fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:49 13 Сер 2022

Хроніка подій: 171 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 13 серпня і вже 171 день триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Після всього, що окупанти наробили в Україні, може бути лише одне ставлення до росії — як до держави-терориста. Саме з цього погляду, — наголошує президент Зеленський, — варто визначатися і зі ставленням до громадян росії.

Зеленський подякував Чехії, державам Балтії та іншим європейським країнам, які винесли на офіційний рівень дискусії в Євросоюзі питання про візи для громадян держави-терориста. "Не можна руйнувати саму ідею Європи, наші спільні європейські цінності, тобто не можна перетворювати Європу на супермаркет, у якому неважливо, хто заходить. Головне, щоб людина просто розрахувалася за товари", — зазначив президент.

А ось розплачуватися за кожне загублене українське життя рашистами доведеться сповна. На сьогодні силами ЗСУ знищено вже 43 400 окупантів! За минулу добу — плюс 200 загарбників пішли на концерт до кобзона.

Хроніка подій: 171 день оборони України від російської агресії

Головне з ранкового зведення Генштабу:

  • На Бахмутському напрямку противник вів штурмові дії в напрямках Покровське — Бахмут, Відродження — Вершина, Вуглегірська ТЕС — Зайцеве, успіху не мав, відійшов.
  • На Авдіївському напрямку окупанти вели наступальні бої в напрямках Новоселівка Друга — Красногорівка та Спартак — Авдіївка, успіху не мали, були відкинуті назад. На напрямках Донецьк — Піски та Новоселівка — Олександропіль бойові дії тривають.
  • У напрямку Сторожове — Новосілка наші воїни успішно зупинили ворожий наступ та відкинули окупантів назад.

ЗСУ продовжують ювелірно знищувати склади БК й бази окупантів. За добу відмінусовали:

  • Макіївка, склад бк.
  • Горлівка, склад бк.
  • Бериславський р-н, Херсонщина, склад бк.
  • Василівський р-н, Запоріжжя, база.

Звітує ОК "Південь": нашою авіацією завдано 5 ударів по опорних пунктах та скупченню озброєння та техніки в Баштанському, Бериславському та Херсонському районах. Забезпечено ураження автомобільного мосту дамби Нової Каховки із контрольним виключенням використання його за призначенням.

Підтверджені втрати ворога складають: 46 росіян, 15 одиниць броньованої, інженерної та автомобільної техніки. Остаточні втрати ворога — дорозвідуються. 

Голова британської розвідки дав прогноз щодо війни в Україні. Він зазначає, що хоч і будуть контратаки та контрнаступи, але не віриться, що жодна зі сторін цього року вживе рішучих дій. Він очікує, що війна в Україні буде тривалою. "росії доводиться передислокувати частину своїх військ з Донбасу на південь, де вона зазнає значного тиску з боку українських сил у Херсоні та навколо нього", — стверджує голова військової розвідки Великобританії, генерал-лейтенант Джим Гокенхалл і додає: "Нереалістично чекати на вирішальний зсув на півдні в найближчі місяці".

Втім, вищесказане — всього лиш один з прогнозів. "За шкалою від 0 до 10 ефективність Збройних сил України дорівнюватиме 12, просто виходячи з того, наскільки вражаючими вони були для нас у багатьох відношеннях. Вони знайшли способи робити те, що нам здавалося неможливим", —  таку оцінку нашим воїнам дають у Пентагоні.

Хроніка подій: 171 день оборони України від російської агресії

​​росіяни продовжують стріляти по українських дітях. Більше ніж 1072 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії рф. За добу зросла кількість поранених — понад 711.

  • 12 серпня внаслідок обстрілів окупантами смт. Золочева Харківської області отримав поранення 13-річний хлопчик.
  •  12 серпня ворог вкотре обстріляв Донецьку область. Внаслідок цього у Краматорську була поранена 11-річна дівчинка, а в Бахмуті — двоє дітей 15 та 9 років.
  •  Внаслідок артилерійського обстрілу рф Марганця отримав поранення 12-річний хлопчик.

Трофеї і цілі ЗСУ

За минулу добу війська протиповітряної оборони Сухопутних військ ЗС України на сході України знищили 4 БПЛА типу "Орлан-10", з них один вночі, та штурмовик Су-25.

І сьогодні в небі над Одещиною близько 13:00 години знищено черговий російський безпілотник "Орлан-10", який намагався вести повітряну розвідку. Про це повідомили в повітряному командуванні "Південь".

Перемовини України з росією

Коментуючи думку британського експерта про те, що мирні переговори з рф можуть відновитися в листопаді (після отримання ЗСУ переваги на півдні), радник голови ОПУ Михайло Подоляк заявив, що Україна зараз об'єктивно не має "ніяких мотивів" для цього. 

За словами Подоляка, мирні переговори сьогодні не вирішують жодного питання для України. "Сьогодні [переговори] — це зафіксована поразка України, зафіксована поразка Європи, демократичних цінностей як таких", — вважає він. Він упевнений, що переговори з рф зафіксували б цивілізаційну катастрофу.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

Голова Міноборони Олексій Резніков попросив країни-учасниці формату "Рамштайн" надіслати до України експертів з військової юстиції та фахівців із протидії воєнним злочинам. Також він закликав чиновників рф поспішити з протидією кремлівському режиму, щоб не опинитися на лаві підсудних за "новим Нюрнбергом".

​Словаччина передала Україні перші чотири самохідні артилерійські установки Zuzana — вони вже на озброєнні ЗСУ, — повідомив міністр оборони країни Ярослав Надь.

Допомога біженцям і внутрішнім переселенцям

На Банковій планують виділити квартири переселенцям, – повідомив заступник керівника Офісу президента. Отримати ключі від тимчасового житла українці матимуть змогу до січня-лютого 2023 року. На кожну область буде виділено по 2 тисячі квартир у 16 ​​областях. Він додав, що житло одразу укомплектують необхідними меблями та обладнанням для нормального життя.

ЮНІСЕФ заявляє, що тимчасово зупиняє прийом заявок на допомогу для тимчасово переміщених осіб в Україні. Це зроблено для того, щоб мати час опрацювати всі заявки та виплати сім'ям, які звернулися за допомогою після 15 червня та ще не отримали виплати, пояснюють в організації. При цьому заявки, подані до 23:00 14 серпня, будуть опрацьовані. Тобто в розпорядженні охочих — сьогодні та майже все завтра. Розмір допомоги — від 2200 до 2500 гривень на одного члена сім'ї.

Новини від партнерів

Фінляндія (після вступу до НАТО) та Естонія мають намір інтегрувати берегову оборону, здатну закрити російським кораблям вихід у Балтійське море та зробити його внутрішнім морем НАТО, — заявив міністр оборони Естонії Ханно Певкур.

Грузинська опозиція пропонує обмежити права росіян на купівлю нерухомості, перебування в країні та ведення бізнесу, — повідомляє місцеве News Georgia. Найбільша опозиційна партія Грузії "Єдиний національний рух" пропонує: 

  • обмежити термін перебування туристів із рф у Грузії одним місяцем; 
  • запровадити обмеження на купівлю нерухомості; 
  • запровадити обмеження на ведення підприємницької діяльності; 
  • зобов'язати громадян рф на кордоні підтверджувати те, що вони визнають територіальну цілісність Грузії.

За пів року війни росії в Україні росіяни встигли купити у Грузії понад три тисячі об'єктів нерухомості.

Туреччина почала видавати посвідку на проживання кримським татарам, — пише агентство Anadolu. Вони отримали таке право як "співвітчизники з тюркським корінням". Тепер їм не потрібно буде жити в країні 8 років, щоби претендувати на постійне проживання.

МЗС Чорногорії оголосило посла росії персоною нон-грата. Владислав Масленіков повинен впродовж шести днів покинути територію держави.

Литва вважає за необхідне на рівні ЄС заборонити в'їзд громадян рф до країн співтовариства. Таку позицію Вільнюса озвучив Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс.

А Польща, Словаччина та Чехія ухвалили рішення про запуск програми з розширення виробництва артилерійських систем, боєприпасів та іншої військової техніки для України, — повідомив міністр оборони Данії Мортен Бодсков.

Що там на росії?

рф зазнає невдачі у формуванні добробатів для участі у війні проти України. До такого висновку приходять аналітики Інституту вивчення війни (ISW). Суб'єкти рф повідомляють неправдиву інформацію про кількість залучених людей та тривалість набору в добробати. Аналітики вказують — це роблять з метою спонукати більше мешканців брати участь у кампаніях з вербування. "Ці зусилля навряд чи створять боєздатні або згуртовані сили, необхідні для досягнення мети Кремля із захоплення всієї України", — вважають в ISW.

Кількість звернень на видачу шенгенських віз росіянам зросла на 40%. Росіяни бояться, що процедура оформлення віз для поїздок до Європи стане такою ж складною, як для мандрівок до США.

Російським пропагандистам, які знімали в Естонії сюжет про обмеження видачі віз, анулювали шенгенські візи та заборонили в'їзд до ЄС. Як передають російські ресурси, двох співробітників "Ізвєстій" зняли з потяга з Нарви до Талліна. Вони прибули в Естонію нібито як туристи, проте не втримались і розпочали зйомку пропагандистського контенту.

А що чутно про російських посіпак?

Хроніка подій: 171 день оборони України від російської агресії

Maxar опублікувала супутникові знімки військового аеродрому "Зябровка" в Білорусі після вибухів, які пролунали в ніч проти 11 серпня. Місце пожежі на смузі нагадує контури літака. У Міноборони Білорусі кажуть, що одна з одиниць техніки загорілась після заміни двигуна.

Російський брехунець

Звернення до путіна записали співробітники "мосводоканалу", яких відправили у відрядження до міста Щастя. Вони поскаржилися, що з ним не уклали трудові договори і не платять зарплату. "Приймаючи рішення приїхати на відновлення "лнр", ми навіть не підозрювали, що можемо бути обдурені з огляду на те, яку увагу громадськості привернуто до цієї проблеми. Працюємо без трудового договору. Наші вимоги не були задоволені. Просимо вашого сприяння", — йдеться у зверненні робітників. Ще зовсім недавно ватажок самопроголошеної "лнр" пасічник говорив, що співробітники "мосводоканалу" відновлюють інфраструктуру в Луганську та "горять бажанням відремонтувати та прокласти якнайбільше водоводів". Натомість погоріли на брехливих обіцянках "родіни".

міноборони рф в чергове заявило про "знищення пускової установки HIMARS" (в районі Краматорська). Нагадаємо, що попередні повідомлення росіян про знищення HIMARS спростовувалися як українською стороною, так і американцями. Цікаво, запчастини з якого смітника покажуть цього разу росіяни під виглядом "знищеної химери".

Санкціями по агресору!

Естонський уряд затвердив заборону, відповідно до якої громадяни росії, які мають видану республікою шенгенську візу, не зможуть потрапити на територію країни. Заборона почне діяти з 18 серпня.

Водночас позицію Вільнюса озвучив Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс, повідомило агентство BNS: "Обмеження на в'їзд до країн Євросоюзу громадян рф будуть ефективнішими, якщо вони будуть затверджені на рівні союзу", — сказав Габріелюс.

Міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто заявив, що його країна має намір ускладнити росіянам видачу туристичних віз, залишивши для подачі документів на них лише один день на тиждень, понеділок. Таким чином черга на отримання віз автоматично зросте, що стане аналогом санкцій.

Життя з урахуванням бойових дій

Кабмін розробив законопроєкт, який має на меті встановити особливий статус англійської мови в Україні та значно розширити сферу її застосування. Документом передбачається:

  • встановлення особливого статусу англійської мови в Україні як мови міжнародного спілкування,
  • значне розширення сфери застосування англійської мови в Україні,
  • обов'язковість англійської мови в окремих публічних сферах суспільного життя, де наявні міжнародні комунікації.

Близько 70% мереж та інших об'єктів системи ЖКГ вже готові до опалювального сезону, попередньо опалювальний сезон розпочнеться 15 жовтня залежно від погоди. "Все йде за планом там, де це можливо, — у громадах, які не постраждали", — сказав міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.

Київ і область

Служба безпеки України затримала 35-річну мешканку Києва, яка діяла в інтересах країни-агресора. Жінка, маючи антиукраїнську позицію, збирала інформацію про розташування українських військових підрозділів і стратегічно важливі об'єкти критичної інфраструктури Києва.

У Київській міськраді розглядають питання щодо встановлення залізобетонних укриттів біля зупинок наземного транспорту. Для початку буде складено перелік місць з найбільшим скупченням пасажиропотоку. Попередній результат проєкту передбачається протягом місяця. У міськраді кажуть, що основою проєкту став досвід Ізраїлю.

Такі укриття вже мають намір встановлювати в Харкові, який постійно зазнає обстрілів.

171 день війни

На території санаторію "Дубки" в Ірпені відкрили тимчасове модульне містечко. Про це повідомляє пресслужба Міністерства розвитку громад та територій України. Об'єкт складається з 88 житлових модулів, які розраховані на 352 особи. На території модульного містечка в Ірпені є туалетні та душові кімнати (окремо чоловічі та жіночі), столові та інші зони загального користування.

Донеччина і Луганщина

Хроніка подій: 171 день оборони України від російської агресії

Фото прифронтового Бахмута

Очільник Донецької ОВА Павло Кириленко повідомив, що "за 12 серпня росіяни вбили 5 мирних жителів Донеччини: 2 у Краматорську, 1 у Бахмуті, 1 Кураховому та 1 у Кодемі. Ще 35 людей отримали поранення. Наразі неможливо встановити точну кількість жертв у Маріуполі та Волновасі".

Мер Краматорська Олександр Гончаренко повідомив, що внаслідок вчорашнього ракетного удару по місту троє людей загинули, а ще троє — в тяжкому стані. "Станом на сьогодні троє загиблих та 15 поранених. З 15 поранених госпіталізовано вісім осіб, троє з них — у тяжкому стані і сьогодні їх відправили до Дніпра. Сім поранених проходять амбулаторне лікування", — розповів Гончаренко.

В окупованих містах Луганської області шукають чоловіків призовного віку. Про це заявив голова області Сергій Гайдай. Під час обходів багатоповерхівок "шукачі" втираються в довіру до людей похилого віку, пропонуючи тим невеликі суми грошей або продукти в обмін на інформацію про чоловіків призовного віку. Залишають на чергування біля закритих під'їздів військових, які чекають, що хтось із мешканців чоловічої статі або вийде, або спробує повернутися додому. До речі, більшість із тих, хто займається примусовим призовом, пересувається у містах виключно у балаклавах, щоб не впізнали сусіди та знайомі, на яких вони й полюють.

Що відбувалося на лінії фронту за день, повідомляє Генштаб:

  • Неподалік Нової Дмитрівки та Долини ворог намагався прорвати оборону наших військ, успіху не мав, відійшов.
  • Штурмовими діями окупант намагався покращити тактичне положення поблизу Івано-Дар'ївки та Виїмки. Отримав жорстку відсіч та відступив.
  • Наступальними та штурмовими діями противник намагався просунутися біля Яковлівки, Бахмута, Вершини та Зайцевого, успіху не мав. В окремих районах ще тривають бойові дії.
  • Наступальними діями окупанти намагаються прорвати оборону наших військ у напрямках Олександрополя, Красногорівки, Авдіївки, Мар'їнки та Пісків. Тривають жорсткі бої.

На Слов'янському напрямку прикордонники перетворили на брухт ворожу техніку разом із загарбниками. Окрім того, бійці Держприкордонслужби спільно з Силами оборони дали бій ворожій ДРГ, яка намагалася форсувати Сіверський Донець — противник з втратами відійшов, — повідомили в ДПСУ.

Харківщина

Хроніка подій: 171 день оборони України від російської агресії

Від нічного обстрілу Харкова постраждав центр, Немишлянський та Слобідський район

"Постраждав коледж, пошкоджено комунікації критичної інфраструктури, у кількох житлових будинках вилетіли шибки, осколками посічено кілька тролейбусів. Там, куди потрапили ворожі ракети, немає нічого, що хоч би віддалено нагадувало військові об'єкти. Вони б'ють виключно по цивільній інфраструктурі, намагаючись позбавити нас навчальних закладів, транспорту, а людей їхнього житла", — повідомив Ігор Терехов.

У Слобідському районі постраждала жінка 1972 року народження, яка живе навпроти місця прильоту — мінно-вибухова травма. Також було пошкоджено 7 тролейбусів, вікна, балкони, автомобілі. За попередніми даними, обидві ракети — ракетний комплекс С-300. На місцях виявлено уламки зенітної керованої ракети 5В55.

Хроніка подій: 171 день оборони України від російської агресії

12 серпня під удари окупантів потрапили Харків та населені пункти області Велика Бабка, Баранівка, Андріївка, Циркуни, Золочів, Грушуваха, Слатине. Поблизу 3-х сіл Харківської області — Старого Салтова, Мосьпанового та Залимана — росармія задіяла авіацію, — повідомив вранці 13 серпня Генеральний штаб ЗСУ.

Сумщина

Дмитро Живицький, голова Сумської ОВА, про ситуацію в області: вчора за день росіяни 11 разів відкривали вогонь по  територіям  Юнаківської, Хотіньської, Миколаївської, Есманьської, Шалигінської громад. Зафіксовано майже 200 прильотів. На щастя, постраждалих серед людей немає. Але знову є руйнування й втрата врожаю.

Зранку 13 серпня з території росії ведеться мінометний та артилерійський обстріл громад Шосткинського району Сумщини. Під вогнем опинилися природоохоронні території, повідомили в обласній військовій адміністрації.

Дніпропетровщина 

Вночі окупанти вдарили по Нікополю. 40 пострілів з "Градів". Внаслідок цього обстрілу в місті пошкоджено більше двох десятків житлових будинків, 10 господарчих споруд, будівлю дитсадочка, легкові автівки. Також лінії електро- та газопостачання, наразі ведуться відновлювальні роботи. Люди всі цілі.

У Криворізькому районі обстріляли прикордонні території Зеленодольської громади і населений пункт Перше Травня, що в Апостолівській ТГ. Вдарили касетними боєприпасами. На щастя, без жертв і без руйнувань, — повідомив голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

Хроніка подій: 171 день оборони України від російської агресії

Дніпровські кінологи отримали для службових собак захисну амуніцію. Відтепер службові собаки забезпечені комплектами амуніції: бронежилети, захисні окуляри та взуття, навушники, медичні набори з медикаментами. Така екіпіровка не заважатиме чотирилапим саперам рухатися та захищатиме від травмувань.

Запоріжжя

У результаті вчорашнього ракетного обстрілу Запоріжжя постраждало троє людей. Від отриманих травм одна жінка померла по дорозі до лікарні. Ще двоє людей з осколковими пораненнями госпіталізовані та отримують в лікарні медичну допомогу.

У Василівці ворог прикривається тисячами охочих евакуюватися з окупованих територій. "У Василівці сьогодні черга — понад 5 тисяч мешканців. Рашисти використовують їх як живий щит. Вони навмисне тримають там людей, щоб ЗСУ не давали відповіді", — розповів мер Мелітополя Іван Федоров. Наразі цей блокпост ворога у Запорізькій області — єдиний шлях виїзду з окупованих районів Херсонської, Запорізької, Луганської та Донецької областей.

росія готує провокації на Запорізькій АЕС. Як повідомляє ГУР, нещодавно на станцію завезли два автобуси масовки, що виконуватиме роль місцевих жителів та персоналу станції. А до стели "Енергодар" на в'їзді в місто рашисти підігнали САУ "Піон" з літерою Z та українським прапором. Наша розвідка передбачає, що росія планує відзняти провокаційний сюжет та звинуватити в обстрілах АЕС українських військових

Днями окупанти пошкодили перший блок насосної станції Цеху теплових та підземних комунікацій на Запорізькій АЕС. Також їхні обстріли пошкодили пожежну частину, що відповідає за безпеку ЗАЕС.

14:30 — мер Енергодару Дмитро Орлов повідомляє про те, що росіяни знову ведуть вогонь у бік Запорізької АЕС. Він закликає мешканців міста не виходити на вулиці. Росіяни традиційно звинувачують в обстрілі ЗСУ.

На Запоріжжі викрили масштабну корупційну схему для виїзду на окуповану територію. ДБР повідомляє, що до неї було залучено співробітників Запорізької обласної адміністрації, міськради та правоохоронців, які заробляли на схемі по 2 млн гривень на день. За хабар чиновники видавали швидкий і гарантований дозвіл на перетин лінії зіткнення, а без хабаря затягували розгляд на багато тижнів або просто відмовляли.

171 день війни

Жителі Запоріжжя принесли здавати на металобрухт російську ракету, яка впала на територію Запоріжжя, але не розірвалася. Усі троє затримані. Кримінальне провадження передали до СБУ. Чому? Тому що це небезпечно!

Повідомляють, що в окупованому Мелітополі підірвали будівлю військкомату, де тривалий час проживали окупанти. Інформація щодо втрат противника уточнюється.

Херсонщина

ЗСУ розбили четвертий та останній міст у Херсонській області. Противник використовував його для перекидання військової техніки на правобережну частину. Про це повідомив Сергій Хлань. За його словами, окупанти будуть намагатися ремонтувати мости й шукати альтернативу в переправах, але це займе багато часу. 

Хроніка подій: 171 день оборони України від російської агресії

Війська росії знищують інфраструктуру та житлові будинки в Нововоронцовській громаді. Комунальні служби не працюють, тож жителі власноруч прибирають повалені після обстрілу дерева з проїзної частини.

А в окупованому Генічеську людину насмерть затоптали в черзі за російською "пенсією". Про це пише радник голови Херсонської ОВА Сергій Хлань."Можна було причепитися до багатьох недоліків в українських реаліях, але щоб людину затоптали в черзі за пенсією?" — зазначив він.

Щодня окупанти намагаються замалювати стрічки, патріотичні малюнки та букви "Ї" на будівлях, які готують до "референдуму". Але активістів це не зупиняє! "Ми наново пропрацьовуємо усі обʼєкти! Херсонців не зламати!" — пише "Жовта стрічка".

Також "Жовта стрічка" нагадує херсонцям уникати російських паспортів: "Це пастка, щоб знищити українців. Кожен, хто отримає цей російський папір, буде силоміць відправлений на фронт як штрафбат. Цей "документ" фіктивний — на росії його не визнають, а на тимчасово окупованій території позбавляє тебе будь-якого захисту. Російські загарбники скоро втечуть, а тобі ще жити на своїй землі в Україні!".

Оперативне командування "Південь" повідомляє, що ЗСУ завдали удару по автомобільному мосту на греблі в Новій Каховці. Формулювання таке: "У рамках виконання ракетно-артилерійськими підрозділами вогневих завдань забезпечено поразку автомобільного мосту дамби Нової Каховки з контрольним винятком використання за призначенням". Тепер у рашистів не залишилося шляхів для постачання — тільки понтонні переправи.

У деокупованих населених пунктах Херсонської області Укрпошта почала видавати пенсії, — повідомляє Херсонська ОВА.

На правому березі окупованої Херсонської області російські війська на сьогодні залишаються без належного підкріплення. Це і є початком деокупації області. 

Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім написав, що весь керівний склад окупантів переміщується за Дніпро: "Не дуже, але трохи жаль орків, яких покинули на правому березі Дніпра". 

19:00 — "бавовна" в Новій Каховці. Схоже, знову накрили склад БК окупантів. Місцеві передають, що приліт був по заводу, де були військові частини окупантів.

Миколаївщина 

Близько 80% жителів Миколаєва залишилися без роботи через військові дії та постійні обстріли міста з боку рф. Про це повідомив міський голова Олександр Сєнкевич. "У нас сьогодні не функціонують великі та середні підприємства. Працюють підприємства торгівлі, критичної інфраструктури та обслуговування. По-перше, безвідповідально тримати людей на роботі, коли може прилетіти будь-якої миті. По-друге, це ризиковано: крім людського життя може бути втрачено і майно. Тому ми рекомендуємо тимчасово виїжджати підприємствам, якщо це можливо, перевозити та працювати на територіях, які не такі близькі до військових дій", — сказав Сенкевич в інтерв'ю сайту "Заборона".

Миколаїв увечері знову потрапив під обстріл. Як повідомив мер Олександр Сєнкевич, ракета вибухнула біля житлового будинку. Є поранений.

Одещина

Ще два судна з українською сільськогосподарською продукцією вийшли з порту Чорноморськ. Про це повідомляє в твіттері Міністерство оборони Туреччини. Перший з них — Fulmar S під прапором Барбадосу з 12 тисяч тонн кукурудзи, пункт призначення — Іскендерун на півдні Туреччини. Друге — Thoe під прапором Маршаллових островів з 3 тисячами тонн соняшникового насіння, воно йде в Текірдаг, порт в європейській частині Туреччини, на березі Мармурового моря.

Хроніка подій: 171 день оборони України від російської агресії

Тим часом у порту "Південний" пришвартувалося судно BRAVE COMMANDER. Уже найближчим часом на судно завантажать 23 тисячі тонн зерна, після чого зерновоз вирушить до Ефіопії. Це буде перша партія зерна з початку роботи зернового коридору, яка вирушить до Африки.

Захід України 

Коломийщині вдалось передати на фронт уже два десятки авто. Флешмоб, оголошений у Коломийському районі, з придбання автівок для військових набирає обертів. Підприємці та меценати Коломийщини відгукуються на звернення голови Коломийської військової адміністрації Любомира Глушкова збирати кошти та купувати автівки для наших захисників Вітчизни. Таким чином щотижня вдається придбати та відправити для військових кілька авто.

А Івано-Франківський драматичний театр проведе благодійний фестиваль короткого метру "4:3", щоб зібрати кошти для допомоги переселенцям та ЗСУ. Захід відбудеться у вересні. Кошти передадуть на потреби ЗСУ. На ці кошти центр також планує придбати продукти, медикаменти та засоби гігієни для переселенців і людей, які перебувають у зоні бойових дій.

1
1127

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: