fbpx
Сьогодні
Фото, відео 20:10 23 Сер 2023

У Харкові встановили скульптуру з уламків снарядів, якими обстрілювали місто: навіщо це рішення

Фото: MediaPort

У Харкові з'явилася скульптура "Крилата ракета", яку виготовили з уламків снарядів, які російські загарбники запускали по Харківщині.

Про це інформує видання MediaPort, пише Рубрика.

У чому проблема?

З самого початку повномасштабного вторгнення по Харківській області російські окупанти весь час завдавали ударів з різної військової техніки.

Харків обстрілювали практично з усіх видів зброї, яка є у військ рф. До кінця минулого року в місті з'явилося кілька звалищ із залишків російських боєприпасів.

Скульптура, Харків

Фото: MediaPort

Там були зібрані частини снарядів установок "Град", "Ураган", "Смерч" і "Торнадо-С". Також Харків обстрілювали "Іскандерами", С-300, "Калібрами".

За час обстрілів у місті пошкодили або зруйнували 5,2 тис. будівель.

Яке рішення?

У Харкові вирішили створити скульптуру з уламків російських снарядів. Мета проєкту — показати важливість мистецтва під час війни.

Як це працює?

Як повідомляють, автор скульптури — митець із селища Нова Водолага Ілля Чорномаз, студент Харківської державної академії дизайну та мистецтв.

Над металевою скульптурою він працював понад рік.

Її висота — 3,5 метри, а її вага — 500 кг.

Скульптура, Харків

Фото: "BBC NEWS Україна"

Зібрати стільки матеріалу вдалося у співпраці з рятувальниками. Зокрема, використали частину ракети, що влучила в Харківську ОВА 1 березня 2022 року.

"Силует нагадує і крилату ракету, і розп'яття. Ця ідея людини, яка перебуває в напрузі, у якій нас вже другий рік тримає війна", — розповів скульптор.

Скульптура, Харків

Фото: "BBC NEWS Україна"

Окрім того, брат митця Костянтин Лиганенко зазначив: "Сенс цієї скульптури в тому, щоби показати мистецтво під час війни і що воно є важливим. Ми хотіли показати скульптуру, яка виготовлялась під час війни з тих ракет, які руйнували будівлі".

Скульптура, Харків

Фото: "BBC NEWS Україна"

Скульптуру планують продати з аукціону.

А отримані гроші спрямують на підтримку підрозділів ЗСУ, які захищають Харківщину.

З презентацією скульптури запускають благодійний збір "Надія через мистецтво", щоб зібрати кошти на дрони для захисників із Харківщини — 92-ї бригади та розвідпідрозділу Kraken.

Автор найбільшого донату отримає скульптуру в подарунок. Доти вона залишатиметься на території кафе "7-й склад" (вул. Скрипника, 7).

Як писала Рубрика, 2 квітня 2023 на головній площі селища Бородянка, що на Київщині, відкрили скульптуру "Дівчинка під сонцем". Так відзначили символічну дату — рік тому Збройні Сили України повністю звільнили Київську область від російських окупантів.

Окрім того, у Львові поблизу Оперного театру встановили скульптуру гіганта "Містер Арбітріум" італійського скульптора Емануеле Джіаннеллі, яка заввишки 5,5 метрів. Статуя ілюструє підтримку України під час російської агресії.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: