fbpx
Сьогодні
10:48 04 Лип 2024

У травні кількість жертв серед цивільних в Україні від російських ударів була найбільшою за рік, - ООН

Фото: Телеграм / Лисак

Доповідь Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні свідчить, що посилення ударів з боку російських військових по території України цієї весни призвело до значних жертв серед цивільного населення та суттєвої шкоди цивільній інфраструктурі. У травні кількість загиблих склала щонайменше 436 людей, відтак стала найбільшою за рік.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на дані Моніторингової місії ООН з прав людини (ММПЛУ).

В публікації вказується, що у новій доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ), що була підготовлена ММПЛУ, висвітлюється:

  • вплив на права людини від нових широкомасштабних атак ЗС РФ на критично важливу енергетичну інфраструктуру, які почалися у березні,
  • вплив наступу російських загарбників у Харківській області у травні,
  • та "інші події як на окупованій території, так і на підконтрольних уряду територіях України".

"Зважаючи на те, що у травні кількість жертв серед цивільного населення була найбільшою за майже рік, бої цієї весни принесли жахливі втрати цивільному населенню, особливо в Харкові та Харківській області", – сказала голова ММПЛУ Даніель Белль.

Вона додала, що безперервні атаки "призвели до трагічної загибелі людей, вимушеного переміщення населення та руйнування будинків і підприємств".

Також у звіті йдеться про те, що Серед основних причин значної шкоди цивільному населенню в ООН визначили:

  • використання військами РФ потужних авіаційних бомб і ракет у населених пунктах,
  • та щонайменше 5 інцидентів російських послідовних атак у те саме місце протягом короткого інтервалу часу ("подвійними атаками"), що спричинили численні жертви серед рятівників.

"У звітному періоді російські Збройні сили розпочали свою найбільшу з зими 2022-2023 років кампанію атак на критично важливу енергетичну інфраструктуру, у результаті чого загинули та отримали поранення цивільні особи, а також постраждали мільйони людей по всій країні", – йдеться в публікації.

Белль зазначила, що 5 хвиль атак рф на енергетичну інфраструктуру України призвели до жертв серед цивільних громадян та значних перебоїв в електропостачанні для мільйонів людей по всій країні, "з каскадним впливом на водопостачання, мобільний та інтернет-зв'язок, а також громадський транспорт".

Також в ООН додали, що доповідь буде представлена Раді з прав людини 9 липня.

Нагадаємо, що за даними Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, у квітні внаслідок бойових дій загинули щонайменше 129 мирних жителів, ще 574 були поранені.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: