fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:09 05 Сер 2022

Хроніка подій: 163 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 5 серпня і вже 163 дні триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

163 день війни

Від початку повномасштабної війни українські захисники збили понад 180 крилатих ракет ворога. Такої кількості крилатих ракет не збивала жодна ППО жодної країни у світі. 

Збройні сили на півдні країни за добу знищили три ворожі склади з боєприпасами — у Придніпровському, Херсоні та Токарівці. Також українським бійцям вдалося ліквідувати:

  • 39 окупантів
  • 4 зенітно-ракетні системи С-300
  • радіолокаційну станцію "Імбір"
  • автоматичний міномет 82-го калібру "Волошка"
  • 9 одиниць броньованої та автомобільної техніки.

"Скутий нашими діями, без можливості просування суходолом, ворог активізував артилерійські та авіаційні атаки. 16 авіаударів завдано ворожою штурмовою авіацією вздовж лінії зіткнення по наших позиціях і нещодавно звільнених населених пунктах. Без втрат", — йдеться у зведенні.

Вдень у Новій Каховці знищили ще один склад боєприпасів окупантів.

Російські окупанти мають намір захопити Соледар та Бахмут, — повідомляє Генштаб.

  • Штурм під Бахмутом у ворога провалився, на Авдіївському напрямку бої продовжуються.
  • На Краматорському напрямку були стрілецькі бої.
  • На півдні росіяни намагаються відбиватися від ЗСУ та запускають для розвідки БПЛА.

Україна, ймовірно, перехоплює стратегічну ініціативу, — говорять в ISW. Росіяни все частіше перекидають особовий склад та техніку зі Сходу до Херсонської області та на захід Запорізької області. Це відповідь на українські контрнаступальні операції, вважають аналітики."Російські сили в цьому випадку, схоже, реагують на загрозу українського контрнаступу в Херсонській області, а не свідомо обирають цілі, на яких зосередити свої зусилля", — йдеться у звіті ISW.

163 день війни

Український офіс Amnesty International заявив, що не брав участі в підготовці звіту про українську армію. В офісі зазначають, що з початку повномасштабної війни адвокатують питання розслідування воєнних злочинів росії, скоєних в Україні. Наразі ж можна сказати, що сумнозвісний звіт Amnesty International став справжнім подарунком путінській пропаганді

Очільниця українського офісу Amnesty International Оксана Покальчук заявила, що йде з посади після звіту організації. "Мені боляче це визнавати, але ми з керівництвом Amnesty International розійшлись ціннісно. Тому я прийняла рішення залишити організацію. Я вважаю, що будь-яка робота на благо суспільства має бути зроблена з урахуванням локального контексту і з продумуванням наслідків. А головне, я переконана, що наші дослідження мають робитись скрупульозно і з думкою про людей, чиє життя часто напряму залежить від слів і вчинків міжнародних організацій" — написала Покальчук. Перед тим з Amnesty International звільнилася речниця українського офісу Катерина Мітєва.

Президент України Володимир Зеленський звинуватив ЄС у штучній затримці €8 млрд допомоги країні. Затримка надання макрофінансової допомоги Україні є "злочином або помилкою", — про це він заявив у традиційному відеозверненні. 8 мільярдів євро для України загальмовано. "Яка європейська країна це гальмує, називати не хочу. Хочеться вірити, що це все-таки помилка і її буде виправлено", — сказав президент.

СБУ повідомила про підозру у держзраді колишньому заступнику голови ГУР МОУ. Підозрюваний передавав російським спецслужбам таємну інформацію щодо актуальної військово-політичної ситуації в Україні. Затриманий працював заступником голови ГУР МОУ з 2008 до 2010. Пізніше працював на різних посадах державної служби цього відомства, а також у лавах керівного складу Державного космічного агентства України. Під час затримання він намагався застрелити представників Служби безпеки. Наразі затриманому обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Україна та росія готуються до початку надзвичайно активної фази на півдні. Про це повідомляє начальниця об'єднаного координаційного пресцентру сил оборони півдня Наталія Гуменюк. "Загрози та попередження про настання надзвичайно активної стадії війни мають місце, ми повинні це розуміти, що такі дії не виключаються. Але ми не повинні панікувати. З різних джерел чуємо різні сакральні дати, і всі говорять про те, що необхідно евакуювати мирне населення. Ми це підтримуємо та закликаємо допомогти нашим військовим", — заявила вона.

Кабмін подав на розгляд Ради законодавчі ініціативи Мінреінтеграції, які мають встановити, що є, а що не є колабораціонізмом на окупованих територіях. Так, Мінреінтеграції пропонує не вважати злочином:

  • доставку пенсій;
  • медобслуговування;
  • послуги ЖКГ;
  • роботу банків;
  • сільське господарство;
  • цивільний захист;
  • заходи щодо забезпечення прав та свобод українців.

Гуманітарні місії

СБУ запустила онлайн-сервіс із пошуку військовополонених і зниклих безвісти.  Повідомити про обставини зникнення людини можна через онлайн-форму.  Надіслані дані конфіденційні, запевняють у спецслужбі.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

Уряд Албанії надав Україні грант на €1 мільйон. Кошти підуть на фінансування пріоритетних видатків держбюджету, — повідомив міністр фінансів Сергій Марченко.

До Британії для підготовки воїнів ЗСУ прямують канадські інструктори. До 225 військових інструкторів навчатимуть новобранців з України тактики патрулювання, першої допомоги та поводженню зі зброєю, — повідомила міністерка оборони Канади Аніта Ананд.

НАТО працює з оборонними компаніями, щоб збільшити постачання зброї Україні, — таку заяву зробив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в інтерв'ю Reuters. "Ми надаємо велику підтримку, але нам потрібно зробити ще більше й бути готовими до довгострокових заходів. Тому ми зараз тісно співпрацюємо з оборонною промисловістю, щоб виробляти більше та постачати більше різних типів боєприпасів, зброї та можливостей", — сказав він.

Японія анонсувала черговий пакет допомоги Україні, до якого увійдуть безпілотники та фургони, — повідомило Міноборони країни. Раніше Японія вже передавала нам бронежилети, каски, захисні маски, костюми хімзахисту, дрони та інше.

Канада виділила $6 млн на підвищення ядерної безпеки в Україні.

Новини від партнерів

Усі нації мають погодити перемир'я щонайменше на п'ять років, це допоможе "боротися із кризою", — вважає президент Мексики Андрес Мануель Лопес Обрадор. Він уточнив, що це особливо стосується бойових дій між росією та Україною. Він заявив, що можна було б попросити США, росію, Китай прийняти його пропозицію, а також подати її до ООН. "Жоден уряд у світі не може і не повинен діяти безвідповідально", — сказав він.

Пані посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс відреагувала на доповідь міжнародної правозахисної організації Amnesty International про те, що українська армія нібито наражає на небезпеку цивільне населення країни."Єдине, що загрожує  мирним жителям України, — це російські ракети, зброя та мародерство російських військ. Крапка. Якби росія припинила вторгнення в Україну, небезпеки не було б", — наголосила дипломатка.

Російські окупаційні війська в липні змогли взяти під контроль ще 0,02% території України, — повідомив міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт. У Міноборони рф після "паузи" анонсували масштабний наступ. "Після закінчення "оперативної паузи" в липні російським військам вдалося встановити контроль ще над 0,02% території України. Це неприйнятно, звичайно, але навряд чи цей результат можна назвати вражаючим", — зазначив він.

Половина країн G20 не поділяє прагнення США ізолювати росію. За даними Bloomberg, усередині "двадцятки" стався розкол між США та їхніми союзниками та іншими державами, які через економічні побоювання, історичні зв'язки з москвою та недовіру до колоніальних держав не хочуть нових санкцій проти рф. Така позиція членів G20 унеможливлює ініціативу США щодо обмеження світових цін на нафту з рф.

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган сьогодні в Сочі, де в нього відбуваються переговори з путіним. Про приліт турецького лідера повідомив ростелеканал ТРТ.

Болгарія зупиняє видачу росіянам туристичних віз, а також віз для власників нерухомості. Про це заявляють росЗМІ із посиланням на дипломатів. Причиною називають оголошення 5 серпня персонами нон-грата 14 співробітників диппредставництва та консульських установ Болгарії в росії.

А от Латвія діє більш радикально. Країна припинила видачу будь-яких віз росіянам. Дозвіл на в'їзд громадяни рф можуть отримати тільки у випадку поїздки на похорон близького родича.

Китай закликав усі країни укласти спільний договір про незастосування ядерної зброї першими. Що, і з москвою, яка не дотримується ніяких договорів, теж?

Що там на росії?

На початку повномасштабного вторгнення та паніки на російському ринку міністр фінансів рф закликав купувати золото, назвавши його гарною альтернативою доларам. Проте в березні ціна на золото доходила до 7264 рублів за грам, а тепер ті, хто купив, можуть продати лише за 3201 рубль за грам. Вкладники одного тільки Ощадбанку втратили більше двох мільярдів рублів, повіривши російському уряду. 

Статистика тоталітарної росії:

  • Через військову цензуру заблоковано 5 500 сайтів. 
  • 23 видання припинили роботу. 
  • Майже 16 400 людей затримано за антивоєнні акції. 
  • Порушено 3 303 справ за "дискредитацію армії".

Макрон, схоже, добалакався телефоном: "Франція — недружня росії країна", — заявив пєсков.

А що чутно про російських посіпак?

Карма в дії. КАМАЗ, який перевозив крадене в Україні зерно, протаранив близько двох десятків автомобілів. Наразі відомо, що 1 особа загинула, ще 19 поранено.

У Білорусі визнали екстремістськими стікери в Telegram із карикатурами на Лукашенка. Це перший відомий випадок, коли білоруська влада віднесла до екстремістських матеріалів стікери у месенджері.

А в Донецьку спалахнула будівля вокзалу. "Влада" міста стверджує, що причиною став обстріл ЗСУ. Як заявили в штабі територіальної оборони самопроголошеної "днр", також внаслідок обстрілу було поранено жінку на вулиці Савченко.

Російський брехунець 

росія почала новий етап спеціальних інформаційних операцій проти України. Його мета — посіяти панічні настрої серед населення. В інформаційному просторі України масово розповсюджуються фейки. Використовуючи, зокрема, теракт в Оленівці, ворог знаходить приводи для постійного інформаційного терору та залякування. Він має завдання дестабілізувати та деморалізувати українське суспільство. 

Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими закликає дотримуватися інформаційної гігієни. Україна робить усе можливе для повернення полонених, їхнього обміну, а також розшуку осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Санкціями по агресору!

Ембарго ЄС на закупівлі російського вугілля набуде чинності 10 серпня, всі країни Євросоюзу повинні його дотримуватися, попри енергетичну кризу, — ще раз нагадала Єврокомісія.

А Латвія з 1 серпня призупинила угоди з росією про економічне, науково-технічне, гуманітарне та культурне  співробітництво, а також угоди, які спрощували перетин кордонів.

Поки одні тиснуть росію санкціями, інші, можливо, не проти допомогти  країні-агресорці їх уникнути. Російська влада звернулася до Туреччини за допомогою в обході санкцій, — пише The Washington Post. У статті стверджується, що напередодні переговорів президентів рф та Туреччини в Сочі українська розвідка перехопила відповідну пропозицію російської влади. Згідно з перехопленням, рф закликає Туреччину дозволити купувати частки в турецьких нафтопереробних заводах, нафтових терміналах та резервуарах. Це рішення, зазначає The Washington Post, може допомогти приховати походження нафти та обійти санкції, зокрема нафтове ембарго Євросоюзу. росія також просить відкрити у державних турецьких банках рахунки найбільших фінансових структур рф і навіть дозволити російським промисловим виробникам працювати всередині вільних економічних зон Туреччини. Газета відзначає, що зараз немає жодних ознак того, що Туреччина погодиться на пропозицію росії, оскільки така підтримка загрожує накладенням вторинних санкцій на турецькі банки й компанії.

А поки що путін та Ердоган домовилися, незважаючи на "поточні регіональні та глобальні виклики", розвивати двосторонні відносини. Було досягнуто домовленості нарощувати обсяги торгівлі між двома країнами та йти назустріч очікуванням обох країн у питаннях енергетики. Зокрема йдеться про початок часткової оплати в рублях постачання російського газу.

Життя з урахуванням бойових дій

У шкільній програмі з іноземної літератури залишаться твори російських письменників, творчість та життя яких були тісно пов'язані з Україною. В українських школах продовжать викладати творчість Володимира Короленка, Михайла Булгакова, Анатолія Кузнецова, Іллі Ільфа та Євгена Петрова. А замість інших російських письменників у програму включать більше європейських, американських та азійських представників літературних жанрів.

Українська воєнна драма "Мати Апостолів" отримала головну нагороду на міжнародному кінофестивалі Asia Film Art у Гонконзі. Стрічка "Мати Апостолів" присвячена матерям, сини яких пішли боронити Україну у 2014 році. З дня прем'єри у 2020 році фільм отримав вже понад 20 нагород.

Кабмін сьогодні затвердив Указ президента про конфіскацію російського майна й активів в Україні. Під конфіскацію потрапили 903 об'єкти, які належать саме країні-агресорці.

УЄФА оштрафував турецький футбольний клуб "Фенербахче" на 50 тисяч євро й частково закрив стадіон (з випробувальним терміном) за поведінку фанатів, які скандували "Володимир путін" під час недавнього матчу з київським "Динамо".

Київ і область

163 день війни

У селі Ташань на Київщині місцевий коваль Юрій Савугін перекував уламок ворожого "Іскандера", що навесні збили ЗСУ, на скульптуру козака. "Мені привезли шматок того страхіття. І кувати його було важко, бо корпус ракети зроблений з надміцного сплаву, який майже не піддається обробці. Проте впорався: як українські вояки збили того монстра, то так і я перекував російську ракету на такого мирного хлопа!" — розповів майстер. 

У "Київ цифровий" підрахували кількість повітряних тривог у столиці. За час воєнного стану в Києві пролунало 476 тривог. Тривалість повітряної тривоги в столиці сягнула 510 годин 49 хвилин.

На Київщині знайшли тіло чоловіка, який загинув під час окупації. Про це повідомив очільник поліції Київської області Андрій Нєбитов. Поблизу села Березівка в технічному колодязі робітник дорожньої служби виявив загиблого. Зараз його особу встановлюють правоохоронці.

Герб СРСР на Батьківщині-Матері замінять на Тризуб не раніше 2023 року, — повідомив міністр культури Олександр Ткаченко. За його словами, технічне обстеження монумента розпочнеться найближчим часом. "Тільки після цього зможемо розпочати роботу з демонтажу та встановлення.  Паралельно мають бути вирішені питання із законодавчою сферою, також потрібно вирішити питання авторського нагляду", — зазначив Ткаченко.

Жителі села Демидів Київської області, затопленого 26 лютого внаслідок підриву греблі через наступ росіян, отримають компенсацію — 20 тисяч на кожне домогосподарство. Про це повідомив голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба. Також він повідомляє, що наразі необхідні ремонтні роботи на шлюзі завершено. Насосна станція почала відкачування води. Її рівень уже знизився на 70 сантиметрів, бо вода відступає від приватних домогосподарств.

Донеччина і Луганщина

Чотири атаки ЗС рф завершилися їхнім відступом на колишні позиції, — повідомляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Ворог обстрілює населені пункти та укріплення наших військових, намагаючись наблизитись до Бахмута. По кілька разів на добу в цих районах працює ворожа авіація. Вчора нею здійснено 4 авіаудари. За словами Гайдая, армія рф намагається створити сприятливі умови для наступу на міста Донецької області.

Сім мирних жителів загинули минулої доби на Донеччині внаслідок дій російських військ. Про це повідомив голова обласної адміністрації Павло Кириленко. Ще дев'ятьох людей було поранено.

У Маріуполі рівень смертності зріс у 5 разів, — повідомляє Маріупольська міська рада. Зафіксовано різкий стрибок інфекційних хвороб через антисанітарію, відсутність води та належної медичної допомоги. За тиждень у місті помирає понад 30 людей —  більше ніж у півмільйонному Маріуполі до повномасштабного вторгнення росії.  Також у місті зберігається небезпека розповсюдження холери.

Українські військові зупинили наступ російських військових у напрямках Мар'їнки та Лозового, — повідомив Генштаб Збройних Сил України.

Харківщина

163 день війни

Вночі російські війська обстріляли в Харкові великий квадрат Павлова Поля, — повідомляє мер міста Ігор Терехов. Постраждали житлові будинки, навчальні заклади, рятувальники знаходять боєголовки, що не розірвалися. У багатьох квартирах вибито вікна. Є інформація про осколкові прильоти до квартир городян. Павлове Поле — район, де немає жодної військової інфраструктури. Це черговий акт знищення харків'ян та їх залякування.

За даними голови ХОДА Олега Синєгубова, 3 постраждалих госпіталізовані до медичного закладу: 2 чоловіки та 1 жінка. Поранені потребують оперативних втручань.

Російські окупанти вдарили трьома ракетами по відкритій території приватного будинку в Чугуєві: поранених, на щастя, немає.

ЗСУ звільнили село Дмитрівка, що в Ізюмському районі на Харківщині. Українські воїни ліквідували багато техніки та піхоти росіян. Про це повідомив голова Харківської ОВА Олег Синєгубов. Наразі ЗСУ займають вигідні рубежі та укріпили власні позиції. 

росіянам доведеться відступити від Ізюма, якщо Україна зможе посилити наступ на місто й одночасно переходити в контрнаступ на Херсонському напрямку, — говорять в Інституті вивчення війни.

У Харкові повідомили про підозру в держзраді 37-річному чоловіку, який протягом трьох місяців збирав інформацію про ЗСУ та інфраструктуру міста для рф.

Дніпропетровщина 

Російська армія накрила вогнем два райони — Нікопольський та Криворізький. Били з різної зброї, — повідомив голова Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

163 день війни

По Нікополю ворог двічі влучив із "Градів". До міста прилетіло 40 реактивних снарядів. Пошкоджено до 10 приватних будинків та господарських будівель. Сталося загоряння на місцевому підприємстві.

На Мирівську громаду ворог спрямував ракету X-59. Є руйнування житла. Виведено з ладу газопровід.

По Криворізькому району вдарили з "Ураганів" та ствольної артилерії. У ворожий вогонь потрапили Карпівська та Зеленодольська громади. Усюди обійшлося без постраждалих.

Музей історії Дніпра отримав грант на проведення культурних заходів для дніпрян та переселенців. З наступного тижня розпочнуть проєкт "Музейна терапевтична платформа "Точка сходу". Проведуть 18 безплатних майстер-класів, екскурсій, перформансів тощо.

Запоріжжя

Російська армія фактично щодня обстрілює мирні населені пункти підконтрольної Україні частини Запорізької області. Сьогодні вночі під час повітряної тривоги зафіксовано прихід кількох ракет поряд з обласним центром, — повідомив голова Запорізької ОВА Старух.

Щодо нічних прильотів подробиці поки такі: окупанти здійснили обстріл одного з об'єктів інфраструктури в передмісті Запоріжжя. У результаті ворожої атаки було пошкоджено виробниче обладнання. На щастя, постраждалих немає, —  повідомляє Анатолій Куртєв.

В окупованому Мелітополі загарбники зазіхають на землю. Окупанти висунули нові вимоги щодо володіння земельними паями в Мелітополі. Про це інформує ГРУ. Мешканців Мелітополя та його околиць росіяни змушують переукладати дійсні договори оренди на земельні паї відповідно до російського законодавства. Тих, хто не пройде відповідну процедуру, погрожують позбавити права власності на володіння земельними паями. Така сама ситуація — на Херсонщині.

Тим часом у захопленому росіянами Мелітополі гуманітарна катастрофа, — б'є на сполох Федоров. Близько 80% мелітопольців не мають роботи. Ціни на ліки та продукти завищені в 3-4 рази: "В окупованому місті немає газопостачання, опалювальний сезон у Мелітополі восени не розпочнеться", — наголосив мер міста.

Надійшла інформація до ЗМІ про можливу провокацію в Енергодарі з боку армії рф, яка збирається спровокувати техногенну та екологічну катастрофу, обстрілюючи саму себе. Місцеві жителі повідомляють про вибухи. Станом на 14:50 росіяни розпочали артобстріл Запорізької АЕС в Енергодарі зі ствольної та реактивної артилерії з метою виправдання підключення АЕС до російської електромережі. Українських працівників станції не випускають із території. На території станції росіяни пересуваються в протигазах та костюмах хімзахисту. Співробітники, яких росіяни завезли (імовірно, це співробітники Росатому) терміново евакуюються.

17:00 — зі сторони Запорізької  АЕС в напрямку житлових кварталів Енергодара відбуваються обстріли. Чути вибухи. Різниця між вильотом та прильотом становить всього близько 3 секунд. Про це повідомляє міський голова Енергодара Дмитро Орлов. В більшості мікрорайонів міста зникло світло. Також немає водозабезпечення, здебільшого припинив працювати інтернет.

Про чергову провокацію загарбників також повідомили в Енергоатомі: "Зафіксовано три "прильоти" біля промислового майданчика ЗАЕС. Ворог влучив у високовольтну лінію зв'язку 330 кВ ВРП автотрансформатора. Викидів та скидів радіоактивних речовин не фіксуємо.

При цьому росія цинічно звинувачує ЗСУ в обстрілі АЕС! І вимагає від МАГАТЕ втрутитися.

19:20 — рашисти вдруге за день обстріляли Запорізьку АЕС, — повідомив Енергоатом. Окупанти серйозно пошкодили азотно-кисневу станцію та об'єднаний допоміжний корпус. Є ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин.  Висока пожежна небезпека. росія — країна-терорист.

Повідомляється, що поблизу міста Токмак, Запорізької області горить та детонує склад БК орків. Чекаємо на офіційне підтвердження.

Херсонщина

Херсонський колаборант сальдо ліг у лікарню та призначив в.о. замість себе Сергія єлісєєва (так званого "голову уряду Херсонської області"). Для довідки: єлісєєв — колишній співробітник ФСБ.

Гауляйтера Херсонської області Володимира сальдо госпіталізовано, його ввели до медикаментозної коми, — пишуть росЗМІ. Вчора зрадника переправили з Херсонської області до клініки в окупованому Криму. "Сьогодні стан сальдо погіршився, його підключили до апарату ШВЛ і ввели в кому. Потім було проведено консиліум за участю московських і кримських лікарів. За його результатами було прийнято рішення терміново госпіталізувати чиновника до лікарні в Москві", — йдеться у повідомленні. Лікарі підозрюють, що сальдо могли отруїти. Його стан оцінюється як украй тяжкий. Ой, як шкода.  Насправді — ні.

На Херсонщині окупаційна "влада" не змогла знайти добровольців для формування виборчих комісій для проведення псевдореферендуму. Тому створила в Херсоні комісію із сімох осіб, замість 15-тьох, повідомляє Інститут вивчення війни (ISW). На попередніх виборах у Херсонській області діяли 10 000 комісій, тоді як російські окупанти планують сформувати лише 1 500. 

Ноу-хау росіян з ремонту Антонівського мосту не працює. У Херсонській ОВА заявили, що міст залишається непроїзним. Російські окупанти покликали на ремонт "фахівців", які будували Керченський міст. Пошкоджені місця Антонівського мосту просто накрили плитами. "Поруч налагодили поромну переправу, але там невелика кількість автомобілів та техніки переправляється", — зазначив в.о. голови Херсонської ОВА Бутрій.

Жителям Кочубеївської громади на Херсонщині рекомендовано покинути території громади принаймні на тиждень. Якщо це неможливо — слід підготуватися до критичних умов.

На Херсонщині окупанти викрали голову Зеленопідської територіальної громади Олену Пелешок. Про це повідомив журналіст Олег Батурін.

Українські військові знищили БК рашистів у Бериславі!

Миколаївщина 

Вночі та вранці під обстріл потрапив Корабельний район Миколаєва. Попередньо відомо про влучення у приватний будинок та пошкодження будинків навколо. Крім того, сталася пожежа на відкритій території внаслідок влучення боєприпасів та їхніх уламків, — повідомив губернатор Віталій Кім.

За попередньою інформацією Військової комендатури, вночі Корабельний район розстрілювали касетними боєприпасами з РСЗВ, зранку — ствольною далекобійною артилерією "Піон".

Удень Миколаїв знову обстріляли війська рф. 10 поранених. Є загиблі, — повідомив Віталій Кім.

17:20 — кількість поранених внаслідок обстрілу Миколаєва зросла до 20, — повідомила голова Миколаївської облради Ганна Замазєєва.

У Миколаєві на вихідні впроваджують комендантську годину. Вона триватиме з 23:00 5 серпня до 05:00 8 серпня. Голова ОДА Віталій Кім просить підготуватися до цього заздалегідь та провести суботу та неділю вдома.

Одещина

Сьогодні вийшли два судна з порту "Чорноморськ", а також одне — з Одеського порту. На борту трьох балкерів NAVI STAR, ROJEN та POLARNET сукупно знаходиться понад 50 тисяч тонн української кукурудзи. 

Руйнування в Сергіївці на Одещині

У Сергіївці на Одещині починають відновлювати будинки після ракетного удару. Поки що одна з будівельних компаній безплатно погодилася відновити вікна в будинку на Чорноморській, 15. Також Сергіївська селищна рада оголосила тендер на скління вікон та балконів у 14-поверхівці на вулиці Чорноморській, 1. За словами селищного голови, будинок розташований за 25-30 метрів від епіцентру ракетного удару. Там ударною хвилею зруйнувало парапет, вікна та перегородки, що виходили у бік будинку, у який влучила російська ракета.

Вчора Одещина першою в Україні завершила збирання ранніх зернових культур. 2022 року зібрано 2,5 млн тонн урожаю.

За даними Генштабу, окупанти завдали ракетного удару по інфраструктурному об'єкту в районі населеного пункту Миколаївка Одеської області. Коментарів від Одеської ОВА щодо цього обстрілу поки немає.

Захід України

163 день війни

В Івано-Франківську, на вулиці Залізничній, на честь захисників Маріуполя з'явилося графіті.

Вивезений з Краматорська Центр сучасної онкології почав роботу в Стрию. За словами директора Стрийської центральної районної лікарні Олексія Ігнатова, з Краматорська до Стрия переїхало 80 працівників онкоцентру, які готові надавати допомогу онкологічним хворим міста, району, переселенцям тощо. 

А в Ужгороді покажуть життя Закарпаття під час війни. 6 серпня, о 12:00 біля Закарпатського обласного художнього музею відбудеться відкриття фотовиставки "Закарпаття і війна. Фотохроніки". 50 робіт закарпатських фоторепортерів, які з перших днів війни фіксували події в області, буде розміщено на кам'яній стіні.

2
651

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: