fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:31 21 Сер 2022

Хроніка подій: 179 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 21 серпня і вже 179 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Починаємо недільний ранок зі статистики, яка бадьорить краще за каву. За добу воїнами ЗСУ було демілітаризовано:

  • Мелітополь, Запоріжжя — мінус база,
  • Чорнобаївка, Херсонщина — мінус БК+база,
  • Пологівський район, Запоріжжя — мінус БК.

Усього мінус 2 склади БК та 2 бази.

Як розповіли в ОК "Південь", наші воїни знищили: 75 окупантів, корпусну самохідну гармату "Гіацинт-С", два танки Т-72 та ще шість одиниць броньованої техніки. Також знищено штаб 247-го парашутно-дестантного полку 7-ї дивізії ВДВ окупантів.

Керівник Українського центру безпеки та співпраці Сергій Кузан відмічає, що українські сили ППО вийшли на високий рівень перехоплень. По деяких напрямках вдалося досягнути близько 70% перехоплень ракет противника. При тому, що на сьогодні жодна система у світі не дає 100% перехоплень. Вчора над Дніпром було збито чотири з чотирьох "Калібрів", сьогодні над Одесою — дві з п'яти ракет. Перехоплювати ворожі ракети також можуть винищувачі типу Су-27 та МіГ-29. 

Нездатність рф зупинити атаки на військову інфраструктуру в окупованому Криму може викликати невдоволення в російському суспільстві, —  йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни. На думку аналітиків, бажання окупантів посилити безпеку на півострові може відтягнути сили росіян з фронтів.

Оперативна інформація станом на шосту ранку:

  • Підрозділи противника ведуть штурмові дії у напрямках Піски — Невельське, Лозове — Невельське та Старомихайлівка — Мар'їнка, бойові дії тривають.
  • На Миколаївському напрямку ворог веде наступальний бій у напрямку Васильки — Благодатне, має частковий успіх, зайняв південну околицю населеного пункту Благодатне, бойові дії тривають.
  • Окупанти рф намагалися штурмувати на напрямках Бражківка — Нова Дмитрівка і Сулигівка — Нова Дмитрівка в Харківській області, однак зазнали втрат та відступили, — повідомив 21 серпня Генеральний штаб ЗСУ. 
  • Крім того, армія рф безуспішно проводила розвідку боєм у напрямку Пасіка — Богородичне.

Станом на сьогодні з початку війни кількість ліквідованих окупантів перевищила 45 000!

маріуполь

Країна-терористка відповість за всі злочини проти України, за кожне загублене життя. Розплата прийде за Маріуполь, Харків, Бучу, Ірпінь, Миколаїв, Краматорськ, Кременчук, Суми, Чернігів, Вінницю — всю Україну. Ми не пробачимо й не забудемо. Сьогодні, у Міжнародний день пам'яті і поминання жертв тероризму, обіцяємо кожному, чиє життя забрав "руський мір", помститися російським вбивцям і терористам. Цього ніколи не мало статися в сучасному світі. 

23-25 ​​серпня правоохоронці закликають українців особливо суворо дотримуватись умов повітряної тривоги та обов'язково ховатися в укриття.  Про це сказав перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький в ефірі телемарафону. Нагадаємо, радник глави Офісу президента Михайло Подоляк прогнозує активізацію російських ракетних ударів на 23-24 серпня. У тому числі й по Києву.

В Україні вводять нові сигнали повітряної тривоги, — повідомляє Центр протидії дезінформації. Вони звучать так:

  • Сигнал хімічної небезпеки — звук церковних дзвонів.
  • Сигнал радіаційної небезпеки — це дзвін на сполох.

Сигнал евакуації з міста звучить як гудок поїзда. Після такого сповіщення слід увімкнути місцеве радіо або телебачення та чекати на подальшу інформацію.

Атомні об'єкти 

На ЗАЕС окупанти продовжили "вихідні" для українського персоналу. Тривалість "вихідних" не уточнюється. Натомість, на станцію повернули частину представників "росатому". Також на ЗАЕС залишається контингент окупаційних військ та велика кількість зброї та боєприпасів. Ці заходи можуть свідчити про намір окупантів відключити станцію від українських електромереж та живлення — так зване "виведення в нуль".

Станом на 08:00 21 серпня 2022 року Запорізька АЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки, — пише "Енергоатом". Періодичні обстріли ЗАЕС російськими військами з РСЗВ спричинили серйозний ризик для безпечного функціонування станції.

На Запорізькій АЕС пошкоджено естакаду, — повідомляє "Енергоатом". 

Трофеї і цілі ЗСУ

шойгу заявив, що "Javelin не такі гарні, як хотілося б тим, хто їх продає". Крім того, він додав, що солдати "другої армії світу" навчилися боротися з ними. А на фото — наочний приклад "запеклої боротьби" загарбницької техніки із "неефективними" Джавелінами. 

ЗСУ влучили по позиції росіян на Донбасі та знищили самохідну гаубицю "Гіацинт-С", два танки, БМП та 12 окупантів. Про це повідомили Військово-морські сили ЗСУ.

Також знищено БПЛА комплексу ближньої дії повітряної розвідки та спостереження "Елерон-3СВ". Вартість такого комплексу у 2013 році становила для рфії 180 тисяч доларів. 

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

Хроніка подій: 179 день оборони України від російської агресії

Президент Естонії Алар Каріс зі своєю командою плете маскувальні сітки для ЗСУ

США мають намір передати Україні керовані реактивні снаряди збільшеної дальності M982 Excalibur для гаубиць М777, — пише Politico. Проте до нинішнього траншу військової допомоги вони не увійшли. Їх нададуть у наступному пакеті. "Снаряди стануть для українців новою високоточною зброєю, за допомогою якої можна буде вражати замасковані російські позиції та командні пункти", — зазначено у виданні.

А вже зараз у США на штурмовиках A-10 Thunderbolt тренуються українські пілоти.

Британським солдатам сказали готуватися до війни з рф, — пише Mirror. Ворент-офіцер Пол Карні закликав британських солдатів готуватися до можливої відправки в Україну на війну проти росії. Карні твердить, що британські військові зараз "готуються, щоб протистояти загрозі з боку росії, та готові протистояти будь-якій агресії". Він закликав солдатів та офіцерів перевірити свою фізичну підготовку та потурбуватися про рідних та близьких — адже в разі відправки до України зв'язок з ними може бути відсутній тривалий час.

Київську область з офіційним візитом відвідали представники Асоціації європейських міст Eurocities. Організація представляє інтереси великих міст та працює над створенням європейської міської політики, — проінформував голова КОВА Олексій Кулеба.

Олаф Шольц заявив про швидке постачання Україні системи протиповітряної оборони IRIS-T та радіолокаційної станції контрбатарейної боротьби COBRA. За словами німецького канцлера, вони "невдовзі будуть" в Україні. Він додав, що Німеччина продовжить постачати Україну "тим, що їй потрібно для оборони".

Новини від партнерів

"Жодної пощади українському населенню": МЗС Австрії обурене цією заявою посла росії і викликає його "на килим". "Ми обурені нелюдськими заявами російського постійного представника… Ми виступаємо за свободу слова. Але ми також маємо зайняти тверду позицію проти таких провокаційних заяв. Тому на неділю в МЗС викликали російського посла Михайла Ульянова", — заявили в МЗС Австрії.

Чотири російські нібито туристи здійснили збройний напад на охорону військового заводу "Молот" (колишній Збройно-механічний завод) в Албанії.  Як стверджує міністр внутрішніх справ Албанії, зроблено це було із застосуванням якоїсь хімічної зброї. Троє військовослужбовців Албанії зазнали поранень, один із них перебуває в критичному стані. Трьох громадян росії, які брали участь у нападі (у одного з них потім знайшовся ще й український паспорт) затримано, ще одного шукають. Нагадаємо, Албанія не входить ані в ЄС, ані в Шенгенську зону, але є членом НАТО. Можливо, питання з російськими туристичними візами до Європи тепер прискориться.

Хроніка подій: 179 день оборони України від російської агресії

Приємна недільна дрібничка від наших британських друзів: пані посол Великої Британії Мелінда Сіммонс освоює кулінарні традиції України. Вона навчилася маринувати огірки, чим і похвалилася у твіттері. "Успіх! Я навчилася новій навичці", — написала Сіммонс.

20 серпня у столиці Франції українці вийшли на демонстрацію, щоби засудити дії росії. Головні вимоги акції:

  • озброїти Україну;
  • визнати росію державою-терористом;
  • посилити санкції проти рф.

А в Литві демонтують черговий радянський меморіал. Міська рада Вільнюса схвалила рішення про демонтаж пам'ятника радянським воїнам на Антакальніському цвинтарі.

Грузинський актор і співак Вахтанг Кікабідзе передав всі кошти від ювілейного концерту на допомогу Збройним Силам України! Концерт на честь 84-річчя Кікабідзе відбувся в Батумі з аншлагом та був присвячений Україні. Найближчим часом легендарний грузинський актор, режисер та виконавець авторських пісень планує виступити з концертом і в Україні.

Перед початком повномасштабної війни канцлер Німеччини Олаф Шольц гарантував путіну, що Україна не вступить до НАТО протягом найближчих 30 років. Про це пише Die Welt, цитуючи слова канцлера. Він намагався переконати путіна в тому, що НАТО не несе ніякої загрози росії. Також канцлера шокувала путінська ідея щодо того, що Білорусь та Україна не мають бути окремими державами.

Україна виконала майже 70% угоди про асоціацію з ЄС, — повідомила віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанишина під час відкриття комунікаційної кампанії "Разом ми Європа". "Нам справді потрібно буде виконати необхідні складові для приєднання до ЄС. У нас для цього є енергія та бажання. Єдине, чого нам не вистачає — політичної зрозумілості щодо наступних кроків", — заявила вона.

Що там на росії?

На росії в авто підірвали доньку головного ідеолога фашистської росії Дугіна. ЗМІ повідомляють, що жінка загинула. У цій машині мав їхати сам Дугін, але в останній момент він пересів в іншу. Олександра Дугіна називають наближеним до путіна "ідеологом русского міра". Дар'я Дугіна активно підхоплювала риторику батька й нещодавно була внесена до списків санкцій Великобританії. Саме Дар'я Дугіна у фортеці "Азовсталь", знімала репортаж про "злих нацистів-наркоманів в Україні".

Російські фейкомети намагаються переконати, що за вбивством доньки головного ідеолога "русского мира" Дугіна, стоїть українська влада. Вони закликають помститися Києву та "вдарити по центрах ухвалення рішень".

Водночас радник глави ОПУ Михайло Подоляк в етері телемарафону заявив, що Україна не причетна до підриву Дар'ї Дугіної: "Наголошую, що Україна, безумовно, до цього не має стосунку, тому що ми не кримінальна держава, якою є рф, і тим більше не терористична держава". 

Пізніше стало відомо, що відповідальність за вбивство Дугіної взяла на себе російська підпільна організація "Національна республіканська армія".

Землетрус магнітудою 5 зареєстровано в Бурятії. Навіть природа за нас.

кремлю все важче набирати солдатів для війни з Україною. Так, у нижньогородській області рф фактично зірвано формування танкового батальйону (триває з початку липня). З необхідних 160 осіб контракт на проходження служби підписали лише близько 30. Для більшої вмотивованості керівництво області обіцяє виплачувати з 1 вересня щомісячну фінансову допомогу у розмірі 10 тис. рос. рублів сім'ям "добровольців-контрактників", у яких діти навчаються у 10-11 класах середніх загальноосвітніх шкіл. Втім, і це не сприяло значному притоку бажаючих відправитись вмирати.

А що чутно про російських посіпак?

Білоруси ремонтують бойові літаки рф, — розвідало ГУР. Білоруські працівники їздять до росії відновлювати літаки типу МіГ-29 для подальшого їх використання у війні проти України. Роботи проводять на території авіабази Кубинка у московській області.

Вночі зафіксували вибухи в морі біля окупованої Алупки. Від берега відстань 2-3 кілометри — 6-7 спалахів. Про це повідомив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Росіянє масово покидають"Крьімнаш". 40 000 машин. Стільки авто виїхало з Криму за 12 годин.

Вчорашній удар по штабу Чорноморського флоту в Севастополі міг бути завданий важким цивільним безпілотником SkyEye 5000mm Pro UAV. Такого висновку дійшли блогери, що спеціалізуються на пошуку інформації у відкритих джерелах, думку яких наводять аналітики Інституту вивчення війни (ISW) у своєму останньому зведенні. Цей безпілотник може нести до 20 кілограмів вантажу, розвивати швидкість до 150 км/год та перебувати у повітрі до семи годин. При цьому його можна вільно купити через інтернет.

Росіяни не ведуть облік загиблих на фронті, яких мобілізували на окупованих територіях, — дізнався Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА. Окупанти продовжують забирати чоловіків "лнр" в якості "гарматного м'яса" на передову. Їх кидають на першу лінію як наживку, аби вирахувати за напрямком ведення вогню позиції ЗСУ.

На тимчасово окупованих територіях окупанти досі не дістали тіла загиблих з-під завалів, — продовжує Гайдай. А щодо відновлення комунікацій у загарбаних містах та селищах — то рашисти абсолютно безпомічні. І самі це визнають.

19:20 — а ось і вечірню "бавовну" в Крим підвезли. Саки, Новофедорівка — чутно вибухи. У Євпаторії спрацювало ППО. Подробиці уточнюються.

21:45 — до вечірки долучається і Бахчисарай. Також чутно вибухи.

Санкціями по агресору!

Голови комітетів з міжнародних справ верхньої та нижньої палат парламенту Чехії Павло Фішер та Марек Женішек виступили за введення країнами Євросоюзу заборони на видачу шенгенських віз громадянам росії, — повідомило Чеське радіо.

Восьмий пакет санкцій проти росії буде ухвалений. "Усі вже ухвалені санкції ЄС постійно моніторяться, здійснюється аналіз їхньої результативності на наявність якихось лазівок чи можливості їх вдосконалення. Цей процес триває повсякденно. Я не можу дати вам якихось деталей щодо цього — повідомити, коли і як це відбудеться, але я впевнений у тому, що цього варто очікувати. І це буде", — сказав голова представництва Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас, передає Укрінформ.

Життя з урахуванням бойових дій

Хроніка подій: 179 день оборони України від російської агресії

All we need is 70 Himars: креативники перефразували пісню The Beatles. У 60-х під час війни у В'єтнамі справжнім гімном тієї епохи стала пісня The Beatles "All you need is love". Окрім теплих слів, українці отримують фінансову, політичну, воєнну та гуманітарну допомогу. Проте цього не достатньо, щоб подолати спільного ворога українців, оскільки українській армії потрібна зброя. Тому креативна агенція Madcats створила креатив, за допомогою якого нагадує західним партнерам про те, що любові, надії та миру не достатньо для перемоги України.

усик джошуа

Олександр Усик переміг Джошуа за очками й успішно захистив статус чемпіона світу у надважкій вазі. Олександр у конкурентному бою переміг британця і став першим в історії боксером-власником поясу The Ring у двох вагах, а також захистив титули IBF, IBO, WBA та WBO. Боксер присвятив перемогу своїй країні та Збройним силам України.

В Україні з'явилась ще одна онлайн-платформа, яка надає професійну психологічну допомогу українцям — Mental Help. Усі терапевтичні сеанси відбуваються сам на сам з обраним вами спеціалістом та не записуються.

Малюнки 8-річної українки, які вона малювала на стіні, перебуваючи в підвалі села Ягідне, стали обкладинкою пісні EPOLETS Люка Прітчарда з гурту The Kooks. Усі кошти з продажу пісні Freedom на стрімінгових платформах підуть на підтримку програми реабілітації "Незламна мама" від "Фонду Маша".

Київ і область

Хроніка подій: 179 день оборони України від російської агресії

Японську манґу про відважного льотчика Мацуда Джюко "The Ghost of Kyiv" (Привид Києва) переклали українською мовою. Автор випустив її в Японії 5 травня.

Хроніка подій: 179 день оборони України від російської агресії

До Дня Незалежності в Нацмузеї історії України у Другій світовій війні відкрився проєкт "Батьківщина-мати. Переозначення". Виставку в день відкриття відвідав міністр культури Олександр Ткаченко й порадив усім охочим теж сюди завітати. "Думаю тепер, що можливо поспішили з рішенням заміни герба СРСР на тризуб на "Батьківщини-матері". Є не менш цікаві варіанти", — зазначив міністр.

Відсьогодні у прикордонних з Білоруссю районах Київщини повністю заборонили продаж спиртного. Наказ про заборону продажу алкогольних напоїв у торгових мережах (магазинах) та закладах громадського харчування на території Іванківської та Поліської територіальних громад Вишгородського району починає діяти з 21 серпня.

Донеччина і Луганщина

росія вбиває цивільних! За 20 серпня росіяни вбили 4 мирних жителів Донеччини: 2 в Георгіївці, 1 в Авдіївці та 1 у Парасковіївці. Ще 2 людини отримали поранення, — говорить очільник Донецької ОВА Павло Кириленко.

Ніч у Слов'янську пройшла спокійно, — повідомив начальник міської військової адміністрації Вадим Лях.

У Луганській області наші воїни відбили 13 атак росіян. Двічі по населених пунктах окупанти били ракетами, ще двічі на штурм йшли танки.

У Маріуполі зносять будинки на вул. Сонячна та бул. Шевченко. Людям, які мешкали в цих будинках, окупанти пропонують обіцянки замість житла. 

Водночас російських будівельників почали розміщувати у вцілілих квартирах за сприянням колаборантів — голів ОСББ. "Типова поведінка окупантів — українцям брехливу надію, своїм — майно українців. Нічого нового. Просто фашистська росія", — пише Петро Андрющенко.

Як пройшов день на фронті, повідомляє Генштаб:

  • На Слов'янському напрямку противник провів розвідку боєм у напрямках Петропілля — Дмитрівка, Пасіка — Богородичне, успіху не мав, відійшов.
  • Намагався вести штурмові та наступальні дії у напрямках Бражківка — Нова Дмитрівка, Довгеньке — Долина, Сулигівка — Дібрівне та Петропілля — Карнаухівка, зазнав втрат та відступив.
  • Також ворог вів наступальні бої у напрямках Покровське — Бахмутське, Семигір'я — Зайцеве, Новоселівка — Нью Йорк. Отримав жорстку відсіч та відступив.
  • На Авдіївському напрямку противник невдало провів розвідку боєм у напрямку Спартак — Опитне, відійшов.

Світло, газ і вода з'являться у Лисичанську за півтора місяці, — визнає неспроможність загарбників налагодити в захопленому місті нормальне життя призначений окупантами "виконувач обов'язків голови Лисичанської адміністрації Скорий".

Голова Луганської ОДА Сергій Гайдай повідомив, що в окупованому Довжанську окупанти мобілізували 430 шахтарів із шахти "Довжанська-Капітальна", натомість вони відправили працювати до шахти жінок та пенсіонерів. При цьому окупаційні ЗМІ цинічно закликають населення Луганської області пишатися цим фактом.

Харківщина

Цієї ночі обстрілів м. Харків не зафіксовано, втім російські окупанти завдавали ракетних ударів по Харківській області.

В смт Рогань Харківського району 1 ракета влучила в недобудований приватний будинок, сталася пожежа. 2 людей — чоловік 36 років та 24-річна жінка — зазнали поранення.

Удар 2 ракетами зафіксований в селі Докучаєвське Харківського району, пошкоджені господарчі будівлі закладу освіти. Сталася пожежа на відкритій території. Без постраждалих.

"Укрзалізниця" закликає пасажирів відкласти або перенести поїздки до Харкова або з нього на всі дні, коли в регіоні діятиме оголошена продовжена комендантська година (з 19:00 23 серпня до 7:00 25 серпня). Крім того, "Укрзалізниця" скасовує приміські та регіональні харківські рейси на День Незалежності. Поїзди далекого сполучення забезпечуватимуть лише критично необхідні перевезення у регіоні.

21:30 — мер Харкова Ігор Терехов повідомив про ракетний  обстріл Київського району. Попередньо три "прильоти". Також є попередня інформація про пожежу на одному з нежитлових об'єктів та у приватному будинку.

Сумщина

Близько 17 години ворожий БПЛА скинув вибуховий пристрій на територію Великописарівської громади. Про це повідомив Дмитро Живицький, голова Сумської ОВА.

Що ще відбувалося сьогодні на Сумщині:

  • Хотіньська громада: об 11 ранку з території рф ворог відкрив вогонь з міномету, усього 12 прильотів за день. Били і з крупнокаліберного кулемету.
  • Білопільська громада: о пів на першу був мінометний обстріл — 7 прильотів, а після обіду — ще 14. Також з пів на першу ворог вів обстріл громади зі ствольної артилерії — 17 прильотів.

В усіх випадках — попередньо без втрат та руйнувань.

Кропивницький і область

У Кропивницькому ввечері 20 серпня знайшли мертвим начальника Управління Служби безпеки України в Кіровоградській області Олександра Наконечного. Речниця СБУ в регіоні Юлія Ткач повідомила, що СБУ та ДБР вивчають усі обставини смерті. "Після того, як інформація буде зібрана у повному обсязі та проаналізована, ми проінформуємо суспільство". Олександр Наконечний обіймав посаду начальника УСБУ в Кіровоградській області з 16 січня 2021 року.

Дніпропетровщина 

Хроніка подій: 179 день оборони України від російської агресії

У ніч на 21 серпня війська рф обстріляли два райони Дніпропетровщини — Нікопольський та Криворізький. По Нікопольському району вдарили 5 разів. На Нікополь скерували 25 снарядів зі ствольної артилерії. Через обстріл сталася пожежа на підприємстві. Також зруйнована школа та десятки будинків. Криворізький район обстріляли з "Ураганів". Загиблих і травмованих немає.

18:00 — голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук повідомив, що рашисти з "Ураганів" вдарили по Зеленодольській ТГ у Криворізькому районі. Попередньо, внаслідок обстрілу постраждали шестеро людей, з них — одна дитина. Є пошкодження житлових будинків та будівлі дитсадка. Наразі додаткова інформація уточнюється.

Запоріжжя

На Запорізькому напрямку ситуація за останню добу не зазнала суттєвих змін. Противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів. Протягом минулої доби ворог здійснив обстріли позицій українських захисників застосовуючи при цьому танкове озброєння, реактивну та ствольну артилерію вздовж усієї лінії зіткнення. 

За повідомленням ГУНП у Запорізькій області, за минулу добу окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру в районі населених пунктів Преображенка, Оріхів.

Сьогодні в черзі у Василівці загинула жінка, — повідомив Федоров. Вона була однією з майже 4000 осіб у черзі на блокпосту на виїзд з окупованих територій. Жінка не витримала очікування в нелюдських умовах, які ворог створив на своїх блокпостах. Кількість смертей, зафіксованих в евакуаційних колонах, вже перевищила десять.

Херсонщина

В області чутно гучні вибухи, запуски ракет та артобстріли. Жителі Генічеського та Бериславського районів повідомляли про польоти російських винищувачів зі сторони Криму.

З вересня в захоплених школах Херсонщини окупанти планують почати навчальний рік за російськими програмами. Батьки, які не подають заяви про навчання своїх дітей до шкіл, спершу будуть оштрафовані на 148 тисяч рублів. Також окупанти погрожують родинам виселенням та конфіскацією майна, — повідомляють у Херсонській ОВА.

Сьогодні з 12:00 до 13:00 у небі над Херсонщиною зенітними ракетними підрозділами Повітряного командування "Південь" було виявлено та знищено одразу три безпілотні літальні апарати оперативно-тактичного рівня (імовірно, "Орлан-10"), якими ворог намагався проводити повітряну розвідку та коригував вогонь артилерії.

Миколаївщина 

Збитки від російських обстрілів Миколаєва на сьогодні оцінюються у 813 млн гривень, — повідомляє мер міста Олександр Сєнкевич. За його словами, у Миколаєві пошкоджено близько 250 комунальних об'єктів, у тому числі дитсадки, школи, лікарні, заклади культури та спорту.

Очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім повідомив, що близько години ночі зазнало обстрілу місто Миколаїв. За попередньою інформацією, ворог завдав удару ракетами типу С-300. Наразі відомо про влучення на територію підприємства. Інші влучання були по околицях міста. Попередньо, постраждалих немає. Інформація щодо наслідків руйнувань уточнюється.

Також вночі зазнало обстрілів с. Широке Баштанського району. Внаслідок чого пошкоджені житлові будинки та адмінбудівля сільської ради, влучання теж були в городи місцевих. Постраждалих немає. 

Тривають обстріли території та прилеглих населених пунктів Березнегуватської громади. Інформація щодо постраждалих і пошкоджень уточнюється.

Глава Миколаївської ОВА Віталій Кім повідомляє подробиці вчорашнього резонансного обстрілу Вознесенська, де ракета вразила п'ятиповерховий будинок, практично знісши верхній поверх. Число постраждалих зросло до 14. У лікарнях перебувають троє дорослих та двоє дітей. За інформацією оперативного командування "Південь", удару було завдано ракетою типу "Калібр". Внаслідок влучення в п'ятиповерхівку пошкоджено конструктивні елементи з першого по п'ятий поверх, обвалено балкони, вибито шибки та вікна. Також пошкоджено кілька одноповерхових будинків.  

У Новій Каховці на відкриття дитсадка "Івонька" привели лише одну дитину, — розповіла депутатка Новокаховської міськради Ірена Лепень. На відкриття прийшли нова гауляйтерна завідувачка, одна вихователька й один відвідувач — хлопчик працівниці садка. Інші відвідувати цей дитсадочок відмовилися.

В одному з районів Миколаєва українські військові збили ракету С-300. Про це розповів пресофіцер Миколаївської ОВА Дмитро Плетенчук. Відео збитої ракети він опублікував на своїй сторінці у Facebook.

Одещина 

Вночі ворог атакував Одесу крилатими ракетами з моря. Підрозділи ППО відбили 2 крилаті ракети. Три влучили по території сільськогосподарських підприємств Одеського району. Є влучання в зерносховище. Постраждалих немає.

Станом на зараз у Чорному морі на бойовому чергуванні знаходяться 5 ворожих носіїв крилатих ракет "калібр", загальний залп — 36 ракет, — повідомляє Генштаб.

Залізниця Бесарабка — Березино, що з'єднує Молдову з Одеською областю, має запрацювати з 10:00 завтрашнього дня (22 серпня). Завдяки цьому вперше за останні 25 років Молдова зможе експортувати та імпортувати товари через порт Ізмаїл, розташований поблизу гирла Дунаю, скоротивши затори в порту Рені. Також через цю ділянку залізничної лінії Україна отримує додатковий варіант експорту до Молдови та країн ЄС.

У Чорному морі біля берегів Одеської області знову виявили міну, що дрейфує. Про це повідомили у пресслужбі Військово-морських сил ЗСУ. Але, мабуть, і це не зупинить любителів купатися всупереч усім заборонам.

На Одещині за день ліквідували дві морські дрейфуючі міни. Обидві небезпечні знахідки ліквідував спеціальний підрозділ Військово-морських сил ЗСУ. Про це повідомив спікер Одеської ОВА Сергій Братчук.

Вінниччина 

На Європейській площі Вінниці відбулася фотовиставка The War Is Not Over Yet ("Війна ще не закінчилася"). Вона присвячена журналістам, які загинули чи постраждали на війні. За даними Інституту масової інформації, станом на 27 липня під час виконання службових обов'язків було вбито 8 журналістів (троє українців та п'ятеро іноземців). Ще 29 медійників загинули як учасники бойових дій.

Захід України

Хроніка подій: 179 день оборони України від російської агресії

З нагоди Дня Коломиї та Дня Незалежності України легендарні "Едельвейси" запрошують коломиян та всіх гостей Коломиї відвідати виставку 10-ої окремої гірсько-штурмової бригади "Портал у війну/На лінії вогню". "У вас з'явиться унікальна можливість на мить побачити війну такою, якою вона є", — пишуть організатори.

П'ятирічна Марія Макеєва з Кривого Рогу потрапила до Книги рекордів України як наймолодша волонтерка: разом із братом Олександром вона зібрала для допомоги українським військовим 35 492 грн, виконуючи українські пісні в центрі Львова.

3
504

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: