fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:41 29 Лип 2022

Хроніка подій: 156 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 29 липня і вже 156 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

156 день війни

Сьогодні воїни Сил спецоперацій зустрічають власне свято у бойових умовах. Загарбники ніколи не побачать облич спецпризначенців ССО, але відчують на собі всю їхню силу та лють! Герої, вітаємо із Днем Сил спецоперацій і дякуємо за вашу невтомну працю з очищення України від окупантів!

Україна вдарить по Кримському мосту, як тільки будуть "необхідність, можливість і завдання". Про це заявив секретар РНБО Олексій Данілов. "У разі потреби це рішення ухвалять військові. Щодо Кримського мосту чи іншої інфраструктури, повірте, все перебуває під пильним контролем. Як тільки буде необхідність, можливість та завдання — все буде зроблено, і не лише щодо цього об'єкту", — сказав він.

156 день війни

У Херсонській області знищено один із важливих логістичних вузлів окупанта — залізничний вокзал у Брилівці, — розпочинає день з хорошої новини Сергій Хлань. "Росіяни якраз притягнули туди техніку і боєкомплекти — все згоріло. Дещо навіть не встигли розвантажити. Люди повідомляють про гучні вибухи та детонацію. Ймовірно, є потрапляння і в нафтобазу". Багато виведених зі строю окупантів.

Перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський повідомив, що ЗСУ сьогодні вночі дуже добре "попрацювали" по окупантах на Херсонщині: в районі Нової Каховки — 2 цілі, і по одній цілі — в Чорнобаївці, Олешках та Брилівці. У Брилівці вийшло особливо круто. Постраждалих серед мирних жителів немає. 

Головне з ранкового зведення Генштабу:

  • На південь від Бахмута українські сили відбили атаки на Вершину (де в супротивника вчора був частковий успіх) та на Семигір'ї. При цьому за Новолуганське бої продовжуються.
  • Триває штурм позицій ЗСУ в районі Соледара.
  • Противник вів наступ на Авдіївку, Піски, Дослідне, Красногорівку та Велику Новосілку. Усі, крім останнього населеного пункту — в районі Донецька.

За даними Генштабу, атаки відбиті

Що говорить Інститут вивчення війни:

  • росіяни намагаються зберегти взятий темп навколо Бахмута, знизивши інтенсивність атак на Сіверськ. Можливість захоплення Бахмута експерти називають малоймовірною.
  • рф активізує наступальні операції навколо Авдіївки, щоб зменшити удари українських військ по Донецьку та його околицях.
  • Є тенденції до підготовки наступу до Харкова.
  • росіяни, ймовірно, зазнали територіальних втрат у Херсонській області.

156 день війни

Старший радник конгресу США відреагував на відео, як солдат рф каструє українського військового. "Кастрація, вбивство, зґвалтування, вбивство дітей, зрівняння міст. Безмежне зло. ATACMS для України! І сучасні бойові танки! Віддайте їм все. Все, що їм потрібно, щоб покласти край цьому злочину проти людства".

Україна прагне створити окремий трибунал для вищого політичного і військового керівництва росії, — повідомив посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ Антон Кориневич. "Минулого тижня Україна оголосила про підготовку створення міжнародного трибуналу, який розглядатиме злочин агресії росії проти нашої країни. Мета притягти до відповідальності вище політичне та військове керівництво рф".

"Ми готові до експорту українського зерна. Чекаємо сигналів від наших партнерів щодо початку транспортування. Для нас важливо залишатися гарантом світової харчової безпеки. Поки хтось, блокуючи Чорне море, забирає життя в інших держав, ми даємо їм змогу вижити", — сказав Володимир Зеленський сьогодні в Одесі під час особистої інспекції відвантаження зерна. Але ми всі знаємо ім'я цього "хтось" — це росія!

Більше, ніж фото, — звичайний український тракторист побачив російський бронетранспортер та притяг його до ЗСУ.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

Вчора Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем'єром Нідерландів Марком Рютте. У цій розмові Рютте заявив, що його країна не припинить постачання військової допомоги Україні цього літа. При цьому Міністерство оборони Нідерландів заявило, що країна наблизилася до межі своїх можливостей з надання військової підтримки.

Посли G7 теж приїхали в Одесу: "Мої колеги-посли G7 і я перебуваємо в Одесі разом з Туреччиною, щоб наголосити на важливості угоди за посередництва ООН, що дозволяє вивозити продовольство з України. Росія має поважати угоду", — написала пані посол Британії в Україні Мелінда Сіммонс у своєму Twitter.

Північна Македонія вирішила передати Україні танки Т-72. У Міноборони країни зазначають, що ці танки "третього покоління" з батальйону, який незабаром уже буде розформований. Скільки саме танків подарувала Північна Македонія — поки не вказується.

Німеччина передасть Україні 16 спеціальних танкових мостоукладачів. Їх можна використовувати для подолання водойм або перешкод у бою. Мостоукладачі Biber витримують навантаження до 55 тонн і розгортаються за 2-3 хвилини.

Новини від партнерів

США перекинули в Польщу шість винищувачів-бомбардувальників п'ятого покоління. Це зробили, аби "зміцнити щит союзників НАТО". До Європи планують відправити ще шість таких. Їх можуть розмістити на грецькому острові Крит.

Україна виявила у порту Лівану судно з краденим українським зерном — українські дипломати звернулися до влади Лівану з проханням вжити заходів.

Жозеп Боррель вважає, що ЄС у майбутньому припинить закуповувати російський газ. За словами верховного представника Євросоюзу, москві відомо про ці плани.

Міністерка закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс пообіцяла продовжити політику Бориса Джонсона й бути "найбільшим другом" України, якщо вона стане прем'єр-міністеркою країни.

росія платитиме за війну в Україні протягом поколінь, — запевнив Джим Ріш, сенатор США.

Голова Управління оборонної промисловості Туреччини Ісмаїл Демір відповів відмовою на пропозицію рф розмістити в них фабрику з виробництва ударних БПЛА.

Латвія на кордоні просить росіян підписати документ про засудження війни в Україні. Вже 62 іноземцям було відмовлено у в'їзді до Латвії. Серед них 41 росіянин, 14 білорусів і сім громадян інших країн. Також для таких осіб анулюють візу для поїздок до Шенгенської зони.

Що там на росії?

Губернатор Брянської області Богомаз повідомив про обстріл з боку України населеного пункту Сачковичі у Климівському районі. Очевидці повідомляють, що снаряди розривалися на території військової частини в селі Климове.

А фсб продовжує вигадувати нові "страшні історії". Нібито в Липецьку запобігли теракту диверсантів "Правого сектора", які діють під патронажем СБУ, затримано трьох осіб, — повідомило фсб.

Російський кривавий брехунець

На росії повідомляють, що, мовляв, це Україна обстріляла в'язницю в Оленівці, де утримували наших військовополонених. Зокрема, азовців. Заявили про 40 загиблих, 75 поранених. Ватажок "днр" пушилін потім додав – вже 53 загиблих. 

Офіційна заява Генштабу ЗСУ: "Збройні Сили України в повному обсязі неухильно дотримуються принципів та виконують норми міжнародного гуманітарного права, ніколи не вели та не ведуть обстріл цивільної інфраструктури, тим більше місць, де ймовірно утримують військовополонених побратимів". Росіяни здійснили прицільний навмисний артилерійський обстріл виправної установи в населеному пункті Оленівка, де утримувалися в тому числі і українські полонені. Російські окупанти переслідували свої злочинні цілі — звинуватити Україну у скоєнні "воєнних злочинів", а також приховати тортури над полоненими і розстріли, які здійснили там за наказами окупаційної адміністрації та командування зс рф на тимчасово окупованій території Донецької області.

Перший командир "Азову" Білецький заявив, що російське командування свідомо вбило частину полонених азовців. Їх нещодавно перевели в окрему будівлю. Від імені Азовських підрозділів оголошено полювання на кожного причетного до масового вбивства. Понесе відповідальність кожен.

Патронатна служба "Азову" повідомила, що з'ясовує імена загиблих і постраждалих внаслідок удару по колонії в Оленівці, де перебували полонені полку. Також на місце виїхав Міжнародний Комітет Червоного Хреста.

Російські окупанти зараз масово повідомляють, що нібито ЗСУ з М142 HIMARS завдали удару по колонії у тимчасово окупованій Оленівці, де утримувалися полонені українські військові, у тому числі зі складу полку "АЗОВ". російські окупанти намагаються приховати тортури та вбивства полонених. Але — кожен постріл М142 HIMARS чітко фіксується, від часу пуску, до локації влучання. Такими звинуваченнями окупанти лише говорять правду про себе. 

Дмитро Кулеба закликав визнати росію державою-терористом після обстрілу колонії з українськими полоненими: "Росіяни вчинили ще один жахливий воєнний злочин, обстрілявши виправну установу в окупованій Оленівці, де вони тримали українських військовополонених. Закликаю всіх партнерів жорстко засудити це брутальне порушення міжнародного гуманітарного права і визнати рф державою-терористом".

ООН стурбована обстрілом СІЗО в Оленівці, але не може коментувати ситуацію, оскільки не має інформації з перших рук. Про це заявив офіс генерального секретаря організації Антоніу Гутерріша.

А що чутно про російських посіпак?

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан спробував виправдатися за свою заяву про "змішування рас". "Іноді я висловлююся двозначно. Це цивілізована позиція, ми пишаємося тим, чого Угорщина досягла в боротьбі з расизмом. Справа не в расизмі, річ у культурних відмінностях", — сказав Орбан. 

Насправді справа у "двозначності" самого Орбана: стало відомо, що Угорщина планує влітку укласти угоду із закупівлі додатково 700 млн куб. м російського газу. Про це повідомив сам прем'єр.

Аргентина, Бразилія та Мексика відмовилися приєднатися до позиції американських країн щодо засудження конфлікту в Україні, — це випливає з декларації, ухваленої за підсумками 15-ї Конференції міністрів оборони Америки.

ЗСУ за допомогою HIMARS знищили "селітру" російських окупантів в Іловайську. За свідченнями очевидців, вибухи були такої сили, що в найближчих будинках повибивало шибки. На вулицях лежать снаряди, що розлетілися.

Санкціями пр агресору!

Шведський виробник камер відеоспостереження Axis Communications йде з росії. Компанія звільнить усіх працівників.

Життя з урахуванням бойових дій

Кабмін подав до Верховної Ради законопроєкт щодо умов набуття громадянства України. Основні пропозиції по закону "Про громадянство України": порядок іспитів з основ Конституції та необхідний рівень володіння українською. У підстави про втрату громадянство додали: неприпинення іноземного громадянства та нескладання іспитів у відповідні строки.

Зеленський проанонсував створення Коледжу Європи в Україні. Це заклад післядипломної освіти, який готуватиме фахівців для роботи в інституціях ЄС.

Війна забирає найкращих. На фронті загинув поет, музикант і блогер Гліб Бабіч, який пішов у ЗСУ добровольцем.

Герб Маріуполя з Lego — у "Книзі рекордів України". Його зібрали з 114700 деталей. Це 310 см у ширину, 350 см у висоту, 266 кілограмів. Ініціатива "ЯМаріуполь" об'єднала за збиранням герба не тільки маріупольців, а й усіх небайдужих. Кожен міг долучитися та внести свій "пазл" у спільну роботу. Рекорд встановили до Дня Державності України. Міський голова Маріуполя Вадим Бойченко зазначив, що цей рекорд має символічне значення, аби привернути увагу до трагедії міста та його жителів. Для цього використовують усі можливі ресурси, в тому числі й мистецтво.

Держава планує запустити в "Дії" пільгову іпотеку під 0% для військових та ветеранів війни. Про це заявила перша заступниця голови правління банку "Глобус" Олена Дмитрієва під час дискусійної панелі КБУ "Аналітика українського ринку нерухомості в умовах війни". 

Верховна Рада заборонила підвищувати тарифи на "комуналку". Мораторій на збільшення тарифів на газ, опалення й гарячу воду підтримали 260 народних обранців. Заборона діятиме протягом воєнного стану та пів року після його завершення.

Близьких родичів загиблих на війні з росією не призиватимуть під час мобілізації. Відповідний закон сьогодні ухвалила Верховна Рада.Також відстрочку дадуть науковцям.

З Києва до Варшави та з Хелма до Києва скоро можна буде дістатися швидше. Укрзалізниця прискорює два міжнародні поїзди та змінює час їх відправлення. Крім того, до надпопулярного варшавського потягу додають ще кілька вагонів.

Державне підприємство "Антонов" присвоїть 10 своїм літакам імена Міст-героїв України. 7 нині найбільших українських повітряних суден Ан-124 "Руслан" назвуть на честь Ірпеня, Бучі, Маріуполя, Миколаєва, Харкова, Охтирки і Херсона.

Штраф за "євробляхи" пропонують знизити з 170 000 до 8 500 грн, якщо автівку передають на потреби ЗСУ. Цей варіант пропонують встановити на постійній основі (не тільки на період дії воєнного стану).

НБУ заборонив обмінникам (крім банківських) демонструвати курс на вуличних табло. "Логічно" — якщо курс гривні, що катастрофічно падає, перехожим не видно, то не буде й паніки…

Державний Ощадбанк першим серед найбільших банків відновлює іпотечне кредитування.

Київ і область

квіткове панно

У Києві створили квіткове панно на честь окремого загону спецпризначення "Азов".

На Київщині проклали тимчасові переправи замість мостів, які розбили окупанти. Рух відновлено в тих місцях, де були пошкоджені мости під час бойових дій. Ще на трьох напрямках тривають роботи, — повідомив голова Київської ОВА Олексій Кулеба. Усього в Київській області через бойові дії пошкоджено 48 штучних споруд. По 24 — на автодорогах державного та місцевого значень.

СБУ ідентифікувала ще 4 військових рф, які чинили звірства на тимчасово окупованій Київщині.

Чернігівщина

Сьогодні зранку та вчора ввечері — два обстріли прикордоння в Новгород-Сіверському районі.

54 родини з Ягідного отримали нові дахи, вікна та вхідні двері у власних будинках. Житло було зруйноване через бойові дії на території Іванівської громади. Для того, щоб відновити будинки на вулиці Дружби, волонтерам з добровольчого будівельного батальйону "Добробат" знадобилося півтора місяці.

Донеччина і Луганщина

156 день війни

Слов'янськ із ранку під обстрілом росіян. Пошкоджено багатоповерхівки в центрі, а також будинки в приватному секторі мікрорайону Північний. Одна людина поранена. На цю мить місто частково знеструмлено, —  заявив мер міста Вадим Лях.

У Донецькій області з "Ураганів" обстріляний Бахмут, також по місту завдано авіаудару, — повідомив голова Донецької ОДА Павло Кириленко. У місті загинули 4 особи, поранені п'ятеро, пошкоджено дитячий садок, 7 багатоповерхівок та 27 приватних будинків.

Також вночі армія рф обстріляла Покровськ, влучили по території залізничного вокзалу —  поранено п'ятеро людей. Пошкоджено житловий будинок та житлове приміщення.

З Покровська сьогодні скасували евакуаційний потяг. Причина — пошкодження колії після обстрілів, — повідомив мер Руслан Требушкін. Це єдиний евакуаційний поїзд з Донбасу.

На Луганщині ситуація залишається критичною. А в Сєвєродонецьку, Рубіжному та Лисичанську намагаються показово організувати видачу пенсій.

Маріуполь — місто незламних людей! У місті, де все українське заборонено, дівчина не побоялася вийти у футболці з написом "Ukraine". Це маріупольський спротив! Бо Маріуполь — це Україна! Фото: Маріупольська міська рада.

Ракетний удар по житловому кварталу — таким видався ранок у Краматорську. Наразі відомо про 1 загиблу людину та 5 поранених. Два приватні будинки знищено вщент, ще 21 — пошкоджено. Ці цифри ще можуть змінитися. Зараз залишатися на Донеччині — небезпечно! Евакуюйтеся! Це — відповідальний вчинок! — закликає Павло Кириленко, Донецька ОДА.

ЗСУ повідомили про звільнення населеного пункту на Донецькому напрямку. Участь у визволенні взяли 53-а бригада ім. князя Володимира Мономаха разом із бійцями з 24-го окремого штурмового батальйону "Айдар".

Оперативна обстановка від ГШ ЗСУ. Коротко:

  • На Слов'янському напрямку в районі Щурівки наші воїни виявили та знешкодили розвідувальну групу окупантів.
  • На Краматорському напрямку  виявлено розвідгрупу окупантів, завдано вогневого ураження, група відійшла.
  • На Бахмутському напрямку окупанти знову намагалися штурмувати в районах Соледара, Вершини і Семигір'я. І знову безуспішно — зазнали втрат та відійшли.

На Авдіївському напрямку в районах Авдіївки, Кам'янки, Красногорівки та Пісків ворог зазнав втрат.

Харківщина

Під ранок росіяни двічі обстріляли центр Харкова — влучили у двоповерховий будинок та вищий навчальний заклад. ДСНС уже розбирає завали та шукає під ними людей. За даними мера міста, інформації про загиблих чи поранених наразі немає.

Фото з місця події від ДСНС

Також окупанти обстріляли м. Богодухів. Пошкоджено виробництво, сталася пожежа.

На лінії зіткнення тривають інтенсивні бойові дії. У районі Старого Салтова росіяни завдавали удари за допомогою двох вертольотів Мі-8.

В районі села Щурівка під Балаклією українські захисники знешкодили російську розвідувальну групу, — повідомляє Генштаб ЗСУ.

У Харкові рятувальники 29 липня демонтували пошкоджені від російських обстрілів конструкції 16-поверхового житлового будинку на Північній Салтівці. Верхолази обвалили зруйновані плити трьох верхніх поверхів

Сумщина

Ранок почався мінометним вогнем росіян по громаді. Майже о восьмій ранку був перший обстріл, після дев'ятої ранку — ще один, — інформує Дмитро Живицький.

​Київський апеляційний суд змінив вирок російському військовому Шишимаріну: довічне ув'язнення замінили на 15 років позбавлення волі. Раніше Шишимаріна визнали винним у вбивстві чоловіка на Сумщині 28 лютого. Це перший російський солдат, якого засудили за злочин проти цивільного. 

Кропивницький і область

Зранку над Миронівкою спрацювало ППО. Збито крилату ракету, яка розлетілася уламками по селищу, —  повідомив голова Кіровоградської ОВА.

Дніпропетровщина

156 день війни

Вночі були удари по Нікопольському та Криворізькому районам. По Нікополю знову стріляли "Градами". Пошкоджено 6 приватних будинків та господарські споруди. Зачепило лінію електропередач. Декілька тисяч нікопольчан приватного сектору залишилися без світла. На місці працюють аварійні бригади електриків. Попередньо люди не постраждали.

У Криворізькому районі зі ствольної артилерії обстріляли Зеленодольську громаду. Обійшлося без жертв та руйнувань, — повідомив очільник Дніпропетровської області Резніченко.

Нікопольську громаду внесли до переліку територій, розташованих у зоні проведення бойових дій. Це рішення Мінреінтеграції.

А на протилежному березі Дніпра, звідки орки обстрілювали Нікополь, склад БК зробив "жест доброї волі", — повідомив голова Нікопольської РВА.

У Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ проводять безкоштовні тренінги з поведінки під час надзвичайних ситуацій воєнного часу та домедичної допомоги.

Запоріжжя

На Запорізькому напрямку ситуація за останню добу не зазнала суттєвих змін. Противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів. Протягом минулої доби ворог здійснив обстріли позицій українських захисників, застосовуючи при цьому танкове озброєння, реактивну та ствольну артилерію вздовж усієї лінії зіткнення.

За повідомленням ГУНП у Запорізькій області, за минулу добу окупанти обстріляли цивільну інфраструктуру  у районах населених пунктів Кам'янське, Оріхів, Гуляйполе.

Пообіді на Запорізькому напрямі дуже спекотно. Мешканці Василівки, Дніпрорудного та сіл району чують звуки потужних вибухів та залпи артилерії.

Херсонщина

У Херсоні окупанти викрали пасажирський теплохід, щоб переплисти Дніпро в районі пошкодженого Антонівського мосту, повідомила поліція області. А як же понтон? Не працює?

кремль не зміг завербувати багатьох українців для дотримання окупаційних законів та боротьби з опором на захоплених територіях. Тому мвс росії створює "тимчасові відділи міліції" та відправляє своїх співробітників до Херсонської області для підтримки окупаційних властей у "боротьбі з екстремізмом, сприянні видачі російських паспортів", — пише Інститут вивчення війни (ISW).

Російські військові у Херсоні відрізані від постачання зброї, боєзапасів і основних своїх частин, — повідомляє британська розвідка. Відомство наголошує, що це значно підриває шанси росії на успішну окупацію регіону.

Херсонщина. Високопілля. "Є повідомлення, що 23 числа було застрелено двох мирних жителів. Тобто вони  (російські військові — ред.) їх змушують під дулами автоматів, хочуть отримати інформацію про те, де перебувають ЗСУ. Тому там, у Високопіллі, відбувається жах", — розповідає виконувач обовʼязків очільника Херсонської ОВА Дмитро Бутрій.

Одна поїздка на поромній переправі до Херсона біля Антонівського мосту коштує 250 гривень, незважаючи на заяви окупаційної влади про безкоштовний проїзд. Крім легкового транспорту, на поромі переправляються російські військові та перевозять свою техніку, прикриваючись цивільними, — повідомляє Херсонська ОВА.

Деокуповані села Херсонської області майже повністю знищені. Вони перебувають під цілодобовим вогнем російських військ. Дуже важка ситуація в селах Бериславського району, де продовжуються активні бойові дії. Про це повідомляє ХОВА. "У деяких селах не залишилося жодного вцілілого будинку, вся інфраструктура знищена, люди живуть у льохах, а найсміливіші тікають пішки або через заміновану річку. Десятки сіл залишаються без світла, води та газу". Пенсіонери не мають змоги отримати пенсії, а малозабезпечені — соціальні виплати, адже листоноші не працюють з початку березня.

А ось такі "подарунки" залишає після себе ворог на тимчасово окупованих територіях Херсонської області. Така протипіхотна міна є на озброєнні лише в російській армії. Призначена для виводу з ладу особового складу, вибухає в момент наступання ногою на датчик міни (датчиком є вся верхня площина міни). ОК "Південь" звертається до цивільних, які випадково можуть знаходити подібні речі — ні в якому разі не чіпайте підозрілі предмети, відійдіть подалі та повідомте про знахідку відповідні правоохоронні органи. 

Наступним місцем, де будуть розвантажуватись окупанти, ймовірно стане Каланчак, — прогнозує Сергій Хлань. "Якщо дивитись по карті, то росіяни все більше повертаються в бік Криму".

Миколаївщина

У Миколаєві під час нічного обстрілу було пошкоджено пункт видачі гуманітарної допомоги. Трьох людей поранено, — повідомив голова області Віталій Кім. Також через обстріл зруйновано три приватні будинки, сусідні будинки значно пошкоджені.

Між селами Новомиколаївка та Костянтинівка Первомайської громади горять поля та сухостій через обстріли. Також горять поля пшениці в селі Дмитрівка. На території Березнегуватської громади немає світла через пошкодження ЛЕП.

10:00 — один із районів Миколаєва обстріляний касетними снарядами, є постраждалі, — повідомив мер міста Олександр Сєнкевич. 

Щонайменше четверо загиблих та семеро поранених: Кім розповів про наслідки ворожого обстрілу Миколаєва. "У зв'язку з успіхами ЗСУ на півдні, російські мерзотники змінили тактику. Вчора вистрілили у спальний район — звичайний одноповерховий будинок. Скільки там не ходив, навіть натяку на воєнну ціль не знайшов. І це не в комендантську годину. Сьогодні вистрілили в інший район. Поруч із зупинкою громадського транспорту", — сказав голова ОВА Віталій Кім.

миколаїв обстріл 29 липня загиблі

12:00 — у Миколаєві вже 5 загиблих, 7 поранених. Також загинули тварини. Жахливий кадр — з місця злочину російської армії в Миколаєві.

15:45 — кількість поранених внаслідок обстрілу Миколаєва зросла до 13 — голова Миколаївської облради Ганна Замазєєва.

Одещина

Сьогодні в портах Одещини вантажаться перші судна з українським зерном, що були заблоковані в українських акваторіях від початку війни. Наразі в портах знаходиться 17 суден з майже 600 000 тонн вантажів. З них 16 суден з українським зерном загальною тонажністю близько 580 000 тонн, що найближчим часом вийдуть до портів призначення.

Зеленський відвідав поранених військових українців під час візиту до Одеси. "Навіть перебуваючи на лікуванні, наші захисники зберігають бойовий настрій. Знайте, що ми підтримуємо вас. Одужуйте швидше!" — побажав президент України.

В англомовній Вікіпедії "українізували" назву Одеси. Тепер назва статті про місто базується на україномовній транслітерації міста — Odesa, а не російській Odessa.

Чернівці й область

музеї просто неба в Чернівцях проведуть благодійний ярмарок

У суботу в музеї просто неба в Чернівцях проведуть благодійний ярмарок. Там планують зібрати один мільйон гривень для потреб українського війська. Усі вторговані гроші хочуть спрямувати на купівлю автомобіля та п'яти дронів для ЗСУ.

Захід України

"Союз українок" — найбільша жіноча організація в Галичині. У місті Калуш вона зібрала на благодійному ярмарку майже 36 тисяч гривень для ЗСУ. Кошти скерують на прилади нічного бачення для військових. Загалом на ярмарку продавали товари крафтових виробників, роботи прикарпатських митців і майстрів, страви та випічку за особливими галицькими рецептами, вироби ручної роботи, авторські напої та патріотичні вироби, створювали зачіски та аквагрим.

Мукачівські бібліотеки чистять від російської літератури.На початку року кількість книг українською та російською мовами у Центральній бібліотеці Мукачева була майже рівною. Однак ситуація різко змінилася від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. Уся ворожа література була вилучена з відкритого доступу.

А в Івано-Франківську відкриють центр підтримки переселенців з Херсонщини.

1
588

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: