fbpx
Сьогодні
Що відбувається 11:49 11 Чер 2022

Хроніка подій: 108 день оборони України від російської агресії

English version here

Фото: Нацполіція в Донецькій області

Сьогодні 11 червня і вже 108 днів триває військовий напад росії на Україну. Розповідаємо про всі поточні новини. Матеріал буде постійно оновлюватися.

Що сьогодні?

Головне

Хроніка подій: 108 день оборони України від російської агресії

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний звернувся до політиків: "Хочу звернутися до політиків, які, перебуваючи в тилових містах, розповідають про "зраду" і роблять "оцінки" оперативної обстановки. Своїми безвідповідальними заявами, на кшталт противник нібито без проблем узяв те чи інше місто або що нібито готується зрада країни, ви ображаєте наших воїнів

Сили оборони героїчно протистоять ворогові, якого називали другою армією у світі, зупинили супротивника на всіх напрямках і завдали йому таких втрат, яких вони ніколи не бачили і не могли уявити, про це знають усі українці, весь світ. 

Я звертаюся до вас: не принижуйте наших захисників своїми "експертними оцінками". Це ж не ви зараз на першій лінії оборони. І не ваші діти. Кожен має займатися своєю справою. Ми захищаємо Україну. Не заважайте нам".

Оперативно-тактичне угруповання "Схід" інформує: Українські захисники продовжують нищити активи агресора. 10 червня наші воїни знищили:

  • особового складу – 30;
  • мінометів – 2;
  • АТТ – 3.

На Херсонщині розвідувальна група ЗСУ знищила російських десантників. Українські військові просунулися вглиб окупованої території Херсонщини та заволоділи ворожою зброєю і засобами зв'язку. Також завдали удару по складу боєприпасів на Миколаївщині. Про це повідомляє ОК "Південь".

500-ту ювілейну повітряну ціль знищили вчора, 10 червня, зенітні ракетні війська Повітряних Сил Збройних Сил України. Це черговий БпЛА російських окупантів "Орлан-10". Розраховували на дещо більше, втім літаки рашистів нині не часті гості у підконтрольному Збройним Силам повітряному просторі. З початку повномасштабного російського вторгнення у нашу державу зенітні ракетні війська Повітряних Сил ЗС України знищують усі типи повітряних цілей: літаки, вертольоти, крилаті ракети, БпЛА, а інколи й ракети оперативно-тактичних комплексів. Дякуємо ЗСУ!

Британська розвідка робить висновок, що високоточної зброї у росіян не вистачає. З квітня російські середні бомбардувальники запустили десятки важких ракет повітряного базування Х-22 із наземних цілей. Ці ракети призначалися для знищення авіаносців, і при використанні з неядерною боєголовкою вони дуже неточні і можуть спричинити значні побічні збитки – зокрема, жертви серед цивільного населення. "рф, ймовірно, вдається до таких неефективних систем озброєння, тому що їй не вистачає точніших сучасних ракет, тоді як українська система ППО, як і раніше, утримує її тактичні літаки від завдання ударів на більшості території країни", – йдеться у звіті.

капітан Олексій Чубашев.

На війні з росією загинув ще один журналіст, воєнкор, воїн, капітан Олексій Чубашев. Чубашев відомий як автор програми "Рекрут UA", колишній керівник "Армії FM" та Військового телебачення України. Вічна пам'ять Воїну. 

Переломний момент на користь ЗСУ буде у липні-серпні цього літа, коли у нас з'явиться достатня кількість зброї, — прогнозує колишній голова Служби зовнішньої розвідки генерал армії України Микола Маломуж. "Наразі ЗСУ діють дуже успішно в Херсонській області. Звільнено 18 населених пунктів. Якщо ВСУ створять умови для оточення російських військ у Херсонській області та Запоріжжі, то російська армія буде розбита. На сьогодні таких умов, на жаль, немає. Стратегічних умов для оточення російських  військ на Херсонщині немає, проте є тактичні". Де тактичне, там стратегічне недалеко, віримо у ЗСУ!

росія порушила близько 400 міжнародних договорів за час війни проти України, – про це заявив президент Зеленський у зверненні до учасників Копенгагенського демократичного саміту.

Що саме порушила країна-агресорка:

  • статут ООН;
  • конвенцію ООН про боротьбу з фінансуванням тероризму;
  • конвенцію ООН щодо запобігання злочину геноциду та покарання за нього;
  • корпус конвенцій, що регулюють закони та звичаї війни;
  • міжнародну конвенцію для захисту усіх осіб від насильницького зникнення;
  • конвенцію про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту;
  • конвенцію ООН про ліквідацію всіх форм расової дискримінації;
  • конвенцію ООН з морського права.

"І варто усім нам згадати Будапештський меморандум, порушення якого росією додає цій картині максимального цинізму. Цим порушенням росія знівелювала всю боротьбу за ядерне роззброєння у світі", – зазначив президент.

Зеленський підписав закон про надання можливості теробороні виконувати завдання в районах ведення бойових дій. Закон прийняли ще до війни. В середині лютого. Втім, підписав його Президент тільки зараз. І закон вже найближчим часом набере законної сили: на наступний день після публікації в офіційному виданні.

Хто поїде в Україну? 

Про фінансову та інформаційну допомогу, зброю та політиків

Німеччина має намір доставити в Україну гаубиці Panzerhaubitze 2000 близько 22 червня. Про це посол України у Німеччині Андрій Мельник повідомив у інтерв'ю НВ. Посол зазначив, що, попри обіцянки, Німеччина досі не доставила в Україну жодну одиницю важкої зброї.

До Києва приїхала голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. У планах – зустріч з Володимиром Зеленським. Вони підіб'ють підсумки спільної роботи для відновлення та прогресу, досягнутого Україною на її європейському шляху.

"Єврокомісія готує наші рекомендації для держав-членів ЄС. Мої сьогоднішні обговорення дозволять нам завершити нашу оцінку. Шлях відомий. Я ціную зусилля та рішучість України у цьому процесі", – написала президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у Twitter після зустрічі з президентом Володимиром Зеленським.

Розпочала роботу на Київщині і незалежна комісія ООН. Вона фіксуватиме і розслідуватиме злочини, які вчинили росіяни під час війни з Україною. Делегація вже побувала на Романівському мосту із знаменитого фото, де люди ховалися від ворожих обстрілів. Також відвідали "братську могилу" на території Храму Святого Апостола  Андрія Первозванного, де окупанти масово поховали вбитих мирних жителів. 

"Маю надію, що міжнародні колеги зможуть дати оцінку ганебним злочинним діям агресора під час вторгнення в Україну та посприяти у якнайшвидшому покаранні винних", — відзначив очільник поліції Київщини Андрій Нєбитов.

У Словаччині будуть займатися не лише ремонтом, а й модернізацією української військової техніки. Міністр оборони Словаччини Ярослав Надь повідомив, що завод "Конструкта-Дефенс" уже до цього готовий. Більше того, персонал заводу буде розширений із 60 до 150 людей, а також там вироблятимуть військові автомобілі швидкої допомоги.

Сінгапур передасть Україні допомогу:

  • рятувальне обладнання і міношукачі;
  • 2 пожежні машини;
  • 9 карет швидкої допомоги і медичні засоби;
  • протипожежне захисне спорядження.

Про це пані посол України в Сінгапурі Катерина Зеленко написала у Twitter. Світ підтримує нас. Дякуємо!

Система ППО IRIS-T, яку виготовляють в Німеччині для України, восени допоможе прикрити Київ, а через 3-4 роки убезпечить інші міста та важливі об'єкти України від ракетних ударів. Про це повідомив посол України у Німеччині Андрій Мельник в інтерв'ю НВ. "Система IRIS-T – єдине, за що я подякував і канцлеру, і уряду за останні місяці. Ця система найкрутіша у світі. Її можна порівняти з американським Patriot. Це німецький продукт. Прорив у тому, що це перша зброя не старого зразка, а найновішого", – сказав посол. Постачання IRIS-T очікується у жовтні.

Допомога біженцям і внутрішнім переселенцям

Чеська залізниця запускає поїзд між Прагою та Києвом. Чеський перевізник RegioJet запускає регулярне залізничне сполучення між Прагою, Львовом та Києвом. Таким чином компанія вирішила задовольнити високий попит на перевезення з боку українських сімей, які хочуть повернутися на батьківщину. Перший рейс призначено на сьогодні, 11 червня. Поїзд курсуватиме щодня і складатиметься зі спальних вагонів, а у вартість квитка буде включена гаряча вечеря. Відправлення з Праги — після 20:00. Відправлення з Києва — о 8:30, прибуття до Праги — о 8:55 наступного дня. 

Вчитель з Грузії зібрав для України $700 000. Ладо Апхазава почав збирати кошти з початку повномасштабного російського вторгнення. Аби допомогти українським школярам, чоловік продав власну монету Global Teacher Awards — так званого "вчительського Оскара". На аукціоні також розіграли пам'ятне кільце покійної матері Ладо. Усі виручені кошти учитель перерахував польській організації з допомоги українським біженцям. Дякуємо!

Новини від партнерів

В ООН назвали воєнним злочином смертний вирок трьом іноземним бійцям у "днр". Такі судові процеси над військовополоненими рівносильні воєнному злочину. Управління Верховного комісара ООН з прав людини стурбоване тим, що так званий "верховний суд" самопроголошеної "днр" засудив трьох військовослужбовців до смерті. За словами українського командування, ці люди входили до складу ЗСУ, і якщо це так, то вони не повинні розглядатися як найманці, – йдеться у заяві речниці Управління Верховного комісара ООН з прав людини Равіни Шамдасані.

А Голова Пентагону закликав зупинити росію, яка нищить світовий порядок. "Вторгнення росії в Україну – це те, що відбувається, коли гнобителі зневажають правила, які захищають нас усіх. Так стається, коли більші держави вирішують, що їхні імперські апетити важливіші за права їхніх мирних сусідів", — сказав глава Пентагону.

Китайська делегація покинула зал під час виступу Президента України Володимира Зеленського на азіатському саміті з безпеки Shangri La Dialogue, – повідомила старша політична аналітикиня Центру азіатських досліджень Олівія Енос. На саміті Зеленський заявив про можливість голоду в Азії та Африці через припинення постачання зерна з України. Комуністичному Китаю, схоже, тема голоду не цікава.

Президент США Джо Байден зробив заяву, що до початку російського повномасштабного вторгнення в Україну президент Зеленський "не хотів чути" застереження з Вашингтона щодо майбутнього нападу рф. Не прислухатися до американської розвідки і "багато інших людей".

В Офісі президента це заперечують і наголошують, що Україна готувалася до війни з минулого року. Речник президента України Сергій Никифоров заявив, що Зеленський просив про превентивні санкції проти росії, але партнери "не хотіли чути".

У Нідерландах суд виніс вирок у справі про збиття росіянами літака MH17 у небі над Донбасом у липні 2014 року. 4 російських військовослужбовців визнали винними.

Що там на росії?

Хроніка подій: 108 день оборони України від російської агресії

На росії горить військова частина за 50 км від кордону з Україною, – пишуть російські Tg-канали. Повідомляється, що горить військова частина у населеному пункті Клинці Брянської області. Там близько 6:00 пролунав сильний вибух, після – ще три менш гучні вибухи. Попередньо під час пожежі постраждала військова техніка, яка стояла на ремонті після участі у бойових діях в Україні. Пожежу ще гасять. Побажаємо вогнеборцям протягом дня гарної сонячної погоди, підбадьорливого вітерця і повної відсутності опадів.

Спікер держдуми В'ячеслав Володін заявив про нову "Велику вісімку". На його думку, до нової "Великої вісімки" увійшли Китай, Індія, росія, Індонезія, Бразилія, Мексика, Іран і Туреччина — країни, які не беруть участь у "санкційних війнах". Цікаво, а ці країни в курсі, що росія їх об'єднала? І щось ми не зрозуміли, а де Еритрея?

"А економіка "Великої сімки" – США, Японії, Німеччини, Британії, Франції, Італії, Канади, – продовжує марити Володін, – тріщить під навантаженням введених проти росії санкцій". 

Тим часом у росії продають сувенірне… дещо на магнітику. Те, що треба, щоб причепити на холодильник! А ми ще дивуємося, чому російські солдати крадуть у українців навіть закордонні магнитики на холодильник.

Російський брехунець

Вам вже набридли "новини" про "українські біолабораторії"? Ось вам нова фантазія росЗМІ, яка пояснює росіянам, чому з України не повертаються їхні солдати. На росії заявили, що українці продають вбитих рашистів в Єгипет, де з них роблять… фальшиві мумії на продаж колекціонерам. 

Окупаційна "влада" на Херсонщині продовжує створювати фейки та дезінформувати населення. Центр протидії дезінформації називає фейком повідомлення про те, що ніби в Херсоні черга охочих отримати паспорт рф сягнула 4 тисячі людей.

І ще одна брехня від окупантів на Херсонщині. "Нова влада" Херсонської області обіцяє списати борги мешканців перед українськими банками та комунальними компаніями. Про це повідомляє "Інтерфакс" із посиланням на Кирила Стремоусова (російські державні ЗМІ називають його "заступником голови тимчасової Херсонської адміністрації"). Також мешканцям обіцяно виплати заощаджень, але вже у рублях. Варто нагадати, що такі ж самі обіцянки чули від окупантів у 2014 році жителі Криму. І неймовірно раділи тому, що тепер "нічого не треба платити". А потім борги українським банкам рф передала банкам росії…

Санкціями по агресору!

Загальні втрати іноземних компаній у росії на тлі санкцій становили понад $59 млрд, – підрахували дослідники з Єля. Загалом близько 1 тис. західних компаній зобов'язалися припинити або скоротити свою діяльність у країні. Втрати охоплюють багато галузей — від банків до промисловості, рітейлу, громадського харчування та транспортних компаній. Наприклад, збитки McDonald's після угоди про продаж ресторанів у росії становитимуть від $1,2 до $1,4 млрд. А ExxonMobil зафіксувала списання у розмірі $3,4 млрд після призупинення робіт на нафтогазовому проекті на Далекому Сході. Проте мати справу з країною-вбивцею компанії не бажають, незважаючи на збитки. Репутація поки що коштує дорожче за гроші.

Twitter заблокував обліковий запис пресслужби пропагандистського каналу RT France на території Євросоюзу.

Життя з урахуванням бойових дій

Через війну українці "постаріли" на 15–20 років, — робить висновок голова МОЗ Ляшко. За його словами, ті вікові хвороби, які раніше наздоганяли людей у ​​60 років, тепер досягнуть українців у 40–45, "зокрема, через психологічні зміни в нашому організмі". Він додав, що інфаркти, інсульти, особливо зараз, особливо на територіях, де є обмеження щодо інфраструктури, призведуть до високої смертності через повномасштабне вторгнення росії.

Захист суверенітету – обов'язок громадян: Зеленський дав відповідь на петицію щодо виїзду з України чоловіків. Президент наголосив, що звернувся до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з проханням комплексно опрацювати порушені в електронній петиції пропозиції.

Міноборони хоче заснувати військову газету. Про це повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. Вона пояснила, що на передовій немає телевізійного та радійного сигналу, а також постійного доступу до інтернету. "Як інформувати українського солдата на передовій про події в Україні та світі? Як протидіяти ворожій пропаганді в умовах, коли ворог нищить вишки ретрансляторів?" — запитує заступниця міністра. За її словами, у виданні буде "сфокусована правдива інформація про ситуацію в країні, публікуватимуться актуальні суспільно-політичні, військові та інші важливі теми, зокрема з питань соціального захисту".

Уряд планує давати українцям гранти для навчання на ІТ-курсах. Влада вважає, що це може стати "справжнім драйвером зростання економіки". Держава профінансує навчання 60 тисяч людей.

Київ і область

війна руйнування

Обстріляну в березні окупантами багатоповерхівку на Оболоні вдасться поновити, незважаючи на пошкодження.

А в селі Глібівка Вишгородського району відновили рух через міст. Переправу підірвали рашистські загарбники під час відступу. Протягом місяця на ділянці автодороги Димер-Богдани здійснено капітальний ремонт. Наразі міст функціонує, проїзд через нього дозволено транспорту вагою до 20 тонн. У регіоні продовжується відновлення зруйнованих доріг та мостів.

Картину Марії Примаченко передали в Національний художній музей України. Мова йде про ту картину, яку продали за $500 000 на благодійному аукціоні для ЗСУ. Її придбав українець, котрий живе за кордоном. За ці кошти Благодійний фонд Сергія Притули придбав 125 бусів для передової. "Хай полотно видатної художниці буде ще одним символом єдності українців у часи випробувань", – пишуть у музеї.

Чернігівщина

Хроніка подій: 108 день оборони України від російської агресії

Так виглядає випускний альбом чернігівських школярів. Фотосесію для чернігівських випускників на тлі руїн, які залишили по собі окупанти, зробив фотограф із Івано-Франківська Станіслав Сеник.

Так виглядає випускний альбом чернігівських школярів. Фотосесію для чернігівських випускників на тлі руїн, які залишили по собі окупанти, зробив фотограф із Івано-Франківська Станіслав Сеник.

В одній з прикордонних громад Корюківщини, де в березні були російські окупаційні війська, українські військові знайшли гранату Ф-1, яка була задіяна як "розтяжка". Військові знищили гранату на місці. Про це повідомляє Корюківська ОВА. ОВА нагадує – на території Чернігівської області діє заборона на відвідування лісів. Піротехніки працюють, проте ворог залишив чимало смертоносних "сюрпризів".

Донеччина і Луганщина

Хроніка подій: 108 день оборони України від російської агресії

Шматок хліба, тушкована капуста, булка та рідке какао – так виглядає нині харчування у школі №53 у Маріуполі. Її окупанти вважають показовою, тож саме сюди запрошують усіх "поважних" гостей, – повідомляє радник мера міста Петро Андрющенко. Він опублікував для порівняння сучасне фото та світлину з тієї самої їдальні 4 місяці тому. Разюча різниця з приходом рускіх "визволителів" помітна неозброєним оком.

Микола Ханатов, керівник Попаснянської міської військово-цивільної адміністрації, розповідає про поточну ситуацію в громаді: Попасну окупували 8 травня, в місті на той час залишилися півтори тисячі людей. Усіх їх росіяни примусово вивезли до Первомайська. Коли людям дозволили повернутися додому — для цього довелося подолати пішки близько семи кілометрів, вони побачили пограбовані росіянами домівки, з яких вивезли все, що можна, а тіла вбитих містян протягом місяця залишалися лежати на вулицях… 

Армія рф вдарила по Врубівці на Луганщині вогнеметною системою: інформація щодо травмованих уточнюється, – повідомив керівник ОВА Гайдай. Також військові рф увійшли в село Оріхове та закріплюються на північній околиці населеного пункта. Гайдай додав, що за останні дні до лікарень було госпіталізовано п'ятьох поранених жителів Лисичанська.

У Сєвєродонецьку за словами Гайдая, більша частина міста контролюється орками, продовжуються бої. Також Гайдай зазначив, що до "дня росії" очікується, що рашисти в рази збільшать кількість обстрілів.

Але є й гарні новини

  • росіяни намагалися провести нараду в одній із будівель Сєвєродонецька, але щось пішло не так, є багато загиблих;
  • 9 червня у важких умовах вдалося евакуювати з населеного пункту шістьох осіб.

Інформація про блокування армією рф заводу "Азот" у Сєвєродонецьку, про що повідомили у "лнр", абсолютна брехня, – заявляє голова Луганської ОВА Сергій Гайдай. "Наші тримають промзону Сєвєродонецька та знищують росармію у місті. Вірте лише офіційній інформації", – заявив Гайдай. Раніше "посол лнр" у москві мірошник стверджував, що кілька сотень українських військових заблоковані на території "Азоту" і вийшли на контакт з представниками "лнр" та російської армії.

17:00 – "На сьогодні в Сєвєродонецьку йдуть гострі вуличні бої. Вони супроводжуються постійними бомбардуваннями. Третина міста контролюється збройними силами України: побудовано лінію оборони, і в прилеглих житлових кварталах йдуть бої. Проводяться військові операції, намагаються відтіснити російських військових", – повідомляє мер Сєвєродонецька Олександр Стрюк.

За його словами, основна проблема української армії — "нас бомблять, а захищатися нічим", тому Україна дуже потребує дальньої артилерії та систем ППО.

В районі Попасної наші захисники успішно зупинили наступ противника. Окупантам довелося відійти, – повідомив Генштаб у своєму вечірньому зведенні. 

Також українські воїни успішно відобразили ворожий штурм у районах Бражківки, Долини та Вернопілля.

В Україні стало більше на одну військову адміністрацію. Президент України підписав указ про створення Лисичанської міської військової адміністрації та призначення її керівником Валерія Шибіка. Лисичанськ перебуває під контролем ЗСУ.

Харківщина

Російські військові намагаються не допустити просування українських військ до державного кордону на Харківщині, – повідомили у Генштабі. 

Внаслідок російського обстрілу на Чугуївщині зруйновано приватний будинок: четверо людей загинули під завалами.

Сумщина

Хроніка подій: 108 день оборони України від російської агресії

Вночі 11 червня росія зі своєї території 5 разів відкривала мінометний вогонь. Пошкоджені будинки мешканців Ворожби – вибиті вікна, понівечені стіни, пошкоджені лінії електропередач. Також росіяни 8 разів стріляли з міномету по території Шалигінської громади. В обох випадках жертв немає, повідомив голова ОВА Дмитро Живицький.

А на дорожній розв'язці поблизу Сум (дорога Н 12) відновлюють пошкодження, що лишились після російських загарбників. Зокрема тут дорожники підлатали асфальт, встановлюють бордюри та огорожі. Заново встановили дорожні знаки, які регулюють рух на перехресті.

Дніпропетровщина

У Криворізькому районі ворог поцілив по двох громадах – Зеленодольській та Широківській. росіяни обстрілювали населені пункти і з артилерії, і з "Ураганів". Двоє людей поранені, вони у лікарні. Село Велика Костромка опинилося без світла та газу, – повідомив очільник Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

Хроніка подій: 108 день оборони України від російської агресії

Такою Велика Костромка, тепле і затишне село, була до того, як її, "рятуючи від нацистів", почала щоденно обстрілювати росія.

І дуже мила новина: у Дніпрі в парку культури та відпочинку ім. Т. Шевченка, провели благодійний майстер-клас для собак-переселенців. Їхнім власникам і волонтерам надавалися кваліфіковані консультації, поради у вихованні, утриманні, догляді, годуванні.

Запоріжжя

В окупованому Мелітополі відсьогодні окупаційна влада планує розпочати видачу російських паспортів. Про це оголосив представник нової "адміністрації" Володимир Рогов.  

Законний мер Мелітополя Іван Федоров повідомляє, що орки визначили Мелітополь "столицею" тимчасово окупованої Запорізької області та готуються провести тут "референдум" про приєднання регіону до московії.

В Маріуполі на міні підірвався трактор МНС росії, – повідомляє радник мера міста. За словами Петра Андрющенка, це сталося біля торговельного центру. Загинули двоє працівників МНС та один російський військовий, – пише Андрющенко у телеграм.

Херсонщина

Херсон. Ворог тут не знищує будинки, тут він знищує все українське. 

Під час пресконференції у Відні голова місії США в ОБСЄ Майкл Карпентер сказав, що кремль запустив свою стратегію приєднання тимчасово окупованих українських територій до росії, яку вже бачили раніше. "Референдум" є одним з можливих шляхів. За його словами, якщо будь-яке місце належить до української ідентичності, воно руйнується військовими рф. І такі руйнування мають систематичний характер.

Також Карпентер розповів про те, що військові росії незаконно затримують і катують цивільних у ​​Херсонській області. "Поки що ми бачимо звіти про тортури щонайменше 600 осіб у Херсонській області. Їх тримають у спеціальних підвалах, які служать кімнатами тортур. Є інформація про точну локацію таких приміщень – це будівля Херсонської державної адміністрації та ліцею №17 у Генічеську. Саме туди військові росії вивозять чиновників, журналістів, громадських активістів та людей, яких росіяни вважають учасниками мітингів проти російської окупації", – говорить голова місії США в ОБСЄ Майкл Карпентер.

У неділю, 12 червня, на захоплених територіях Херсонської та Запорізької областей окупаційна влада збирається провести "масові святкування" дня рф. Планується приїзд журналістів та представників телевізійних каналів для зняття постановочних роликів про "благополучне життя на окупованих територіях". Для зйомок організовується завезення масовки із Криму. Також у цей день плануються провокаційні дії з боку окупантів з метою очорнення влади України в очах мешканців Херсонської та Запорізької областей. Місцеві активісти закликають: не беріть участі в організованих окупантами заходах! Не допомагайте нашому ворогові!

Хроніка подій: 108 день оборони України від російської агресії

Протест в Херсоні. Кожну ніч з'являються нові стрічки і написи в українських кольорах

Тим часом у Херсоні росіяни знову розміщують свої блок-пости. І якщо раніше перевіряли переважно особистий транспорт і чоловіків, то тепер — і маршрутки, і жінок.

Блокпостів і укріплень побільшало і в районі Північно-Кримського каналу, який подає воду до Криму. Окупанти активно зміцнюють оборону каналу. Про це повідомляє Оперативне командування "Південь". "Навколо Північно-Кримського каналу споруджено захисні залізобетонні конструкції, на під'їзних коліях та біля мостів збільшено кількість блокпостів", – йдеться у повідомленні.

"В окупованих селах ситуація надзвичайно складна. Боюсь, що ми не уявляємо всього жаху, який там відбувається. Росіяни грабують хати: забирають цінності, гроші, автівки. Знущаються з селян, наприклад, прострілюючи руки та ноги. Надати допомогу не дають, виїжджати забороняють. Тих, хто вмирає — доводиться ховати просто в пакетах", – про ситуацію в області повідомляє Сергій Хлань.

В окупованому Херсоні, як і в Мелітополі, сьогодні "день видачі російських паспортів". Перші російські паспорти отримали 25 жителів Херсона, – повідомляє російське пропагандистське медіа ТАРС. Документ отримав і Володимир Сальдо, якого російські державні ЗМІ називають "головою військово-цивільної адміністрації окупованої Херсонської області". Вочевидь інші 24 – члени тієї самої "адміністрації"'.

Вчора Херсонський театр відкрив міжнародний фестиваль "Мельпомена Таврії", який зазвичай щорічно збирав у Херсоні театральні трупи з усієї країни та світу. Цьогоріч фестиваль об'єднує українські театри дистанційно. Вистави проходитимуть у різних містах України та світу. Переглянути їх можна також онлайн. А відкрили фестиваль солісти Херсонського академічного музично-драматичного театру ім. Миколи Куліша відеопривітанням – виконанням "Червоної калини". Долучайтесь! Ознайомитися з розкладом можна тут.

Миколаївщина 

Протягом минулої доби десятого червня російські бойовики обстріляли три громади Баштанського району та одну — Миколаївського. Одна людина загинула. Безжальний руйнівний "рускій мір", який вміє тільки вбивати і нищити все на своєму шляху.

Одещина

Одеська військова адміністрація розглядає можливість відкриття для роботи деяких театрів та концертних залів міста – "для того, щоб підтримати діячів культури та мистецтва". Про це повідомили у пресслужбі ОВА. "Планується відкрити лише ті заклади сфери культури, у яких є захисні укриття та сховища на випадок повітряної тривоги. А на самі заходи буде допущено таку кількість відвідувачів, яка відповідає кількості місць у наявних укриттях", – заявив речник ОВА Сергій Братчук.

UPD: "Родина, незважаючи на заборону, прийшла відпочивати на узбережжя. Поки мати з сином розкладали речі, батько вирішив виміряти глибину та температуру води. За кілька хвилин у воді пролунав вибух, чоловік отримав поранення, несумісні з життям", — йдеться у повідомленні.

Братчук нагадав, що всі пляжі Одеської області заміновані, щоб запобігти висадці російського десанту. Не наражайте себе на небезпеку!

Але на цьому новини про одеські пляжі не скінчилися. Сьогодні чоловік з жінкою зайнялися оральним сексом в одному з пляжних клубів міста. На інцидент миттєво відреагували. Спікер Одеської ОВА Сергій Братчук повідомив, що обом уже вручено повістки в армію. "Гормональний сплеск вони матимуть змогу нормалізувати під час бойових дій", – написав Сергій Братчук.

Захід України

Депутати Івано-Франківської міської ради звернулись до Президента України Володимира Зеленського, Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука щодо необхідності люстрації та заборони членам проросійських політичних партій брати участь у виборах до Верховної Ради України, обласних, районних, міських, сільських та селищних рад.

А в Закарпатті відновили виробництво легкових автомобілів. Вже з 10 червня завод "Єврокар" в с. Соломоново Закарпатської області відновить великовузлове збирання автомобілів SKODA, яке було призупинене з початком військової агресії рф в Україні.

1
119

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: