fbpx
Сьогодні
Що відбувається 19:36 07 Вер 2022

Хроніка подій 7 вересня — 196 день війни росії в Україні: ключові події та рішення для перемоги

English version here

Ключові події дня

Успіхи ЗСУ

📌 За даними Інституту вивчення війни (ISW) внаслідок контрнаступу ЗСУ лінія фронту в Харківській області зараз проходить у районі Балаклії, українські військові повернули під контроль України Вербівку та Табору, що розташовані біля міста. Чекаємо на підтвердження Генштабу. А фото нижче — промовистіше за будь-яку аналітику!

📌 Міноборони США зазначає, що ЗСУ у Херсонській області "продовжують просуватися вперед", зокрема — повертаючи населені пункти. Також США спостерігають "деяку наступальну активність зс росії біля Бахмута на Донеччині".

📌 Генштаб повідомив про звільнення населених пунктів Новознесенського (Херсонський напрямок) та Довгенького (Ізюмський напрямок, що на Харківщині).

📌 ЗСУ відбили атаки ворога в 7 населених пунктах Донеччини!

Демілітаризація противника за добу:

  • Херсонщина — мінус 4 склади БК.
  • Влучання в районі Чорнобаївки та Голої Пристані (Херсонщина) по позиціях ворога.
  • Райони Каховки та Нової Каховки (Херсонщина) — влучання по скупченню техніки.
  • Балаклія, Харківщина — мінус БК.
  • Василівський район, Запоріжжя. Мінус БК + база.

📌 Авіація Сил оборони здійснила 27 ударів, завдано ураження по майже 40 опорних пунктах та місцях скупчення живої сили й техніки. В зону ураження потрапили радіолокаційні станції та станції зв'язку, мостові та понтонна переправи,

📌 Наші ППО знищили: літак Су-25, вертоліт Ка-52, БпЛА та п'ять крилатих ракет типу "Х-101". 

📌 Крім того, розкрито секрет "бавовни" в тимчасово окупованому Криму. Серію успішних ракетних ударів по кримських авіабазах, зокрема по летовищу "Сакі", було завдано Україною.

196 день війни

📌 А ця інфографіка демонструє, скільки ворожої техніки знищили всього два "Байрактари" за три дні.

📌 Приватні військові компанії ворога зазнають суттєвих втрат. Окремі підрозділи рашистів налічують понад 40 відсотків тяжко поранених та вбитих.

📌 Ставлений росіянами "комендант" тимчасово окупованого Бердянська (Запорізька область) Бардін помер у лікарні після того, як 6 вересня партизани підірвали його автівку. 

📌 А в окупованому Ізюмі, що на Харківщині, ППО рашистів не змогла збити жодної з 20 ракет HIMARS, випущених ЗСУ за останній місяць.

📌 На передовій добровільно воює близько 5 тисяч жінок — це близько 15% кількості військових, без урахування мобілізованих. На тлі держав НАТО це один із найвищих показників!

Атаки рф

📌 Вчора ввечері росіяни вдарили по Марганцю (Дніпропетровщина). Попередньо без жертв.

196 день війни

📌 Також ракетний удар було завдано по селищу Печеніги Харківської області. Є поранені: дорослий чоловік і підліток. Руйнування приватного сектору, багатоквартирні будинки залишились без дахів, вікон та дверей.

📌 Вранці ворог обстріляв Харків. Два прильоти по Немишлянському району. Одна з ракет влучила у двоповерхову будівлю, спалахнула автомийка, постраждали кафе, магазини, автомобілі. Друга ракета потрапила в землю. 

🤷 А одна з ракет, які росіяни випустили по Харкову, не захотіла залишати росію і впала в Бєлгородській області.

196 день війни

📌 Мер Краматорська, Донеччина, опублікував фото наслідків ракетного удару рф по психіатричній лікарні в місті. Обійшлося без жертв, але будівля серйозно пошкоджена.

196 день війни

📌 Окупанти знову обстріляли Слов'янськ на Донеччині, влучили в школу та житловий будинок. Повністю зруйновано під'їзд. З-під завалів вилучено тіла 3 людей.

📌 Також рф гатила по Запорізькій області, Чернігівщині та Миколаївщині. На Сумщині — 140 снарядів та мін.

📌 Окупований рашистами Енергодар на Запоріжжі на межі гуманітарної катастрофи: після рашистських обстрілів частина міста залишилася без світла, також є проблеми з побутовим газом.

📌 Станом на 7 вересня через обстріли з боку рф у Миколаєві пошкоджено 595 багатоповерхових будинків. Окрім багатоповерхівок, ушкоджень зазнали 840 приватних будинків.

196 день війни

📌 У Маріуполі окупанти зруйнували територію археологічного об'єкту місцевого значення "Поселення Кальміус". рашисти варварськи обстрілювали місто та продовжують стирати з мапи Маріуполя пам'ятки історії, археології та культури.

196 день війни

📌 А так виглядає так званий "соціальний центр" в окупованому Маріуполі. Його організували на території школи №16. Замість навчання дітей тут готують їжу на вогнищах просто у дворі. У співробітників немає жодного комп'ютера. Для людей не створено нормальних умов прийому. Замість цього —  комуністичні прапори.

📌 А в Малій Токмачці, Запоріжжя, окупанти обстріляли чергу за гумдопомогою. За попередньою інформацією, 7 людей отримали тяжкі поранення, а 3 загинули.

📌 На Херсонщині військові рф викрали 613 людей. 248 і досі перебувають у російському полоні.

📌 Повторний наступ на Київ навряд чи вдасться. Україна контролює ситуацію на кордоні з Білоруссю, зокрема, щодня отримує дані розвідки стосовно того, що там відбувається, — запевнив секретар РНБО Олексій Данілов. 

📌 росія погрожує зривом "зернової угоди", термін якої закінчується в листопаді. У рф кажуть, що в рамках цієї угоди не змогли вивезти жодного судна із продовольством. Хоча на їхнє продовольство санкції не поширюються, а їхні порти ніхто не блокував

📌 Тим часом в Чорному морі внаслідок російської агресії масово гинуть дельфіни — правоохоронці відкрили справу через екоцид

Життя в умовах війни

У київській школі з'явився

📌 У київській школі з'явився перший "Клас безпеки". Там дітей в ігровій формі навчають правил поведінки в різних критичних ситуаціях.

📌 В Україні з 1 жовтня вдвічі збільшать компенсацію тим, хто безкоштовно дав притулок переселенцям. Власники житла отримуватимуть 900 грн замість 450 грн за кожну людину на місяць. 

📌 Жодних обмежень для виїзду жінок з 1 жовтня не буде. Міноборони своїм наказом перенесло термін початку обов'язкової постановки жінок на військовий облік на рік пізніше.

📌 ​​СБУ знешкодила 35 ботоферм та ініціює посилення відповідальності за їх створення.

📌 Людей, які проживають на тимчасово окупованих територіях навколо ЗАЕС, влада просить знайти спосіб евакуюватися. Україна запросила гуманітарний коридор для евакуації цивільного населення з цих територій, але російська сторона не відповіла. 

Рішення для перемоги

Підтримка іноземних партнерів

Пол Массаро підтримав акцію Маріупольського Спротиву

💡 Старший політичний радник Гельсінської комісії США Пол Массаро підтримав акцію Маріупольського Спротиву. Буква "Ї" стала її символом.

💡 Німеччина передала Україні контрбатарейний радар COBRA, обіцяний ще влітку. А також 5 зенітних самохідних установок Gepard. Радіолокаційна станція COBRA (Counter Battery Radar) допомагає визначати до 40 вогневих позицій супротивника за дві хвилини.

💡 Ліз Трасс прийняла запрошення Зеленського відвідати Україну. У своїй першій телефонній розмові з ним вона наголосила, що Україна може розраховувати на довгострокову допомогу Великої Британії.

💡 Залізна завіса: Латвія, Литва та Естонія домовилися обмежити в'їзд росіян до ЄС через свої кордони. Винятки будуть зроблені тільки для водіїв фур, дипломатів і громадян, які в'їжджають із сімейних і гуманітарних причин.

💡 США не визнаватимуть росію країною-спонсором тероризму, — заявила прессекретар Білого дому Карін Жан-П'єр. Білий Дім стверджує, що "Внесення рф до списку країн-спонсорів тероризму може мати непередбачені наслідки для України, затримати експорт продовольства".

Безкоштовна кухня від посольства Туреччини

💡 У Чернігові посольство Туреччини організувало в пересувному трейлері роботу безкоштовної кухні. Щодня тут харчуються до 700 містян і переселенців.

💡 До Івано-Франківська в рамках масштабного українсько-американського проєкту з оперативного лікування українських воїнів їдуть хірурги зі США — оперуватимуть військових із травмами голови та шиї.

💡 Володимира Зеленського та весь український народ номінували на премію Сахарова "За свободу думки". Цю пропозицію ухвалила Група Європейської народної партії — найбільша в Європарламенті.

Українці, об'єднуємось!

196 день війни

💡 Співак Святослав Вакарчук передав проєкту "Збережіть українську культуру" 350 тис. гривень. Кошти направлять на відновлення Національного літературно-меморіального музею Сковороди, який зруйнувала рф.

💡 Мер столиці Віталій Кличко підтримав волонтерську ініціативу "Тепло на фронт" та передав боксерські рукавички зі своїм автографом, які мають розіграти серед тих, хто донатить на обігрівачі для захисників.

💡 На фронт уже передали перші 20 ударних безпілотників, на які українці зібрали 64 млн грн у рамках проєкту "Армія дронів".

На Сумщині відбудовують дороги

💡 На Сумщині продовжується відбудова доріг, адже відновлення доріг — це в першу чергу відновлення зв'язків. На фото: ремонт автодороги місцевого значення Конотоп — Вирівка — Присейм'я.

💡 51 родина з Київщини в рамках проєкту "Нова оселя" отримає квартири замість зруйнованих армією рф. Квартири розташовані в Броварах, Ірпені, Білій Церкві, Богуславі, Борисполі, Макарові. Списки вже сформовані.

Станіслав Сєдов збирає гроші на ЗСУ

💡 Уже місяць дев'ятирічний житомирянин Станіслав Сєдов випікає і продає хліб. Так хлопчик збирає гроші на потреби українських військових. За цей час він випік тридцять три хлібини.

196 день війни

💡 А його одноліток з Івано-Франківська власноруч шиє та продає екоторбинки. Майже 2 тис. грн зібрав для ЗСУ 9-річний Данило.

2
105

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: