fbpx
Сьогодні
Розбір 11:05 18 Лип 2022

Що зміниться у аптеках та лікарнях: як працюватиме продаж антибіотиків за рецептами

З серпня придбати антибіотики в українських аптеках можна буде лише за наявності рецепту — паперового або електронного. Відпуск цих препаратів за призначенням лікарям не є новою нормою, такий механізм і раніше діяв в Україні. Проте додатково вводиться цифровий інструмент.

English version here

Як отримати рецепт, чи передбачає він можливість отримати ліки безкоштовно, як бути на окупованих територіях і що, якщо рецепту немає, але ліки дуже потрібні? "Рубрика" поспілкувалася з заступницею міністра охорони здоров'я Марією Карчевич і розпитала, що зміниться для пацієнтів, фармацевтів та лікарів. 

У чому проблема?

Самолікування вбиває

Конкретний антибіотик має вбивати конкретну бактерію. Якщо ви підбираєте правильні ліки і необхідне конкретно для вас дозування, ви перемагаєте. Якщо ж промахуєтесь бодай із другим, ви програєте. 

Прийняти завелику дозу — завдати серйозного удару по печінці. Прийняти замалу — зробити бактерію ще сильнішою замість того, аби вбити. Це явище називають резистентністю, тобто стійкістю до антибіотиків.

"Стійкість до антибіотиків при таких тяжких захворюваннях, як сифиліс, туберкульоз, сепсис, пневмонія, може стати смертельним вироком для пацієнта.

За даними ВООЗ, антибіотикорезистентність сьогодні визнана однією з основних загроз людству, тому що коли люди вживають антибіотики без призначення лікаря, вони фактично займаються самолікуванням не розуміючи, чи дійсно їм потрібен цей препарат", — розповідає Марія Карчевич. 

Що зміниться у аптеках та лікарнях: як працюватиме продаж антибіотиків за рецептами

Реформу, що передбачає продаж антибіотиків виключно за рецептами, розробили ще у 2019-му, і тоді ж почали її впровадження. Система, яка от-от почне діяти, як каже пані Марія, вже звична для лікарів, так і для багатьох пацієнтів. 

"Питання електронного рецепту не є новим, бо цей механізм давно діє і активно використовується на інсулінові препарати. А ще до того був впроваджений електронний рецепт в рамках програми державної реімбурсації (відшкодування, — ред.) «Доступні ліки». Тому і для медичних працівників, і для багатьох пацієнтів цей інструмент вже є знайомий.

Ми маємо поетапний план переходу на продаж ряду препаратів за електронними рецептами. Першим етапом буде рецепт на антибактеріальні лікарські засоби. Наступними будуть наркотичні препарати, а тоді всі рецептурні лікарські засоби".

Яке рішення? 

Е-рецепти: про перехідний період, декларації, стаціонар

Що зміниться у аптеках та лікарнях: як працюватиме продаж антибіотиків за рецептами

Починаючи з серпня, пацієнт, якому лікар призначає антибіотики, буде отримувати паперовий або електронний рецепт. Без нього купувати препарат можливості не буде. 

"Працівник аптеки на паперовому рецепті або на інформаційній довідці ставить штамп "відпущено", який означає, що людина отримала необхідний препарат в аптеці. Якщо говорити про відповідальність, про зловживання зі сторони аптек щодо відпуску ліків без рецепта, то вона визначена чинним законодавством.

Якщо пацієнт самостійно не може дістатися до аптеки, то його представник (це можуть бути родичі, опікуни або соцпрацівник) може звернутися до аптеки за рецептом, який має пацієнт і отримати препарат замість нього. 

Якщо ж людина потрапила в реанімацію, то лікування на стаціонарі або загалом надання медичних послуг у рамках програми медичних гарантій буде безкоштовним. Безкоштовними будуть і лікарські засоби", — пояснює Марія Карчевич.

Важливо, що для отримання рецепта пацієнту не потрібна декларація з сімейним лікарем. Рецепти виписуватимуть профільні лікарі, які ведуть лікування пацієнта

Як це працює?

Гроші, окупація, бойові дії

Чи дозволить реформа пацієнтам отримувати антибіотики безкоштовно? На цьому етапі — ні. Проте далі на це можна буде розраховувати. 

"На сьогодні ми опрацьовуємо питання впровадження державної програми відшкодувань. Вже є відповідні розрахунки, і насправді це є досить велика сума для державного бюджету, якщо говорити про відшкодування за антибактеріальні лікарські засоби. Тому опрацьовується питання щодо впровадження цієї програми у наступному році", — каже представниця МОЗ. 

Що ж стосується людей, які знаходяться під окупацією, і на територіях, де тривають активні бойові дії, для них система буде дещо спрощеною принаймні найближчим часом. 

"Зараз ми впроваджуємо додаткові електронні інструменти, щоб віднайти більш зручні рішення і для лікарів, і для пацієнтів. Ми вирішили, що з серпня запускаємо паралельно і електронний, і паперовий рецепт. Чому так? Бо десь немає технічної можливості, є проблеми з електроживленням, або ще не всі заклади працюють з електронною системою охорони здоров'я. 

Тому ми робимо перехідний період, коли буде діяти і електронний, і паперовий рецепт. І так само ми робимо виключення для тих територій, де ведуться бойові дії або які знаходяться в тимчасовій окупації. Ми розуміємо, що там може не бути змоги виписати рецепт або зв'язатися з лікарем. Відповідно на таких територіях дозволяємо відпуск антибіотиків і без рецепта. Життя людини завжди в пріоритеті", — каже пані Марія. 

Що зміниться у аптеках та лікарнях: як працюватиме продаж антибіотиків за рецептами

Це точно працює?

За такою системою антибіотики отримують пацієнти у низці європейських країн. Підвищений контроль споживання антибіотиків спростить лікування від великої кількості захворювань і зробить самолікування, боротися з яким складно, менш небезпечним. 

Для отримання електронного рецепта вам не потрібна декларація. Але ви маєте бути зареєстрованими в електронній системі охорони здоров'я (ЕСОЗ). Зареєструвати вас зможуть у лікарні і без сімейного лікаря. 

Якщо немає технічної можливості — то вам випишуть паперовий рецепт.

Якщо ж ви захочете придбати антибіотики без рецепта, при цьому не маючи поважних причин, від цієї ідеї доведеться відмовитись. Адже так ви ризикнете не лише своїм здоров'ям, але й роботою фармацевта, якого вмовлятимете порушити правила. 

1
840

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: