fbpx
Сьогодні
Фото 10:11 01 Лип 2024

Планували захопити Верховну Раду: у Києві правоохоронці затримали групу людей

Фото: СБУ

Співробітники правоохоронних органів затримали групу людей, яка 30 червня готувала провокації в столиці. Під час них, зокрема, планували захоплення будівлі Верховної Ради.

Про це повідомили в Службі безпеки України та Офісі генерального прокурора, передає Рубрика.

Слідчі встановили, що група людей змовилася 30 червня провести в Києві так зване віче, до якого хотіли залучити громадські організації та громадськість під приводом громадського заходу.

Фото: СБУ

Фото: СБУ

Під час цього заходу учасники нібито мали:

  • "вибрати тимчасовий уряд" України,
  • захопити будівлю Верховної ради,
  • заблокувати її роботу та "усунути від виконання обов'язків" керівництво держави.

Водночас учасникам заходу змовники не розповідали про свої силові плани.

Фото: СБУ

Якщо ж представники влади не виконали б їхні вимоги про складання повноважень, змовники мали захопити владу, кажуть правоохоронці.

СБУ дізналася, що групу очолював співзасновник громадської організації, яка ще з 2015 року відома своїми антиукраїнськими акціями. Він орендував у Києві залу на дві тисячі людей, а також шукав військових та озброєних охоронців приватних структур для реалізації силового захоплення влади.

Фото: СБУ

Крім того, чоловік залучив спільників із Києва та Дніпра, які намагалися завербувати керівника громадської організації з Прикарпаття, однак той відмовився через протиправність задуманого.

Для конспірації змовники спілкувалися між собою в різних месенджерах та зустрічалися лише невеликими групами по три людини.

Правоохоронці викрили спільників та обшукали їх помешкання. Там знайшли зброю, боєприпаси, а також мобільні телефони, комп'ютерну техніку та чорнові записи із доказами злочинних дій.

Фото: СБУ

Затриманим про підозру в діях та закликах до дій, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади (ч. 1, 2, 3 ст. 109 Кримінального кодексу України).

Фото: СБУ

Фото: СБУ

Фігурантам обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. За це їм загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна.

Нагадаємо, що група російських агентів, до якої входили працівники Управління державної охорони, готували замах на президента України Володимира Зеленського, керівника ГУР Кирила Буданова, голову СБУ Василя Малюка та інших українських посадовців.

Рубрика:
Київ Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: