fbpx
Сьогодні
Репортаж 19:25 21 Бер 2022

Як працює "Волонтерський штаб "М": найчастіші запити, найпроблемніші ланки

English version here

Фото: Рубрика

Волонтерський фронт в Україні зараз працює з шаленою інтенсивністю. Кількість організацій і людей, які об'єдналися для допомоги військовим і цивільним складно осягнути. 

«Рубрика» вирішила на прикладі однієї з організацій дізнатися, в яких обставинах зараз працюють волонтери, в чому головна потреба, яким чином знаходять те, чого знайти практично неможливо. 

Тому побували у «Волонтерському штабі «М». Це організація з людей переважно креативних професій, які об'єдналися з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. 

Розповімо хто, як і для кого збирає допомогу. А для тих, хто хоче допомагати волонтерам не тільки грошима, попросили у них перелік потреб, які потрібні на вчора. 

Хто? 

Вероніка.  Родом з Донецька. В 2013-2014 роках також займалася громадською діяльністю. Після початку бойових дій на Донбасі переїхала до Києва. Заснувала комунікаційну агенцію, яка спеціалізується на державних комунікаціях.   

Волонтерський штаб

«Зараз до нас знову добралися і ми вирішили, що більше нікуди їхати не будемо, а будемо залишатися захищати своїх рідних».  

Анна. До війни працювала в кіно, в продюсерському департаменті. Займалася забезпеченням зйомок. Волонтерити почала з того, що варила борщ для військових. Потім доєдналася до волонтерського штабу. 

Волонтерський штаб

«Я координую гарячі точки, куди треба відвозити допомогу. Власне, ми і самі їздимо: Ворзель, Гостомель, Буча. Допомагаю також своєму рідному місту, бо там гуманітарна катастрофа».  

Богдан. До 24 лютого працював аналітиком по реформі освіти, був журналістом на сайті Нова українська школа, а також у Раді громадського контролю при НАБУ — входив у кадрову комісію, робив аналітику по тому, чи немає корупційних ризиків в окремих кандидатів. 

Волонтерський штаб

«З початком війни  пішов у військкомат та записався у Тероборону. Але згодом нашу роту укомплектували з більш досвідчених військових, тому почав волонтерити».  

Ще понад 20 людей, які активно працюють, і десятки інших, які долучаються до окремих задач. Жартома називають себе «цивільними мародерами», бо «віджимають» у бізнесу приміщення для складу з гуманітаркою. 

Волонтерський штаб

Що роблять?

«Волонтерський штаб М» орієнтований на Київ, Київську область та Чернігів. Планують підключати й інші міста. Літера «М» у назві має два значення. Перше — метро. Волонтери допомагають людям, які ховаються від обстрілів у київському метрополітені. Друге — медицина. Основний напрямок організації — пошук ліків для ТРО, ЗСУ та цивільних. 

Волонтерський штаб

«У перші дні війни ми ночували в метро на станції Васильківська. Там було дуже холодно і ми зрозуміли, що потрібно шукати для людей каремати, спальники, ковдри. Почали писати друзям. Виявилось, що у спортзалів багато карематів, пледів. Спочатку привезли на Васильківську, потім і на інші станції», — розповідає Вероніка. 

Зараз у Києві працює як укриття 45 станцій метро. У перші дні війни у них, за даними метрополітену, перебували близько 15 тисяч людей. Волонтери привозять на станції засоби гігієни, аптечки, та все ті ж спальники і каримати, яких постійно не вистачає.

Волонтерський штаб

«Наші лікарі склали універсальний список, що потрібно, коли довго триває комендантська година. За цим списком намагаємось забезпечувати людей», — говорить Вероніка. 

Зараз волонтери хочуть сконцентруватися на формуванні так званого недоторканого запасу, щоб на випадок збільшення кількості людей, які захочуть пересидіти в метро, там уже були всі необхідні речі.  

Волонтерський штаб

Також готують правила використання приміщень метрополітену як укриття. Зокрема, як поводитися, коли багато тварин. 

«Метрополітен взагалі не вміє працювати з тваринами. А там реально звіринець:  коти, собаки, шиншили. Всі хто завгодно є, лише змій немає», — кажуть волонтери.  

Для військових «Волонтерський штаб «М» дістає ліки та спорядження, на яке є запити.  

«Вся моя професійна діяльність була пов'язана з медичними проектами, я завжди займалася медичними реформами. Логічно що ми почали шукати можливість привозити медикаменти. З'ясували в мінохорони здоров'я найскладніші препарати, які важко дістати. Взяли список і почали збирати. Знайшли перелік для аптечок ТРО, у нас є багато друзів які везуть це до кордону, а ми потім забираємо», — пояснює Вероніка.  

Таким чином штаб працює у двох форматах: як логістичний хаб  — будує логістичні ланцюжки для доставки допомоги з однієї точки в іншу, та як типова волонтерська організація — отримує запит, знаходить, закупляє і передає необхідну допомогу. 

Що потрібно?

У метро, як кажуть волонтери, найбільша потреба у засобах гігієни та ліках. Також проблемою є гаряча вода. 

«За допомогою кількох компаній ми закупили термопоти. Це такі штуки, які гріють воду і підтримують температуру. Але деяким станціям вони не дісталися», — каже Вероніка.  

Їжею людей в метро забезпечують інші волонтерські організації. 

Волонтерський штаб

Як говорить Богдан, для військових однією з незакритих потреб залишаються аптечки. 

«Навіть елементарно з йодом є величезна проблема», — каже Богдан.

Анна додає, що на передку також немає хлоргексидину. Не вистачає і турнікетів зразка CAT. 

«Їх зараз знайти складніше ніж бронік», — каже Анна. 

За словами волонтерів, з Ізраїлю в Україну направили великий літак з допомогою для військових. Там якраз 6 тисяч потрібних турнікетів. Але через проблеми з документацією, літак застряг у Польщі. Тому потреба досі актуальна. 

При цьому Анна наголошує, турнікети мають бути саме потрібного зразка. Ті, які роблять в домашніх умовах, рвуться. Це може коштувати життя військового. 

Та проблеми у волонтерів нині не тільки у відсутності тих чи інших засобів, а й у доступі до окремих населених пунктів, де люди потребують допомогу. 

«У нас дуже багато запитів із сіл, до яких ми просто не можемо доїхати. Наприклад, я мала їхати в Комарівку, але ми не поїхали, бо туди зайшла велика колона з танків. Часто буває, що я готова їхати, але не готовий їхати водій. Потрібно розуміти, що ти їдеш не туди, де тебе будуть гладити по голівці. Я звісно за те, щоб допомагати таким місцям, але потрібно мати голову на плечах. Мертвий волонтер нікому не допоможе», — каже Анна.  

Насамкінець волонтери діляться переліком того, які групи товарів зараз шукають найбільше.  

Медикаменти:

  • Знеболювальні;
  • Жарознижувальні;
  • Антибіотики або фторхінолони, інші антибактеріальні препарати; 
  • Антибіотики пеніциліновий ряд (напр. Аугментин, Амоксиклав)
  • Нестероїдні протизапальні (напр.Диклофенак, Ібупрофен, Німесулід, Мелоксікам, Саліцилова кислота);
  • Заспокійливі препарати (седативні, анксіолітики, снодійні);
  • Краплі для носа;
  • Таблетки та спреї від болю в горлі;
  • Протигрибкові мазі;
  • L—тироксин;
  • Еутірокс;
  • Будь-які мазі для лікування інфекційних чи гнійних ран;
  • Джгути кровоспинні; 
  • Протиопікові пов'язки, спреї, мазі;
  • Гемостатичні губки;
  • Шприци (для внутрішньом'язових ін'єкцій). 

Їжа:

  • Супи та каші швидкого приготування;
  • Крупи;
  • Цукор;
  • Дитяче харчування.

Гігієна та одяг:

  • Памперси дитячі та дорослі;
  • Зубні пасти та щітки;
  • Термобілизна;
  • Бафи та балаклави теплі;
  • Спідня білизна;
  • Взуття тактичне; 
  • Рукавички тактичні;
  • Рюкзаки військові;
  • Аптечки індивідуальні стандарту НАТО;
  • Розгрузки та підсумки.
Рубрика:
Кейси
1
2366

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: