fbpx
Сьогодні
17:37 21 Чер 2024

Кулеба заявив, що росію можна долучити до другого Саміту миру за форматом "зернової угоди"

Фото: AP

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що до другого Саміту миру російську федерацію можна долучити  за форматом "зернової угоди". Він зазначив, що Київ не бажає прямих контактів з російською стороною.

Про це глава зовнішньополітичного відомства розповів в етері телемаратону 21 червня, пише Рубрика.

Він пояснив, як можна долучити росію до другого Саміту миру, на прикладі укладання Чорноморської зернової ініціативи, коли Україна вела перемовини з Туреччиною та ООН, а ті комунікували з москвою.

"І угода виглядала як документ, підписаний між Туреччиною, ООН та Україною, а також Туреччиною, ООН та росією — так зліпилася угода", — додав Кулеба.

За його словами, Київ не бажає прямих контактів з російською стороною "з огляду на всі ті злочини, які росіяни вчиняють проти нашої держави й хочуть її знищення".

"Я хочу всім нагадати, що стратегічна мета росії залишається незмінною — знищення української держави", — наголосив міністр.

Раніше керівник Офісу президента Андрій Єрмак допускав участь росії у Глобальному саміті миру у Швейцарії, однак не на першій зустрічі.

Під час конференції низка країн-учасниць висловили думку, що для досягнення значного прогресу потрібна присутність росії.

Після того, як Глобальний саміт миру відбувся, Швейцарія заявила, що має намір обговорити його підсумки з росією, Китаєм та іншими країнами, які не брали участі в конференції.

Водночас президент України Володимир Зеленський наголосив, що присутність росії на другому Саміті миру означатиме готовність москви завершити війну.

Саміт миру у Швейцарії

15 та 16 червня у Швейцарії відбувся саміт миру України. У ньому взяли участь представники 100 країн та міжнародних організацій.

Попри заяви ЗМІ, учасники саміт миру ухвалили спільну декларацію. Як відомо, її підписали 78 держав та чотири організації, в якій окреслили три головні моменти, пов'язані з атомною, продовольчою та гуманітарною безпекою.

Зазначимо, що підсумковий документ підписали 80 держав та 4 організації, але пізніше дві країни відкликали свої підписи. А згодом і Руанда стала третьою країною, яка поставила свій підпис під спільним комюніке Глобального саміту миру, а потім відкликала його.

Серед тих, хто не підписав комюніке – Саудівська Аравія, Таїланд, Індія, Мексика, ПАР, Бразилія та Об'єднані Арабські Емірати, Ірак, Йорданія.

Як пояснив глава МЗС України Дмитро Кулеба, документ буде відкритим. Тобто навіть після завершення саміту країни зможуть підписати декларацію. Напрацьовані результати Саміту миру також передадуть представниками Російської Федерації.

Президент Володимир Зеленський вже анонсував другий саміт миру: "Україна не має часу для довготривалої роботи над тим, як прийти до миру у війни з росією, треба діяти швидко". 

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: