fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:00 30 Бер 2022

Хроніка подій: тридцять п'ятий день оборони України від російської агресії (ОНОВЛЮЄТЬСЯ)

English version here

Сьогодні 30 березня і вже тридцять п'ять днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне.

Генштаб повідомляє:

Хроніка подій: тридцять п'ятий день оборони України від російської агресії

Від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну Генпрокуратура зареєструвала 3236 злочинів агресії та воєнних злочинів росії

  • Зокрема 3138 – порушення законів та звичаїв війни.
  • Також зафіксували 1185 злочинів проти національної безпеки, з яких 1297 за посягання на територіальну цілісність та недоторканість України. 

Країні-терористу не відмитися від цього ніколи! Розплата прийде! 

Згідно із законопроектом, зареєстрованим у Раді, передбачається не лише заборонити Московську церкву, а й конфіскувати всю її нерухомість.

Переважна більшість українців вважає, що "прості росіяни" винні в нападі рф на Україну. Про це свідчать результати опитування, проведеного Info Sapiens 28-29 березня 2022 року. У вторгненні росії звинуватили "простих росіян" 79% респондентів. Два тижні тому ця цифра становила 75%.

19:30 – Зеленський поговорив із Байденом. За словами Володимира Зеленського, він поділився з Президентом США оцінкою ситуації на полі бою та за столом перемовин. Президенти говорили про оборонну підтримку України, новий пакет санкцій проти росії, макрофінансову та гуманітарну допомогу.

Гуманітарні коридори

На 30 березня заплановано три гуманітарних коридори, повідомила глава МінТОТ Ірина Верещук:

  • Бердянськ – Запоріжжя;

Для евакуації маріупольців і доставки гуманітарної допомоги до міста Бердянськ.

  • Мелітополь – Запоріжжя;

Для доставки гуманітарної допомоги і евакуації людей з Мелітополя.

  • Енергодар – Запоріжжя;

Для проїзду колони людей на власному транспорті.

На зворотному шляху в місто до гуманітарних колон з Бердянська  і Мелітополя зможуть приєднатися люди на власному транспорті.

Президент Франції Еммануель Макрон не зміг погодити з путіним про евакуацію з Маріуполя. Вочевидь, домовлятися з вбивцею і психопатом значно складніше ніж красиві фотосесії робити. Місто-герой перебуває в облозі окупаційних військ вже понад місяць.

Міністерка з питань тимчасово окупованих територій Ірина Верещук повідомляє: Уряд готує програму підтримки примусово депортованих росією українців.

15:30 –  У Лисичанську автобуси для евакуації потрапили під ворожий обстріл, обійшлося без жертв, повідомив голова Луганської ОДА Сергій Гайдай. Загалом упродовж дня з цього міста врятовано 260 осіб. Також із Рубіжного евакуйовані 25 людей, із Сєвєродонецька – 73, із Кремінної – 58, з Попасної – 13.

22:00 – 30 березня спрацювали три заплановані коридори, 1 530 людей змогли виїхати на власному транспорті, повідомила міністерка реінтеграції Верещук. Водночас російські військові продовжили блокувати автобуси для евакуації та вантажівки з гумдопомогою у Василівці.

Перемовини України з росією

Вже підготовлено документи, щоб відбулася зустріч Зеленського та путіна, — про це розказав Подоляк. "Пакет документів уже готовий. Ми можемо вже виходити на підготовку зустрічей президентів. Безумовно, ми хочемо це зробити якнайшвидше".

МЗС КНР: Китай готовий зіграти конструктивну роль у просуванні російсько-українських переговорів.

Тим часом Байден не виключає, що може провести особисту зустріч із путіним.  Важлива умова для цієї зустрічі – сам путін та його підлеглі повинні зупинити та повністю відмовитися від військової агресії проти України.

16:00 – у путіна виключили з переговорів питання про Крим. За словами прессекретаря пєскова, рф вважає окупований півострів своєю територією, а отже за конституцією не може "обговорювати ні з ким долю територій рф, долі російських регіонів, це виключено".

"Жодних референдумів в Україні не відбудеться, поки російські війська не покинуть нашу територію, – запевняє Михайло Подоляк, Процедура буде така: референдум в Україні, після цього ратифікація країн-гарантів та ратифікація української Верховної Ради. Безумовно, референдум не проходитиме сьогодні, бо у нас військове  становище, йде війна".

У той же час влада Франції не бачить ознак прориву в переговорах між Україною та росією. "Багато заяв з боку російської влади… Я віритиму лише діям", – заявив міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан в інтерв'ю RFI.

Мирний атом

Голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі зараз перебуває на Южно-Українській АЕС, про що він повідомив у своєму Twitter. МАГАТЕ планує розпочати технічну допомогу у забезпеченні безпеки та захисту ядерних об'єктів України. "Життєво важливо бути на місці, щоб надавати ефективну підтримку України у ці надзвичайно важкі часи", – написав Гроссі.

Ірина Верещук після вибуху на військовому складі в Білгородській області рф закликала ООН вжити негайних заходів щодо демілітаризації зони ЧАЕС. "Не можна допустити повторення Білгорода на ЧАЕС! Прецедент на військових складах під російським містом Білгород вкотре показав надзвичайний рівень небезпеки, яку несуть росіяни у своєму непрофесійному поводженні з вибухонебезпечною зброєю", – сказала Верещук. За словами віце-прем'єрки, у зоні відчуження навколо ЧАЕС російські військові створили величезний склад боєприпасів, які можуть також здетонувати будь-якої миті.  Верещук заявила, що рф має якнайшвидше вивести війська з Чорнобильської зони – у контексті ядерної безпеки.

Більш того, за повідомленням Генштабу, російська армія, яка поки відмовилася від блокування Києва, тепер ще більше накопичує сили біля ЧАЕС.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову допомогу, зброю та добровольців

У межах спільних гуманітарних ініціатив Командування об'єднаних сил Збройних Сил України з Литви до України прибув п'ятнадцятитонний автопотяг з вантажем гуманітарного призначення. За словами командувача об'єднаних сил ЗС України генерал-лейтенанта Сергія Наєва, допомога складається з харчових продуктів довготривалого зберігання, а також засобів гігієни тощо. Командувач додав, що усі необхідні речі зібрали небайдужі люди з Польщі

У Великій Британії на благодійному концерті для України зібрали 16 мільйонів доларів

А Папа Римський пожертвував Україні автомобілі швидкої допомоги. Понтифік особисто виділив гроші на Fiat Ducato.  Перша карета швидкої допомоги вже прибула до Львова та обслуговуватиме мешканців міста.

У Словаччині відкриють гуманітарний хаб Закарпаття. Хаб міститиме пряму залізничну гілку між країнами, аеропорт і автомобільні магістралі з різними країнами.

Президент України Зеленський закликав Норвегію надати пересувні зенітно-ракетні комплекси "NASAMS". Також мова йшла про протикорабельні ракети "Harpoon".

І вже зараз Уряд Німеччини хоче якнайшвидше запропонувати Україні додаткові системи озброєння, щоб посилити опір російській армії. Про це пише Spiegel. За інформацією видання, у вівторок група держсекретарів відповідних відомств погодилася запропонувати уряду у Києві список різних систем озброєнь у найближчі кілька днів. Після цього Україна має вирішити для себе, яку зброю вона може використати найкраще.

Інформаційну платформу для іноземців, які хочуть допомогти Україні, створили українські волонтери. Універсальна англомовна інформаційна платформа Help Ukraine Online містить максимум можливостей для допомоги. Серед них списки фондів для фінансової допомоги, глобальні петиції, інструкції для участі в інформаційній боротьбі та багато іншого. Платформа створена за ініціативи українки Інни Нельсон, яка проживає в Австралії, у співпраці з українською діджитал-агенцією 42DM.

Допомога біженцям 

Рада ЄС прийняла план щодо 10 пунктів підтримки українських переселенців

 Що планується:

  • Створення платформи ЄС для обміну інформацією про реєстрацію всіх, хто прибуває;
  • Координація зусиль щодо роботи транспортних та інформаційних хабів для переселенців;
  • Розробка національних планів дій у НС, щоб задовольнити середньо- та довгострокові потреби;
  • Створення карти із можливостями прийому українців.  Держави-члени матимуть змогу вказувати, яке можуть прийняти переселенців;
  • Розробка заходів безпеки щодо протидії експлуатації українських переселенців;
  • Окремий пункт, що стосується прийому дітей, у тому числі тих, хто прибув на територію ЄС без дорослих.

Українські біженці зможуть забронювати житло через Booking зі знижкою від 50%. У компанії зазначили, що біженці з України зможуть забронювати житло за 3 дні до заїзду зі знижкою від 50%, або зовсім безкоштовно. У деяких випадках доведеться сплатити лише податки та збори. Житло зі зниженим тарифом матиме позначку "Ukraine Refugee Rate".  Такі знижки діятимуть на території кількох країн Європи: Словаччини,  Угорщини,  Румунії, Польщі,  Італії,  Німеччини,  Австрії,  Молдові, Нідерланди,  Чехії.

Добре ставлення працює в обидві сторони. В Сувалки, Польща, українські біженці влаштували суботник. 30 біженців зібралися і поприбирали центр міста. У такий спосіб українці вирішили подякувати місту та його жителям за тимчасовий прихисток. Поляки тішаться і хочуть в себе теж запровадити такий добрий звичай – весною прибирати у місті.

Новини від партнерів

Хроніка подій: тридцять п'ятий день оборони України від російської агресії

136 пар дитячих шкарпеток розвісили перед російським посольством у Берліні.

Стрічка із 136 розвішеними на ній дитячими шкарпетками символізувала 136 дитячих життів (на сьогоднішній день вже 145), що обірвалися лише за один місяць війни. Другий тиждень поспіль у великих містах Європи та Америки проходять Марші українських матерів «Save children of Ukraine». Жінки, що були змушені бігти від війни, знову вийшли розповісти про страждання та смерті українських дітей, військові злочини росії та вкотре благали закрити небо над Україною. 

Лондон підтвердив бажання стати одним із гарантів безпеки України, – заявила представник Британії в ООН Барбара Вудворд. "Ми хочемо будь-яким способом, яким можемо допомогти закінчити війну, забезпечити виведення російських військ. І ми щасливі відіграти цю роль, якщо Україна попросить".

Проте, як повідомляють ЗМІ, Британія відмовилася дати Україні гарантії безпеки, які є у країн НАТО.

Німеччина слідом за Британією оголосила про готовність стати гарантом безпеки для України в рамках майбутнього договору з рф. Про це агентству Reuters розповів речник німецького уряду Штеффен Хебестрайт. Він заявив, що у телефонній розмові з Володимиром Зеленським канцлер Німеччини Олаф Шольц повідомив про "загальну готовність" виступити в ролі країни-гаранта для України.  Щоправда, Хебестрайт не уточнив, чи ця роль включатиме військовий компонент.

Польща, Словаччина та Чехія відмовились брати участь у засіданні Вишеградської четвірки на знак протесту проти пропутінської політики угорського прем'єра Орбана.

А Парламент Канади підтримав безвіз з Україною. "Ми закликаємо уряд Канади запровадити безвізовий режим подорожей з України до Канади, зокрема, швидко надаючи електронний дозвіл на подорожі", – йдеться у прийнятому звіті.

У Берліні прапором України вкрили монумент із танком Т-34, який розташований біля меморіалу радянським військам. Посольство рф направило ноту протесту, а влада Берліну відповіла, що танк Т-34 був розроблений у Харкові, а Харків — це Україна.

Нова "антипутінська" кричалки пролунала під час матчу відбору на ЧС-2022 від польських фанатів. "Ruska kurwa" – так фанати збірної Польщі висловилися про війну росії в Україні.

Що там на росії?

Хроніка подій: тридцять п'ятий день оборони України від російської агресії

Російське медіа РБК пише, що в росії вирішили вкрасти близько 50 міжнародних брендів. Серед брендів, які належать до списку, Durex, Apple, Mastercard, BMW, Chanel, McDonald's, – компанії, які частково чи повністю вийшли з російського ринку. "Хто нам завадить, якщо вони йдуть з країни" – сказав РБК Александр Герштейн, що планує продавати Durex російського виробництва. Красти, грабувати і сподіватися, що за це нічого буде – справжня сутність московії.

Прокачування газу газопроводом Ямал-Європа впала до нуля – повідомляє Reuters. Кремль розпочинає шантаж Європи.

росія перекинула в Україну підрозділи з окупованих територій Грузії: близько 1200 військових з Південної Осетії та 800 — з Абхазії, повідомляє Генштаб ЗСУ.

Мобілізація "добровольців" в рф не має підтримки населення. Зокрема, у всій Калінінградській області вдалося назбирати лише 17 "добровольців". Схоже росіяни почали про щось здогадуватись – помирати в Україні бажаючих майже немає.

Колишній депутат держдуми росії Ілля Пономарьов повідомив, що все командування 331 гвардійського повітряно-десантного полку росії знищено в Україні.  Командир полку, полковник Сухарєв, убитий. Начальник штабу підполковник із офіцерами штабу та командирами рот та батальйонів теж загинули. 331 полк відповідальний за Іловайську бійню у 2014 році, коли російські частини вдарили в спину українським військам. Карма в дії.

В Німеччині голова Мінекономіки ФРН заявив, що країна не порушуватиме контракти і платитити за газ у рублях не буде, німецькі фірми з цим згодні. 

Австрія також не буде виконувати вимогу росії про оплату в рублях поставок природного газу.

Тим часом на росії впевнені, що Захід таки"зламається" і вигадують, за що б ще можна б було вимагати рублі. Речник держдуми рф Володін запропонував розширити список експортних товарів, за які оплату можна брати в рублях. Це добрива, зерно, нафта, вугілля, метал та ліс.  У своєму телеграм-каналі він закликав європейських політиків "перестати шукати виправдання, чому їхні країни не можуть платити у рублях". Це ще раз говорить про те, що слова "контракт", "порядність" і "домовленості" для росіян не більше ніж пусті звуки.

 Депутат Держдуми Михайло Делягін опублікував у своєму каналі опитування про …ядерний удар по Азербайджану. (До речі, зверніть увагу, майже половина читачів каналу проголосували "за"). Крім того, Делягін назвав Азербайджан "турецьким проксі та закликав "покарати— його за дії в Нагірному Карабаху. Aзербайджан моментально оголосив Делягіна в міжнародний розшук, повідомляють азербайджанські ЗМІ з посиланням на Генпрокуратуру країни.

А що чутно про Білорусь?

Лише за вчора з території Білорусі відбулося 7 пусків ракет по Українським містам.. Але Білорусь нам війну "не оголошувала".  Давайте будемо говорити прямо – Білорусь бере участь у цій війні.  І відповідатиме за скоєне.

Офіційні представники росії та Білорусі не будуть запрошені на церемонію вшанування жертв колишнього нацистського концтабору в німецькому Бухенвальді. Церемонія має відбутися 10 квітня. У цей день виповниться 77 років із дня визволення в'язнів табору.

Російські частини, які зазнали великих втрат в Україні, змушені були повернутися до Білорусі та росії для реорганізації та поповнення запасів, повідомили у міністерстві оборони Британії.

Тим часом Білорусь запровадила заборону на вивезення борошна грубого помелу з жита та ячменю, а також макаронних виробів на 3 місяці. Цей захід пояснюють " дотриманням продовольчої безпеки країни та недопущення дефіциту".

Сьогодні в Гомель привезли партію окупантів із радіаційним опроміненням з Чорнобильської зони. Вмирати покидьки будуть довго і болісно.

Російський брехунець 

Російські війська передислокуються, а не виводяться з Києва — пише Reuters з посиланням на держслужбовця США. "Будь-яке переміщення російських військ з-під Києва є передислокацією, а не виводом, і світ має бути готовим до великого наступу на інші райони України", – заявив він. Ми не здивовані – росія завжди бреше.

Нема довіри словам рашистів і в Генштабі ЗСУ. "Відведення російських військ, ймовірно, є ротацією окремих підрозділів і має на меті введення в оману військового керівництва ЗСУ та створення хибної уяви про відмову москви від задуму оточення Києва", – йдеться у зведенні Генштабу.

росія привчає брехати тих, хто до неї відноситься лояльно: голова МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що український уряд хотів вплинути на заплановані на неділю парламентські вибори. Він стверджує, що глава МЗС України Дмитро Кулеба нібито зателефонував послу України у Будапешті, "щоб проконсультуватися щодо можливості впливу на результати угорських виборів". Доказів гучної заяви чиновник не знайшов. 

На звинувачення Сійярто відреагував Глава МЗС України Дмитро Кулеба:  "На відміну від поведінки Угорщини в Україні, ми ніколи не втручалися у внутрішні справи Угорщини, тим більше напередодні виборів. Прикро бачити, як заради короткострокової передвиборної вигоди міністр Сійярто готовий вигадувати нісенітницю і руйнувати наші з ним відносини, які ми так довго вибудовували. Якщо  орден від лаврова для нього важливіший, ніж стосунки зі мною, то варто так прямо й сказати", – заявив Кулеба.

Санкціями по агресору!

Міжнародні санкції проти росії в перспективі 10 років завдадуть сильного удару по економіці рф і по всіх сферах життя росіян. Однак у найближчі 1-1,5 роки санкції не вплинуть на росію та її бюджет, який продовжить поповнюватися за рахунок нафтогазових доходів та надходжень від експорту інших товарів. До такого висновку прийшов Українського інституту майбутнього. Критичне значення для економіки рф може мати лише введення ембарго на імпорт російської нафти (меншою мірою газу), а також позиція Китаю – наскільки він допомагатиме росії компенсувати втрати.

Але довбати скажену бензоколонку треба продовжувати по всім фронтам. Лідери Британії, США, Франції, Німеччини та Італії виступили проти будь-яких послаблень, якщо йдеться про рішучість заходу у протистоянні російській агресії в Україні. Лідери під час розмови зійшлися на постійній необхідності підтримувати народ України в його боротьбі з російським варварським вторгненням.

Ізраїль та Туреччина почали обговорення щодо будівництва альтернативного газопроводу для Європи. Ідея полягає в тому, щоб побудувати підводний трубопровід із Туреччини в найбільше морське родовище природного газу Ізраїлю "Левіафан", а звідти газ надходитиме до Туреччини та країн ЄС.

Один з найбільших рітейлерів та виробників одягу – польський LPP Group, який володіє брендами Reserved, Cropp, House, Mohito та Sinsay, закрив усі магазини в росії.

Повністю виходить з росії і данська мережа меблевих магазинів JYSK.

Рада міністрів Польщі ухвалила положення, яке блокує імпорт вугілля з росії на національному рівні, повідомив речник Уряду Польщі Пьотр Мюллер. "Ми ввели норми, які блокують імпорт вугілля з росії на національному рівні. Це положення буде внесено безпосередньо у закон. Ми розуміємо, що це рішення може викликати певні юридичні сумніви, але не можемо більше чекати на рішення ЄС", – сказав Мюллер.

ЄС хоче посилити санкції проти росії найближчим часом, – про це пишуть у The Wall Street Journal. Зокрема, розглядаються санкції проти російських банків та сімей бізнесменів, а також посилення обмеження на використання криптовалюти. Пропозиція щодо нових санкцій очікується наступного тижня від Європейської комісії, виконавчого органу ЄС.  Потім ця пропозиція має бути узгоджена всіма 27 державами-членами, повідомляє видання.

Життя з урахуванням бойових дій

Компанія Google запустить ґрантову програму для українських стартапів. Стартапи зможуть отримати до $100 000.

В Україні сформовано стратегічний запас їжі на кілька років, тому голодними ми не залишимося. "Ми сформували стратегічні запаси їжі на кілька років. Це – ті запаси, які ми зібрали після посівної минулого року. Ми основні продовольчі запаси сьогодні формуємо з розрахунку на кілька місяців, не беручи основний блок зернових, а загальний продуктовий набір, який ми визначили  та формуємо, щоб забезпечити продовольчу безпеку України", – сказав прем'єр Шмигаль. Виявляється, миші таки не все з'їли.

Розпочав роботу новий функціонал у "Дія" — вже можна подати заявку на відшкодування втрати будинку чи квартири.

Також в Україні відновили роботу ЄДР та автореєстрацію ФОПів. Лише за одну добу українці відкрили понад 1000 нових бізнесів. Найбільше ФОПів зареєстрували у галузях інформаційних послуг, програмування та роздрібної торгівлі.

Компанія BetterMe надала українцям безкоштовний доступ до застосунку для підтримки фізичного здоров'я Health Coaching.

Трофеї ЗСУ

Хроніка подій: тридцять п'ятий день оборони України від російської агресії

Українські військові захопили російський сучасний комплект для наведення цілі навідника ПЗРК "9С935". Цей комплекс входить до складу системи управління "Барнаул-Т", який призначений для управління різними підрозділами протиповітряної оборони.

Хроніка подій: тридцять п'ятий день оборони України від російської агресії

Українські військові спалили логістичну колону рашистів.

Військові ЗСУ знищили російський танк Т-72. Від ракетного удару з Javelin не врятував ні активний захист, ні так званий "мангал" (наварені зверху ґрати), повідомили у Сухопутних військах ЗСУ. Після удару ракети в танку здетонував боєкомплект, і його башту зірвало. Екіпаж знищений, навіть на упізнання нічого привезти. Наявність у ЗСУ Javelin чи NLAW викликає в росіян паніку. Коли ракета влучає в танк, БТР, БМП чи іншу техніку, в екіпажу й десанту немає жодних шансів вижити. Доказ – на фото:

Київ і область

Сьогодні у Києві відкриють Південний міст для громадського транспорту.  Приватні автомобілі туди, як і раніше, заїжджати не зможуть. Поки що через міст курсуватимуть два автобуси – 22-й (Тростянецька – Жуляни) та 91-й (Ахматової – метро Голосіївська). А також "швидкі", фури з гуманітаркою та спецтранспорт.

⚡️ Голова Київської обласної державної адміністрації Олександр Павлюк розповів про ситуацію у Київській області станом на 30 березня.

Найбільш небезпечними напрямками на Київщині залишаються:

  • Населені пункти вздовж Житомирської траси
  • Буча – Ворзель – Гостомель
  • Немішаєве
  • Дмитрівська громада
  • Макарівська громада
  • північ Вишгородського району
  • території деяких населених пунктів Баришівської, Калитнянської, Великодимерської громад Броварського району.

За минулу добу зафіксовано понад 30 обстрілів російськими військами житлових масивів та соціальної інфраструктури Київщини. 

В Ірпені досі залишаються близько трьох тисяч людей, їх намагаються вивезти. 30 березня евакуювали 150 людей, третина з яких – діти. ЗСУ повністю контролюють Ірпінь, однак повертатися до міста ще небезпечно – місто заміноване, а ворожі обстріли продовжуються. 50% міста зруйновано, деякі завали ще не розбирали.

2 колони загарбників, які раніше тиснули на Бровари і базувалися в районі Нової та Старої Басані, розпочали свій рух у бік кордону з рф. Про це повідомив Антон Геращенко. Одна йде через Ічню, інша через Лосинівку.  В одній 300 одиниць техніки.  В іншій 150. Ймовірно, виводять техніку для того, щоб посилити своє угруповання на Донбасі.

Донеччина і Луганщина

Хроніка подій: тридцять п'ятий день оборони України від російської агресії

путін продовжує "демілітаризувати" мирне населення Луганщини. Сьогодні близько 6:30 ранку відбувся потужний обстріл міста Лисичанськ. За повідомленням губернатора Луганської області Сергія Гайдая, зруйновано кілька багатоповерхівок під завалами люди. Є жертви.

12:00 – UPD. У Лисичанську внаслідок обстрілів загинула людина, ще 13 врятували. Також під час артилерійських ворожих обстрілів постраждали двоє дітей: поранення важкі.

рашисти обстріляли Кремінну з авіації, а позиційні бої в Попасній та Рубіжному досі тривають. Окупантам не вдалось взяти під контроль українські міста. 

На Донеччині у населених пунктах Мар'їнської ВЦА близько 7:00 окупанти розпочали артобстріл. Є значні руйнування, пожежі. Численні руйнування від попередніх обстрілів зафіксовані і в Авдіївці.

Окупаційна влада на тимчасово окупованій території Луганщини планує провести чергову хвилю мобілізації з 1 квітня. Ймовірно, це спробують зробити і на нещодавно захоплених територіях області, повідомляє Генштаб ЗСУ.

Російські тварини цілеспрямовано обстріляли відмічену червоним хрестом будівлю у Маріуполі. Такими позначками Міжнародного комітету Червоного Хреста позначають місця, де можуть перебувати поранені, цивільні або гуманітарні грузи. Удари завдали артилерією та авіацією.

20:30 –  На Луганщині загострення. Росіяни без упину гатять по мирних містах, внаслідок чого двоє людей загинули, а п'ятеро постраждали, повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Лисичанськ росіяни обстрілюють з артилерії, по Попасній б'ють авіацією. Внаслідок потужних обстрілів Сєвєродонецька, Рубіжного, Лисичанська, Кремінної пошкоджено близько 18 об'єктів. Гайдай закликає мешканців Луганщини залишатися в укриттях.

На Донеччині росіяни знову використали фосфорні снаряди – на цей раз у Мар'їнці. У місті виявили з десяток загорянь, їх ліквідували службовці ДСНС.

Також під обстріл потрапили Георгіївка, Новокалинове та Очеретине – постраждалих серед цивільних немає, але пошкоджено кілька будинків. Внаслідок обстрілів знову знеструмлено Авдіївку.

Запоріжжя

Заступниці Бердянської РДА повідомили про підозру у державній зраді. За даними слідства, посадовиця добровільно зголосилася допомагати фсб в проведенні підривної діяльності проти ЗСУ та патріотично налаштованого населення

Сумщина

У Сумській області на кордоні з рф окупанти 29 березня влаштували провокацію в пункті пропуску Рижівка. Вони встановили там свій БТР і самі ж його підірвали. Про це повідомив голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький. Після самоподриву орки, начебто аби помститися українцям, спалили український прикордонний пункт пропуску на кордоні з рф.

Окупанти мінують територію України мінами із сейсмічним датчиком. Тобто ці міни реагують на вібрацію від кроків. Використання мін ПОМ-3 "Медальйон" зафіксували на Харківщині та Сумщині, повідомляє Генштаб ЗСУ. Коли міна "чує" наближення людини, його бойова частина вилітає на висоту близько 1-1,5 м і вибухає. Військові попереджають: якщо побачите таку міну, у жодному разі не підходьте близько та не підпускайте до неї інших людей. У разі виявлення – одразу телефонуйте в поліцію.

Чернігівщина

Уночі сильний артилерійський обстріл міста. Дані щодо жертв та руйнувань уточнюють.

Ще одну людину викрали вчора російські військові на Сновщині. Мова йде про старосту Новоборовицького старостинського округу Анатолія Сірого. Інформацію підтвердили у Сновській міській раді."Військові сказали, що не будуть наражати на небезпеку населення і повернуть старосту за умови, якщо буде розчищено дорогу до Нових Боровичів від повалених дерев", – йдеться у повідомленні на Фейсбук-сторінці міськради.

Вночі окупанти вкотре обстрілювали Чернігів. Через обстріли горів ринок та торговий центр. Загалом за минулу добу трапилось 20 пожеж. Є травмовані.

Також вночі 30 березня у Чернігові росіяни обстріляли обласну універсальну бібліотеку імені Короленка, що розташована у центрі міста і має історичну цінність.

Міський голова Ніжина Олександр Кодола повідомив, що внаслідок російських обстрілів Ніжина 29 березня травми отримали шість людей, серед яких одна дитина. Одна людина загинула. Пошкоджені 10 приватних будинків, три зруйновані, також є пошкодження автомобілів і гаражів. 

Миколаївщина

У Миколаєві продовжуються пошуково-рятувальні роботи після влучання ворожої ракети в дев'ятиповерхову будівлю облдержадміністрації та руйнування центральної секції з 9 по 1 поверхи. Станом на 14:30 30 березня відомо про 15 загиблих.  36 осіб травмовано.

Херсонщина

На Херсонщині протягом ночі було чутно сильні вибухи та обстріли у різних районах області. Найбільше постраждали Бериславський та Каховський райони. Місцеві жителі повідомляють про знищену інфрастуктуру, житлові будинки. Також серед цивільного населення є постраждалі та, на жаль, вбиті. Інформацію уточнюють.

В Великій Білозерці підрозділи російських окупантів розосередились по всьому населеному пункту та розташували техніку між житлових будинків. Ховатися за спинами цивільних – звична тактика російських людожерів.

Російські окупанти заявляють, що область повністю під їхнім контролем, проте українські військові вже відбили кілька сіл, напалили техніки. ЗСУ повідомляють, що за декілька днів вони просунулися на 15 кілометрів вперед.

У Херсоні російські окупанти викрали священника Сергія Чудиновича. О 8:30 його забрали прямо з церкви. Сергій Чудинович – настоятель церкви Пресвятої Богородиці, відомий у Херсоні громадський діяч та волонтер.

20:00 – UPD: Херсонського священника Сергія Чудиновича, якого затримали зранку, відпустили додому, повідомив Єпископ Херсонський і Таврійський, керуючий Херсонською єпархією ПЦУ Никодим.

Одещина 

Хроніка подій: тридцять п'ятий день оборони України від російської агресії

Російські військові замінували акваторію Чорного моря, використавши міни, захоплені у 2014 році після окупації Криму. Це зробили задля того, щоб дискредитувати Україну, заявили в українському МЗС.

Крім того, наразі у водах Чорного моря орками заблоковані щонайменше 90 цивільних суден, які призначені для транспортування продовольства, зокрема зерна. Ціль терористів – спровокувати продовольчу кризу в ряді країн світу. 

Сумщина

В Охтирці продовжують прибирати місто після місяця бомбардувань. Зараз намагаються навести лад в Охтирському міському краєзнавчому музеї.

Хмельниччина 

Вночі ворог завдав трьох ударів по промислових об'єктах Хмельницької області – повідомив голова ОДА Сергій Гамалій. Пожежі вже локалізовані силами ДСНС. Інформацію щодо постраждалих перевіряюється.

Одну із крилатих ракет окупанта, яка була спрямована на об'єкти цивільної інфраструктури Хмельниччини, збито ракетою класу "повітря-повітря" з українського винищувача

Харківщина

Вчора близько 22:30 рашисти обстріляли Салтівку (Харків). Горіли близько десятка квартир у житлових багатоповерхівках. Жертв та постраждалих немає.

По області тривають бої в Ізюмському напрямку, ЗСУ збили 1 винищувач та безпілотник.

У Харкові школяр працював коригувальником вогню. "Я займався координуванням вогню у Телеграмі", – розповідає учень. Він каже, що натрапив на рекламу в інтернеті, де обіцяли гроші за прості завдання. Йому необхідно було робити скріншоти Google-карт за конкретними адресами у Харкові. А за кілька днів туди потрапили ворожі снаряди… Хлопець усвідомив, що допомагав рашистам, коли додому завітали СБУшники. Батько школяра в шоці. 

Батьки! Дивіться чим займаються ваші діти! Розкажіть їм про цей випадок, щоб вони не потрапили на гачок до винахідливого і підступного ворога.

На Харківщині військові ЗСУ розвернули колону окупантів та знищили їхній хвалений "Сонцепьок". "Колона йшла на село на Харківщині і отримала відсіч. Окупанти почали розбігатися, ТЗМку від «Сонцепьока» розвернули, щоб вертатися на ній у бік російського кордону. Але в тилу їх вже чекали ми", – розповів історію знищеного зразка один з воїнів. Тепер російська важка вогнеметна система залпового вогню, про яку навіть знімали однойменний пропагандистський фільм – просто груда металобрухту.

Українські повітряні сили збили три літаки-винищувачі та один БПЛА на Слобожанському напрямку, повідомляє Повітряне командування "Схід".

21:00 – Українські військові "зачистили" від залишків ворогів Малу Рогань на Харківщині. Про це доповіло Міністерство оборони. 

По Харкову ж весь день окупанти ведуть хаотичний вогонь з різних видів озброєння. Мета – дестабілізація ситуації в місті. Про це заявив голова Харківської ОДА Олег Синєгубов у відеозверненні в Telegram.

Дніпропетровщина 

Вдень окупанти обстріляли територію Апостолівської громади з боку Херсонської області. На щастя, постраждалих немає. Ушкоджених об'єктів також.

20:30 – росія обстріляла ракетами нафтобазу у Дніпропетровській області. Об'єкт знищено.  Уламками іншої ракети пошкоджено ще два бензовози.  Постраждалих чи загиблих немає. Про це повідомляє голова облради Микола Лукашук.

Мер міста Борис Філатов обіцяє завтра разом з СБУ розпочати у Дніпрі "полювання" на людей, які викладають фото обстрілів.

Захід України

Рятувальники загасили пожежу на нафтобазі на Рівненщині. На місці працювали 67 вогнеборців, 17 одиниць техніки, а також 2 пожежних потяги, повідомила ДСНС. Пожежа сталася 28 березня 2022 року після ворожого ракетного удару.Фото: Сухопутні війська ЗС України[/caption]

Киев и область

Сегодня в Киеве откроют Южный мост для общественного транспорта.  Частные автомобили туда по-прежнему заезжать не смогут. Пока через мост будут курсировать два автобуса — 22-й (Тростянецкая — Жуляны) и 91-й (Ахматовой — метро Голосеевская). А также «быстрые», фуры с гуманитаркой и спецтранспорт.

⚡️ Глава Киевской областной государственной администрации Александр Павлюк рассказал о ситуации в Киевской области по состоянию на 30 марта.

Наиболее опасными направлениями в Киевской области остаются:

Населённые пункты вдоль Житомирской трассы

  • Буча — Ворзель — Гостомель
  • Немешаево
  • Дмитровская громада
  • Макаровская громада
  • север Вышгородского района
  • территории некоторых населенных пунктов Барышевской, Калитнянской, Великодымерской громад Броварского района.

За прошедшие сутки зафиксировано более 30 обстрелов российскими войсками жилых массивов и социальной инфраструктуры Киевской области.

В Ирпене до сих пор остаются около трех тысяч человек, их пытаются вывезти. 30 марта эвакуировали 150 человек, треть из которых — дети. ВСУ полностью контролируют Ирпень, однако возвращаться в город еще опасно — город заминирован, а вражеские обстрелы продолжаются. 50% города разрушены, некоторые завалы еще не разбирали.

2 колонны захватчиков, которые ранее давили на Бровары и базировались в районе Новой и Старой Басани, начали свое движение в сторону границы с рф. Об этом сообщил Антон Геращенко. Одна идет через Ичню, другая через Лосиновку. В одной 300 единиц техники. В другой 150. Вероятно выводят технику для того, чтобы усилить свою группировку на Донбассе.

Донетчина и Луганщина

Хроніка подій: тридцять п'ятий день оборони України від російської агресії

путин продолжает «демилитаризировать» мирное население Луганщины. Сегодня около 6:30 утра произошел мощный обстрел города Лисичанск. По сообщению губернатора Луганской области Сергея Гайдая, разрушены несколько многоэтажек, под завалами люди. Есть жертвы.

12:00 — UPD: В Лисичанске в результате обстрелов погиб человек, еще 13 спасли. Также во время артиллерийских вражеских обстрелов пострадали двое детей: ранения тяжелые.

рашисты обстреляли Кременную с авиации, а позиционные бои в Попасной и Рубежном до сих пор продолжаются. Оккупантам не удалось взять под контроль украинские города. 

В Донецкой области в населенных пунктах Марьинской ВГА около 7:00 оккупанты начали артобстрел. Имеются значительные разрушения, пожары. Многочисленные разрушения от предварительных обстрелов зафиксированы и в Авдеевке.

Оккупационные власти на временно оккупированной территории Луганщины планируют провести очередную волну мобилизации с 1 апреля. Вероятно, это попытаются сделать и на недавно захваченных территориях области, сообщает Генштаб ВСУ.

российские твари целенаправленно обстреляли отмеченное красным крестом здание в Мариуполе. Такими отметками Международного комитета Красного Креста обозначают места, где могут находиться раненые, гражданские или гуманитарные грузы. Удары нанесли артиллерией и авиацией.

20:30 — В Луганской области обострение. Россияне безостановочно бьют по мирным городам, в результате чего два человека погибли, а пятеро пострадали, сообщает глава Луганской ОВА Сергей Гайдай.

Лисичанск россияне обстреливают из артиллерии, по Попасной бьют авиацией. В результате мощных обстрелов Северодонецка, Рубежного, Лисичанска, Кременной повреждено около 18 объектов. Гайдай призывает жителей Луганщины оставаться в укрытиях.

В Донецкой области россияне снова использовали фосфорные снаряды — на этот раз в Марьинке. В городе было обнаружено с десяток возгораний, их ликвидировали работники ГСЧС.

Также под обстрелы попали Георгиевка, Новокалиново и Очеретино — пострадавших среди гражданских нет, но повреждено несколько домов. В результате обстрелов снова обесточена Авдеевка.

Запорожье

Заместительнице Бердянской РГА сообщили о подозрении в государственной измене. По данным следствия, чиновница добровольно вызвалась помогать ФСБ в проведении подрывной деятельности против ВСУ и патриотически настроенного населения

Сумщина

В Сумской области на границе с рф оккупанты 29 марта устроили провокацию в пункте пропуска Рыжевка. Они установили там свой БТР и сами его взорвали. Об этом сообщил глава Сумской областной военной администрации Дмитрий Живицкий. После самоподрыва орки, якобы для отмщения украинцам, сожгли украинский пограничный пункт пропуска на границе с рф.

Оккупанты минируют территорию Украины минами с сейсмическим датчиком. То есть, эти мины реагируют на вибрацию от шагов. Использование мин ПОМ-3 «Медальон» зафиксировали на Харьковщине и Сумщине, сообщает Генштаб ВСУ. Когда мина «слышит» приближение человека, ее боевая часть вылетает на высоту около 1-1,5 м и взрывается. Военные предупреждают: если увидите такую мину, ни в коем случае не подходите близко и не подпускайте к ней других людей. В случае обнаружения — сразу звоните в полицию.

Черниговщина

Еще одного человека похитили вчера российские военные на Сновщине. Речь идет о старосте Новоборовицкого старостинского округа Анатолии Сером. Информацию подтвердили в Сновском городском совете. «Военные сказали, что не будут подвергать опасности население и вернут старосту при условии, если будет расчищена дорога до Новых Боровичей от поваленных деревьев», — говорится в сообщении на Фейсбук-странице горсовета.

Ночью оккупанты в очередной раз обстреливали Чернигов. Из-за обстрелов горел рынок и торговый центр. Всего за минувшие сутки произошло 20 пожаров. Есть травмированные.

Также ночью 30 марта в Чернигове россияне обстреляли областную универсальную библиотеку имени Короленко, расположенную в центре города и имеющую историческую ценность.

Мэр Нежина Александр Кодола сообщил, что в результате российских обстрелов Нежина 29 марта травмы получили шесть человек, среди которых один ребенок. Один человек погиб. Повреждены 10 частных домов, три разрушено, также есть повреждения автомобилей и гаражей.

Николаевщина

В Николаеве продолжаются поисково-спасательные работы после попадания вражеской ракеты в девятиэтажное здание облгосадминистрации и разрушение центральной секции с 9 по 1 этаж. По состоянию на 14:30 30 марта известно о 15 погибших. 36 человек травмированы.

Херсонщина

В Херсонской области ночью были слышны сильные взрывы и обстрелы в разных районах области. Больше всего пострадали Бериславский и Каховский районы. Местные жители сообщают об уничтоженной инфраструктуре, жилых домах. Также среди гражданского населения есть пострадавшие и, к сожалению, убитые. Информацию уточняют.

В Великой Белозерке подразделения российских оккупантов рассредоточились по всему населенному пункту и расположили технику между жилыми домами. Прятаться за спинами гражданских — привычная тактика российских людоедов.

Российские оккупанты заявляют, что область полностью под их контролем, однако украинские военные уже отбили несколько сел, сожгли технику. ВСУ сообщают, что за несколько дней они продвинулись на 15 километров вперед.

В Херсоне русские оккупанты похитили священника Сергея Чудиновича. В 8:30 его забрали прямо из церкви. Сергей Чудинович — настоятель церкви Пресвятой Богородицы, известный в Херсоне общественный деятель и волонтер.

20:00 — UPD: Херсонского священника Сергея Чудиновича, задержанного утром, отпустили домой, сообщил Епископ Херсонский и Таврический, управляющий Херсонской епархией ПЦУ Никодим.

Одесская область 

Хроніка подій: тридцять п'ятий день оборони України від російської агресії

Российские военные заминировали акваторию Черного моря, использовав мины, захваченные в 2014 году после оккупации Крыма. Это сделали для дискредитации Украины, заявили в украинском МИД.

Кроме того, в настоящее время в водах Черного моря орками заблокированы по меньшей мере 90 гражданских судов, предназначенных для транспортировки продовольствия, в том числе зерна. Цель террористов — спровоцировать продовольственный кризис в ряде стран мира. 

Сумщина

В Ахтырке продолжают убирать город после месяца бомбардировок. Сейчас пытаются навести порядок в Ахтырском городском краеведческом музее.

Хмельницкая область 

Ночью враг нанес три удара по промышленным объектам Хмельницкой области — сообщил председатель ОГА Сергей Гамалий. Пожар уже локализован силами ГСЧС. Информация о пострадавших проверяется.

Одна из крылатых ракет оккупанта, которая была направлена ​​на объекты гражданской инфраструктуры Хмельницкой области, была сбита ракетой класса «воздух-воздух» из украинского истребителя

Черниговщина

Ночью сильные артиллерийские обстрелы города. Данные о жертвах и разрушениях уточняются.

Харьковщина

Вчера около 22:30 рашисты обстреляли Салтовку (Харьков). Горели около десятка квартир в жилых многоэтажках. Жертв и пострадавших нет.

По области продолжаются бои в Изюмском направлении, ВСУ сбили 1 истребитель и беспилотник.

В Харькове школьник работал корректировщиком огня. «Я занимался координированием огня в телеграмме», — говорит ученик. Он говорит, что наткнулся на рекламу в интернете, где обещали деньги за простые задания. Ему необходимо было делать скриншоты Google-карт по конкретным адресам в Харькове. А через несколько дней туда попали вражеские снаряды… Парень осознал, что помогал рашистам, когда дом посетили СБУшники. Отец школьника в шоке. 

Родители! Смотрите, чем занимаются ваши дети! Расскажите им об этом случае, чтобы они не попали на крючок к изобретательному и коварному врагу.

На Харьковщине военные ВСУ развернули колонну оккупантов и уничтожили их хваленый «Солнцепек». «Колонна шла на село в Харьковской области и получила отпор. Оккупанты начали разбегаться, ТЗМку от «Солнцепека» развернули, чтобы возвращаться на ней в сторону российской границы. Но в тылу их уже ждали мы», — рассказал историю уничтоженного образца один из воинов. Теперь российская тяжелая огнеметная система залпового огня, о которой даже снимали одноименный пропагандистский фильм — просто груда металлолома.

Украинские воздушные силы сбили три самолета-истребителя и один БПЛА на Слобожанском направлении, сообщает Воздушное командование «Схід».

21:00 — Украинские военные «зачистили» от остатков врагов Малую Рогань на Харьковщине. Об этом сообщило Министерство обороны.

По Харькову же весь день оккупанты  ведут хаотичный огонь из разных видов вооружения. Цель — дестабилизация ситуации в городе. Об этом заявил глава Харьковской ОГА Олег Синегубов в видеообращении в Telegram.

Днепропетровщина

Днем оккупанты обстреляли территорию Апостоловской громады со стороны Херсонской области. К счастью, пострадавших нет. Поврежденных объектов тоже.

20:30 — россия обстреляла ракетами нефтебазу в Днепропетровской области. Объект уничтожен. Обломками другой ракеты повреждены еще два бензовоза. Пострадавших или погибших нет. Об этом сообщает глава облсовета Николай Лукашук.

Мэр города Борис Филатов обещает завтра вместе с СБУ начать в Днепре «охоту» на людей, которые выкладывают фото обстрелов.

Запад Украины

Спасатели потушили пожар на нефтебазе в Ровенской области. На месте работали 67 пожарных, 17 единиц техники, а также 2 пожарных поезда, сообщила ГСЧС. Пожар случился 28 марта 2022 года после вражеского ракетного удара.

 

910

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: