fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:05 31 Бер 2022

Хроніка подій: тридцять шостий день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 31 березня і вже тридцять шість днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини.

Що сьогодні?

Головне

Хроніка подій: тридцять шостий день оборони України від російської агресії

На Донецькому та Луганському напрямках за добу відбито 5 ворожих атак. Наші воїни знищили 10 танків, 18 одиниць броньованої та 13 одиниць автомобільної техніки, 15 артилерійських систем. Противник зазнав втрат і у живій силі.

Угруповання Повітряних Сил ЗСУ за попередню добу знищили 4 літаки, БПЛА та 2 крилаті ракети. Авіація Повітряних Сил продовжує завдавати ракетно-бомбових ударів по місцях скупчення техніки та живої сили ворога.

Загальні втрати противника з початку повномасштабного вторгнення:

Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 31.03

Відправилися у пекло вже близько 17 500 окупантів. Силами ЗСУ перетворено на металобрухт:

  • танків ‒ 614 од,
  • бойових броньованих машин ‒ 1735 од,
  • артилерійських систем – 311 од,
  • РСЗВ  – 96 од,
  • засобів ППО – 54 од,
  • літаків  – 135 од,
  • гелікоптерів – 131 од,
  • автомобільної техніки – 1201 од,
  • кораблів /катерів – 7 од,
  • цистерн з ПММ – 75,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня  – 83.
  • Спеціальної техніки – 22.
  • Пускових установок ОТРК/ТРК – 4.

Віримо в ЗСУ! Продовжуємо нищити ворога!

Також самі рашисти випадково збили один зі своїх літаків в Україні – про це повідомляє радіоелектронна розвідка Великобританії. Побільше би таких "випадків".

Управління ООН з прав людини підтверджує, що рашисти застосовували касетні боєприпаси в населених пунктах не менше 24 разів. 

Також Голова Ради ООН з прав людини Федеріко Вільєгас заявив про створення міжнародну незалежної Комісії, що розслідуватиме воєнні злочини в Україні. Вона має відзвітувати про свою роботу у вересні 2022 року.

Сьогодні відбудеться зустріч глави МЗС України Дмитра Кулеби із президентом Польщі Анджеєм Дудою.

Окупанти утримують у полоні 24 представники місцевої влади та державних установ. "Це всі викрадені посадові особи, серед яких міські та селищні голови, їхні заступники, інші представники державних установ. Це — особи, які ще перебувають у полоні", – повідомляє Суспільне з посиланням на інформацію з Офісу президента.

За даними омбудсменки Людмили Денісової, росія примусово депортувала близько 400 тисяч українців на свою територію. Це дорівнює населенню середнього обласного міста. Примусова депортація – ще одна трагедія та наслідок російського вторгнення.

Ввечері стало відомо, що росія заблокувала продовження роботи спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні. Про це заявив постійний представник США під час ОБСЄ Майкл Карпентер. Незрозуміло, чому у терористів ще й досі є право голосу у таких питаннях.

"Ми не маємо права дати цій війні ще 36 днів! Ми повинні всі разом змусити Росію шукати мир якнайшвидше! Сотні дітей убиті. Тисячі людей убиті. Десятки тисяч будинків зруйновані. Спалені міста, села. Російські окупанти ґвалтують жінок в окупованих районах. Розкрадають усе, що знаходять. Вони навіть убивають вже не для того, щоб досягти якогось військового успіху. Не для того, щоб сіяти терор. Вони почали вбивати від того, що це для них – немов розвага! Розвага для людей, які мають скільки завгодно зброї та жодних стримувальних чинників. Ми не змиримося з цим ніколи! І не припинимо захищатися", – сказав Володимир Зеленський у своєму зверненні до народу й політиків Нідерландів.

Гуманітарні коридори 

Хроніка подій: тридцять шостий день оборони України від російської агресії

Українська та російська сторони за посередництва Міжнародного комітету Червоного Хреста погодили гуманітарний коридор для евакуації жителів Маріуполя. Як повідомила сьогодні вранці віце-прем'єр України Ірина Верещук, в евакуації буде задіяно 45 автобусів, частина з них уже виїхала у бік Маріуполя.

Крім того на 31 березня, узгоджено 2 гуманітарні коридори в Запорізькій області:

  •  Мелітополь – Запоріжжя
  •  Енергодар – Запоріжжя

В росії заявили про режим тиші 31 березня з 10:00 для евакуації жителів з гуманітарних коридорів. Довіри окупантам немає, але будемо сподіватися, що сьогодні всі заявлені зелені коридори спрацюють.

Сьогодні, 31.03.2022, в Київській області евакуація не відбувається. У регіоні відсутні офіційно погоджені гуманітарні коридори.

19:00 – Російські військові не дають вивезти людей заблокованого Чернігова. Десятки тисяч людей у заручниках, без їжі, води та тепла. У той час окупанти щодня обстрілюють житлові квартали з важкої артилерії.

22:30 – Віцепремʼєрка Ірина Верещук звітує про роботу гуманітарних коридорів 31 березня:

  • до Запоріжжя на власному транспорті доїхали 1 458 людей. З них 631 — з Маріуполя, інші — з міст Запорізької області;
  • окупанти не пропустили в Бердянськ автобуси для евакуації;
  • автобуси з гуманітарною допомогою до Мелітополя розікрали російські війська;
  • з Енергодару до Запоріжжя доїхали 50 автомобілів і автобус із дітьми.

Загалом, від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну з Маріуполя евакуювали близько 75 тисяч жителів. Водночас 45 тисяч людей окупанти насильно депортували до "ДНР" та росії, повідомила очільниця МінТОТ Ірина Верещук.

Перемовини України з росією

Переговори між Росією та Україною, можливо, продовжаться 1 квітня в онлайн-форматі. Про це в ефірі телеканалу "Україна 24" заявив Давид Арахамія.  За його словами, Україна розраховує за тиждень розробити проект договору, який зможуть обговорити президенти країн.

14:30 – ЗМІ повідомляють, що Ердоган заявив про плани провести переговори із Зеленським та путіним. Цього тижня Президент Туреччини має намір порушити тему організації швидкої зустрічі глав української та російської держав.

Проте сам путин вважає, що умови для припинення вогню в Україні поки не створені. Принаймні так він сказав прем'єр-міністру Італії Маріо Драгі у телефонній розмові. Про це Драгі повідомив на пресконференції в четвер, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що, на його думку, російські війська "досить скоро" спробує захопити третину території в Україні, і що москва використає це для посилення своєї позиції на переговорах. Про це він заявив в ефірі CNN. Прем'єр Польщі наголосив, що союзникам України необхідно продовжувати вводити "нищівний набір санкцій".

Ввечері Володимир Зеленський провів телефонну розмову з президентом Туреччини Ердоганом. Після розмови з ним Президент України заявив, що Туреччина готова стати гарантом безпеки України.

Атомні об'єкти

російські війська починають залишати Чорнобильську атомну станцію. Про це повідомляють джерела агентства в Пентагоні.  При цьому поки що станцію покинула лише частина військ.

17:00 – Інформацію підтвердили в "Енергоатомі" України. Про плани залишити ЧАЕС рашисти повідомили українському персоналу станції сьогодні зранку. Наразі окупанти двома колонами вирушили у бік Білорусі. На станції ще залишається невелика кількість російських військових.

19:30 – Окупанти склали та підписали "Акт приема и передачи охраны Чернобыльской атомной электростанции", повідомляє "Енергоатом". У цьому акті засвідчено, що "Претензий со стороны администрации охраняемого объекта в отношении войск национальной гвардии российской федерации не имеется".

Те, що понад п'ять тижнів окупанти станцію "охороняли", стало для працівників станції, які працювали під дулами автоматів, справжнім відкриттям. Зазначається, що це акт остаточно підтверджує наміри російських окупантів покинути ЧАЕС.

20:30 – При виході з Чорнобильської АЕС окупанти забрали з собою полонених нацгвардійців. Про це заявив мер міста-супутника ЧАЕС Славутича Юрій Фомічов у відеозверненні: "Сьогодні у багатьох населених пунктах було помічено, що ворог їде. Поки що ми не знаємо достовірно, куди йде цей рух, але ми знаємо, що з ЧАЕС забрали нацгвардійців, які з першого дня були в полоні на атомній станції", які охороняли її.  Їх забрали та вивезли"

МАГАТЕ направить в Україну обладнання для забезпечення ядерної безпеки. Також МАГАТЕ організовує кілька місій щодо підтримки української сторони: на Запорізькій АЕС та ЧАЕС це будуть місії в режимі онлайн. На інших станціях створять аварійні групи експертів, які вирушатимуть на місце у разі загрози, щоб "не допускати актів агресії, як на ЗАЕС".

У зоні Чорнобильської АЕС не працює система моніторингу рівня радіаційного забруднення. Про це розповів голова Держагентства з управління зоною відчуження Євген Крамаренко. Раніше за рівнем радіації на ЧАЕС можна було спостерігати в онлайн. Але востаннє моніторингова система працювала ще 25 березня, тоді рівень радіації перевищував норму у сім разів. Зараз система моніторингу не працює, тому дізнатися рівень радіаційного забруднення неможливо.

У Славутичі від кулі окупантів загинув український атомник. "Підступний російський постріл трагічно обірвав життя працівника ВП "Атомремонтсервіс", що входить до складу ДП "НАЕК "Енергоатом" Сидоренка Сергія Васильовича. Коли почалася війна, він не вагаючись записався до територіальної оборони й в її лавах мужньо захищав своє місто, свою країну", — повідомили в "Енергоатомі".

Всесвітня асоціація ядерних операторів переводить усі українські АЕС до Паризького центру. Тепер до нього належать:

 ▪️ Запорізька АЕС (6 блоків ВВЕР-1000), 

 ▪️ Рівненська АЕС (2 блоки ВВЕР-440, 2 блоки ВВЕР-1000), 

 ▪️ Южно-Українська АЕС (3 блоки ВВЕР-1000), 

 ▪️ Хмельницька АЕС (2 блоки ВВЕР-1000).

З 1989 року українські атомні електростанції входили до московського центру ВАО АЕС.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову допомогу, зброю та добровольців

США вже відправили Україні нову партію озброєння. Про це в ніч на 31 березня заявив речник Міністерства оборони США Джон Кірбі: "Постачання надходять у цей регіон щодня, зокрема протягом останніх 24 годин. Ми вже відправили перші півдесятка вантажних літаків із приблизно 30 у межах тих $800 мільйонів, які прийняв президент". Кірбі підкреслив, що відправки включають озброєння, якого українські сили потребують найбільше, зокрема протитанкові та протиповітряні системи

Влада Норвегії направила Україні 2 тис. протитанкових гранатометів M72.  Це рішення було ухвалено після виступу у парламенті Норвегії президента України Володимира Зеленського.

Україна зможе закуповувати озброєння у оборонних підприємств Німеччини. Попередньо, вже обумовлено купівлю озброєння та обладнання на суму €300 млн. Загалом у списку близько 200 найменувань та деякі з них будуть доставлені у найкоротші терміни.

Уряд Іспанії направив уже десять літаків із наступальним озброєнням в Україну. Про це заявила Міністр оборони Іспанії Маргарита Роблес.

"Нам потрібно продовжувати постачати озброєння Україні стільки, скільки знадобиться, тому що Україна бореться за наші цінності, свободу та демократію", – про це заявив у четвер генсек НАТО Єнс Столтенберг, представляючи в Брюсселі свою щорічну доповідь з безпеки за 2021 рік та відповідаючи на питання журналістів про те, чи має НАТО тимчасові рамки з постачання зброї в Україну. Крім того, він назвав "небезпечною" будь-яку ідею про втручання невеликої групи країн Альянсу у війну між ордою та Україною.

Якщо коротше: воювати з нами проти росії не хочуть, як і раніше, але зброю й іншу допомогу дадуть.

Агентство Reuters повідомляє, що Британія здійснить додаткові поставки озброєнь в Україну, у тому числі засоби ППО та артилерійські системи дальньої дії.

 До речі, Австралія виділила ще $18 700 000 військової допомоги для України.

Допомога біженцям 

Італія надасть українцям, які залишили свій дім, дозвіл на проживання на один рік. Крім того біженці отримають доступ до охорони здоров'я, ринку праці, освіти та деяких соціальних допомог. Також українці матимуть змогу отримувати по 300 євро протягом трьох місяців.

Швеція виділить 1,1 млн доларів на житло та допомогу біженцям з України. Також підготують новий закон, який дасть Шведській міграційній раді можливість зобов'язувати муніципалітети забезпечувати житлом людей, які підпадають під дію Директиви про масових біженців.

Новини від партнерів

Литва включила росію та білорусь до списку ворожих країн.

Посол України у Польщі Андрій Дещиця повідомив, що Україна веде переговори з Польщею про можливість повного закриття кордону з Білоруссю. За словами посла, дипломатичне відомство веде переговори з міністерством інфраструктури Польщі, з урядом Польщі. Головна мета – перекриття кордону з Білоруссю на 100%. При цьому, навіть якщо це рішення не ухвалять на рівні Європейського Союзу. Андрій Дещиця також наголосив, що дипломати з України обговорюють схожі питання з країнами Балтії.

Німеччина готова надати Україні гарантії безпеки, однак після завершення воєнних дій, – заявила міністерка закордонних справ ФРН Анналена Бербок.

Хроніка подій: тридцять шостий день оборони України від російської агресії

А це Данія грає із Нідерландами. Дякуємо за солідарність з українським народом! 

Російські літаки з ядерною зброєю порушили повітряний простір Швеції.  У Швеції вважають, що це було залякуванням.

Дуже неприємний дзвіночок для шаленої бензоколонки. Відтепер Токіо офіційно називатиме південні Курильські острови "споконвічною територією Японії, що перебуває під незаконною окупацією". 

Генсек організації Йєнс Столтенберг заявив, що якщо Фінляндія вирішить подати заявку на приєднання до НАТО, зможе швидко набути членства в Альянсі.

Британське видання The Guardian показало обкладинку квітневого номера щотижневика The Guardian Weekly, який присвячений жахам Маріуполя. Ілюстрацію для обкладинки створила українська художниця Masha Foya

Журнал The Economist теж присвятив питанню України нову обкладинку та головну публікацію. "ЄС має вітати Україну з нетерпінням, як вітали Східну Європу, коли вона скинула радянське панування на початку 1990-х років. Це вимагає щедрої допомоги для відновлення економіки, а також політичної підтримки та терпіння",– одна з головних тез статті.

Білий дім заявив, що США розконсервовують стратегічні резерви нафти разом із союзниками по всьому світу. Постачання зі стратегічних резервів США становитимуть 1 млн барелів на добу протягом пів року.

Громадяни США, які перебувають на території росії та України, повинні негайно покинути ці країни, заявив представник Держдепартаменту Нед Прайс. Наказ пояснюють тим, що за даними Вашингтона, останніми тижнями російські силовики виявляли і затримували громадян США і в Україні, і в росії.

Міністр оборони Великої Британії змінив обкладинку в Twitter – тепер на ній фото українських військових.

Що там на росії?

Невизнана у світі Південна Осетія найближчим часом здійснить юридичні кроки для входження до складу росії.  Поєднання з росією – стратегічна мета країни.  Про це заявив президент Південної Осетії Бібілов. До цього про такі ж наміри заявлял і ватажок так званої "ЛНР" Леонід Пасічник, але з росіі йому відповіли, що "зараз це не на часі".

Відмовилися від ідеї входити до складу росіі і в самопроголошеній Абхазії.

Тим часом солдати з Південної Осетії відмовилися "звільняти" Донбас і повернулися на батьківщину. Інформацію підтвердив екс-президент Південної Осетії Едуард Кокойти.  Він заявив, що "засуджувати військових не варто", а треба "розібратися у причинах того, що сталося". Осетинський блогер Алік Пухаєв також повідомив, що 300 військових відмовилися воювати за власним бажанням: "Сьогодні близько 300 військовослужбовців (переважно етнічних осетин) з російської військової бази повернулися до Південної Осетії за власним бажанням, бо думали, що їх покинули помирати під час "спецоперації" в Україні", – написав він. І правильно думали.

13:00 – На заяву Південної Осетії відреагували щодо проведення референдуму про приєднання до росії, відреагували у Грузії: "Розмови про референдум у Південній Осетії є неприйнятними", – заявив глава МЗС Грузії.

Путін "увімкнув задню" з оплатою за газ у рублях. Країна-агресор не вимагатиме від європейців оплати за постачання газу у рублях. Вони зможуть платити у євро. Про це заявив представник уряду Німеччини Штеффен Зайберт за підсумками телефонної розмови путіна з канцлером Німеччини Олафом Шольцем. 

Посольство Франції в росії з квітня почне видавати туристичні візи. З 1 квітня 2022 року можна буде подавати заяви на всі типи віз до Франції, включаючи туристичні, без обмежень, пов'язаних з COVID-19.  Про це повідомляється на сайті Генерального консульства посольства Франції в росії. Стає зрозумілим, навіщо х…лу кожного тижня надзвонює Макрон.

На росії влаштували істерику через дискваліфікацію фігуристів. Титулована путінською владою російська тренерка Тетяна Тарасова відреагувала на рішення Міжнародного союзу ковзанярів (ISU) відсторонити фігуристів з рф від змагань через вторгнення армії рф до України: "Совість би мали. Життя у спортсмена дуже коротке, а вони його взагалі відбирають. Бандити!". Нешановна Тарасова, ваші співвітчизники, справжні головорізи російської армії, відбирають життя у українців не в переносному, а в прямому сенсі. Але навряд чи ви це усвідомите, тому санкції будуть працювати і надалі.

Країна- злодій не повертає до Європи орендовані літаки.  AerCap, найбільша у світі компанія з лізингу літаків, вимагає від страховиків близько $3,5 млрд компенсації за повітряні судна, що застрягли в рф, пише Bloomberg. Зазначається, що ірландській фірмі вдалося повернути всього 22 із 135 літаків та 3 із 14 двигунів, розміщених на російських літаках до початку "спецоперації".

Черговий ультиматум від триколірної бензоколонки. "Європейські покупці газу із завтрашнього дня повинні відкрити рублеві рахунки у російських банках", – заявив путін. Нагадаємо, раніше він сказав, що без оплати в рублях з 1 квітня газ у "недружні країни" не поставлятиметься.

Вже відомо, що Париж і Берлін не приймуть умови москви щодо оплати постачання газу в рублях.  Про це заявив голова Мінфіну Франції. Його слова підтвердив і канцлер Германії. "Ми подивилися договори, оплата там провадиться в євро та доларах, я сказав путіну, що так воно і залишиться", – сказав Шольц.

Тим часом резерви мордору скоротилися на 38,8 млрд доларів. За 35 днів Росія витратила 11% своїх доступних міжнародних резервів. Загалом у росії резервів зараз 604 млрд. $, проте половина цієї суми заморожені іноземними державами.

А що чутно про Білорусь?

Окупанти використовують аеропорт міста Брест у Білорусі для обстрілів України. Питання вторгнення білоруських військ у нашу країну "відійшло убік". "Наступ із Білорусі вже фактично йде, тільки не білоруської армії. Більше того, росіяни почали використовувати Брестський аеропорт, з якого розпочинаються обстріли наших територій", – прокоментував радник міністра внутрішніх справ України Вадим Денисенко.

Хроніка подій: тридцять шостий день оборони України від російської агресії

Вже другий поїзд у Білорусі зійшов з колій за три дні. На ньому була військова техніка росії. Затримано 8 активістів.

А в Україні при ЗСУ почали формувати білоруський полк "Погоня" з білоруських добровольців. Полк створено з ініціативи білоруських офіцерів за підтримки ЗСУ із захисту незалежності та територіальної цілісності України, а також для створення бази нової професійної білоруської армії.

З військового аеродрому в Барановичах відлітають від 7 до 20 винищувачів. Про це повідомляє білоруський телеграм-канал "Білоруський Гаюн". Також повідомляють, що в аеропорт Мачуліщі о 15.20 зайшов Ан-124 ВКС рф. Телеграм-канал пояснює, що раніше такими літаками до Білорусі постачали балістичні комплекси.

Генштаб ЗСУ повідомляє, що росіяни перекидають в аеропорт Гомеля найманців з Близького Сходу і перевозять до Білорусі нові ракетні установки "Іскандер". Очікується збільшення інтенсивності ударів.

Російський брехунець 

Центр стратегічних комунікацій дослідив головні наративи у російських Telegram-каналах за 28-29 березня. Рашистські пропагандисти розповідають про "неонацистів", продаж органів дітей-сиріт та дискримінацію темношкірих.  Краіна-окупант демонізує українську армію і бреше про знущання з військових рф, просуває тему "чорної трансплантології" і переконує, що у Європі вже почались злидні через санкції проти росії. Усе це – очевидні вкиди та фейки

Кремлівська брехня є дуже професійною і переконливою. За результатами соцопитування "Левада-центр", після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну підтримка росіянами дій путіна зросла до 83%.

Рашистська пропагандистка Симоньян і її вигаданий флешмоб

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки констатує, що пропагандистські ЗМІ рф почали розганяти нову брехню про Україну. Буцімто у нашій державі велася цілеспрямована робота з викривлення історичної правди та ідеологічної підготовки до військової операції проти рф. Такий висновок зроблено за результатами "аналізу близько 300 українських підручників і методичних посібників", проведеного російськими педагогами та істориками. Держава-агресор видає себе за жертву, а жертву намагаються видати агресором. Так робиться політика у путінській росії.

Але перше місце у сьогоднішніх фейках займає наступна російська брехня. "Спецоперація" буксує? Українці не біжать зустрічати загарбників з квітами? На росію масово пішли трупи? Вихід є! Треба написати у всіх виданнях, що росія вже перемогла. Принаймні на "бактеріологічному" фронті:

Санкціями по агресору!

Австралія запроваджує додаткові мита у розмірі 35% на всі товари, що імпортуються з росії та Білорусі.

Японія включила зливки золота до списку предметів розкоші – тепер їх заборонено вивозити до росії.  Це посилення санкцій у відповідь на російську агресію в Україні. Окрім зливків також заборонено експортувати золоті монети та банкноти.

Великобританія розширила список санкцій проти рф. До нього потрапили:

 – голова Національного центру управління обороною Росії Михайло Мізинцев;

 – телеведучий Сергій Брільов;

 – гендиректор "Газпром-Медіа" Олександр Жаров;

 – медіагрупа "Росія Сьогодні" (працює під ТМ Sputnik);

 – Канал RT.

Також Британія заморозила активи трьох компаній, які допомагали росії обходити санкції.

США теж почали вводити вторинні санкції проти компаній, з яких не всі зареєстровані в росії, але можуть допомагати їй ухилятись від санкцій. До переліку потрапила 21 компанія – з Сінгапура, Мальти, Британії, Іспанії та інших країн. Більшість з них здійснюють діяльність у сфері наукових розробок та технологій.

У відповідь на санкції рф заборонила в'їзд вищому керівництву Євросоюзу. Обмеження зачіпають "низку єврокомісарів і начальників військових структур ЄС, а також переважну більшість депутатів Європейського парламенту, які просувають антиросійську політику", йдеться у заяві МЗС рф. Але навряд чи після того, як росія показала всьому світові своє справжнє нутро, будь-яка адекватна людина взагалі захоче туди їхати.

Життя з урахуванням бойових дій

Хроніка подій: тридцять шостий день оборони України від російської агресії

Український каратист Станіслав Горуна виставив на продаж свою бронзову медаль, завойовану на Олімпіаді-2020 у Токіо. Гроші він передасть на підтримку армії. "Моя олімпійська медаль – найцінніша з більш ніж 200 медалей, які я отримав за 19 років кар'єри. Вона символізує кожну перемогу, здобуту на шляху до Олімпіади. Я хочу продати її на аукціоні і підтримати свій народ у цей складний час. Немає зараз нічого важливішого за Україну", – розповів спортсмен.

 

В Україні запустили платформу для пошуку допомоги в усіх областях – "Паляниця.Інфо". На сайті можна знайти допомогу з евакуацією, житлом, продуктами, ліками, зокрема для внутрішньо переміщених осіб, літніх людей, дітей. Шукати можна як в окремих містах чи селах, так і по всій Україні.

  • Якщо ви представляєте громадську організацію, благодійний фонд або волонтерський штаб та готові надати допомогу, можна натиснути "Додати інформацію" та заповнити відповідну форму, її опрацюють протягом 12 годин.
  • Якщо ви хочете допомагати у своєму місті, можна натиснути "Стати волонтером" та перейти у чатбот за посиланням.

Ще один корисний ресурс – новий додаток з надання першої домедичної допомоги TacticMedAid. У ньому зібрані прості інструкції, як діяти до приїзду лікарів. Програма доступна користувачам iOS та Android і працює навіть за відсутності інтернету.

Понад 120 тисяч підприємців за пару днів подали заявку для переходу на нову систему оподаткування – 2% з обороту. Про це у своєму відеозверненні сказав Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. Він зазначив, що в останній тиждень Україна почала повертатись до роботи. "Бізнес починає оговтуватися після першого шоку. Комплекс рішень у сфері податкової, регуляторної, митної та кредитної політики безумовно цьому посприяв. Одразу декілька найбільших заводів починають працювати", – зазначив Шмигаль.

Після війни нові будинки в Україні проектуватимуться з бомбосховищем та укріпленим підземним паркінгом,  — говорить міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Сервіс доставки Glovo оголосив про те, що протягом місяця буде безкоштовно доставляти замовлення у трьох українських містах – Києві, Дніпрі та Одесі.

Трофеї ЗСУ

Хроніка подій: тридцять шостий день оборони України від російської агресії

Збройні Сили України переобладнали захоплений сучасний санітарний бронеавтомобіль орди "Лінза" під бойовий. На трофейну техніку встановили великокаліберний кулемет, який буде косити російських загарбників.

Українські захисники ліквідували групу російських окупантів з підрозділів 7-ї воєнної бази. Про це повідомляє Оперативно-тактичне командування "Схід".

Як зазначили захисники, це військові, які прибули воювати проти України з самопроголошеної республіки Абхазія. Також знищена бронемашина супротивника.

Київ і область

За даними британської розвідки, окупанти продовжують утримувати позиції на схід та захід від Києва, незважаючи на виведення обмеженої кількості підрозділів. У Міноборони Британії прогнозують найближчим часом бої на околицях Києва.

Підрозділи Національної гвардії України продовжують обороняти Київ та знищувати техніку ворога. На київському напрямку артилерійські підрозділи знищили дві самохідні артилерійські установки, ракетні системи залпового вогню та кілька десятків бронетанкової та автомобільної техніки ворога.

15:30 –  російські окупаційні війська відходять від Києва і прямують на північ.  Про це заявив офіційний представник Пентагону Джон Кірбі. При цьому столиця України все ще зазнає бомбардувань, авіаударів та артилерійських обстрілів з боку окупантів.  За словами Кірбі, загроза місту все ще є.

У той же час Генсек НАТО Йєнс Столтенберг під час бесіди з журналістами в Брюсселі заявив, що насправді "росія намагається перегрупуватися, поповнити запаси та посилити наступ на Донбас", – цитує генсека НАТО ВВС.

Сьогодні У Києві начальник військової адміністрації підписав наказ про створення комендатури. Докладніше тут.

16:30 – У Києві пролунав  потужний вибух, за попередньою інформацією, влучили в один з ТРЦ в одному з районів міста.

18:00 – Вишеград, село Макарівськоі селищної громади, перебуває під контролем ЗСУ. Про це повідомив заступник начальника штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Олександр Грузевич. "Найближчим часом на нас чекають хороші новини. І, повірте мені, вони будуть", — сказав Грузевич.

Рух трасою Київ-Житомир, який було заблоковано через російську окупацію деяких населених пунктів, може бути відновлено вже найближчим часом. Про це повідомив голова Київської обласної військової адміністрації Олександр Павлюк. "Але розмовляти про це можна буде тільки тоді, коли ми повністю зачистимо, створимо умови, що не будуть хоча б вести вогонь мінометні підрозділи. І тоді проведемо всі процедури по зачистці й розмінуванню, і люди зможуть зайти у свої населені пункти", – сказав він.

Донеччина і Луганщина

Хроніка подій: тридцять шостий день оборони України від російської агресії

Президент Зеленський створив на Донбасі вісім нових військових адміністрацій – Авдіївську, Вугледарську, Мар'їнську, Очеретинську, Світлодарську, Слов'янську, Торецьку та Дружківську.

Вночі з 30 на 31 березня російські окупаційні війська обстріляли фосфорними снарядами Мар'їнку, Красногорівку та Новомихайлівку. Поранення отримали 11 людей, серед них чотири дитини.

У Лисичанську на Луганщині ввечері 30 березня під обстріл потрапила нафтобаза. Фото пожежі опублікував голова ОВА Сергій Гайдай. Інформації про постраждалих та обсяг пошкоджень немає.

У Маріуполі полк "Азов" за середу знищив три ворожих танки та понад 64 піхотинців. Серед знищених окупантів були спецпризначенці ГРУ росії.

В результаті бою з підрозділами ООС ЗС України знищено штаб кадировців.

В Маріуполі начальник одного з відділень поліції підполковник Валентин Попов перейшов на бік російських окупантів і вже стоїть на їхньому блокпосту.  Про це повідомив заступник голови Нацполіції В'ячеслав Аброскін. Також він попередив усіх, хто допомагає маріупольцям вибратися з оточення, зважати на наявність зрадника на блокпостах окупантів.

13:00 – У Сєвєродонецьку зруйновано будинок, одна людина загинула, двох врятували. Також, у ці хвилини рятувальники ліквідовують пожежу складського приміщення на площі 200 кв. м у Сєвєродонецьку.

17:00 – "Голова" так званої "ДНР" Пушилін розпорядився створити окупаційну "адміністрацію" Маріуполя. Терорист сподівається захопити місто, але ЗСУ його віддавати не збираються.

19:00 – Ворог з важкого озброєння відкрив вогонь по житлових кварталах одного з районів Лисичанська, спричинивши значні руйнування багатоповерхівок. Інформація стосовно кількості загиблих і поранених уточнюється. Завалів дуже багато. Рятувальники намагаються встигнути врятувати живих.

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомляє, що ситуація в регіоні загострюється, фіксується велике скупчення російської техніки.  За його словами, розвантажують її переважно в Дебальцевому, далі везуть до Луганської області. Гайдай припускає, що після накопичення великої кількості техніки, російські військові намагатимуться зробити великий прорив у районі Попасного та Рубіжного.

Дніпропетровщина

В ході спецоперації СБУ нейтралізувала ОЗУ, яке здійснило напад на одного з керівників місцевої Тероборони. Той завадив незаконному перевезенню зброї через блокпост.

У Дніпропетровській області завдано ракетного удару по військовій частині, повідомив губернатор Валентин Резніченко. Двоє людей загинули, п'ятеро — поранені.  Знищено адмінбудівлю та склад із пальним.

Житомирщина

Упродовж доби 30 березня на Житомирщині російські війська обстрілювали територію трьох громад області – у двох із них після обстрілів пошкоджень зазнали житлові будинки та господарчі будівлі.

На Житомирщині вперше судитимуть за колабораціонізм – у Бердичеві подружжя публічно агітувало людей переходити на бік росії. Місцеві жителі викликали поліцію, яка затримала колаборантів. З'ясувалося, що жінка – уродженка рф.

Запоріжжя

Підрозділи Десантно-штурмових військ ЗСУ разом із іншими підрозділами Сил оборони Запорізького краю звільнили від російської окупації села Затишшя, Малинівку, Веселе, Зелений Гай та Червоне неподалік від Гуляйполя. Про це доповіло командування ДШВ

Харківщина

На Харківщині ЗСУ поступово витісняють російських окупантів, зокрема на Дергачівському та Роганському напрямках. Ворог продовжує хаотично обстрілювати райони з різного озброєння, щоб дестабілізувати ситуацію.

За понад місяць війни російські окупанти зруйнували в Харкові близько 15% житлового фонду. Загалом в місті зруйновано 1531 об'єкт.

В селищі Слобожанське Харківської області під час авіаудару загинула мати та її 11-річний син. Снаряд окупантів влучив в житловий будинок.

Хроніка подій: тридцять шостий день оборони України від російської агресії

Через обстріли міської ради в Дергачах Харківської області загинула щонайменше одна людина, троє поранених.

16:00 – харків'яни повідомляють про вибухи в Салтівці. Обстріл Харкова підтвердив Департамент цивільного захисту: "У різних районах Харкова понад пів години безперервно лунають вибухи. Залишайтеся в укриттях!".

Спальний район Салтівка в Харкові після численних обстрілів

Херсонщина

Для реалізації сценарію щодо створення на території Херсонської області чергової псевдореспубліки, фсб рф, 652-а групи інформаційно-психологічних операцій та офіцери 12-го головного управління генерального штабу рф проводять так звану "роз'яснювальну роботу" з місцевими органами влади та населенням. 

"Роз'яснювальна робота" часто носить звірячий характер. Депутат ВРУ Ігор Молоток розповів про випадки катування окупантами місцевого населення, яке не бажає отримувати їхню орківську "гуманітарну допомогу". Після того, як у селі Раденськ один із жителів переїхав загарбників на тракторі, окупанти почали ходити по хатах і забивати людям цвяхи у долоні. 

Розплата російським нелюдям прийде. Наші воїни поступово звільняють населені пункти Херсонщини. За останню добу ЗСУ встановили контроль над селами Орлове, Заградівка, Кочубєєвка, — повідомив голова Дніпропетровської облради Микола Лукашук.

9:00 – У Голій Пристані люди вийшли на мирний мітинг. Вимагають від віськових рф повернути мера міста та інших вкрадених жителів громади.

14:00 – Українські захисники звільнили Орлово, Заградівку та Кочубеївку на півночі Херсонської області.  Окупанти намагаються вести наступальні дії у напрямі Олександрівки.

До Херсона прибули переселенці зі Станіслава, Олександрівки та інших населених пунктів, повідомив директор херсонської школи Олексій Петров. Зокрема, зі Станіслава вдалось евакуювати 12 дітей.

В Олешківському районі на Херсонщині на російських агресорів напали українські бджоли. Бойові одиниці, які до війни були мирними працьовитими комахами, залишені без їжі біля села Челбурда, прокинулися і налетіли на територію військової частини, захопленої російськими окупантами.  Від укусів бджіл троє військовослужбовців ЗС РФ померли. Ще 25 окупантів було госпіталізовано.

А у херсонській лікарні перебувають російські військові з тяжким отруєнням, – про це повідомляє на своїй сторінці у Фейсбук херсонець Олександр Русін. 

"Українські партизани воюють на всіх фронтах. Так у Херсоні до лікарні з тяжким токсичним отруєнням поступило 12 окупантів. У них відмовили руки та ноги, адже в речовині, що вони добровільно прийняли, виявили ртуть! Пригостили сук, смачного рашисти!", – йдеться у повідомленні. 

Миколаївщина

Хроніка подій: тридцять шостий день оборони України від російської агресії

Рятувальники знайшли ще тіла під завалами Миколаївської ОДА. Про це повідомили у ДСНС. Станом на 07:00 31 березня загинуло 16 людей (рятувальниками деблоковано з-під завалів 15 тіл загиблих, 1 людина померла у реанімації). Ракетний удар росіян по Миколаївській ОДА стався вранці 29 березня. 

14:30 – Кількість загиблих від удару по Миколаївській ОДА зросла до 20 осіб. Пошуково-рятувальні роботи продовжуються.

Снайпер 79 окремої десантно-штурмової бригади Миколаєва зупинив колону російської техніки, влучним попаданням у першу бронемашину. Зазнавши втрат, противник зупинив наступ та змушений був відійти. Під час бою миколаївський снайпер Микола Б. також взяв у полон російського офіцера. Про це повідомило командування десантно-штурмових військ ЗСУ.

Одещина

У військово-морській базі Севастополь завершено поповнення боєкомплекту крилатих ракет типу "Калібр" на фрегаті "Адмірал Макаров". Імовірність нанесення ракетних ударів по Одесі, Одеському регіону та інших областях держави залишається високою — інформує речник Одеської ОВА Сергій Братчук.

Чернігівщина

Вчора під Черніговом путінські виродки обстріляли колону волонтерів із п'яти автобусів. Волонтери проривалися на окуповану територію, щоби евакуювати звідти людей. Серед волонтерів одна загибла та четверо тяжко поранених. Одній автівці на щастя вдалося втекти з-під обстрілу. Водія поранено, він також в лікарні.

Українські військові з боєм вибили російських окупантів з села Слобода на Чернігівщині. За нами перемога! Слава ЗСУ!

На території Чернігівської області забороняється збирання, заготівля та здійснення операцій з металобрухтом, що утворився внаслідок знищення або пошкодження будь-якої військової техніки та її елементів, повідомив голова Чернігівської обласної державної адміністрації В'ячеслав Чаус, посилаючись на розпорядження № 121 від 30 березня. "Це необхідно для кращого документування агресії та злочинів російських військ", – зазначив він. Металошукачам доведеться потерпіти до кінця війни.

Збройні Сили звільнили Лукашівку та Слободу, – повідомив голова Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус.

18:30 – Російські окупанти розстріляли колону автобусів з волонтерами під Черніговом, які збиралися евакуювати людей з міста. Одна людина загинула, 4 було важко поранено. Одному з автобусів вдалося вирватися на пробитих шинах. Пораненого водія направили до лікарні.

Міського голову Сновська Олександра Медведьова, якого російські військові викрали 25 березня, відпустили додому, – повідомив голова Корюківської РВА Іван Ващенко. За словами Ващенка, наразі ще три людини зі Сновщини перебувають у полоні в росіян.

Сумщина

На Сумщині підняли з дна річки затонулий рашистський танк з мертвим екіпажем всередині. Лапті, мабуть, настільки вірили в інноваційність своєї техніки, що вирішили, що танк – це російський воєнний корабель. Зрештою він їм і виявився, але не в прямому, переносному сенсі.

Захід України

На Рівненщині СБУ викрила агента російських спецслужб, який збирав розвідувальну інформацію, у тому числі місця дислокації підрозділів ЗСУ.

У Львові поширюють неправдиву інформацію про бомбардування міста та злом системи оповіщення, повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький. "Все працює у штатному режимі. Якщо буде небезпека, на офіційних каналах опублікують інформацію", – запевнив він.

Довіряйте лише офіційним джерелам інформації! Кожен новий фейк – спроба ворога посіяти паніку.

 

1295

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: