 день війни

Мер Бучі Анатолій Федорук повідомив, що щонайменше 280 людей поховали у братських могилах. Але це орієнтовна цифра, оскільки досі тривають пошуки. А перші братські могили у Бучі навколо церковного храму з'явилися ще 10 березня. Про це свідчать супутникові знімки американської компанії Maxar Technologies.

Українка із села з промовистою назвою Перемога, Баришевського району, віджала мішок боєприпасів. І сховала його в клітці для кролів. Віддала вже українським воїнам, які звільнили її рідне село. Кожен наближає нашу перемогу, як може.

На фото вище братська могилу в селі Мотижин Київської області, яку виявили після відходу російських військ. Тут у числі інших жителів села закатовано його старосту Ольгу Сухенко.

На фото вище братська могилу в селі Мотижин Київської області, яку виявили після відходу російських військ. Тут у числі інших жителів села закатовано його старосту Ольгу Сухенко.

В Ірпені та Бучі було знайдено вбитих дітей до 10 років з ознаками насильства та тортур: "У деяких убитих дітей пов'язані руки. Дітей. Зв'язували дітей. Застрелені собаки. Вбиті жінки. Дівчатка до 10 років із порваними піхвами. Ірпінь, Буча, Дмитрівка. Як це пояснити? Як?"

У підвалі одного із дитячих санаторіїв в Бучі виявили катівню з тілами п'ятьох загиблих чоловіків. У них теж були зв'язані руки.

На Київщині за 3 квітня виявили майже 5 тисяч вибухонебезпечних предметів — здебільшого це набої, повідомили в ДСНС. "Не поспішайте повертатись!, – закликають у ДСНС, – Чекайте офіційного дозволу, будьте обережні!".

Найгірша ситуація по щодо жертв серед мирних жителів – у Бородянці, повідомила генпрокурорка Ірина Венедіктова. "Ми можемо предметно говорити про Київську область, тому що вчора ми отримали доступ до неї, і відпрацьовуємо Ірпінь, Бучу, Ворзель. Я думаю, що ми будемо окремо говорити про Бородянку. Там є про що говорити", – заявила вона. Точну кількість жертв у місті поки не назвали.

20:00 – Міський голова Києва Віталій Кличко в телеефірі звернувся до киян з проханням не повертатися до міста хоча б до кінця цього тижня:

  • В окремих районах Київської області зараз цілодобово діє комендантська година. 
  • В області й передмістях Києва є багато мінувань та снарядів, які не розірвалися. 
  • Попри те, що ППО працює досить ефективно, не виключені ракетні обстріли столиці. 
  • Пересування містом ускладнене великою кількістю блокпостів.

Киянам пообіцяли повідомити, коли можна буде повертатися до столиці.

У Стоянці на місці зруйнованого мосту через річку Ірпінь збудують тимчасову переправу. Її відкриють вже за два тижні. На повноцінне відновлення мосту знадобиться до чотирьох місяців.

Донеччина і Луганщина

Російські окупаційні війська продовжують накопичувати військову техніку та особовий склад на Луганському напрямку. Вночі на 4 березня українські військові відбили атаку російських окупантів в районі Рубіжного. За словами голови Луганської ОВА Сергія Гайдая, окупанти використовують жителів тимчасово окупованих територій у якості "гарматного м'яса".

Також всю ніч росіяни обстрілювали Гірську громаду по всій лінії, застосовано авіацію. Вчора жителі Гірської громади через щільний вогонь російської армії виїхати не змогли. Сьогодні вже понад 100 жителів Тошківки та Іванівки в автобусах чекають на безпечну можливість евакуюватись. 

40 день війни

3 квітня під час мінометного обстрілу в Новодружеську на Луганщині загинули двоє волонтерів, які роздавали гуманітарну допомогу місцевим мешканцям, повідомив голова Луганської ОВА Гайдай.

росія продовжує консолідувати сили для наступу на Донбас і перекидає в цей район найманців "Вагнера". Про це йдеться в огляді Міноборони Британії від 4 квітня.

Нове фото

Нове фото "звільненого" орками Маріуполя. Страшно уявити, що відкриється світові після звільнення міста.

Учора наші воїни виявили велике скупчення автомобільної техніки, яку підступні російські фашисти вирішили сховати на фермі. Артилеристи накрили ангар із технікою. Після чого відбулась детонація машин з пальним. Загарбники втратили понад 40 одиниць автомобільної техніки!

На Луганщині окупанти обстріляли церкву: постраждали священники.

На Луганщині окупанти обстріляли церкву: постраждали священники

Заступник командира полку "Азов" під позивним "Калина" у свіжому обігу щодо ситуації в Маріуполі повідомив, що за добу їх бійці знищили 2 ворожі танки, 1 бронетранспортер МТ-ЛБ з зенітною установкою та багато ворожої піхоти.

22:00 – У Маріуполі депутати від забороненої "ОПЗЖ" за підтримки російських військових "обрали головою" міста Костянтина Іващенка. Російські військові примусово привезли з Маріуполя та навколишніх сіл депутатів інших партій для "правильної картинки". Крім того, фейкові збори "ратифікували результати референдуму 2014 року" і тепер вважають Маріуполь "частиною рф". Про це повідомляє радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

Одещина

Вночі по Одесі було нанесено ракетний удар по одному з об'єктів. Подальша інформація уточнюється,  — повідомив речник ОВА Сергій Братчук.

Також Братчук розповів, що нідерландського журналіста, який розповсюджував фото ракетних ударів по Одесі, позбавили акредитації та видворили з України. За даними СБУ, Роберт Дулмерс приїхав в Україну 1 березня, отримав акредитацію і був повідомлений про правила розповсюдження інформації. Наразі його позбавили акредитації та заборонили в'їзд у країну на 10 років.

Мер міста Южне заявив про консервацію стратегічного підприємства – Одеського припортового заводу. "Одеський припортовий завод та міський спортивний комплекс "Олімп" наразі потрапили під консервацію.  Співробітники заводу та спорткомплексу відправлені у безстрокові відпустки", – заявив Володимир Новацький.

Миколаївщина 

Вранці 4 квітня російські війська нанесли кілька ракетних ударів по Миколаєву, повідомив міський голова Олександр Сєнкевич.

Під час вчорашнього обстрілу Миколаєва російські окупанти розгромили відділення лікарні. Ані медики, ані пацієнти не постраждали, заявив Сенкевич.

11:40 – Віталій Кім розповів про обстріл Миколаївської області: Завдано удару по лікарні. В Миколаєві – 14 поранених, в Очакові – 7 загиблих та 19 поранених. Миколаїв готується до всіх сценаріїв.  Для росіян "буде сюрприз, якщо вони сюди полізуть".

16:00 – Миколаїв обстріляли касетними снарядами, людей закликають триматися подалі від вікон, повідомив міський голова Сенкевич.

18:15 – У Миколаєві під обстріл потрапили люди на зупинці та пасажири маршруток, є поранені та загиблі.

22:30 – 10 загиблих, 46 поранених. Такими є наслідки обстрілу Миколаєва касетними снарядами. Окупанти обстріляли багато житлових будинків, а також міську та обласну лікарні, Центр профілактичних хвороб, Будинок дитини, 11 дитячих садків, 12 шкіл, ПТУ та дві філії закладів позашкільної освіти.

Місто  Очаків  на Миколаївщині обстріляли, є поранені, пошкоджені об'єкти інфраструктури.

Херсонщина

До Херсонської міської клінічної лікарні імені О.С. Лучанського надійшла гуманітарна допомога – життєво необхідні ліки. Їх зібрала громада Пловдив, що в Болгарії. Про це розказав начальник Держслужби з лікарських засобів та контролю за наркотиками в Херсонській області Владислав Данько.

Допомогу у відновленні мирного життя на визволених окупованих територіях Херсонщини надаватиме військова адміністрація Кривого Рогу, – повідомив голова ОВА Кривого Рогу Олександр Вілкул.

15:30 – У Залізному Порту викрали голову Бехтерської громади Михайла Бурака. Наразі його місце перебування невідоме, повідомив перший заступник голови облради Юрій Соболевський.

Навколо Нової Каховки ворог посилив пропускний режим на блокпостах. Загарбники затримують мирних жителів та примушують їх копати окопи. Все частіше окупанти незаконно забирають авто у місцевих жителів.

У Каховці під час проведення мирного мітингу 3 квітня військові рф заарештували ще одного місцевого жителя Євгенія Мільковича, повідомляє Каховська міська громада. Наразі відомо про сімох затриманих каховчан.

А в Олешках в профтехучилищі заселилось близько 500 російських військових, вони виселяють людей із гуртожитків, – розповів Олешківський міський голова Євген Рищук.

У селі Правдине (Білозерська громада) зруйновані майже 90 будинків, немає світла, газу та води, – повідомляє Херсонська обласна державна адміністрація.

Чернігівщина

40 день війни

У селі Ягідне, що на Чернігівщині у підвалі школи ворог тримав більше 150 людей одночасно. Іноді випускав на вулицю. Тут хворіли і помирали. Тут живі були поруч з мертвими. Там були жінки й діти. Ті, хто вижив, ніколи не забудуть, що з ними зробили "визволителі".

"Били ногами навіть по обличчю, били так, аби не помер, але не міг більше рухатися". Олександра Красківського, старосту Замглайського старостинського округу №1, що на Чернігівщині, російські військові взяли в полон 23 березня під час спроби місцевих не пустити їх до села. Він був бранцем півтора дня. Його тримали у шкільному підвалі на земляній підлозі та катували, щоб дістати інформацію про підрозділи ЗСУ в тилу.

13:00 – Окупанти відійшли від Чернігова та відходять з області, – заявив голова ОВА В'ячеслав Чаус.

Окупанти відступили від Чернігова та йдуть з області, а українські військові змогли відкрити відносно безпечний шлях для доставки в місто гуманітарних вантажів, повідомив в ефірі телемарафону В'ячеслав Чаус, голова Чернігівської ОВА. Також він розповів, що повертатися до Чернігова місцева влада наразі не рекомендує, проте каже, що це можливо.

Особливо постраждали села, розташовані біля Чернігова, – вони зруйновані. Там багато жертв і багато чого треба відновлювати. Слід пам'ятати про те, що загроза ракетних та авіаційних ударів залишається.

Харківщина

Ввечері 3 квітня російські окупанти знову обстріляли Харків, – розповів голова Нацполіції в Харківській області Володимир Тимошко. Загинуло 4 цивільні особи, ще 30 мирних харків'ян отримали поранення, у тому числі 3 дітей. Пан Тимошенко закликав містян не виходити на вулиці під час обстрілів, а залишатися в укриттях.

Зранку обстріляли село Куліничі під Харковом. Трьох людей із травмами госпіталізовано, їх дістали з-під завалів. Зруйновано садок, лікарню та близько п'яти житлових будинків.

За минулу добу росіяни нанесли 17 обстрілів по районах Салтівки, П'ятихаток, Дергачів. Унаслідок обстрілів Слобідського району Харкова 7 людей загинули, 34 – отримали поранення, серед них 3 дітей у тяжкому стані. Зранку обстріли житлових районів продовжилися. Ще 3 загиблих, 7 поранених за добу внаслідок обстрілу житлового сектору у Дергачах.

В Золочеві снаряд прилетів у будівлю редакції двох районних газет

В Золочеві снаряд прилетів у будівлю редакції двох районних газет. Редактор видань "Зоря" та "Богодухівський вісник" Василь Мірошник впевнений, що окупанти добре знали, куди стріляють. "Мітку кинули в двір, а по мітці влупило. Сталося це три дні тому", – цитує  Мірошника прес-служба Національної спілки журналістів України. У результаті обстрілу зруйновано кабінети редактора та бухгалтера.  Інформації про постраждалих немає.

В Ізюмі на Харківщині окупанти почали примусово депортувати місцевих жителів на територію рф. Також через значні втрати особового складу загарбники обладнали польовий шпиталь в приміщенні місцевої школи.

18:00 – Російські окупаційні війська готуються оточити ЗСУ та захопити Харків. Про це повідомив спікер Міноборони Олександр Мотузяник.

Запоріжжя

В окупованому Мелітополі рашисти розсилають повістки чоловікам із вимогою прибути до

В окупованому Мелітополі рашисти розсилають повістки чоловікам із вимогою прибути до "народного військкомату".

В Пологах Запорізької області солдати рф захопили та замінували територію центральної районної лікарні. Персоналу і хворим заборонили повертатись до лікарні. В приміщенні залишились поранені окупанти.

Дніпропетровщина 

Окупанти вночі обстріляли кілька населених пунктів на кордоні Дніпропетровської та Херсонської областей, – повідомив голова Дніпропетровської облради Микола Лукашук.

Міський голова Зеленодольська Дмитро Невеселий повідомив, що Зеленодольську ОТГ обстріляли фосфорними снарядами.

Сумщина

З Сумщини вийшла техніка рф з більшістю солдат. Однак, залишилися невеличкі групи росіян. Їх зараз шукають, проходить зачистка території, повідомив вночі голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

12:30 – Державний кордон України в Сумській області під контролем ЗСУ!, — повідомляє речник Оперативного штабу Одеської обласної військової адміністрації з посиланням на Генштаб.

Державний кордон України в Сумській області під контролем ЗСУ

Розпочалася робота з відновлення Сумщини, в область вже прибула група архітекторів та урбаністів, які працюватимуть над відбудовою Тростянецької громади, повідомив голова ОВА Дмитро Живицький. У Тростянці починають обстежувати територію, а також проєктувати та відновлювати центр міста. "Для нас важливо, щоб те, що зруйновано орками, було відбудоване, і люди повернулися до нормального життя в громаді", – сказав Живицький.

Житомирщина 

З Житомира в Іванків на Київщину доставили 10 тонн продуктів, медикаментів, палива та дизель-генератори. Про це у відеозверненні на своїй сторінці у мережі Facebook розповів Житомирський міський голова Сергій Сухомлин."Іванків – це містечко, у якому зараз лишаються близько 15 тисяч українців. Його визволили кілька днів тому. Ситуація там жахлива. Машина з Житомира – це перший великий вантаж, який приїхав до них ввечері 3 квітня. 4 квітня ми відправляємо ще один вантаж", – сказав Сухомлин.

19:00 – Українські військові повністю звільнили Житомирщину від окупантів, але, відходячи, війська рф встигли замінувати приватні будинки та ліси на території області.

Захід України

Сьогодні вночі Тернопільщина пережила перший удар за час війни. Під час повітряної тривоги 3 квітня, приблизно о 22:20, ворог спробував зруйнувати один з об'єтків критичної інфраструктури у Тернополі.Постраждалих немає. На місці працюють працівники служби ДСНС та поліції.

На Волині українські сили ППО збили повітряну ціль. Уламки впали на будівлю одного із населених пунктів, жертв немає.

 

1
1372

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: