fbpx
Сьогодні
09:14 28 Чер 2024

В Єврораді узгодили нове керівництво Євросоюзу на наступні 5 років

Фото: Reuters

На саміті у Брюсселі у четвер, 27 червня, лідери країн ЄС обрали нових керівників головних інститутів блоку.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на Deutsche Welle.

Обговорення розподілу посад відбулося на робочій вечері під час засідання Європейської ради (саміту ЄС). Після дискусії, що тривала близько години, лідери офіційно схвалили призначення топ-посадовців, кандидатури яких раніше були погоджені на робочому рівні.

Так, глави країн Європейського союзу погодили кандидатуру Урсули фон дер Ляйєн для другого терміну на посаді голови Єврокомісії.

Остаточно вона буде затверджена на посаді у разі позитивного голосування в Європейському парламенті, що відбудеться 18 липня. Фон дер Ляєн має отримати як мінімум 361 голос на підтримку, і її шанси на успіх оцінюються як високі. Коаліція правоцентристів, лівоцентристів та лібералів у новому скликанні ЄП матиме близько 400 голосів, хоча існує імовірність відмови частини євродепутатів від підтримки президентки.

Крім того, схвалили кандидатуру екс-прем'єра Португалії Антоніу Кошти на посаду голови Євроради. Його лідери погодилися призначити на 2,5 роки, після чого можливе його перезатвердження на ще 2,5 роки.

Донедавна Кошта був очільником уряду Португалії.

Також у Євросоюзі підтримали кандидатуру прем'єр-міністра Естонії Каї Каллас на посаду голови дипломатії ЄС на наступні 5 років. Це перше в історії ЄС призначення на цю посаду кандидата зі Східної Європи. Каллас обійме цю посаду по квоті лібералів. 

На своїй новій посаді вона пообіцяла зробити Європейський союз "ефективним глобальним партнером".

Для затвердження всіх трьох кандидатур потрібна була підтримка так званої посиленої кваліфікованої більшості. Воно досягається одночасним виконанням двох умов: за пропозицію мають проголосувати не менше 20 із 27 країн-членів (72%), які представляють не менше 65% населення Євросоюзу.

Інтрига зберігалася аж до завершення першого дня саміту, оскільки делікатну тему вибору лідерів відсунули наприкінці порядку денного, після обговорення війни в Україні, теми оборони та безпеки ЄС та конфлікту на Близькому Сході.

Нагадаємо, у межах робочого візиту до Брюсселя для участі в засіданні Європейської ради 27 червня президент України Володимир Зеленський провів зустріч з очільником Євроради Шарлем Мішелем та Главою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн.

Під час Саміту лідерів ЄС Україна підписала з Європейським Союзом угоду про гарантії безпеки, а також з Естонією та Литвою.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: