fbpx
Сьогодні
08:29 02 Лип 2024

Нідерланди незабаром передадуть перший літак F-16 в Україну: вже видали дозвіл на експорт

English version here

Винищувач F-16. США. 2024 рік. Фото: 162nd Wing

Нідерланди вже завершили оформлення необхідного дозволу на експорт винищувачів F-16, які передадуть Україні. Незабаром в Україну відправлять перший літак.

Про це йде мова в листі нідерландської міністерки оборони Кайси Оллонґрен до Палати представників парламенту країни.

Лист до парламенту про ліцензію на експорт F-16 є однією з останніх дій уряду, що йде у відставку. А втім, подальших змін щодо підтримки України з боку Нідерландів не очікують, передає NOS.

У коаліційній угоді партій, чиї представники з'являться у новому складі уряду, мова йде про те, що Україну "підтримують політично, військово, фінансово та морально" на тлі війни з росією.

Своєю чергою очільниця оборонного відомства оголосила про завершення оформлення дозволу на експорт 24 винищувачів F-16 в Україну. 

"Від імені міністра закордонних справ та міністра зовнішньої торгівлі та розвитку співробітництва повідомляю, що незабаром відбудеться поставка першого літака", — заявила глава Міноборони.

Водночас у листі зазначають, що з огляду на оперативну безпеку та домовленості в межах міжнародної коаліції наразі жодних подробиць щодо постачання літаків парламенту не надають.

"Оперативна безпека залишається головним критерієм при розгляді питання про те, чи варто розголошувати інформацію. Виходячи з цього, а також з домовленостей в рамках міжнародної коаліції, ніяких подальших подробиць про цю поставку наразі не надається", підкреслили у листі.

Оллонґрен пообіцяла, що Палату представників "конфіденційно проінформують" про перебіг експорту.

Що відомо про винищувачі F-16 для України

У кінці березня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна має отримати західні винищувачі F-16, згідно з раніше встановленими планами та графіками.

Відзначимо, що коаліція винищувачів передасть Україні "значну кількість" бойових літаків F-16. Вони будуть оснащені найновішим озброєнням та зможуть бити за лінією фронту.

Своєю чергою Нідерланди заявляли, що почнуть відправляти Україні винищувачі F-16 цієї осені. Загалом війську мають передати 24 літаки.

Також десять українських військових пройшли навчання в Нідерландах з обслуговування бойових літаків F-16.

Крім того, нині перша група українських льотчиків закінчила навчання у США, а Данія вже підготувала 50 українських спеціалістів з обслуговування F-16.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: