fbpx
Сьогодні
Що відбувається 10:59 26 Бер 2022

Хроніка подій: тридцять перший день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 26 березня і тридцять один день триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне.

31 день війни

Збройні сили України за 25 березня знищили 12 повітряних цілей ворога: 3 літаки, 1 гелікоптер, 3 безпілотники та щонайменше 5 крилатих ракет. За даними британської розвідки, ППО України практично не залишає окупантам шансів на успішні авіанальоти.

 Загальні бойові втрати противника з 24.02 по 26.03:

  • особового складу — 16 400;
  • танків — 575;
  • бойових броньованих машин — 1640;
  • артилерійських систем — 293;
  • РСЗВ — 91;
  • засоби ППО — 51;
  • літаків — 117;
  • гелікоптерів — 127; 
  • автомобільної техніки — 1131;
  • кораблі / катери — 7;
  • цистерн з ПММ — 73;
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 56;
  • Спеціальна техніка — 19;
  • Пускові установки ОТКР/ТРК — 2.

Від початку повномасштабного вторгнення окупанти завдали руйнувань щонайменше 59 духовним спорудам в Україні. Переважна більшість із них ‒ православні храми, проте руйнувань зазнали також мечеті, синагоги, протестантські церкви тощо. Щодня варвари, які хизуються на публіку своєю духовністю, руйнують в Україні по дві церкви.

Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова заявила, що Україна, Литва та Польща створили слідчу групу для розслідування злочинів росії. За її словами, "Люблінський трикутник справедливості" методично позбавить росію відчуття безкарності.

Радник міністра оборони України Маркіян Лубківський в інтерв'ю CNN заявив, що бойовики російської приватної військової компанії "Вагнера" планували замах на президента Володимира Зеленського та прем'єр-міністра Дениса Шмигаля. За його словами, змову підтвердили українські спецслужби та спецпідрозділи, які охороняють президента.

Сьогодні свою 8-му річницю від дня створення відзначає Національна гвардії України. З початку війни у 2014-му, а потім і повномасштабного вторгнення цієї зими вони одними з перших дали відсіч ворогу. Пишаємося нашими воїнами!

У День Національної гвардії України Президент Володимир Зеленський нагородив військовослужбовців НГУ, які проявили особисту мужність і самовідданість під час відбиття збройної агресії  рф проти нашої держави.

В української влади з'явилася інформація, що окупанти запланували показову акцію: збираються примусово депортувати в окупований Крим етнічних вірмен, азербайджанців та турків-месхетинців. Про це повідомила віце-прем'єр-міністерка Ірина Верещук.

Президент США Джо Байден сьогодні виступив у Польщі зі зверненням щодо війни в України. "Війна в Україні — це нова боротьба за свободу. Україна ніколи не буде перемогою для росії, тому що світлі люди ніколи не житимуть у темряві. Ми бачимо хоробрість українців, які показують, що сила великої кількості людей більша, ніж сила одного диктатора", – сказав він.

Гуманітарні коридори

31 день війни

Як повідомляє Луганська ОВА, сьогодні очікується 5 гуманітарних коридорів. Евакуація людей запланована з 6 населених пунктів: Сєвєродонецька, Рубіжного, Лисичанська, Попасної, Гірського та Нижнього. Станом на 9 годину, вже забрали 40 людей з Тошківки.

Загалом погоджено 11 евакуаційних маршрутів:

  1. З Маріуполя до Запоріжжя на власному транспорті. 
  2. Плесецьке – Фастів  
  3. Северинівка – Білогородка
  4. Бородянка – Біла Церква
  5. Червона Слобода, Рожів та Ситняки –  Біла Церква
  6. Лисичанськ – Бахмут 
  7. Сєвєродонецьк – Бахмут
  8. Гірське – Бахмут
  9. Рубіжне – Бахмут
  10. Нижнє – Бахмут
  11. Попасна – Бахмут

Також на Луганщину буде направлений гуманітарний вантаж.

Попередження для жителів Бучі: сьогодні окупанти намагатимуться проводити фейкову "евакуацію" з Бучі в Білорусь, з ними не можна нікуди їхати. Про це повідомляє секретар Бучанської міськради Тарас Шаправський

Президент Франції Еммануель Макрон ініціював для Маріуполя "виняткову гуманітарну операцію" у співпраці з Грецією та Туреччиною: "Були конкретні обговорення із мером Маріуполя. Ми робимо це прозоро з президентом Зеленським та українською владою. А потім вестимемо переговори з російською стороною. У мене буде нова розмова з путіним протягом 48 годин, щоб уточнити деталі".

12:40 – Голова Донецької ОВА Павло Кириленко повідомляє: Окупанти створили багатокілометровий затор, який перешкоджає гуманітарному коридору з Маріуполя та Бердянська. рашисти оглядають автівки та особисті речі біженців, що дуже сповільнює рух. Українська влада веде переговори з рф для пришвидшення пропуску громадян.

16:00 – На Луганщині евакуювали близько 600 людей і завезли 160 тонн допомоги. Про це повідомив голова Луганської ОДА Сергій Гайдай:

  • З Рубіжного вивезли 100 людей автобусами і 40 власним транспортом. З Сєвєродонецька – 70; з Лисичанська – 150. 
  • Попасна довго чекала на гумкоридор і от нарешті 50 попаснян вже в безпеці. Вдалося вивезти 104 людини з Гірської громади.
  • Вдалося вивезти всіх людей з інтернату у селищі міського типу Нижнє. Цей інтернат росіяни обстрілювали неодноразово.

300 людей евакуйовано гуманітарним коридором Северинівка – Білогородка. Людям надається медична та інша необхідна допомога.

Загалом 26 березня спрацювали всі гуманітарні коридори. Усі евакуаційні автобуси, що прямували з Маріуполя, дістались Запоріжжя — ними виїхали понад чотири тисячі людей, – повідомила міністерка реінтеграції Верещук.

Мирний атом

Європейська організація з ядерних досліджень зупиняє співпрацю з росією та Білоруссю.

Вдень в центрі Енергодару поряд з міською радою, на будівлі вузлу зв'язку Запорізької АЕС, російські окупанти встановили свою супутникову тарілку. Вона призначена для забезпечення мовлення та проведення ворожої агітації серед містян. "Крім того, навколо будівлі виставили озброєну охорону", — розповіли в "Енергоатомі".

20:15 – Росіяни вкотре обстріляли дослідницьку ядерну установку у Харкові, – повідомляє Держінспекція ядерного регулювання.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову допомогу, зброю та добровольців

1500 зенітних ракет "Стріла" та 100 кулеметів MG3 з Німеччини вже прибули в Україну. Про це повідомляють німецькі ЗМІ.

А ще Британія надасть Україні антибатарейні комплекси, а Туреччина доставить ще партію "Байрактарів", – заявив прем'єр Британії Борис Джонсон.

13:00 – у Варшаві розпочалась зустріч щодо посилення спроможності України протистояти російській агресії. У зустрічі беруть участь українські міністри Кулеба, Резніков та їх американські колеги Блінкен та Остін.

15:30 – Держсекретар США Ентоні Блінкен після зустрічі з міністрами Кулебой та Резніковим: "Ми пообіцяли підтримку у задоволенні гуманітарних, економічних та безпекових потреб України".

18:30 – Міністр оборони Олексій Резніков заявляє, що у найвищого керівництва США – президента Джо Байдена, міністра оборони Ллойда Остіна і державного секретаря Ентоні Блінкена сьогодні не було заперечень щодо переліку озброєнь, які потребує Україна. "Про "Стінгери" я у листопаді казав, а нам відповідали: Та ти що, "Стінгери" – це неможливо. Сьогодні навіть не стоїть мова про цю назву. Питання тільки у логістиці".

Також сьогодні приватно зустрілися Байден і Дуда. Під час цієї зустрічі президенти обговорили можливості додаткового озброєння України та інші гарантії безпеки.

На Червоному Хресті можна ставити хрест. Федерація товариств Червоного Хреста та Червоного Півмісяця допомагає росії депортувати українців. У цьому вони зізналися на власному сайті.

Новини від партнерів

31 день війни

На залізничному вокзалі у Вільнюсі при стоянці поїзда "Москва – Калінінград" гучномовцем звучить оголошення про війну в Україні: "Шановні пасажири поїзда №29 "Москва – Калінінград"! Сьогодні путін вбиває мирних жителів України. Ви згодні з цим?". Також на вокзалі розмістили банери з таким самим текстом.

А у Варшаві вчора відбулася багатолюдна акція на підтримку України з гаслом "Світ, збережи Україну". Сотні учасників зібралися в центрі польської столиці, щоб нагадати про злочини росії проти українського народу, та просто лягли на землю. Саме так виглядають українські міста, де тіла вбитих лежать просто на вулицях.

Також у Польщі нагадали, кому належить Калінінград. Декілька тижнів тому Японія знову назвала "російські" Курили своїми суверенними землями. А тепер розмови про повернення вкрадених росією територій почали і у Польщі. Так екскомандувач сухопутних військ Польщі генерал Скшипчак в ефірі однієї з радіостанцій нагадав, що Калінінградська область з 1945 року знаходиться в російській окупації: "Тепер про неї варто було б нагадати. Ми маємо право претендувати на цю територію, яку росія окупує", – сказав він.

А ще в Польщі законодавчо заборонили виконання російської музики. Це питання і в Україні дуже актуальне! Коли вже?

Міністерка оборони Чехії відмовилася їхати в Угорщину через позицію угорців щодо України.

Щоб позбутися залежності від росії, країни ЄС створять платформу спільних закупівель газу. Вона буде відкрита для країн-членів Східного партнерства, серед яких і Україна, йдеться у висновках Європейської ради. В ЄС планують якнайшвидше заповнити сховища газу в усьому Союзі.

Хакери Anonymous опублікували 28 ГБ інформації після зламу Центробанку росії. Серед опублікованої інформації є сотні аудиторських висновків і дані про власників банків. Хакери стверджують, що отримали доступ і до "таємних угод" ЦБ.

фото Олександр Левітас

Такий вигляд має зараз павільйон України на Експо 2020 у Дубаї.  Кольорові папірці на фото – це стікери зі словами підтримки на адресу України.  Вони скрізь – на стінах, колонах, перилах та вікнах павільйону.  Всіма мовами світу!  

Міністр внутрішніх справ Естонії повідомляє: російська розвідка намагається завербувати шпигунів, щоб отримати інформацію про кордон Естонії та про те, наскільки легко туди проникнути.

У суботу вранці група чеських активістів провела акцію протесту перед посольством росії в Чехії та облила вхід у будівлю штучною кров'ю:

З нами і Кіану Рівз:

А нижче на фото сьогоднішній Дюссельдорф. Весь цивілізований світ підтримує українців у боротьбі за свободу!

Схоже, намічається відкриття другого фронту. ЗС Азербайджану зайшли в зону відповідальності "російського миротворчого контингенту" на території Карабаху. Крім того, з 24 по 25 березня ЗС Азербайджану завдали 4 ударів БПЛА "Bayraktar-TB 2" по підрозділах Нагірного Карабаху в районі населеного пункту Фурух. Повідомляють, що у Нагірному Карабаху введено воєнний стан.

Тим часом Секретар РНБО Данилов, коментуючи поточну ситуацію в Нагірному Карабаху, зазначив, що Україні допомогло б відкриття інших фронтів, які відволікали б росію від нашої країни. "Якби і Придністров'я, і ​​Грузія, і всі на сьогоднішній день займалися б поверненням своїх територій… Більше того, я можу сказати, що Польща поки що не на офіційному рівні вже виступила з претензіями на Калінінградську область.  Це нам би точно допомагало, бо їм було б чимось займатися, крім того, що знищувати наші міста та села, вбивати наших дітей, жінок", сказав Данилов.

Курйозна новина: Журналісти видання Time в одному зі своїх матеріалів про війну в Україні припустилися помилки. Там назвали український хліб не palyanytsia, а rusni-pyzda. Пізніше у статті з'явилася поправка: "У початковій версії цієї статті було неправильно вказано українське слово, що означає плаский хліб. Це palyanytsia, а не rusni-pryzda"

А з руснею таки…так, те саме і станеться.

Що там на росії?

На росії вирішили повернутись до виробництва класичних автомобілів.  "Ця продукція добре відома, мала велику популярність і мала високу надійність.  Ми займаємося оцифровуванням креслень і найближчим часом почнемо серійне виробництво", – заявили в Мінпромторгу рф. "Новатори" впевнені, споживачі оцінять переваги цих автомобілів. Нехай щастить, можна ще масово повернутися до бричок з конями, теж вельми чудовий транспорт був.

31 день війни

В середньовічному мордорі в Хабаровську на неділю запланована акція. За кожну спалену "бандерівську" річ учасникам видаватимуть дефіцитний цукор. 

Поки хабаровці збираються грітися біля середньовічних вогнищ, на росію почали доставляти перших поранених із променевою хворобою.  Вони кілька тижнів провели у зоні ЧАЕС, накопавши окопи в "рудому ліси". Зелені чоловічки стали по-справжньому зеленими.

А в у Свердловській області суд оштрафував місцевого жителя на 30 тисяч рублів за публікації у "ВКонтакті" слів "Зло" та "Фашизм" з використанням літери Z. Суддя вважав це дискредитацією російських військових.

 "Розконсервована" російська військова техніка повністю розкрадена. Зокрема, у 4 танковій дивізії рф з'ясували, що з 10 "розконсервованих" танків лише один знаходиться в більш-менш працездатному стані. Решта – повністю розукомплектовані. Частина з них не має навіть двигунів. На даний час плани з передачі на фронт техніки, знятої зі зберігання фактично зірвано. За наявної інформації – командир 13 танкового полку 4 танкової дивізії рф – застрелився.

Іншому командиру більш пощастило. Командувача 1 танкової армії Західного військового округу, генерал-лейтенанта Сергія Киселя зняли з посади. Його звільнили за повну технічну та моральну неготовність тисяч його солдатів та офіцерів воювати проти мирної України. Це його танки грузли у болотах Чернігівщини та Сумщини, не маючи навіть елементарних карт.  Це його солдати сотнями здавались у полон.

Сьогодні рекордно обвалилися акції "Газпрому" – мінус 735 млрд. рублів за день.  Акції подешевшали після відмови Європи платити карбованцями за газ.

Мордор вирішив провести військові навчання на спірних Курильських островах повідомляє Reuters. Навчання розпочалися через кілька днів після того, як рф та Японія розірвали всі мирні угоди на цій території.

А що чутно про білорусів?

Добровольці білоруського батальйону імені Кастуся Каліновського склали присягу та увійшли до складу ЗСУ. Батальйон створили після нападу рф на Україну.

Російські загарбники продовжують активне використання транспортної мережі республіки Білорусь. Відмічається зростання кількості повітряних перевезень військових вантажів з території рф.

Російський брехунець 

Депутат мосміськдуми від кпрф Сергій Савостьянов мріє розширити "спецоперацію по демілітаризації" на країни Балтії, Польщу, Молдову і Казахстан". Навряд чи слова рашистського депутата слід сприймати всерйоз. Можливо, він претендує на місце головного клоуна Жириновського. 

Медведєв назвав 4 випадки, в яких росія може застосувати ядерну зброю:

  • по її території буде завдано удару з використанням засобів ядерної поразки;
  • у разі будь-якого іншого застосування ядерної зброї проти Росії чи її союзників;
  • якщо буде зазіхання на критичну інфраструктуру, внаслідок якого російські сили ядерного стримування будуть паралізовані;
  • у разі акту агресії проти росії або її союзників, внаслідок якого під загрозою було б існування країни.

Тобто ніколи. Але внутрішньому споживачу такий брязкіт ядерним мотлохом цілком зійде.

На російському телебаченні нові наративи. Концепція "хороші українці у заручниках у бандерівців" змінилася на "немає хороших українців, вони всі бандерівці". І це таки правда!

Санкціями по агресору!

США готують санкції проти російських компаній, які  постачають технології для військових та розвідки.

Велика Британія запровадила санкції, що завдадуть шкоди російському оборонно-промисловому комплексу та обмежать його здатність компенсувати втрати БПЛА. Загалом у санкційному списку – 65 фізичних та юридичних осіб. Серед них – російська компанія "Кронштадт", – основний виробник російського безпілотника "Оріон" та інших БПЛА, що широко застосовуються в ході війни з Україною.

Ювелірний бренд Tiffany відмовився від покупки російських діамантів.

TikTok заборонив користувачам з рф викладати ролики навіть за допомогою VPN.

Росія залишиться без бананів. Постачальники з Еквадору не можуть довезти товар морем через санкції.

Життя з урахуванням бойових дій

31 день війни

​Українська пара фігуристів вийшла до фіналу чемпіонату світу: Олександра Назарова та Максим Нікітін без підготовки, під нову мелодію та в тренувальній формі стали 16-ми серед 31-ї пари. Назаровій вдалося виїхати з Харкова на початку війни, а Нікітін понад три тижні провів у місті під постійними обстрілами російських військ.

Центр протидії дезінформації при РНБО України рекомендує новий фактчек-бот ПЕРЕВІРКА. Це бот-рятівник від фейкових новин, неперевіреної інформації, відвертої брехні, пропаганди рф. Достатньо переслати новину боту, протягом декількох хвилин отримайте відповідь. Спробуйте: https://t.me/perevir_bot 

Повісток на блокпостах більше не видаватимуть. "Зараз мобілізація таким чином більше не проходить, хоча справді мала місце на початку війни", — повідомляє спікер оперштабу Сергій Братчук.  Він додав, що це є незаконно.

Будемо з хлібом! Попри війну посівна кампанія вже стартувала в 11 регіонах України. Минулого року в цей час вона не розпочалася ще в жодному. Про це повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль.

МАУ планує відновити польоти за межами країни на літаках, які опинилися за кордоном на момент повномасштабного вторгнення росії.

Київ і область

31 день війни

Сьогодні сотні мешканців Славутича вийшли у центр міста на акцію з українськими прапорами – про це свідчать фотографії, оприлюднені на Facebook-сторінці Славутицької міської ради. "Шановні славутичани, міський голова закликає о 9-00 вийти на площу міста з українською символікою, щоб показати тим, хто зайшов, нашу позицію", – йдеться у дописі. Мешканці міста співають гімн та вигукують проукраїнські гасла.

11:00 – Окупанти викрали мера міста Славутич Юрія Фомічева — повідомив очільник Київської ОВА Олександр Павлюк. Проте Міська рада продовжує свою роботу. Також російські окупанти  захопили міську лікарню. На самому мітингу в Славутичі російські військові кидають у людей світлошумові гранати та відкривають вогонь. 

12:00 – мера Славутича відпустили. Він виступив перед народом. Місто залишається під українським прапором.

13:30 – Міський голова Славутича заявив, що переконав росіян, що в місті немає зброї, тому вони мають піти. За його словами, окупанти "не будуть обшукувати домівки", але люди добровільно мають здати не мисливську зброю.

21:30 – Мер Славутича Юрій Фомічев заявив, що місто знову окуповане армією рф. Мер Славутича Юрій Фомічев заявив, що місто окуповане російськими військами. За його словами, коли окупанти почали обстрілювати житлові квартали, міська влада вирішила "не прикриватися мирними жителями". Проте трьох містян орки вже вбили.

Поліція Київської області затримала бандитів, які розстріляли з автоматів мирних громадян у Великій Димерці. 13 березня двоє злочинців з автоматами викрали автомобіль і дорогою розстріляли двох цивільних осіб, які пересувалися легковиком. Тоді поліція оперативно затримала одного зі стрільців, ним виявився 29-річний мешканець Великої Димерки. Другого стрільця затримали днями у Броварах. 30-річний раніше судимий виходець із Богданівки переховувався від поліції та чекав на правоохоронців із гранатою в кишені.

Вранці 26 березня було завдано ракетного удару по нафтобазі під Києвом, – повідомила у Facebook народний депутат Олена Криворучкіна. Жертв та постраждалих, за даними депутата, немає.  Але почати гасити нафтобазу рятувальники не можуть через небезпеку повторного обстрілу.

 Комендантська година в Києві та області, за рішенням військового командування, знову буде посилена. І триватиме з 20:00 сьогоднішнього вечора до 7:00 ранку понеділка – 28 березня. 

UPD: Увага! Нова інформація від військового командування. Комендантська година в Києві та області, завтра вдень запроваджуватися не буде. І час комендантської години  залишиться в звичайному режимі – з 20:00 до 7:00.

Вдень у неділю столицею та в області пересуватися буде можна.

12:30 – рашисти обстріляли електричку Шепетівка-Київ. Очевидці повідомляють, що є постраждалі.

15:30 – Російські окупанти обстріляли з важкої артилерії населені пункти на Київщині. Зруйновано щонайменше п'ять будинків, є постраждалі серед цивільного населення, в тому числі одна дитина. "Слідчими поліції Київщини вже ретельно задокументовано понад 250 фактів воєнних злочинів агресора в Київській області, які будуть використані в Міжнародному суді над російськими військовими і політичними злочинцями. (якщо залишаться живими). Ці виродки відповідатимуть за кожен злочин проти людства скоєний в Україні!" — пообіцяв голова Нацполіції у Київській області Андрій Небитов.

18:00 – Ворог обстріляв Боярку на Київщині. За попередньою інформацією, поранені чотири людини, серед яких неповнолітня дитина

У Київській області ДРГ використовують цивільний одяг та вкрадені автомобілі, – попереджає Генштаб ЗСУ. "Окупанти не залишають спроб проникнути до столиці.  Тому диверсійно-розвідувальні групи маскуються, використовуючи вкрадений цивільний одяг та автомобілі".

Станом на 19 годину, ординців відкинуто від Києва на 35-70 кілометрів – ці дані надає МО України.

Донеччина і Луганщина

На Донбасі сили ООС за минулу добу відбили дев'ять ворожих атак та знищили техніку окупантів. Окрім того, українські військові знищили:

  • до 170 російських військових;
  • 17 одиниць броньованої техніки;
  • 11 одиниць автомобільної техніки;
  • вісім танків;
  • три ворожих літаки;
  • три безпілотники типу "Орлан-10".

31 день війни

Збройні сили взяли в полон снайперку з ОРДЛО. Так звана "Багіра" – вона ж Ірина Старикова – розстрілювала українських полонених у 2014 році. За словами одного з волонтерів, на її руках – кров щонайменше чотирьох десятків людей, серед яких є мирні жителі. 

Спостерігачі ООН отримали інформацію про масові поховання у Маріуполі. Одна з таких "братніх могил" містила близько 200 тіл. Деякі докази отримали із супутникових знімків.

У Луганській області ворог прицільно б'є по продуктових складах, загалом за добу пошкодив 10 житлових будинків. Про це розповів голова Луганської ОВА/ОДА Сергій Гайдай. Як зазначив очільник, у результаті цих обстрілів загинули троє осіб.

У "ДНР" повернули в обіг українську гривню.  Її наказали приймати в магазинах, а також вказуватимуть гривневі цінники поряд із рублевими.  Діятиме такий порядок до 1 липня.  Обмінний курс встановлено у розмірі 2,5 рубля за гривню. У "ЛНР" подібні заходи запровадили ще 16 березня.  Щоправда, діятиме гривня там лише до 31 березня.

13:30 – рашисти порушили домовленості про "режим тиші" та вдарили "Точкою-У" по Сєвєродонецьку. Також ведуть вогонь градами по Лисичанську.

Як наслідок: 

▪️горять житлові будинки, 

▪️знеструмлено шахту, в якій зараз перебувають люди,

▪️палає продуктовий склад,

▪️пошкоджені гаражі станції швидкої допомоги,

▪️є травмовані.

14:00 – Штурм Новомайорського відбитий, ворог готується до атаки на Рубіжне. Його є кому зустріти, кажуть у ЗСУ. В цілому завдання агресорів залишаються не виконаними. Білоруські військові також не хочуть приймати участь у вторгненні.

Внаслідок ворожого авіаудару у Лисичанську знеструмлено шахту. Під землею перебувають працівники. Наразі людей намагаються підняти на поверхню.

17:00 – Ворог обстрілює Донеччину забороненими касетними боєприпасами. Цього разу з ракетної системи залпового вогню "Торнадо-С" росіяни обстріляли житловий сектор Красногорівки. Ворог використав заборонені касетні боєприпаси, які впали посеред вулиць. Національна поліція попереджає: не наближайтеся до таких боєприпасів. Вони можуть здетонувати будь-якої миті, протягом 40 годин після обстрілу.

18:20 – у Маріуполі окупанти насильно вивезли в невідомому напрямку медичний персонал, хворих та інших маріупольців, які ховалися від обстрілів ворога у підвалах медичного закладу. Відомо, що на території лікарні приблизно знаходилось 700 людей. Але скільки маріупольців було депортовано ще точно невідомо. 

Запоріжжя

За минулу добу захисники Запорізького краю ліквідували 20 окупантів, 40 поранили, знищили бронетранспортер, танк, 3 автомобілі та 120-мм міномет, а також пошкодили самохідну гаубицю окупантів.

У Мелітополі окупанти почали полювання на тих, хто не хоче підкорятися загарбникам. Так, представники російської комендатури міста збирають голів ОСББ та пропонують повідомляти про те, "де живуть фашисти". Під поняття "фашисти" підпадають всі, хто не погоджується, що Мелітополь – це росія, зберігає чи демонструє прапор або герб України, а також ті, хто вважає українську владу єдиною легітимною.

Крім того окупантами на сьогодні заплановане проведення на центральній площі Мелітополя проплаченого мітингу, спрямованого на підтримку "російської влади". Відомо, що обіцяна оплата за участь – 1200 рублів. Усім охочим "підзаробити", тим самим зраджуючи власну Батьківщину, необхідно буде тримати російський окупаційний прапор та "щиро" радіти на відеокамери.

Журналістка видання "РІА-Мелітополь" Світлана Залізецька повідомила, що окупанти відпустили її батька. Військові рф викрали та тримали 75-річного чоловіка три доби. 

Як зазначили у Запорізькій обласній військовій адміністрацї, за наявною інформацією з тимчасово окупованого Бердянська, з понеділка, 28 березня, припиняють свою діяльність низка банківських установ. Мова йде про "Альфабанк", "Ощадбанк" та "Райффайзен".

14:30 – у Приморську окупанти викрали громадського активіста Костянтина Овсянникова. Про це повідомила журналістка Ірина Ромалійська. Костянтин – засновник Молодіжного центру "Портал. Це".  До центру рашисти прийшли на другий день вторгнення. Як повідомляє журналістка, забрали якісь речі та на вхідних дверях написали "Міни". Сьогодні без пояснень забрали активіста.

17:30 – Війська рф увійшли в Кирилівку Запорізької області, місцева влада відмовилась від співпраці з окупантами.

Херсонщина

Мер тимчасово окупованого Херсона Ігор Колихаєв не виключає, що російські злочинці можуть силою провести "референдум" у Херсонській області. Він зазначив, що окупанти не зацікавлені у створенні  "ХНР". Їм вигідніше приєднати Херсон до якогось ОРДЛО або окупованого Криму. 

Але є і гарні новини: ЗСУ звільнили Нововоронцовку Херсонської області.

15:30 – ВСУ повернуть контроль над Херсоном вже сьогодні, – заявив радник міністра оборони України Маркіян Лубківський.

Херсонці, не жаль, ознак реалізації плану Лубківського до кінця дня так і не побачили. 

86 населених пунктів Херсонської області знеструмлені й без води. Майже 6 тисяч жителів залишились без газопостачання, повідомляє Херсонська обласна державна адміністрація.

Крім того, в населених пунктах Херсонської області фіксується посилення терору місцевого населення з боку окупантів. Здійснюють обшуки в будинках з метою виявлення учасників АТО/ООС, військовослужбовців, волонтерів та членів їхніх сімей. Мають місце численні факти викрадення жінок та катування місцевих жителів.

Одещина

Фракція ОПЗЖ в Одесі самознищується. Голова Одеської райради повідомив про припинення діяльності фракції ОПЗЖ в Одеській райраді. До її складу входило 18 депутатів.

13:30 – Катери росії намагалися підійти до узбережжя Одеської області і висадити диверсійно-розвідувальні групи. Про це повідомив офіцер оперативного командування "Південь" Владислав Назаров. Проте, плани ворога зіпсували Збройні сили України – усіх диверсантів знищили.

Харківщина

31 день війни

ЗСУ звільнили східні передмістя Харкова – Вільхівку та Малу Рогань

Незважаючи на постійні обстріли, на сьогодні у Харкові заплановано культурний захід. "Ми влаштовуємо концерт у відносно безпечному місці в рамках "Kharkiv music fest". Ви ж пам'ятаєте вислів Вінстона Черчілля, про те, як під час війни йому принесли на розгляд бюджет країни. Погортавши документ, він запитав: "А де ж витрати на  культуру?" Йому відповіли: "Так війна ж йде, яка культура?!". На що він сказав: "Якщо немає культури, то навіщо ми тоді воюємо? "Ось так і в нас", – сказав мер Харкова Ігор Терехов.

Рашисти, які начебто прийшли боротися із нацизмом, пошкодили вже другий меморіал жертвам Холокосту. Спочатку влучили по території Бабиного Яру у Києві. А тепер понівечили меморіал "Дробицький Яр" під Харковом. У 1941-42 роках нацисти розстріляли на цьому місці тисячі мирних людей. За різними оцінками від 16 до 20 тисяч.

ЗСУ переходять у контрнаступ на Харківщині: вже звільнили кілька населених пунктів. Очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов 26 березня заявив, що українські військові не тільки захищають свої позиції, а й переходять у контрнаступ: "У напрямку Малої Рогані вже звільнили кілька населених пунктів, зараз там тривають бої".

Голова ОВА також підкреслив, що українські захисники тримають оборонні позиції в Ізюмському напрямку, де тривають бої.

17:30 – Повітряне командування "Схід" заявляє, що на південний схід від Харкова збили російський військовий літак.

22:00 – окупанти продовжують тероризувати людей на Харківщині. 26 березня в Балаклії окупанти затримали заступника міського голови Сергія Полторака та начальника відділу цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами Олега Блудова. Про це повідомляє голова Харківської ОДА Олег Синєгубов.

Є інформація, що затриманий і міський голова Іван Столбовий, з ним та його родиною вже другу добу немає зв'язку. На жаль, досі перебуває у полоні окупантів голова Циркунівської громади Микола Сікаленко.

Волинська область

Голава Волинської ОВА Юрій Погуляйко розпорядився вилучати транспорт у водіїв, яких затримають у стані алкогольного сп'яніння, та передавати його для потреб ЗСУ.

21:00 – Юрій Погуляйко заявив, що за 10 км від міста ППО збила безпілотник. Але не виключено, що це могла бути ракета.  Інформація уточнюється.

Полтавщина

У Полтавській області правоохоронці вилучили у місцевих мешканців  11 ворожих танків, які "якимось чином" опинилися у них після російського вторгнення. Крім танків трофеями українських дбайливих господарів стали 2 бронеавтомобіля, 8 кулеметів, 9 автоматів, 5 гвинтівок, 10 пістолетів, близько 4000 патронів різного калібру, 14 гранат та близько 200 одиниць інших боєприпасів.

Житомирщина

У Житомирі вранці у п'ятницю, 25 березня, російські загарбники з ракет обстріляли військову частину. Після цього місцеві правоохоронці затримали двох коригувальників вогню, повідомив у вечірньому зведенні міський голова Сергій Сухомлин.

31 день війни

Обстрілювали область і ввечері: близько 18 години внаслідок артилерійського удару в одному з населених пунктів у Коростенському районі області знищено 1 житловий будинок, частково пошкоджено 4 житлових будинки і 2 господарських будівлі. Для гасіння пожежі та проведення пошуково-рятувальних робіт залучено 6 рятувальників та 1 од. техніки ДСНС. Загиблих та травмованих, на щастя, немає.

25 березня в Коростенському районі піротехніки знешкодили чотири сучасні реактивні снаряди "Ураган". Про це на своїй сторінці у мережі Facebook повідомляє обласне управління ДСНС. 

Також, в селі Красносілка Житомирського району було ліквідовано одну мінометну міну часів минулих війн.

Сумщина

У трьох районах на Сумщині тривають запеклі бої. "На Сумщині ситуація залишається напруженою, тривають запеклі бої. Це Конотопський район, Сумський, Охтирський – активна фаза боїв. Як ви знаєте, у нас деякі громади перебувають під контролем російських окупантів, у них відбувається терор і геноцид українців", – сказав очільник області Живицький у відеозверненні 26 березня. Він додав, що тривають воєнні дії у Тростянецькій громаді, продовжується обстріл передмістя Сум та бомбардування Охтирки.

Бійці 93-ї бригади "Холодний Яр" ЗСУ вибили військовослужбовців рф із невеликого села під Тростянцем Сумської області на трофейному російському танку, повідомляє український телеканал "Дом".

20:00 – Місто Тростянець на Сумщині звільнений від російської окупації! 93 бригаді "Холодний Яр", територіальній обороні і місцевим партизанам вдалося вигнати з місця "еліту" російських сухопутних військ — Кантемирівську танкову дивізію. Зазнавши низки невдач, російська армія втікала з Тростянця, лишаючи озброєння, техніку та боєприпаси, які 93 бригада використає для звільнення інших українських міст від окупації. 

Наразі Тростянець – це найбільше місто, яке було звільнено українськими силами від тривалої окупації. Слава Україні! Слава ЗСУ! Слава 93 ОМБр Холодний Яр! 

Нардеп Гончаренко повідомив, що наша армія сьогодні на Сумщині крім Тростянця звільнила населенні пункти Славгород та Краснопілля!

Чернігівщина

На Чернігівщині окупанти вкотре обстріляли мирні житлові квартали та цивільну інфраструктуру. Залишається вкрай складною ситуація у Чернігові, де відсутні критично важливі комунікації. В умовах важкої гуманітарної кризи Чернігів мужньо чинить опір та тримає оборону. 

З Чернігова потрібно евакуювати важко поранених людей, які потребують оперативного втручання. Наразі таких осіб щонайменше 40. Здебільшого йдеться про військовиї. Крім того, троє з них – діти. Про це повідомив мер міста Владислав Атрошенко. Місцева влада шукає технічні можливості для вивозу таких людей малими групами, а також – для підвозу гуманітарної допомоги до Чернігова. Масова евакуація з міста наразі неможлива.

Днем, біля села Вишневе, що на Чернігівщині, ЗСУ вразили скупчення російської техніки та склад боєприпасів. Інформацію підтвердили в ОК "Північ". Пожежа на складі тривала 5 годин, розривалися снаряди. Серед іншого знищили ворожі засоби радіоелектронної боротьби, які глушили сигнал державних мовників. Мовлення українського радіо поновлене. Місцеве населення продовжує чинити опір російським військам.

Дніпропетровщина

Ексрегіоналу Царьову оголосили про підозру після того, як 20 березня він запропонував здати Кривий Ріг окупантам. Раніше його вже підозрювали у держзраді через співпрацю з росією під час захоплення Криму. Але Царьов переховувався на території рф.

Захід України

Мешканка обласного центру під різними псевдонімами вела у соцмережах агітацію "за оновлений СРСР". Заперечувала  легітимність проголошення колишніми республіками незалежності. Викрили агітаторку поліцейські спільно з СБУ. Під час обшуку правоохоронці вилучили крім українського, ще й паспорт громадянки російської федерації. А також техніку з доказами протиправної діяльності.

17:00 – Біля Львова прогриміли три потужні вибухи зі сторони Кривчиць, повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький. Після ракетного російського обстрілу горить нафтобаза. За попередніми даними, від ракетного удару по Львову за допомогою звернулося 5 людей.

19:00 – Андрій Садовий повідомив про ще один удар по Львову! У одній зі шкіл поблизу місця авіаудару ударною хвилею розбиті вікна. Постраждалих немає.

Михайло Подоляк відреагував на обстріли Львова. "Львів. Масовані ракетні удари. Ще одне велике українське місто. З величезною історичною цінністю. Поруч кордон. Усередині міста посольства багатьох країн. Але варварів рф нічого не цікавить – ні історія, ні спадщина, ні іноземні дип-місії. Невже Європа продовжить "умиротворювати"?", — написав радник голови ОП.

21:45 – На Рівненщині російська ракета потрапила у нафтобазу міста Дубно.  Про це заявив голова ОДА Віталій Коваль. Тобто орда продовжує системно бити по українським нафтобазам, знищуючи запаси палива.

Незважаючи на численні прохання і заборону вибухи у Львові в прямому ефірі транслювало купа західних медіа. Заради лайків і хайпу іноземні журналісти готові ризикувати людськими життями.

***

В ніч проти 27 березня Україна перейде на літній час. Тож не забудьте перевести стрілки годинника на 1 годину вперед. Ще ближче до очікуваної перемоги!

Вистоїмо, українці! 

 

 

1890

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: