fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:49 17 Сер 2022

Хроніка подій: 175 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 17 серпня і вже 175 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Вибухи під Джанкоєм серйозно порушили логістику окупантів, — такий висновок робить американський Інститут вивчення війни (ISW). Аналітики вважають, що під "удар" потрапили угруповання ворога на півдні Запорізької області та на заході Херсонської.

В ISW зазначають, що вибухи в Криму є частиною контрнаступальних дій ЗСУ і не порушать зобов'язань України щодо використання зброї, що поставляється Заходом. В Інституті не бачать ознак того, що Україна використала поставлену США зброю в нещодавніх ударах по Криму.

росія втратила контроль над Чорним морем, — повідомляє британська розвідка. Чорноморський флот росії зайняв нехарактерну для себе оборонну позицію і слабко контролює ситуацію в Чорному морі. Патрулювання обмежується водами в межах видимості узбережжя Криму.

Окупанти щодня обстрілюють українські позиції по 700-800 разів, випускаючи від 40 до 60 тис. боєприпасів. Про це заявив головком ЗСУ Валерій Залужний. Генерал зазначив, що противник продовжує наступати по всій лінії фронту та основні зусилля зосереджує на витісненні українських військ із Донецької області. Найбільш напружена ситуація, за його словами, зараз у напрямку Авдіївка–Піски–Мар'їнка.

Це підтверджує ранкове зведення Генштабу. Ключове:

  • Противник веде наступ у Харківській області — у напрямку Леб'яжого та Базаліївки. Бої продовжуються. Ці населені пункти знаходяться на схід від Чугуєва.
  • На північ від Слов'янська йдуть бої в районі Мазанівки та Новодмитрівки. Спробу просунутися під Богородичним ЗСУ відбили.
  • Під Сіверськом росіяни атакували Спірне, зазнали втрат і відступили. На схід від Бахмута йдуть бої в районі Соледара та Бахмутського.
  • Росіяни намагаються просуватися на північний захід від Горлівки: вони пішли в наступ на Залізне, Шуми та Зайцеве. Як повідомляє Генштаб — без успіху. Але по суті йде атака на ще один великий укріпрайон ЗСУ.
  • Між Мар'їнкою та Вугледаром йдуть бої за Новомихайлівку. На південь від Вугледара супротивника відкинули від Шевченка.
  • У Херсонській області біля Давидова Брода була російська атака на Білогірку. Як пише Генштаб — після втрат противник відійшов.

Демілітаризація загарбників продовжується. За добу відмінусовано 3 склади БК, 1 база та 1 штаб окупантів.

ОК "Південь" відзвітував, що ракетно-артилерійськими підрозділами ЗСУ знищено: 

  • 15 рашистів, 
  • 1 протитанковий ракетний комплекс
  • 6 одиниць автомобільної, в тому числі й броньованої техніки.

Остаточні втрати ворога дорозвідуються.

175 день війни

"Я прошу зараз усіх наших людей у Криму, в інших регіонах на півдні України, в окупованих районах Донбасу та Харківщини бути дуже уважними. Будь ласка, не наближайтеся до військових об'єктів російської армії й усіх тих місць, де вони зберігають боєприпаси й техніку, де тримають свої штаби. Причини вибухів на окупованій території можуть бути різні, дуже різні", — попередив українців президент Зеленський.

А радник голови ОП України Подоляк в інтерв'ю газеті The Guardian заявив, що Кримський міст має бути знищений. Він назвав будівництво цього об'єкта інфраструктури незаконним і наголосив на великому військовому значенні переправи для росії. "Такі об'єкти мають бути знищені", — підсумував Подоляк. Чекаємо.

У Міноборони розповіли, кого з українців можуть мобілізувати насамперед. Сили оборони потребують операторів БПЛА, представників IT-сектору, зв'язківців та артилеристів.

Найближчим часом на фронті очікуються гострі події, — заявив представник пресслужби ГУР Андрій Юсов. Він нагадав, що ГУР раніше говорило, що "серпень та вересень будуть надзвичайно важливими місяцями для подальшого розвитку бойових дій на всьому фронті". "І йдеться не лише про прив'язку до якихось дат. Зараз багато говорять про День незалежності. Хоча цей фактор треба враховувати", — зазначив Юсов.

 Гуманітарні місії  

Україна чекає на приїзд окремої місії ООН, яка розслідуватиме вбивство українських військовополонених в Оленівці. Водночас росіяни й досі не дають представникам України зустрітися з бійцями, які вижили."Ми бачимо розбіжність зі списків поранених та загиблих, які офіційно оприлюднила російська сторона через засоби масової інформації рф. Саме тому не дають зустрітися з нашими пораненими після Оленівки, саме для того, щоб ми не отримали додаткової інформації", — розповів омбудсмен Дмитро Лубінець.

Трофеї та цілі ЗСУ

175 день війни

Бійці 28-ї ОМБр збили відразу два російські БПЛА. Для знищення дрона-камікадзе "Ланцет-3" та розвідувального БПЛА "Елерон-3" їм знадобилася лише особиста стрілецька зброя. У бригаді зазначають, що влучні постріли обійшлися рф у кілька мільйонів рублів.

Чергова рашистська знищена станція супутникового зв'язку Р-439-МД2.

Ядерні об'єкти 

ООН відповіла на заяву рф про небезпеку відвідування ЗАЕС співробітниками МАГАТЕ через Київ: "У нас є ресурси для сприяння поїздці тільки через Київ".

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба збирається провести перемовини з МАГАТЕ щодо візиту делегації на Запорізьку АЕС: для МЗС принципово, аби до ЗАЕС місія дісталась з території України.

"Енергоатом" створив кризовий штаб у разі аварії на Запорізькій АЕС.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

Чехія готова взяти на себе координацію  відбудови Дніпропетровщини, — заявив заступник міністра закордонних справ країни Ярослав Кюрфюрст.

Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що дуже задоволений новим пакетом допомоги США, тому що в ньому є велика кількість снарядів 155 калібру до артилерійських систем і значна кількість ракет для HIMARS: "Там є релокаційні ракети, які дозволяють нашим військовим знищувати російські радари і в такий спосіб "засліплювати" їх. Це послаблює їхню систему ППО, і відповідно дає можливість нам діяти більш рішуче. 

Також Резніков сказав, що Україна чекає на ракети для HIMARS із дальністю 300 кілометрів. Цього вистачить, щоб вражати російські військові цілі на всіх окупованих територіях. Крім того, Резніков додав, що обмежень бити по цілях в анексованому Криму немає.

В Україні створять Міжнародний інженерний центр, який займатиметься ремонтом західного озброєння. У найближчому майбутньому ряд робітників Укроборонпрому навчать та сертифікують для обслуговування та ремонту отриманої від союзників військової техніки.

США виділяють $68 мільйонів на закупівлю української пшениці. Кошти спрямують на Всесвітню продовольчу програму для вирішення гострої продовольчої кризи у світі, — повідомив держсекретар Ентоні Блінкен.

Генсек ООН Антоніу Гутерреш прибув до Львова. Завтра Гутерреш зустрінеться у Львові із Зеленським та Ердоганом, — йдеться у заяві його пресслужби.

Канада надасть Україні 450 млн канадських доларів допомоги на закупівлю палива до опалювального сезону. Про це повідомив Денис Шмигаль у Твіттері. Дякуємо!

Новини від партнерів

Нормалізація відносин із росією може настати лише після виведення її військ з України та укладання миру "на розумних умовах". Про це в інтерв'ю шведській газеті Dagens Nyheter заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц. При цьому Шольц вважає, що Заходу слід вести прямі переговори з росією. "Хоч би як важко це не було, пряме спілкування важливе, особливо під час кризи. Я хочу, щоб наші послання доходили безпосередньо до президента росії, щоб росія безпосередньо виконувала свої зобов'язання", — заявив канцлер.

Washington Post оприлюднив нові дані щодо секретних планів путіна перед вторгненням в Україну:

  • США ще в жовтні 2021 року розуміли, що росія готує напад на Україну і щосили намагалися переконати союзників і Зеленського, що є ризик вторгнення.
  • Тоді в Овальному кабінеті в Білому домі відбулася термінова зустріч найвищого розвідувального, військового та дипломатичного керівництва з Байденом.
  • Повідомлялося, що військові плани путіна були дуже зухвалими — вони передбачали захоплення більшої частини України та могли створити пряму загрозу східному флангу НАТО або навіть зруйнувати безпекову архітектуру Європи після Другої світової війни.
  • На думку аналітиків, путін розрахував, що його спроба захопити Україну викличе в Заходу обурення, але не конкретні дії.

У Латвії за добу зібрали понад 330 тисяч євро на безпілотник Байрактар для ЗСУ.

Що там на росії?

Telegram відмовився видаляти інструкції з проведення диверсій на залізниці, за це так званий суд у рф оштрафував месенджер на $114 тисяч.

А що чутно про російських посіпак?

Вчора ввечері окупанти закрили рух Кримським мостом до сьогоднішнього ранку. Причина такого рішення — нібито "загроза обстрілу з боку України". А реальним приводом ЗМІ називають намір деяких представників окупаційного режиму втекти з півострова разом із сім'ями.

З Криму виїхали "прем'єр" Аксьонов та спікер "парламенту" Константинов. Про це повідомляє "24 канал" із посиланням на джерела у розвідці. Зазначається, що окупанти таки перекривали Кримський міст для успішної евакуації колаборантів. Що ж, бачимо, що ці два типи ще й як вірять у ЗСУ.

Тільки через добу припинилися розриви боєприпасів на складі військового призначення під Джанкоєм. Про це повідомила місцева "влада".

19:30 — в окупованій Горлівці пролунав потужний вибух, — повідомляють телеграм-канали.

Україна стояла за трьома вибухами на об'єктах окупантів в анексованому Криму. Про це пише CNN з посиланням на внутрішній звіт для української влади. Йдеться про атаки на авіабазу в Саках, склад боєприпасів у Травневому та аеродром у Гвардійському.

Російський брехунець 

Україна за час війни з росією не втратила жодної ракетної системи залпового вогню HIMARS, заявив міністр оборони Олексій Резніков в інтерв'ю Голосу Америки. "Абсолютно відповідально можу сказати, жодного HIMARS не втрачено. Тому коли ви читаєте в російських ЗМІ чи медіа, чи соцмережах, що солдат Іванов з "Калашниковим" увірвався і побачив вантажівку, в якій він знищив автоматом Калашникова одночасно 12 HIMARS, можете просто посміятися, покрутити біля скроні та сказати — ну така у них система пропаганди. Це нісенітниця", — сказав Резніков.

Нагадаємо, вчора міністр оборони рф шойгу заявив, що нібито системи HIMARS "перемелюються в боях".

15 серпня фсб росії заявила про "ліквідацію терористів у Волгоградській області". Нібито деякі соратники померлого у 2020 році "націоналіста" Максима Марцинкевича планували, за версією спецслужби, підрив нафтопроводу. В фсб назвали й імена організаторів зірваної диверсії. ВВС розшукала "терористів". Виявилося, один із них знаходиться в Києві, він розповів Бі-бі-сі, що ніяких диверсій не влаштовував. А другий, як з'ясувалося, загинув ще в березні під бомбами рф в Маріуполі.

Санкціями по агресору!

Австралія відібрала в росії землю, яку здала їй в оренду під будівництво нової будівлі посольства.

Росіянам масово відмовляють у дозволах на тимчасове перебування та на роботу в гданському регіоні Польщі, повідомляє місцевий міський портал Trojmiasto, посилаючись на дані Поморського воєводського управління у Гданську.

Данія перегляне обмеження в'їзду туристів з рф, якщо це не зробить ЄС, — повідомляє TV2. "Країни ЄС мають підтримати рішення щодо закриття своїх кордонів для російських туристів. Якщо цього не вдасться досягти спільно — данська сторона розгляне можливість введення обмежень, які ще більше скоротять кількість туристичних віз з рф", — наголошує міністр закордонних справ Данії Єппе Кофод.

Життя з урахуванням бойових дій

Розмінувати все неможливо. П'ята частина українських лісів була охоплена боями, — констатувало Держлісагентство.

Верховна Рада змінила процедуру щодо запобіжного заходу для коригувальників ворожого вогню. Відтепер помічники ворога не зможуть виходити під заставу до суду.

Через повномасштабну війну МОН вирішило оновити шкільну програму. Що зміниться:

  • На уроках історії з'явиться кілька нових понять: "русскій мір", "рашизм", "колабораціонізм". СРСР розглядатимуть як державу імперського типу, а російсько-українську війну вивчатимуть окремим блоком. Тепер на уроках робитимуть акцент не тільки на інструментах насильства, якого українці зазнали у ХХ столітті, а й на опорі йому. 
  • На уроці "Захист України" буде більше інформації про нинішню війну та її Героїв. Доповнили теми розділів з вогневої підготовки, домедичної допомоги та цивільного захисту.
  • На "Основах здоров'я" тепер також розповідатимуть про ризики воєнного часу: поведінку під час повітряної тривоги та обстрілів, вибір надійного укриття, надання домедичної допомоги тощо.
  • З програми вилучили твори російських і білоруських авторів. Єдиний виняток — Гоголь, Короленко і Булгаков. Останніх двох вивчатимуть за вибором вчителя, оскільки їхні "життя та творчість були тісно пов'язані з Україною".

Через війну в Україні за кордон виїхало близько 22 тисяч вчителів —  5% від загальної кількості освітян. Про це повідомив освітній омбудсмен Сергій Горбачов під час брифінгу в "Укрінформі". За словами Горбачова, нестачі педагогів не буде, тому що вчителі, які виїхали за кордон, зможуть працювати в українських школах і здійснювати дистанційне навчання.

Важлива новина для бійців на передовій: Кабмін дозволив командирам завіряти заповіти солдатів. Як повідомляють у Міністерстві юстиції, раніше таке право мали лише нотаріуси. Після завірення командир підрозділу має передати документ Мін'юсту через Генштаб ЗСУ, Міноборони або будь-який інший правоохоронний орган. Міністерство зі свого боку зобов'язане у дводенний термін передати його нотаріусам, а в них уже буде три дні на те, щоб внести документ до Спадкового реєстру.

Боксер Усик прийшов на пресконференцію перед реваншем із Джошуа в образі козака, а після "зорової дуелі" заспівав "Червону Калину". Поєдинок пройде в суботу, 20 серпня, у Джидді, що в Саудівській Аравії.

Київ і область

На площі біля станції метро "Арсенальна" встановлюється арт-об'єкт, який має назву "Єднання". Символічні металево-дзеркальні краплини були створені харківською майстернею METALSTYLE для розміщення на центральній площі Харкова, але через шалені обстріли Харкова це зараз неможливо. Тому автори звернулися до КМДА з пропозицією прикрасити гігантськими краплинами громадський простір Києва. За задумом авторів, краплини тяжіють як до землі, так і одна до одної, символізуючи єдність двох міст — столиці України Києва та Харкова, який сьогодні мужньо протистоїть російському агресору. 

А ще Дня Незалежності комунальники створюють у Києві 10 патріотичних композицій з квітів.

Держкіно видало наказ про "реогранізацію" "Довженко-Центру". У центрі кажуть, що це де-факто означає його ліквідацію.

Петиція про скорочення комендантської години та про її початок о 01:00 у Києві набрала достатньо голосів — 6 000, тепер її мають розглянути.

Донеччина і Луганщина

На Донбасі йде масований наступ росіян, військові тричі відбили штурми. На Донецькому напрямку окупанти продовжують зосереджувати зусилля на Бахмутському та Новопавлівському напрямках. На Краматорському та Авдіївському напрямах противник намагається покращити тактичне становище військ.

За 16 серпня росіяни вбили 2 мирних жителів Донеччини: в Авдіївці та Зайцевому. Ще 7 людей отримали поранення.

175 день війни

А такий вигляд наразі має найбільший торгово-розважальний центр Маріуполя — ПортСіті. Повністю спалена будівля. Територію перетворили на якесь наметове містечко.

У Лисичанську знищено ворожий штаб, який перебував у колишній будівлі СБУ, — повідомив голова ОДА Сергій Гайдай. Попередньо вбито 100 військових рф, — пише Гайдай. На відео, яке опублікував Гайдай, — руїни повністю знищеної будівлі. В "лнр" удару по штабу не підтверджували. Певно, не можуть відійти від шоку.

21 сторіччя, "русскій мір". Маріупольці вже забули, навіщо вмикати кран. Тому вигадують власні "інженерні" рішення, — розповідає Маріупольська міська рада. Води у більшості жителів досі немає. Більшість підземних комунікацій ворог просто знищив. Усі насосні станції не працюють. Для замулювання очей окупанти дали технічну воду частково в будинки Центрального та Кальміуського районів. Але більшості маріупольців доводиться лише мріяти про це.

У напрямку Авдіївки російські війська продовжили обстріл, у тому числі здійснили авіаудар біля Мар'їнки. У напрямку Досвідченого вони досягли часткового успіху.

Також часткового успіху росіяни досягли у напрямку Новомихайлівки Донецької області, але спроба просування в напрямку Шевченка провалилася, — про стан справ на фронті повідомив Генштаб.

Харківщина

Сьогодні близько 5 ранку Штаб оборони зафіксував запуск більш як 5 ракет із Бєлгорода. Одна з ракет вдарила в межах Слобідського району Харкова. Ракетні удари пошкодили житлові будинки, виникли кілька пожеж у Золочівській громаді. 

В Ізюмському районі через обстріли пошкоджена критична інфраструктура, горіла трава на відкритих територіях.

За даними Центру екстреної медичної допомоги, у Золочеві з вибуховими травмами госпіталізували 22-річного чоловіка, стан — середній. 

У Валках на Харківщині син загиблого бійця приніс волонтерам подарункові гроші, щоб долучитися до збору коштів на каску для воїна.

Росіяни обстріляли Харків та прилеглі населені пункти з використанням танків та артилерії. Вони, за даними Генштабу, також спробували прорвати оборону у напрямку Леб'яжого та Базаліївки, але зазнали невдачі та відступили.

21:50 — у Харкові велика пожежа. За попередньою інформацією росіяни вдарили по житловому будинку.

Сумщина

Росіяни жорстоко обстрілюють Сумську область на півночі України. Вибухи в регіоні гримлять щодня. За день може бути до 130 "прильотів".

Пошкоджені будинки, школа та будинок культури — пообіді 17 серпня росіяни обстріляли село в Есманьській громаді на Сумщині.

Дніпропетровщина 

175 день війни

Практично не стихають обстріли Нікопольського та Криворізького районів. Нікопольський атакували тричі за ніч. По людях, які спали, ворог зробив 8 пострілів зі ствольної артилерії. У місті понівечені 6 приватних будинків, автівки та газогін.

По Красногригорівській громаді росіяни направили 40 снарядів із "Градів".  Пошкоджено місцеве підприємство та лінія електропередач.

Російські снаряди влучили й в нещодавно відремонтовану Нікопольську трасу — там утворилися вирви.

Жителі Нікополя, які вже місяць перебувають під щоденними обстрілам російських військ, записали відеозвернення до Енергоатому та МАГАТЕ. Вони закликають світ зупинити дії російських військових, які під прикриттям атомної станції обстрілюють мирні райони.

У Кривому Розі на балконі квартири багатоповерхівки розірвався снаряд від РПГ. Травмовано двоє людей: чоловік отримав контузію, жінку ушпиталили з опіками.

Запоріжжя

Жителів Енергодара закликають евакуюватися через обстріл росією Запорізької АЕС, — повідомляє Запорізька ОВА. "Всі органи цивільного захисту працюють в обмеженому режимі. Учора був обстріл у Дніпропетровській області, і нашим операторам довелося знизити навантаження 5-го енергоблоку. Це чистий ядерний тероризм", — заявив голова ОВА Старух.

12:00 — мер Мелітополя Іван Федоров повідомляє про вибух у "комендатурі" захопленого Мелітополя.

Окупанти готують масові провокації в Запорізькій області. За наказом гауляйтера Балицького людям роздають листівки з інструкцією "як поводитися під час обстрілу Himars". Це виступатиме прикриттям для можливого масового обстрілу міста армією рф з РСЗВ, щоб потім звинуватити в цьому ЗСУ.

У Запоріжжі провели навчання, щоб перевірити готовність реагування профільних служб на можливі ситуації на Запорізькій АЕС.

Херсонщина

Рух

Активісти руху "Жовта Стрічка" продовжують розповсюджувати українську символіку, навіть ціною власного життя. "Ми переконані в тому, що окупація — тимчасова, вже зовсім скоро Херсон та інші тимчасово окуповані міста будуть вільні від рашизму". 

16 серпня з власного будинку російські військові викрали голову Верхньорогачицької ОТГ Світлану Коротун. Її вивезли в невідомому напрямку, ймовірно в Каховку. Від співпраці з окупаційною владою вона відмовилася, — розповів перший заступник голови облради Юрій Соболевський.

Авіація ЗСУ завдала ударів по опорному пункту та по чотирьох місцях скупчення техніки, озброєння та живої сили російських військ біля Правдиного, Архангельського, Ольгиного, Білогірки, Новопетрівки Херсонської області, — про це повідомляє ОК "Південь".

"Укргідроенерго" оцінює збитки, завдані росією під час захоплення та пошкодження Каховської ГЕС. Компанія готує позов до Європейського суду з прав людини. Наразі працюють 3 із 6 агрегатів ГЕС, доставляти туди запчастини та проводити ремонтні роботи неможливо.

У Новій Каховці на Херсонщині ЗСУ знищили базу російських військових. Держприкордонслужба повідомляє про щонайменше 12 загиблих росіян.

Росіяни відновили міст на греблі Каховської ГЕС. Про це повідомив депутат Херсонської облради Сергій Хлань в ефірі телемарафону. Окупантам допомогла місцева фірма "Олеся", — розповів Хлань. Сподіваємось, простоїть недовго. А за колаборацію "помічники" понесуть відповідальність.

Заступник голови Херсонської ОВА Юрій Соболевський впевнений, що окупанти відкладуть проведення "референдуму" в Херсонській області, оскільки вони не мають підтримки для створення навіть мінімальної "картинки" на телебаченні, крім цього, вони не впевнені, що утримають регіон.

Миколаївщина 

Близько другої ночі було кілька прильотів по Миколаєву. Є влучення в житлові будинки та цивільні об'єкти, — заявив мер Олександр Сєнкевич.

175 день війни

Зокрема в Миколаєві обстріляли будівлю Чорноморського національного університету. Туди, за даними мера Олександра Сєнкевича, влучили дві ракети. Постраждалих немає — у будівлі був лише охоронець. "Це справжні терористи, які прикриваючись своєю пропагандою, продовжують цинічно руйнувати наші заклади освіти", — заявив мер.

Одещина 

175 день війни

Уночі рашисти вдарили ракетами по Одещині, — повідомив речник голови ОВА Сергій Братчук. Двома російськими ракетами зруйновано базу відпочинку та кілька приватних будинків. Одещину було атаковано літаками стратегічної авіації Ту-22М3 з пуском ракет Х-22.  4 цивільні особи отримали поранення, їм надано медичну допомогу. Пожежа на площі понад 600 кв. м локалізована.

"Ми пам'ятаємо, як вони приїжджали, як любили наші курорти, як ми їх зустрічали та вірили тоді в цю брехню про братній народ. А ті ж самі недобрати тепер намагаються знищити ці курорти, знищити наші землі, нашу країну", — підписало світлини ліквідації пожежі після російських ударів ГУ ДСНС Одещини.

В Одесі спіймали працівників військкомату, які переправляли призовників за кордон. Для цього злочинці використовували фейкові висновки лікарської комісії. Таким чином їм удалося вивезти близько 50 осіб. Одноразова послуга коштувала 7 тисяч доларів, а сплатити треба було криптовалютою.

Мінкульт підтримає ідею демонтувати пам'ятник Катерині II в Одесі, однак насамперед рішення мають ухвалити одеські депутати, — заявив міністр Олександр Ткаченко. Він також повідомив, що в такому разі монумент можуть перенести на алею радянських пам'яток чи віддати до музею.

"Українське Дунайське пароплавство" (Ізмаїл) перейменує судна, які назвали на честь російських міст та радянських героїв. За словами в.о. гендиректора компанії Дмитра Москаленка, перейменувати доведеться понад сто суден.

Захід України

Переселенці з Маріуполя відкрили заклад у Львові

Переселенці з Маріуполя відкрили у Львові брендове кафе. Назва для кафе була вибрана швидко — 0629 — це телефонний код Маріуполя. У кафе є страви з маріупольським колоритом. Наприклад, "Шаурма на 23". Для гостей це просто "прикольна" назва. А інші біженці з Маріуполя знають, що найсмачніша шаурма продавалася в Маріуполі на 23 мікрорайоні. Тож засновники вирішили відтворити тут частинку свого, місцевого, рідного.

Укриття у школі на Тернопільщині

А це — підвальне укриття в одній зі шкіл Тернопільської області, яке перетворили на витвір мистецтва. На фото — звичайна школа у маленькому селі — Шляхтинецька гімназія

1
118

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: