fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:49 08 Сер 2022

Хроніка подій: 166 день оборони України від російської агресії

English version here

фото: Рубрика

Сьогодні 8 серпня і вже 166 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

166 день війни Антонівський міст

Чудовий початок нового тижня. Вночі на Херсонщині ЗСУ знову поцілили по Антонівському мосту. І не тільки по ньому — ударів завдали одразу по 6 точках у Херсонській області. Прилетіло окупантам у Скадовську, Чорнобаївці, Олешках та в Новій Каховці. Також HIMARS вдарили по пунктах окупантів у Мелітополі.

Загалом за тиждень ЗСУ знищили 21 склад БК, 17 баз, 2 КП, 1 штаб та 1 нафтобазу окупантів.

Ситуація на Донбасі залишається дуже важкою. Наша армія робить усе можливе, щоб зупинити російський терор і завдати окупантам якнайбільших втрат. Авдіївка, Піски, Марʼїнка, Бахмут та інші гарячі напрямки в Донецькій області забирають основні зусилля і, на жаль, багато життів. Важко й на Харківщині, й на півдні нашої країни, де окупанти намагаються сконцентрувати сили. 

"Ключове зараз, як і раніше, — це зброя для нашої оборони, зброя від партнерів. Щодня й без будь-яких пауз працюємо для посилення постачання зброї, для того, щоб відправляти на передову більш потужні й далекобійні системи", — сказав Зеленський у своєму щоденному зверненні.

Основне з ранкового зведення Генштабу:

  • Другий день продовжуються спроби наступу в районі Верхньокам'янського під Сіверськом. ЗСУ тримають оборону.
  • У районі Бахмута було знешкоджено розвідгрупу противника. Також були спроби штурму Бахмута та сусідніх із ним сіл — Яковлівки, Вершини, Зайцевого. Безуспішні, — повідомляє Генштаб.
  • Під час наступу на Піски, Авдіївку та Невельське противник успіху не мав, відійшов.
  • На Харківському напрямку ворог завдав авіаційних ударів недалеко від Гусарівки та Верхнього Салтова. Активно вів повітряну розвідку БПЛА оперативно-тактичного рівня.
  • На Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник вів наступальні дії у напрямках Мар'їнки та Шевченка. Українські воїни зустріли окупантів точним вогнем та відкинули назад.

На півдні авіація ЗСУ тричі вдарила по загарбниках на Херсонщині. Українські захисники за минулу добу знищили 24 російських військових та шість одиниць техніки.

З початку повномасштабної війни в Україні сили Повітряного командування "Схід" знищили понад 200 повітряних цілей противника. Тільки один з підрозділів Дніпровської зенітної ракетної бригади за п'ять місяців збив 22 крилаті ракети над Дніпропетровщиною та Запоріжжям.

День військ зв'язку ЗСУ

Сьогодні День військ зв'язку ЗСУ. На плечах зв'язківців лежать обов'язки з налагодження каналів комунікації та своєчасної передачі інформації на місця. Від оперативності військ зв'язку багато в чому залежить успіх військових операцій. Вітаємо, зв'язківці! Разом до перемоги!

ДБР повідомило про підозру у державній зраді колишньому міністру оборони України. Михайло Єжель, як вважають у відомстві, "узгодив підписання Харківських угод та сприяв рф в окупації АР Крим". Єжель очолював міністерство оборони України з березня 2010 по лютий 2012 року. Харківські угоди, які передбачали продовження перебування Чорноморського флоту росії у Криму, підписали у квітні 2010 року.

СБУ запобігла вбивству міністра оборони Резнікова та голови ГУР Буданова. ДРГ було сформовано кадровими співробітниками військової розвідки рф. До складу також увійшли мешканець Луганська та кілер — мешканець Києва. За вбивство кожного з громадян України (міністра оборони, голови ГУР та активіста) російські "куратори" обіцяли винагороду у розмірі від $100 до 150 тисяч.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

Компанія Baykar зареєструвалася в Україні та придбала земельну ділянку під будівництво заводу з виробництва безпілотників Bayraktar, — повідомив посол України в Туреччині Боднар.

Перші німецькі Gepard уже прибули в Україну. Ці комплекси прикриватимуть важливі об'єкти інфраструктури від атак гвинтокрилів та літаків на малих і надмалих висотах. Зенітна установка тривалий час була потужним елементом протиповітряної оборони армій Німеччини, Нідерландів та Бельгії. Але у 2000-х від неї відмовились і зараз використовують в інших країнах світу.

Пентагон анонсував нову військову допомогу на $1 млрд для України: 

  • Боєприпаси для HIMARS; 
  • 75 000 патронів із 155-мм артилерії; 
  • Мінометні системи + патрони; 
  • боєприпаси НАСАМ; 
  • 1000 Javelin та сотні протибронесистем АТ4; 
  • 50 броньованих медичних машин.

Також США нададуть уряду України додаткові $4,5 млрд, довівши загальну бюджетну підтримку до $8,5 млрд. Про це повідомляє Reuters із посиланням на Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Кошти, погоджені з Мінфіном США через Світовий банк, надійдуть уряду України поетапно, спочатку Київ отримає $3 млрд у серпні, повідомило USAID.

У Латвії сплели для України маскувальні сітки загальною площею 500 квадратних метрів.

Допомога біженцям і внутрішнім переселенцям

З 1 вересня Німеччина змінює правила перебування в країні для українців. Тим, хто перебуває в Німеччині більше трьох місяців, необхідно отримати реєстрацію тимчасового захисту, інакше вони не матимуть легальної можливості залишатися в Німеччині, або ж виїхати з країни на 90 днів.

Новини від партнерів

Сенатори США знову закликали Білий дім внести рф до списку держав-спонсорів тероризму. З такою пропозицією виступили Річард Блюменталь та Ліндсі Грем.

У Фінляндії демонтували пам'ятник СРСР

Влада Гельсінкі демонтувала подарований Фінляндії СРСР пам'ятник "Мир у всьому світі", — повідомила телекомпанія YLE.

Для путіна та керівництва рф потрібен новий Нюрнберзький трибунал, — заявив очільник МЗС Естонії Урмас Рейнсалу в інтерв'ю каналу ERR. Рейнсалу сказав, що Естонія допоможе Україні досягти міжнародної угоди, яка передбачатиме військову та юридичну відповідальність для військово-політичного керівництва росії. "Зрозуміло, що дипломатична недоторканність глави держави не поширюється на тих, хто проводить геноцид. Людству потрібен новий Нюрнберг. Це геноцид, і спілкування на звичному високому рівні з політиками, які проводять геноцид, не може бути новою нормальністю. Тому потрібна концепція юридичної відповідальності, вона має визначати правила наших відносин або їхню відсутність з росією", — наголосив Рейнсалу.

Перше судно прибуло до кінцевого пункту призначення "Зерновим коридором", повідомляє Мінінфраструктури. "Цей перший успішний досвід реалізації "зернової ініціативи" дозволяє нам з оптимізмом дивитися на подальші перспективи перевезень. Вдячний нашим партнерам з ООН та Туреччини за безпеку", — йдеться в повідомленні.

І дуже неприємний "сюрприз": перше судно з українським продовольством RAZONI відмовилися приймати через затримку доставки на п'ять місяців, — повідомили в посольстві України в Лівані. На борту знаходиться 26 тонн кукурудзи. Постачальник шукає іншого покупця.

"Північний потік-2″ не буде запущено, навіть якщо ситуація з газом буде складною. Канцлер ФРН Олаф Шольц виключає цю можливість, заявив офіційний представник Кабміну ФРН Штеффен Хебештрайт. Раніше "Газпром" фактично відмовився встановлювати відремонтовану турбіну на трубопровід "Північний потік — 1".

Телеканал CBS вибачився за сюжет про західну зброю, яка буцімто "зникає" в Україні. Його видалено з мережі. Канал стверджував, що лише близько 30% допомоги доходить до лінії фронту в Україні. На це відреагував голова МЗС України Дмитро Кулеба. "Вітаю перший крок, але цього замало. Ви ввели в оману величезну аудиторію, поділившись необґрунтованими заявами і підірвавши довіру до постачання життєво важливої військової допомоги народу, який чинить опір агресії та геноциду. Треба провести внутрішнє розслідування того, хто це зробив і чому", — наголосив Кулеба у Twitter.

В ЄС обговорюють запровадження санкцій проти Туреччини через її співпрацю з росією, — пише Financial Times. Європейські чиновники турбуються через дружні стосунки двох країн у галузі енергетики, фінансів та торгівлі. Вони вже навіть вирішили, як "покарати" за це Анкару — натиснути на західні компанії та банки, щоби вони пішли і з турецького ринку, — зазначає видання.

А Блінкен пояснив, чому США не дозволять росії захопити Україну. За його словами, якщо росію не зупинити, це призведе до того, що у світі "розпочнеться сезон" подібних воєн. Держсекретар США додав, що війна росії проти України загрожує основоположним принципам міжнародної системи. А тому важливо зараз протистояти російській агресії.

Центр стратегічних комунікацій України отримав інформацію, що дослідники Amnesty International у роботі над своєю доповіддю отримували інформацію з окупованих територій, у тому числі з фільтраційних таборів та в'язниць, у яких утримувалися військовополонені. Найчастіше для цивільних у фільтраційних таборах "правильні" відповіді на питання були єдиною можливістю пройти фільтрацію та залишити окуповані території. Як мінімум частина з матеріалів перевірялася ФСБ, перш ніж її дозволяли передавати співробітникам Amnesty International.

Що там на росії?

Цитата: "Імпортозаміщення зупинилося через неможливість придбати іноземні компоненти". Денис Мантуров, глава Мінпромторгу рф. Жодного слова більше!

А що чутно про російських посіпак?

Угорська бюджетна авіакомпанія WizzAir з жовтня відновить польоти з Абу-Дабі до москви. Авіакомпанія підтвердила цей крок приблизно за п'ять місяців після того, як перевізник призупинив усі рейси до росії через вторгнення в Україну в лютому, — повідомляє Reuters. Спільне підприємство авіакомпанії WizzAir Abu Dhabi, яке базується в Абу-Дабі, виконуватиме щоденні рейси з 3 жовтня.

Російський брехунець 

На тимчасово окупованих територіях півдня ворог поширює фейки про масовані обстріли ЗСУ. Ворожа пропаганда продовжує вкидати фейки й сіяти паніку серед населення, — попереджають в ОК "Південь". Окупанти розповідають, що ЗСУ планують до повного знищення масовано обстрілювати населені пункти, що будуть звільняти з-під окупації. Ворог намагається налаштувати місцеве населення проти Сил оборони України.

У кремлі заявили, що нібито "Польща хоче встановити контроль над найперспективнішими галузями економіки України, насамперед над сільським господарством. Планам Варшави допомагають ухвалені в Україні закони". росії, вочевидь, самій дуже хотілося б "розпродати" і "встановити контроль" над Україною, тому там періодично вигадують подібні нісенітниці.

Але рекордсмен по брехні сьогодні пєсков. На слова Зеленського про можливі "референдуми" на окупованих територіях він відповів: "їх хоче проводити не росія, а жителі, тому апелювати потрібно до них".

Життя з урахуванням бойових дій

українці проти територіальних поступок - опитування

Інфографіка дня: переважна більшість українців проти територіальних поступок для якнайшвидшого завершення війни.

Петиція про заборону в'їжджати на територію України громадянам росії на наступні 50 років набрала необхідну кількість підписів. Тепер її має розглянути президент Володимир Зеленський. Петицією також пропонують не видавати посвідки на постійне проживання  росіянам, крім тих, хто воював на боці України.

Директор фонду "Повернись живим" Тарас Чмут анонсував новий проєкт зі збирання коштів на проєкт рівня "Байрактар 2.0" на суму до 1 млрд гривень. Про це він написав на своїй сторінці у Твіттері. Тарас Чмут закликав "тримати кулачки" та донатити на фонд "Повернись живим". 

НБУ дозволив обмінникам купувати валюту в українців за будь-яким курсом. Раніше в Україні діяло обмеження на викуп готівкової валюти не дешевше за фіксований курс Нацбанку. На сьогодні він зберігається на рівні 36,56 грн за долар. Тепер це обмеження прибрали — обмінники зможуть встановлювати будь-які курси викупу долара та євро.

Disney запустив офіційний YouTube-канал з піснями зі своїх фільмів українською.

Київ і область

На Київщині в моргах залишаються 270 неопізнаних тіл, — повідомили в Нацполіції. Правоохоронці Київської області повідомили, що до них прибуло багато тіл, деякі з них — з "Азовсталі". Вони просять усіх родичів зниклих безвісти звернутися до поліції та повідомити дані тих, хто вважається зниклим.

166 день війни

У Броварах чоловік вирішив розібрати гранату. Не дивно, що "щось пішло не так". "У багатоквартирному будинку по вул. Грушевського, 17в, власник помешкання намагався розібрати гранату, внаслідок чого стався вибух. На щастя, обійшлося без жертв. Наразі ситуацією займаються правоохоронці", — пише мер міста.

На території Бучанської громади виявили та ідентифікували тіла 458 загиблих внаслідок російського вторгнення, серед них — 12 дітей. Про це повідомила віцемер Бучі Михайлина Скорик-Шкаровська. Більшість загиблих розстріляли в автомобілях під час евакуації.

Паркування на муніципальних майданчиках Києва буде тимчасово безкоштовним. Плату скасували через судовий процес щодо вартості паркування, — повідомляє КМДА. Тож якийсь час інспектори не штрафуватимуть водіїв. Перед тим, як відновити плату за паркування, столична влада повідомить містян завчасно.

Житомирщина 

На Житомирщині, в Коростенській громаді заснували дитячий волонтерський рух. Окрім того, що діти допомагають дорослим у благодійних справах, для них щомісяця будуть проводити семінари про те, як працювати в команді та реалізовувати ідеї.

Черкащина

10:30 —  неподалік від Умані ППО збила 3 ракети!

Внаслідок падіння залишків ракети пошкоджено об'єкт цивільної інфраструктури. Двоє людей отримали поранення, — повідомив голова Черкаської ОВА Табурець. ДСНС ліквідує пожежу.

Донеччина і Луганщина

На Донеччині страждають цивільні. Як повідомив Павло Кириленко, за минулу добу росіяни вбили 5 мирних жителів Донеччини: 2 в Соледарі, 1 у Бахмуті, 1 у Мар'їнці та 1 у Селидовому. Ще 17 людей отримали поранення.

Про справи на Луганщині розповідає Сергій Гайдай — очільник Луганської ОВА: "Щодня росіяни намагаються створити собі сприятливі умови для посилення наступу. Лише за ніч, що минула, вони вдарили сімома ракетами, завдали два авіаудари, 11 разів вели обстріли зі ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню, тричі застосовували міномети, чотири рази до штурму долучалися танкові війська. Кожна із таких спроб — це ще декілька понівечених будинків, зламаних доль та сподівань наших земляків".

Загалом упродовж 7 серпня окупанти атакували з повітря сім населених пунктів на межі Луганщини та Донеччини.

У Бахмуті за вчора затримали шістьох прихильників "русского міра". Про це повідомив перший заступник начальника Департаменту Патрульної поліції Олексій Білошицький.

166 день війни

А так виглядає комунальний транспорт в Маріуполі з приходом окупантів. Фото оприлюднила Маріупольська міська рада: "Це обличчя "руського миру" у повній красі. Цілеспрямоване знищення автобусів, аби "звільнити" людей від можливості евакуюватися з міста".

Британська розвідка не виключає застосування росією протипіхотних мін уздовж лінії зіткнення на Донбасі. У Донецьку та Краматорську окупантів викрили у використанні заборонених міжнародними конвенціями мін ПФМ-1 та ПФМ-1С. Тих самих "Пелюсток", які покалічили чимало людей під час війни в Афганістані, і з тих пір стали ще більш ненадійними та непередбачуваними.

Загарбники намагаються депортувати понад 100 дітей з Луганщини в росію. Із відповідними намірами в окуповані міста приїхала "уповноважена з прав дитини при президенті рф", — повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. Забиратимуть дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. "Це ще один приклад неспроможності окупаційної влади налагодити навіть відпрацьовану роками роботу, а саме — фінансування інтернатів та санаторних шкіл. Вони віддають дітей, бо для них це — фінансовий тягар, а не покоління майбутнього", — зазначив Гайдай.

Нагадаємо, усього за час війни до рф було депортовано щонайменше 6159 дітей.

Сьогодні ворог безуспішно намагався хоч трохи просунутися на сході України. Проте ЗСУ успішно відбили ворожі штурми одразу на декількох напрямках, — повідомляє Генштаб.

  • Слов'янський напрямок. Окупанти безуспішно спробували покращити тактичне положення неподалік Богородичного.
  • Бахмутський напрямок. Ворожі штурми в напрямках населених пунктів Бахмут, Зайцеве, Вершина і Кодема наші воїни відбили.
  • Авдіївський напрямок. Спроба наступу окупантів в напрямках Авдіївки та Пісків під вогнем українських воїнів захлинулася. Ворог відійшов.

Харківщина

В Харкові нічний ракетний удар припав по об'єкту інфраструктури в Київському районі, — повідомив мер міста Терехов. Вибухів було щонайменше сім.

Штаб оборони цієї ночі зафіксував понад 5 запусків ракет із території рф. Попередньо — РЗК С-300. Частина з них "здетонувала раніше пункту призначення". Одна з ракет після першої години ночі влучила в смт Печеніги Чугуївського району. На жаль, у приватному будинку, який зазнав руйнувань після удару, загинула 72-річна жінка.

У Харківському районі через обстріли окупантів горіли дачні будинки кооперативу, господарчі споруди. Унаслідок обстрілів в Черкаських Тишках, на жаль, загинула 62-річна жінка. Ще 2 людей госпіталізовані: 84-річна жінка та 62-річний чоловік. 

10:30 — у Харківському житловому масиві Павлове Поле знову вибух, — повідомив мер Ігор Терехов. "Точно ніякої військової інфраструктури в цьому мирному та густозаселеному районі немає. Прошу бути всіх у укриттях — обстріл може повторитися", — повідомив мер. У Харкові як мінімум один загиблий після цього обстрілу.

"Такого терору Печеніги не знали з часів свого заснування", — таку заяву про наслідки обстрілу селища Печеніги вночі з 7 на 8 серпня зробив голова громади Олександр Гусаров. За його інформацією, минулої ночі по селищу вдарили три ракети, а також провели обстріл з артилерії. 

  • Загинула 72-річна жінка.
  • Поранено дві людини.
  • Зруйновано будівлю центру дитячої та юнацької творчості.
  • На сільгосппідприємстві зруйновано корівники, убито 19 корів.
  • Зруйноване зерносховище, два житлові будинки, пошкоджено Будинок культури, підприємства промислового виробництва та десятки приватних домоволодінь.
  • Постраждали дахи, вибито вікна, зруйновано господарські будівлі, гаражі.
  • Знищено шкільний та приватний автомобіль.
  • Ворогом зруйновано частину водопроводу та пошкоджено лінії електропередач.

У Харкові СБУ виявила рашистського пропагандиста на місцевому телебаченні. Повідомляється, що співробітник одного з харківських телеканалів розробляв агітаційні матеріали для міноборони росії, спрямовані на підтримку російської зовнішньої політики та підняття бойового духу. Крім агітації, під час обшуків у затриманого знайшли кілька листів подяки від міноборони росії.

Сумщина

За день 7 серпня військові рф обстріляли 5 громад на Сумщині: пошкоджені житлові будинки, водонапірна башта, фермерське господарство. У деяких населених пунктах пошкоджені електромережі.

Через обстріл прикордонних районів Сумської області загинула місцева мешканка, — повідомляє Офіс генпрокурора. Уламок снаряда поранив її в шию.

Дніпропетровщина

Російська армія з "Градів" та ракетами у ніч на 8 серпня тричі атакувала Нікопольський район. Під вогонь потрапили чотири села у двох громадах. Є руйнування. Попередньо, без поранених.

У Криворізькому районі зі ствольної артилерії обстріляли Зеленодольську громаду. Люди неушкоджені.

Вночі був ракетний удар по Червоногригорівській громаді — між Нікополем та Марганцем на правому березі Дніпра. Туди прилетіли дві авіаційні ракети Х-59. Постраждало місцеве агропідприємство та чотири складські будівлі. "Уламками від ракет пошкоджено 10 житлових будинків. Вибуховою хвилею у будівлі насосної станції вибило вікна. На щастя, люди не постраждали", — повідомив голова Дніпропетровської облради Микола Лукашук.

Правоохоронці ліквідували схему нелегального збуту військового спорядження та амуніції, які ввозили з-за кордону як гуманітарну допомогу. Схему організували двоє мешканців Дніпропетровщини, які після вторгнення рф втекли за кордон за фальшивими документами. За ініціативи СБУ військове спорядження на понад 15 млн грн передано українським захисникам.

Голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук оприлюднив фото будівлі ліцею у Великій Костромці після обстрілів військами рф. Також у громаді пошкоджено газопровід.

20:05 — ППО збило ракету біля Кривого Рогу.

Запоріжжя

Сьогодні вночі високоточними ракетами HIMARS було завдано ударів по пунктах тимчасової дислокації окупаційних військ на промислових майданчиках у різних районах Мелітополя, — повідомляє мер Мелітополя Іван Федоров. "За попередніми підрахунками, знищено значну кількість військової техніки. Понад 100 російських солдатів, які перебували цієї ночі в тимчасових казармах, отримали квитки на концерт Кобзона, а їхні батьки вже обирають модель і колір автомобіля Lada", — написав Федоров.

Російські терористи вже прямо заявляють, що готові "з честю виконати найжорсткіший наказ", якщо він буде, і готові до наслідків — "тут буде випалена земля". Вони відверто говорять про те, що замінували всю Запорізьку АЕС.

Призначений окупантами "глава Запорізької області" сьогодні підписав розпорядження про проведення "референдуму" щодо "возз'єднання регіону з росією". Окупанти для цього спеціальний форум організували, назвали збіговисько "Ми вмєстє с россієй". Буквально вчора Зеленський заявив, що проведення "референдумів" унеможливить переговори з росією.

Повідомляється, що на цей пропагандистський захід через відсутність реальної підтримки місцевих жителів звезли "масовку" з колаборантів з інших тимчасово окупованих територій Запорізької області.

7 серпня не пощастило останній колоні, яка виїхала з Василівки о 18:00. Проїжджаючи село Кам'янське на Запоріжжі, яке знаходиться у "сірій зоні", автобус з переселенцями потрапив під артобстріл. У землю поруч із транспортним засобом влучив снаряд — в автобусі вилетіли шибки з одного боку і вибило задні двері. На щастя, ніхто із людей не постраждав.

А в Гуляйполі на міні підірвався комбайн: водій перебуває в лікарні. Внаслідок вибуху спалахнула пшениця.

Херсонщина

спротив Херсонщини

Окупанти замінували критично важливі комунікації Херсона перед можливим контрнаступом ЗСУ. Йдеться про лінії газопостачання, електропостачання та водопостачання. Про це повідомили у Херсонській ОВА з посиланням на інформацію розвідки. Росіяни готуються до стратегії терору та випаленої землі, — зазначили в ОВА.

Підривні пристрої загарбники лишають і на деокупованих територіях Херсонщини — їх знаходять у житлових будинках, на дитячих майданчиках, у собачих вольєрах. Місцевих жителів закликають бути обережними.

Окупанти можуть запровадити "голосування вдома" на псевдореферендумах для збору розвідданих, — повідомляє Інститут вивчення війни (ISW). Аналітики відзначають, що окупаційна влада розширює можливості для залякування мирних жителів і унеможливлює будь-яке незалежне спостереження за ходом "голосування". Через скасування виборчих дільниць знімаються вимоги щодо їх формування, чого окупанти зробити не змогли — вони намагалися набрати на ці посади людей. Голосування вдома також обмежує можливості партизанів.

Техніка будівельників пошкоджена після чергового удару ЗСУ по мосту через Дніпро в Херсоні — так скромно прокоментували окупанти нічне влучення по Антонівському мосту. "Відкладається відновлення руху", — повідомили у російській окупаційній "військово-цивільній адміністрації".

Зараз російська армія оточила Антонівський міст з двох сторін, місцевих жителів близько не підпускають, поводяться у спілкуванні з людьми неадекватно, — повідомив перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський.

Поки що живий, але вже тремтячий від страху колаборант стремоусов, який називає себе "заступником голови адміністрації Херсона", заявив, що біля мосту окупанти почали зводити понтонну переправу. Наразі рух через Дніпро в цьому районі здійснюється за допомогою порома.

На Херсонщині військові рф та колаборанти проводять "публічні обговорення", на яких залякують українців "проблемами" в разі ігнорування так званого "референдуму". Концентрують свою увагу на малих містах і селищах, таких як Скадовськ, Великі Копані, Генічеськ, Берислав, Нова Каховка, Каланчак, Чаплинка, — повідомляє "Жовта стрічка".

Крім того, росіяни сподіваються купити лояльність херсонців за готівку. Окупаційна влада пропонує чотири тисячі рублів усім батькам, чиї діти від 0 до 18 чи до 23 років будуть навчатися очно в Херсонській області. Вочевидь у "школи", які створили загарбники, черги не стоять.

Миколаївщина 

Зранку, орієнтовно о 4:20, армія рф обстріляла околиці Миколаєва. Пролунало приблизно сім вибухів. За попередньою інформацією, загиблих та поранених немає;

Окупанти завдали Миколаєву збитків на майже 790 мільйонів гривень. Про це повідомив мер міста Олександр Сєнкевич. За словами міськголови, від 24 лютого у місті пошкоджено понад 500 багатоповерхівок та близько 700 приватних будинків.

Віталій Кім відзвітував про рейди, які на вихідних пройшли в Миколаєві. Він заявив, що відкрито 20 справ, затримано 5 осіб, які були в розшуку. "Розібралися з групою, яка не буде нам шкодити. Російськомовні не розстріляні, нічого не заміновано, все нормально, працюємо далі", — заявив Кім.

Одещина

Два судна із зерном мають вийти сьогодні з українських портів, — повідомляє речник Одеської ОВА Сергій Братчук. "Спільний координаційний центр дозволив сьогодні вихід морським гуманітарним коридором двох суден, які перевезуть понад 59 тисяч тонн продовольства", — йдеться в повідомленні. Судно MV Sacura вийде з порту "Південний", воно відвезе 11 тисяч тонн сої до Італії. Судно Mv Arizona доставить із Чорноморська до Туреччини 48,4 тонни кукурудзи.

Речник Одеської ОВА Братчук нагадав про необхідність прислухатися до повітряних тривог: 

  • Через усі помічені ворожі об'єкти в небі вмикають повітряну тривогу!
  • Навіть якщо виявлений об'єкт невеликий, вмикається сирена.
  • Яка різниця між повітряною тривогою і ракетним ударом? Оповіщення "повітряна тривога" — це летить ворожий літак. "Ракетний удар" — летить ракета. Але варто пам'ятати про те, що крилата ракета може вилетіти з літака. Тому йти в укриття потрібно обов'язково завжди. І за можливості — піти якнайдалі від будь-якого об'єкта, який може стати ціллю.
  • Важливо! В Україні немає жодних навчальних тривог під час війни. Всі сирени попереджають про небезпеку.

10:20 — в Одеській області спрацювало ППО. Попередньо — збили ракету!

В Одесі громадські організації просять демонтувати пам'ятники Пушкіну, Толстому та Горькому. Звернення направили до голови уряду Дениса Шмигаля, міністра культури Олександра Ткаченка і начальника ОВА Максима Марченка.

Вінниччина 

Все-таки не обійшлося. Вчора ввечері окупанти поцілили по військових об'єктах у Вінницькій області. Є постраждалі, — повідомили Повітряні сили ЗСУ. Окремо з'ясовуються причини збою системи оповіщення про ракетну небезпеку.

Ось і пояснення: рашисти обстріляли Вінниччину гіперзвуковими ракетами "Кинджал", — про це повідомило Командування Повітряних Сил ЗСУ. Гіперзвукові ракети повітряного базування Х-47М "Кинджал" прийняті на озброєння у 2018 році і наразі є найсучаснішими ракетами російської армії. Після пуску з літака ракета піднімається у верхні шари атмосфери і заходить на ціль по балістичній траєкторії зі швидкістю до 12 тисяч км/год, відтак такі ракети є дуже важкими цілями для наших сил повітряної оборони.

Поліцейські "на гарячому" затримали двох вінничан, які допомагали незаконно перетинати кордон. Чоловіки організували незаконну схему перетину державного кордону України на підставі фіктивних документів про нібито навчання громадян в іноземних вишах. Свої послуги чоловіки оцінили у 4000 доларів США. Тепер правопорушникам загрожує до 9 років позбавлення волі.

Захід України

166 день війни

Франківці вітають зв'язківців. 90 тисяч гривень на засоби зв'язку для наших захисників — стільки вдалося зібрати на благодійному Відкритому парному турнірі з тенісу серед аматорів. Турнір відбувся в Івано-Франківську.

166 день війни

А в Ямницькій громаді (Франківщина) на масштабному ярмарку зібрали для ЗСУ 150 тисяч гривень! 6 серпня на території Ямницького ліцею відбувся благодійний ярмарок на підтримку військовослужбовців ЗСУ. Зібрати кошти на потреби Захисників вдалося всього за дві години. На ярмарку продавали вироби хенд-мейд, книги, картини, а діти виконували патріотичні пісні.

У Львові до Всесвітнього дня котів сьогодні, 8 серпня, у Центрі соціальної підтримки влаштували фотосесію для переселенців та їхніх тварин. Про це повідомили в пресслужбі Львівської міської ради. Героями фотосесії стали мешканці Центру соціальної підтримки, які виїхали із зони бойових дій, та врятовані ними котики.

1
104

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: