fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:17 10 Сер 2022

Хроніка подій: 168 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 10 серпня і вже 168 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

168 день війни

Головною новиною вчора стали епічні вибухи на аеродромі в Криму. На цьому знімку, зробленому за 4 години до вчорашньої "бавовни", нарахували 37 літаків і 6 гелікоптерів. Цілком можливо, вчора відбулася найбільша одномоментна втрата російської авіації в історії.

росія не звинувачує Україну в ударах по Криму, щоб не визнавати безсилля своєї ППО, — пишуть американські аналітики з Інституту вивчення війни (ISW). "Одночасність вибухів на двох різних об'єктах, ймовірно, виключає офіційну російську версію випадкової пожежі, але не відкидає ні диверсії, ні далекобійного ракетного удару", — зазначили аналітики з ISW.

Цієї ночі ворог, намагаючись помститися за свої втрати, обстріляв з артилерії і ракетами мирні населені пункти Дніпропетровщини, Миколаїв і Запоріжжя. Загинули й поранені більше двох десятків людей. Дві ракети біля Запоріжжя збила наша ППО.

"Ця російська війна проти України та проти всієї вільної Європи почалася з Криму і має закінчитися Кримом — його звільненням. росія перетворила наш півострів, який завжди був і ще буде одним із найкращих місць у Європі, на одне з найнебезпечніших місць. Але ми повернемося в український Крим. Від Харківщини до Херсона, від Донецька до Енергодара, від Станиці Луганської до Ялти, від Бердянська до Новофедорівки — все це частини нашої країни, все це Україна, яка буде повністю вільною", — запевнив Зеленський у своєму щоденному зверненні.

168 день війни втрати окупанта

Мінус 42 800 особового складу зс рф  з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну! Також повідомляється про 9 "постраждалих" літаків росії за добу. 

У Херсонській області ЗСУ завдали 7 нищівних авіаційних ударів по окупантах, їхній техніці та складах, — ОК "Південь". 

Російські війська намагаються наступати в Харківській та Донецькій областях. ЗСУ їх відкидають назад, — пише Генштаб ЗСУ. Головне зі зведення на ранок 10 серпня:

  • На Харківському напрямку з метою покращення тактичного становища ворог вів наступальні бої в напрямку Ветеринарне — Уди, успіху не мав, зазнав втрат, відійшов. Продовжуються бойові дії в напрямку Байрак — Гусарівка.
  • На Бахмутському напрямку ворог зробив спроби ведення штурмових дій на напрямках Новолуганське — Спірне, Володимирівка — Яківля, Стряповка — Соледар. Успіхів не мав, відійшов.
  • На Авдіївському напрямку противник намагається відновити наступ на напрямку Донецьк — Піски, бойові дії продовжуються. Ворог вів наступ у напрямках Мінеральне — Авдіївка та Спартак — Авдіївка. Удачі не мав, зазнав втрат і відійшов.

Верховна Рада планує продовжити термін дії воєнного стану, — повідомив народний депутат Ярослав Желєзняк. Це може статися на найближчому пленарному засіданні.

ЗСУ вдарили по мосту через Дніпро в районі Каховської ГЕС, після чого він став непридатним до використання, — повідомляє пресслужба ОК "Південь".

Завершити активну фазу війни до настання холодів життєво необхідно — про це заявив глова ОП Андрій Єрмак. Він наголошує, що окупанти можуть атакувати теплоенергетичні об'єкти. "Ми робимо все для того, щоб цілі деокупації було досягнуто. І, відповідно, пояснюємо це нашим партнерам. Вони поділяють нашу позицію", — додав він.

 Гуманітарні місії  

Понад 3500 осіб уже виїхали з Донеччини за час обов'язкової евакуації, — повідомив очільник Донецької ОВА Павло Кириленко.

Сьогодні в рамках обов'язкової евакуації з Донецької області до Кропивницького прибувають 256 осіб, із них 58 — діти. Про це повідомила голова Мінреінтеграції України Ірина Верещук.

Україна має достатньо доказів, що в Оленівці росіяни провели сплановане масове вбивство українських військовополонених. Про це заявив постпред України при міжнародних організаціях у Відні Євген Цимбалюк під час спецзасідання Постійної ради ОБСЄ, повідомляє Укрінформ.

Український посол зазначив, що супутникові знімки демонструють, що в колонії постраждала лише одна будівля, куди було переведено військовополонених безпосередньо перед атакою, а аналіз фото вказує на термобаричний вибух зсередини. "Масове вбивство українських військовополонених у виправній колонії в окупованій Оленівці, а також оприлюднені відео, що демонструють жахливі випадки тортур, фізичних знущань, нелюдського поводження та навмисного вбивства українських військовополонених, яскраво свідчать про те, що росія не знає кордонів у свойому варварстві". — наголосив Цимбалюк.

Україна повернула понад 500 тіл загиблих захисників, які числилися в списках зниклих безвісти. Про це повідомив уповноважений з питань осіб, які зникли безвісти за особливих обставин, Олег Котенко.

Ядерні об'єкти

росія цинічно запросила проведення засідання Ради Безпеки ООН у зв'язку з обстрілом Запорізької АЕС в Енергодарі. Буде виправдовуватися й перекладати вину за обстріли на Україну. Засідання має відбутися в другій половині дня 11 серпня.

Водночас Сполучені Штати закликали росію повернути українській владі повний контроль над Запорізькою АЕС. Вашингтон має намір працювати з МАГАТЕ з цього питання, — повідомила прессекретарка Білого дому Карін Жан-П'єр.

Країни G7 також вимагають від росії повернути Запорізьку АЕС під контроль України та пропустити на станцію експертів МАГАТЕ. "Український персонал, який експлуатує Запорізьку АЕС, повинен мати можливість виконувати свої обов'язки без погроз та тиску", — йдеться в заяві.

У МАГАТЕ заявили — обстріли рф 5 та 6 серпня порушили практично всі сім незамінних компонентів ядерної безпеки на Запорізькій АЕС. 

ЗСУ можуть перебити лінії електропередач на Запорізькій АЕС, якщо росія почне відключати її від української енергосистеми. Таку заяву зробив голова "Енергоатому" Петро Котін. "І, я думаю, це буде правильним рішенням із погляду України". Зазначимо, що вчора рф розпочала реалізацію плану щодо підключення Запорізької АЕС до російської енергосистеми і якщо росія завершить це, то перепідключити АЕС до України буде вже неможливо.

Голова МАГАТЕ Рафаель Гроссі вирішив перервати відпустку й візьме участь у засіданні РБ ООН, що запросила росія щодо Запорізької АЕС.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

168 день війни

У Канаді тернополянин разом із громадською організацією "UHelpUkraine" організував збір коштів на ударний безпілотник "Bayraktar TB2" для української армії.

Україна отримає $4,5 млрд від Світового банку та ще $89 млн від США.

  • Кошти від Світового банку підуть на виплату пенсій та окремі програми соцдопомоги, зокрема на оплату ЖКГ-послуг, підтримку малозабезпечених сімей, дітей з інвалідністю, ВПО, а також на оплату медпослуг за програмою медичних гарантій, зазначили в Міністерстві фінансів України.
  • Щодо фінансової допомоги від США, то гроші підуть на підготовку саперів, які займатимуться розмінуванням територій.

Співзасновник шведської Amnesty International Пер Вестберг покидає організацію. Він не згодний зі звітом Amnesty, у якому заявляють, що ЗСУ у спробі відбити російських окупантів наражають на небезпеку цивільних.

55 реанімобілів та бронешвидких закупить компанія "Епіцентр К" для евакуації постраждалих у зонах бойових дій. Про це йдеться на офіційному сайті МОЗ. Благодійна ініціатива "Рятуємо життя", яку започаткував Епіцентр на підтримку українських медиків, полягає в тому, що з кожної покупки в мережі ТЦ кошти будуть спрямовані на закупівлю 55 бронешвидких та реанімобілів. "Наша мрія — щоб усі життя були врятовані. І коли рахунок йде на хвилини, важливість цих авто має бути на першому місці", — йдеться у коментарі від пресслужби Епіцентру. 

США надаватиме Україні військове обладнання для захисту "скільки потрібно", — вкотре заявив міністр оборони США Ллойд Остін під час візиту до Латвії.

Народ Тайваню передав місту Чернігів $500 тисяч на ремонт двох закладів освіти й лікарні.

Німеччина передала Україні ще чотири ЗСУ Gepard. Тепер Україна має 12 таких установок, повідомляє федеральний уряд Німеччини. Надалі Німеччина планує передати Україні ще 18 ЗСУ Gepard.

 Новини від партнерів

168 день війни

У польському місті Мальборк через напад росії на Україну демонтували пам'ятник червоній армії. Влада Польщі повідомила, що це завершення декомунізації Мальборка, яка почалась ще 1989 року. Рішення про демонтаж меморіалу червоній армії в Польщі ухвалили ще в лютому після нападу росії на Україну. Проте цей пам'ятник був внесений до воєводського реєстру, а тому міг бути ліквідований лише за рішенням влади воєводства.

На території Литви багато російських поїздів супроводжують гелікоптери, — пише газета The Wall Street Journal. Як повідомляє видання, це робиться для того, щоб упевнитися, що ті не зупиняються і їх нічим не навантажують або не розвантажують.

Байден підписав протоколи про приєднання Фінляндії та Швеції до НАТО. "путін вважав, що він може зламати нас, але ми виявили рішучість. І натомість він досягає прямо протилежних результатів", — зазначив Байден.

Міністр оборони США Ллойд Остін прибув до Латвії, де обговорюватиметься питання щодо військової допомоги Україні. "Я з нетерпінням чекаю на зустріч з вищим керівництвом латвійського уряду, щоб обговорити питання безпеки в регіоні та важливість продовження підтримки України", — повідомив він.

Співзасновник шведської Amnesty International Пер Вестберг покидає організацію. Він не згодний зі звітом Amnesty, у якому заявляють, що ЗСУ у спробі відбити російських окупантів наражають на небезпеку цивільних.

Глава МВС Німеччини Ненсі Фезер вибачилася за знімок, на якому видно, як вона сміється під час візиту до Києва. Йдеться про знімок, на якому Фезер знята разом із міністром праці Німеччини Хубертусом Хайлем, послом Німеччини Анкою Фельдхузен та мером Києва Віталієм Кличком. "Я шкодую про цю фотографію. Звичайно, це було недоречно", — сказала вона на зустрічі з журналістами RND у Потсдамі.

З'явилася позиція США щодо вибухів у Криму. Спікерка Білого дому Карін Жан-П'єр заявила, що Штати "підтримують зусилля України щодо захисту свого суверенітету та територіальної цілісності".

Індонезія зацікавлена ​​у проведенні зустрічі президентів України та росії під час саміту "Великої двадцятки", якщо Зеленський та путін приїдуть на нього. Про це заявив посол Індонезії у рф Хосе Таварес. Нагадаємо, саміт G-20 пройде на острові Балі 15-16 листопада.

Кредитори України погодилися на відстрочку виплат із зовнішнього боргу до 2024 року. Про це повідомляє Reuters. Реструктуризацію підтримали США та Міжнародний валютний фонд. У липні Мінфін не зміг домовитися з кредиторами, а тепер дійшли згоди. Дефолт скасовується.

А Україна та Швейцарія домовилися про представництво українських інтересів у росії.

87 суден внесли до списку перевізників краденого українського зерна — це російські та сирійські кораблі. Посол України в Лівані розповів, що крадений врожай перевозять через Туреччину або напряму до Сирії чи інших країни Близького Сходу.

Що там на росії?

У російському Єйську горить нафтобаза

У російському Єйську горить нафтобаза. Місто розташоване навпроти Маріуполя і є важливим транспортним вузлом для підвезення БК й перекидання нафтопродуктів. 

А що чутно про російських посіпак?

Кабінет міністрів України розірвав угоду з Білоруссю про співпрацю силовиків, — заявив представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук. Ця угода була підписана в 1992 році. Вона дозволяла силовикам України та Білорусі тримати контакт та займатись спільними розслідуваннями.

Лукашистський суд засудив бобруйських "рейкових партизанів", які робили саботаж на залізниці. Найсуворіший вирок — 16 років суворого режиму.

Туреччина пропускає російські кораблі з озброєнням, яке росія збирає по всьому світу, через Босфор, — про це написав Bloomberg.

Вибухи на аеродромі в Новофедорівці зменшать підтримку флоту окупантів. Російській авіації буде складніше здійснювати патрулювання та завдавати ракетних ударів, про що повідомив спікер Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Російський брехунець

Окупаційна "влада" переконує мешканців окупованих територій у тому, що Україну вже поділили. Як повідомляє українська розвідка, пропагандистська кампанія поширюється по великих підприємствах Мелітополя, де "керівництво" дезінформує персонал.

Основні наративи пропаганди:

  • Україна вже не та, якою була, і від росії немає куди тікати;
  • На заході України ввели в обіг польські злоті.
  • У магазинах подвійні цінники. 

Заходи спрямовані на деморалізацію проукраїнськи налаштованого населення, що залишається в місті. Не вірте брехливим заявам окупантів! Україна пам'ятає про кожний окупований населений пункт і робить усе, щоб звільнити їх якнайскоріше!

Санкціями по агресору!

Введені Заходом санкції щодо москви "калічать" російську економіку" — такого висновку дійшла команда експертів Інституту керівників вищої ланки (Chief Executive Leadership Institute — СELİ) при Єльському університеті, що опублікувала першу наукову роботу про наслідки антиросійських санкцій. Вчені пишуть, що непоінформованість російської громадськості про фатальні наслідки санкцій пояснюється успішною російською пропагандою. "кремль дедалі менше розкриває дані про стан своєї економіки", — йдеться у звіті СELІ.

У Євросоюзі з 10 серпня набула чинності заборона на купівлю, імпорт чи транзитні перевезення російського вугілля. Євросоюз знайшов заміну російському вугіллю в Колумбії та Австралії. Імпорт цієї сировини до ЄС з Колумбії в червні збільшився вчетверо, до 1,2 млн т. Постачання австралійського вугілля досягли 1,1 млн т, максимуму за всю історію.

У сьомий пакет санкцій ЄС проти рф можуть включити заборону на видачу росіянам шенгенських віз. "У ЄС йде обговорення змісту сьомого пакету санкцій проти росії, включаючи питання про припинення видачі шенгенських віз", — йдеться у повідомленні Кабміну Німеччини. Водночас наголошується, що єдиної думки з цього приводу наразі немає. Не визначився також і німецький уряд. Раніше сьогодні про можливість припинення видачі шенгенських віз для росіян заявив міністр із питань інтеграції та міграції Швеції Андерс Ігман.

Чехія підтримує пропозицію про заборону видачу шенгенських віз росіянам. Про це заявив глава МЗС країни Ян Липавський, — повідомляє інформагентство ЧТК. "Призупинення видачі віз громадянам рф державами-членами ЄС могло б стати черговою ефективною санкцією", — зазначив він.

Життя з урахуванням бойових дій

З 9 серпня розпочинається тестування двох нових документів у застосунку "Дія" — пенсійного посвідчення та посвідки на тимчасове або постійне проживання, повідомили на сторінці порталу держпослуг.

Україна розраховує на $20 млрд від експорту зернових. Наразі Україна має десятки заявок від інших країн, і це підтвердження того, що власники суден та трейдери вірять, що під міжнародним патронатом буде виконано зернову угоду. Три порти Великої Одеси зможуть обслуговувати від 80 суден на місяць. 

За дев'ять днів роботи "зернового коридору" з українських морських портів експортували понад 370 тисяч тонн аграрної продукції.

Петиція про легалізацію порно та еротики в Україні зібрала потрібну кількість голосів. Тепер її має розглянути президент.

Київ і область

США нададуть Києву 89 мільйонів доларів на допомогу в розмінуванні, — повідомили в Reuters.

У столичних школах батьки зможуть самі обрати форму навчання своїх дітей. Про це повідомили в Київській міській державній адміністрації.

Жителі Києва хочуть скасувати рішення про зупинку громадського транспорту під час тривоги — петиція на сайті Київської міської ради набрала понад 6 тисяч необхідних голосів. На думку автора, це рішення не покращує безпеку містян, які мають шукати укриття на перших зупинках, де їм довелося вийти.

Донеччина і Луганщина

На Луганщині знешкоджено декілька розвідувальних груп противника, не вдалися йому і штурмові дії одразу за трьома напрямками — українська армія змусила окупантів відійти.

Очільник Донецької ОВА Павло Кириленко повідомив, що за 9 серпня росіяни вбили 2 мирних жителів Донеччини: в Очеретиному та Шевченко. Ще 6 людей отримали поранення. 

В окупованому Маріуполі розпочалася нова хвиля прихованої мобілізації, — дізналася міськрада. Жителі міста отримують смс із пропозицією роботи в "новому підрозділі". Міська рада закликає маріупольців не вестися на подібні провокації від окупантів, позаяк росіянам потрібні люди на фронт лише в якості гарматного м'яса.

З 11 серпня на Донеччині починає діяти особливий режим в'їзду, виїзду та руху транспортних засобів. Як повідомив голова Донецької ОВА Павло Кириленко, особливий режим передбачатиме дві головні умови:

  • заборонено бездозвільне вивезення з Донецької області спецтехніки, яка може бути використана для потреб оборони (екскаваторів, тягачів, тралів тощо);
  • продовжується заборона на в'їзд та переміщення по Донецькій області транспорту, що перевозиться з метою реалізації алкогольних напоїв та речовин на спиртовій основі (крім ліків та дезінфікуючих засобів).

Семеро людей загинули і шість отримали поранення в результаті сьогоднішнього обстрілу Бахмута. Про це повідомляє Офіс генпрокурора, який розпочав розслідування за цим фактом. Також повідомляється, що пошкоджено магазини, приватні будинки та багатоповерхівки. У місті продовжуються пожежі.

Семеро людей загинули і шість отримали поранення в результаті сьогоднішнього обстрілу Бахмута. Про це повідомляє Офіс генпрокурора, який розпочав розслідування за цим фактом. Також повідомляється, що пошкоджено магазини, приватні будинки та багатоповерхівки. У місті продовжуються пожежі.

Харківщина

Інформує Олег Синєгубов, голова Харківської ОВА: за добу у Харкові обстрілів не зафіксовано

російські окупанти обстрілювали населені пункти Харківського, Ізюмського та Чугуївського районів. Найбільше руйнувань від ворожих обстрілів зафіксовано в с. Циркуни, Харківського району. Вчора протягом дня село обстрілювали фактично безперервно. Зруйновані приватні домоволодіння, господарчі споруди, гаражі, магазин. Від ворожих снарядів сталося 16 пожеж, рятувальники працювали в посиленому режимі.

ЗСУ відбили наступ зс рф на Харківському напрямку, — повідомляє Генштаб. Повідомляється, що відображати штурмові дії ворога українським військовослужбовцям активно допомагає авіація, яка завдає точкових ударів по місцях скупчення особового складу та бойової техніки ворога.

Двоє мешканців Старого Салтова Харківської області загинули внаслідок сьогоднішнього обстрілу селища. Про це повідомляє поліція області у своєму ТГ-каналі.

Сумщина

Ніч на 10 серпня була тихою, але майже о 7 ранку росіяни почали обстріл громад області.

  • По Білопільщині протягом двох ранкових годин відкривали вогонь з різних видів стрілецької зброї, гранатомету та міномету. 
  • Шалигінська громада: майже о 8 ранку артобстріл зі ствольної артилерії, 30 прильотів.

Трьох бойовиків невизнаної "днр", що воювали на Сумщині, засудили до 15 років за ґратами. За інформацією СБУ, чоловіки входили до складу незаконного збройного формування так званого "4 окремого мотострілецького батальйону 119 полку днр". Вони потрапили в полон наприкінці березня, під час звільнення Сіверщини в Сумській області.

У Сумській області через обстріл пошкоджено газопровід. Частина населених пунктів залишилася без газу, повідомляють в обласній адміністрації.

Дніпропетровщина 

Вчора ввечері війська рф з РСЗВ обстріляли Мирівську громаду в Нікопольському районі. Двоє людей дістали осколкові поранення. Пошкоджено газопровід. 

168 день війни

Але справжнє пекло почалося вночі… 11 людей загинули вночі на Дніпропетровщині від обстрілів окупантами. "Трагічна ніч…" — сказав голова ОВА Валентин Резніченко.

168 день війни

У Нікопольському районі російська армія вбила 11 людей, поранила — більше 10. Ворог двічі обстріляв район із "Градів". Направив житловими кварталами 80 реактивних снарядів. У Марганці пошкоджено понад 20 багатоповерхівок, ЦНАП, палац культури, гуртожиток, дві школи, будівлю міськради та ще кілька адмінприміщень. Виведена з ладу лінія електропередач. Декілька тисяч марганчан залишилися без світла. Працюють аварійні бригади електриків.

У Вищетарасівці Мирівської громади загинула одна жінка. Її будинок повністю зруйнований ворожим снарядом. Постраждали подружжя. Жінка з пораненнями у лікарні. Її стан медики оцінюють як середньої тяжкості. Ще одна людина лікується вдома. У селі пошкоджено 11 приватних будинків та газопроводу. Близько тисяч людей залишилися без газу.

9:20 — кількість жертв на Дніпропетровщині зросла до 13. У лікарні померло ще двоє людей, — написав голова ОВА Резніченко. У лікарнях залишається 11 поранених, 5 з них — у тяжкому стані.

Десятирічна Валерія Карнаух переїхала з окупованої Херсонщини до Кривого Рогу. Щодня дівчинка в'яже і продає патріотичні брелоки. Зароблені гроші передає волонтерам на допомогу Збройним силам України. Вже зібрала близько двох з половиною тисяч гривень.

Протягом дня 10 серпня російські війська зі ствольної артилерії обстріляли території Апостолівської громади в Криворізькому районі Дніпропетровщини. Руйнувань, загиблих і поранених немає.

Запоріжжя

В окупованій Кирилівці вчора теж горів склад окупантів. Мер Мелітополя Іван Федоров опублікував відео пожежі та повідомив, що місяць тому до Кирилівки росіяни звозили свою військову техніку "в надії, що там ЗСУ до неї не дістануть". Дістали. Відстань від Кирилівки до найближчого міста, підконтрольного Україні — Нікополя — 152 км.

Нічний вибух поблизу Запоріжжя — результат роботи ППО ЗСУ, яка збила ворожу ракету. Про це повідомив голова Запорізької ОВА Олександр Старух. І додав, що вже сьогодні також відпрацювала ППО. "У нас мінус старе скло, у ворога — мінус дві ракети!", — зазначив Старух.

168 день війни

Сьогодні о 4 ранку рашисти вдарили по центру Кушугума, — повідомляє голова Кушугумської громади Володимир Сосуновський. В результаті багато будинків пошкоджено, деякі зовсім розбиті.

Натомість в окупованому Мелітополі підірвали лігво колаборантів. У ніч з 8 на 9 серпня пролунав вибух у центрі міста біля штабу "Єдиної росії" у ТЦ "Фокстрот". Там окупанти готувались до псевдореферендуму. На жаль, жертв немає.

У черзі на евакуацію з окупованої Василівки загинули вже 10 людей. На блокпості чекають можливості виїхати понад тисяча автомобілів. Через Василівку на підконтрольну Україні територію їдуть мешканці Бердянського, Василівського, Мелітопольського районів Запорізької області, а також Херсонської та Донецької областей.

І до хороших новин: сьогодні в рашистів мінус ще один штурмовик Су-25. Під час ворожого нальоту на Запорізькому напрямку, боєць Нацгвардії здійснив пуск ракети з ПЗРК "Ігла" по літаку Су-25. Фатальний постріл зробив побратим уже відомого "Запорізького месника" — також боєць Національної гвардії.

Херсонщина

рух

Генічеськ — це Україна! Активісти руху "Жовта Стрічка" продовжують розповсюджувати проукраїнські листівки в Генічеську.

Українські військові знищили ворожий склад боєприпасів в Новоолексіївці на Херсонщині та командно-спостережний пункт БТГ 217-го парашутно-десантного полку ворога в районі села Максима Горького

Деокупація обласного центру та закінчення "гарячої" фази війни відбудеться до кінця цього року. Про це генерал-майор розповів у інтерв'ю виданню РБК-Україна. На питання журналіста, які території будуть деокуповані до кінця року, Марченко впевнено відмітив Херсон: "Херсон — 100%. Тобто визволення Херсона й закінчення активної фази ведення війни, а потім уже будуть відбуватися якісь більш локальні військові дії. Але до кінця року ми маємо закінчити основну фазу цієї війни", — пояснив Марченко.

На тимчасово окупованих територіях росія видає паспорти за спрощеною процедурою. Тобто такий "паспорт" не дає херсонцям таких саме законних прав, які мають росіяни. Відмінності роз'яснює Центр протидії дезінформації при РНБО України. З так званим "паспортом":

  • Не можна оформити та отримувати соціальні виплати.
  • Не можна оформити та отримувати пенсію.
  • У "паспорті" не вказується прописка.
  • Не передбачено виплати в разі загибелі внаслідок примусової мобілізації.

Єдине, для чого видається цей "паспорт" — участь у голосуванні на виборах рф з обранням "правильного" кандидата.

У херсонців окупанти забирають квартири, будинки, човни та автомобілі. Про це повідомив радник Херсонського міського голови Роман Головня в ефірі телемарафону. "Відбувається масове мародерство, окупантів заселяють у приватне житло. Туди заселяються військові й структури поліції, які приїжджають для контролю. Це спецслужби з сім'ями та представники "лднр" із сім'ями", — сказав Головня.

У тимчасово окупованій Новоолексіївці згоріли ангар та техніка російських окупантів. Українське командування іронічно натякнуло, що це робота ЗСУ. "Окупанти продовжують тотальну зневагу до заходів безпеки та куріння в невизначених місцях. Цього разу в окупованій Новоолексіївці Херсонської області теж хтось невдало покурив. Як наслідок згоріли ангар та техніка", — повідомили у Стратегічному командуванні ЗСУ.

Херсонські телеграм-канали повідомляють про вибухи в регіоні та про пожежу в районі адміністративного кордону із Кримом. Чекаємо на додаткову інформацію.

Миколаївщина

Також уночі ворог обстріляв Миколаїв. Поранено трьох, серед них — 13-річну дівчинку. Пошкоджено 8 приватних будинків. На одному з підприємств від обстрілу пошкоджено склади та автобазу.

Мер Миколаєва Олександр Сєнкевич публікує фото з місця обстрілу у Миколаєві. "Фахівці районної адміністрації оглядають усі пошкоджені будівлі. Вже відомо, що їхня кількість збільшилася", — написав він.

Кількість жертв обстрілу зупинки громадського транспорту в Корабельному районі Миколаєва 29 липня збільшилась до восьми. Про це повідомив мер міста Олександр Сєнкевич у своєму ТГ-каналі. Мер написав, що сьогодні в лікарні помер чоловік 1964 року народження. Йому зробили кілька операцій, але поранення, які він отримав, були несумісні із життям.

Одещина

Вчора на півдні Одеської області до узбережжя моря винесло якірну міну. Завдяки своєчасному реагуванню та відсутності на узбережжі відпочиваючих ніхто не постраждав. Про це повідомили в ОК "Південь". Військові підкреслили, що море й узбережжя, як і раніше, не є безпечною зоною відпочинку, тому потрібно дотримуватися обмежень, передбачених воєнним станом.

Вінниччина 

Вінницька обласна прокуратура повідомила про підозру у державній зраді жителю Донецької області. Чоловік вів комунікацію з окупантами — здавав позиції українських військових. Нині йому загрожує позбавлення волі на строк до 15 років або довічне.

Волинь

На Волині попередили про мінування прикордонних територій. Тому громадян, які проживають у прикордонних з РБ населених пунктах Волинської області, закликають бути обережними під час відвідин лісових масивів, виїзду на узбіччя доріг тощо.

Захід України 

​​У публічних бібліотеках Львова організували збір російськомовних книжок. Згодом їх здадуть на макулатуру, а на вилучені гроші закуплять нові книги українських видавництв.

А у Франківську сусіди на благодійному ярмарку зібрали понад 12 тисяч гривень на ЗСУ. Мешканці вирішили, щоб кожен приносив, що може і має: мед, варення, іграшки, одяг, солодощі… Діти продавали. Суму вдалося зібрати за 2 дні. Гроші вже передали ЗСУ.

1
96

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: