fbpx
Сьогодні
22:06 04 Кві 2021

Марсохід Perseverance успішно скинув міні-гелікоптер на поверхню Марсу

Фото: NASA

Марсохід Perseverance успішно скинув міні-гелікоптер Ingenuity на поверхню Марсу.

Про це повідомляє Голос Америки.

Ультралегкий літальний апарат був закріплений до марсохода Perseverance, який дістався поверхні Марсу в лютому.

"Підтверджена посадка Марсо-гелікоптера. Його 471 млн. кілометрова подорож на борту Perseverance закінчився остаточною висадкою з марсохода на поверхню Марсу сьогодні. Наступна віха? Пережити ніч", – написали у NASA.

На світлинах видно, що Perseverance вдало від'їхав від гелікоптера після того, як скинув його на поверхню.

Ingenuity працював від енергетичної системи Perseverance, а відтак буде використовувати власний акумулятор, щоб підтримувати роботу нагрівача, який повинен захистити непокриті електричні компоненти від низьких температур марсіанської ночі.

"Цей нагрівач підтримує температуру всередині близько 7 градусів за Цельсієм. Температури вночі на Марсі опускаються до -90 градусів за Цельсієм. Це захистить ключові компоненти, такі як сам акумулятор та електроніку від впливу холодних температур", – повідомив інженер NASA Боб Баларам.

Протягом наступних кількох днів команда Ingenuity перевірить, що встановлені на гелікоптері сонячні панелі працюють належним чином та перезаряджають акумулятор. Після того вони протестують двигуни та датчики перед першим польотом.

Очікується, що Ingenuity здійснить першу спробу польоту не раніше, ніж 11 квітня.

Ingenuity спробує здійснити політ в атмосфері, щільність якої в сто разів менше земної. Разом з тим сила тяжіння на Марсі втричі менша, ніж на Землі.

Ingenuity спробує піднятися на 3 м, протриматися над поверхнею 30 сек та сісти. Протягом польоту гелікоптер має робити високоякісні фотографії. На наступний місяць NASA планує до 5 таких польотів різної складності.

Майже двокілограмовий міні-гелікоптер коштував NASA близько $85 млн і вважається підтвердженням концепції, яка може здійснити революцію у дослідженнях космосу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: