fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:46 11 Лип 2022

Хроніка подій: 138 день оборони України від російської агресії

English version here

Сьогодні 11 липня і вже 138 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Українська ППО дуже обмежує можливості російської авіації. Уже понад 2,5 місяці російські літаки та гелікоптери не залітають у повітряний простір над територією, яку контролюють ЗСУ. Остерігаючись наших Повітряних Сил, ворожа авіація діє з-за меж території України. Це і є відповіддю на запитання, чи ефективно сьогодні працює українська ППО.

"Наша протиповітряна оборона озброєна далеко не найсучаснішою зброєю, та ми її використовуємо максимально ефективно. ПС ЗСУ працюють під час війни за умов, коли потрібно постійно переміщуватись, уникати ракетних атак ворога. Відповідно і ворог, не бажаючи бути збитим, змінює тактику застосування своєї авіації", — зазначає речник командування Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат. 

138 день війни

Змінили "правила гри" й американські РСЗВ HIMARS. Але нам потрібно більше зброї, – говорить міністр оборони Олексій Резніков. Західні партнери побачили, що ми можемо ефективно використовувати їхню зброю, і це дає нам надію на нові поставки й, звісно ж, звільнення наших територій.

Вчора ввечері міністр оборони Олексій Резніков заявив, що Володимир Зеленський наказав готувати деокупацію півдня, Україна вже збирає бойові сили та зброю. Генштаб ЗСУ зараз складає перелік необхідного на фронті, а Міноборони намагається це знайти.

У зв'язку з цим Ірина Верещук вкотре закликала українців виїхати з тимчасово окупованих частин Запорізької та Херсонської областей, щоб ЗСУ під час контрнаступу не наражали на небезпеку мирне населення. За словами Верещук, евакуюватися можна не лише через Крим, а й через Василівку вглиб України. За її словами, щільність та інтенсивність артилерійських обстрілів з боку України посилюватиметься.

За минулу добу ЗСУ знищили командний пункт рф та ще 4 склади з боєприпасами в різних районах Херсонщини, — відзвітували в ОК Південь.

Поточна оперативна обстановка на півдні України. Підтверджені втрати противника складають: 

  • 38 рашистів;
  • 4 гаубиці "Мста-Б";
  • переносний зенітно-ракетний комплекс;  
  • 5 одиниць автотехніки.

Що відбувається на сході:

  • росіяни ймовірно посилюють артилерійські та ракетні удари на захід від Бахмута, щоб ізолювати місто від ліній комунікацій, — повідомляє Інститут вивчення війни.
  • росіяни провели обмежену та безуспішну наземну атаку на північ від Донецька та обмежені розвідувальні операції на північний захід від Слов'янська.
  • На Краматорському напрямку активних дій противник не проводив. 
  • Чергова ворожа спроба наступу окупантів у напрямку Мар'їнки повністю провалилась. Під вогнем наших воїнів окупанти ганебно побігли назад, — про це повідомляє Генштаб.

Рівно 8 років тому росія вперше завдала ракетного удару по Україні. У 2014 році атака припала на Зеленопілля Луганської області. З того часу обстріл з боку країни-агресорки не припинявся.

В Україні кол-центри з пошуку зниклих безвісти зареєстрували понад 7 тисяч зниклих українських військовослужбовців. Більшість із них живі, проте перебувають у полоні росіян. Про це розповів уповноважений з питань осіб, які зникли безвісти за особливих обставин, Олег Котенко.

Понад 3 млн українських біженців уже повернулися в Україну з Євросоюзу, у країнах ЄС залишається близько 3,7 млн ​​осіб, — говорить єврокомісарка із внутрішніх справ Ільва Йоханссон. "Приблизно 6,7 млн українців перетнули кордон Євросоюзу і близько 3 млн українців вже повернулися", — заявила вона. 

Трофеї і цілі ЗСУ

Наші зенітники успішно експлуатують трофейну техніку. Захоплений українськими військовими в бою російський самохідний зенітно-ракетний гарматний комплекс "Панцир С-1" уже знаходиться на бойовому чергуванні сил вітчизняних ППО. До його автоматичних гармат підходять 30-міліметрові снаряди, що є в нас на озброєнні.

Українські військові розповіли про ліквідацію ще трьох представників командування російських військ. Про це повідомляє управління стратегічних комунікацій ЗСУ.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

Армія дронів

ЗСУ в рамках проєкту "Армія дронів" отримали першу пташку зі США. Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. "Він швидкий і витривалий. А отже, точно допоможе нашим героям із ЗСУ краще бачити ворогів", — написав міністр.

Прем'єр Нідерландів у рамках робочого візиту в Україну відвідав Ірпінь.

Також прем'єр Нідерландів Марк Рютт зустрівся з президентом Зеленським. Головне про зустріч:

  • Під час післявоєнного відновлення України Нідерланди зацікавлені допомогти Херсонській області.
  • Нідерланди входять до топ-10 країн з постачання зброї до України та обіцяють надати Україні додаткове важке озброєння, у тому числі бронемашини та САУ.
  • Нідерланди виділили додаткову фіндопомогу у розмірі €200 млн для фінансування виплат українським вчителям, медикам та пенсіонерам.
  • Нідерланди практично ліквідували свою залежність від російського газу і закликають країни ЄС наслідувати їхній приклад.

Іспанські благодійники передали 23 "швидкі" та позашляховики для українських прикордонників. Автівки оснащені обладнанням для реанімації поранених та медикаментами, повідомляє голова Львівської ОВА Максим Козицький. Машини передали у межах проєкту "1000 автомобілів свободи". Усі вони поїдуть на фронт. Раніше благодійники вже передавали 21 реанімобіль для наших прикордонників, прийняли на лікування 21 пораненого, повідомив Козицький.

Допомога біженцям і внутрішнім переселенцям

Близько 400 тисяч українських дітей можуть навчатися в польських навчальних закладах з початку вересня. Про це розповів міністр освіти і науки Польщі Пшемислав Чарнек. За його словами, станом на сьогодні до шкіл та дитячих садків прийняли 200 тисяч дітей з України. За оцінками міністерства освіти, ще 200 тисяч можуть приєднатись з початку вересня.

Крім того, Польща надала українцям безплатний доступ до медичної допомоги на всіх рівнях. Знайти медичний заклад можна за телефоном безоплатної цілодобової гарячої лінії: 800 190 590

Новини від партнерів

Представник Євросоюзу Жозеп Боррель розчарований тим, що більшість учасників G20 відмовилися "назвати агресора" у ситуації навколо України. "Жорстока правда полягає в тому, що національні інтереси часто переважують загальну прихильність до вищих ідеалів", — констатував він. 

Міністерка закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс заявила, що братиме участь у боротьбі за крісло прем'єр-міністра країни. Трасс займає послідовну чітко проукраїнську та жорстко антипутінську позицію і, згідно з опитуваннями, вона користується популярністю серед членів Консервативної партії.

У разі перемоги на виборах глави Консервативної партії та обрання прем'єр-міністром Ліз Трасс збирається забезпечити програш росії у війні.

"Україні треба дозволити завдавати ударів по військових об'єктах у рф та Білорусі", — вважає офіційний радник урядової комісії США з безпеки та співробітництва в Європі Пол Массаро.

А це — знищена російська техніка у центрі Праги. Сьогодні в Європейському місті кожен може подивитися, як ЗСУ трощать російські танки та ракетні комплекси. Виставку організувало МЗС України за підтримки міністерств Чехії.

Зеленський має внести на розгляд Верховної Ради законопроєкт щодо надання полякам в Україні особливого статусу, — повідомив президент Польщі Анджей Дуда.

Що там на росії?

"Газпром" призупиняє газопровід "Північний потік-1" через "планові роботи", — пишуть російські ЗМІ. Зазначається, що газопровід зупинять лише на 10 днів — до 21 липня. Через це єдиним маршрутом постачання російського газу в країни Західної та Центральної Європи залишається тільки одна транзитна гілка через Україну. Профілактично зупинки для техобслуговування газопроводу проводяться раз на рік, однак на тлі енергетичного шантажу в ЄС побоюються, що рф скористається ремонтом для повного припинення постачання.

А що чутно про російських посіпак?

У Луганську окупанти намагаються захистити склади боєприпасів за допомогою ППО. У місцевих пабліках паніка. Зранку повідомлялося про 4 вибухи. За даними очевидців, ЗСУ таки накрили склад озброєння, де було також багато військових. Чекаємо на підтвердження.

До и після. Склади росіян в окупованому Шахтарську. Робота HIMARS.

Білорусам планують заборонити виїзд за межі країни. Про це повідомляють опозиційні ЗМІ. Влада Білорусі може отримати можливість тимчасово обмежувати виїзд громадян країни за кордон, якщо це суперечить інтересам національної безпеки. Така норма міститься в законопроєкті, який надійшов до парламенту країни.

В анексованому Криму є "очевидні ознаки проваленого туристичного сезону". Росіяни бояться їхати на півострів через війну росії проти України, — повідомили у Представництві президента України в АР Крим.

Це не дивно, адже Крим з самого початку анексії планувався росією як військова база. Зараз росіяни в тимчасово окупованому Криму створили "кладовище" зі своєю пошкодженою військовою технікою, — повідомляє "Патріот Донбасу". Очевидці розповідають, що на базі є багато пошкодженої Z-автотехніки, самохідних артилерійських установок, інженерних військових машин, танків. Чимало техніки пошкождено настільки, що відновити її вже неможливо.

Санкціями по агресору!

Попри всі загрози з боку рф, Литва розширила обмеження на транзит товарів до Калінінграда через свою територію. Тепер забороняється провозити:

  •  з 10 липня — цемент, алкоголь та інші продукти;
  •  з 10 серпня — вугілля та інше тверде викопне паливо;
  •  з 5 грудня — нафту;
  •  з лютого — нафтопродукти.

Швейцарія заблокувала активи росії на $6,8 млрд, – повідомляє швейцарський Державний секретаріат з економічних питань SECO. Також заморожено 15 об'єктів нерухомості.

Життя з урахуванням бойових дій

Дозвіл на виїзд дітей за кордон

Дозвіл на виїзд дітей за кордон можна буде оформити у "Дії". Відповідний законопроєкт №6146 ухвалила Верховна Рада України. Це означає, що один із батьків зможе надавати дозвіл на виїзд дитини до 16 років за кордон онлайн. Раніше для оформлення виїзду дитини з одним із батьків, необхідно було отримати нотаріально засвідчену письмову згоду.

Українські підприємці зможуть безплатно користуватися корпоративною поштою, хмарним сховищем та іншими сервісами Google Workspace. Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров уточнив, що сервіси будуть безплатними до кінця повномасштабної війни.

Відсьогодні електронні цигарки та кальяни заборонено курити в громадських місцях.

Зеленський відповів на петицію, яка пропонує ввести обов'язковий іспит для отримання українського громадянства. Автор петиції пропонує, щоб іспит складався з тесту з української мови, історії України, тесту на знання Конституції України та вивчення гімну. Президент доручив опрацювати це питання прем'єр-міністру.

Олігарх Рінат Ахметов заявив про передачу свого медійного бізнесу, зокрема телеканалів "Україна" та "Україна 24" на користь держави. Таке рішення Ахметов пояснює набранням чинності закону про олігархів, хоча себе він олігархом не визнає.

До Ради внесли законопроект про кримінальну відповідальність за ігнорування повітряної тривоги. Законопроект стосується відповідальності бізнесу за роботу під час сирен та передбачає такі покарання:

  • Штраф 17 000 – 51 000 грн.
  • Виправні роботи терміном до 2-х років.
  • Обмеження волі на строк до 3-х років.
  • За повторне порушення чи спричинену загибель людей, покарання становить обмеження волі терміном 3-8 років.

Київ і область

війна в Україні блок-пост

В МВС розповіли, які знахідки виявляли поліцейські на блокпостах за час воєнного стану:

  • Співробітники поліції на блокпостах виявили 909 автівок, які перебували в розшуку.
  • Оперативники перевірили та встановили 341 особу, що знаходилася в розшуку. Саме завдяки роботі блокпостів також знайшли 41 безвісти зниклу особу. 
  • Було встановлено 2713 підозрілих громадян, які, ймовірно, причетні до диверсійної та колабораційної діяльності. З них співробітникам СБУ передано 1767 осіб. 
  • Крім цього, вилучено 600 одиниць вогнепальної зброї, 40 тисяч набоїв, 296 гранат, 157 одиниць холодної зброї. 

Військовослужбовці Національної гвардії, що цілодобово чергують на 190 блокпостах, регулярно затримують диверсантів та правопорушників. Також гвардійські підрозділи розвідки впродовж минулого тижня виявили 301-у ціль противника. Серед них — ворожі пункти управління, позиції окупантів, техніка та інші засоби загарбників.  

В парку "Наталка" встановили лавку, де мелодію можна прослухати, скориставшись підказками з QR-коду.

Донеччина і Луганщина

У Часовому Яру з-під завалів вилучили тіло ще одного загиблого, — повідомляє ДСНС. Таким чином усього виявлено 19 загиблих осіб, врятовано — вісьмох.

​Станом на 15:30 кількість загиблих внаслідок удару по Часовому Яру на Донеччині зросла до 24. З-під завалів вдалось врятувати 9 людей. Роботи тривають.

Станом на 17:00 під завалами будинку у Часовому Ярі виявили тіла 31 людини. Про це в ефірі Суспільного повідомила речниця Донецької ОВА Тетяна Ігнатченко.

Окупанти використовують авіацію, але стоять на місці, втрачають чергові склади з боєприпасами, — інформує Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА.

138 день війни в Україні

За ніч із 10 на 11 липня росіяни завдали п'ять ракетних ударів та чотири масованих артилерійських обстріли по населених пунктах на межі Луганщини та Донеччини.

Окупанти застосовують авіацію, ствольну та реактивну артилерію, намагаючись прорватися з Лисичанського та інших напрямків на Сіверськ та Слов'янськ, але вже більше тижня ці спроби безуспішні; росіяни намагаються просуватися зі сторони Попасної.

Повідомлення про втрату окупантами чергових складів із боєприпасами, каже Гайдай, надходять щодня. Останнє – з Луганська.

На Донеччині нацгвардійці знищили передові групи спостереження росіян. Окупанти, крім військової техніки, використовували цивільні автомобілі та маскування. Проте гвардійці виявили їх ще на шляху просування та завдали точкові удари з артилерії по ворогу.

Голова Луганської обладміністрації Сергій Гайдай вважає, що росія спробує швидко анексувати Луганську та Донецьку області, щоб спробувати запобігти контрнаступу України. Про це він сказав у інтерв'ю LB.ua. "Які у них плани? Вони виходять на адміністративний кордон Луганської області чи Донецької області, одразу проводять псевдореферендум, ухвалюють рішення про входження цих територій до російської Федерації, а далі, коли вже Україна проводитиме контрнаступ і звільнятиме території, путін просто оголосить, що Україна пішла війною проти росії, тому оголошується повна мобілізація", – спрогнозував Гайдай.

80% цивільних евакуювались з Донеччини. Там залишилось близько 340 тисяч людей. Про це в ефірі національного телемарафону повідомив голова Донецької ОДА Павло Кириленко. "На 24 лютого постійно проживало 1 млн 670 тис. населення на підконтрольній території Донецького регіону. Лишилось десь 340 тис. населення", – повідомив він. Кириленко зазначив, що евакуація продовжується, техніка та все необхідне для цього є.

Харківщина

ракетний удар по Харкову

Сьогодні вночі по Харкову був удар трьома ракетами. Одна частково зруйнувала 6-поверховий будинок в Основ'янському районі, друга влучила у складське приміщення там само. Третій снаряд влучив у будівлю школи в Слобідському районі, повідомляє ДСНС. Загиблих немає, з будинку евакуювали 86-річну жінку.

О 10-й Харків знову обстріляли. Місцеві повідомляють, що так гучно не було давно. У деяких районах міста зникла електрика. Наразі в місті велика кількість клубів диму.

Наразі в Харкові призупинили рух метро на Салтівській лінії через обстріли. Окупанти завдали ударів по місту, попередньо, із систем залпового вогню, — повідомляє голова Харківської ОВА.

31 людина поранена внаслідок обстрілу Харкова вранці — це оновлені дані голови ОВА Синєгубова. Серед них — двоє дітей 4 та 16 років. Усі вони госпіталізовані. Кількість загиблих внаслідок ранкового обстрілу Харкова зросла до чотирьох, — повідомили в поліції Харківщини.

6 людей загинули внаслідок російського обстрілу Харкова 11 липня. Уточнені дані надала Харківська обласна прокуратура. "Я готовий вбивати росіян голіруч", – говорить один із мешканців будинку на вулиці Кооперативній, куди вночі влучила російська ракета.

138 день війни в україні

Також сьогодні вранці рашисти обстріляли Золочів. У результаті було зруйновано 13 житлових будинків та господарських споруд, згоріли гараж та машина, розповів голова селищної ради Віктор Коваленко. На цю мить інформації про жертв та постраждалих немає.

UPD: Двоє людей загинули внаслідок обстрілу Золочева 11 липня, зруйновані будинки.

Під обстріл вранці 11 липня, за словами Терехова, потрапили цивільні об'єкти Харкова — торгові об'єкти, шиномонтаж, житлові будинки. "Вони руйнують інфраструктуру міста, роблять так, щоб наші діти не могли навчатися у школах, щоб наші студенти не навчалися у вищих навчальних закладах", — сказав міський голова. Через знищення ракетами шкіл у Харкові "нам вже не доводиться говорити про навчання у школах у режимі офлайн, зрозуміло, що ми готуватиметься з 1 вересня у більшості тільки в онлайн-навчанні для дітей, тому що обстріли не припиняються".

Понад 1100 людей змогли виїхати з тимчасово окупованих територій Харківської області 11 липня, 295 з них — діти, — повідомили Суспільному волонтери, залучені до евакуації.

Сумщина

О 7:30 ранку росіяни вдарили з реактивної артилерії по Шалигінській громаді — 20 влучань. Жертв та руйнувань попередньо немає, — повідомив голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

Внаслідок мінометних обстрілів росіянами на Сумщині пошкоджені дві лінії електропередач. Про це зранку 11 липня повідомили у пресслужбі поліції Сумської області.

Вдень з території росії по прикордонних територіях України у Сумській та Чернігівській областях було завдано ударів зі ствольної артилерії та мінометів. Про це повідомляє Державна прикордонна служба України у Telegram.

Дніпропетровщина

На автотрасі у селищі Іларіоновому на Дніпропетровщині онук з бабусею роздають бійцям власноруч випечені смаколики. "Ми з бабусею печемо пиріжки для Збройних сил України і роздаємо їх на трасі. Зупиняються не так часто. Дякують", – розповів Суспільному Єгор. Додає: влітку вони з другом також зробили імпровізований блокпост під синьо-жовтим прапором, де збирали кошти для української армії. Усе, що назбирали, перерахували на підтримку ЗСУ. 

Рятувальники завершили обстеження територій двох сіл Апостолівської громади, які в ніч на 11 липня обстріляла армія рф. У Новосеменівці пошкоджені три будинки, на вулицях вирви від снарядів. У селі Перше Травня пошкоджено комбайн та 75 сонячних панелей.

На Дніпропетровщині відновили електропостачання у 30 населених пунктах, відключених через негоду. Знеструмленим залишається ще 41 населений пункт сільської місцевості.

 Запоріжжя

Син голови Запорізької районної адміністрації Олега Буряка 16-річний Владислав розповів про 48 днів полону, котрі він провів в одиночній камері СІЗО у Василівці. В обов'язки хлопця входило прибирати "катівню". "Я запам'ятав момент, коли входжу у цю кімнату, людина просто висить на стелі підвішена дротами, крапає кров, все на підлозі у крові. У них питали, де знаходилася зброя. Застосовувалися до полонених негуманні методи допитів – тортури (биття струмом, побиття). Я все бачив і чув", – згадує Владислав. Про викрадення Влада стало відомо 17 квітня, про це повідомив голова РВА Олег Буряк у відеозверненні. Російські окупанти викрали хлопця на блокпосту у Василівці під час евакуації.

Так зване "МВС по Запорізькій області" повідомило, що було скоєно замах на призначеного окупантами "главу адміністрації Мелітопольського району" Андрія Сигуту. Партизани працюють на всій тимчасово окупованій території. Спокійно жити колаборанти не зможуть! На цей раз він вижив, чекаємо на наступний.

Сьогодні окупанти заблокували проїзд та виїзд на Новий Мелітополь. Десятки тисяч мешканців спального мікрорайону відрізали від міста, аргументуючи свої дії знайденою вибухівкою, — повідомляє мер міста Іван Федоров.

Херсонщина

У Нововоронцовській громаді Херсонської області рух через лінію фронту для гуманітарної допомоги заблоковано. Мешканці прифронтових сіл перебувають в ізоляції, — повідомляє депутат селищної ради Дмитро Бурлай.

Сили оборони звільнили від окупантів село Іванівка на Херсонщині. Завдяки злагодженій роботі військовослужбовцям 60 опбр вдалося взяти під контроль черговий населений пункт. Від російських окупантів у Іванівці залишилися лише страшні спогади та "мертва" військова техніка.

Вранці на Херсонщині пара штурмовиків ЗСУ завдала удару по скупченню противника – уражено командно-спостережний пункт рашистської артилерійської бригади та контрольно-командний пункт росгвардії, який напередодні атакували. Про це повідомив спікер ОК "Південь" Владислав Назаров.

ЗСУ вдарили по Таврійську на Херсонщині. Знищено: 

  • пересувний командний пункт ворога, 
  • військову техніку, 
  • радари й антени, 
  • ППО.

Ця інформація від радника очільника ОВА Сергія Хланя.

Перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський говорить, що до закликів виїхати з окупованої Херсонщини треба ставитись серйозно, і пояснює, чому варто до них прислухатись: ​​"Сьогодні дуже складно прорахувати систему, хто насамперед у зоні ризику, бо категорії затриманих постійно розширюються. Почастішали випадки затримання людей, яких здали колаборанти, причому у форматі зведення особистих рахунків".

Сьогодні близько 4 ранку у Новій Збур'ївці Голопристанської ТГ Скадовського району пролунав вибух. На дорогу впала ракета. Ніхто не постраждав, — повідомили місцеві жителі. 

У Херсоні горить ще один склад окупантів та зона розміщення російських військ. Подробиці згодом, — повідомив нардеп Олексій Гончаренко.

У Чорнобаївці пролунав гучний вибух. Його було чутно в Херсоні.

А так виглядає військова частина  у Херсоні на вулиці Пестеля, куди вчора, 10 липня, влучили ЗСУ.

Ракетно-артилерійські підрозділи ЗСУ завдали удару по району стартових позицій ЗРК "С-300" в районі Олешківських пісків. Про це повідомляє ОК "Південь". Також командування підтвердило знищення пункту управління ворожими військами у Таврійську. Остаточні втрати противника уточнюються.

У зв'язку з вдалими атаками ЗСУ в окупантів все частіше виникає бажання втекти якомога далі від по-справжньому спекотної Херсонщини. От і в ніч з 8 на 9 липня десятеро переляканих російських вояків вкрали дві автівки з території польового табору в Херсонській області й дали драпака, — пише журналіст Роман Цимбалюк у Telegram. Де вони зараз – ніхто не знає. Поки що росіянам вдалося затримати біля Армянська лише одного втікача. Він прямував вглиб окупованого Криму. Решта дезертирів розчинилися на безмежних південних просторах. Їх пошук взяв під свій особистий контроль командувач 49-ї загальновійськової армії рф.

Війська рф готуються до вуличних боїв у Херсоні. Якщо їх вдасться вибити з міста, вони перейдуть на лівобережну частину області. Про це заявив радник глави Херсонської ОВА Сергій Хлань.

Миколаївщина 

Віталій Кім, голова Миколаївської ОВА, інформує щодо ворожих обстрілів по області за минулу добу:

  • Баштанський район — о 10:40 та 21:30 обстрілів зазнала Широківська громада. Влучання були по вже зруйнованій будівлі ЦНАПу, школі, житловим будинкам та відкритим територіям домогосподарств. Потерпілих немає.
  • Миколаївський район — об 11:35 за межами с. Новомиколаївка Первомайської громади внаслідок обстрілу загорілися поля з врожаєм і лісосмуги. Потерпілих немає. Ввечері, 10 липня, внаслідок обстрілів с. Лимани Галицинівської громади зайнялося поле з врожаєм та лісосмуга. Потерпілих немає.
  • Вранці у Миколаєві лунали вибухи. Шість ракет. Попередньо жертв немає, одна людина поранена, — повідомив Віталій Кім.

Одещина

У Чорному морі перебувають два ракетні кораблі з 16 "Калібрами" на борту та два десантні кораблі, — повідомили в ОК "Південь".

Близько полудня армія рф завдала ракетного удару по Одещині: випустили чотири ракети з літаків. Одна з них влучила у будівлю, — повідомив заступник керівника ОП Тимошенко. Інформація про травмованих та руйнування уточнюється.

Ввечері по Одеській області було завдано ще одного ракетного удару, — повідомив голова Одеської ОВА Марченко. На щастя, обійшлося без постраждалих.

СБУ затримала в Одесі російського агента, який розвідував позиції протикорабельних комплексів ЗСУ. Служба безпеки запобігла спробам окупантів встановити місцезнаходження та переміщення українських військових підрозділів, протикорабельних комплексів і систем протиповітряної оборони у причорноморських районах України. Отримані координати рф планувала використати для здійснення серії ракетних ударів на півдні. За даними слідства, зрадник був завербований представником спецслужб рф для проведення підривної діяльності в Одесі. Для комунікації між собою вони використовували спеціально створений анонімний Телеграм-канал.

Вінниччина 


Маленький вундеркінд Артем Кучер із Вінниці на благодійних шахових матчах збирає кошти на бронежилет для ЗСУ. "Я займаюся шахами вже дев'ять місяців і в мене добре виходить. Я думаю, тим, хто грає зі мною, — їм цікаво, бо в мене другий дорослий розряд. Хочу допомагати ЗСУ і тому граю за гроші. Хочу, щоб за ці гроші для солдатів купили танк. І бронежилет", — поділився Артемко. Хлопчик каже, що не боїться грати ані з дітьми, ані з дорослими. Впевнений, що переможе усіх суперників, як це роблять українські військові. 

Захід України

Донецький обласний академічний драматичний театр, будівлю якого було знищено надпотужною російською бомбою 16 березня в Маріуполі, відновив свою роботу в Ужгороді. 16 липня відбудеться перша прем'єра відновленого театру. Це буде вистава про життя і долю Василя Стуса.

А на Лавандовій горі в околицях Перечина відбувся благодійний забіг "Lavanda Run" , в якому взяло участь майже 80 учасників. Головним завданням спортивного івенту було зібрати кошти на підтримку 68-го окремого батальйону територіальної оборони Закарпаття. Вдалося зібрати 23.000 гривень. Всю суму передано на ремонт пошкодженого транспорту.

У Коломиї, що на Івано-Франківщині, відновлюють приміщення старого дитячого садка, щоб облаштувати там прихисток для вимушених переселенців. У ньому зможуть поселити приблизно 70 людей.

1
102

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: