fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:49 09 Сер 2022

Хроніка подій: 167 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 9 серпня і вже 167 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Після війни росії в України не має залишитись ані тліючого, ані замороженого конфлікту. Україна має повернути все, що росія тимчасово захопила, а держава-агресор повинна бути покарана за злочин агресії, — про це говорив Зеленський у традиційному нічному зверненні. "Саме над цим працюють наші дипломати, Офіс, урядовці. І, звичайно, найбільший внесок зараз роблять наші військові — всі українські герої, які ламають на полі бою російську терористичну машину".

Головне з ранкового зведення Генштабу ЗСУ:

  • На Харківському напрямку окупанти здійснили вогневе ураження із танків, ствольної та реактивної артилерії.
  • На Слов'янському напрямку противник обстрілював з артилерії.
  • На Донецькому напрямку, за підтримки оперативно-тактичної та армійської авіації, ворог проводить наступальні бої на Бахмутському та Авдіївському напрямках.
  • На Краматорському напрямку противник здійснював обстріли біля Григорівки, Сіверська, Верхньокам'янського, Закітного та Івано-Дар'ївки.
  • Наші захисники знешкодили розвідувальні групи росіян в районах Великої Новосілки та Времівки.
  • Українські воїни відбили атаки поруч із Красногорівкою, Авдіївкою та Зайцевим.

Минулої доби наші захисники знищили 3 склади російських військ та 1 базу. Також ЗСУ завдали удару по скупченню російської техніки та живої сили неподалік Снігурівки на Миколаївщині, — повідомляє ОК "Південь".

Сили рф продовжують завдавати ударів і стягувати військову техніку поруч із ядерними реакторами АЕС, ймовірно, граючи на побоюваннях Заходу щодо ядерної катастрофи та підриваючи волю Заходу до надання додаткової військової підтримки Україні, — про нову терористичну тактику росіян пише Інститут вивчення війни (ISW).

Також ISW відзначає, що загарбники розгортають менш професійні окупаційні сили та посилюють тиск на українське населення на окупованих територіях.

росія втратила від 70 000 до 80 000 солдатів з моменту повномасштабного вторгнення в Україну, — заявив з посиланням на Пентагон кореспондент Foreign Policy Джек Детч. Він також додав, що армія рф застосувала більшість своїх високоточних боєприпасів та засобів ураження, таких як крилаті ракети, за понад п'ять місяців війни.

За даними BBC 18% всіх підтверджених втрат росіян становлять офіцери.

Україна в рамках чергового етапу обміну загиблими повернула тіла 17 полеглих українських бійців, — повідомляє Мінреінтеграції.

Щоденні втрати ЗСУ на фронті зараз становлять близько 30-50 осіб. Це приблизно у 2,5 — 3 рази менше, ніж було ще в червні. Цифри озвучив в інтерв'ю ВВС Україна радник глави офісу президента Михайло Подоляк. "Я думаю, що зараз десь 30-50 людей. Але знову ж таки нам говорити про це не зовсім коректно. Коректніше, коли конкретні цифри, скільки гине людей, дасть Генеральний штаб ЗСУ", — відповів він.

Сьогодні Україна святкує День корінних народів. "Майбутнє Криму — бути перлиною Чорного моря, а не військовою базою", — заявив радник керівника ОП Михайло Подоляк. "Все тільки починається", — зазначив радник голови ОП.

Перемовини України та росії

Позиція української сторони щодо переговорів із росією змінилася. Без виходу рф із Криму та Донбасу (тобто на межі 1991 року) мирних переговорів Україна не вестиме. На цьому наголосив радник голови ОП Михайло Подоляк в інтерв'ю El Pais. За його словами, первинна умова для переговорів — виведення російських військ за межі до повномасштабного вторгнення — не актуальна. "Спочатку — тактична поразка росії, потім — вихід за міжнародно визнані кордони України, тобто кордони 1991 року. Якщо з росією залишається хоча б точка конфлікту, то це буде незавершена війна", — сказав Подоляк.

Ядерні об'єкти

Україна вимагає термінового візиту МАГАТЕ на ЗАЕС. "Нам цей візит справді потрібний терміново, якнайшвидше. Я сказав би, не пізніше кінця цього місяця", — заявив представник України при міжнародних організаціях у Відні Євген Цимбалюк. Причина — обстріл великої атомної станції рашистами, які можуть призвести як мінімум до знеструмлення півдня України.

Про можливі наслідки аварії на Запорізькій АЕС пише "Енергоатом":

у разі катастрофи площа потенційної зони відчуження складе до 30 тис. км² (як 10 Чорнобильських зон відчуження), а Запорізька область фактично буде втрачена для проживання та господарства. При цьому площа потенційної забрудненої території — до 2 млн км², а ступінь зараження інших територій України та Європи, росії та білорусі залежатиме від вітру. 

"Кількість ліквідаторів може становити від 1 млн осіб, а загиблих — десятки тисяч, залежно від поточної кількості людей на території Запорізької області, кількість евакуйованих/відселених осіб — від 2 млн осіб. Також на неосяжну кількість років буде забруднена річка Дніпро. Аварія може спричинити викид радіоактивного цезію-137 у кількостях, небезпечних для здоров'я людей, ґрунтів, водойм. Основна частина викидів припаде на Україну, але постраждають також ЄС, білорусь і росія", — говорить Лала Тарапакіна, радниця міністра захисту довкілля та природних ресурсів. До аварії може призвести пожежа, вибух або ураження снарядами, бомбами, ракетами.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

протирадіолокаційні ракети AGM-88 HARM

США включили до останніх пакетів військової допомоги України протирадіолокаційні ракети, які можна запускати з українських винищувачів. Мова йде про американські ракети AGM-88 HARM, максимальна дальність пуску яких — 150 км.

Заступник міністра оборони США Колін Кол завив, що в ЗСУ вже достатньо РСЗВ типу HIMARS, і як пріоритетне завдання бачать забезпечення безперебійних поставок боєприпасів до даних систем.

Цього тижня в Копенгагені відбудеться конференція північноєвропейських союзників із підтримки України на рівні міністрів оборони, вона стане продовженням і розширенням формату "Рамштайн" із військової допомоги Україні. Про це заявив речник Міноборони ФРН Арно Колац. "Нам важливо, щоб допомога могла бути стійкою, тривалою", — зазначив речник. Німеччина планує зробити свій внесок, який "буде трохи ширшим, ніж у форматі Рамштайну".

турецькі бронетранспортери BMC Kirpi

А турецькі бронетранспортери BMC Kirpi вже на фронті. Вони відрізняються гарною системою пожежогасіння, протимінним захистом авто, бронею Б6.

Посол України в Туреччині Василь Боднар заявив, що запуск заводу з виробництва безпілотників Bayraktar можливий до кінця 2023 року. Його будівництво триватиме кілька місяців.

Фінляндія допоможе Британії готувати українських військових, — повідомив Резніков. "Ще один друг України приєднується до програми підвищення боєздатності Збройних Сил України, яку очолює Велика Британія. Фінляндія відправить своїх військових для навчання наших військ у Великій Британії. Давайте разом кувати перемогу над терористичною державою", — зазначив міністр оборони.

На українську ТЕС прибули перші 39 вагонів вугілля з Австралії. Це частина гуманітарної допомоги від австралійського уряду. Всього Україна має отримати 79 тис. тонн вугілля.

Допомога біженцям і внутрішнім переселенцям

Польські школи готові з вересня прийняти 200-300 тисяч дітей із України, заявив міністр освіти та науки Польщі Пшемислав Чарнек в ефірі "Польського радіо". Ймовірні проблеми можуть виникнути у великих містах, таких як Варшава чи Краків, де можливі ситуації, коли надто багато людей звернеться до директора однієї школи з проханням прийняти дітей. "Тоді ми пропонуватимемо інші школи, де, можливо, можна буде прийняти українських дітей", — сказав Чарнек. Наразі в Польщі перебуває близько 700-800 тисяч українських дітей шкільного віку, близько 500-600 тисяч із них навчаються дистанційно у своїх українських школах, — заявив міністр.

Новини від партнерів

У Фінляндії закликали не давати туристичні візи росіянам на європейському рівні. З такою пропозицією виступила прем'єрка країни Санна Марін: "Неправильно, що в той час, коли росія веде агресивну й жорстоку війну в Європі, росіяни можуть жити нормальним життям, подорожувати Європою, бути туристами", — справедливо зазначила вона.

До речі, Зеленський закликав Захід повністю закрити кордони всім росіянам. "Найважливіші санкції — це закриття кордонів. Нехай живуть у своєму власному світі, доки не змінять свою філософію", — заявив він. Росіяни мають відповідати за дії путіна, адже вони обрали його й не борються з його режимом.

США попереджають африканські країни: не купуйте в росії підсанкційні товари! Амбасадорка США в ООН Лінда Томас-Грінфілд під час свого візиту в Уганду надіслала потужний та чіткий меседж країнам Африки: існують червоні лінії, які вони не повинні переходити. "Країни можуть купувати російську сільськогосподарську продукцію, включаючи добрива та зерно. Якщо країна вирішує співпрацювати з росією у сфері, де накладені санкції, то це порушення санкцій. І будуть наслідки".

Влада Франції заборонила росіянам відвідувати Венсенський замок поблизу Парижа після вторгнення рф до України, — пише французьке видання 20 Minutes. У замку є архіви Міністерства оборони Франції. Також там розташований один із центрів Історичної служби оборони, бібліотеки та архіви, доступні для громадськості за певних умов.

Європейська комісія відклала запуск системи ETIAS, згідно з якою мандрівники з безвізових країн (включно з Україною) мають сплачувати збір у 7 євро раз на три роки для авторизації своїх поїздок, — повідомляє Euronews. ETIAS запустять наприкінці 2023 року. Систему мали запустити з початку 2022-го, але в ЄС ухвалили рішення відкласти її запуск на початок 2023-го, а тепер знову перенесли.

Оптимістичний прогноз, якого ми всі зараз так потребуємо. "До кінця поточного року ми побачимо успішний український контрнаступ. Україна поверне деякі ключові території. А наступного року ми побачимо нові спроби України вибити росіян зі своєї землі, напевно, теж, до певної міри, успішні", — заявив колишній спецпредставник Держдепу США з питань України Курт Волкер в інтерв'ю "Європейській правді".

Що там на росії?

Російський "Аерофлот" розбирає літаки, щоб мати запасні частини, які більше не може купити за кордоном через санкції. За повідомленням Reuters, на запчастини вже пустили майже новий Airbus A350, російський літак Sukhoi Superjet 100, який залежить від західних деталей, а ще було знято обладнання з пари літаків Boeing 737.

Згідно з опитуванням Russian Field, 60% росіян підтримали б новий наступ путіна на Київ. При цьому 65% опитаних схвалили б припинення "спецоперації". "Експерти" російського "Комерсанта" вважають, що це означає, що суспільство не бажає думати про великі політичні проблеми. Але схоже на масову шизофренію.

росія призупинила транзит нафти Україною через нафтопровід "Дружба", — пише Reuters із посиланням на два джерела. Це сталося через проблеми, пов'язані з платою за транзит.

У кремлі погрожують розбомбити завод із виробництва Байрактарів, якщо його збудують в Україні. "У разі появи в Україні виробництва турецьких безпілотників воно потрапить під демілітаризацію", — заявив пєсков, коментуючи новину про виділення землі під будівництво заводу з виробництва Байрактарів.

Російський брехунець 

Кремлівські пропагандисти поширюють фейк про термінову евакуацію з Одеської області. Про це повідомляє Сергій Братчук. Він спростував чутки, які розповсюджують анонімні Telegram-канали — "ніхто нікого терміново з Одеської області не евакуює". Братчук каже, ворог може атакувати Одеську область лише ракетами, бо окупанти не мають жодних успіхів на південному напрямку.

Meta заявляє, що в росії імітацією масової низової підтримки війни в ​​коментарях займаються тролі, а не реальні люди. У звіті компанії йдеться, що внутрішнє розслідування виявило зв'язок фейкових акаунтів з організацією CyberFront Z та Агентством інтернет-досліджень.

А що чутно про російських посіпак?


Повідомляють про вибухи з боку російської військової авіабази в Новофедорівці в Криму, — пише Reuters. Перший вибух стався близько 15 години за місцевим часом.  За ним ще кілька. Місцеві пишуть, що приліт поряд з аеродромом, з якого злітають літаки рф, які атакують ракетами Україну.

Повідомляють, що в СІЗО на території невизнаної "днр" помер один з українських полонених захисників Маріуполя. Вказується, що він був членом підрозділу "Ведмеді", що входить до полку "Азов". У розвідці, як повідомляє Громадське, поки не підтвердили і не спростували цю інформацію.

"Як ви могли зрозуміти — ракети з дальністю 200-300 км вже у нас на озброєнні і застосовуються", — прокоментував ексрадник глави МВС Віктор Андрусів.

А от перший офіційний коментар розгублених росіян був доволі млявим. Радник "глави Криму" заявив "РІА Новини", що поки що може підтвердити лише факт вибухів у районі Новофедорівки. Інших подробиць він не розкрив і закликав "зачекати на офіційні повідомлення і не плодити версії".

Місцеві жителі пишуть про велику кількість автомобілів швидкої допомоги, які їдуть у бік Новофедорівки з Євпаторії. Значить, не тільки "залізо" накрили. Офіційно "одна людина загинула внаслідок вибухів у Новофедорівці", — повідомив так званий голова Криму Аксьонов.

Трохи пізніше міноборони рф "офіційно" заявило, що на аеродромі біля Новофедорівки нібито сталася детонація кількох авіаційних боєприпасів. "За доповіддю з місця жодного вогневого впливу на майданчику зберігання боєприпасів на аеродромі не було", — збрехали у відомстві. Про крейсер "москва" теж так говорили. Детонація "кількох боєприпасів" продовжується. 

Американський журналіст Майкл Вайс прокоментував повідомлення про застосування далекобійних ракет з військового аеродрому окупантів у Новофедорівці. "Це поки що лише розігрів", — навів він слова неназваного високопоставленого представника Міноборони України.

А Міністерство оборони України заявляє, що "не може встановити" причини пожежі на аеродромі "Сакі". При цьому воно припускає, що "факт пожежі може бути використаний країною-терористом в інформаційній війні". Українське військове відомство "нагадує правила пожежної безпеки та заборону куріння у недозволених місцях".

Для атаки на авіабазу в Новофедорівці використали зброю українського виробництва. Принаймні, про це пише New York Times з посиланням на високопоставлене джерело у Збройних Силах України. 

Санкціями по агресору

Twitter заморозив офіційний аккаунт МЗС росії англійською мовою з 5 серпня на 7 днів. Причина — недостовірна інформація.

Життя з урахуванням бойових дій

У ДСНС анонсували застосунок з мінної безпеки, у якому можна буде подивитись небезпечні території та отримати сповіщення за наближення до зареєстрованих небезпечних об'єктів. Завдяки застосунку MineFree є можливість:

  • Переглянути мапу, на якій позначено потенційно небезпечні території, згідно з даними ДСНС.
  • Отримати сповіщення у випадку наближення до небезпечного об'єкта.
  • Ознайомитися з довідником ДСНС, у якому є фото та опис вибухонебезпечних предметів.
  • Повідомити про виявлення вибухонебезпечних або підозрілих предметів.

Нагадаємо, понад 30% території України зараз потенційно забруднені боєприпасами та вибуховими пристроями.

Міністерство культури назвало список з 10 топонімів, які рекомендуються до першочергового перейменування через імена росіян. Більшість з них не мають до України жодного стосунку:

  • Юрій Гагарін;
  • Олександр Пушкін;
  • Іван Мічурін;
  • Валерій Чкалов;
  • Максим Горький;
  • Михайло Лермонтов;
  • Олександр Суворов;
  • Володимир Маяковський;
  • Олександр Матросов;
  • Володимир Комаров.

Експертна рада рекомендує місцевій владі розглядати можливість заміни згаданих назв, оскільки це впливає на світогляд українців. 

Зеленський позбавив президентської стипендії чемпіона зимових Олімпійських ігор 1992 року з фігурного катання Віктора Петренка. Причина — його виступ у росії, який стався після початку повномасштабного вторгнення. Вчинок Петренка також засудили до Національного олімпійського комітету та Української федерації фігурного катання.

Клопотенко присвятив ЗСУ яблучну шарлотку

Кухар Євген Клопотенко присвятив Збройним силам України яблучну шарлотку "Антонівський міст". Головний інгредієнт рецепта — яблука сорту Антонівка. Обов'язково запікається з діркою всередині. "Можете готувати й уявляти, як закочуєте ворога під асфальт, а не заливаєте яблука тістом", — написав Клопотенко у Твіттері. "Ця випічка має вдатися кожному українцю. Бо їжа — це теж зброя".

Рада бізнес-омбудсмена підготувала брошуру з порадами підприємцям, які вели свою справу на тимчасово окупованих територіях. У ній містяться рекомендації, як діяти підприємцям, щоб не отримати підозру в колабораційній діяльності. "У разі неможливості уникнення спілкування з окупаційною адміністрацією рекомендується підприємцям збирати докази на підтвердження відсутності наміру (умислу) співпрацювати із ними, а саме — за відсутності загрози життю — фіксувати будь-які факти примусу, вимагання чи погроз та зустрічатися з окупантом у супроводі потенційних свідків. У випадку застосування щодо підприємця фізичного або психічного примусу до вчинення колаборації, варто звернутися до правоохоронних органів із заявою, яку можна подати з підконтрольної Україні території через довірену особу", — йдеться в рекомендаціях.

Уряд почав роботу над державним бюджетом на 2023 рік. Це буде бюджет воєнної економіки, де пріоритетом залишається армія та безпека, — повідомив Прем'єр-міністр Денис Шмигаль. "Крім того, в рамках державного бюджету плануємо створити Фонд оперативного відновлення, куди міжнародні донори матимуть змогу спрямовувати кошти, а також куди зможе перераховуватися прибуток низки державних підприємств", — додав прем'єр.

Керівник Укрпошти дуже вчасно опублікував ескіз поштової марки, на якій хлопець і дівчина дивляться, як вибухає Кримський міст через Керченську протоку.

А Нацбанк випустив пам'ятну медаль "Служба безпеки України".

Київ і область

Зареєстровано петицію, у якій кияни просять скоротити комендантську годину. "У зв'язку з тим, що припинення руху транспорту о 21:30 пояснюють комендантською годиною, що починається о 23:00, пропоную зменшити комендантську годину, а саме — щоб вона починалася з 1:00", — йдеться в петиції.

Coca-Cola відбудує дитячий садок у Богданівці Броварського району. Населений пункт пережив важкий удар — тут практично знищено всю сільську соціальну інфраструктуру — школу та дитячий садок, значні пошкодження отримала амбулаторія. Новий дитсадок буде розрахований на більшу кількість вихованців та буде максимально пристосований для дошкільної освіти та відпочинку дітей. Наявність укриття — одна з обов'язкових вимог до проєкту закладу.

За матеріалами СБУ 15 років тюрми отримав ще один зрадник, який допомагав рф окупувати Київщину. Таке рішення виніс Броварський міськрайонний суд Київської області на основі доказової бази, яку зібрали слідчі СБУ. Зокрема, 58-річного мешканця села Перемога Броварського району визнано винним у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану, та засуджено до 15 років позбавлення волі.

Чернігівщина

На Чернігівщині виявили сховок зброї та боєприпасів рф. Схрон зброї, що залишили окупанти, знайшли поблизу кордону з білоруссю. У дерев'яному ящику знайшли понад 1600 набоїв, протитанкові гранати, підствольний гранатомет та протитанкові міни з підривниками. Окрім боєприпасів, у сховку був одяг військовослужбовців зс рф. Після перевірки зброї та боєприпасів на придатність їх передадуть на потреби ЗСУ.

Донеччина і Луганщина

На Луганщині сили оборони відбили 10 спроб ворога штурмувати міста і села на межі Луганщини та Донеччини.

На Донеччині ворог щільно обстрілює Авдіївку, Бахмут, Костянтинівку, Красногорівку, Соледар, Часів Яр і прилеглі села. За оперативною інформацією за добу по області — троє загиблих і 19 поранених.

Повідомляють про нічний приліт в окуповану Волноваху, Донецька область. Ймовірно, влучення в склад з боєкомплектом. Волноваха знаходиться за 25-27 кілометрів від лінії фронту.

Про ситуацію в окупованому Сєвєродонецьку розповів Олександр Стрюк:

  • окупаційна влада намагається створити картинку "відновлення життя";
  • у місті формують бригади для очищення вулиць, пропонуючи в якості оплати праці продукти харчування;
  • ані світла, ані води в Сєвєродонецьку немає. Не працює й система каналізації — в місті відсутні спеціалісти необхідного рівня для відновлення комунікацій;
  • мережі магазинів зруйновані, продукти на продаж привозять з інших населених пунктів;
  • коли до Сєвєродонецька приїздить російське телебачення — населенню роздають продуктові набори;
  • майже всі люди, які спробували повернутися в місто, побули там декілька днів, зрозуміли, що перезимувати в цих умовах неможливо і виїхали знов.

За минулу добу росіяни 27 разів вдарили по цивільних районах в області. Троє людей загинули, 19 отримали поранення.

Вечірнє зведення Генштабу:

  • На Бахмутському напрямку ворог пішов на штурм у районі Спірного підрозділами, потрапив під кинджальний вогонь наших воїнів та хаотично відступив. 
  • Також окупанти намагалися задіяти розвідувальні групи в районах Івано-Дар'ївки, Веселого, Яковлівки та Соледару. Після вогневого ураження від наших захисників загарбники швидко змінили свої плани та накивали п'ятами. Втрати ворога уточнюються.

З метою покращення тактичного положення ворог вів наступальні бої біля Красногорівки, Авдіївки та Пісків. Успіху не мав.

Харківщина

Вночі знов було гучно в Харкові. Приблизно о 2:10 пролунала серія вибухів, щонайменше 4-х. В Індустріальному районі фактично на пустирі пошкоджено електроопору та трамвайні рейки. Ще один приліт — у районі окружної поруч із двоповерховою будівлею, яка не має жодного відношення до військової інфраструктури. Про це повідомив Терехов. Осколками пошкоджено фасад, частково дах, вибиті вікна. Інформації про те, що хтось постраждав — немає.

У Шевченківському районі пошкоджено готельно-ресторанний комплекс. А в Індустріальному районі — критична транспортна інфраструктура.

У Харкові внаслідок постійних обстрілів пошкоджено ТЕЦ-3, яка постачає тепло та гарячу воду близько третини міста. Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов в ефірі телемарафону. За словами Синєгубова, влада області звернеться до Кабміну з проханням максимально відновити критичну інфраструктуру міста для його підготовки до опалювального сезону.

СБУ викрила російського крота у своєму харківському управлінні. Це колишній співробітник міськради Харкова. Після повномасштабного вторгнення — влаштувався в координаційний штаб СБУ та передавав розвіддані і плани росіянам. СБУ не називає ім'я. Відомо, що його завербував кадровий працівник фсб. В обмін за співпрацю росія гарнатувала безпеку для нього і для його родини, якби рф захопила регіон. Затримали зрадника "на гарячому" — після того, як він попросив представника спецслужб рф завдати удару по об'єкту, де знаходиться особовий склад СБУ.

Протягом доби піротехнічними підрозділами ДСНС виявлено, вилучено і знешкоджено 582 вибухонебезпечних предмета. Серед областей з виявлення ВНП "лідирують" Харківщина, Київщина та Чернігівщина.

Російські окупанти з танків та артилерії 9 серпня обстріляли щонайменше 10 населених пунктів у Харківській області, — повідомляє Генштаб ЗСУ.

Але є й хороша новина: ЗСУ деокупували ще одне важливе селище в Харківській області. Йдеться про село Байрак, яке розділяє важливі критичні шляхи до тимчасово окупованої Балаклії. Внаслідок контрнаступу було знищено 1 танк, 2 БТР, 1 БМП і більше сотні живої сили противника.

Сумщина

На Сумщині російські окупанти обстріляли 8 громад: понад 130 прильотів. Загинула мирна жителька.

167 день війни

У Климентовому Сумської області будують тимчасовий автомобільний міст через Ворсклу. Про це повідомили у військовій адміністрації Сумщини. У лютому ЗСУ підірвали стаціонарний міст, щоб завадити пересуванню російських військових.

Дніпропетровщина

167 день війни

По нічному Нікополю прилетіло 120 реактивних снарядів системи "Град", повідомив Валентин Резніченко. "Пошкоджено кілька житлових будинків. На трьох підприємствах понівечено цехи, майстерні, адмінприміщення та автомобілі. Постраждав працівник одного з підприємств. 46-річного чоловіка госпіталізовано з переломом", — написав голова області.

Через нічні обстріли військ рф на Дніпропетровщині без світла лишаються майже 400 родин.

А в Синельниківському районі Дніпропетровщини через обстріли російських військ аграрії не зможуть скосити зернові культури на площі 300 гектарів.

"Ось такі "привіти" щодня передають нам російські окупаційні війська. На фото — снаряд РСЗВ, з яких вчора вдень обстріляли Широківську громаду у Криворізькому районі", — прокоментував голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

Сьогодні протягом дня окупанти знову обстріляли прикордонні території Апостолівської і Широківської громад у Криворізькому районі. На щастя, без постраждалих.

Запоріжжя

Мер Мелітополя розповів подробиці нічних та ранкових вибухів в окупованому місті. Так, українські військові завдали ударів по окупантах. За даними мера міста, в результаті є поранені та загиблі російські загарбники.

СБУ встановила особи всіх зрадників, які приєдналися до створеного агресором "главного управлєнія мвд по Запорожской області", і 17 із них уже оголошено про підозру. Так, одним із керівників псевдоутворення призначено колишнього охоронця депутата-зрадника Євгена Балицького, який наразі очолює окупаційну "адміністрацію" в регіоні. СБУ наголошує на невідворотності покарання за співпрацю з окупантами.

На фото — наслідки обстрілів військами рф міста Оріхів. Це зараз одна з найгарячіших ділянок на Запорізькому напрямку фронту.

Окупанти розпочали реалізацію плану щодо підключення Запорізької АЕС до енергосистеми рф та відключення її від української. Про це повідомив голова "Енергоатому" Петро Котін. "Персонал "Росатому" передав на станцію спеціальну програму з перепідключення ЗАЕС до Криму. Передумовою цієї програми є пошкодження ліній зв'язку ЗАЕС з енергосистемою України", — зазначив він.

"З учорашнього дня містом почали ширитися панічні чутки про те, що із Запоріжжя нібито будуть евакуйовувати людей. Одразу хочу вас заспокоїти — на сьогодні причин для масової евакуації містян немає. Дійсно, днями ми розпочали інформаційну кампанію щодо роз'яснення правил поведінки населення в разі виникнення надзвичайної ситуації, у тому числі й при евакуації. Однак на цей час це лише превентивні заходи", — повідомив Анатолій Куртєв, секретар Запорізької міської ради.

Херсонщина

167 день війни

"Жовта стрічка" працює

Через повномасштабне вторгнення росії в Україну, на Херсонщині зруйновано 896 кілометрів доріг державного значення, 590 кілометрів доріг місцевого значення та 14 мостів. На їх відновлення необхідно близько двох мільярдів гривень. "Нищівних руйнувань зазнав термінал та злітно-посадкова смуга аеропорту "Херсон". Орієнтовно відновлення коштуватиме понад 5 мільярдів гривень", — голова Херсонської ОДА Ярослав Янушевич.

Сьогодні в Скадовську військові росії планують провести "зачистку". Підсилюють блокпости, перевірятимуть документи та телефони, проводитимуть обшуки, — повідомив перший заступник голови облради Юрій Соболевський.

Приємну новину приніс Сергій Хлань: "Генічеськ можна вітати з почином. Тепер ЗСУ дістають і туди. Зранку понад півтори години детонували боєприпаси росіян на дослідній станції (грубо кажучи, між Партизанами й Новоолексіївкою). Чекаємо офіційних повідомлень. Хто не місцевий — Генічеський район найбільш дальній і знаходиться на адміністративній межі з Кримом. Що ж — тепер безпечних ділянок на Херсонщині для росіян більше немає", — написав депутат.

Повідомлення про контрнаступи на південному напрямку є частиною інформаційно-психологічної операції, заявив радник голови ОП Михайло Подоляк в інтерв'ю ВВС. "Чи було це ІПСО? Безумовно, сьогодні всі публічні коментарі — це частина ІПСО. Нам потрібно деморалізувати російську армію. Вони повинні розуміти, що тут постійно буде територія вогню", — сказав він. Тим не менш, Подоляк уточнив, що "події на Антонівському мосту показують, що для нас принципово звільнити саме Херсон. І тому певні дії для цього наша армія робить уже сьогодні".

російські ЗМІ повідомляють, що колаборант сальдо зараз перебуває в стабільно тяжкому стані та відповідає на питання медперсоналу жестами. При цьому за клінічними аналізами у нього все чисто, а ось дані токсикологічних аналізів — засекречені.

Фейковій "ректорці" Херсонського державного університету Тетяні Томіліній повідомили про підозру в колабораціонізмі. 

Ракетно-артилерійськими підрозділами оперативного командування "Південь" скорочено вороже військо ще на 7 рашистів, а також знищено реактивну систему залпового вогню "Град" у Херсонському районі. у тому ж районі, а ще й в Бериславському завдано ударів по 2 командних пунктах ворога. Результати дорозвідуються.

Після ударів ЗСУ по Антонівському та Каховському мостах у російських військових почалася паніка. Вони почали вивозити свої родини, які жили в Херсоні, — повідомляє Херсонська ОВА.

Миколаївщина

Російський терор продовжується. Ворог піддає масованим обстрілам Галицинівську і Березнегуватську громади — пошкоджень зазнали житлові будинки, уточнюється інформація щодо постраждалих.

Армія рф імітує наступ на Миколаїв. Як зазначив в ефірі національного телемарафону генерал-майор Дмитро Марченко, росіяни "хочуть ввести нас в оману, що вони начебто готують наступальні дії". "Свій шанс захопити Миколаїв вони пропустили ще в березні", — каже генерал-майор. Він упевнений, що рашистам не вдасться захопити це південне місто.

У Миколаєві з'явився новий мурал із котиком-захисником у стилі Рембо. Автори муралу розповіли, що їхня мета полягала в тому, щоб підтримати людей, які тут залишилися, і тих, хто відстоює та бореться за Миколаїв сьогодні.

Окупанти збираються "приєднати" окуповану частину Миколаївської області до Херсонської, — пише ТАСС. Про це агентство повідомляє з посиланням на "нову владу" регіону. Це робиться "для спрощення соціальних послуг". Але не встигнуть, ЗСУ вже поряд.

Одещина

Ніч без тривог та обстрілів. На жаль, — говорить речник одеської ОВА Братчук, загроза ракетних атак росіян залишається високою. Напередодні над Одещиною ворог втратив 6,5 млн доларів.

Узгоджено вихід двох суден з Чорноморська Одеської області 9 серпня в рамках зернової ініціативи. Про це повідомляє пресслужба спільного координаційного центру при ООН. Судна зможуть доставити понад 70 тисяч тонн продовольства. Судно MV OCEAN LION має доставити 64,7 тисячі тонн кукурудзи в Інчхон, Південна Корея. Друге судно, MV RAHMI YAGCI, перевезе близько 5,3 тисячі тонн соняшникової олії в Стамбул, Туреччина.

Прийняти учнів 1 вересня зможе лише чверть шкіл Одеси. Про це розповіла директорка департаменту освіти Одеської міськради Олена Буйневич. Причина, за її словами, — відсутність чи неготовність бомбосховищ. Також повідомляється, що дистанційного навчання хочуть 95% батьків одеських школярів.

Захід України

У Львові відбудеться виставка підбитої російської техніки "Вистоїмо, переможемо!"

Почнуть монтувати сьогодні о 23:00. Понівечені бляшанки можна буде оглянути з 11 серпня на площі Ринок.

А з ​​центрального парку в Чернівцях планують перенести пам'ятник на могилі радянських офіцерів. Цей пам'ятник встановили в радянський час, аби долучитися до загальносоюзного тренду "вшанування пам'яті визволителів". 

В Івано-Франківську відкрили соціальну пральню. Там, на вулиці Бандери (позаду Меморіального скверу), зможуть отримати допомогу як і прикарпатці, так і вимушені переселенці.

1
162

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: