fbpx
Сьогодні
Що відбувається 12:09 18 Лип 2022

Хроніка подій: 145 день оборони України від російської агресії

English version here

фото: ГУ ДСНС у Миколаївській області

Сьогодні 18 липня і вже 145 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

HIMАRS

Міста засинають — прокидаються HIMАRSи.

Українські військові завдали удару по глибокому тилу Луганської області — росіяни втратили кілька складів та командний центр.

З самого ранку на Херсонщині, в Новокаховській громаді, чути вибухи. Знову горять і детонують боєприпаси ворога, — повідомляє Сергій Хлань. Це — салюти для хороших-мертвих росіян, які вже ніколи не прокинуться.

Окрім того, українські військові уразили скупчення живої сили окупантів, озброєння та техніки ворога в районі Благодатного та Давидова Броду. Про це повідомив спікер ОК "Південь" Владислав Назаров.

За добу на півдні втрати окупантів становлять

  • 36 загарбників, 
  • два комплекси "Панцир-С1", 
  • 3 машини зв'язку стратегічної та оперативної ланок управління, 
  • радіолокаційна станція "Підліт", 
  • 11 одиниць броньованої та автомобільної техніки. 

Також підтверджено знищення двох складів боєприпасів на окупованих територіях Миколаївщини.

Загалом з початку повномасштабної війни росії в Україні мертвим сном "заснули" вже 38 450 окупантів. Земля бетоном вам, покидьки!

Втрати ворога 145 день війни

Через ефективну роботу американських HIMARS російській окупаційній армії довелося винести пункти розвантаження боєкомплекту далеко за лінію фронту. Як наслідок, у противника не вистачає транспорту для доставки, а час довозу зріс у середньому на 200%.

Сили оборони можуть бити по цілях окупантів у Криму навіть із наявними ракетами до HIMARS, — заявив експерт Defense Express Іван Киричевський. Вдарити можна по аеродромах та залізничній інфраструктурі ворога на півострові.

Вчора ввечері президент Зеленський відсторонив генпрокурорку Ірину Венедіктову та голову СБУ Івана Баканова. Своє рішення він пояснив так: "Я ухвалив рішення про відсторонення від посади Генерального прокурора та про усунення голови Служби безпеки України. Станом на сьогодні зареєстровано 651 кримінальне провадження щодо державної зради та колабораційної діяльності працівників органів прокуратури, органів досудового розслідування, інших правоохоронних органів. У 198 кримінальних провадженнях відповідним особам повідомлено про підозру. Зокрема, понад 60 працівників органів прокуратури та СБУ залишилися на окупованій території та працюють проти нашої держави. Такий масив злочинів проти основ національної безпеки держави та зв'язки, які зафіксовані між працівниками силових структур України та спецслужбами росії, ставлять дуже серйозні запитання до відповідних керівників. Кожне з таких питань отримає належну відповідь".

Якщо коротко — занадто багато зрадників виявилося серед підлеглих вищезгаданих фігур.

В.о. генпрокурора призначено Олексія Симоненка. Замість Івана Баканова наразі нікого не призначили. Втім відсторонення президентом Ірини Венедіктової від посади генерального прокурора та усунення Івана Баканова від виконання обов'язків голови СБУ не означає їхнє звільнення. Будуть проводитися службові перевірки, після чого глава держави визначиться, чи вносити відповідні подання до парламенту. Про це сказав заступник керівника Офісу Президента Андрій Смирнов в ефірі інформаційного телемарафону "UAразом".

Стало відомо, хто замінюватиме Баканова. Зеленський призначив тимчасовим виконувачем обов'язків голови СБУ першого заступника голови спецслужби Василя Малюка.

Верховна Рада звільнила Марину Лазебну з посади міністерки соціальної політики — за це проголосували 277 депутатів.

А вже завтра, 19 липня, конкурсна комісія оголосить ім'я переможця конкурсу на главу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, – повідомив заступник глави Офісу президента Андрій Смирнов. Інформацію про те, що комісія щодо відбору голови САП збереться завтра, підтвердила й сама комісія.

Українським військовим вдалося стабілізувати ситуацію на фронтах. Про це заявив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Перемовини України з росією 

Глава МЗС України Дмитро Кулеба знову заявив, що зараз Київ не має наміру вести переговори щодо миру з москвою. За його словами, переговори з росією можливі "тільки після її поразки". "Усі розуміють, що переговори безпосередньо прив'язані до ситуації на фронті. Я всім партнерам говорю просту річ: "За стіл переговорів росія має сісти після поразки на полі битви. Інакше це знову буде мова ультиматумів", — сказав Кулеба в інтерв'ю "Forbes Україна".

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

Зенітки Gepard

Українських військових почали навчати управління зенітками Gepard, — пише RND. На цю мить на навчаннях перебувають не менше 100 військовослужбовців української армії.

Ще 500 млн євро військової допомоги для України від ЄС. Про це рішення Європейської Ради повідомив її очільник Шарль Мішель. Загалом підтримка ЄС військовою технікою для ЗСУ вже становить 2,5 млрд євро.

Норвегія долучилася до флешмобу – тепер вона теж збирає нам на байрактар! Ініціатори збору закликають не відставати від Польщі та Литви і теж подарувати українському народу "літачок". Дякуємо!

Швейцарія відхилила запит НАТО щодо лікування українців, пославшись на нейтральний статус. Натомість країна планує надавати гуманітарну допомогу цивільним лікарням в Україні.

Для біженців і внутрішніх переселенців

Для тих, хто збирається виїжджати до Польщі з домашніми тваринами, з 25 липня для ввезення тварини знадобиться:

  •  ідентифікація тварини за допомогою мікрочіпа;
  •  діюча вакцинація від сказу, проведена не раніше дати мікрочіпування;
  •  паспорт зразка ЄС, який видається ветеринарними установами Держпродспоживслужби.

При цьому митники не вимагатимуть довідки про стан здоров'я домашніх тварин, що ввозяться з України, і документ про результати тестів на сказ, проведений методом титрування, повідомили у Держспоживслужбі.

На Україну може чекати нова хвиля переселенців зі сходу на захід. Про це заявила віцепрем'єр-міністерка із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук в ефірі загальнонаціонального телемарафону. За її словами, багато населених пунктів відрізано від комунікацій через війну. Наприклад, Запорізька область, зокрема Енергодар, фактично відрізана від газопостачання та відновити його найближчим часом неможливо.

Новини від партнерів

Протест у Варшаві

Вчора у Варшаві небайдужі поляки та українці зібралися під посольством рф протестувати проти дій країни-агресора та з вимогою до світової спільноти визнати росію країною-спонсором тероризму.

"Українці чинять сильний спротив. Військові плани путіна виявилися не дуже ефективними. Він отримав небагато територій у порівнянні з тим, з чого починав конфлікт. Я бачу, що це буде подібно до кінця Корейської війни — тобто перемир'я, мілітаризована зона між двома сторонами, ворожість, що триває, свого роду заморожений конфлікт. На це варто чекати в період від чотирьох до шести місяців. Жодна зі сторін не зможе витримати набагато більше цього…" — такий прогноз дає колишній головнокомандувач об'єднаних сил НАТО в Європі Джеймс Ставрідіс про війну росії в Україні.

А ось які висновки робить Інститут вивчення війни. Там вважають, що кремль створює умови для затяжної війни в Україні

  • За даними інституту, російські сили продовжували спокійний вихід з оперативної паузи та 17 липня не досягли жодних підтверджених територіальних завоювань.
  • Також російські сили продовжували обмежені наземні атаки навколо Сіверська, Бахмута та Донецька, а також обстрілювали цивільну та військову інфраструктуру по всьому Донбасу.
  • Крім цього, російські війська зосередили свої зусилля на оборонних операціях на північ від Харкова та вздовж південної осі.

Війна росії в Україні може прискорити перехід Німеччини до "зеленої" енергетики, попри рішення Берліна повторно увімкнути вугільні електростанції, щоб компенсувати скорочення поставок викопного палива з росії. Так, уряд Німеччини наполягає на переході на відновлювані джерела енергії, прагнучи до того, щоб до 2030 року вони забезпечували 80% виробництва електроенергії в країні. У проведеному дослідженні також йдеться про те, що малоймовірно, що вугілля стане довгостроковою заміною російському газу через високі ціни на викиди в ЄС.

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн та єврокомісар з енергетики Кадрі Сімсон сьогодні прибудуть до Азербайджану для переговорів щодо збільшення обсягів постачання азербайджанського газу до ЄС.

Олаф Шольц заявив, що Європейський союз більше не може дозволити собі застосовувати національне вето під час ухвалення рішень про зовнішню та безпекову політику ЄС, якщо він хоче зберегти провідну роль у світовій політиці. За словами канцлера, війна росії в Україні робить єдність у Європі ще більш нагальною і посилює необхідність покласти край "егоїстичному блокуванню" європейських рішень окремими державами-членами. Це ніщо інше, ніж натяк на Угорщину. Крім того, вже цього літа планується  розгляд питання, яке передбачає ухвалення рішень ЄС більшістю, а не одноголосно. 

Влада Нью-Йорка схвалила законопроєкт про перейменування Брайтон-Біч-авеню та Коні-Айленд-авеню у Брукліні на "Український шлях". Тепер його має підписати мер міста. Брайтон-Біч відомий з 70-х років минулого століття як "російський район" — місце проживання вихідців із колишнього СРСР.

Міністр сільського хазяйства Німеччини Джем Оздемір виступив проти угоди між Україною та росією щодо експорту українського продовольства морським шляхом. "Я не думаю, що з цього багато чого вийде, тому що це ґрунтується на словах путіна, які не варті паперу, на якому написані. Якщо ви все ще вірите слову путіна, можете з таким же успіхом повірити в Санта-Клауса або великоднього кролика. Приблизно такий же рівень серйозності і достовірності", — заявив він.

Що там на росії?

Курські пабліки повідомляють про стрілянину та вибухи на кордоні області з Україною. Губернатор Курської області Старовойт заявив, що це російські військові "приступили до виконання бойових завдань у рамках спеціальної військової операції на кордоні Глушківського району із Сумською областю".

А в москві тестують сирени. 20 липня від 10:40 до 12:00 у різних районах міста звучатиме сигнал сирени та запрацює гучномовець з інформаційним повідомленням "Увага всім!". Сигнал триватиме не більше хвилини. Також оповіщення надійде в ефір теле- та радіоканалів. Від "Київ за 3 дні", до сирен у москві пройшло 5 місяців.

На росії закінчуються імпортні вакцини для тварин. Без них вихованців неможливо буде вивезти за кордон — адже російські препарати не сертифіковані в більшості країн.

А на малюнку вище — причина, через яку рф вивела свій флот із Севастопольської стоянки. Окупанти настільки бояться , що перекинули в Україну до 200 бійців спецназу для "полювання" на РСЗВ HIMARS, — про це повідомив військовий експерт Олег Жданов в ефірі телемарафону.

А що чутно про російських посіпак?

За матеріалами СБУ заарештовано білоруські локомотиви, якими рф перекидала військові угруповання рф до кордонів України. росія використовувала залізничну інфраструктуру Білорусі для підготовки до повномасштабного вторгнення в Україну. За даними слідства, локомотиви були задіяні для перевезення особового складу, озброєння, військової техніки і засобів тилового забезпечення загарбників до північних кордонів нашої країни. У подальшому вони брали участь у бойових діях проти українських Сил оборони на території Київської та Чернігівської областей.

Санкціями по агресору!

H&M оголосила, що остаточно йде з росії.

13,5 тисяч російських компаній закрилися за останні чотири місяці, не витримавши натиску санкцій, — підрахував FinExpertiz.

Життя з урахуванням бойових дій

В Україні пропонують штрафувати за неузгоджену рекламу на будинках та судити за рекламу наркотиків: у ВР зареєстрували законопроєкт. За рекламу, яка буде розміщена без письмової згоди власників територій та будинків, чи керівництва ОСББ чи керуючих, можна на перший раз отримати штраф від 1020 грн до 2040 грн. За повторне порушення суд може покарати у розмірі від 2040 до 4080 грн. За рекламу наркотиків на будинках та спорудах у будь-якій формі суд може призначити обмеження волі на строк до 5 років або від 2 до 5 років ув'язнення.

Нацбанк ввів в обіг пам'ятну монету "Ой у лузі червона калина".  Монета прикрашена зображеннями грон і листя калини з рядками з куплету: "А ми ту червону калину підіймемо, А ми нашу славну Україну, гей, гей, розвеселимо!"

В українській армії вперше з'явиться уніфікована жіноча військова форма. Її розробкою займаються дві групи волонтерів за підтримки Офісу президента та депутатів Київради, — повідомляє ВВС. На першому етапі планують зайнятися індивідуальним пошиттям, тестову партію одягу відправлять військовим для тестування зручності та функціоналу одягу. Ідея виникла після численних запитів від жінок, які нині воюють на передовій. Це рішення назріло давно; до речі, жінкам на передовій і досі видають чоловічу білизну.

Верховна Рада підтримала розширення переліку людей, які не підлягають призову під час мобілізації на громадян, чиї рідні загинули на війні з росією. Прийнято у першому читанні. За основу проголосували 298 депутатів.

Також Рада проголосувала за відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації для наукових, науково-педагогічних та педагогічних працівників незалежно від наявності у них вченого звання чи вченого ступеня.

Верховна Рада заборонила на період дії військового стану примусово стягувати з фізичної особи заборгованість за житлово-комунальні послуги. У першому читанні за законопроєкт проголосували 287 нардепів.

За час війни запис на українську мову на Duolingo підскочив на 1050% (так, це не помилка, на ТИСЯЧУ п'ятдесят відсотків!). Про це розповіла письменниця Оксана Забужко: "Ось так моя мова на моїх очах стає світовою".

Суд відправив екскерівника Управління СБУ в Криму Олега Кулініча під варту до 13 вересня без права внесення застави. Йому інкримінують зокрема державну зраду. Чоловіка звільнили з посади в березні 2022 року. За даними слідства, Кулініч працював на спецслужби рф та передавав їм таємні дані.

Київ і область

В Ірпені стартувала зйомка фільму

В Ірпені стартувала зйомка фільму "ZЛО". Це тричастинна стрічка про повномасштабне вторгнення росії в Україну, — повідомив голова Київської ОВА Олексій Кулеба.

На Київщині триває відновлення понівечених рашистами шкіл. Усього в області пошкоджено 209 закладів освіти. З них: 11 — повністю зруйновані, 52 — потребують капітального ремонту, 146 — підлягають поточному ремонту. Наразі ремонт уже завершили у трьох школах Бучанського району.

СБУ затримала агентку росії, яка збирала інформацію про місця розташування військової техніки, блокпостів, об'єктів критичної інфраструктури, а також цивільних та військових об'єктів у столиці та області. За попередньою інформацією, ворог планував використати ці дані для завдання ракетних ударів, а також для можливого проведення диверсій у Києві

До речі, на території Київської області заборонили запускати в повітря дрони, квадрокоптери та безпілотні літальні апарати, в тому числі так звані агродрони. Такі польоти будуть вважатися шпигунством і диверсійною роботою. Заборона дійсна весь час воєнного стану.

Донеччина і Луганщина

ЗСУ завдали серйозного удару в глибокий тил окупантів у Луганській області, — говорить голова ОВА Сергій Гайдай. "Окупанти втратили кілька складів та командний центр у глибокому тилу.  Більше тижня тому Шойгу доповів про повне захоплення Луганської області, але на невеликій території області ЗСУ досі завдають втрат росіянам".

Вранці по Краматорську завдали чотири удари. Імовірно з РСЗВ, — повідомив мер Олександр Гончаренко. За його даними, всі влучання припали на промзону.

Головне з ранкового зведення Генштабу:

  • Противник штурмує Григорівку на північний схід від Сіверська, бої продовжуються.
  • У цьому ж районі було відбито атаки у Спірного, Верхньокам'янського та Серебрянки.
  • На південь від Бахмута йдуть бої в районі Новолуганського, Вуглегірської ТЕС та Семигір'я.
  • Поблизу Донецька противник атакував у районах Кам'янки, Новомихайлівки та Вугледару, зазнав втрат і відійшов.

Окупанти кидають у бій мобілізованих мешканців нещодавно окупованих міст, — повідомляє очільник Луганської ОВА Сергій Гайдай. За його словами, на захоплених територіях залишилося близько 10-15% цивільного населення. Нині ворог використовує його для просування на інші території України. Дехто погоджується на це добровільно, йдеться в повідомленні.

Маріуполь 145 день війни

Окупований Маріуполь не здається. Цей хлопець вийшов на площу біля розбомбленого російською армією Драмтеатру із прапором України. "Справжня сміливість зробити це, коли навіть за українську мову можна потрапити "на підвал". Десятки тисяч людей досі не можуть виїхати з міста. Але вони чекають і мріють, що скоро Маріуполь знову буде українським", — йдеться у повідомленні Міської ради Маріуполя.

Внаслідок ранкового обстрілу Торецька загинули шестеро людей, — повідомили в ДСНС Донецької області. Снаряд влучив у двоповерхову будівлю, в якій знаходилися люди. З-під завалів дістали тіла 5 загиблих, а також 3 постраждалих, один із яких помер у лікарні.

Знищений сьогодні вночі своєю ж ППО російський Су-34 виявився модернізованим Су-34М — це визначили по видимій частині номеру на уламках (поліпшення в авіоніці, радарі, зв'язку, РЕБ і системах озброєння). Тобто рф втратила 10% своїх Су-34М, загалом їх у військах зараз 10шт. Перші почали надходити у листопаді 2021 року.

Харківщина

На Харківщині через бойові дії загинули двоє місцевих жителів — 67-річна жінка та 38-річний чоловік. Про це повідомив голова Харківської ОДА Олег Синєгубов. Також двох людей госпіталізовано.

У Харкові вночі артилерія противника била по Київському району, зруйновано кілька поверхів п'ятиповерхівки, в іншій будівлі пошкоджено квартири на 8-9 поверхах, обійшлося без постраждалих.

Фото після нічного обстрілу Чугуєва

У Чугуєві через обстріл евакуювали мешканців п'ятиповерхового будинку, в Ізюмському районі горіло 250 гектарів полів пшениці.

Потяги харківського метро, ​​розбиті ракетним ударом рф, відновлюють. Про це в ефірі національного телемарафону повідомив мер Харкова Ігор Терехов. "Ви знаєте, що в нас було влучення в одне з депо метрополітену. Сьогодні наші комунальні служби розпочали роботу, і ми відновлюємо поїзди, які були розбиті через влучення снарядів російського агресора", — сказав Терехов.

А на Харківщині розвідники ліквідували ДРГ російських морпіхів і взяли в полон спецпризначенця.

Сьогодні вдалося провести чергову евакуацію із тимчасово окупованих територій Харківщини: 943 мирних мешканців, з них — 216 дітей. "Вдячні усім службам, які були задіяні в евакуації, та десяткам волонтерів за чітку координацію дій і роботу на результат. Незважаючи на те, що це дуже клопіткий і не завжди безпечний процес", — голова Харківської ОВА Олег Синєгубов.

У селі Дементіївка на Харківщині наші розвідники виявили великий підрозділ рашистів, що розміщувався у зруйнованих будівлях. В ході операції вдалося знищити 36 окупантів. Вдалося також взяти в полон пораненого командира взводу ворожої ДРГ.

Сумщина

145 день війни

Білборд у Сумах

Зранку 18 липня з мінометів та реактивної артилерії росіяни обстріляли чотири громади на Сумщині. Під обстріл потрапили Глухівська, Хотинська, Шалигинська та Миколаївська сільська громади. Про це повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

На Сумщині рашисти "демілітаризували" Атинський психоневрологічний інтернат. Для ударів по мирному населенню ворог використовував міномети, реактивну артилерію, РСЗВ, великокаліберні кулемети — гатив з усього, що було. Обійшлось без постраждалих.

Російські військові з градів обстріляли Білопілля. Одна людина — водій авто — у тяжкому стані. Усього постраждали близько 20 будинків, — повідомив білопільський міський голова Юрій Зарко.

Дніпропетровщина

145 день війни

Вночі понад 60 ракет РСЗВ ударили по Нікополю Дніпропетровської області. Пошкоджено житлові будинки, порт, об'єкт енергетики, поліклініка, станція переливання крові та газопровід. Поранено жінку 1947 року народження, її прооперували, — повідомив голова Криворізької ВДА Олександр Вілкул.

12:30 — у Нікополі рятувальники дістали з-під завалів будинку тіла двох загиблих через ворожий обстріл. росія ударила по Нікополю з "Градів". Випустили 53 ракети. Били по мирних житлових кварталах. Про це повідомив Валентин Резніченко, Дніпропетровська ОДА.

У Дніпрі рятувальники дістали з-під завалів загиблого через ракетний удар 15 липня. Пошуково-рятувальні роботи на промисловому підприємстві завершені, — повідомив керівник ОВА Резніченко. Унаслідок обстрілу загинуло чотири людини, 16 — отримали поранення, семеро з них нині перебувають у лікарні.

Також сьогодні загарбники обстріляли Синельниківський район на Дніпропетровщині. Поцілили в елеватор та знищили більше 5 тисяч тонн зерна. Голод та продовольча криза, як і майже сто років тому, стають гібридною зброєю окупантів.

Запоріжжя

У тимчасово окупованому Мелітополі колаборанти бояться заходити в приміщення будинку культури Шевченка та відмовляються ходити на роботу. Окупаційна "адміністрація" вирішила "перебратися в іншу будівлю. Вулицю Михайла Грушевського, де вона знаходиться, вже перекрили бетонними плитами, — повідомляють місцеві ЗМІ.

Окупанти викрали начальника служби охорони навколишнього середовища Запорізької АЕС.

Порожні пляжі та лише російські гелікоптери в небі — саме так зараз виглядає один із улюблених курортів українців — Кирилівка. Після приходу "руського міра" у розпал літа на пляжах залишилися лише пісок та кілька місцевих жителів. У морі також пусто, навіть медуз цього року немає.

9 окупантів із ЗАЕС госпіталізовані з пораненнями, є загиблі. Мер Енергодару не називає причини того, що сталося, але повідомляє, що "на території тимчасово окупованої Запорізької АЕС відбулася подія, внаслідок якої рашистів трохи поменшало фізично".

 Херсонщина

145 день війни Херсонщина

"Тут живуть люди" — такі написи роблять жителі тимчасово окупованих територій Херсонщини, аби вберегтись від хаотичних обстрілів російських військ. За свідченнями жителів звільнених сіл, написи на будинках і воротах не зупиняють військових рф. Вони навмисне стріляють по будинках, бо їх тішить, як двері розлітаються на тріски, як розсипається скло у вікнах, — розповідають в Оперативному угрупованні військ "Каховка".

​​Військові рф викрали з власної оселі жителя Берислава Олега Дядюна. 16 липня вони довго перебували в його квартирі, а потім з речами вивезли в невідомому напрямку. Олег Дядюн — депутат райради кількох скликань, підприємець. Наразі його місцеперебування невідоме, — повідомляє журналіст Олег Батурін.

Попри на складнощі дороги та небезпеку під час перетину лінії розмежування, мешканці Херсонщини не припиняють виїжджати до підконтрольної Україні території.

Про це повідомляють у Телеграм-каналі Запорізької обласної військової адміністрації. "На сьогодні ми єдиний, хоча неформальний, коридор, але який працює. Понад 1100 людей за вчора доїхало, багато з них херсонці", – говорить очільник Запорізької ОВА Олександр Старух.

Про ще одне влучання в скупчення окупантів, на цей раз у Бериславському районі повідомив Сергій Хлань. "Чекаємо на офіційні підрахунки втрат рашистів. Тиждень почався вдало. Але не для росіян".

У Херсоні російські військові масово обшукують гаражі. Якщо на місці немає власника, окупанти виламують ворота. Про це повідомляє Херсонська обласна державна адміністрація. За словами очевидців, російські військові шукають зброю та техніку. У херсонських пабліках мешканці зазначають, що обшуки тривають останні кілька днів. Водночас у місті стало більше блокпостів, на яких окупанти ретельно всіх перевіряють.

Вдруге за сьогодні українські захисники вдарили по російських військах поблизу Нової Каховки. Про це повідомив депутат Херсонської обласної ради Сергій Хлань на своїй сторінці у Фейсбук. За його словами, в Новій Каховці багато промислових підприємств, тож відповідно й велика кількість складів. Загарбники розміщують там свої боєкомплекти, у які дуже ефективно влучає Hіmars.

Миколаївщина 

Подробиці ранкового обстрілу Миколаєва від губернатора Віталія Кіма: "Близько 03:00, 18 липня, Миколаїв знову зазнав масованого ракетного обстрілу. За попередньою інформацією відомо про влучання в автосалон та салон із продажу сільгосптехніки. Інші попадання були околицями міста. Попередньо без жертв". Детальна інформація уточнюється.

В окупованій Снігурівці на Миколаївщині росіяни для створення "картинки" обстріляли двір багатоповерхового будинку на околиці міста. В результаті загинули чотири людини. Про це повідомив пресофіцер військової комендатури Миколаєва Дмитро Плетенчук. Мерзотна армія мерзотної країни!

Голова Миколаївської ОДА Віталій Кім обіцяє по 100 доларів за інформацію про навідників російських ракет у місті. Запевняє, що випрацюють механізм, щоб це не перетворилось на зведення рахунків. Інформацію будуть ретельно перевіряти.

Одещина

Дводенний шторм у Чорному морі може стати причиною появи біля берегів України ворожих морських мін.

Пам'ятник Біллі Герінґтону в Одесі

Петиція про заміну  в Одесі пам'ятника Катерині II на пам'ятник відомому порноакторові Біллі Геррінґтону перебуває на розгляді президента. А ви думали, це жарт?

По Одещині об 11:00 завдано ракетного удару. Трьома літаками Су-35 з акваторії Чорного моря випущено 4 ракети повітряного базування — одну ракету ЗСУ збили над морем, дві влучили в об'єкт військової інфраструктури. Триває гасіння пожежі.

Ще одна ракета влучила в міст через Дністровський лиман, який ворог продовжує нищити з квітня, відколи міст і не функціонує. Постраждалих немає.

Захід України

145 день війни

3 тисячі бронежилетів 4-го рівня захисту прибули до Львова з Чикаго. В Україну приїхало близько 6 000 плит. Вага однієї — 3,5 кг. Відповідно вага бронежилета складає 7 кг. Ці бронежилети досить витривалі до бойової стрілецької зброї — їхня перевага у тому, що вони досить легкі, що є дуже важливим для захисників, які багато рухаються на фронті.

На Львівщині запрацювало наметове містечко для внутрішньо переміщених осіб. Тимчасовий табір для проживання розташований на території площею 500 квадратних метрів та розрахований на 100 місць. Про це повідомили у Львівській ОВА. У наметовому містечку є спальні місця з ліжками, матрацами та подушками. Є також їдальня, де переселенці отримуватимуть безкоштовне триразове харчування, душові, туалети. Містечко зводили упродовж двох місяців волонтери швейцарської організації Remar S.O.S.

7
166

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: