fbpx
Сьогодні
Що відбувається 19:20 20 Вер 2022

Хроніка подій 20 вересня — 209 день війни росії в Україні: ключові події та рішення для перемоги

English version here

Ключові події дня

Успіхи ЗСУ

📌 За добу ЗСУ знищили сім повітряних цілей окупантів: штурмовик Су-25, керовану авіаційну ракету класу "повітря-поверхня" Х-59 і 5 БПЛА оперативно-тактичного рівня російських окупаційних військ.

📌 Минулої доби ЗСУ відбили атаки військ рф поблизу чотирьох населених пунктів. У районі населеного пункту Сватове підрозділи Сил оборони завдали ураження по району зосередження живої сили ворога. Відомо, що 70% особового складу, що знаходився на зазначеному об'єкті, загинуло.

📌 Ракетні війська й артилерія завдали вогневого ураження по 16 об'єктах противника. Зокрема по 6 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 7 районах зосередження артилерії, а також 3 складах боєприпасів. Загальні втрати ворога уточнюються.

📌 На Херсонщині в районі Нової Каховки та Козацького ЗСУ потопили в Дніпрі російську баржу з військовими та озброєнням.

📌 Українські прикордонники на Донеччині втопили російських диверсантів, які намагалися потрапити їм у тил. Бійці за допомогою тепловізора виявили підготовку росіян до переправи, а коли човен із 4 диверсантами дістався середини Сіверського Донця — відкрили вогонь. Тепловізор не зафіксував жодного окупанта, який зміг би вибратися на берег.

📌  Згідно зі зведенням Генштабу, на Луганщині в Новоайдарі 50 одиниць російської техніки було ліквідовано або виведено з ладу, а також знищено боєприпаси. У Сватовому ЗСУ завдали удару по району скупчення живої сили ворога, знищивши 70% особового складу.

📌 Українська IT-Армія зламала сайт групи Вагнера та забрала всі особисті дані учасників терористичного угруповання. "Усі персональні дані найманців у нас! Кожного ката, вбивцю та ґвалтівника чекає суворе покарання" — йдеться в повідомленні на сайті ПВК.

209 день війни

📌 Ще один рідкісний трофей — сучасна російська командно-наглядова машина 1В1003 на базі БТР-80 комплексу управління артилерією 1В198 "Канонада". Він призначений для управління дивізіоном реактивних систем залпового вогню "Торнадо-Г", повністю комп'ютеризований та оснащений найновішими артилерійськими системами управління.

📌 СБУ викрила спроби окупантів зруйнувати критичну інфраструктуру: у Миколаєві затримано агента, який передавав ворогу геолокації підприємств теплопостачання в прифронтових районах.

209 день війни

📌 У Херсоні активісти руху "Жовта Стрічка" провели рейд вулицями, розклеїли нові листівки та продовжують зривати рашистську агітацію, маркувати будівлі літерою "Ї".

📌 У Мелітополі сьогодні пролунали два потужні вибухи. Мер Мелітополя Іван Федоров пише, що дим здіймається в районі елеватора.

📌 Британська розвідка повідомляє, що рф передислокувала свої підводні човни з Криму до Краснодарського краю, оскільки безпека бази Чорноморського флоту в Криму підірвана.

Злочини рф

Руйнування війна

📌  Вночі російські військові обстріляли Бахмут, Сіверськ, Авдіївку та Вугледарську громаду на Донеччині. У Бахмуті в житловому будинку зруйновано три під'їзди, під завалами можуть перебувати люди, а в Сіверську зруйновано щонайменше два приватні будинки.

Вдень ударів завдано по Слов'янську. Під обстріл потрапила територія меблевого цеху. Імовірно, ударів завдано ракетами С-300.

📌 Також вночі понад 100 снарядів випустили по трьох громадах Дніпропетровщини: Нікопольській, Марганецькій та Червоногригорівській. Попередньо, люди не травмувалися. 

📌 Вночі в Харківській області було атаковано інфраструктурний об'єкт у Чугуївському районі, обійшлося без жертв. Протягом доби були обстріли області вздовж кордону рф та вздовж лінії зіткнення у Харківському, Куп'янському та Ізюмському районах. У Куп'янському район в селі Грушівка 9 поранених, четверо з яких — діти, 2 людей загинуло. У Харківському — двоє зазнали поранень через підрив на міні.

209 день війни

📌 Після вчорашнього обстрілу в Запорізькій області є поранені та загиблі. Атаки зазнали Запоріжжя та населені пункти Пологівського, Василівського та Запорізького районів. У Запоріжжі руйнування отримали більше 42 будинків приватного сектору та 34 квартири в десяти багатоповерхових будинках міста.

📌 Вчора з території росії обстріляли село Славгород Краснопільської громади на Сумщині. Поранено подружжя пенсіонерів. Їх будинок зруйнований. 

📌 Учора ввечері й сьогодні вночі противник знову завдав удару по морській зоні Очакова, — про це повідомив очільник Миколаївської області Віталій Кім.

По Березнегуватому ворог гатив реактивними системами залпового вогню "Смерч". Влучено і частково зруйновано елеватор, де поранено трьох працівників. Крім того, в центральній частині селища пошкоджено кілька будівель, в тому числі й професійний ліцей. Загиблих немає.

209 день війни

📌 На деокупованих територіях Харківщини  медичні заклади розграбовані або заміновані.

209 день війни

📌 А на фото вище — звільнене Потьомкіне Херсонської області. Розтрощені будинки, вирви, покинута награбована техніка, сміття — ось що залишили після себе окупанти в мирному селі.

📌 Окупанти відмовляються обмінювати полонених жінок з "Азовсталі". Навіть вагітних. У полоні росіян наразі перебувають близько 50 жінок. Крім того, окупанти не дотримуються домовленостей і не дають доступу до полонених.

📌 На окупованих територіях знову заговорили про "негайні референдуми". Інститут вивчення війни вважає, це свідчить про те, що контрнаступ України викликає паніку у ворога, у тому числі й серед осіб, які приймають рішення в кремлі. Експерти також розглядають це як елемент тиску на Україну та НАТО.

Будь-які спроби перефарбувати прапори — фікція, що нічого не змінить ні для нас, ні для партнерів, — прокоментував радник голови ОПУ Михайло Подоляк у Twitter.

209 день війни

📌 Рука із жовто-блакитними браслетами з поховання в Ізюмі на фото, що облетіло весь світ, — це фрагмент тіла 36-річного військовослужбовця 93-ї бригади "Холодний Яр" Сергія Сови з Нікополя. Жінка воїна впізнала тіло свого чоловіка по татуюванню на тілі. У бійця ЗСУ залишилося двоє дітей.

📌 Поблизу села Мироцьке, що на Київщині, виявили чергові жертви російської агресії. Під час патрулювання лісу добровольчим формуванням було виявлено рештки двох людей у цивільному одязі. Їх катували, а потім вбили.

📌 За оцінками ООН, від російської агресії в Україні загинуло майже 6 тисяч цивільних від 24 лютого, але реальні цифри є значно вищими. 

Життя в умовах війни

📌 На деокупованих територіях Харківщини протягом кількох тижнів організують таку ж евакуацію, як і з Донеччини. Там, де відсутній зв'язок та інтернет, поліція буде обходити кожен дім та пропонуватиме людям евакуюватися.

📌 "Укрзалізниця" відсьогодні запускає курсування приміського поїзда Лозова — Бантишеве, який зʼєднає Харківську та Донецьку області.

Рішення для перемоги

Підтримка іноземних партнерів

209 день війни

💡 Сили територіальної оборони Збройних Сил України розпочали співпрацю з Військами територіальної оборони Польщі.

💡 Україна отримає 28 танків M-55S від Словенії. 

💡 Погоджено ще €5 мільярдів макрофінансової допомоги від ЄС. Гроші надаються у формі довгострокових позик на дуже пільгових умовах для підтримки України в умовах війни.

💡 ЄС працює над створенням нової місії з військової допомоги Києву, — заявив голова європейської дипломатії Боррель.

💡 Лондон має намір витратити у 2023 році на підтримку України щонайменше $2,6 млрд. Про це повідомляє Financial Times.

💡 Мін'юст США попросив Конгрес узаконити передачу Україні заморожених російських активів у відповідь на оголошені на окупованих територіях України "референдуми".

💡 Через загрозу санкцій США, найбільший банк Туреччини — İşbank — відмовився працювати з російською платіжною системою "Мир".

💡 Україна та рф змогли досягти домовленості щодо обміну полоненими, повідомив президент Туреччини Ердоган. За його словами, буде обміняно 200 осіб.

💡 Авіакомпанія Turkish Airlines відмовилася навчати російських пілотів. Експерти кажуть, що це серйозний удар по системі підготовці пілотів, позаяк для навчання в Європі двері вже закриті.

💡 УЄФА вирішило відсторонити збірну росії від жеребкування Євро-2024, яке відбудеться 9 жовтня. Повідомляється також, що рф фактично виключено від футболу збірних принаймні до остаточного завершення війни з Україною.

💡 Війна війною, а про здоров'я піклуватися теж потрібно. Польща передасть Україні мільйон вакцин від COVID-19. Також польська сторона передасть 100 000 доз вакцини MMR. Це потрійна вакцина проти кору, епідемічного паротиту і краснухи.

💡 На Буковині в селі Чорногузи підприємці з Японії звели перші два будинки для ВПО. У планах — будівництво модульного містечка. "Люди зможуть безкоштовно жити там протягом двох років", — запевняють в облраді.

Українці, об'єднуємось! 

209 день війни

💡 9-річна львів'янка Дарина Джала збирає гроші для закупівлі смаколиків українським військовим. Дівчинка малює листівки та продає їх. За ці гроші закуповує батончики, шоколадки, каву, сухі супи й разом із батьками пакує коробки для бійців. Свою допомогу дівчинка називає "смаколиками для Котиків", тому що в Україні військових часто називають нашими "Котиками".

209 день війни

💡 Позашляховик вартістю 150 тисяч гривень передали військовим представники Житомирської обласної спілки азербайджанців. Гроші на авто зібрали впродовж тижня. Ініціаторами збору коштів на автівку для ЗСУ була азербайджанська молодь.

проєкт меморіалу на Співочому полі в Києві

💡 На честь героїв "Азовсталі" встановлять меморіал на Співочому полі в Києві. Його візуалізацію розробив архітектор, який служив у "Азові". Там також буде місце поховання загиблих воїнів. Вічна пам'ять героям. Пам'ятаємо — перемагаємо!

2
138

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: