fbpx
Сьогодні
Війна 15:15 03 Кві 2022

Зґвалтована в окупації: що робити, що приймати і куди звернутися по допомогу

російські військові ґвалтують жінок на українських територіях, які захоплюють. Ми не можемо говорити про те, як часто і де саме це відбувається — надто багато випадків ще залишаються невідомими. Але ми мусимо говорити про те, що робити жінкам, яких зґвалтували. І вимагати покарання для потвор, які це з ними зробили.

English version here

"Рубрика" пояснює, як подбати про фізичне та моральне здоров'я після зґвалтування, куди звертатися по допомогу і як заявити про скоєний над вами злочин. 

У чому проблема?

Ви розумієте, що вас от-от зґвалтують

Зґвалтування для ґвалтівника — це не про задоволення сексуального бажання. Це про задоволення від знущань над іншою людиною. Тому це завжди жорстоко і завжди травматично.

Під час війни сексуальні злочини трапляються часто, адже окупант відчуває себе вищим за тих, хто не має зброї і не може від нього захиститися. От і зараз почали спливати на поверхню все більше історій жінок, які стали жертвами зґвалтувань російськими солдатами. 

На Київщині окупант вдерся в один з будинків, застрелив господаря і неодноразово ґвалтував господиню, поки маленький син подружжя був зачинений у котельні. Ця історія стане першою кримінальною справою про зґвалтування під час війни в Україні, яку розгляне суд. За даними ЗСУ, ґвалтівник вже загинув, проте підозру йому про всяк випадок таки оголосили.

Таких трагедій вже десятки, можливо, сотні, можливо, тисячі. Ймовірність постраждати від такого злочину велика. Тож знати про правила безпеки важливо для вашого життя і здоров'я.

Яке рішення?

Мінімум опору

Зґвалтована в окупації: що робити, що приймати і куди звернутися по допомогу

Якщо нападник значно сильніший від вас, ви не можете втекти, не можете йому протистояти і розумієте, що ніяк не можете уникнути зґвалтування, намагайтесь не чинити опору. Ваші спроби захиститися можуть тільки ще більше розпалювати його і робити ще жорстокішим. 

"Перше і головне, що потрібно запам'ятати: мета людини, яка стикнулася з цим — вижити. Тому багато рекомендацій, які діють в мирний час, на жаль, нам не дуже підходять… В таких випадках кричати і кликати про допомогу не потрібно.

Акт насилля в військовий час відрізняється від зґвалтувань, скоєних у мирний час. Чим менший опір чи активний спротив, тим швидше ця тварина втратить цікавість", — пояснює психологиня Слава Євтищенко.

Що робити одразу після зґвалтування

Зґвалтована в окупації: що робити, що приймати і куди звернутися по допомогу

Фізичний стан жінки після зґвалтування залежить від рівня жорстокості, з якою з нею зробили це. У неї можуть лишитися розриви, поранення та гематоми. Акушер-гінеколог Елені Чолас говорить:

"Як тільки вас залишили у спокої і немає більше загрози життю, одразу подбайте про себе і своє тіло. Якщо є можливість помитись в душі/ванній, зробіть це. Якщо це несе небезпеку (ви в окупації і немає безпечного доступу до води) чи не маєте сил, то вистачить і простих вологих/сухих серветок". 

Також лікарка зазначає, що випадків, коли після зґвалтування не залишається травм статевих органів, майже немає, тож у разі кровотечі необхідно звернутися до лікаря чи будь-якого медичного працівника.

Якщо ви відчуваєте пекучий біль:

  • промийте промежину розчином з чистої води і соди (1 чайна ложка на 1 літр води);
  • змастіть піхву всередині маззю "Левомеколь" або "Бепантен" (у жодному разі не використовуйте перекис водню);
  • на другу добу після зґвалтування за можливості зволожуйте слизову тим же "Левомеколем" або лубрикантом на водній основі (не можна використовувати "Пантенол", лубриканти на масляній основі та олію);
  • також з другої доби і впродовж 5-6 днів можна використовувати будь-які антисептичні свічки, якщо маєте їх;
  • за першої ж нагоди зверніться до лікаря і пройдіть обстеження на наявність інфекцій, що передаються статевим шляхом.

Якщо ви не використовуєте спіраль та не приймаєте КОК на постійній основі, необхідно буде подбати також про контрацепцію. Гінекологиня Елені Чолас пояснює, що для запобігання вагітності вам треба прийняти 100 мікрограмів естрадіолу та 500 мікрограмів левонолгестрелу. Для цього шукайте в аптеках чи у жінок, які вас оточують будь-які з наступних препаратів:

  • 5 пігулок "Новінету", "Джазу", "Діфенди", "Відори Міні", "Дарілії" або "Дроспіфему 20";
  • 4 пігулки "Регулону", "Регівідону", "Марвелону", "Дроспіфему 30", "Ярини" або "Жаніну";
  • 1 червону або жовту пігулку "Клайри".

Лікарка наголошує: першу вказану дозу пігулок треба прийняти в перші 72 години після зґвалтування. Ще через 12 годин повторити прийом. 

Як заспокоїтися після зґвалтування

Статеві злочини це не тільки фізичні, а й складні психологічні травми. Переживши наругу над власним тілом, опанувати себе складно. Але зробити це необхідно. Психологиня Слава Євтищенко пояснює що робити, щойно ви опинилися у відносній безпеці.

"За можливості спробуйте з кимось поговорити або зв'язатися. Якщо є можливість, не залишайтеся в місці, де це з вами трапилось. Щоб допомогти собі «розморозитися» після зґвалтування, спробуйте, наскільки це можливо, потурбуватися про своє тіло. Якщо є можливість, випийте чогось теплого… Є декілька технік, які можуть допомогти трошки повернути контроль над своїм тілом після трагедії.

Перша — це так звана вправа «обійми». Треба скласти руки навхрест і лівою рукою обійняти себе ща праве передпліччя або лікоть, а правою — за ліве. Посидіти так кілька хвилин.

Друга вправа. Схрещені руки підтягнути до грудей. Язик можна підняти до піднебіння… Намагайтеся повернути собі рівновагу за допомогою ніг, потупцюйте по землі. Такі вправи допоможуть прийти до тями на фізіологічному рівні", — радить психологиня.

Гінекологиня Елені Чолас звертає увагу, що часто жінки після зґвалтування картаються почуттям провини і особливо це посилюється, якщо жінка відчула оргазм. Лікарка наголошує — це фізіологічний процес, який часто ми не здатні контролювати. 

"Оргазм — безумовний рефлекс у відповідь на певну сукупність сексуальних реакцій, що відбуваються внаслідок певної частоти скорочень м'язів тазового дна, а також стимуляції генітальної області.

Отже, він виникає поза нашим бажанням. Так, ми можемо стимулювати його виникнення, а його інтенсивність збільшувати за наявності сексуального збудження, але він може виникнути і без нього. Це означає, що оргазм може виникнути і під час насилля… Це не реакція задоволення, а реакція спасіння від болю", — говорить лікарка.

Кого і як повідомити про злочин

Зґвалтована в окупації: що робити, що приймати і куди звернутися по допомогу

Про зґвалтування обов'язково потрібно повідомити правоохоронні органи. По-перше, це вчинок, який завдав вам значної шкоди. По-друге, зараз це не просто злочин, а воєнний злочин, і покарання за нього відповідне — ґвалтівника можуть засудити до довічного ув'язнення. Він на це заслужив. 

Що вам потрібно зробити:

  • за змоги зверніться до лікарні за допомогою і для фіксації тілесних ушкоджень;
  • за змоги повідомте про зґвалтування Нацполіцію за номером 102, прокуратуру своєї області або ж Обласну військову адміністрацію за місцем свого перебування чи за місцем скоєння злочину;
  • збережіть речі, в яких ви були, коли вас зґвалтували, на них може бути біологічний матеріал злочинця, це допоможе встановити його особу;
  • за змоги сфотографуйте або зніміть на відео місце злочину, занотуйте найважливіші обставини.

Якщо ви перебуваєте на окупованій території і не маєте доступу ані до лікарні, ані до поліції, зверніться до Офісу генерального прокурора. 

  • Електронна пошта: [email protected]
  • Телефонний номер для дзвінків та повідомлень у Viber, Telegram, WhatsApp, Signal: 096-755-02-40
  • Єдиний ресурс для фіксації воєнний злочинів: https://warcrimes.gov.ua 

Куди звернутися по психологічну або юридичну допомогу:

  • Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації: 116 123 (з мобільних безкоштовно), 0800500335 (з мобільних і стаціонарних — безкоштовно). 
  • Також на гарячу лінію можна звернутись через онлайн канали: скайп — lastrada-ukraine, телеграм — NHL116123, електронна пошта — [email protected]
24
5852

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: