fbpx
Сьогодні
21:15 26 Бер 2022

Окупанти знову обстріляли ядерну установку "Джерело нейтронів"

Дослідницька ядерна установка «Джерело нейтронів», яку експлуатує Національний науковий центр «Харківський фізико-технічний інститут», вчергове потрапила під обстріли.

Про це повідомляє Державна інспекція ядерного регулювання України.

Наразі масштаби пошкоджень установки неможливо оцінити через бойові дії. У Держатомрегулювання наголошують, що ЯПУ «Джерело нейтронів», як і будь-яка інша ядерна установка, не розрахована на експлуатацію в умовах війни. А продовження її бомбардування/обстрілів можуть призвести до тяжких радіаційних наслідків із забрудненням прилеглих територій.

25 березня Харківський інститут звітував, що ядерна установка переведена в глибокий підкритичний стан (режим «тривалого зупину» з 24.02.2022). Оперативний персонал контролював стан установки, але зовнішнє електропостачання до неї було відсутнє, через постійні обстріли прилеглої території відновити його не вдається.

Радіаційна обстановка на майданчику була у межах норми, а персонал продовжував усувати наслідки бойових дій та підтримувати у працездатному стані обладнання ядерної установки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: