fbpx
Сьогодні
12:35 25 Чер 2024

До 2026 року продовжила Рада Євросоюзу тимчасовий захист для українців

Фото: Kai Pfaffenbach / Reuters

25 червня Рада Європейського Союзу ухвалила рішення про продовження тимчасового захисту до 4 березня 2026 року для понад 4 мільйонів українців, які знайшли прихисток в ЄС від російської агресії.

Про це пише Рубрика, посилаючись на пресслужбу Ради ЄС.

Нагадаємо, що механізм тимчасового захисту був запущений 4 березня 2022 року. Прийняте сьогодні рішення про продовження не змінює рішення від березня 2022 року щодо категорій осіб, на яких поширюється тимчасовий захист.

У повідомленні зазначили, що тимчасовий захист забезпечує негайний і колективний захист великій групі переміщених осіб, які прибувають до ЄС і не мають можливості повернутися до країни походження. Люди, які користуються тимчасовим захистом, мають однакові права на всій території ЄС.

Ці права включають:

  • проживання;
  • доступ до ринку праці та житла;
  • медичну допомогу;
  • соціальну допомогу;
  • доступ до освіти для дітей.

Директива про захист також допомагає державам-членам впорядковано та ефективно управляти прибуттям людей.

"День за днем Росія тероризує український народ своїми бомбардуваннями. Це небезпечні обставини. Ті, хто втік від російської агресії, можуть і надалі розраховувати на нашу солідарність", – зазначила державний секретар Бельгії з питань притулку та міграції Ніколь де Мур, яка представляє країну, що нараз головує в Раді ЄС.

На цей час майже 4,2 мільйона осіб, переміщених з України, користуються тимчасовим захистом в ЄС, серед яких третина – діти.

Закон ЄС про тимчасовий захист встановлює мінімальні стандарти захисту. Фактичний рівень допомоги може відрізнятися в різних країнах-членах ЄС.

Що відомо про українських біженців за кордоном

Нагадаємо, що тимчасовий механізм захисту для українців, що шукали прихистку від повномасштабної війни на території Євросоюзу, запрацював 4 березня 2022 року.

У кінці вересня минулого року ще на один рік, з 4 березня 2024 року до 4 березня 2025 року, Рада Європейського Союзу продовжила на рівні міністрів внутрішніх справ механізм тимчасового захисту для біженців з України.

Варто додати, що чеське МВС анонсувало пропозицію змін до законодавства Lex Ukrajina, згідно з яким громадяни України з тимчасовим захистом зможуть отримати у Чехії дозвіл на довготривале проживання. Умовою такого переходу буде економічна самодостатність.

Відомо що у низці європейських країн українцям виплачуватимуть до 5300 євро за дострокове повернення додому.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: