fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:06 28 Бер 2022

Хроніка подій: тридцять третій день оборони України від російської агресії

English version here

Фото Reuters

Сьогодні 28 березня і вже тридцять три дні триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне.

В Україні знищили вже 17000 російських військових!

Окупанти втрачають по 500 солдатів на день.

Хроніка подій: тридцять третій день оборони України від російської агресії

Протягом тижня підрозділи Об'єднаних сил відбили 63 ворожі атаки

Завдяки умілим діям та майстерності військовослужбовців угруповання Об'єднаних сил протягом поточної доби було успішно відбито 5 атак ворога, повідомляють в ООС.

Лише за минулу добу українські захисники знищили 2 танки, БМП та автомобіль противника, повітряні сили ЗСУ збили 4 літаки російських військових, два безпілотники, дві крилаті ракети та вертоліт.

Загалом за тиждень наші військовослужбовці знищили 80 танків, 72 одиниці броньованої та 48 автомобільної техніки, 19 артилерійських систем, 7 безпілотних літальних апаратів, 14 літаків, гелікоптер та патрульний катер противника. Також, воїни Об'єднаних сил знищили сучасний російський комплекс радіоелектронної боротьби "Леєр-3" та захопили п'ять БМП-3 окупантів.

Вчора російські нелюди завдали нових ракетних ударів по Луцьку, Харкову, Житомиру, Рівному, а також не припиняють килимових бомбардувань Маріуполя. "У росіян немає більше мови, гуманізму, цивілізованості. Лише ракети, бомби та спроби стерти з лиця Землі Україну. Європі це точно подобається?", – повідомляючи про обстріли, питає Михайло Подоляк.

В заручниках рашистів перебувають голови громад, активісти, священники, волонтери, чиновники та інші українці, які відмовляються співпрацювати з окупантами. Станом на 26 березня у списку 36 осіб.

Жертвами російських окупантів від початку повномасштабного вторгнення в Україну стали 1119 мирних громадян.  Ще 1790 було поранено, -–  заявили в ООН. 3,8 мільйона українців виїхали з країни, ще 6,5 млн стали внутрішніми переселенцями. 13 мільйонів людей "застрягли" у зонах бойових дій, виїхати звідти вони не можуть.

війна

143 дитини загинули через збройну агресію рф в Україні, ще 216 – поранено.

Путін недооцінив реакцію України на вторгнення. Російські війська виснажаться в наступні 7-8 днів – такий прогноз надав колишній командувач армії США в Європі, генерал Бен Ходжес. За його словами, у росіян проблеми, і вони про це знають, тому і просять допомоги у Китаю та Сирії. Проте, при втраті сил, вони все ще будуть здатні обстрілювати міста ракетами.

Також за даними британської розвідки, після знищення корабля "Саратов" росія вже не впевнена у  можливості проведення операцій біля узбережжя України. Моральний дух окупантів низький, а українські війська агресивно протистоять ворогу. 

12:00 – Британська Daily Mail повідомляє про чергову зірвану спробу замаху на життя Володимира Зеленського. Цього разу біля кордону Словаччини та Угорщини захоплено військовий загін із 25 осіб під керівництвом російської спецслужби, метою якого було фізичне знищення українського керівництва.  

Українські розвідники розсекретили імена та паспортні дані 620 співробітників ФСБ, які діють у Європі. Повний список злочинних агентів на сайті ГУР тут.

13:00 – Зеленський повідомив, що деякі мери українських міст, яких раніше викрали рашисти, вже не живі. Інших подробиць поки що немає.

Посол України у США Оксана Маркарова: російське вторгнення в Україну – "брутальний геноцид", що має на меті знищити Україну як націю. Україна вже 33 дні захищає себе та Європу від однієї з найбільших країн, яка має ядерну зброю.

Вірменія стала учасником бойових дій в Україні. Вона передала рф 4 винищувачі разом із пілотами для використання проти України – про це дізналися турецькі ЗМІ. За даними телеканалу Haber Global, це сталося 25 березня і це може означати, що Вірменія сприяла посиленню конфлікту, а не миру у регіоні. Уряд Вірменії заперечує участь у війні проти України. Кажуть, що не передавали армії рф винищувачі.

Гуманітарні коридори 

27 березня в Україні спрацювали обидва заявлених гуманітарні коридори, вдалося евакуювати 1100 людей.  З них понад півтисячі — маріупольці, які власним транспортом дісталися Запоріжжя.

На 28 березня було заплановано 7 гуманітарних коридорів, проте розвідка повідомила про можливі провокації з боку окупантів на маршрутах. Тому, з міркувань безпеки громадян, сьогодні гуманітарні коридори не відкриваємо, – проінформувала Ірина Верещук.

Ситуація на Луганщині. "Евакуйовуємо всіх, хто хоче виїхати – сьогодні майже 400 осіб вже очікують на потяг", повідомив Сергій Гайдай.

Вдалося вивезти: 

  • 221 людину із Сєвєродонецька, 
  • 118 – з Лисичанська, 
  • 30 – з Попасної, 
  • 20 – з Рубіжного, де небезпечно майже щогодини. 

"Дуже багато людей необхідно врятувати із центра Рубіжного – ми докладаємо надзусиль, щоб туди прорватися. Вчора вдалося, сьогодні там було вкрай небезпечно. Упевнений, виїдуть всі бажаючі – бережіть себе і дочекайтеся

Вірте в міць Збройних сил України!"

Президент Франції Макрон знайшов себе в гуманітарній місії. Він заявив, що планує провести перемовини з путіним щодо евакуації мешканців Маріуполя. Раніше він повідомляв про намір Франції за участі Греції та Туреччини вивезти мирних жителів з міста.

22:00 – До Запоріжжя прибула колона з 15 автобусів із Бердянську. Вдалося евакуювати ще 881 людину.

Мирний атом

Україна вимагає від Радбезу ООН негайно вжити заходів для демілітаризації зони відчуження ЧАЕС, захопленої російськими окупантами, та ввести туди спеціальну місію.

У Чорнобильській зоні знову почалися пожежі, горять приблизно 10 тисяч гектарів лісу, повідомив 28 березня в ефірі телеканалу "Еспресо" радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко.

При чому у ДСНС України інформацію щодо масштабних пожеж у Чорнобильській Зоні відчуження та безумовного (обов'язкового) відселення спростували. Державна служба України з надзвичайних ситуацій повідомляє: станом на 7:57 28 березня, відповідно до даних супутникових знімків викидів тепла та їх потужностей, пожежі та загорання в Зоні відчуження та безумовного (обов'язкового) відселення відсутні.

За інформацією експлуатуючої організації 28.03.2022 року приблизно о 14:00 ядерна підкритична установка "Джерело нейтронів" в черговий раз потрапила під обстріли. У результаті чергового акту ядерного тероризму з боку рф будівлі та інфраструктура зазнали серйозних пошкоджень. Детально оцінити масштаби пошкоджень та їх вплив на ядерну та радіаційну безпеку у даний час неможливо через інтенсивні бойові дії, які не припиняються у районі розташування цієї ядерної установки.

"Енергоатом" розповів, що по версії рашистів, окупанти захопили Запорізьку АЕС з використанням важкої зброї, аби "врятувати станцію від українських нацистів, які збирались вчинити теракт". Ця маячня була сказана ними під час міжнародної Конвенції з фізичного захисту ядерних матеріалів.

Інфраструктура 

Міністр енергетики Герман Галущенко назвав найбільш постраждалими енергетичними об'єктами від війни Луганську ТЕС, Охтирську ТЕЦ, Трипільську ТЕС та Чернігівську ТЕЦ. "Луганська ТЕС ДТЕК – ми її втратили, але вона не розбита. Фактично повністю розбита Охтирська ТЕЦ, там було пряме потрапляння двох снарядів", – зазначив міністр. За його словами, також намагались обстрілювати Трипільську ТЕС "Центренерго", та не один раз снаряди попадали в Чернігівську ТЕЦ. 

Втрати України в енергетичному секторі, спричинені війною, оцінюються у $2 млрд.

18:00 –  "Укрзалізниця" відновила пошкоджену в результаті обстрілу контактну мережу непарної колії на перегоні Вишневе-Боярка. Проте, через відновлення обстрілів роботи по відновленню контактної мережі парної колії тимчасово призупинено. "Ми повернемось до роботи, як тільки це буде безпечно, щоб якомога швидше відновити рух поїздів цією ділянкою", — сказали у компанії.

"Укргазбанк" готовий віддати всю готівку в рублях росіянам, які здаватимуться ЗСУ разом з технікою та зброєю. "Всі ми знаємо, що російському війську бракує мотивації, тому ми вирішили трохи підштовхнути їх до прийняття вірного рішення і готові заплатити більше грошей, ніж пропонують їм вдома. Навіть більше тієї посмертної виплати, на яку спромоглася  їхня держава", – заохотили в "Укргазбанку". 

Перемовини України з росією

"Попереду – новий раунд переговорів, бо ми шукаємо миру. Наші пріоритети відомі. Суверенітет і територіальна цілісність України не підлягають сумніву. Дієві гарантії безпеки для нашої держави – обовʼязкові. Очевидна й наша мета – мир і якнайшвидше відновлення нормального життя в Україні" – так сказав у своєму зверненні за підсумками 32-го дня війни Президент Володимир Зеленський.

Голова Євроради Шарль Мішель заявив, що необхідно продовжувати діалог із росією щодо ситуації в Україні. На його думку, росія скоїла військові злочини в Україні, але діалог із путіним необхідний – "подобається це чи ні".

Переговори України та росії розпочнуться сьогодні ввечері, 28 березня, у Стамбулі, – інформація із ЗМІ з посиланням на високопоставленого турецького чиновника.

12:30 – Давид Арахамія повідомив, що черговий раунд переговорів між Україною та росією стартує у вівторок із 10:00.

пєсков заявив, що зустрічі путіна та Зеленського після переговорів у Стамбулі не буде.

лавров: росія зацікавлена ​​у тому, щоб черговий раунд переговорів між Україною та росією увінчався успіхом. Ми навіть знаємо як цього "успєшного успєху" досягти прямо зараз – забирайтеся геть з нашої країни!

18:30 –  В Держдепартаменті США вважають, що черговий раунд переговорів між Україною та росії провалиться: путін не хоче завершення війни і до компромісів ще не готовий.

20:00 – Президент Туреччини проведе переговори з делегаціями України та рф перед їхньою зустріччю у Стамбулі. Про це президент Туреччини заявив за підсумками засідання турецького кабміну.  Він зазначив, що телефонні переговори з президентами Зеленським та путіним "тривають у позитивному ключі".

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову допомогу, зброю та добровольців

війна

Медійна підтримка теж важлива. Зірки світового кінематографу на церемонії вручення "Оскара" одягли значки чи стрічки на знак підтримки України. Також на церемонії відбулася Хвилина мовчання на честь України. На екрані було запущено текст про те, що зараз в Україні мільйони сімей потребують їжі, води та медикаментів. Шкода тільки, що про те, що у звірствах винна росія, на "Оскарі" згадати "забули".

Перша леді Польщі привезла з США два військових госпіталі для ЗСУ. Дякуємо!

США поставлять Україні дизпаливо. Про це повідомила радниця міністра енергетики Лана Зеркаль в ефірі "Радіо НВ".

У межах міжнародної стратегічної ініціативи "Допомога Схід" із Франції до України прибув гуманітарний вантаж медичного призначення. Цього разу допомогу отримали Національний військово-медичний клінічний центр у Києві та Військово-медичний клінічний центр Східного регіону. Вантаж складається з дезінфекційних засобів, ліків, медичних розхідників, перев'язувальних матеріалів, а також засобів гігієни.

3 мільярди доларів уже в бюджеті: міністр фінансів розповів, як партнери підтримують Україну.

Кіт Степан з Харкова зібрав понад 10 тисяч доларів на допомогу домашнім тваринам в Україні та Миколаївському зоопарку. Нагадаємо, зірка соцмереж – харківський кіт Степан, який пережив перші вибухи у своєму рідному місті, евакуювався зі своєю хазяйкою до Франції.

До українського бюджету вже надійшло більше 3 мільярдів доларів міжнародної підтримки. Це майже половина запланованої суми, повідомив міністр фінансів України Сергій Марченко."Сьогодні ми ведемо перемовини про підтримку на загальну суму до 6 мільярдів євро. Це і кредитна підтримка, і грантова підтримка", – уточнив він. За даними Мінфіну Україну підтримали:

  • 1,4 мільярди доларів передав Міжнародний валютний фонд;
  • 600 мільйонів євро макрофінансової допомоги надійшло від Євросоюзу;
  • 312 мільйонів євро – від Світового банку;
  • 400 мільйонів євро виділив Європейський інвестиційний банк;
  • 10 мільйонів євро грантової допомоги надав уряд Італії.

Шон Пенн разом з Максимом Козицьким, Львівська ОВА

Американський актор Шон Пенн та його громадська організація CORE допомогатимуть вимушеним переселенцям у Львові. Про це повідомили у пресслужбі Львівської ОДА. "Наша організація хоче налагодити партнерські відносини саме тут, в Україні. Ми знаємо, наскільки важливо зараз підтримувати населення у боротьбі за свободу, тому будемо допомагати усім, чим можемо. Ваш досвід – це приклад для всього світу", — сказав Шон Пенн.

​Володимир Зеленський після перемовин з президентом Азербайджану заявив, що Азербайджан готовий забезпечити Україну пальним для посівної.

У Лондоні завершився аукціон з продажу антивоєнної картини Бенксі — Benksy's CND Soldiers. Торги принесли понад 100 тисяч доларів — ці гроші призначені для київської дитячої лікарні "Охматдит".

А Президент США Джо Байден вніс пропозицію до бюджету на 2023 рік. Вона передбачає виділення мільярдів Україні для протидії російській агресії, повідомляє CNN. 

Новини від партнерів

Понад 100 000 людей зібралися у неділю у центрі Відня на благодійному концерті на підтримку України та її боротьби з російською агресією.

австрія вена українці

У Туреччині презентували Bayraktar з українським двигуном. Національна безпілотна бойова літальна система (MIUS) отримала назву Kızılelma. Безпілотник зможе розвивати швидкість до 800 км/год, а його вантажопідйомність становитиме 1500 кг. Ще у листопаді 2021 року Baykar замовила в українського державного підприємства "Івченко-Прогрес" реактивні двигуни для проєкту MİUS.

Bayraktar with Ukrainian engine

У Дубліні відкрився магазин "Паляниця" для українців, які вимушено виїхали до Ірландії. Там безкоштовно роздають речі й товари першої необхідності. 

війна харків

Словаччина нагородила Президента України Володимира Зеленського державною премією імені Александера Дубчека — повідомив прем'єр-міністр Словаччини Едуард Хегер. 

Міністерство оборони Туреччини повідомляє, що у Чорному морі на кордоні з Болгарією знову виявлено міну. Попередні дві міни, які було знешкоджено у Чорному морі, були російського виробництва.

Румунія також знайшла міну в Чорному морі біля свого узбережжя.

У Шанхаї з сьогоднішнього дня вводиться наймасштабніший локдаун за останні два роки. Жителі не зможуть покинути свої будинки.  Закриваються всі офіси, магазини та ресторани.  Функціонуватимуть лише життєво важливі підприємства. Повторно заразився коронавірусом і Ілон Маск. В Україні про коронавірус вже і забули – Кабмін скасував карантинні зони та усунення від роботи невакцинованих співробітників. 

Країни "Великої сімки" заявили, що не платитимуть за російський газ рублями та наголосили, що це "одностороннє і явне порушення контрактів, що існують". У відповідь пєсков пригрозив, що росія у такому випадку перекриє Європі газ. Ця погроза не дорівнює перекриттю вентилю на кухні. Якщо росія на це наважиться, їй доведеться добутий газ просто спалювати у повітря.

Що там на росії?

Хроніка подій: тридцять третій день оборони України від російської агресії

Росія після закінчення війни платитиме Україні контрибуції та репарації протягом десятиліть. Про це під час Всеукраїнського телемарафону заявив радник президента Олег Устенко. "Зрозуміло, що заарештованих коштів, що є в Росії, може не вистачити для повного нашого відновлення. Плюс будуть додаткові позови до росії. Тут набувають чинності контрибуції та репарації, які за рішенням міжнародного суду росією будуть виплачуватись, але це відбуватиметься протягом тривалого  періоду часу", – заявив Устенко.

Хакери вкотре зламали бази даних міністерства оборони рф та викачали гігабайти документів. Одним із цікавих є Наказ "Про проведення заходів інформаційного характеру в мережі інтернет". В документі варті уваги такі факти:

  • кількість військових рф, які здаються у полон і дизертують, величезне і стало однією з головних проблем оккупантів;
  • пропагандисти рф отримали наказ масово створювати фейки про нелюдське ставлення ЗСУ до російських полонених.

14:00 – У держдуму внесли законопроект про визнання співвітчизниками всіх, хто володіє російською мовою. Що ж скажуть Європа та Америка, якщо скажена бензоколонка полізе "рятувати" своіх колись виїхавших "співвітчизників" на їхні території?

У російських провладних телеграм-каналах почала поширюватися інформація про те, що Рамзан Кадиров прибув до Маріуполя і "особисто керує спецоперацією".  Минулого разу про прибуття Кадирова до України повідомлялося 13 березня.  Наступного дня голова Чечні заявив, що перебуває у Гостомелі під Києвом.  16 березня видання "Українська правда", ґрунтуючись на даних від джерел СБУ та онлайн-сервісу з перевірки місцезнаходження телефону, дійшло висновку, що Кадиров не був в Україні. 

У росії масову мобілізацію проводитимуть одночасно з плановим призовом строковиків, – повідомляє українська розвідка. З 1 квітня по всій території рф розпочнеться мобілізація за програмою "БАРС-2021", ("Боевой Армейский Резерв Страны"). Щоб приховати заходи з масової мобілізації, її будуть проводити одночасно з плановим призовом на строкову службу.

Українські розвідники інформують і про те, що одночасно за допомогою програми "БАРС" приховують залучення до бойових дій російських ув'язнених. Зокрема, близько 100 злочинців, утримуваних у колонії "Чернокозово" (Чеченська республіка), вже готуються до відправки до України.  

Переведення підприємств російського оборонно-промислового комплексу,  залучених до виробництва ракет, на цілодобовий режим роботи свідчить про суттєве зменшення арсеналу ракетного озброєння. При чому перспективи самостійного виготовлення високотехнологічного радіоелектронного устаткування, яке є важливим компонентом технологічного процесу виготовлення ракет, вже далеко не райдужні. Слава санкціям!

У москві дівчина, яка кинула у поліцейського пляшку із запалювальною сумішшю на акції проти війни з Україною, що відбулася 24 лютого, отримала два роки колонії.

А що чутно про білорусів?

Загроза вторгнення білоруських військових залишається високою, ворог перекидає "Іскандери" до кордону, – застережує Генштаб.

Російський брехунець 

Чергові фейки від рф: окупанти знімають постановочні відео, де нібито українські військові знущаються з полонених рф. Про це повідомив Головнокомандувач ЗС України Валерій Залужний: "З метою дискредитації сил оборони України ворог знімає та поширює постановочні відео з нелюдським ставленням нібито "українських військових" до"російських полонених". Військовослужбовці ЗСУ та інших законних військових формувань неухильно дотримуються норм міжнародного гуманітарного права" – наголосив Залужний.

війна

"Російська гуманітарка" – це вкрасти українські продукти та український автомобіль, на якому намалювати російську z-свастику. Брехня і крадіжка у всьому!

Група Anonymous, що веде "кібервійну" проти росії, заявила, що зламала Всеросійську державну телерадіокомпанію (ВГТРК) — згодом вони обіцяють опублікувати 870 Гб даних про те, як створюється відбірна мордорська брехня.

Російське цензурне відомство вийшло з погрозою на журналістів, яким президент України дав інтервʼю. 

Інформація щодо отруєння учасника переговорів між Україною і рф не відповідає дійсності. Народний депутат України та один із учасників переговорів між Україною і росією Рустем Умєров спростував повідомлення про його нібито отруєння. "Зі мною все гаразд. Будь ласка, не довіряйте неперевіреним джерелам інформації. Інформаційна війна у нас так само активно продовжується", – написав Умєров на своїй сторінці у Facebook. Хто розповсюджує подібні фейки навіть і здогадуватись не треба.

Пам'ятаєте редакторку першого російського каналу Овсяннікову, що вискочила у ефір з плакатиком проти війни? Тепер вона, оплативши невеличкий штраф, виступає на світових ток-шоу з заявами про "зніміть санкції, бо ми (росіяни) такі нещасні і невинні". Ось така чергова "інфо спецоперація" кремля.

Служби безпеки України заявляє, що з початку війни росії проти України ліквідувала 5 російських ботоферм, потужністю понад 100 тисяч фейкових акаунтів – вони розповсюджували неправдиву інформацію про війну.

На російському ТБ почали називати речі своїми іменами. Скабеєва сказала, що Україну хочуть захопити.  Бо до того було чутно тільки про демілітаризацію та денацифікацію.

Санкціями по агресору!

Чехія заморозила майно російських олігархів на сотні мільйонів крон. Фінансово-аналітичний офіс Чехії (FAU), який відповідає за виконання санкцій, заявив, що деякі компанії намагалися обійти санкції, тому офіс заморозив рахунки та порушив кримінальну справу.

Іноземні компанії, що продовжують працювати в росії, платитимуть в Україні на 50% більше податків. Таку ініціативу розробили в уряді та парламенті.

Південна Корея запровадила заборону експорту 57 видів нестратегічних товарів у росію та Білорусь. Йдеться про заборону експорту напівпровідників та деталей до комп'ютерної техніки.

Nokia та Lexmark призупинили постачання в росію. "Компанії не лише призупинили постачання своїх товарів до країни-агресора, а й пожертвують міжнародним організаціям, які підтримують гуманітарну роботу в Україні", — повідомив перший заступник міністра цифрової трансформації Олександр Борняков.

Німеччина проти відправлення в Україну миротворчих сил НАТО та створення безпольотної зони, – заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц. На його думку, головний інструмент боротьби з росією зараз – санкції. Санкції це, звісно, добре, але через небажання Німеччини ризикувати, в Україні продовжують гинути живі люди.

Проте сама Німеччина на санкції не покладається, а планує закупити систему ПРО, таку як ізраїльський "Залізний купол". "Ми повинні розуміти, що маємо сусіда, який готовий використати насильство для відстоювання своїх інтересів", — сказав Шольц. Якась подвійна німецька мораль, і ні -– нам це не здається.

Нідерландська пивоварна компанія Heineken оголосила, що повністю припиняє свою діяльність в росії й передасть бізнес новому власнику. Компанія не отримає грошей за активи й спише збитки на €400 млн.

Google припинила ліцензування російських Android-смартфонів.

Грошей теж не буде. Інвестиційний фонд ОАЕ Mubadala Investment Company призупинить інвестиції до росії, повідомив голова фонду.

Життя з урахуванням бойових дій

війна

Відтепер у @sens_kyiv можна "підвісити" каву. Ви сплачуєте, а ЗСУ, ТРО, ДСНС, лікарі та інші захисники пригощаються. Можна підвісити онлайн за реквізитами: 4441114456661451. Будь-який напій – 50₴.

Мережа АТБ оголосила про відновлення діяльності десятків магазинів у Києві та області та Харкові.  

У зв'язку з чим, у деяких регіональних телеграм-пабліках з'явився та активно шириться фейк, що АТБ нібито реалізовує у власних магазинах "гуманітарну" продукцію, зокрема консерви без маркування українською мовою із Польщі. Генеральний директор корпорації АТБ Борис Марков особисто на Facebook спростував цю маячню. Він повідомив, що продукти харчування і товари першої необхідності компанія за власний кошт закуповує у Польщі, Чехії, Італії, країнах Балтії і Туреччині для реалізації в мережі. Продукція, серед якої м'ясні та рибні консерви, макаронні вироби, сухі концентрати супів та каш, кондитерські вироби, чаї тощо, не має жодного відношення до гуманітарних чи волонтерських вантажів для України. Натомість він пояснив, що імпорт товарів без маркування українською мовою дозволив уряд своєю постановою — таким чином Україна завдяки оперативним прямим закупкам рітейлерів, зокрема АТБ, отримує можливість уникнути дефіциту продуктів. "Припиніть хайп та розповсюдження брехні", — обурився Марков на поширення фейків про торгівлю "гуманітаркою " в АТБ.

На цьому містифікації не закінчилися. Серед українців почали поширювати ще одну фейкову інформацію про те, що начебто АТ "Укрпошта" ввійшла в склад пошти рф. Про це повідомив гендиректор "Укрпошти" Ігор Смілянський: "Сподіваюсь Ви не відкриваєте цей спам, але на всяк випадок повідомляємо, що в повідомленні зроблена прикра помилка, за що я приношу вибачення. Не АТ Укрпошта увійшла у склад пошти росії, а згідно плану репарацій після перемоги, пошта росії увійде у склад АТ Укрпошта".

Медична система Helsi та платформа donor.ua створили зручний сервіс для донорства крові. Щоб допомогти або долучитися до такої необхідної ініціативи, необхідно заповнити анкету на сайті helsi.me

  •  Якщо у вашій області буде необхідність у донорах відповідної групи крові, вам надішлють повідомлення з контактами центрів крові.
  •  Ваші дані про групу крові та резус-фактор обробляються алгоритмом у системі Helsi та не передаватимуться медпрацівникам.

Київ і область

Хроніка подій: тридцять третій день оборони України від російської агресії

У Києві внаслідок потрапляння залишків збитої ракети сталось займання на території приватної садиби. Якби не робота ППО, внаслідок обстрілу могла б постраждати велика кількість киян.

Під Києвом противник намагається прорвати оборону ЗСУ на південному заході та на схід від столиці, щоб перерізати ключові транспортні артерії.

11:00 – Орки намагаються організовувати бойові виходи у бік Борисполя, але наші військові відбивають атаки, – каже міський голова Борисполя Володимир Борисенко

Через бойові дії біля Києва знову пошкоджені дві високовольтні лінії, що живлять частину будинків у житлових масивах Біличи, Борщагівка, Виноградар, Вітряні гори та Пуща-Водиця, загалом 82 тисячі абонентів залишилися без світла — повідомляє КМДА.

14:30 – Електропостачання відновлено у споживачів на Виноградарі, Борщагівці, у Вітряних горах та Пущі Водиці. Фахівці працюють, щоб повернути світло споживачам ж/м Біличи.

14-а окрема механізована бригада імені князя Романа Великого повідомляє про збиття ще одного рашистського гелікоптера!

На Софіївській Борщагівці внаслідок обстрілу пошкоджені житлові будинки та інфраструктура. За словами мешканців, снаряд потрапив у стоянку біля будівлі, де поруч були розташовані автівки, які були повністю зруйновані та не придатні до подальшого використання. Місцеві кажуть, що внаслідок вибуху, повибивало вікна у будинку, через уламки загинув чоловік, який стояв біля вікна у помешканні.

17:00 – Довгоочікувана новина! Ірпінь звільнено від від російських окупантів! "Наш Ірпінь звільнено від московської нечисті! Слава Украине! Слава її захисникам! Вічна пам'ять загиблим Героям", – прокоментував радісну новину мер Ірпеня Маркушин. 

Ми закріплюємося на наших рубежах нових. І далі йтимемо і звільнятимемо Бучу, Гостомель, Ворзель. Ми розуміємо, що на наше місто будуть ще напади. І ми мужньо його оборонятимемо. Ірпінь — це Україна!" — додав ірпінський міський голова.

19:00 – Кореспондент інформаційної агенції "УНІАН" Дмитро Хилюк зник на лінії фронту під Києвом та, ймовірно, перебуває в полоні російських військових.

22:30 – У Макарові не припиняються обстріли. Є поранені та двоє загиблих

За словами селищного голови Вадима Токара, рашисти цілий день накривають вулиці селища ГРАДами та мінами.

Донеччина і Луганщина

війна маріуполь

Міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан закликав врегулювати ситуацію в Маріуполі та порівняв ситуацію в місті зі знищенням сирійського Алеппо. За словами Міністра, якщо Захід нічого не зробить для допомоги мирним жителям оточеного Маріуполя, це буде колективна вина.

"За останню ніч обстріляно будинки у Сєвєродонецьку та Рубіжному.  У Боровському загинула дитина, ще одна отримала поранення.  Вчора ЗСУ витіснили ворога з одного з районів Рубіжного.  Загалом у Луганській та Донбасі за день ми відбили 5 масованих атак російської армії – знищено танки, БМП, автотранспорт супротивника", – повідомив голова Луганської області Гайдай.

Луганська ОВА: Зранку рашисти обстріляли Сєвєродонецьк. Є жертви – загинула 86-річна жінка.

Поки була відносна тиша, рятувальникам вдалося загоїти ще одну насосну станцію в Рубіжному та надати людям довгоочікувану воду.

Під час ранкового обстрілу Рубіжного загинув мирний житель, ще один – поранений. Число жертв ще уточнюється.

13:00 – Мер Маріуполя Вадим Бойченко в ефірі телемарафону заявив про необхідність повної евакуації міста. "Досить багато людей, близько 160 тисяч, перебуває у Маріуполі, в якому неможливо жити, бо немає взагалі нічого: ні води, ні світла, ні тепла, ні зв'язку. Наша головна місія – зробити те, що ми маємо.  Нам потрібна повна евакуація Маріуполя", – сказав Бойченко.

19:00 –  Удень суцільний жах коївся в Сєвєродонецьку – п'ять влучань в житлові будинки, три з яких зруйновані. Рятувальники розбирали завали декілька годин. Загостреною залишається ситуація і в Рубіжному. В цих двох містах за добу 2 загиблих та 10 постраждалих.

Непоборні бійці полку Азов сьогодні знищили 1 танк, 1 БТР та 1 БМП ворога. Також було підбито ще 1 танк московських окупантів. Боротьба триває. Маріуполь стоїть!

Харківщина

війна харків

Харків'яни захищають пам'ятник Шевченку в Харкові

Вчора окупанти авіаударами атакували місто Оскіл, — повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов. Ракета влучила прямо в один із житлових будинків. Загинула родина із 4 осіб. 4-річна дитина поранена.

На Харківщині ЗСУ по деяких напрямках перейшли в контрнаступ. Мала Рогань вже повністю знаходиться під контролем українських військ, триває ліквідація залишків військ рф у Вільхівці. Йдуть бої на південь від Ізюма – у Кам'янці, Сухій Кам'янці та Топольському. 

За добу окупанти понад 200 разів обстріляли Харківську область з артилерії та мінометів, а також із РСЗВ, у тому числі із заборонених "Смерчів", – повідомив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синегубов.

16:00 – У Куп'янську на Харківщині під час мітингу проти окупації міста російськими військами зник депутат міської ради Микола Маслій.

17:30 – Повітряне командування "Схід" інформує: На Харківщині традиційно гаряче. Зранку рашисти під вогнем ППО втратили безпілотник, а о пів на третю пообіді – зенітний ракетний розрахунок Повітряних Сил знищив черговий ворожий літак!

Варвари в косоворотках зруйнували  у Харкові вже 1410 об'єктів. 1177 із них – багатоповерхові житлові будинки. Про це повідомив мер міста Ігор Терехов. Знищено також  53 дитячі садки, 69 шкіл та 15 лікарень.

22:30 – Голова Балаклійської громади пішов на співпрацю з окупантами, — про факт колабораціонізму повідомив голова Харківської ОДА Синєгубов.

Запоріжжя

На південному сході противник намагається наступати у бік Гуляйполя та Запоріжжя.

13:00 – Мер Енергодара повідомляє: Попри погрози рашистів, у місті знову зібрались на мирний мітинг. Люди вимагають звільнення взятого у полон заступника міського голови Івана Самойдюка. Енергодар був і залишається українським містом!

Країна-терорист продовжує викрадати українських журналістів. Запорізьку журналістку Ірину Дубченко заарештували у містечку Розівка та вивезли у Донецьк для "слідчих дій". Дубченко звинувачуюють у підтримці та переховуванні українських військових. За інформацією запорізьких колег викраденої журналістки, окупантам її здали місцеві колаборанти.

Одещина

Вночі над Одещиною ППО збила ракету, – повідомив речник Одеської ОВА Сергій Братчук.

Сьогодні в Одесі та області ЗСУ проводитимуть навчання в морі з різних видів зброї, зокрема великокаліберної.  Жителів регіону просять зберігати спокій – застерігає ОК "Південь".

13:00 – за інформацією Генштабу, російські кораблі увійшли до закритих районів Чорного моря.  Ймовірно, вони планують завдати ракетних ударів по об'єктах на суші.

Херсонщина

Вночі  обстрілювали Станіслав. Ніч була тривожною. Про це написав голова Станіславської ТГ Іван Самойленко. Він звернувся до жителів з проханням не випускати дітей на вулицю і пересуватись вулицями дуже швидко.

Гола Пристань оточена і в самому місті багато російських військових, повідомив депутат Голопристанської міської ради. Він закликав жителів Голої Пристані зберігати спокій і не провокувати військових. Також розповів, що в нього вони вже побували.

Також зранку окупанти зайшли в село Любимівка. "Вони практично на всіх дорогах, включно з тією, що веде до ГНС Каховського магістрального каналу, що на території громади", – повідомляють очевидці.

12:00 – російські військові зайшли в Нижньосірогозьку територіальну громаду на Херсонщині. Окупанти зайняли приміщення сільської ради та постаили блокпости.

Уламок ракети потрапив у вікно Центру соціально-психологічної реабілітації дітей під Херсоном. "Слава Богу, що тільки осколок від ракети попав нам в склопакет. Шкода склопакету, тільки торік замінили дерев'яні вікна, але життя цінніше", — повідомив директор центру Володимир Сагайдак.

12:00 – російські військові зайшли в Нижньосірогозьку територіальну громаду на Херсонщині. Окупанти зайняли приміщення сільської ради та постаили блокпости.

14:00 – окупанти затримали депутата Генічеської міської ради від партії "Слуга Народу" Олексія Коновалова, повідомив перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський. Депутата разом з дружиною на автомобілі зупинили на блокпосту під час перевірки документів. Зв'язку із депутатом наразі немає. Дружина лишилася на місці, її не чіпали.

Окупанти почали роздавати пенсіонерам у Генічеську по 10 000 рублів готівкою.  Але буквально одразу ж люди йдуть міняти непотрібні рублі на гривні, – розповів депутат Херсонської облради Сергій Хлань.

Миколаївщина

На Миколаївщині збили чергову крилату ракету противника. Про це повідомило Командування десантно-штурмових військ ЗСУ. 

"Сьогодні вперше був розчарований тим, що ми багато боєприпасів забрали у орків",– поділився у вечірньому відео Віталій Кім: "Майже третина снарядів не вибухає.  Ось тепер військовим треба думати – використовувати їх чи ні". Раніше повідомлялось, що для війни з Україною рашисти почали витягувати із складів весь законсервований мотлох.

Волинська область

9:00 – Пожежа на нафтобазі в Луцьку, по якій напередодні вночі було здійснено ракетний удар, ще не ліквідована, – розповів голова Волинської області Юрій Погуляйко. Над містом – клуби диму.  За попередніми даними, жертв немає, вибухнув резервуар із нафтопродуктами. Крилату ракету, яка ввечері 27 березня впала у Волинській області, запустили з території білорусі. Вона летіла на низькій висоті, тому радарам не вдалося її зафіксувати.

Житомирщина

Мер Житомира Сергій Сухомлин повідомив, що вибухи, від яких прокинулись вночі житомиряни, відбулись поза межами міста.

Ввечері 27 березня російські війська обстріляли склади трьох військових частин Житомирщини. Про це під час щоденного брифінгу повідомив голова Житомирської військової адміністрації Віталій Бунечко.За його словами, один зі складів – це склад артозброєння. Постраждали двоє військовослужбовців. Обстрілів цивільних об'єктів 27 березня на Житомирщині не було.

На залізничній станції "Коростень" виявили 100 вагонів із калійними добривами з Білорусі. Вагони з добривами прямували з Білорусі до азійських країн. 

"Окрім того, працівники ДБР заблокували транзит двох вагонів сталевої продукції з Білорусі в країни північної Африки", – каже речниця ДБР. 

За її словами, ДБР повідомило Житомирську ОВА про те, що  вилучені добрива та сталь переходять у розпорядження ОВА.

Чернігівщина

У Чернігові виявили 8 людей, які можуть бути причетні до диверсійної діяльності та мародерства.

росіяни залишили Сновськ та зруйнували декілька мостів, – інформація від  Генштабу.

Крім того, російськими окупантами знищені мости в районах населених пунктів Конотоп, Стара Рудня, Смяч, Малий Дирчин та Великий Дирчин

На Чернігівщині сьогодні військові ОК "Північ" знищили 2 бронеавтомобілі "Тигр", вантажний автомобіль Урал з БК та танк Т-72. Про це повідомляє пресслужба оперативного командування.

Також за інформацією було пошкоджено 8 одиниць техніки противника та захоплено вантажний автомобіль "Урал" з сухим пайком. "За попередніми підрахунками втрати по живій силі противника за день склали до 22 військовослужбовців".

Сумщина

На Слобожанському напрямку російські війська відмовилися від наступальних дій в районі Сум, намагаються перегрупуватися та відвести підрозділи на інші напрямки. Про це повідомили у Генштабі ЗСУ.

14:30 – На Сумщині колона військової техніки окупантів наїхала на пішоходів, — повідомив Офіс Генпрокурора. "Внаслідок цього постраждала родина — 15-річний підліток та його мати отримали поранення, 33-річний чоловік  від отриманих травм помер у лікарні", — йдеться у повідомленні. Розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни.

У звільнений від окупантів Тростянець на Сумщині продовжують привозити гуманітарну допомогу. До найближчих лікарень вивозять важко поранених людей. За словами очільника Сумської ОВА, у місті сильно постраждала центральна частина, район лікарні та лісництва. Район залізничного вокзалу та автовокзалу — повністю зруйновані. Згорів та повністю знищений багатоквартирний п'ятиповерховий будинок навпроти вокзалу.

Дніпропетровщина

Поліцейські Дніпропетровщини продовжують виявляти підозрілих осіб

  • Новомосковський район — затримано чоловіка, який мав численні зв'язки у рф та може бути корегувальником вогню російських окупаційних військ.
  • Місто Новомосковськ — затримано місцевого жителя, який в соціальній мережі "Одноклассники" підтримував ідеологію російської влади.
  • Місто Дніпро — поліцейські виявили можливого ворожого інформатора, який фотографував адміністративні будівлі, споруди, блокпости та волонтерські центри. Пояснити мету фотографування чоловік не зміг.

Всіх затриманих доставили до Служби безпеки України. 

Захід України

Івано-Франківська, Волинська, Вінницька, Закарпатська, Хмельницька, Тернопільська, Львівська, Запорізька області —  ніч на 28 березня минула без тривог.

21:00 – на Рівненщині збили безпілотник, також чути вибухи, — повідомляють ЗМІ.

21:20 – щовечора окупанти продовжують обстріли українських нафтобаз. Знову російські військові завдали ракетного удару по нафтобазі в Рівненській області, повідомив голова ОВА Коваль.

А мешканцям Закарпаття заборонили відвідувати ліси. Також заборонено заїжджати до лісів області на транспорті. Таке рішення прийняла рада оборони для того, аби уникнути масових пожеж в умовах воєнного стану. 

 

 

 

1
1491

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: