fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:19 15 Сер 2022

Хроніка подій: 173 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 15 серпня і вже 173 дні триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Маємо завжди памʼятати, що кожен крок нашої армії в цій війні зроблений у жорстоких і тяжких боях. Окупанти нічого не захоплювали без спротиву наших героїв і нічого не зможуть зберегти. Ми все звільнимо.

За вчорашній день ЗСУ демілітаризували:

  • Токмак, Запорізька область. Мінус база.
  • Попасна, Луганщина. Мінус база.
  • Бериславський район, Херсонщина. Мінус склад БК.

Про стан справ на фронтах повідомляє в ранковому зведенні Генштаб:

  • Нова спроба наступу на Долину на північ від Слов'янська, ЗСУ її відбили.
  • Під Бахмутом противник атакував у напрямку Соледара та Кодеми, без успіху, пише Генштаб.
  • Бої в районі Пісок та Первомайського, де росіяни намагалися покращити тактичне становище. Успіху не мали.
  • Новий наступ на Павлівку під Вугледаром. Генштаб повідомляє, що противника відкинуто (російські пабліки вчора ввечері заявляли про "прорив оборони України" в районі Вугледара).

173 день війни

З початку повномасштабного вторгнення армія рф вразила в Україні понад 22 тисячі цивільних об'єктів і близько 300 — військових. Про це повідомив перший заступник міністра внутрішніх справ Євген Єнін.

Президент України Володимир Зеленський звільнив начальників управлінь СБУ в Київській області, а також у Львівській та Тернопільській областях. Укази про це з'явилися на сайті президента.

Також парламент України підтримав пропозицію президента продовжити воєнний стан та мобілізацію на 90 днів до 21 листопада.

Крім того, Зеленський підписав дуже знаковий указ про створення Консультативної ради з питань деокупації та реінтеграції Криму. Основні завдання ради:

  • захист прав та інтересів українців;
  • подолання наслідків та відшкодування збитків, завданих Україні та громадянам;
  • внесення пропозицій щодо діяльності Кримської платформи та питань відновлення територіальної цілісності України.

Трофеї та цілі ЗСУ

Підрозділ зенітних ракетних військ Повітряних сил України 15 серпня "приземлив" Ка-52 окупантів. "Пташку" змусили сісти на Донеччині, о 08:00. У пресслужбі Повітряних сил зазначили, що за дві доби це вже третій збитий Ка-52 рашистів.

173 день війни

А це — трофейний Т-72Б3 2016 року поки що на полігоні, але дуже хоче розпочати бити своїх колишніх хазяїв.

Сьогодні українська бойова авіація завдала ударів по позиціях російських військ, знищивши понад 15 одиниць бронетехніки ворога та десятки солдатів, — повідомив ввечері Генштаб. Також під вогонь потрапила танкова колона на марші та позиції реактивних систем залпового вогню. ЗСУ завдали ударів по переправах і скупченню живої сили російських військ.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

Нова Зеландія відправить 120 військових до Великобританії для навчання українців, — пише Reuters. Два піхотні підрозділи навчатимуть українських військових основних навичок, необхідних для ефективного ведення бою, включаючи поводження зі зброєю, надання першої допомоги в бою.

Україна до кінця року розраховує на допомогу від західних партнерів у 12-16 млрд доларів, — заявив міністр фінансів Сергій Марченко. За його словами, основна стаття видатків бюджету зараз — зарплати військових. Україна, як і раніше, потребує 5 млрд доларів щомісяця.

Латвія відновила програму реабілітації поранених українських військовослужбовців. Відсьогодні перші 12 військових розпочнуть курс лікування в Національному реабілітаційному центрі "Вайварі". Він триватиме 3 тижні. Кабінет міністрів виділив 280 тисяч євро на реабілітацію військовослужбовців, які постраждали під час конфлікту в Україні. Ці гроші покривають витрати на реабілітацію, транспортні витрати та витрати на технічні засоби.

173 день війни

Голлівудський актор Лів Шрайбер приїхав до Києва як амбасадор благодійної платформи UNITED 24.

Латвія передала Україні по два гвинтокрили: Мі-17 та Мі-2. Про це повідомило міноборони Латвії. Гелікоптери надійшли до ВПС України в частково розібраному вигляді. Перед доставкою їх пофарбували, а один Мі-17 капітально відремонтували. "Підтримка України західними країнами не повинна припинятися, доки вона не звільнить всю свою територію від російських окупаційних військ", — наголосив міністр оборони Артіс Пабрікс.

Фінляндія допомагає Україні також і в освітній галузі. Країна зокрема вже оплатила 13 проєктів ремонтів шкіл в Чернігові, а також профінансувала заробітні плати вчителям, які проводять літні активності для місцевих дітей. Про це йшлося на зустрічі міського голови Чернігова Владислава Атрошенка з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Фінляндія в Україні Пяйві Лайне.

Допомога біженцям і внутрішнім переселенцям

Швейцарія під час оформлення виплат для біженців буде звертати увагу на фінансове становище українців, — пише SwissInfo. Враховуватимуться будь-які доходи — як отримані в Швейцарії, так і в Україні. Оцінка доходу впливатиме на рішення щодо надання соцдопомоги. (Виняток — автомобіль, оскільки він необхідний для повернення на батьківщину.) Наразі до Швейцарії прибуло понад 60 тисяч біженців з України. Їхній статус захисту S дозволяє їм розраховувати на соціальну допомогу, а також працевлаштуватися. За даними видання, за допомогою звертаються й заможні українці.

Новини від партнерів

У Латвії хочуть заборонити російськомовні версії сайтів державних установ. З такою пропозицією виступив міністр соціального забезпечення країни Гатіс Еглітіс. "Зараз у Латвії багато державних установ мають російськомовні версії вебсайтів. Їх потрібно закрити", — заявив він.

Mirror стверджує, що досить знакова фігура з оточення путіна таємно звернулася до західних спецслужб з інформацією про те, що кремль у паніці та терміново шукає шляхи закінчення війни в Україні.

173 день війни

Австралійська компанія GaardTech поставила до Німеччини першу партію роботизованих мішеней для відпрацювання навичок стрільби. Мішені повторюють габарити та форму танків та бойових броньованих машин зс рф, зокрема, Т-72, ​​Т-90, Т-14 "Армата", БМП-3 та БРДМ. Крім того, вони мають інфрачервоне випромінювання, що робить їх корисними для відпрацювання стрілянини в нічних умовах.

Нідерландський суд заявив, що 17 листопада винесе рішення у справі про аварію малайзійського Боїнга MH17, який росіяни збили у 2014 році над Донбасом.

У фінському місті Іматра, куди часто їздять туристи з росії, щодня під звуки музики відкривається дамба. З кінця липня як музичний супровід фіни обрали гімн України. Гарного відпочинку, руссо туристо.

У Дюссельдорфі, Німеччина, демонтують усі знаки про побратимство з москвою, — розповів мер Дюссельдорфа для Bild. Натомість незабаром у місті будуть встановлені знаки нового українського міста-побратима — Чернівців.

Польський міністр оборони Маріуш Блащак заявив, що Польща найближчим часом припинить експлуатацію радянських літаків МіГ-29 та Су-22 і повністю замінить їх на винищувачі американського та південнокорейського виробництва. Зокрема, Польща вже уклала контракт зі США на постачання 32 винищувачів п'ятого покоління F-35, у планах також закупівля 48 корейських FA-50. Як думаєте, куди підуть зняті з озброєння польські МіГи?

Дистанціюватися від росії захотіли навіть її "друзі": президент Сербії заявив про розширення співробітництва з НАТО. Олександр Вучич заявив, що на одній із військових баз буде центр навчання національної армії за стандартами НАТО. При цьому на території країни жодних об'єктів ЗС рф не буде.

ООН готова сприяти поїздці експертів МАГАТЕ на Запорізьку АЕС через Київ, якщо на це дасть згоду росія та українська влада, — заявив офіс генсека ООН.

Що там на росії?

Бєлгородські канали повідомляють, що вночі був невдалий запуск ракети в районі села Весела Лопань. Ракета була запущена по Україні, але вирішила не перепрацьовувати й впала просто в російське село. У багатьох людей вибито вікна, за першою інформацією є постраждалі.

А ще в Бєлгородській області на кордоні з Україною "прилягла відпочити" наглядова вишка. Розташована вона була біля селища Казинка, і саме з неї велося спостереження за кордоном. За попередніми даними, біля вежі пролетів дрон-камікадзе. Можливо, солодкий сон вишки — справа рук диверсантів. Або знову в усьому винні "цигарки".

А що чутно про російських посіпак?

173 день війни

Білоруські прикордонники використовують спеціальні інструменти для створення дірок у стіні на кордоні між двома країнами, щоб пропустити мігрантів на територію Польщі. Про це в інтерв'ю РАР повідомила прессекретарка прикордонної служби Польщі Ганна Михальська. Як випливає зі свідчень затриманих на польській стороні мігрантів, білоруські службовці не лише підвозять мігрантів до кордону, а й намагаються допомогти їм обійти "стіну", — каже Михальська. Мігранти розповіли, що після прибуття на кордон їх залишають у кущах, а в цей час офіцери руйнують "стіну" спецзасобами. Білоруси використовують кутові шліфувальні машини, спеціалізовані фрези, професійні робочі рукавички. Через такий проріз білоруські прикордонники пропускають групи по 2-5 осіб. І лише на заболочених територіях випускають дещо більші групи, — сказала Михальська.

Бойовики "днр" оголосили "звинувачення" п'ятьом іноземцям, які воювали на боці України. На лаві підсудних перебували громадянин Швеції Матіас Густавссон, Хорватії — Векослав Пребіг, а також громадяни Великобританії — Джон Хардінг, Ендрю Хілл та Ділан Хілі. Трьом із них — шведу Густавсону, хорвату Пребеге та британцю Хардингу — загрожує смертна кара

Санкціями по агресору!

Канада припинила видачу віз росіянам. Про це повідомляють на інформаційних ресурсах окупантів. За їх повідомленням, варшавський офіс, який відповідає за москву, відмовляється видавати візи громадянам рф.

За даними Deutsche Welle, у низки німецьких фірм, зокрема Mersedes-Benz, Volkswagen, BMW, Daimer Truck, Siemens, Hugo Boss, Adidas і Puma після виходу з ринку рф виручка тільки зросла.

Шведський магазин товарів для дому "IKEA" офіційно закінчив розпродаж товарів та закрив назавжди точки продажу в рф. Магазини закриються і працюватимуть лише на видачу оформлених замовлень, повернення та обмін товарів.

Життя з урахуванням бойових дій

173 день війни

"Укрзалізниця" оригінально повідомляє про відсутність поїздів до москви. Якщо вибрати столицю рф у списку, з'являється повідомлення про те, що до дна моря залізниця не курсує.

Uklon та Національна поліція України співпрацюватимуть для пошуку зниклих дітей — тепер користувачі додатка, які перебувають неподалік від місця зникнення дитини, будуть отримувати інформацію про неї. Так, вони зможуть звернутись до поліції, якщо буде щось відомо про постраждалих дітей.

173 день війни

А такий вигляд, на думку штучного інтелекту, має наша перемога! Нейромережа Midjourney показала перемогу України у війні проти росії.

47% українців дізнаються новини з Telegram або Viber, а ще — з телемарафону. Про це свідчить опитування "Рейтингу". Інші цифри:

  • 45% черпають інформацію з соцмереж (Facebook, Instagram та інші);
  • 32% дізнаються новини з оперативних зведень Генштабу;
  • 31% читають українські інтернет-ЗМІ;
  • 24% дізнаються про ситуацію в країні з розповідей очевидців;
  • 22% слухають виступи представників влади.

Нагадаємо, 98% українців вірять у перемогу у війні, стільки ж громадян схвалюють дії ЗСУ.

У серпні "Укрпошта" планує випустити дві нові марки. На одній з них буде зображений улюбленець українців — пес Патрон. За словами гендиректора Ігоря Смілянського в ефірі національного телемарафону, друга буде присвячена річниці Незалежності України та 6 місяцям повномасштабної війни. Марку з кримським мостом, яка вже облетіла соцмережі, також готують до випуску.

Верховна Рада підтримала законопроєкт про звільнення від оподаткування благодійної допомоги, яку надали сім'ям поранених чи загиблих учасників бойових дій.

Київ і область

У музеї Булгакова навчатимуть правильно плести маскувальні сітки

У музеї Булгакова в Києві навчатимуть правильно плести маскувальні сітки. До справи плетіння можна долучатися в понеділок, вівторок, четвер та суботу з 12:00 до 17:00. Андріївський узвіз, 13, поверх 1.

На Київщині планують збудувати завод з екологічного перероблювання сміття — пройшли перші переговори з представниками ізраїльської компанії, — повідомив Кулеба. "Це дуже важливий проєкт. Адже щодня ми боремося з наслідками війни на нашій Київщині. Зокрема, з подвір'їв зруйнованих будинків вивозимо сотні тонн будівельного сміття", — наголошує очільник адміністрації. За його словами, Київщина стане першим таким майданчиком в Україні та показовим кейсом для інших регіонів з демонтажу, утилізації та перероблювання будівельного сміття.

Цієї зими у квартирах Києва буде значно холодніше. "Прошу кожного підготувати теплий домашній одяг, теплі ковдри, тому що не виключаємо, що температура в будинках буде на кілька градусів нижче за норму", — повідомив мер столиці. Також він попередив про ймовірні перебої з електрикою. Але додав, що місто має мазут і генератори на випадок вимкнення опалення чи електрики (це зможе автономно функціонувати тільки короткий проміжок часу).

Російський солдат, причетний до вбивств жителів Київської області, визнав свої злочини та розповів подробиці. 21-річний Данило Фролкін родом з Алтайського краю. Контракт з армією уклав у 18 років. У 64-й бригаді був на посаді водія-механіка. Крім пограбувань та мародерства, його бригада залишила по собі 13 убитих (десятки людей досі вважаються зниклими безвісти).

У столичних кінотеатрах протягом тижня (з 20 по 27 серпня) проходитиме безкоштовний показ українських фільмів. У проєкті братимуть участь вісім фільмів сучасних українських режисерів.

Чернігівщина 

Сьогодні під масованими обстрілами опинилася Новгород-Сіверська громада. Російська армія двічі обстріляла її територію, — повідомив В'ячеслав Чаус, Чернігівська ОДА.

Із 8 ранку — більше 70 вибухів (ймовірно від ворожої артилерії) на околицях села Кам'янська Слобода. Є пошкодження цивільних будівель. Після 9 ранку — обстріл території біля села Пушкарі. Майже 60 вибухів. Також ймовірно ствольна артилерія. Попередньо, без жертв.

"Будуть оберегом" — діти в Прилуках розмалювали два автомобілі перед відправкою на фронт. Волонтери видали їм 12 балончиків аерозольної фарби кольору хакі і трафарети у формі пікселя та герба України. "Вкладаємо частинку своїх мрій, свою вдачу. Хочу, щоб ця автівка приїхала куди треба, і наші хлопці побачили, наскільки ми їх любимо, цінуємо і чекаємо вдома", — каже одна з волонтерок.

Донеччина і Луганщина

Вночі у Слов'янську потрапили під обстріл два мікрорайони, включаючи центр із багатоповерховою забудовою. Постраждалих немає, — повідомив міський голова міста Вадим Лях.

Але 14 серпня росіяни вбили 3 мирних у Бахмуті, Соледарі та Мар'їнці. Ще 13 людей отримали поранення.

У росіян немає успіхів у напрямку Бахмута та Авдіївки. ЗСУ утримують позиції.

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай підтвердив влучення у штаб "вагнерівців". ЗСУ знову вдало відпрацювали по ворожому штабу, на який навів один із представників ЗМІ рф.

Перший факт зворотної депортації з росії. З російського Пскова, де маріупольці стали проблемою для місцевої влади, їх повертають додому. У суботу 60 маріупольців "добровільно" завантажили в два причіпних вагони та відправили до Ростова-на-Дону. Там їх зустрінуть органи "днр" та відвезуть додому. Більшість з цих людей не має вцілілого житла в місті і змушена буде жити на вулиці або вламуватись в квартири інших маріупольців, які зараз перебувають в евакуації. "Чудовий реальний приклад "турботи" росії та її здатності. Сучасна росія навіть депортацію не здатна організувати, як би цинічно не звучала правда", — прокоментував новину Петро Андрющенко.

З вечірнього зведення Генштабу: війська рф хаотично і з втратами відступили після невдалого штурму в районі Вуглегірської ТЕС. Так тримати, ЗСУ!

Харківщина

Окупанти рф влучили в територію підприємства в Слобідському районі внаслідок обстрілу вночі 15 серпня, — повідомив мер Харкова Ігор Терехов. Інформації про загиблих чи поранених наразі немає.

173 день війни

Штаб оборони зафіксував загалом пуск понад 10 ракет із російського Бєлгорода. Кілька ракет влучили по Мерефі. Пошкоджено об'єкт інфраструктури та промислову будівлю. Приліт ще 1 ракети зафіксували в Чугуєві. Деталі ще з'ясовують правоохоронці.

173 день війни

Вночі 15 серпня окупанти також вдарили по селищу Ков'яги Валківської громади, влучили в землю, створивши величезну вирву.

З'явилася інформація про постраждалих через сьогоднішній обстріл Салтівського району в Харкові. Мер міста Ігор Терехов повідомив, що поранення отримали двоє людей. Вони перебували на зупинці громадського транспорту. Ще один удар припав на подвір'я житлового будинку. "Посікло машини, вибиті в будинку скла, постраждав дитячий майданчик. Жодних військових об'єктів там не було і бути не могло", — повідомив мер міста Терехов.

Число поранених після прильоту по харківській Салтівці зросло до семи. Начальник ГУ Нацполіції регіону заявив, що одна зпостраждалих у тяжкому стані. Пізніше голова Харківської ОДА Олег Сигубов додав, що після ранкового обстрілу Салтівки по медичну допомогу звернулися ще двоє людей: 69-річній жінці надали першу допомогу на місці, а 80-річну городянку помістили до лікарні у стані середньої тяжкості. Одна з поранених померла в лікарні, — повідомив начальник Слідчого управління поліції Харківщини Сергій Болвінов.

173 день війни

"Укрзалізниця" посилює заходи безпеки на залізничному вокзалі Харкова. Відзавтра на вокзалі запрацює встановлена комплексна система огляду багажу пасажирів, яка включає в себе 2 стаціонарні металошукачі, 2 рентгено-телевізійні інтроскопи, ручні металодетектори. Потрапити на вокзал Харкова буде можливо лише через центральний вхід, відправка поїздів здійснюватиметься з першої платформи.

У Харківській області триває евакуація з Лозової та Барвінкового. Про це повідомив губернатор Олег Синєгубов в ефірі телемарафону. При цьому, за словами голови ОВА, проведення обов'язкової евакуації з Харківської області поки що не планується. Також він сказав, що з непідконтрольних територій Харківської області сьогодні виїхали 784 особи, з яких дітей — 261.

Сумщина

Ніч минула тихо, ранок у двох громадах Шосткинського району почався ворожим вогнем з різних видів зброї. З 6:30 було 12 пострілів із міномета і станкового автоматичного гранатомету та 10 пострілів зі стрілецької зброї по околиці м. Середина-Буда. А з 07:10 до 07:15 — 10 пострілів зі стрілецької зброї в напрямку одного з сіл Шалигінської громади. Інформація про втрати й руйнування не надходила.

173 день війни

На Сумщині біля села Грабовське комбайн підірвався на міні. Аграрій у лікарні, — повідомив голова Сумської ОДА Дмитро Живицький.

Дніпропетровщина 

Окупанти вдарили по Нікополю з РСЗВ. У ніч з 14 на 15 серпня ворог обстріляв місто на Дніпропетровщині з реактивних систем залпового вогню. Про це повідомив голова Нікопольської РВА Євген Євтушенко. Попередньої ночі місто обстрілювали тричі.

За уточненою інформацією, через обстріли 14 серпня на Дніпропетровщині є руйнування. У Великій Костромці пошкоджено два житлові будинки та лінію електропередач. В одному з фермерських господарств постраждали сільгосп будівлі.

Над Дніпропетровщиною вночі українські військові збили російську радіолокаційну крилату ракету Х-59, яка йшла в напрямку Новомосковська.

Запоріжжя

173 день війни

Голова Запорізької ОВА зазначив, що більшість евакуйованих у Запоріжжі становлять жителі Херсонщини. Щодня до Запоріжжя прибувають мешканці з тимчасово окупованих територій Донецької, Херсонської та Запорізької областей. Із загальної кількості евакуйованих 40% — жителі Херсона та області. Загалом минулої доби до Запоріжжя виїхали 1642 особи.

10:20 — до окупованого Токмака Запорізької області прилетіло "щось" на базу окупантів, — повідомляють місцеві пабліки. Сподіваємося на черговий "недопалок" і чекаємо на офіційне підтвердження.

Військові рф почали вивозити із Мелітополя свої сім'ї. Про це повідомив мер міста Іван Федоров. "Після того, як ЗСУ активно відпрацювали цей тиждень, військовослужбовці росії вивозять свої сім'ї з Мелітополя, ми це чітко бачимо", — сказав Федоров.

Але ті, хто залишився, влаштовують "живий щит" з жителів Мелітополя: росіяни ховають техніку в лікарнях та біля житлових будинків. "Зайняли територію лікарні №1 у самому центрі міста, створили там військову базу. Також вони ховаються на території шкіл, дитячих садків та у густо населених районах нашого міста", — повідомляє мер міста Іван Федоров.

На одному з енергоблоків Запорізької АЕС спрацював аварійний захист, він заглушений. Наразі працюють лише два блоки з шести, — повідомив "Енергоатом".

Росіяни продовжують захоплювати в Енергодарі об'єкти та підприємства, — повідомляє мер міста Дмитро Орлов. За його даними, сьогодні рашисти захопили лабораторний центр, штат якого — 33 особи. Працівники відмовилися від співпраці із загарбниками і відзавтра на роботу не виходитимуть.

Херсонщина

"Російське військове командування справді залишило Херсон. Більшість із них уже виїхали з Херсона, саме про це є відомості", — підтверджує перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський.

Щоб не заважати ЗСУ, залишають Херсон і жителі міста. "У Херсоні залишилося понад 100 тисяч людей. Загалом на території Херсонської територіальної громади залишилось 320 тис. осіб. Переважно це люди похилого віку, які за станом здоров'я не можуть виїхати на підконтрольну територію України", — розповіла секретарка Херсонської міськради Галина Лугова. Вона зазначила, що охочих виїхати з тимчасово окупованих територій Херсона з'являється дедалі більше. "Зі старими, які не можуть покинути тимчасово окуповані території, залишаються рідні. Така ситуація існує. Проте пожвавився рух на виїзд із тимчасово окупованих територій. Люди розуміють, що це єдиний спосіб допомогти нашим Збройним силам", — додала вона.

В окупованій ​​Новій Каховці військові рф викрали сімейного лікаря Артема Фартушного. Чоловіка зупинили на Каховській ГЕС і разом з авто, на якому він приїздив до своїх пацієнтів, забрали, — повідомила директорка  медичного центру "Богдан".

Також 22 дні немає зв'язку з 20-річним кримським татарином Аппазом Куртаметом з Новоолексіївки, який був затриманий на КПВВ "Чонгар". Попри заперечення адміністрації Сімферопольського СІЗО й окупаційного управління фсб рф у Криму, є підстави стверджувати, що Аппаза Куртамета утримують російські спецслужби, — говорить голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

За даними Херсонської ОВА, на території Херсонського приймальника-розподільника для дітей УМВС на сьогодні проживає орієнтовно 50 співробітників фсб росії. Є інформація, що у підвальних приміщеннях проводяться допити викрадених українців із застосуванням тортур.

Але є й гарні новини. Керівниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня Наталя Гуменюк розповіла, що зараз ЗСУ контролюють усі транспортні та логістичні шляхи на тимчасово окупованих територіях Херсонщини. "За минулий тиждень ЗСУ знищили 10 складів з боєприпасами та осередки скупчень військової техніки рф. А після ударів по мостах у росіян не має можливості переміщувати важку техніку", — зазначила Гуменюк.

Ракетно-артилерійські підрозділи ЗСУ знищили два склади боєприпасів військ рф поблизу Благодатівки та Новопетрівки Херсонської області. Також підтверджені втрати російських сил у кількості 31 військового, танка Т-72, двох гармат "Піон", самохідної артустановки, мінометного комплексу "Сані" та двох одиниць автомобільної техніки, — повідомляє ОК "Південь".

Миколаївщина 

Нічні вибухи пролунали й в Миколаєві — там пошкодили навчальний заклад та готель на околицях міста. Також обстріляли кілька громад Баштанського району, повідомив керівник ОВА Кім. За попередньою інформацією, постраждалих немає.

Одещина 

фламінго повернулися до Тузловських лиманів

Птахи тікають від війни. 67 фламінго повернулися до Тузловських лиманів з окупованих територій. Про це повідомив еколог Іван Русєв: "Поки що фламінго прилетіли на розвідку до нас від окупованих рашистами територій України в Азово-Чорноморському коридорі, щоб дізнатися, чи можна оселитися на Тузловських лиманах надовго".

Зерновим коридором через Одесу Україна планує експортувати 3 млн тонн зерна. Експорт зерна не позначиться на продовольчій безпеці держави, але допоможе підтримати аграрний сектор. Українського зерна цілком вистачить і на продаж, і для внутрішнього ринку: Україна споживає 20 млн тонн зерна щорічно, а новий урожай прогнозують у межах 65 млн тонн.

Служба безпеки України затримала агента спецслужб росії, який збирав розвіддані про місця дислокації та переміщення підрозділів ЗСУ та тероборони, функціонування резервних аеродромів та військових полігонів на півдні Одеської області. Зрадником виявився місцевий мешканець, співробітник однієї з державних медичних установ.

Кількість жертв вчорашнього вибуху міни в Затоці збільшилося. Тіла двох загиблих знайшли вчора, ще одного загиблого виявили за допомогою квадрокоптера. Також під час детонування отримали травми двоє людей з Київщини та Чернігівщини.

Спільний координаційний центр у рамках Чорноморської зернової ініціативи ООН дозволив ще шести суднам, що прибули для перевірки, прохід через морський гуманітарний коридор в Чорному морі, — повідомив Сергій Братчук.

Захід України

Антон Листопад

На російсько-українській війні загинув один із кращих льотчиків Повітряних сил ЗСУ Антон Листопад з Івано-Франківська. У 2019 році Антона визнали кращим льотчиком Повітряних Сил ЗСУ. За кілька днів до загибелі президент нагородив його орденом "За мужність" III ступеня.

173 день війни

На Буковині, у селі Ломачинці Дністровського району невідомі знищили імпровізований блокпост, облаштований місцевими дітьми для збору коштів на ЗСУ. Разом із "блокпостом" згорів і прапор України. За інформацію про паліїв уже пообіцяли винагороду. 

173 день війни

За ініціативи СБУ в Івано-Франківській області арештовано та передано в АРМА активи російських компаній на понад 200 млн гривень. Арештовано майно та корпоративні права двох підприємств. Вони спеціалізуються на виробництві картонної та паперової продукції для промисловості.

1
88

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: