fbpx
Сьогодні
15:11 18 Чер 2024

Українці отримають сертифікати на безкоштовні книги: навіщо це рішення

Фото: З відкритих джерел

Президент України Володимир Зеленський підписав закон щодо уточнення діяльності Українського інституту книги з підтримки розповсюджувачів видавничої продукції та надання державної допомоги на придбання книг. Згідно з новим законом, українці зможуть отримати спеціальні книжкові сертифікати на придбання книг, а книгарні отримають державні субсидії на компенсацію орендної плати за приміщення.

Про це пише Рубрика, посилаючись на проєкт закону №11251вебпортал органів виконавчої влади України.

Яке рішення?

Як пишуть у пояснювальній записці, законопроєкт розроблено з метою удосконалення законодавства в частині порядку надання Українським інститутом книги розповсюджувачам видавничої продукції (книжкової продукції) державної субсидії на відшкодування витрат на найм або піднайм (оренду або суборенду) нерухомого майна (будівель, споруд, приміщень, їх окремих частин), що використовується як
спеціалізований магазин для торгівлі книгами, а також засад реалізації програми надання щорічної натуральної допомоги у вигляді сертифіката на придбання книг.

Згідно з новим законом, українці зможуть отримати спеціальні книжкові сертифікати на придбання книг, а книгарні отримають державні субсидії на компенсацію орендної плати за приміщення.

Як це працює?

Директорка Українського інституту книги, Юлія Козловець, зазначила, що на цю програму в бюджеті виділено 370 млн гривень. Ці кошти сприятимуть випуску додатково 1,5-2 млн примірників книг українськими видавцями.

Допомога надається:

  • протягом року з дня досягнення громадянином України 18- річного віку;
  • при народженні дитини – одному з батьків або інших законних представників дитини протягом року з дня народження дитини.

"Отже, вже цього року українці, яким з 1 січня 2024 року виповнилось 18 років, отримають сертифікат в "Дії" на суму 908 грн на електронні / паперові / аудіальні / для осіб з порушенням зору книжки", – прокоментувала заступниця голови Комітету Євгенія Кравчук.

З її слів, виділенні гроші з рахунків нашої молоді перейдуть на підтримку українських видавців.

"Видавництва, за попередніми підрахунками, зможуть за ці гроші видати додатково 1,5 – 2 млн примірників", – додала вона.

У законі прописано порядок надання субсидій. Державна субсидія надається у розмірі орендної плати, сплаченої за квартал, але при цьому розмір державної субсидії не може перевищувати:

  • 20 відсотків загальної вартості книговидавничої продукції, реалізованої розповсюджувачем книговидавничої продукції через спеціалізований магазин для торгівлі книгами, що розміщений в об'єкті оренди.

Нагадаємо, 17% українців читають книги щодня, тоді як у 2020 році таких було лише 8%. Крім того, істотно збільшився показник читання українською.

Окрім того, кількість українців, які почали читати щоденно, збільшилась. Таких висновків дійшли дослідники, що аналізували вплив повномасштабної війни на читання українців.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: