fbpx
Сьогодні
Розбір 17:00 10 Лип 2022

Війна за хліб та розуми людей: як російська пропаганда звинувачує в голоді ЄС та Україну

Типовий наратив російської пропаганди та маніпуляцій наразі — це звинуватити Україну та ЄС у провокуванні голоду в світі, зокрема в Африці. Розбираємо цей фейк — як він працює, чому зараз і як йому протистояти.

English version here

Вже майже 140 днів Україна бореться з невиправданою повномасштабною війною російської федерації, а увесь світ відчуває наслідки цієї агресії.

Одним із найбільш болючих наслідків для світу є ризики голоду та підвищення цін на продовольчі товари внаслідок недоотримання товарів з України через блокаду портів та морських шляхів з боку рф. Натомість кремль намагається покласти провину на захід, мовляв через санкції порти заблоковані, та зокрема зерно не можна поставити.

Як росія звинувачує Україну та ЄС

Війна за хліб та розуми людей: як російська пропаганда звинувачує в голоді ЄС та Україну

За даними Центру протидії дезінформації, прокремлівські ЗМІ звинуватили Україну у збільшенні кількості населення у світі, що потерпає від голоду, зокрема в Африці. Представник росії в ООН відкрито ще у травні заявляв, що це Україна блокує вивезення сільськогосподарської продукції. Загалом, нічого неочікуваного не почули, хіба що, цікаво: а в чому вигода Україні? Ідея не отримувати гроші за експорт товарів у той час, коли економіка впаде близько до 40% виглядає не дуже переконливою, хоча фантазія у російських пропагандистів багата, вони за це й отримують гроші.

Очевидно, що росія буде намагатись відбілити залишки власної репутації саме серед тих країн, які публічно майже мовчать щодо війни. Це насамперед держави Латинської Америки та Африки. Якщо говорити саме про держави Африки, то західні лідери звертались до них із закликом ввести санкції не просто так, а саме щоб ті не опинились у полі російської пропаганди, а отже у сфері впливу росії. Захід теж вирішує свої задачі, та ми маємо бути свідомими того, де наші інтереси перетинаються особливо. Зараз же дійшло до того, що ЄС в особі Жозепа Бореля навіть відправив листа африканським колегам, де ще раз пояснив, що санкції ЄС не мають нічого спільного із тим, що 20 тонн зерна заблоковано в портах. Ще в кінці травня путін сам обмовився у розмові з одним з європейських лідерів, що вони готові піти на деблокаду портів у разі зниження санкцій. 

Саме тому лідери держав ЄС через таку активність російських пропагандистів занепокоєні тим, що сама росія поширює ці наративи про те, що Європейський Союз нібито причетний до продовольчої кризи, яка лише наростає. Прогнозовано, такий меседж направлений більшою мірою на громадян держав ЄС, аби ті тиснули на свої уряди з вимогою послабити чи скасувати санкції проти рф. 

Чому це не спрацює?

Війна за хліб та розуми людей: як російська пропаганда звинувачує в голоді ЄС та Україну

Звісно, це навряд чи подіє, адже санкції накладені були за повномасштабну агресію проти України, а ні в кого з лідерів ЄС не виникає сумнівів хто її розпочав. Зокрема, на останньому засіданні Європейської Ради лідери держав-членів чітко підтвердили, що це росія, яка несе відповідальність за те, що робить з їжі зброю, а також закликали розблокувати порти, зокрема Одеський. 

Якби це робила Україна, то чому зараз? Чому на 8 рік збройної агресії та анексії Криму? Звісно, росіяни цим питанням особливо не задаються, особливо, коли безліч західних компаній вийшли з росії — у них навіть чіпів на банківські картки не вистачає, що говорити про критичне мислення. 

Хто у здоровому глузді повірить, що хтось, окрім росії, здатний атакувати зернові термінали, зокрема у Миколаївській області. Україна втрачає прибутки, та за логікою росіян ще сама винна у блокуванні потрів. Не ЄС єдиними, США також чітко наголошували в особі речника Держдепу, що жодні обмежувальні заходи не були направлені на протидію торгівлі їжею чи медикаментами, чи ще якимось вигадкам російській пропаганді.

Більше того, Україна в особі МЗС публічно наголосила, що готова напрацювати механізм, що забезпечить функціонування морських шляхів експорту української сільськогосподарської продукції. 

Очевидно, що російська готовність розблокувати порти за певних умов створює безпекові ризики для України. Вони досі не відмовились захопити Одесу, ключове місто півдня України, а тому Україна не реагує на такі заклики, адже людьми офіційний Київ не торгує.

Ще цікавіше, що росія навіть пропонувала можливість огляду українських кораблів із зерном. Отже однією рукою агресор атакує і мінує порти, а іншою — пропонує домовлятись, що лише підтверджує його вину.

Чому росія маніпулює цим зараз?

Війна за хліб та розуми людей: як російська пропаганда звинувачує в голоді ЄС та Україну

На жаль, маємо констатувати, що росія намагається відвернути увагу від наступів на Донбасі та постійних атак на південь та схід і перекласти вину щодо блокування портів на інші держави. путін нещодавно взагалі заявив, що росія начебто ще "нічого не починала". Авжеж, коли для людини смерті тисяч — це лише статистика, то для нього це нічого. Єдиною проблемою для них є те, що з часом все менше будуть вірити вбивцям. Санкції продовжують діяти, тому для росіян нічого доброго не очікується попри заяви авторитарного режиму та його поплічників. 

Головне для України зараз — продовжувати укріплювати оборону та наголошувати на необхідності поставок зброї, обладнання, тренування наших військових, наданні кредитів аби відшкодувати втрати у бюджеті та введені нових санкцій проти росії. Так у російської пропаганди не буде шансів перемогти. А отже не буде шансів перемогти і у самої росії.

1
3900

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: