fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:55 19 Сер 2022

Хроніка подій: 177 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 19 серпня і вже 177 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Крим - це Україна

Щонайменше 4 вибухи пролунали цієї ніччю в Севастополі. Вибухи сталися на околицях військового аеродрому Бельбек на північ від Севастополя. Понад 40 одиниць винищувальної авіації окупантів знаходилося на військовому аеродромі Бельбек у Севастополі на момент вибухів.

Існує кілька можливих причин вибухів в окупованому росією Криму, однак наразі неможливо достеменно підтвердити джерело їхнього походження, — попередній висновок Інституту вивчення війни (ISW). "Незрозуміло, чи вибухи, про які повідомляється, спричинені українськими атаками чи розвідкою, поганим поводженням росіян з військовою технікою, успішною роботою російської ППО, чи нервовими російськими окупантами, які, ймовірно, готуються до атак у районах, що раніше вважалися недосяжними для української армії", — перерахували можливі причини вибухів експерти Інституту.

При цьому аналітики додають, що українські захисники продовжуватимуть свою кампанію з ударів по російських військових об'єктах в окупованому росією Криму, щоб погіршити логістичні можливості рф та підтримати операції на західному березі Дніпра.

Також опівночі вибухи пролунали в Новій Каховці

На Донбасі на двох напрямках тривають бої. Окупанти намагаються йти в атаку, але військові відбивають ворожі штурми. Тривають бої на напрямку Покровське — Бахмутське, а також на напрямку Лозове — Першотравневе. Окупанти завдали ударів літаками штурмової авіації в районі Соледара.

Звітує ОК "Південь". Упродовж 18 серпня на півдні окупанти втратили:

  • 73 солдатів;
  • 3 танки;
  • 4 пускові установки та одну радіолокаційну станцію до ЗРК С-300;
  • 5 одиниць броньованої та автомобільної техніки;
  • склад боєприпасів.

Крім цього, ОК "Південь" повідомляє, що протягом доби підрозділи ЗСУ двічі проводили наступ для звільнення населених пунктів.

росія вперше з 6 липня не заявила про територіальні "надбання" в Україні, — пише в щоденній аналітиці Інститут вивчення війни.

Втрати рашистів у живій силі тільки за минулу добу становлять 400 біоодиниць.

супутник

Українські волонтери взяли у безстрокову оренду супутник угруповання ICEYE. Також ми отримуємо доступ до знімків усіх супутників цього угрупування на цілий рік. Сума угоди — $17 млн. Апарати ICEYE спостерігають Землю в SAR діапазоні, що дозволяє отримувати знімки поверхні у будь-який час доби та за будь-яких погодних умов. Оновлення  відбуваються раз на кілька годин, що дозволяє спостерігати театр бойових дій на тактичному рівні. Роздільна здатність фото — до 25 см на піксель, що дає змогу розрізняти знімки окремих силуетів людей. Навіщо нам свій супутник, якщо США і так ділиться з нами супутниковими знімками? Так, США передають Україні розвіддані швидко, але з певними обмеженнями. Тепер, із власним супутником, ЗСУ матиме розвіддані без обмежень.

ДБР розслідує справу "елітних біженців" — відомих та багатих українців, які після початку повномасштабної війни опинилися за кордоном. Їх підозрюють у незаконному виїзді з України із застосуванням службового становища. Як пише Українська правда, у списку — 84 прізвища. Серед них є депутати та члени їхніх сімей.

Склади на території росії "є законними цілями для України, які не ставлять під загрозу територіальну цілісність росії". Про це заявили представники західної розвідки, додавши, що вибухи в Бєлгородській області, ймовірно, справа рук України. Також повідомляється, що в росіян закінчуються боєприпаси, навіть ті, які зберігалися в глибокому тилу. рф втрачає боєздатність. Ну супер же!

Водночас секретар РНБО Олексій Данилов заявив, що сьогодні на порядку денному – покрокова демілітаризація Криму з подальшою деокупацією півострова.

 Ядерні об'єкти 

Запорізькій АЕС загрожує "фукусімський сценарій". Про це попереджають у Державній інспекції ядерного регулювання України. Зупинка реакторів Запорізької АЕС та втрата всіх джерел електроживлення, що підтримують роботу систем охолодження, може призвести до пошкодження активної зони реакторної установки, наслідком чого стане викид радіоактивних речовин у довкілля.

ГУР отримало нові підтвердження інформації про підготовку окупантами провокації на території ЗАЕС 19 серпня. Зокрема, ліцензованому персоналу наказано залишатися вдома. 18 серпня на вечірніх зборах керівництва ЗАЕС були відсутні представники росатому. При тому, що з моменту окупації співробітники росатому в обов'язковому порядку були присутні на всіх подібних нарадах. Наразі вони взагалі залишили територію ЗАЕС. 

А Інститут вивчення війни вважає, що росія готує фальшиву атаку на Запорізьку АЕС, щоб звинуватити Україну. Напередодні росія розмістила біля ядерного реактора військову техніку та заборонила співробітникам станції виходити на роботу 19 серпня. Крім того, російське командування вже підготувало інформаційний ґрунт для провокацій. Окупанти хочуть змістити інформаційний наратив, щоб звинуватити Україну в майбутніх операціях на території станції, — пишуть аналітики.

Речник державного департаменту Нед Прайс розповів, що відомство має інформацію про "безрозсудні дії" російських загарбників на Запорізькій атомній електростанції та "стосовно зловживань і примусу працівників ЗАЕС росіянами". "Ми аплодуємо українській владі та працівникам станції за їхню відданість ядерній безпеці у дуже складних умовах. США рішуче засуджують безвідповідальне ігнорування росією ядерної безпеки", — сказав Прайс.

Він додав, що МАГАТЕ мусить отримати доступ на Запорізьку АЕС, щоб "засвідчити стан її безпеки та відстежувати ядерні матеріали".

путін погодився на те, щоб члени місії МАГАТЕ в'їхали на територію Запорізької АЕС через Україну. Про це заявив президент Франції Еммануель Макрон за підсумками телефонної розмови з кремлівським диктатором.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

Естонія схвалила новий пакет військової допомоги для України. Він включає нові партії мінометів і протитанкової зброї, а також ще один польовий госпіталь. Рішення уряду передбачає також, що Естонія приєднається до країн, які допомагають навчати українських військових. 

ЄС виділить понад 20 млн євро на відновлення української інфраструктури до зими. Ці гроші виділять для розчищення в Україні руїн будинків та інших будівель, а також для ремонту української інфраструктури. Про це повідомляє сайт представництва ЄС в Україні.

Також допомогу у відновленні зруйнованої української інфраструктури пообіцяла і Туреччина.

США збираються надати близько $800 мільйонів додаткової військової допомоги Україні, — повідомляє Reuters. Адміністрація президента Джо Байдена готується надати близько 800 мільйонів доларів додаткової військової допомоги Україні. Білий дім може оголосити про це вже сьогодні, 19 серпня.

США виділять Україні новий пакет військової допомоги на 775 млн доларів, який включатиме боєприпаси для РСЗВ HIMARS і гаубиць, а саме:

  • боєприпаси для HIMARS; 
  • 16 105-мм гаубиць і 36 тисяч снарядів до них; 
  • 15 дронів Scan Eagle;
  • 40 машин MRAP;
  • додаткові протирадіолокаційні ракети HARM;
  • ПТРК TOW;
  • 1000 ПТРК Javelin;
  • 2000 бронебійних снарядів.

А там уже й ленд-ліз не за горами.

Також протягом двох-трьох місяців США мають намір передати Україні ЗРК NASAMS, — заявили у Пентагоні

Австралійські дрони-камікадзе DefendTex D40 уже знаходяться в Польщі й незабаром будуть передані ЗСУ. Австралія передала 300 дронів і готується обговорювати нові пакети допомоги Україні.

Допомога біженцям і внутрішнім переселенцям

Уряд України направить лист до всіх податкових відомств та урядів країн ЄС, щоб українські біженці через пів року перебування в країнах Євросоюзу не отримували податкового резидентства і не мали сплачувати там податки, зокрема, за доходи в Україні. Як повідомив член економічного штабу при Мінекономіки Михайло Кухар, Україна запропонує ЄС застосувати до українських біженців "ковідний прецедент", щоб уникнути подвійного оподаткування.

Також, за словами Кухаря, готуються зміни до відповідних інструкцій Нацбанку та Держподаткової служби, щоб дозволити українським фізособам-підприємцям відкривати рахунки в закордонних банках.

Британія виділить для українців гроші на "гуманітарку". £15 млн, а це приблизно $18 млн, перерахують на допомогу українцям, які постраждали під час війни, — зазначили в уряді Сполученого Королівства. Допомогу зможуть отримати до 200 тисяч українських біженців у Польщі та внутрішніх переселенців в Україні, зокрема, діти, люди похилого віку та люди з інвалідністю.

ВПО, які подавали заяви через "Дію" до 30 квітня, але не отримали допомоги, зможуть повторно звернутися із заявою та отримати виплату. Щоб отримати допомогу:

  • До 1 жовтня зверніться до органу соцзахисту населення та напишіть заяву.
  • Додатково надайте інформацію, що зберігається на носіях, що підтверджує факт подання заяви через програму "Дія".
  • Допомога призначається протягом 10 робочих днів із моменту надходження заяви.

Новини від партнерів

За словами президента Індонезії, путін пообіцяв йому приїхати на Балі у листопаді, де заплановано зустріч лідерів країн "Великої двадцятки". 

Глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс ще раз закликав скасувати вже видані громадянам рф туристичні шенгенські візи.

Генсек НАТО 23 серпня візьме участь у Кримській платформі — міжнародному майданчику з обговорення шляхів деокупації Криму. На початку серпня свою участь у саміті підтвердили 48 країн, що більше, ніж було торік.

З червня в Німеччині блокують нові постачання важкого озброєння в Україну. Такою інформацією поділилося видання Die Welt із посиланням на джерела в українському уряді. З червня українські дипломати проводили зустрічі з німецькими колегами та намагалися домогтися від ФРН нових зобов'язань щодо закупівлі важкого озброєння для ЗСУ.  Але німецька сторона залишається "глухою" до прохань і використовує "дивні виправдання".

Супутник ICEYE навіть після закінчення терміну доступу до даних залишиться у власності України, — повідомили в EOS Data Analytics.

Що там на росії?

медведєв настільки вразився нічними сиренами в Севастополі та Керчі, що видалив свій пост про "судний день" для України в разі ударів по Криму.

Росіяни у червні вивели за кордон 266,1 млрд руб. або $4,7 млрд, що стало максимумом з початку 2018 року.

Хроніки наддержави: рф погодилася постачати нафту до Афганістану в обмін на родзинки. Про це повідомив міністр промисловості та торгівлі в уряді "Талібану". Йдеться про постачання 1 млн тонн бензину та 1 млн тонн дизеля. Крім сушеного винограду Афганістан в обмін на роснафту готовий дати росії лікарські трави й сухофрукти. Як у старі добрі часи, ось тепер точно заживуть.

путін програє інформаційну війну проти України, — констатує голова британської розвідки Джеремі Флемінг у статті для The Economist. За його словами, у росії в цифровому та інформаційному просторі з самого початку почалися невдачі — російські операції в інфопросторі виявилися невмілими, а фейки легко розвіювалися оприлюдненими розвідданими.

Армія рф скоро втратить можливість наступати через дефіцит боєприпасів, — говорить розвідка США. А вибухи в Криму стали важким психологічним ударом для путіна, — дізнався Reuters. 

Вибухи в Криму на аеродромі Саки в Новофедорівці вивели з ладу більше половини бойових літаків морської авіації Чорноморського флоту рф, — додали у виданні з посиланням на західного чиновника.

 А що чутно про російських посіпак?

Секретар РНБО Олексій Данілов запропонував колаборантам, які співпрацюють з окупантами в Криму, почати передавати дані про військові об'єкти зс рф. Завдяки таким крокам вони зможуть пом'якшити свої вироки в українських судах, коли півострів буде деокуповано.

лукашенко заявив, що його країна не збирається нападати на Україну і не має наміру відправляти співвітчизників воювати, — пише БелТА. "Ви не думайте, що я тут планую якийсь напад, ось Україну бомбитимемо з території Білорусі і так далі. Немає в мене жодного бажання, щоб ваші та мої діти воювали. В ім'я чого? Нам треба втихомиритися. Жодна Україна не воює сьогодні. Сьогодні з росією воює весь блок НАТО та Америка насамперед", —  видав він купу відбірної брехні.

На тлі вчорашньої бавовни біля Бєлгорода непоміченим залишився дещо менший вибух складу боєприпасів в окупованому Лотиковому в Луганській області. Так, це теж не ми.

Через вибухи в Криму окупанти заборонили українцям в'їжджати на півострів, — повідомив мер Мелітополя Федоров. Мешканці окупованих територій більше не можуть виїжджати через Крим, уже два дні цей маршрут неможливий.

21:50 — у Севастополі вибухи, пишуть місцеві жителі. У свою чергу, рашистські ЗМІ повідомляють про нібито роботу ППО. 

Також повідомляють про вибухи в Евпаторії, Керчі та Донецьку.

Санкціями по агресору!

Траса в Сочі більше не входить до плану календаря Формули-1. Перегонів у росії більше не буде, — заявив президент Формули-1 Стефано Доменікалі. Доведеться росіянам розлюбити швидку їзду.

Естонія запропонує Єврокомісії запровадити восьмий пакет санкцій проти росії. В МЗС країни вважають, що обмеження мають торкнутися економічного, енергетичного та торговельного секторів країни-агресорки, а також видачі віз для росіян. "Як міністр закордонних справ, я закликаю уряди інших європейських країн ввести додаткові внутрішні санкції, щоб зупинити поїздки громадян держави-агресора росії до Європи, і спільно працювати над закриттям шенгенської візової зони для російських громадян", — заявив міністр закордонних справ Урмас Рейнсалу.

А ось Греція та Кіпр виступили проти заборони на видачу туристичних шенгенських віз росіянам. Про це повідомляє Politico з посиланням на європейських чиновників.

Життя з урахуванням бойових дій

безплатна ігротека

"Укрзалізниця" вирішила запустити безплатну ігротеку у своїх поїздах. Тепер пасажири деяких маршрутів зможуть пограти в дорозі у шахи чи ексклюзивну настолку "Залізниця".

Закон про мораторій на підвищення тарифів на тепло: що зміниться для українців.

  • Законом забороняється підвищувати для всіх категорій споживачів тарифи на послуги з розподілу природного газу, теплову енергію (її виробництво, транспортування та постачання) та послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води.
  • Протягом зазначеного періоду ціна на природний газ для побутових споживачів не підлягає збільшенню від ціни, що застосовувалася станом на 24 лютого.
  • Постачальникам природного газу забороняється примушувати споживачів оплачувати заборгованості.

Орки просять не називати орками росіян! У новій соціальній рекламі UAnimals виконавець ролі Саурона з трилогії "Володар перснів" Сала Бейкер звертається зі словами підтримки до українців. Актор закликає підтримати UAnimals та врятувати тварин від війни, а орки просять не називати росіян орками, адже це ображає їхній народ.

Кабмін дозволив представникам українського бізнесу виїжджати за кордон. Відповідне рішення набуде чинності від 1 вересня, заявила перша віцепрем'єрка — міністерка економіки Юлія Свириденко. "З 1 вересня бізнес, який сплачує офіційно зарплату, який не має заборгованостей по податках та зборах перед бюджетом, у якого середня зарплата — не менше 20 тисяч гривень, 10% штатної чисельності (але не більше 10 людей) матимуть змогу виїжджати за заявкою роботодавця". Термін, на який можна буде залишити Україну, становить до 7 днів включно. Щоб виїхати за кордон, потрібно подати заявку на порталі "Дія". За 7 днів до відрядження потрібно буде внести 200 тисяч грн на рахунок Ощадбанку.

Військовий облік жінок в Україні пропонують зробити добровільним і розпочати цей процес після закінчення війни. Відповідний законопроєкт уже перебуває на розгляді інших міністерств. Про це повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр. За її словами, до чинного законодавства хочуть внести такі зміни:

  • скоротити перелік спеціальностей, після отримання яких жінки беруться на військовий облік;
  • цей процес має бути добровільним;
  • організацію постановки жінок на військовий облік в Україні пропонують розпочати лише через місяць після завершення особливого періоду у державі.

Якщо ви забули про ковід, то він про нас не забув. Не забуває і влада України подовжити карантин. Кабмін продовжив карантин та режим надзвичайної ситуації до 31 грудня 2022 року, — повідомив представник Кабінету Міністрів у Верховній Раді Тарас Мельничук у Telegram.

Київ і область

У Києві пропонують запровадити пільги для проїзду в громадському транспорті для ВПО. Відповідна петиція з'явилася на сайті Київради. "Через те, шо внутрішньо переміщеним особам необхідно було покинути свої домівки та починати нове життя в іншому місті, то з боку цього міста повинна бути підтримка як на гуманітарному рівні, так і на рівні, на якому їм би дозволили безплатно користуватись громадським транспортом", — зазначив автор петиції. Петиція має набрати 6 000 підписів для розгляду.

СБУ викрила агента фсб, який намагався встановити "жучки" у Верховній Раді. Кадровий співробітник фсб завербував одного з українських посадовців під час поїздки до тимчасово окупованого Криму ще до початку повномасштабного вторгнення. За вказівкою свого російського куратора агент мав збирати розвіддані про візити іноземних делегацій до парламенту, зокрема їхній склад, зміст офіційних і неформальних розмов. Крім того, він отримав завдання вивчити можливість встановлення "жучків" в залах і кулуарах. Ведеться розслідування.

Через загрозу ракетно-бомбових ударів у Києві з 22 по 25 серпня заборонено проведення масових заходів. Число чиновників, які забезпечують цими днями життєдіяльність столиці, буде зведено до мінімуму.

Також чотири дні — з 21 по 24 серпня метро у Києві працюватиме лише до 9 години вечора.

Чернігівщина 

інсталяція

У Новоселівці відкрили перше модульне містечко для людей, які втратили житло внаслідок бойових дій. Ордери для поселення вже отримали 280 жителів. Підписали їх на один рік, саме за цей час людям мають відбудувати нове житло. Проживання в модульному містечку є безплатним, за комунальні послуги також платити не треба.

Донеччина і Луганщина

Оперативна інформація станом на шосту ранку:

  • На Сіверському напрямку без змін.
  • Противник вів наступальні бої в напрямках Спірне — Виїмка, Стряпівка — Соледар, Володимирівка — Соледар, Клинове — Бахмут, Вершина — Кодема. На зазначених напрямках підрозділи противника успіху не мали та відійшли.

177 день війни

Ранковий удар по Краматорську. Окупанти продовжують нищити наші освітні заклади. За попередньою інформацією, обійшлося без жертв, — говорить мер міста Олександр Гончаренко.

Окупанти на фронті намагаються прорватися до Бахмута. Упродовж 18 серпня відбито вісім атак ворога, — повідомив Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА.

На Донеччині прикордонники знищили групу російських диверсантів, які намагалися форсувати річку Сіверський Донець.

ГУР повідомляє, що у День Незалежності України росіяни можуть не лише "привітати" нас ракетами, а й улаштувати теракт під час "судилища" над полоненими захисниками "Азовсталі". Для цього на сцені Маріупольської філармонії монтують залізні клітки, у яких утримуватимуть наших захисників. За одним із можливих сценаріїв, окупанти можуть завдати по приміщенню точкового ракетного удару і перекласти вину за скоєний злочин на ЗСУ.

Колона російської техніки та живої сили виїхала з окупованого Маріуполя, проте не змогла доїхати до свого пункту призначення на Запорізькому напрямку. За даними радника мера Маріуполя, українські партизани знищили колону.

А це — наслідки ранкового обстрілу Бахмута. Як повідомляють місцеві пабліки, внаслідок цього обстрілу загинули літні чоловік та жінка.

Харківщина

Внаслідок обстрілу Харкова вранці 19 серпня в місті зруйновано будівлі одного з ВНЗ та приватного підприємства, постраждали приватні будинки, — повідомляє голова ОВА Олег Синєгубов.

Росіяни близько 06:00 завдали удару по місту мінімум п'ятьма ракетами. У Київському районі Харкова зруйновано будівлю інституту, в Основ'янському — приватного підприємства, у Немишлянському районі ракети потрапили до двох приватних будинків. Наразі відомо про одного загиблого — жінку, яка працювала охоронницею в освітньому закладі.

Протягом останньої доби росіяни продовжували бити з артилерії по населених пунктах Чугуївського, Харківського, Богодухівського районів області.  Пошкоджено житлові будинки та господарські будівлі, горіли трава та пшениця в полі.  У Золочівській громаді внаслідок обстрілу спалахнули пожежі в приміщенні клубу, бібліотеці та на полях. У Печенігах Чугуївського району поранено 68-річного чоловіка.

Рятувальна операція в будівлі гуртожитку в Слобідському районі Харкова завершилась. З-під завалів дістали тіла шести людей. Усього загинула 21 особа. Вдалося врятувати 9 людей, у тому числі двох дітей. Гуртожиток у Слобідському районі Харкова постраждав у четвер о 4:30 ранку під час ракетного обстрілу Бєлгорода.

У Харкові з'явилася перша зупинка-укриття. У сховищі 12 сидячих місць, відеоспостереження і 100 кг піску для ліквідації займання.

Сумщина

О 6:00 росіяни почали обстріл з міномета території Білопільської громади. Зафіксовано 10 вибухів. О 8:00 відкрили вогонь по Краснопільській громаді — 4 влучання з міномета. Попередньо — без втрат та руйнувань, повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

Правоохоронці затримали мешканця Сумщини, який допомагав окупантам провести до Києва військову техніку. У перші дні повномасштабної війни зрадник "провів" із Сумської до Київської області 128 одиниць ворожої техніки, — повідомили в СБУ. Після звільнення Сумської області агент продовжив співпрацювати із фсб рф і виконувати завдання своїх кураторів. Він збирав дані про місця розташування, кількість та озброєння ЗСУ в регіоні.

У Краснопільській громаді на російській міні підірвалась вантажівка. Водій, місцевий фермер, розминався із зустрічною автівкою та з'їхав на обочину з дороги, проігнорував попереджувальні таблички "обережно міни". Вантажівка вибухнула, водій загинув на місці. Чоловік перевозив зібраний урожай…

 Дніпропетровщина 

Валентин Резніченко, Дніпропетровська ОДА розповів про ситуацію в області:

  • російська армія  накрила вогнем одразу три райони — Криворізький, Синельниківський та Нікопольський. 
  • В Апостолівській громаді Криворізького району росіяни вбили 36-річного чоловіка. У Межівській громаді Синельниківського району поранений 12-річний хлопчик. Він просто спав удома, коли в його будинок прилетіли снаряди з російської РСЗВ "Торнадо С". 
  • На центр нічного  Нікополя ворог направив 10 снарядів зі ствольної артилерії. У місті пошкоджені до 20 багатоповерхівок, з десяток магазинів, ліцей, банк та автобусна запинка. Виведено з ладу лінію електропередач

Російські війська вдарили зі ствольної артилерії по житлових кварталах Марганця на Дніпропетровщині. Поранені двоє людей. Це 18-річна дівчина та 40-річний чоловік. Обоє в лікарні. Є руйнування будівель. Виведено з ладу лінію електропередач. Фото: телеграм-канал Валентина Резніченка.

По Мирівській громаді, Нікопольський район, окупанти били з "Градів". Був "приліт" по будівлі психоневрологічного інтернату. Пошкоджено також 5 приватних житлових будинків, але люди не постраждали.

Зі ствольної артилерії вдарили і по Нікополю. Жертв немає, інформація про руйнування уточнюється. У Криворізькому районі з "Ураганів" ворогом обстріляно Велику Костромку. Люди не постраждали.

Запоріжжя

На Запорізькому напрямку ворог задіяв для ураження танки та артилерію поблизу Шевченка, Чарівного, Преображенки, Залізничного, Гуляйполя, Новосілки, Степового, Времівки та Дорожнянки, — повідомляє Генштаб. 

14:00 — у Запоріжжі спрацювала ППО. Голова Запорізької ОВА повідомив, що жертв немає.

Херсонщина

Рух

Активісти руху "Жовта Стрічка" продовжують працювати в Херсоні. "Ми не тільки розповсюджуємо українську символіку, але й зриваємо прапори рашистів, зриваємо та замальовуємо їхні оголошення про так звану плату за комуналку та іншу агітацію. Херсон — це Україна!" 

Окупаційна "влада" Херсонщини 18 серпня провела показове відкриття обласного пропагандистського телеканалу "Таврия", — повідомив  перший заступник голови облради Юрій Соболевський.

В Осокорівці на Херсонщині не залишилося жодного вцілілого магазину. Через близькість лінії фронту до села не завозять продукти. Доставляють їх туди поліцейські. Також вони вивозять людей до медичних закладів. Фото: поліція Херсонської області.

У росЗМІ повідомляють, що в Херсонській області оркам роздають такі брошурки про те, як врятуватися від супутника ICEYE.

Миколаївщина 

177 день війни

О п'ятій ранку міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич повідомив про потужні вибухи в обласному центрі: "Рашисти повторно обстріляли нашу Могилянку. Знову дві ракети С-300. На місці працюють аварійні бригади та комунальні служби".

Порт Миколаєва поки що неможливо використовувати для експорту продукції. Про це в ефірі телемарафону повідомив заступник міністра інфраструктури України Юрій Васьков. За його словами, задіяти порт для експорту української продукції не можна з міркувань безпеки, попри технічну готовність підприємства до відвантаження. Він додав, що пошкодження інфраструктури порту після ранкових прильотів не є критичним для агроекспорту.

Одещина 

У Новоселівці відкрили перше модульне містечко

В Одесі з'явиться інсталяція "Дитинство 2022". Інсталяція буде зі 118 протитанковими установками, які будуть розміщені на площі перед будівлею Одеської обласної військової адміністрації на проспекті Шевченка. На верхніх швелерах будуть розташовані перевернуті солдатські каски, в яких висадять квіти.

А в Подільську на Одещині стартувала виставка знищеної техніки російських військових, яку привезли з Миколаєва.

Генсек ООН Антоніу Гутерреш прибув до Одеського порту. Там сьогодні продовжаться переговори з президентами України та Туреччини щодо "зернових коридорів" для експорту української агропродукції.

10 зерновозів зараз завантажуються та готуються до виходу з портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний". Про це повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков у Фейсбуці. За його словами, за час дії "Зернової ініціативи" із трьох портів Великої Одеси вже відправлено 25 суден. На бортах — 630 тисяч тонн агропродукції.

Вінниччина 

виставка прапорів у Вінниці

У Вінниці відкрили виставку прапорів. Кожен з 38 синьо-жовтих стягів має свою історію. Ці прапори з власних колекцій захисників та волонтерів. Експонуються стяги в одному з залів Вінницького краєзнавчого музею. 

Захід України

На Закарпатті з'явився новий мурал. Мурал біля пожежної частини із зображенням рятівника, якого охороняє янгол, створила харківська художниця.

1
456

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: