fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:46 07 Сер 2022

Хроніка подій: 165 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 7 серпня і вже 165 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Сьогодні — День Повітряних Сил ЗС України. Повітряні сили надійно боронять українське небо й дають гідну відсіч російському агресору. Велика шана та вдячність нашим янголам-охоронцям. Вічна слава і памʼять усім, хто назавжди пішов у небо… 

Саме завдяки Повітряним силам недільний ранок починається з приємної новини: ЗСУ завдали 9 авіаударів по росіянах, — повідомляє ОК "Південь". Авіація завдала удару по 3 опорних пунктах, по 4 скупченнях ворога і по складу БК та радіолокаційній станції.

"Ракетно-артилерійськими підрозділами виконано понад 200 вогневих завдань, у тому числі під силу протиповітряної оборони противника", — додають в ОК "Південь".Також за добу ЗСУ вдалося знищити:

  • 4 зенітно-ракетних систем С-300 та зенітно-ракетно гарматний комплекс "Панцир-С1",
  • 122-х мм гаубиці,
  • ворожий безпілотник-розвідник,
  • броньовану та автомобільну техніку,
  • польовий склад боєприпасів,
  • 72 рашисти.

На Бахмутському напрямку йдуть бої, на інших — ворога зупинено. Головне зі зведення Генштабу ЗСУ: 

  • На Харківському та Слов'янському напрямках росіяни вели наступальні бої в районі Богородичного та Долини безуспішно.
  • На Краматорському напрямку російські військові намагалися наступати у Верхньокам'янському районі, відійшли.
  • На Бахмутському напрямку окупанти йшли на штурм за кількома напрямками, бої продовжуються.
  • На Авдіївському напрямку російські військові вели наступальні бої у напрямках Новобахмутівка — Красногорівка, Спартак — Авдіївка, Веселе — Піски, безуспішно.

Військові рф мінують критичну інфраструктуру на окупованих територіях. Йдеться, зокрема, про Запорізьку АЕС та Херсонщину, — повідомляють у ГУР. На Херсонщині вони замінували мережі газо-, водо- та електропостачання. А на ЗАЕС рашисти фактично влаштували базу для своїх військ, а також замінували деякі енергоблоки.

"Рашисти готуються відступати з Херсона" — таку заяву зробив представник ГУР МО Андрій Юсов. За його словами, окупанти мінують критичну інфраструктуру, щоб у разі відступу дотримуватися тактики випаленої землі.

1060 населених пунктів звільнено від ворога, — повідомив Зеленський у нічному зверненні. Президент говорить, що Україна працює над планом відновлення цих міст та сіл та розповів про добрі результати української розвідки у знищенні логістики росармії та тилових баз окупантів.

На війні в Україні загинули щонайменше 10 російських генералів, — підрахувала британська розвідка. Загальні втрати росіян з початку повномасштабного вторгнення становлять уже 42 200 окупантів!

Хроніка подій: 165 день оборони України від російської агресії

За майже півроку війни українці згуртувалися як ніколи. Ми щодня вражаємо весь світ своїми сміливими вчинками й надихаємо нас підтримувати. Весь світ вже ідентифікує українців як сміливу націю, а жовто-блакитний прапор — як головну ознаку цієї сміливості. Але ми розуміємо: щоб перемогти, потрібна не тільки сміливість, але і єдність всіх українців — від Мельбурна до Онтаріо, від Львова до Краматорська.

Терористичний акт в Оленівці був спецоперацією рф проти постачання Україні зброї, — заявив представник ГУР МО України, член координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Андрій Юсов. "Від початку цієї страшної трагедії та страшного фарсу, який ми бачили з боку росіян, — це й було фальшування. Від перших повідомлень про застосування і навмисний обстріл високоточною зброєю HIMARS — це була спецоперація проти постачання Україні західного високоточного озброєння. Це була спецоперація з метою дестабілізації українського суспільства та деморалізації українських військовополонених. З самого початку це було фальшування, але світ швидко викриває такі речі".

В Україні затримали понад 1,6 тисяч імовірних диверсантів, — звітує МВС.

 Гуманітарні місії  

Віцепрем'єрка Ірина Верещук вкотре закликала жителів підконтрольних рф територій Запорізької та Херсонської областей евакуюватися у зв'язку з контрнаступом ЗСУ, що готується. Вона розповіла, що щодня звідти фіксують виїзд 1000–1200 осіб.

Жителі Луганської області, які хочуть її покинути, вже не мають можливостей офіційної евакуації, але є три шляхи потрапити на українську територію. Їх назвав голова Луганської ОВА Сергій Гайдай в ефірі телемарафону. Перший шлях — це піший перехід до Харківської області. Другий — через Запорізьку область на автотранспорті, але там, за словами Гайдая, "величезні черги". Зрештою, третій шлях — "великим колом", через росію й країни Балтії.

Атомні об'єкти

росія використовує АЕС, щоб зіграти на страху Заходу перед ядерною катастрофою, — вважають в ISW. Як зазначають аналітики, окупанти активно намагаються підірвати волю Заходу до надання військової підтримки українському контрнаступу. Крім того, вони використовують АЕС в Енергодарі як ядерний щит для запобігання ударам по російській силі та техніці.

На Запорізькій АЕС серед співробітників є колаборанти, українська розвідка вже знає про них. Також поіменно відомо про всіх співробітників "Росатому", які з березня перебувають на ЗАЕС, — повідомила незалежна експертка з ядерної безпеки Ольга Кошарна. За її словами, всі вони вже занесені до бази "Миротворець".

Стало відомо про ще один обстріл рашистами Енергодара, де розташована найбільша АЕС Європи. Обстріл було здійснено вчора ввечері. Ракети влучили по майданчику станції поруч із сухим сховищем відпрацьованого ядерного палива. Було пошкоджено три датчики радіаційного моніторингу навколо майданчика СХОЯТЬ ЗАЕС. Від вибухів пошкоджено близько 800 кв. м віконних поверхонь у різних будівлях станції. росія спробувала звинуватити в обстрілі ЗСУ, але видала сама себе: усі окупанти, що перебували на ЗАЕС перед обстрілом, заздалегідь сховалися в укриттях

На тлі обстрілів району Запорізької АЕС, МОЗ публікує рекомендації, що робити у разі радіаційної аварії. Серед них:

  • Залишатися в приміщенні або терміново до нього зайти;
  • Зняти верхній шар одягу, одягти новий;
  • Прийняти душ, якщо доступу до води немає, можна використовувати вологі серветки;
  • Не використовувати для пиття та приготування їжі воду з-під крана.

Перемовини України з росією

Переговори з росією матимуть перспективу лише за умови відходу в небуття диктатора путіна та його режиму, — прогнозує військовий експерт Ігор Козій. За його словами, договори з рф зараз укладати не можна, бо кремль їх одразу порушить. Не вірить експерт і в бажання диктатора вести переговори. "путін хоче не з нами сідати за стіл переговорів. Він хоче сідати зі Сполученими Штатами, іншими гравцями, але не з Україною. росію на переговорах з Україною представлятимуть губернатори, треті, четверті заступники міністрів", — пояснив Козій.

А директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський упевнений, що російські окупанти активізують бойові дії на Донбасі з метою тиску на владу України та українців, щоб змусити їх піти на переговори. Напруженість може наростати протягом кількох тижнів. Проте українські воїни можуть "обнулити" плани путіна щодо Донбасу. "путін нібито каже Україні: якщо ви не підете на переговори зараз, то далі буде ще гірше. Ми відкусимо ще більше території, вб'ємо ще більше ваших людей. Він намагається створити не лише зовнішній, а й внутрішній тиск на українську владу… Усі це чудово бачать, тому я сподіваюся, що його спроби будуть обнулені… З нашого боку є і бажання, і готовність, і моральний дух на лінії зіткнення", — сказав Сунгуровський.

Втім, пасивне чекання "відходу в небуття" може затягнутися на десятиріччя. За ствердженням секретаря РНБО Олексія Данілова, зараз на політику кремля впливають 86 людей. Хто б не прийшов після путіна — "колективний путін" нікуди не зникне", — сказав він.

Володимир Зеленський заявив, що якщо росія проведе "референдум" на тимчасово окупованих територіях півдня України, то закриє всі можливості для переговорів з Україною.

А Михайло Подоляк упевнений, що росія планує на пів року заморозити війну. На його думку, таким чином росія сподівається стягнути нові війська та озброєння на лінію фронту, а Захід у свою чергу втомиться підтримувати Україну.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

Зірка Голлівуду, оскароносна Джессіка Честейн приїхала до Києва, щоб відвідати дитячу клініку "Охматдит". Крім того, вона планує поїхати до Ірпеня, а також зустрітися з президентом Володимиром Зеленським та головою ОП Андрієм Єрмаком. Джессіка Честейн з початку війни неодноразово виступала зі словами підтримки на адресу України, яка стала жертвою агресії.

"Для нас такі візити відомих людей надзвичайно цінні. Завдяки цьому світ іще більше чутиме, знатиме та розумітиме правду про те, що відбувається в нашій країні. Дякую за підтримку!" — прокоментував зустріч з акторкою Джессікою Честейн Володимир Зеленський.

Зеленський переговорив телефоном з головою Євроради Шарлем Мішелем. Президент України наголосив на важливості прийняття санкцій проти російської атомної галузі та ядерного палива. Крім ситуації навколо ЗАЕС, Володимир Зеленський та Шарль Мішель обговорили також експорт зерна, саміт Кримської платформи та розблокування пакету макрофінансової допомоги Україні.

Швеція приєднується до британської програми навчання українських військових.  120 інструкторів буде відправлено до Великобританії для проведення підготовки українських військовослужбовців.

Допомога біженцям і внутрішнім переселенцям

В Україні планують збільшити компенсації сім'ям, які прихистили переселенців в осінньо-зимовий період, — заявляє міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов. Наразі держава платить таким сім'ям по 450 грн компенсації на людину за ЖКГ-послуги. Таким чином, щомісяця на програму підтримки переселенців перераховується понад 100 млн грн. "Ми розуміємо, що попереду в нас зима, опалювальний сезон та витрати збільшуватимуться. Тому ми плануємо вдвічі підняти цей параметр, підняти цю суму, вона буде близько 900 гривень", — наголосив міністр.

Новини від партнерів

Хроніка подій: 165 день оборони України від російської агресії

В аеропорту Гельсінкі з'явилася реклама газети, адресована туристам із росії. Видання Helsingin sanomat також запустило розділ із російськомовними новинами. Доступ до сайту з росії заблокований.

Британська газета The Times уважно переглянула звіт Amnesty International і дійшла очевидного висновку — це путінська пропаганда. Amnesty International повинна піти зі сцени, — пише The Times. На думку видання, Amnesty International стала рупором пропаганди режиму путіна, зводячи наклеп на жертв російської агресії. "Колись шановна гуманітарна кампанія, Amnesty тепер демонструє сумну байдужість до пригноблення. Проявивши себе м'яко щодо злочину й фашизму, вона повинна мати порядність піти зі сцени".

Сама ж Amnesty International вибачилася за "страждання та гнів", які могла викликати їхня доповідь про те, що ЗСУ розміщують озброєння в житлових районах. В організації наголосили, що головним пріоритетом під час складання таких доповідей є забезпечення захисту цивільних осіб. При цьому правозахисники так і не відмовилися від опублікованих висновків.

У Грузії опозиція вимагає запровадити візовий режим для росіян та білорусів.

Радник глави ОП Михайло Подоляк відреагував на фільм американського телеканалу CBS про те, що значна частина західних озброєнь в Україні йде "на чорний ринок". "Пропаганда постійно експлуатує жах. Вкиданнями про "чорний ринок зброї" росія прагне дискредитувати Україну в очах західних суспільств. Як наслідок — заблокувати підтримку. Але за пів року — жодного доказу. Це війна в прямому ефірі, де всі бачать, що є тотальний облік та ретельний контроль", — написав Подоляк у твіттері.

Поліція Латвії припиняє охорону будівель генеральних консульств рф у Даугавпілсі та Лієпаї, — повідомив портал LSM. "Державна поліція більше не охоронятиме російські генконсульства в Даугавпілсі та Лієпаї. Дипломатичні працівники цих генконсульств були оголошені небажаними особами в Латвії", — йдеться у повідомленні.

"Знаком надії" назвав Папа римський Франциск відправлення з України кораблів із вантажем зерна на борту. "Цей крок показує, що можна вести діалог для досягнення конкретних результатів, які допоможуть усім. Ця подія демонструє знак надії, і я щиро бажаю, щоб, йдучи цим шляхом, можна було покласти край бойовим діям і досягти справедливого і міцного миру",  — цитує Reuters слова Папи, сказані в щотижневому недільному зверненні на площі Святого Петра в Римі.

Втім, перше судно з українським зерном, яке вийшло з Одеси 1 серпня, затримується. Про це повідомив у Facebook посол України у Лівані Ігор Осташ. "Ми зараз у Тріполі, але зустріч першого судна з кукурудзою з Одеси відкладається. Чекаємо на завершення переговорного процесу в бізнес-площині", — написав Осташ. Проте, за його словами, ще 20 суден готові вийти з Одеси.

А що чутно про російських посіпак?

В так званих "лнр" і "днр" розпочалася чергова хвиля мобілізації, — повідомляє ГУР. В рамках мобілізації "призивають" усіх, кого вдалося спіймати, в тому числі і непридатних осіб, і тих, в кого є "відстрочка".

  • У Луганську на ринку зібрали 2 автобуси чоловіків за 40 хвилин (більшість — місцеві вантажники).
  • В Алчевську чоловіків забирали посеред вулиць. Більшість чоловіків просто переховуються. 
  • На вулицях міста Хрустальний зросла кількість патрулів, які забирають осіб чоловічої статі у військкомат без жодних пояснень.

Серед тих, хто вже мобілізований з ОРДЛО, поширюється незадоволення, адже командування ставиться до особового складу гірше, ніж до росіян. Зокрема, місцевим мобілізованим видають бронежилети та каски 1941-45 років.

Російські війська розгортають додаткові ППО на території Білорусі. Як повідомляє Генштаб ЗСУ, окупанти розгортають засоби ППО на Волинському та Поліському напрямках.

У тимчасово окупованому Донецьку обстріляли автотранспортне підприємство "Донгортех". Місцева "влада" заявила, що загинув 45-річний чоловік, ще трьох поранено.

Вечір для Донецька теж не був "томним": повідомляють, що горить склад окупантів.

Російський брехунець

Окупанти запустили новий фейк про захоплення Авдіївки. росіяни публікують фотографії з начебто захопленої ними Авдіївки — там вони нібито роздають допомогу місцевим мешканцям. На це звернув увагу військовий кореспондент Андрій Цаплієнко.

Насправді на фото — українські волонтери, які в шоці від того, що їхні світлини використовують на російських ресурсах. Якщо збільшити фото, видно українські написи і навіть карту України.

Життя з урахуванням бойових дій

Хроніка подій: 165 день оборони України від російської агресії

Цей український захисник каже, що має два бронежилети. Один з них — малюнок кота, якого йому подарувала донька. Джерело: In Ukraine.

В українських банках вже можна купити безготівковий долар, зафіксований НБУ на рівні 36,6 грн. Проте є обмеження. Українці можуть придбати безготівковий долар у межах 50 тис. грн. Про це розповів заступник голови Ради НБУ. "Але не всі банки проводять ці операції, тому що це залежить від стратегії того чи іншого банку", — додали у НБУ.

Держкіно починає національний кінотур на підтримку внутрішньо переміщених осіб та українських військових під назвою "Кіно заради перемоги". Проєкт буде складатися з двох частин: кінопоказів у громадах ВПО та у військових частинах. Для демонстрації фільмів будуть використовувати традиційні проектори та пересувні комплекси — кіномобілі. Тур охопить 15 областей України. З міркувань безпеки Держкіно не буде анонсувати місця показів.

Нацбанк України відновлює операції з державними цінними паперами — це  дасть змогу фінустановам визначити їх ринкову вартість та посприяє відбудові економіки.

Київ і область

Хроніка подій: 165 день оборони України від російської агресії

На Київщині, в селі Мила, відновили станцію екстреної медичної допомоги. 

В Ірпені кілька художників розписали спалені російськими окупантами машини квітами соняшника. Вони стануть частиною великого мистецького проєкту. 

Бійці ЗСУ знищили російських окупантів із 64-й окремої мотострілецької бригади, які катували та вбивали мирних людей у Бучі.

Донеччина і Луганщина

На Луганщині під виглядом роздачі гуманітарної допомоги агітують за участь у "референдумі", — заявив Сергій Гайдай. За його словами, така агітація ведеться в Лисичанську, Сєвєродонецьку, Попасній, Рубіжному, Гірському, Золотому: "Окупаційна влада та колаборантський громадський рух під виглядом надання продуктів харчування чи будівельних матеріалів організовують зустрічі з населенням нещодавно захоплених територій області. Виманюють персональні дані,… змушуючи людей обмінювати свободу на їжу, питну воду та [будматеріали]".

Наразі окупанти активно підшукують приміщення для псевдореферендуму, складають реєстри. "Так, на фейковий рефендум людей заманюють обіцянками хорошого життя з екрану пересувного телевізора, який цілий день промиває мізки населенню в окупованих містах", — говорить Сергій Гайдай.

А в Рубіжному окупанти почали ховати людей, яких вони вбили навесні, — повідомляє Гайдай. "Днями поховали останки 63 загиблих місцевих жителів, яких вони вбили чотири місяці тому", — розповів він.

Центр Слов'янська знову потрапив під обстріл. Про це повідомляє голова Слов'янської військової адміністрації Вадим Лях. "Цього разу постраждав приватний сектор практично у центрі Слов'янська. На щастя, обійшлося без поранених і жертв", — підбив він підсумок ночі.

Хроніка подій: 165 день оборони України від російської агресії

А це — окупована Попасна, 21 століття, на паркані — людський череп. Сюди прийшов рускій мір. фото: Олена Суміна.

Сєвєродонецьк — води з приходом окупантів у містян є вдосталь… у вуличних баках та в калюжах.

Окупантам не вдається загасити завод "Сателіт", підпалений спротивом Маріуполя. Уже використали 150 тонн води. 

14:00 — ворог знову обстріляв Бахмут. Майже 10 прильотів! За попередніми даними в наслідок обстрілу рашистами Бахмута декілька людей отримали поранення.

Що відбувалося в регіоні за день, повідомляє Генштаб у вечірньому зведенні:

  • На Слов'янському напрямку неподалік Вірнопілля окупанти намагалися вести штурмові дії, зазнали поразку і відійшли назад. 
  • Поблизу Богородичного та Долини знищено ворожу розвідку.
  • На Краматорському напрямку ворог намагався покращити тактичне положення поблизу Верхньокам'янського, успіху не мав, відійшов.
  • На Бахмутському напрямку неподалік Білогорівки знищено розвід групу.
  • Російські окупанти намагалися прорвати оборону наших військ у напрямках населених пунктів Красногорівка, Авдіївка, Піски і Мар'їнка. Бойові дії тривають.

Харківщина

Хроніка подій: 165 день оборони України від російської агресії

Окупанти вночі близько 4:40 обстріляли Немишлянський, Індустріальний та Новобаварський райони Харкова, — повідомляє Олег Синєгубов, голова Харківської ОВА. Ракети запущені із російського бєлгорода, імовірно — тип ЗРК С-300. 

В Індустріальному та Немишлянському районах внаслідок влучання ракет є руйнування цивільної промислової та критичної інфраструктури. На щастя, без втрат.

У Новобарському районі ракета поцілила в землю біля одного з парків, без руйнувань та постраждалих.

По області ворог завдавав ударів по Богодухівському, Ізюмському, Чугуївському, Харківському районах. Знищено 25 га врожаю. Масштабні пожежі на полях із пшеницею гасили рятувальники.

За даними обласного центру екстреної медичної допомоги, протягом доби госпіталізували 2 особи — 16-річного хлопця та 83-річного чоловіка в Чугуївському районі. Обидва постраждали від снарядів. Хлопець взяв снаряд, який здетононував у нього в руках. Чоловік наступив на міну та отримав поранення, перебуває в тяжкому стані.

ППО безсила проти обстрілів зі ствольної артилерії та реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) — пущені ними снаряди летять надто швидко, — визнав речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телеканалу "Київ". "Прифронтові міста (Харків, Дніпро, Миколаїв, Запоріжжя) страждають насамперед через артилерію. Через неї також вмикається сигнал повітряної тривоги, якщо є відомості про обстріл з території, підконтрольної російським військам саме "Градами", " Смерчами", "Ураганами". Люди це теж сприймають як ракетний обстріл, хоча це обстріл реактивною артилерією, проти якої, на жаль, ППО — безсила", — сказав Ігнат. Рішення — знищувати батареї РСЗВ там, звідки вони ведуть обстріл.

Раніше Зеленський відповів на петицію про те, щоби забезпечити Харків системою ППО. Він доручив головнокомандувачу ЗСУ Залужному розглянути це питання.

Тим часом в селі Мосьпанове Малинівської громади загинули троє людей. Вони потрапили під російський мінометний обстріл 5 серпня, — повідомив селищний голова.

14:30 — у Харкові ППО збила декілька ракет та є один приліт, незважаючи на те, що тривогу не оголошували. Інформація уточнюється.

Сумщина

На Охтирщині затримали чоловіків, які незаконно переправляли осіб до рф за гроші. За вчинене їм може загрожувати позбавлення волі на строк до дев'яти років, наразі справу передали в суд.

Дніпропетровщина

Хроніка подій: 165 день оборони України від російської агресії

росія чотири рази відкривала вогонь по Нікопольському та Криворізькому районах Дніпропетровщини. 

На Нікопольський район російська армія направила 60 снарядів з "Градів". У Марганці постраждали двоє людей, а також пошкоджені майже 50 приватних будинків, кілька автівок та автобусна зупинка. Обстрілом зачепило газопровід та електромережу. Кілька тисяч марганчан залишилися без світла. На місці працюють електрики.

По Криворізькому району ворог ударив з "Ураганів" та ствольної артилерії. Під вогонь потрапили Зеленодольська та Апостолівська громади.  Минулося без постраждалих.

У Дніпрі проходить масштабна акція з приводу теракту в Оленівці з вимогою повернути військовополонених додому. Українці закликають міжнародні організації припинити висловлювати "занепокоєння", а розпочати діяти.

У другій половині дня ворог з РСЗВ обстріляв територію Червоногригорівської громади. Пошкоджено дачні будинки, люди не постраждали. Обстріл здійснено з глибини території Запорізької області, — повідомив голова Нікопольської районної військової адміністрації. Крім того, пошкоджена насосна станція. Без води залишилися 7 тисяч людей. 

Полтавщина

О 20:00 мер Кременчука підтвердив, що в місті було чути звук, схожий на вибух. Однак він зазначив, що на території міста не зафіксовано надзвичайних ситуацій. 

Кіровоградщина

Схожа ситуація і в Кропивницькому. Спершу ЗМІ повідомили про звуки вибухів, однак у пресслужбі ОВА заявили, що інформації про вибухи в Кропивницькому та області не надходило.

Запоріжжя

Окупаційна "влада" Мелітополя планує проводити "референдум" протягом тижня, ходячи по квартирах з автоматниками. Про це повідомив міський голова Мелітополя Іван Федоров в етері телемарафону. "Окупанти хочуть проводити референдум 7 днів за допомогою старших по будинках, які будуть ходити по квартирах та опитувати мешканців. Це все — в супроводі автоматників та співробітника міліції або фсб", — сказав мер.

Хроніка подій: 165 день оборони України від російської агресії

А так зараз виглядає місто Оріхів, яке знаходиться зовсім недалеко від Запоріжжя.

Російські війська знову завдали артилерійських ударів по житлових районах Енергодара. Попередньо, внаслідок трьох артобстрілів пошкоджено санаторій-профілакторій Запорізької АЕС та водозабір, що забезпечує водою мешканців міста.

Вдень в окупованому Мелітополі стався потужний вибух, його чули місцеві мешканці, які в соцмережах розповідали про це. Місцевий ресурс повідомляє, що вибух стався біля аеродрому. Офіційного підтвердження поки що немає.

Херсонщина

Хроніка подій: 165 день оборони України від російської агресії

Херсонські партизани нагадують колаборантам, що після гауляйтера сальдо і новокаховського Гури настане і їхня черга. У місті з'явилися листівки, що повідомляють так званій "адміністрації" міста, що розплата близько.

Тим часом у Херсоні російські військові на блокпостах масово використовують техніку для поновлення знищеної інформації на смартфоні. Про це розповів перший заступник голови облради Юрій Соболевський.

Хроніка подій: 165 день оборони України від російської агресії

Такий вигляд мають школи Новорайської територіальної громади Бериславського району після приходу російських військових. Фото: Олег Батурін.

Окупанти обіцяють, що ті батьки, які поведуть дітей в російські школи, будуть отримувати винагороду. В рублях, звісно. А тих, хто відмовиться — будуть переслідувати аж до арешту. В університети взагалі запрошують на безкоштовне навчання без іспитів. Скоро на вулицях будуть за руки хапати й дипломи роздавати, аби тільки гарну картинку зняти. Бо поки — нічого не вдається, — розповідає Сергій Хлань.

У населених пунктах Херсонської області російські військові викрадають людей, які займаються обміном гривні та вилучають банківські термінали в магазинах, щоб люди не могли платити гривнею. На підприємців продовжують тиснути, — повідомляє депутат Херсонської обласної ради Сергій Хлань.

А заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський розповів, що на Херсонщині так звана "влада" планує видачу російських автомобільних номерів. Номери планують видавати жителям, у яких є російський паспорт.

Миколаївщина

Близько четвертої ранку був удар по промислових об'єктах на околицях Миколаєва. Обійшлося без жертв, — повідомив Віталій Кім.

Тривають обстріли Березнегуватської громади — одна людина загинула та п'ятеро поранено. У Таборівці зруйновано три житлових будинки. 

Також Віталій Кім розповів про результати боротьби з диверсантами: "Більшість просто відмовляється від винагород і каже, що краще передайте ці гроші ЗСУ. Є такі, що хочуть ще й доплатити, якщо ми цього диверсанта "приймемо", — заявив голова Миколаївської ОВА. За його словами, завдяки свідомим громадянам вдалося затримати вже 4 коригувальників. На питання щодо того, чи траплялися випадки заяв на нелюбих сусідів, Кім відповів, що "не так кардинально, але бувають випадки, коли люди помиляються. Але є аналітичний центр, який це все фільтрує, і відпрацьовує лише тих, хто реально здає координати ворогу".

Одещина

Сьогодні вранці з портів "Одеса" та "Чорноморськ" вийшов другий караван з українським продовольством — 3 судна з Чорноморська та ще одне з Одеси. На борту 4 балкерів MUSTAFA NECATI, STAR HELENA, GLORY та RIVA WIND — майже 170 тис. тонн агропродукції.

Ніякі паркани й перепони не зупиняють одеситів в їхньому прагненні відпочити на пляжі. Нагадуємо, що цьогоріч відпочинок на пляжі може вартувати вам життя. не наражайтеся на небезпеку!

Вінничина 

20:03 — на Вінничині дали сигнал тривоги, а за 4 хвилини до цього були чутні звуки вибухів

Ситуацію прокоментував Вінницький міський голова: "На території Вінницької міської територіальної громади надзвичайних ситуацій не зафіксовано. Залишайтесь в укриттях до відбою повітряної тривоги. Зберігаємо спокій".

Захід України

В Івано-Франківську у палаці Потоцьких вже втретє проходить Благодійний рекорд для ЗСУ та Дитячий ярмарок. Цього разу учасники продають свої улюблені книги, іграшки, одяг, хенд-мейд вироби, а кошти спрямують на допомогу захисникам. Також у програмі — створення оберегів для українських військових. А ще — спортивний турнір, перформанси та різноманітні майстер-класи. Зібрані кошти передають на допомогу 75 батальйону.

У Тернополі, попри відносний спокій порівняно з південними та східними областями, облаштовують додаткові укриття. Наразі в місті є 92 захисні споруди. Також кожна багатоповерхівка має облаштувати у своєму підвалі тимчасове найпростіше сховище. Деякі будинки зробили це ще взимку, а деякі допрацьовують зараз.

1
1659

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: