fbpx
Сьогодні
Актуально 16:03 11 Вер 2019

150 країн візьмуть участь у міжнародному марші за клімат: що відбудеться в Україні

Мільйони людей із 150 країн візьмуть участь у всесвітніх маршах за безпечний клімат 20 та 27 вересня. Така подія планується і в Україні. 

20 вересня  10 екоорганізацій запрошують українців вийти на вулиці Києва та своїх міст аби захистити своє право на безпечне довкілля. Колона масового маршу пройде центральними вулицями столиці: від Михайлівської площі через Європейську і прямо до Адміністрації президента. Старт маршу: о 12:00 на Михайлівській площі. 

Мета – спонукати уряди країн виконувати свої зобов'язання міжнародної кліматичної угоди та реалізовувати дієву кліматичну політику в усіх державах, протистояти популізму чиновників, блокуванню важливих кліматичних рішень на саміті та у політиці кожної країни.

У події українського маршу ініціатори вже опублікували ряд вимог до нового Уряду та президента: 

  • 100 % відновлюваної енергії. Заявити про національний курс переходу на 100% відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) та поступово досягати його до 2050 року.
  • Сказати НІ викопному паливу! Відмовитись від будівництва нових електростанцій на викопному паливі і визначити шлях до повної декарбонізації економіки України.
  • Енергоефективність – пріоритет №1! Повною мірою використати потенціал енергозбереження в усіх секторах.
  • Припинити дотувати з державного бюджету промислове тваринництво, яке є одним з головних джерел викидів парникових газів.
  • Зеленому місту – зелений транспорт! Розвивати громадський електротранспорт та велоінфраструктуру у містах. 
  • Сказати "Ні" одноразовому пластику! Заборонити використання, імпорт та виробництво одноразового посуду, пакетів.

Ці протестні акції приурочені до спеціального саміту ООН із питань клімату, що відбудеться 23 вересня у Нью-Йорку. На ньому лідери з понад сотні країн зберуться аби продемонструвати конкретні плани по збільшенню їх національних внесків у Паризьку кліматичну Угоду.

Держави мають реалізувати ціль по скороченню обсягу викидів СО2 на 45% до 2030 року та досягти нульових викидів парникових газів у 2050-му. Все це аби протидіяти глобальному потеплінню, що спричиняє руйнівні погодні катаклізми у світі. Саміт також відвідають представники української сторони та ініціаторка міжнародних страйків за клімат, швецька школярка Грета Тунберг. 

Організатори, а це сотні екологічних організацій по всьому світу, кажуть, що плануються наймасовіші в історії марші проти кліматичної кризи в усіх державах. До них доєднатися може кожен, адже аномальні природні катаклізми вже руйнують українські міста та села. 

Зареєструватися як учасник(ця) на український кліматичний марш можна ТУТ.

___________________________________________________________________________

Міжнародний марш за клімат в Україні підтримують організації: 350.org-Україна, "Екодія",  "Єдина Планета", "Оzero", " REload", "Еколтава", "U-cycle", "Українська молодіжна кліматична Асоціація", "СвітОсвіт" та  ініціатива "Fridays For Future" (П'ятниці за Майбутнє). 

Контакти для уточнень: 

Маргарита Мостова 

медіа асистентка 350.org в Україні

[email protected]

099 92 99 794

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: